2016-01-13 694 浏览
記得十多年前做旅遊業,若到附近酒店接客,必定會嚟買個包食,當時酒店出品街坊價錢,麵包新鮮鬆軟,令人再三回味。時而世易,十多年後再幫襯,店面雖然無變,但一睇賣相就知唔係那回事,$9個包,細細個凍冰冰,白曬曬,外型仲衰過一般cheap cheap餅鋪。唔信邪,點都買咗個呢食,極凍極硬極難食,絕對無下次。
2012-12-01 367 浏览
以前行路返大角咀時會試下唔同o既路 , 反正有時間 ,左轉右轉 , 去到太子或旺角或何文田 , 都一樣識路返去就係因為咁 , 發現左呢間維景酒店下o既餅店 , 間中都會幫襯今日放工無乜野做 , 就慢慢行下 , 去睇下狗仔貓仔 , 路經維景 , 入去見到 d 面包好似幾唔錯 , 於是買左兩個1. 日式杏仁直燒棒~ 呢個係本月推介之一 , 面上有好多杏仁片 , 用奶油黏住 , 味道無乜特別 , 杏仁片係淋o既中間有一部份空心左 , 有 d 好似練奶味o既醬整個面包係軟熟o既 , 但只有奶油味而不是杏仁味 2. 泡芙包~ 外表睇超黎白雪雪 , 一個圓餅型 , 無乜特別 , 佢叫做泡芙包 , 好容易令人聯想到 , 外脆內軟 ,中間藏住香甜軟滑o既吉士或忌廉之類o既泡芙實際竟然係又乾又硬 , 只有甜味o既 " 光酥餅 "## 呢兩個包質素同味道都強差人意 , 完全不值 $ 8.5
以前行路返大角咀時會試下唔同o既路 , 反正有時間 ,
左轉右轉 , 去到太子或旺角或何文田 , 都一樣識路返去
今日放工無乜野做 , 就慢慢行下 , 去睇下狗仔貓仔 ,
1. 日式杏仁直燒棒
~ 呢個係本月推介之一 , 面上有好多杏仁片 ,
用奶油黏住 , 味道無乜特別 , 杏仁片係淋o既
中間有一部份空心左 , 有 d 好似練奶味o既醬
整個面包係軟熟o既 , 但只有奶油味而不是杏仁味

2. 泡芙包
~ 外表睇超黎白雪雪 , 一個圓餅型 , 無乜特別 ,
佢叫做泡芙包 , 好容易令人聯想到 , 外脆內軟 ,
中間藏住香甜軟滑o既吉士或忌廉之類o既泡芙
實際竟然係又乾又硬 , 只有甜味o既 " 光酥餅 "

2012-11-28
外卖自取
2012-06-17 199 浏览
今日唔想去太遠,去深水埗食晚飯前行完花墟,再走左去太子睇吓有咩食 有親戚曾提到維景酒店嘅自助餐唔錯,但係有經過過嘅應該知道該酒店係內地同胞嘅favorite,要係食Buffet嘅時間同佢地爭一碟之長短,實非我輩所能,所以只好轉戰酒店餅店~酒店嘅餅部每日下午5點會做8折(以前係7折),7點做6折(不過相信已經所剩無幾!)~我地時間剛剛好,4:55到埗,但係已經有數個識途老馬早過我地! 女朋友喜歡食栗子,所以希望可以試盡全港嘅Mont Blanc. 買左件成座山咁高嘅栗子撻($16,-20%)~呢件絕對係窮人恩物,實心嘅栗子蓉非常之飽肚,味道唔太甜,但係有栗子味,只係打得唔夠細滑,間中會食到小小嘅栗子粒,蛋糕部分非常細小,只係一舊五蚊硬幣厚度嘅海綿蛋糕,味道同鬆軟度都非常普通,曲奇批底有少量朱古力醬將海綿蛋糕黏實,整體嚟講算合格,食晒可能飽過食飯盒,但係同心目中嘅No.1,北角和富道Clover比當然無得比.另外買左個合桃麥包($14,-20%)同桂圓杞子包($14,-20%),合桃麥包係大路貨色嘅水準,可以話同酒店嘅形象相映成趣. 而桂圓杞子包有濃燶嘅肉桂味,唔難搵到甜甜嘅桂圓同紅色嘅杞
都可以叫做Mont Blanc吧?
絕對係實心嘅!
另外買左個合桃麥包($14,-20%)同桂圓杞子包($14,-20%),合桃麥包係大路貨色嘅水準,可以話同酒店嘅形象相映成趣. 而桂圓杞子包有濃燶嘅肉桂味,唔難搵到甜甜嘅桂圓同紅色嘅杞子,不是天然健康個種麵包,但係以呢個價錢黎講係Good Deal
桂圓杞子包幾好!
值得一提係一男一女職員係人朝下能保持友善有禮貌,不慌不忙,絕對係訓練有數!

