2017-05-23 579 浏览
綠島外面睇好似普通茶記,但其實佢有住家飯食,有蒸魚、有蒸肉餅、時菜炒牛肉,呢D家常便飯。夜左放工又想食清淡D,就最啱嚟綠島啦!例湯係青紅蘿蔔豬骨湯,簡簡單單的老火靚湯。節瓜蝦米粉絲煲,節瓜清爽,夏天啱晒,好有住🏠菜的感覺。豉汁蒸黃𩶘䱽,好正,蒸得啱啱好,條🐟好新鮮,D汁送飯正到我自己食晒成碗🍚(平時食唔到)。食完係舒服嘅,會再幫襯。

夜左放工又想食清淡D,就最啱嚟綠島啦!

例湯係青紅蘿蔔豬骨湯,簡簡單單的老火靚湯。

節瓜蝦米粉絲煲,節瓜清爽,夏天啱晒,好有住🏠菜的感覺。

食完係舒服嘅,會再幫襯。
2015-08-25 1214 浏览
綠島早餐的吉列魚做得都算脆,魚還有汁在,不會太乾。可惜是牛油方包而不是多士,但牛油都算多,點的是紅腸和芝士腸,紅腸較少見,芝士腸也是不錯的選擇,但蛋煎得不夠。凍奶茶的茶味、奶味不夠,而且實在太甜了。
凍奶茶的茶味、奶味不夠,而且實在太甜了。
吉列魚+芝士腸
吉列魚+紅腸
凍奶茶
2015-08-20
$29 (早餐)
2012-11-05 757 浏览
前幾日去過一次,吃的水煮牛肉。沒想到還不錯,麻、辣口味都夠。去吃的似乎本地人較多,這是一個好的徵兆。地方小,但是服務人員都還和善。過後幾天,又跟兄弟去過一次。他點的豉汁倉魚,我點的豉汁盲曹。在舊金山,游水的盲曹8、9美元一磅,算是較貴的種類。結果兄弟的倉魚比我的盲曹好吃很多,豉汁味道好,魚肉一點都不硬,很下飯。盲曹差一點。昨晚,我一個人去,本想點倉魚,但是不小心點成完魚。上來的時候,不是一條,而是幾塊。問過才知點錯了,但是都幾好吃。這是在這次出差期間會經常去的地方。

去吃的似乎本地人較多,這是一個好的徵兆。

地方小,但是服務人員都還和善。

這是在這次出差期間會經常去的地方。

2012-11-04
2011-08-07 756 浏览
曾幾何時,每一年的選美會,是城中大事,每年的七月八月,馬季球季收鑼後,緊接的是選美季節。小學年代直到初中,我曾是港姐迷,看美女是男生之天性,尤其是香蕉尚未成熟時的年代,哈哈哈。不過,當年參選的佳麗,質素甚高。由其是廿多年前,大約是八七年的一屆,時至今天,還有很多人說該屆的整體質素,是史上最高。並不像今天,個個面目模糊,甚至乎連冠軍也被外界冠上豬扒之惡名。。執筆之時,晚上將會舉行今年的港姐決賽,其實,港姐與此食評有甚麼關係?這間位於上環水坑口的"綠島茶餐廳",其貌不揚,幕後老闆的女兒,正是兩年前的香港小姐冠軍 - 劉倩婷。店內貼滿她的相片,包括選港姐帶后冠的一刻,與娛樂圈中人的合照,還有港姐的宣傳海報等等,彷彿,她成為該店的生招牌,可是,我前後到訪過三次,還是與她緣慳一面,哈哈。在此一帶的餐廳普遍關門時間早,此店的營業時間直至晚上十一點。每一次來也想炒碟牛河,店員回覆是:河粉賣晒!三次也一樣。來碟肉絲炒麵,麵上的肉絲汁不算很厚,算是適中,但麵條炸到非常之韌,絕不是一碟有水準的肉絲炒麵。某一夜的例湯是金銀菜豬骨湯,喝得出是沒下味精,很清甜。大坑順興的滑蛋做得真好,試試這裡又如何?這個滑蛋牛

某一夜的例湯是金銀菜豬骨湯,喝得出是沒下味精,很清甜。
大坑順興的滑蛋做得真好,試試這裡又如何?這個滑蛋牛肉飯,蛋身完全不滑,炒得水汪汪,全沒蛋香,牛肉給梳打粉招呼過,又是遠離水準的一味。
好了,來碟炒飯又如何?楊州炒飯炒得油光滿面,而且選料有點求其,家中附近的七喜,做得比他好上不知多倍。
唉,可能不應該在此吃碟頭飯,蒸條魚,或者在二樓訂一圍,可能水準會好一點。(原來這裡也有私房菜吃 ! 以便招呼娛樂圈人仕!不知道是否會由港姐冠軍親自打點呢?)

