2024-05-19 125 浏览
位於中環由法國藍帶主廚主理的法式餐廳。以前在擺花街營業時已光顧過一次,現在搬了去干諾道中後,餐廳變得更空間感十足,樓底更高,而且裝潢優雅有格調,天氣不會太熱也可以選擇坐室外座位,更有情調。 ⋆_____ 晚巿二人套餐 $699 ______⋆✿ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ▪ᴀᴜꜱ ᴍ8 ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ和牛已先用醬汁調味,因此口感清甜鮮嫩,和牛的肉味突出,加上薄脆的多士一併進食,更是開胃爽口。.✿ ꜱᴏᴜᴘ▪ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ꜱᴏᴜᴘ新鮮黑松露蘑菇的忌廉湯,湯底鹹香順滑,黑松露香氣突出。.✿  ᴘᴀꜱᴛᴀ▪︎ ꜱᴇᴀ ꜱʜʀɪᴍᴘ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴡɪʟʟ ᴄʜɪʟʟ & ɢᴀʀɪʟʟᴇ蒜茸辣椒海蝦扁意粉,意粉伴有三隻大蝦,肉質爽口彈牙;扁意粉只用蒜蓉及辣椒調味,因此味道偏清淡,重口味人士可選另一款龍蝦汁意粉啊!.✿ ᴍᴀɪɴ▪ʀᴀʀᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ᴅᴜᴄᴋ ʟᴇɢ▪ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅᴄ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ ᴍɪxᴇᴅ ɢʀᴇᴇɴ ꜱᴀʟᴀᴅ, ᴍᴀꜱʜᴇᴅ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ紅館薑母鴨原隻鴨腿上菜,大大隻又肉厚;本來以為鴨肉也許帶點柴感
位於中環由法國藍帶主廚主理的法式餐廳。
以前在擺花街營業時已光顧過一次,現在搬了去干諾道中後,
 ⋆_____ 晚巿二人套餐 $699 ______⋆
✿ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ
▪ᴀᴜꜱ ᴍ8 ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
✿ ꜱᴏᴜᴘ
▪ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ꜱᴏᴜᴘ
新鮮黑松露蘑菇的忌廉湯,湯底鹹香順滑,黑松露香氣突出。
✿  ᴘᴀꜱᴛᴀ
✿ ᴍᴀɪɴ
▪ʀᴀʀᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ᴅᴜᴄᴋ ʟᴇɢ
紅館薑母鴨原隻鴨腿上菜,大大隻又肉厚;本來以為鴨肉也許帶點柴感,但肉質比想像中嫩滑,而且薑母的調味帶有藥膳香氣及濃郁的薑味,滋補又鮮美。碟邊更加入ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴀᴘʀɪᴄᴏᴛ ᴊᴀᴍ, 可蘸沾鴨肉一併吃用,味道更清新。
而紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉則軟嫩入味,入口即化,搭配綿密的薯蓉,口感豐富。
✿ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛꜱ
▪ᴍᴀɴɢᴏ ᴍɪʟʟᴇ ꜰᴇᴜɪʟʟᴇ
▪ꜰʀᴇꜱʜ ꜰʀᴜɪᴛ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴛᴀʀᴛ
一口一件的ꜱɪᴢᴇ, 份量剛剛好;
尤其芒果拿破崙酥皮香脆,吉士份量很多,入口外脆內軟,很喜歡呢!
➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺ 🍴 [ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨 | 𝐇𝐊$𝟔𝟗𝟗 ]🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 > >▪︎𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐑𝐨𝐜𝐤𝐞𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝▪︎𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩🍝 < < 𝐌𝐚𝐢𝐧 > >▪︎𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞▪︎𝐌𝟗 𝐀𝐔𝐒 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐮𝐜𝐤 𝐄𝐲𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥 (𝟐𝟎𝟎𝐠)🍰 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >▪︎𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞▪︎𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞☕️ < < 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚 > >法國藍帶主廚主理,中上環區二人套餐黎講算幾抵食。主菜,青口意粉幾有驚喜。青口份量好足,無雪味。睇樣顏色簡單,得確整體調味唔會好重。❤️ 最初會覺得好似有啲啖,但後勁就食到青口本身,再配上洋蔥調味嘅簡潔海鮮味。澳洲M9牛肩胛,肉切上份量足。甜品整體甜度剛好。拿破崙偏香脆,個人偏向酥脆感啲,中間吉士香滑。朱古

🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 > >

🍰 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >
▪︎𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞
▪︎𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞

☕️ < < 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚 > >

法國藍帶主廚主理,中上環區二人套餐黎講算幾抵食。

甜品整體甜度剛好。拿破崙偏香脆,個人偏向酥脆感啲,中間吉士香滑。朱古力蛋糕,朱古力味道突出,簡單嘅美味。

2024-03-16 451 浏览
由法國藍帶主廚主理👨🏻‍🍳, 於充滿異國風情嘅環境中🇫🇷享受全新法式下午茶🫖, 好寫意呢~以三層架盛上鹹甜點, 鹹食方面, 澳洲M8和牛他他肉汁豐富, 鮮嫩又唔太膩; 日式照燒雞三文治🥪好軟熟, 雞肉幾嫩; 日本三文魚籽撻結合海葡萄、三文魚籽、薯仔蛋沙律, 層次分明; Parma ham 配搭芝士, 帶鹹香, 味道好 match!甜食方面, 朱古力蛋糕食落有Brownie嘅口感, 朱古力味香醇🍫, 裏面仲有杏仁碎增添香氣同口感; 芒果拿破崙層層鬆化, 🥭芒果配上幼滑嘅吉士忌廉, 好夾!草莓芝士撻一口size, 撻皮鬆脆, 芝士味香濃, 配上士多啤梨🍓, 味道唔錯~ Macaron咬落鬆脆, 唔會太甜𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($298 兩位用)𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝓲𝓮𝓼🔸澳洲M8和牛他他🔸日式照燒雞三文治🔸巴馬火腿配艾曼塔芝士🔸油漬車厘茄配巴馬臣芝士🔸香辣豬肉串🔸日本三文魚籽撻𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓼🍰鮮果芝士撻🍰拿破崙🍰朱古力蛋糕🍰馬卡龍

𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($298 兩位用)
𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝓲𝓮𝓼

🍰朱古力蛋糕
🍰馬卡龍
2024-03-16
下午茶
Step into RaRe, where culinary excellence meets unparalleled dining experiences with the Set Dinner for 2 persons, priced at $908 (Opening Special: $588) 💯🔥, promising an exquisite feast for the senses.For starters, the Australia M8 Wagyu Beef Tartare stole the show. The traditional beef tartare, accompanied by crispy bread toast 🥖, showcased the rich flavors of premium Wagyu beef in every bite. Additionally, the Black Truffle Mushroom Soup indulged my palate with the earthy essence of fresh bla

For starters, the Australia M8 Wagyu Beef Tartare stole the show. The traditional beef tartare, accompanied by crispy bread toast 🥖, showcased the rich flavors of premium Wagyu beef in every bite. Additionally, the Black Truffle Mushroom Soup indulged my palate with the earthy essence of fresh black truffle 🍄, complemented by truffle pate and Parmesan cheese 🧀, resulting in a luxurious and comforting experience. 🍲❤️

Moving on to the mains, the Fresh Blue Mussels Linguine delighted seafood enthusiasts. The linguine was expertly cooked with onions, garlic, herbs, butter, and a splash of white wine 🍝🍷, perfectly enhancing the natural sweetness of the mussels. Another standout dish was RaRe's Ginger Duck Leg 🍗. The succulent duck leg, infused with the aromatic Fujian ginger, was complemented by crisp romaine and a luscious natural pan jus, topped with a delightful orange apricot jam 🍊🍯. This dish offered a perfect balance of flavors. 😋👌

To conclude this exceptional dining experience, the Mango Mille Feuille showcased layers of flaky pastry filled with refreshing mango 🥭, creating a harmonious blend of sweetness and texture 🥮. The Cheese Tartlet, on the other hand, delighted my taste buds with its creamy and delicate filling. 🍰🧀

