2023-09-21 183 浏览
一直想去深水埗這間吃素食野,今天需要出深水埗買嘢,所以即興午餐去了這間吃,到達門口,入到去,裝修好有特色,環境有優閒舒適感,坐位寬倘,坐下,看了一會餐牌,就叫了泰式炸蝦秘製冬蔭意大利粉   車厘茄,茄子意大利粉幼身嫩滑,濃香冬蔭味,比平時辣度,冇這麼辣同拱,清清辣味,味道剛好,新的一番口味感,腐皮包住蝦一起炸,腐皮身同蝦身炸得好香,咬一口脆卜卜,好爽滑彈牙,清香鮮蝦鮮味,車厘茄同茄子,茄味各有不同,同樣鮮甜青森蘋果熱情果梳打  少有,梳打面舖上蘋果片,蘋果片清甜,入口唰唰聲,蘋果同熱情果香味更濃郁,獨特清新感,味道好搭配,甜度適中
泰式炸蝦秘製冬蔭意大利粉

車厘茄,茄子
泰式炸蝦秘製冬蔭意大利粉 車厘茄,茄子

2023-09-16
泰式炸蝦秘製冬蔭意大利粉 車厘茄,茄子
2023-09-14 140 浏览
我地係Share黎食嘅~我地叫左沙拉同意粉。唔知係我地重口味定係真係唔好食嘅原因,還是我地唔適合食素食等等原因,真係覺得難食😭不過我又覺得牛油果出奇地好食😳甜甜地的!而咖啡就係用素奶沖嘅cappuccino,飲得好順口,一啲都唔苦。

2023-09-13 102 浏览
素年 - 深水埗汝州街餐廳環境好似一間Cafe咁 環境好有文青Feel 好舒服我地入座時係Lunch Hour 所以有純素午市套餐 包主食及野飲雙層芫茜不可能芝士漢堡 - 漢堡就食得多 但係芫茜味嘅漢堡就真係第一次食 漢堡肉食落去都真係幾似肉嘅質感 而且中間嘅顏色有染紅 睇落去好似半生熟嘅牛肉泰式炸蝦秘製冬陰功意大利粉 - 炸蝦其實係腐皮包住夠蔬果 冬陰功意粉個汁底偏酸斯里蘭卡伯爵茶 - 免費既Drink奇異果血橙汁 - 好Raw好Fresh 餐廳大部分店員都係後生仔 感覺似係佢哋打本夾份開 而家已經難得有Promote素食文化既新派菜 值得支持
素年 - 深水埗汝州街

餐廳環境好似一間Cafe咁 環境好有文青Feel 好舒服

斯里蘭卡伯爵茶 - 免費既Drink

奇異果血橙汁 - 好Raw好Fresh

#肚波深水埗 #肚波cafe #肚波素食・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・主食真係搞唔掂,但嘢飲比我想像中更好飲,對比太大難以評價🥲・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍔 素年經典不可能芝士漢堡 HK$138・味道:就係茄汁麥包,完🙏!個芝士冇乜芝士味,完全吊唔出植物肉味。其實我唔介意冇肉味,雖然植物肉claim自己有而我唔覺,但at least唔好食到麵粉味吧🤡?成個包就只有茄汁味⋯⋯薯條係KFC薯角味,夠熱夠脆還好的~・口感:植物肉一切就散晒,粒狀四散(눈‸눈)麥包冇烘香,普通。青瓜絲同菜類爽脆嘅但食材原本口感所以冇咩好讚。🍚 夏威夷牛油果三文魚蓋飯碗 HK$108・味道:素三文魚有小小三文魚味嘅,不過個配搭就好奇怪,啲藍莓放喺個飯上面Σ(°Д°; ⋯⋯不要玩食物.jpg🤢味道就係食材原味加淡豉油/和風醬~・口感:三文魚個口感幾真係值得一讚嘅,好怕蒟蒻質感🫥但其他都係食返食材原有口感,廚房係切完放返上碗only,冇咩好點評。🍵 奇異果羽衣甘藍蘋果燕麥奶 HK$38 (套餐升級飲品減$12)・味道:呢個幾好飲👍一入口就係燕麥奶味,之後散發奇異果同蘋果微微甜味,最後就係羽衣甘
#肚波深水埗 #肚波cafe #肚波素食
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
主食真係搞唔掂,但嘢飲比我想像中更好飲,對比太大難以評價🥲

🍔 素年經典不可能芝士漢堡 HK$138
素年經典不可能芝士漢堡
素年經典不可能芝士漢堡

🍚 夏威夷牛油果三文魚蓋飯碗 HK$108
夏威夷牛油果三文魚蓋飯碗

・味道:呢個幾好飲👍一入口就係燕麥奶味,之後散發奇異果同蘋果微微甜味,最後就係羽衣甘藍嘅小小苦味。
・口感:欣賞杯嘢飲唔會好厚好重身~

☕️ 斯里蘭卡伯爵茶(凍) 跟餐免費
・味道:有一陣香料味嘅伯爵茶,但陣香料味係好飲嘅👍
・口感:唔澀,順口的
奇異果羽衣甘藍蘋果燕麥奶

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~
🤰結論:其實服務不錯,但嘢食味道唔得,亦漏咗個小食,價錢亦太進取。短期內唔會有下次😥