2012-06-15
1 分钟 (外卖自取)
$35.2 (下午茶)
用餐优惠
其他
都可以叫做Mont Blanc吧?
絕對係實心嘅!
桂圓杞子包幾好!
  • 栗子撻
2011-02-01 98 浏览
人係好現實,所以我都唔例外~知道此店的麵包5點後有7折,所以5點過後立即去買其實一到5點之後就特別多人, D包好快比人掃晒,於是我手快地買了個香草蒜蓉忌廉芝士包,一個「U」字型既包,都幾大個,約300g重,面頭有d燕麥,感覺上幾健康,而事實上都幾健康既~包身偏硬,而且比較淡味,你會感覺到係少油既關係~而包心平均地分佈左d忌廉芝士同香草蒜蓉,蒜蓉有少少苦苦地,但好香!而忌廉芝士既咸味不重,兩者一同食落去既味道出奇地夾其實我食過好多次,今次忍唔住要分享比大家~
其實我食過好多次,今次忍唔住要分享比大家~
外卖自取
2009-10-08 65 浏览
因為有5點後7折,所以經常來幫襯每次一定買CAKE食4件都係$40以內好食過某些連鎖餅店多多聲最仲意食芝麻味CHEESE CAKE唔太甜,好香芝麻味阿媽至愛朱古力果仁蛋糕,果仁朱古力味豐富,勁正另外有隻芝士煙肉包,特價左好似7*0.7=$5都唔使裏面D餡勁足料返到屋企焗熱番佢仲好食另外我覺得服務好好WOR點解樓下話佢唔好既????我見YOUNG個女仔勁NICE+好笑容有時仲會同佢搭2句嗲TIM
因為有5點後7折,所以經常來幫襯

每次一定買CAKE食
4件都係$40以內
好食過某些連鎖餅店多多聲
最仲意食芝麻味CHEESE CAKE
唔太甜,好香芝麻味
阿媽至愛朱古力果仁蛋糕,果仁朱古力味豐富,勁正
另外有隻芝士煙肉包,特價左好似7*0.7=$5都唔使
裏面D餡勁足料
返到屋企焗熱番佢仲好食

另外我覺得服務好好WOR

點解樓下話佢唔好既????
我見YOUNG個女仔勁NICE+好笑容
有時仲會同佢搭2句嗲TIM
2009-09-27
$10 (其他)
  • 芝麻CHEESE CAKE+朱古力杏仁蛋糕+芝士煙肉飽
(非会员)
2009-03-07 391 浏览
我幾乎隔天幫襯,其實這裡的麵包有些真的好難吃,味道非常奇怪(例如鹹牛肉包),但部份如吞拿魚、紫菜肉鬆卷、蛋沙律和火腿粟米包是不錯的。畢竟有折扣,我勸各位不要以偏概全,或許有些麵包品種會合閣下的口味。不過這裡的蛋糕西餅就真的別試了,質素非常有限...

不過這裡的蛋糕西餅就真的別試了,質素非常有限...
2008-10-19 44 浏览
有人生日, 當然要有個Cake才像話. 由姊負責.芒果蛋糕一個, 上面鋪滿水果. 吃飽飯後, 原來食落也不溜. 水果蛋糕, 水果沒有把下面的蛋糕同 Cream味蓋過. 而且鬆化.姊說原來5時後七折, 一到鐘數, 好多街坊排隊.
有人生日, 當然要有個Cake才像話. 由姊負責.

姊說原來5時後七折, 一到鐘數, 好多街坊排隊.
2008-08-29 36 浏览
放工又返工..經過維景酒店既呢間餅店~見到佢5:00pm後所以麵包7折..名正言順包痴的我就入左去八掛有咩好食? 只可惜臨近7點好多包都買晒..最後我揀左淨返一千零一個既軟心朱古力包~軟心朱古力包: 原價$6.5,7折: $4.6..麵包個外型做到成個波羅包咁樣,唔知入面d朱古力會唔會偷工減料呢?一撕開個包...哇~~~我見到有好多粒朱古力係入面..食落口啖啖朱古力..真係好正~中意朱古力既朋友一定要試..
放工又返工..經過維景酒店既呢間餅店~
只可惜臨近7點好多包都買晒..
最後我揀左淨返一千零一個既軟心朱古力包~