RaRe truly delivered a gastronomic adventure that celebrated the artistry of flavors. Each dish showcased the chef's expertise and dedication to culinary excellence. 🌟🍴
2024-01-27
Hightea平時閒閒地都要兩百幾一位🙂‍↕️最近比閨蜜發現到呢間座落於中環地段只係$298既Hightea😍 CP值超高✨有戶外同戶內坐,我地揀左坐戶內,整間餐廳呈啡木色調,配上奶油梳化,成個格調都好柔和🤍咸點相對比重多啲,兩層咸點一層甜點,唔會好漏👍🏻咸點澳洲M8和牛他他日式照燒雞三文治巴馬火腿配艾曼塔芝士香辣豬肉串油漬車厘茄配巴馬臣芝士日本三文魚籽撻甜點鮮果芝士撻拿破崙朱古力蛋糕馬卡龍飲品除左包基本檸茶|奶茶之外,仲有伯爵茶|洋甘菊茶|薄荷茶|美式咖啡|拿鐵| 卡布奇諾|伯爵茶|洋甘菊茶,款式都多💓💓我地叫左伯爵茶同洋甘菊茶,仲好大壺添🙂‍↔️慢慢吹水都仲得😎呢個價錢係中環真係無得輸👍🏻

咸點

拿破崙
朱古力蛋糕
馬卡龍

1K
今日同姊妹去嘆high tea,位置系上環站附近一間法式風情餐廳,人均消費吾洗$200就食到色香味俱全high tea☺️✿ 𝑺𝑨𝑽𝑶𝑼𝑹𝑰𝑬𝑺💫 澳洲M8和牛他他食材高級,和牛他他事先經過調味🐮新鮮牛味又香濃。💫 日式照燒雞三文治💫 巴馬火腿配艾曼塔芝士Parma ham配芝士向來好match🧀💫 香辣豬肉串話就話辣,其實只系一條條辣椒絲,反而刺激味蕾之餘又食到雞肉嫩滑口感。💫 油漬車厘茄配巴馬臣芝士💫 日本三文魚籽撻最中意呢款,除咗三文魚籽仲有蟹肉🦀兩種材料同樣新鮮,撻皮鬆脆。✿ 𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻𝑺💫 鮮果芝士撻是日鮮果系藍莓🫐芝士比較稀,令人諗起藍莓芝士蛋糕。💫 拿破崙向來最愛嘅西式甜品頭幾位,裡面芒果清甜🥭拿破崙香脆程度👌🏼👌🏼 朱古力蛋糕原來系brownie,呢個反而幾有驚喜🍫朱古力味好濃郁,裡面同平時brownie一樣食到一粒粒杏仁呢。