2023-08-22
奇異果羽衣甘藍蘋果燕麥奶
2023-08-20 115 浏览
食物不錯,但種類太少,環境ok, 但有些椅沒有背板,感覺不是太好,用餐時間(夜晚90分鐘)太趕,好彩當日無咩人,叫左斟水兩次都無反應,可能想我哋早啲走,樓面有大概7、8人,是否太多?
2023-08-16 147 浏览
見到OpenRice 有好多好評,於是都想試試這餐廳。當日當我入座後,我立即感覺到桌邊的冷氣風口正對著我吹風,感到相當不舒適。因此,我禮貌地請求店員調整冷氣的風口方向,不要直接對著我。於是一位短髮女店員面露不悦,嘆了一個大氣,相當不耐煩的説不能調較,便關了吹正我的這部分體式冷氣。我明白之後有需要再開,但可以把風口風度調一下,便解決到問題,但這位店員沒有,之後很快便再開冷氣,而且感覺風開得比之前更大,周邊的盆栽的葉也吹到搖下搖下。我再問可不可以調較風口角度,她再表現不友善,然後又關了,但很快又再開返。這名店員的態度相當惡劣,她不僅表現出明顯的不耐煩,並沒有提供任何替代方案或解決方法。這種不專業和不友善的態度,讓我對這家餐廳的整體印象產生了極大的影響。而我之後都吹病了和咳嗽,感覺相當差。見到這間餐廳做素食的,很想支持一下,也看見了餐廳嘅裝修和餐單也是用心,但如服務質素不改善,顧客也只會幫襯一次, 再也不來,希望餐廳管理層能注意一下,改變服務質素。

2023-08-14 135 浏览
素年喺一間好有質素嘅素食日式餐廳,我之前到訪過紅磡分店一次,一食難忘👍所以今日專程約左住係附近住都好鐘意食素嘅朋友去佢地嘅深水埗嘅分店,想推介朋友試下!餐廳主打機本地菜定食set:⭐️🥗台式古早肉燥飯鹽酥菇定食- 成個餐好豐富,用料十足,顏色非常豐富,睇落去已經令我好有食慾😋$158⭐️🥗沙嗲串燒羊肉天貝飯配手抓餅加串荳卜- 沙嗲醬好惹味,用嚟點手抓餅同荳卜真系一流,而且"羊肉"味好好,勁有口感,好食,有驚喜😋$138跟餐仲可以配埋一杯清清地嘅斯里蘭卡伯爵茶(凍)食完濃味嘅食物,再飲番杯茶真係好舒服又滿足😋

餐廳主打機本地菜定食set:

⭐️🥗台式古早肉燥飯鹽酥菇定食

⭐️🥗沙嗲串燒羊肉天貝飯配手抓餅加串荳卜

跟餐仲可以配埋一杯清清地嘅
斯里蘭卡伯爵茶(凍)
食完濃味嘅食物,再飲番杯茶真係好舒服又滿足😋
2023-08-12
2023-08-12 93 浏览
週末嘅下午經過,見到有位,就入去試吓。環境都舒服嘅,不過二人枱位置比較細,放咗兩個餐就冇空位了。意粉夠大份,味道唔錯。但係個漢堡就差啲,唔係我口味。不過可能係因為係素食嘅關係,所以同平時漢堡唔太一樣都正常嘅。
週末嘅下午經過,見到有位,就入去試吓。
環境都舒服嘅,不過二人枱位置比較細,放咗兩個餐就冇空位了。

2023-08-05 155 浏览
一人前素食😋餐廳有吾同嘅lunch set,全部都係有機嘅本地菜做食材健康又有營養👍🏻我今日叫左台式古早肉燥飯鹽酥菇定食- set lunch非常好豐富,有麻香炒本地野菜,涼拌肉鬆日本絹豆腐,時令水果同漬物,前菜都有幾款,肉燥飯雖然吾算大碗,但食埋配菜鹽酥菇同南瓜都已經好滿。最後仲食埋西瓜加一杯餐包埋嘅斯里蘭卡伯爵茶(凍)$158真係可以好抱住個肚走😋
一人前素食😋

