2014-05-17 771 浏览
昨天同一個多年冇見嘅朋友到尖沙咀相聚,我建議去我地返學成日都去食午餐嘅紅螞蟻一路傾一路食,我叫咗一個午餐,而我朋友就叫咗一個下午茶餐,午餐加埋下午茶餐有二十幾個選擇,我地分別叫咗鮮茄焗牛脷飯同北京填鴨香葱餅,食物好快就到,我個牛脷飯依然保持水準,十分香口美味,牛脷好好食我朋友的香葱餅就比較差,十分淡囗,份量又少,不過仍可接受,餐廳環境仍然十分舒適,令我地過了一個美好嘅下午!
,牛脷好好食我朋友的香葱餅就比較差
2014-05-16
2014-05-10 774 浏览
今天雨下得很大,在尖沙咀逛街的時候,發覺無路可逃,因為如實在太大雨了,於是和友人坐下,吃一個下午茶,知道這幾天雨也是會下得比較久,於是我們找一個比較舒適的地方坐下,就選擇了亞士厘道這間紅螞蟻,因為知道可能會坐久一點。 看見這個餐牌,眼的焦點就放在這個燒鵝薄餅上,因為覺得很特別,另外我也喜歡吃燒鵝。等了差不多二十分鐘,期待的薄餅終於到來,因為知道要焗一個 薄餅時間比較久,而我們也有時間。到來的時候有點失望,因為賣相不好看,外面好像燒蕉了,一點一點黑色的,實在不好看, 味道實在也不好吃,因為燒焦的地方,實在太苦了。而我點凍齊啡,只是一般茶餐廳質素,並沒有什麼驚喜。這一分"下雨"的下午茶餐,要五十四蚊,如果這一個款特別的款式味道好吃的話,我覺得五十四蚊並不算貴,但是如果味道不好也需要五十四蚊的話,就是太貴了。

而我點凍齊啡,只是一般茶餐廳質素,並沒有什麼驚喜。
2014-05-08
2014-03-15 867 浏览
上星期五晚上,去到亞士厘道的酒吧喝酒,我到達的時間太早了,於是便獨自一個人吃過晚餐,附近的餐廳都在沒有什麼想吃,見到有紅螞蟻,還記得以前很喜歡他們的局飯,於是便一個人享受焗飯晚餐!入到去,他們的焗飯是我的首選,於是我就點了西班牙汁焗牛舌飯。 有一點失望,首先是醬汁不是太濃,汁的份量也不多,而牛俐太薄,失去了口感,而焗飯也不是很香, 焗飯的表面不夠脆,整體好像比以前退步了, 幸好飯底還是炒飯底,這表現只屬於中規中矩!!
2014-03-14 601 浏览
本人喜歡食焗飯,因為乾身飯加上不的汁,比一般的飯口感更好之前對紅螞蟻印象都幾好,但尖沙咀呢間真係有少少失望昨天同朋友在Ashley Road搵食,見間紅螞蟻裝修幾靚,之前印象又幾好,於事就坐低點左個牛魔王棕咖哩焗飯,點知一食,成舊水一個焗飯,啲飯竟然是濕的,再好的醬汁同牛都已經令呢個焗飯失去靈魂。再食焗飯我都唔會搵呢間紅螞蟻
本人喜歡食焗飯,因為乾身飯加上不的汁,比一般的飯口感更好

之前對紅螞蟻印象都幾好,但尖沙咀呢間真係有少少失望

,再好的醬汁同牛都已經令呢個焗飯失去靈魂。

再食焗飯我都唔會搵呢間紅螞蟻
2014-02-26 415 浏览
晚上9時, 人不多, 雖然我不太喜歡吃港式西餐, 但見價錢平, 環境裝修比這集團的其他分店好, 那即管試試吧焗帶子大蝦蕃茄意粉: 帶子2片, 蝦2隻, 帶子鮮甜, 蝦沒有味, 茄汁意粉是不會fail 的食物, 另有少少焗過的芝士粉, 味道ok。焗鮮茄牛利飯: 大大條牛利, 我沒有吃, 友人說ok