✿ 𝑺𝑨𝑽𝑶𝑼𝑹𝑰𝑬𝑺

💫 澳洲M8和牛他他
食材高級,和牛他他事先經過調味🐮新鮮牛味又香濃。

💫 日式照燒雞三文治

💫 巴馬火腿配艾曼塔芝士
Parma ham配芝士向來好match🧀

💫 香辣豬肉串

💫 油漬車厘茄配巴馬臣芝士

💫 日本三文魚籽撻

✿ 𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻𝑺

💫 鮮果芝士撻
是日鮮果系藍莓🫐芝士比較稀,令人諗起藍莓芝士蛋糕。

💫 拿破崙
向來最愛嘅西式甜品頭幾位,裡面芒果清甜🥭拿破崙香脆程度👌🏼

👌🏼 朱古力蛋糕

2024-05-25
下午茶
. RaRe Restaurant 紅館☕️🍽️呢間位於中國農業銀行旁邊的一間餐廳,係由法國藍帶主廚主理,呢度有分室內或室外😉我地就坐室外,呢排涼涼地好舒服☺️室內就有影片睇,睇到都吾少人都叫左呢個Tea set🤣🤤好吸引😋打卡一流🤤嘆反個寫意既下午茶🫖#冬甩仔女_中環#冬甩仔女_西餐🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻Tea set (7.5/10) $298 for 2 , $158 for 1呢個set有10款上層同中層係鹹點🥪 、下層甜點🍰,每款各2件,可自選茶 / 咖啡 😍2人份岩岩好👫🧀巴馬火腿配艾曼塔芝士(7/10)微咸的cheese又吾會搶左Ham 既味道🥰🐟🥧日本三文魚籽撻(8/10)滿滿既三文魚籽,加海葡萄,再加上薯仔蛋沙律、車厘茄、青瓜,食落口感好豐富🥰個撻係脆口🥧會想再食多個🤤🍅🧀🥧油漬車厘茄配巴馬臣芝士(7.5/10)車厘茄多汁,食落似肉醬意粉個隻濃郁味,再配碎cheese 👍🏼🐥🥪日式照燒雞三文治(7/10)應該用左雞胸肉😆但肉質嫩滑😋但食落吾太似燒過🤔但味道不過不失🥰🥩🥧澳洲M8和牛他他(7/10)和牛係一粒粒呈現,但係偏生,但口感食落嫩滑幾特別的口感😳🐷🍢香辣豬
[中環美食推介🍽 ] RaRe Restaurant 紅館☕️🍽️

#冬甩仔女_中環
#冬甩仔女_西餐

🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅

🧀巴馬火腿配艾曼塔芝士(7/10)

微咸的cheese又吾會搶左Ham 既味道🥰

🐟🥧日本三文魚籽撻(8/10)

🍅🧀🥧油漬車厘茄配巴馬臣芝士(7.5/10)

🐥🥪日式照燒雞三文治(7/10)

🥩🥧澳洲M8和牛他他(7/10)

和牛係一粒粒呈現,但係偏生,但口感食落嫩滑幾特別的口感😳

🐷🍢香辣豬肉串(7/10)

食落微微辣幾惹味,肉質嫩滑😆

🫐🧀🥧鮮果芝士撻(7.5/10)
芝士淡淡香味,食落吾會太膩👍🏼

🥭芒果拿破崙(7/10)
芒果食落好甜,幼滑既吉士醬,再鬆脆會更加好,整體食落吾會太甜👍🏼

🍫🍰朱古力蛋糕(7.5/10)
蛋糕口感食落似鬆餅,好濃既朱古力味,又有少少似Brownie味

🍭馬卡龍(7/10)
杏色食落似雲呢拿味,啡色係朱古力味,吾會太甜,幾鬆口☺️

🌸🍵伯爵茶(7/10)

🌸🍵 Cappuccino(7.5/10)

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣Tea set (1430-1730)
2️⃣收加一服務✔️

2024-05-26 0 浏览
*💭紅館𝑅𝑎𝑅𝑒 𝑅𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡位於中環𝑰𝑭𝑪附近的法式小酒館,裝修別緻,由藍帶師傅主理,晚市價錢優惠,六道菜的二人餐只需$𝟔𝟗𝟗😍剛巧碰上𝒉𝒂𝒑𝒑𝒚 𝒉𝒐𝒖𝒓時段,用$𝟒𝟖點了兩杯𝒉𝒐𝒖𝒔𝒆 𝒘𝒊𝒏𝒆🥂➢前菜►巴馬火腿沙律有兩大塊的巴馬火腿,咸香味濃,配上新鮮沙律菜很清新。►澳洲𝑴𝟖和牛他他和牛他他混合了洋蔥和橄欖油,令肉質更嫩滑,配上香脆多士,口感豐富。➣黑松露蘑菇忌廉湯灑了滿滿的黑松露片,香氣濃郁,湯底非常濃郁,還吃到蘑菇顆粒,真材實料😍➣蒜蓉辣椒海蝦扁意粉有三大隻新鮮海蝦,入口彈牙,意粉蒜香十足,帶點辛辣感,很香口。➣主菜►紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉牛面頰肉煮得很入味,肉質軟腍,輕輕一切已分離。►紅館姜母鴨餐廳的招牌菜,香氣撲鼻,鴨髀非常大隻,外皮香脆,內層肉嫩粉紅。➣甜品是芒果拿破崙和藍莓水果撻,小小的一個感覺不會太膩,水果很新鮮,吉士醬亦不會太甜。
💭紅館𝑅𝑎𝑅𝑒 𝑅𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡

➢前菜
►巴馬火腿沙律
有兩大塊的巴馬火腿,咸香味濃,配上新鮮沙律菜很清新。

►澳洲𝑴𝟖和牛他他

➣黑松露蘑菇忌廉湯

➣蒜蓉辣椒海蝦扁意粉

➣主菜
►紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉
牛面頰肉煮得很入味,肉質軟腍,輕輕一切已分離。

►紅館姜母鴨

甜品
餐廳叫紅館,唔好睇佢個名咁中式🤣其實係一間西餐,有法國藍帶大廚坐陣🇫🇷舊舗係擺花街,個陣略有口碑,但後來結業,重開之後搬到干諾道中,充滿歐陸風情🏤✨𝟓-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝟐$𝟏𝟎𝟖𝟖 -> $𝟔𝟗𝟗! 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 🥗(🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)鹹香又開胃,平時好怕食火箭菜,但呢個一啲苦味都無!或𝗔𝗨𝗦 𝗠𝟴 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 🥩澳洲𝗠𝟴和牛他他 (🌟𝟵/𝟭𝟬)和牛蓉質感好鮮嫩,一啲血腥味都無,因為橄欖油同香料醃汁實在好出色,合埋眼食質感會有啲似吞拿魚蓉,多士又夠脆😻𝘐𝘵’𝘴 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘯𝘰𝘣𝘭𝘦𝘴𝘵 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘔8 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘰𝘪𝘭 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘴.𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗦𝗼𝘂𝗽🖤新鮮黑松露蘑菇忌廉湯 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)大量黑松露片舖面好香,好耐冇飲過咁濃郁嘅黑松露湯,啖啖都係蘑菇碎,黑松露醬味道非常突出𝘛𝘩𝘪𝘤𝘬, 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘴𝘰𝘶𝘱 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘦𝘢𝘳𝘵𝘩𝘺 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘳 𝘰𝘧 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦

✨𝟓-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝟐
$𝟏𝟎𝟖𝟖 -> $𝟔𝟗𝟗!

𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 🥗
(🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
鹹香又開胃,平時好怕食火箭菜,但呢個一啲苦味都無!

𝗔𝗨𝗦 𝗠𝟴 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 🥩
澳洲𝗠𝟴和牛他他 (🌟𝟵/𝟭𝟬)

𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗦𝗼𝘂𝗽🖤
新鮮黑松露蘑菇忌廉湯 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)
𝘛𝘩𝘪𝘤𝘬, 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘴𝘰𝘶𝘱 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘦𝘢𝘳𝘵𝘩𝘺 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘳 𝘰𝘧 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘢𝘥𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘭𝘺 𝘴𝘩𝘢𝘷𝘦𝘥 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘰𝘶𝘱 𝘵𝘰 𝘯𝘦𝘸 𝘩𝘦𝘪𝘨𝘩𝘵𝘴.

𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰
蒜茸辣椒海蝦扁意粉🧄🦐(🌟𝟵/𝟭𝟬)
海蝦鮮甜,色澤晶瑩通透,扁意粉炒得夠乾身夠稔,蒜茸辣椒味都勁重,會愈食愈辣同惹味🌶️
𝘈𝘯 𝘰𝘥𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘪𝘤𝘪𝘵𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘲𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘺 𝘰𝘧 𝘪𝘯𝘨𝘳𝘦𝘥𝘪𝘦𝘯𝘵𝘴. 𝘡𝘦𝘴𝘵𝘺 𝘱𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴, 𝘤𝘩𝘪𝘭𝘪 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘰𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘵𝘩𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘢 𝘧𝘪𝘦𝘳𝘺 𝘥𝘪𝘴𝘩.