選美活動日漸褪色,望著港姐海報上,企在正中間的徐子珊,自然地想起"她"。。。
如果她參選的話,絕不輸蝕,甚至贏面甚高。

如果她當選,或許,我們不會相識過,不會走在一起。

這世上沒有如果,因為永遠沒有答案。

2009-08-24 260 浏览
星期日到綠島食tea,食咗碗餐肉豬扒出前一丁,豬扒幾好食,overall普普通通喇!食食吓期間,隔離枱有位哥哥拿着份報紙娛樂版,問我地今屆港姐冠軍靚唔靚,係我地未嚟得切回應之際,佢已笑笑口指住老闆娘,話佢就係港姐媽咪!哈哈!恭喜說話當然不能少,最後老闆娘更請我們吃喜餅。呢個世界真細小!

[23/8/2009; Sun]

餐肉雞扒出前一丁
炒蛋豬扒出前一丁
2009-08-23
2009-03-04 562 浏览
今天中午要到上環辦點小事, 出門前, 忘了去sraech下呢附近有乜野值得去食, 之後估下估下, 由同事亂指. 綠島吧. 就綠島.方便至極的茱記一間, 本想食午餐的我突然覺得飽飽地, 昨夜的飲宴仲未消化. 本人都係黎一個常餐算. 這亦正正是品嚐茶餐廳真味的一個重要的必食之物.又是悶透的叉燒湯意, 胃口不好時, 輕輕地黎一個常餐, 絕對不浪費食物. 不過, 此叉燒意明顯地比較厚切了少少, 雞精湯亦不夠甜口. 煎蛋, 忘起加點豉油, 如有豉酒相配相信僧更好.同事來了個扒餐. 看見個茄汁都幾精心調製, 雖見不到津津有味的樣子, 但總算食得落肚既野啦.

2007-12-05 125 浏览
我同男友都係冇反家庭黎架, 住左上環咁耐, 得呢間外賣小菜係最抵,$40包反包湯, 街市起碼都要4十幾仲要冇反冇湯仲要唔好食......堂食食過蒸魚好滑,o者o者雞煲都幾多肉....但外賣就細份左><

堂食食過蒸魚好滑,o者o者雞煲都幾多肉....

但外賣就細份左><
2006-09-01 123 浏览
開頭我都幾鐘意呢間野, 有部大電視, 但有一次, 我個同事食下午茶, 三文件夾小強呀~~!!!!!!!! 唔係講笑, 咁同個伙記講, 換第二個餐, 佢態度好有問題, 好似我地搞事咁, (個陣無乜人客係度) 換左第二樣la, 咁佢都係照收貴個個餐錢, 黑口黑面, 都唔知隻小強係你定係我地帶去格。
(非会员)
2005-11-11 90 浏览
The toastie and milk tea are my favorite at Green Island. I ordered them everytime I go there!

2005-07-27 122 浏览
20050726 7.30pm同埋男友2人響屋企叫外賣, 機不可失, 極力游說佢叫綠島試個沙薑雞.因為唔餓, 2個人order o左一個小菜套餐加半隻雞再搭多個湯- * 沙薑雞x 半隻($55) - 唔得, 完全無沙薑味, 又唔滑又無雞味. 超失望.* 蝦乾肉碎娃娃菜(套餐價$38) - 好淡, 味道一般.* 白飯x 1* 老火例湯x 2 - 粉葛豬骨湯, 單叫$10蚊碗.個外賣阿姐送到我屋企樓下又唔肯行上o黎.唯一二讚, 7pm 叫外賣, 7.30pm 左右就送到o黎樓下, 算好快手. 同埋老火粉葛湯都OK 咁lor.Total $100, 唔平, 又要我自己落o黎拎我下次就唔會再order 你啦. o徙氣.
20050726 7.30pm

* 蝦乾肉碎娃娃菜(套餐價$38) - 好淡, 味道一般.
* 白飯x 1
* 老火例湯x 2 - 粉葛豬骨湯, 單叫$10蚊碗.

個外賣阿姐送到我屋企樓下又唔肯行上o黎.

2005-07-24 81 浏览
20050724 6.45pm做完gym 自己食飯, 記得之前聽收音機《五X精華遊》介紹過呢間茶記, 一直想o黎試不過無機會. 今日自己無無聊聊得閑終於有機會.主持人推介呢度老火湯同埋沙薑雞, 沙薑雞最少都要order 半隻, 食唔到, 唯有叫晚餐小菜, 因為會送老火例湯.晚餐$38, 4款揀, 其實佢仲有好多小菜都好吸引, 不過我懶, 見到咩就叫咩廢事諗je. menu 度有好多茶記都無o既海鮮同埋魚.是日例湯係雞腳花生, 味道偏鹹, 但應該就無(乜)味精. 起碼咁濃味食完唔口乾就知啦. 同埋好多湯渣. 勁開心.冬瓜薯仔火腩煲味道不俗, 上桌時熱個煲到o支o支聲真係未出發先興奮. 食味亦不俗. 環境就係普通茶記, 地方比較細, 得5-6張檯. 不過落本地有部plasma! 乾淨企理, 同埋都光猛, 我咁早o黎到都有7成入座率. 服務都好唔錯, 熱煲上桌時都有"溫馨提示"小心辣親手.total $38. 飽飽. 下次再試個沙薑雞先得!p.s. 埋單時問老細要外賣紙, 原來唐樓無lift 高層都送外賣o架! 正! 又多一間揀!
20050724 6.45pm

total $38. 飽飽. 下次再試個沙薑雞先得!