焗鮮茄牛利飯: 大大條牛利, 我沒有吃, 友人說ok
2014-02-22
2013-04-08 205 浏览
間中都有到呢間餐廳食飯,食物質數同服務都不錯。今日再到呢間餐廳食飯,但負責招呼我地個邊位置既侍應態度十分差!!!我唔係話因為我黎消費,我要你對我恭恭敬敬,但至少就算唔識笑,都唔好表現咁不滿,咁唔順氣!!何況我冇得罪你!!由落單時已經態度唔好,到我地食完野,佢走埋黎收野,(因為我得1hr食飯,而淨返15mins,我朋友同我有D合約事宜要"拿拿聲"講埋先),所以我朋友好有禮貌咁叫佢不如一陣先幫我地收野,因為我地有D野要講埋,好快就走),佢答我地"你呢度污糟!"。我朋友再同佢講"其實因為你阻住緊我地,我地好快走,你到時慢慢執",佢竟然當聽唔到咁,仲要係慢動作咁係度執野!!我地忍唔出聲,之後傾埋D野要埋單,因為我朋友未禁錢,唔過$100問佢可唔可以碌卡。佢一句都冇應我地,仲要個樣十分不願做,不憤氣咁就收左我地張卡同張單行走左!!! 我個下真係呆左,"究竟我係咪得罪左你??你係咪係度發緊我脾氣??" 我唔想係餐廳到嘈,而且唔係話好大件事。但我覺得呢間餐廳唔錯,所以決定係度寫出黎,唔想因為某D差既員工影響貴公司質素或生意!!我專登係臨走前望下呢位員工個名,名牌寫住"Lxx Wxx"既女侍應,希望佢
我唔想係餐廳到嘈,而且唔係話好大件事。但我覺得呢間餐廳唔錯,所以決定係度寫出黎,唔想因為某D差既員工影響貴公司質素或生意!!我專登係臨走前望下呢位員工個名,名牌寫住"Lxx Wxx"既女侍應,希望佢可以好好改進下!!
2013-04-05
2013-01-12 154 浏览
本身Book另一間價錢較貴ge餐廳,點知等左2個幾字都仲同講等多15分鐘,見勢色唔對即刻轉場!經過紅螞蟻,光猛的燈光令人覺得間餐廳幾「骨緻」,望望門口餐牌,就入左去。呢間餐廳我記得我之前0係沙田食過lunch,價錢偏貴,感覺唔抵,所以其實冇抱太大期望,由於果日我真係好想食豬手,所以我就叫左set dinner,女朋友就叫左個牛柳+大蝦; d野食一黎到我地兩個都打左個突呀,豬手個size極大份,賣相唔錯有驚喜,女朋友既餐都有2塊牛柳,仲味道唔錯tim。今次真係大件夾抵食。我重點講番隻豬手先,外皮脆卜卜,鐘意食燒肉ge人一定like,不過略嫌佢肉質鬆軟程度未夠滿分,得75分,同埋d汁佢俾得少左d,不過之後叫佢加汁佢都Okay ge!!!! 食左大半隻已經好滯,但成個感覺真係超滿足!!!!! 原本我要用差唔多元$300先食到gei豬手,而家$120搞掂,超級高興!!!所有食物都係好新鮮咁上碟,特別一提,我地前菜係叫左個煙三文魚沙律,d菜係Fresh ge,絕唔係好似d無良餐廳咁亂pat d菜落碗,令你好似食緊垃圾咁! 有加分