𝗥𝗮𝗥𝗲 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗟𝗲𝗴
紅館薑母鴨🦆 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
聽聞係招牌菜,鴨皮上色好靚,啡啡紅紅好吸引,肉帶淡淡薑味,配上杏脯果醬好夾,可解膩,略嫌火候不均,導致一邊好嫩好多汁,爆晒油脂,另一邊相對較乾
𝘚𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘣𝘭𝘦𝘯𝘥 𝘰𝘧 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘴, 𝘩𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳, 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘴𝘩𝘪𝘯𝘺 & 𝘳𝘦𝘥𝘥𝘪𝘴𝘩-𝘣𝘳𝘰𝘸𝘯.

𝗥𝗲𝗱 𝗪𝗶𝗻𝗲 𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗵𝗲𝗲𝗸
紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉🥩🍷 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
牛面頰肉煮得超稔身入味,直程唔使切用匙羹食都得,而且好多膠質,感覺漿住個口好正

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗠𝗶𝗹𝗹𝗲 𝗙𝗲𝘂𝗶𝗹𝗹𝗲, 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗧𝗮𝗿𝘁
芒果拿破崙, 藍莓芝士撻🫐
酥皮香脆,吉士香滑
撻皮夠脆,芝士餡偏流質,好香好輕身冇負擔感
兩個甜品都高水準,係𝘀𝗶𝘇𝗲 細咗少少🙈

總結我鍾意呢間冇太多花巧野,唔使又金箔又放火咁已經好好食😂

🥂𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐇𝐨𝐮𝐫時段 (𝟏𝟓:𝟎𝟎 – 𝟐𝟎:𝟎𝟎)
仲 $𝟒𝟖一杯酒,係酒鬼福音🍷
2024-05-16
  • 鮮果芝士撻
  • 新鮮黑松露蘑菇忌廉湯
  • 蒜茸辣椒海蝦扁意麵
  • 紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉
  • Black Truffle Mushroom Soup
  • 紅館薑母鴨
估唔到中環有間咁高質嘅餐廳!唔止二人餐👯‍♀️性價比高,裝修同佈置充滿異國情調,好岩慶祝或者約會~😍.🌟六道菜晚市二人套餐$699🌟本身以為六道菜係講緊兩個人夾埋嘅份量,點知係每人六個items😳1️⃣巴馬火腿沙律/澳洲M8和牛他他(各1)沙律用料新鮮,加埋巴馬火腿嘅咸香更加開胃;和牛他他好重牛味,加埋脆多士食充滿濃厚滋味💕2️⃣新鮮黑松露忌廉蘑菇湯見到一片片黑松露,用料好足😳忌廉湯好creamy,食到粒粒蘑菇~3️⃣蒜蓉辣椒海蝦扁意麵微辣開胃,重蒜香!海蝦大大隻,爽口彈牙,扁意麵軟硬適中👍4️⃣紅館姜母鴨/紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉(各1)果然係signature dish! 姜母鴨肉厚味濃,切開充滿肉汁,再點埋酸甜汁食,岩晒我呢啲鴨控🥹牛面頰肉都好出色,口感軟腍,幾乎入口即融~好濃紅酒味道!🔥5️⃣芒果拿破崙/鮮果芝士撻(各1)芒果清甜,藍莓芝士撻都唔會太甜,份量剛好,太滿足啦!🤩6️⃣咖啡/茶揀左洋甘菊茶同檸檬茶,為大餐解一解膩~
估唔到中環有間咁高質嘅餐廳!唔止二人餐
🌟六道菜晚市二人套餐$699🌟

1️⃣巴馬火腿沙律/澳洲M8和牛他他(各1)

2️⃣新鮮黑松露忌廉蘑菇湯

3️⃣蒜蓉辣椒海蝦扁意麵
微辣開胃,重蒜香!海蝦大大隻,爽口彈牙,扁意麵軟硬適中👍

4️⃣紅館姜母鴨/紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉(各1)