軟心朱古力包: 原價$6.5,7折: $4.6..
一撕開個包...哇~~~我見到有好多粒朱古力係入面
食落口啖啖朱古力..真係好正
~
中意朱古力既朋友一定要試..
神秘軟心朱古力包的真面目
神秘軟心朱古力包的真面目
  • 軟心朱古力包
2008-07-20 25 浏览
呢間野d 蛋糕面包超唔掂。面包實得得,一點都不鬆軟。用上劣質面包,無論內表同內涵都唔掂。蛋糕則好少少,都唔差得幾遠。muffin 質地完全唔知似咩,太濕亦做唔出muffin 應有的鬆軟感。
呢間野d 蛋糕面包超唔掂。
面包實得得,一點都不鬆軟。
用上劣質面包,無論內表同內涵都唔掂。
蛋糕則好少少,都唔差得幾遠。
2006-12-27 24 浏览
每朝早在街頭嗅到的,就是街尾正在製作中,咖啡麵包的咖啡香。一次又一次的經過,一次又一次的失望- 想吃的總是沽清。到手後的咖啡合桃麵包跟合桃麥包,均仍微暖。咖啡合桃麵包果真沒教人失望:咖啡果然香,合桃果然脆,麵包軟熟,輕糖配方,對辦。買了合桃麥包後,成日心想口感會duplicate o左,實情又另一番風味:雖然合桃依然脆,但麵包更軟(內)又脆(外),無添加(糖)配方,又是對辦。難怪一次又一次在傍晚經過,總是一次又一次的失望。(下午五時後打折,同現叫旺角維景酒店京港餅店)<a href="http://hkfoodtalk.blogspot.com/2006/12/blog-post_27.html" target=_blank>相片不顯示?</a> / <a href="http://community.webshots.com/user/quayteow" target=_blank>看其他相片</a>
每朝早在街頭嗅到的,就是街尾正在製作中,咖啡麵包的咖啡香。

一次又一次的經過,一次又一次的失望- 想吃的總是沽清。

難怪一次又一次在傍晚經過,總是一次又一次的失望。

(下午五時後打折,同現叫旺角維景酒店京港餅店)

2006-07-16 30 浏览
整完頭返屋企,唔想行人多多既彌敦道,兜去京港個邊行,見到餅店話五點後七折,真係唔買都睇下喇喂.....咖啡合桃磚:正價$40,望落個樣還過得去(同酒店級數成正比),size都幾大磚,七折後咪仲抵????蛋糕上面d生果普普通通,細佬話過得去啦,唔太酸;面頭有唔少合桃碎,起碼無益味;蛋糕比較乾身,好少cream,好有質感、咬口,(所以至稱之為"磚"?!)唔似聖安安、美心個d 輕飄飄貨色,好處係唔太甜。以$28價錢就可以一試無妨,正價就要諗諗!!可能呢間酒店實在太多國內自由人住客,餅店阿姐都用番國內服務水平黎做野;今次可能係我好彩,賣餅阿姐雖然無乜笑容,起碼都有句"多謝"。

以$28價錢就可以一試無妨,正價就要諗諗!!

2006-07-12 22 浏览
行行下到左呢度,見到佢話7 折,所以就入去睇睇d cake,最後揀左一件tiramisu ($14-) 同一件mango puff ($10-)。總共俾左$16.8-,好抵喎。味道方面:2 件都麻麻地,tiramisu 唔明點解外面有d 朱古力碎(面頭係朱古力粉),入面既cheese 味道尚算可以,又唔會好淋咁,但整體味道麻麻。個mango puff,層mango cream ok,不過成個puff 都係淋左... 有d 失望。

味道方面:

2006-05-13 39 浏览
係咪平嘢無好(招呼)!喱間酒店嘅餅店好細又窄,其實買野都好自在.餅店每日下午5:00後麵包,西餅蛋糕一律七折,好似我阿b喜歡吃的大提子麥包$7.0折咗$4.9,都算又平又靚啦,我差唔多每日放工都會去買麵包,但你唔好估又平又靚實好快買晒又要排長龍啦,咁又唔係喎,因為佢個買餅員態度奇差,尢其個話晒事嘅四眼女售餅員,長期無笑容,找銀手勢晦氣仲唔會講多謝,有問都唔願答,意思大約係減價時段有就有無就無,我見咁受氣都係平果一兩蚊,最後我決定唔再去買平麵包lu,費事食佐都唔長肉呀!唔知唔係減價時段係咪態度會好d呢?
係咪平嘢無好(招呼)!