2013-01-09
$128.5 (晚餐)
2012-01-07 101 浏览
琴晚同朋友黎gathering3個女仔唔食得多, 就叫左個2人餐 $208 (包2個小食, 2個主菜, 2杯野飲), 加$20 有埋甜品小食炸魷魚鬚炸得香脆, 咬落唔會一舊粉, 佢配上蕃茄醬點, 幾特別, 減輕油膩感。燒頸肉好普通, 唔似燒, 似係炸豬頸肉, 配上甜酸醬, 但味道尚可。主菜蜜汁滑蛋海蝦花枝片火燜飯, size 大, 足夠3人一人一大碗, 味道ok, 不過因為燜既關係, d飯太淋啦。非洲汁煎雞扒配薯菜, 非洲汁原來係似d 蕃茄醬, 煎雞下有d 薯仔同一堆紫蕃薯容, 紫蕃薯容好甜, 好特別, 唔錯甜品蜜桃焗布甸, 好味, 配上蜜桃好特別, 下面係d 朱古力蛋糕, 唔太甜, gd!呢到又唔多人, 夠晒靜, 方便傾計, d服務又好,埋單都係$250,係一個唔錯既gathering地方
琴晚同朋友黎gathering
小食
主菜
甜品
2012-01-05
2011-12-31 63 浏览
記得以前在厚福街有一間紅螞蟻,焗飯跟意粉也做得不錯,自從關門大吉後一直未有機會光顧其他分店~晚上經過亞士厘道,決定再試紅螞蟻,叫了一個二人套餐($208)包括小食兩款,主菜一款,主食一款及啡茶~小食叫了蜜味煙鴨胸沙律,泰式燒豬頸肉,主菜叫了香草蟹醬茄子炒意大意大利扁意粉及吉列龍脷柳配香辣小雞腿~蜜味煙鴨胸沙律的煙鴨胸不錯,有點火腿味,也有蜜味,羅馬生菜也很新鮮,沙律醬汁酸甜開胃,很快就吃完了~泰式燒豬頸肉根本不是燒,只是炸完再切片,再點現成的甜酸醬,就連調較醬汁的誠意也欠奉,確實味道麻麻地~香草蟹醬茄子炒意大意大利扁意粉最好味,夠香又惹味,但食不出有香草蟹醬味,可能份量太少,只用來提味,配菜的肉碎及茄子味道不錯,令整個意粉味道更出色~全晚最後悔就是叫了吉列龍脷柳配香辣小雞腿,吉列龍脷柳有雪味,又有少許魚腥味,沒有附上沙律醬,要另外要求才奉上,就算點了沙律醬也改變不了味道,至於那個香辣小雞腿也好不了多少,肉質嚡口,比快餐店還要差,我寧願食肯得基,還有那些配菜超腍,雖然二人還不夠飽,但是我們對望後選擇放棄,再去別店食糖水好了~意粉、焗飯不錯,其他確實麻麻~
大吉後一直未有機會光顧其他分店~
括小食兩款,主菜一款,主食一款及啡茶~
意大意大利扁意粉及吉列龍脷柳配香辣小雞腿~
很新鮮,沙律醬汁酸甜開胃,很快就吃完了~
連調較醬汁的誠意也欠奉,確實味道麻麻地~
錯,令整個意粉味道更出色~
還不夠飽,但是我們對望後選擇放棄,再去別店食糖水好了~
意粉、焗飯不錯,其他確實麻麻~
2011-12-23
讀畢《那些年》小說版,甚欣賞九把刀這名鬼才,忍不住約好友走入戲院重溫一遍。看電影前例必要祭祭五臟腑,周五晚上尖沙咀四處人山人海,見這裏不用等位便懶得考慮。我們點了兩款晚餐,前菜不約而同揀選三文魚薄餅。侍應把它端來時,我們先是感到少少出奇,因為想不出它是這個模樣。說實點,它就是一片放在多士上的三文魚凍。姑勿討如何,賣相也是討人喜歡的。至於味道,三文魚凍偏淡得很,不太吃到魚的鮮味。多士焗得脆身,咬時還會發出「卡卡」聲。碟旁的沙律做得有點頹,可能只是用來裝飾罷。我的主菜是香煎鱸魚紅糙米飯,廚子把菜式擺設得靚靚,令人看得賞心悅目。鱸魚的確煎得出色,魚肉嫰滑不嚡口,魚皮那邊則是微脆。它的味道清淡,但又帶點海盬鹹香,感覺得健康。三隻蝦沒甚鮮味,紅糙米份量極多,但欠缺應有的口嚼感,而且醬汁極之少,吃起來覺得很乾。友人叫了鴛鴦龍脷柳配薯蓉,單看外表見全是酥炸龍脷柳,只是其中一片加了香草。如果這就是鴛鴦製法,有點草率卦。芝士蜜桃布甸和北海道牛乳布甸是餐後甜品,相對來說我較喜歡後者。北海道牛乳很滑幼,如果喜歡牛奶的朋友,應會嫌它的濃度不夠,於我而言卻適合了。前者選了凍食,這可能是錯誤的決定。無可否認,它的
我們點了兩款晚餐,前菜不約而同揀選三文魚薄餅。
說實點,它就是一片放在多士上的三文魚凍。