5️⃣芒果拿破崙/鮮果芝士撻(各1)
芒果清甜,藍莓芝士撻都唔會太甜,份量剛好,太滿足啦!🤩

6️⃣咖啡/茶
揀左洋甘菊茶同檸檬茶,為大餐解一解膩~

2024-05-18
  • 新鮮黑松露蘑菇忌廉湯
  • 蒜茸辣椒海蝦扁意麵
  • 紅酒燴牛面頰肉伴薯蓉
  • Black Truffle Mushroom Soup
  • 鮮果芝士撻
2024-05-24 0 浏览
Once in a while, I like to be a “Kong Nui” and enjoy a good old afternoon tea. I happened to walk past this restaurant that gave a France vibe and decided to give it a try. It’s not a big restaurant but it’s good enough to cater both non-smokers and smokers with an outdoor sitting. My tea set had:💘M8 Wagyu Tartare💘Teriyaki Chicken Sandwich 🥪 💘Parma Ham w/ Emmental 🧀 💘Spicy Pork Skewer 🌶️ 💘Salmon Egg Tart 🍳 💘Cheese Fruit Tart 💘Mille Fueille💘Macaron 💘🍫 Brownie/ Cake The portion was a bit small for

My tea set had:
💘Cheese Fruit Tart
💘Mille Fueille
💘Macaron
💘🍫 Brownie/ Cake

The portion was a bit small for my liking but we were going for quality over quantity here. Food wise, delicious beyond words. Each bite was just perfect, especially the M8 Wagyu Tartare 😻 I also loved the Salmon Egg Tart which made the salmon egg the star of the show. The pork skewer was also good but mind you, it was quite spicy 🥵

The desserts were heaven, especially the macarons and the 🍫 brownie/ cake which was sticky but also kept the cakey texture which I love.

2024-05-23 0 浏览
中環一向多野食,最近發現IFC附近有間法式餐廳,由藍帶廚師打理,平日放工黎到happy hour $48蚊就有野飲。今晚叫左個二人餐$699,先黎個十分清新嘅巴馬火腿沙律,配上勁多沙律菜。之後仲整返個澳洲和牛他他,牛肉嫩口易入口,份量又多。中間黎個間場的黑松露蘑菇忌廉湯,海量新鮮刨出黎嘅黑松露,勁香勁濃郁,蘑菇粒煮到勁蓉,每一啖都有顆粒感。蒜蓉辣椒海蝦扁意粉勁大陣蒜香味,又有幾隻大海蝦,好飽肚。再黎個紅酒牛面肉配薯蓉,牛面肉好腍,肉嫩味濃,再配埋薯蓉真係飽到上心口。姜母鴨髀,勁大隻鴨髀,外皮香口,內層肉嫩粉紅,仲醃得好入味。最後甜品都好吸引。$699價錢食到咁多道餸真係抵,而且環境裝修別緻好有小酒館feel。

蒜蓉辣椒海蝦扁意粉勁大陣蒜香味,又有幾隻大海蝦,好飽肚。

2024-05-22 0 浏览
放假約左朋友去食下午茶,估唔到中環都有$2xx三層架tea set食🤩第一層:🔸巴馬火腿配艾曼塔芝士第一次試艾曼塔芝士,鹹香味濃🔸日本三文魚籽撻配搭薯仔蛋沙律,口感味道好豐富🔸照燒雞三文治第二層:🔹油漬車厘茄搭配巴馬臣芝士從芝士味中帶點蕃茄小清新的感覺🔹澳洲M8和牛他他鮮嫩滑溜肉味濃郁~入口唔腥🔹香辣豬肉串辣辣地好惹味🌶️豬肉juicy第三層:整體甜品味道都不太甜👍🏻我特別中意Macaron🙂‍↕️以為會好甜,食落味道剛剛好~有驚喜🤩🔸藍莓芝士撻
🔸拿破崙🔸朱古力蛋糕🔸馬卡龍仲包兩杯飲品,我地叫左凍檸茶同凍洋甘菊茶。