姑勿討如何,賣相也是討人喜歡的。
至於味道,三文魚凍偏淡得很,不太吃到魚的鮮味。
多士焗得脆身,咬時還會發出「卡卡」聲。
碟旁的沙律做得有點頹,可能只是用來裝飾罷。
鱸魚的確煎得出色,魚肉嫰滑不嚡口,魚皮那邊則是微脆。
它的味道清淡,但又帶點海盬鹹香,感覺得健康。

如果這就是鴛鴦製法,有點草率卦。
前者選了凍食,這可能是錯誤的決定。無可否認,它的芝士味很厚,但吃起來會令人覺得滯口。
蜜桃沒有鮮甜味,帶不出清新的效果。

一頓普普通通的晚膳後,快點趕去看戲了。
2011-10-23 26 浏览
太太來到了, 隨即便去食飯醫肚. 她建議去齋舖, 但附近的素食店, 我們已經食過晒, 我建議吃別的. 在等她的時候, 看見了紅螞蟻有適合她的餐, 之後我就大力推薦此店為是日的晚飯地點. 成功游說後, 我們就叫了一個二人套餐, 開心的發現, 頭盤同主食, 都有素食的選擇, 我可以吃到肉, 她可以食到齋, 兩存其美.頭盤小食, 她選擇了素食的沙律, 而我就膽固醇萬歲的, 叫了一客炸魷魚鬚. 沙律, 是正宗的歐陸式沙律, 配上新鮮的蔬菜, 帶黠酸酸味味的醋汁, 雖不能同大師級的酒店比, 但真的是好食. 炸魷魚鬚, 這, 可以是港式小食, 也可以是日式小食, 亦都可以係南歐的小食, 所以此魷魚鬚, 看落都幾西式下. 沾的粉不多, 炸得亦夠乾身, 而且味道是魷魚鬚的原味, 少少脆又煙韌. 歐芹忌廉鮮蝦天使麵, 用了齋舖時常出現的素蝦, 忌廉味道重, 用了中式的素料令整體既味道加重加強了. 奶酒味香, 素蝦雖是味精居多, 但也有該有的鮮甜味. 再加上西芹的獨特味道, 清淡但有香味. 值得一再加許. 我的是燒羊肶扒. 半肉味道羶香,

我的是燒羊肶扒. 半肉味道羶香, 加了少少薄荷但味道不重. 欣賞的是配上紫心蕃薯, 味道甜美, 而且用原隻蕃薯配上西餐又幾味美. 羊扒雖是熟了一點, 但食落完全不覺太韌, 味道羶香, 蕃薯甜美, 這一個咁特別既配搭, 令我牙齒留香. 久沒有來紅螞蟻, 水準實在是希升不減.