第一層:
🔸巴馬火腿配艾曼塔芝士
第一次試艾曼塔芝士,鹹香味濃

🔸日本三文魚籽撻
配搭薯仔蛋沙律,口感味道好豐富

🔸照燒雞三文治

🔸藍莓芝士撻
🔸拿破崙
🔸朱古力蛋糕
🔸馬卡龍

仲包兩杯飲品,我地叫左凍檸茶同凍洋甘菊茶。
2024-05-16 22 浏览
紅館RaRe Restaurant原先係擺花街營業,裝潢優雅,空間感十足,仲有室外座位。最啱週末放鬆😎Tea Set Menu 下午茶有多種精緻的咸點、甜點和飲品選擇,味道和品質都非常出色!價錢相當合理!Tea Set Menu 下午茶餐單 三層架🩵咸點小吃🩵澳洲M8和牛他他🩵日式照燒雞三文治🩵巴馬火腿配艾曼塔芝士🩵香辣豬肉串🩵油漬車厘茄配巴馬臣芝士🩵日本三文魚籽撻咸點小吃方面,澳洲M8和牛🐮的質感嫩滑,口感豐富;日式照燒雞燒烤雞肉🍗加埋照燒醬的甜辣味道相得益彰;巴馬火腿配艾曼塔芝士🧀夠豪華的感覺,夠濃郁!香辣豬肉串🐽和油漬車厘茄🍅配巴馬臣芝士🧀,有辛辣和酸甜的口味,豬肉串的香辣味道和車厘茄的清爽口感互相配合!日本三文魚籽撻 🐟有豐富的海鮮風味,三文魚籽的鮮味和撻皮的酥脆搭配得恰到好處!精選甜點🩷鮮果芝士撻🩷拿破崙🩷朱古力蛋糕🩷馬卡龍鮮果芝士撻有清新的感覺,撻底酥脆,芝士濃郁,鮮果的酸甜味道平衡了口感;拿破崙層層酥皮和香甜的內餡交織!🍎🍊🧀朱古力蛋糕有濃郁的巧克力味道讓人!馬卡龍外皮酥脆,內餡柔軟,有驚喜!🍫飲料💜洋甘菊茶💜薄荷茶洋甘菊茶有舒緩和放鬆的效果,而薄荷茶有清涼的口感,在品味

Tea Set Menu 下午茶餐單 三層架

🩷馬卡龍

飲料
💜洋甘菊茶
💜薄荷茶
洋甘菊茶有舒緩和放鬆的效果,而薄荷茶有清涼的口感,在品味美食的同時都可以解膩!

早兩日過咗中環處理工作,完成後順便搵附近工作嘅朋友Tea一Tea,朋友話中國農業大廈地下開咗一間新嘅法式餐廳🇫🇷佢哋有個Afternoon Tea Set 只係$298咋!哇😮響中環竟然可以$300都唔使就食到一個2人下午茶set,真係超抵震撼價呀!!而且餐廳仲係由法國藍帶主廚主理架!餐廳裝修歐陸風格得黎帶有少少復古feel ,樓底好高,好喜歡啲吊燈風扇vintage感十足🥰而且仲有室外座位,真係中環鬧市都可以chill一下架!! 💫Tea Set Menu⭐️$298savouries咸點X 6款/ Sweet 甜點X 4款連飲品一杯☕️🌀咸點澳洲M8和牛他他⭐️日式照燒雞三文治⭐️巴士馬火腿配艾曼塔芝士⭐️香辣豬肉串⭐️油漬車厘茄配巴馬臣芝⭐️日本三文魚籽撻個人喜好,我比較喜歡佢哋既咸點,每一款都做得唔錯😋尤其和牛他他入口即溶🥰🌀甜點鮮果芝士撻⭐️拿破崙⭐️朱古力蛋糕⭐️馬卡龍甜點唔會太過甜,我最喜歡係拿破崙、馬卡龍😋好味吖👍🏻聽說晚餐也相當不錯,日後我還想再來試一試他們既精緻晚餐😋
而且仲有室外座位,真係中環鬧市都可以chill一下架!!
💫Tea Set Menu⭐️$298
savouries咸點X 6款/ Sweet 甜點X 4款
連飲品一杯☕️
🌀咸點
🌀甜點
鮮果芝士撻⭐️拿破崙⭐️朱古力蛋糕⭐️馬卡龍
甜點唔會太過甜,我最喜歡係拿破崙、馬卡龍😋好味吖👍🏻

聽說晚餐也相當不錯,日後我還想再來試一試他們既精緻晚餐😋