二人吃飽了, 味道不錯, 而且這兒有素食, 有葷食......相信, 當我們二人不打算食齋舖時, 此紅螞蟻, 是一個不錯的選擇.
2011-01-23 24 浏览
在附近一帶覓食, 由東走至西, 到了亞士厘道, 由頭至尾走了一次, 結果進了未試過的紅螞蟻不過不失的跟餐沙律, 味道偏甜, 但不至於奇怪不錯的開胃小吃, 可以一試, 不會太飽, 蔥油餅成為薄餅, 很特別不是最好吃的意粉, 帶子有點乾, 汁是帶甜味的, 份量不可以看輕!這其中一個招牌菜算特別, 竟將牛筋焗飯, 牛仔骨亦很嫩, 不錯的選擇, 配以黑椒汁是不錯之配撘有點兒過熟, 不夠嫩滑, 雖然賣相很好, 但有改進空間比想像中的體積小, 不會太甜, 是主菜後不錯的選擇整體是合格的餐廰, 環境不錯, 但服務是可以再好一些呢!
Caesar Salad
不過不失的跟餐沙律, 味道偏甜, 但不至於奇怪
焗京式填鴨蔥油薄餅
焗帶子意粉
牛魔王焗飯
羊扒
有點兒過熟, 不夠嫩滑, 雖然賣相很好, 但有改進空間
朱古力心太軟
比想像中的體積小, 不會太甜, 是主菜後不錯的選擇

整體是合格的餐廰, 環境不錯, 但服務是可以再好一些呢!

2011-01-23
焗京式填鴨蔥油薄餅
牛魔王焗飯
朱古力心太軟
2010-11-23 7 浏览
訂位不用等時限 9-10:30pm心太軟 好吃芭菲 好吃 推介西米布甸 好吃apple crumble ok拿破崙 ok白朱古力西米布甸 雖然看似漂亮但超難吃 souffle 超難吃, 並不是 souffle 來的 要早到, 不然有些款式沒有了送的那杯飲料不討好
2010-11-21
芭菲 好吃 推介
apple crumble ok
心太軟 好吃
西米布甸 好吃
拿破崙 ok
2010-10-31 16 浏览
個Buffet由9:00去到10:30。法式燉蛋芝士蛋糕。佢個樣雖然一d都唔吸引,但係佢係好好食嫁囉。面頭既焦糖脆卜卜,平時有d會燒到個面好苦,但呢個就唔會囉。芝士同個蛋味好夾,又唔會太heavy。正!!心太軟啊!!>w<其實我去都好大程度係因為佢,好食。焗芝士蜜桃布甸。好味。Strawberry千層穌,個樣好睇,但味道唔特別。杏仁脆糖榛子芭菲。硬d既雪糕feel。個d strawberry sause 超似M記d早餐。new york Cheese Cake。唔太heavy,個口感都唔錯。可以試下!焗香芋西米布甸。唔錯。我對香芋有偏愛罷!紅豆綠茶布甸,唔太鐘意紅豆味。如果要話好唔好食既話,就是味道平平囉。比較好食既甜品就放左相出黎,其他難食個d無post到出黎。
個Buffet由9:00去到10:30。

法式燉蛋芝士蛋糕。
佢個樣雖然一d都唔吸引,但係佢係好好食嫁囉。
面頭既焦糖脆卜卜,平時有d會燒到個面好苦,但呢個就唔會囉。
芝士同個蛋味好夾,又唔會太heavy。正!!

心太軟

心太軟啊!!>w<
其實我去都好大程度係因為佢,好食。

焗芝士蜜桃布甸。好味。

Strawberry千層穌,個樣好睇,但味道唔特別。

杏仁脆糖榛子芭菲。

new york Cheese Cake。
唔太heavy,個口感都唔錯。可以試下!

焗香芋西米布甸。
唔錯。我對香芋有偏愛罷!

紅豆綠茶布甸,唔太鐘意紅豆味。
如果要話好唔好食既話,就是味道平平囉。
比較好食既甜品就放左相出黎,其他難食個d無post到出黎。
2010-10-26
$72 (宵夜)
心太軟
2010-08-29 14 浏览
個次去食Lnnch, it so fair。 蟹肉千層麵冇蟹肉,剩係得菜,好食素咁真係要改善下了。好彩原來飲品係西瓜汁先可以覺得好少。The environment is OK, it can improved.
2010-08-12