我今日叫左台式古早肉燥飯鹽酥菇定食

最後仲食埋西瓜加一杯餐包埋嘅
斯里蘭卡伯爵茶(凍)
真係可以好抱住個肚走😋
2023-08-01
2023-07-30 88 浏览
台式肉燥鹽酥菇Lunch set 去cafe 唔洗成日只係揀意粉或者All day breakfast,黎個台式肉燥lunch set,又可以多點唔同嘅配菜、小食,又可以打個靚卡。- 肉燥飯唔太油膩- 🍉西瓜唔太甜- 鹽酥菇粒保持香菇既水份 🍄- 配菜都係熟,唔洗怕食咗生冷野(包括椰菜、南瓜片、小甜薯)Recommended drink:香蕉核桃焙茶燕麥奶 🍌🥛(跟餐要加錢)- 一次過可以飲到香蕉核桃同燕麥奶既味,層次豐富!- 走冰味道更濃, 唔會被冰水溝淡。P.s. 我哋兩個星期六12:45 pm 黎到,唔洗排隊。😍
台式肉燥鹽酥菇Lunch set
- 肉燥飯唔太油膩
- 🍉西瓜唔太甜
- 鹽酥菇粒保持香菇既水份 🍄

Recommended drink:
香蕉核桃焙茶燕麥奶 🍌🥛(跟餐要加錢)
- 一次過可以飲到香蕉核桃同燕麥奶既味,層次豐富!
- 走冰味道更濃, 唔會被冰水溝淡。

2023-07-29
  • 香蕉核桃焙茶燕麥奶
2023-07-14 105 浏览
《素年》🤍講真 做到素食做到好似佢哋咁真係無咩幾多間 🤔今次都係人哋推介特登走去試吓 去到嘅時候咁啱冇乜人可能係平日😶但係食食吓已經見到佢放定好多reverve 嘅牌係已經訂咗枱 😳睇嚟都幾多人係夜晚黎食 唔計我嗰日係平日😝🍱日式三文魚蕎麥麵定食 $158包括水果🍉總共有6個小菜加一個主菜其中一款同三文魚刺身一模一樣嘅當然係用蒟蒻黎整成 但因為本身就唔食三文魚嘅我 食完都無得同原本比較蒟蒻做嘅三文魚食落去冇乜味道 蕎麥麵亦比平時淡 其他小菜 我覺得其實都唔差 但因為咁岩呢個餐嘅小菜都偏甜 奈何我有偏向鹹🍱台式古早肉燥飯鹽酥雞定食 $158包括水果🍉總共有6個小菜加一個主菜呢個套餐係肉燥飯 相比之下 我覺得呢個比較適合我 可以都係鹹的偏多 特別係不得不稱讚去其中一個小菜鹽酥雞 竟然諗到用雞髀菇黎做 而且做得十分之好味😋😋😋Rating:⭕️⭕️⭕️性價比:⭕️⭕️味道:⭕️⭕️⭕️特色:⭕️⭕️⭕️環境:⭕️⭕️⭕️⭕️地址:📍深水埗汝州街132號地舖
《素年》

特色:⭕️⭕️⭕️
環境:⭕️⭕️⭕️⭕️

地址:📍深水埗汝州街132號地舖
2023-07-13
前排睇過一本書講 We are what we eat! 動物都有情緒想法感受,但現代好多出口肉類嘅工場,一般都會切斷佢哋嘅手腳,困住佢地喺個好狹小嘅地方,淨係餵食同瞓,一養大就屠宰出口!有啲甚至會打針,咁啲動物點會開心呢🥲佢地嘅情緒影響細胞,我地食咗,吸吸埋埋就不自覺地食咗好多負面情緒!所以間中食素,放身體清理淨化下~確實都唔錯👍🏻近年我地都開始每星期有一日Green Day 🌿 今次去咗深水埗汝洲街嘅素年Impossible Cheese Burger $138超澎湃嘅熱熔芝士,配上厚切多汁嘅素漢堡扒,青瓜絲撈咗麻油份外香!真心好味😋而炸薯條外皮好香脆,入面軟糯!就算好飽,都堅持清晒冬蔭大蝦意粉 $118分量好大碟,兩隻大蝦其實係用腐皮包住粉葛、蘿蔔、冬菇等材料再炸,個造型又爆得幾似一隻大蝦😂😂至於個意粉真係好有泰式冬蔭Feel, 夠香而唔算太辣套餐包兩杯茶飲,揀咗凍斯里蘭卡伯爵紅茶 仲可以走冰添,不過就無糖嘅!茶味好香濃👍🏻

Impossible Cheese Burger $138

冬蔭大蝦意粉 $118

套餐包兩杯茶飲,揀咗凍斯里蘭卡伯爵紅茶
仲可以走冰添,不過就無糖嘅!茶味好香濃👍🏻
2023-07-08 97 浏览
今日和素友到深水埗掃貨,順道來素年吃午餐。坐下來,發現他們剛轉了新餐單。我們叫了兩個套餐,白酒香蒜乾蕃茄羽衣甘藍意大利粉,及日式照燒汁天貝飯,跟餐有京都宇治玄米茶,或斯里蘭卡伯爵茶餐飲選擇。~ 白酒香蒜乾蕃茄羽衣甘藍意大利粉:這個意粉,還有加野菌一起烹調。入口充滿著蒜香,蕃茄有點酸咪咪,非常開胃,野菌、羽衣甘藍健康,而意大利粉煙靭,整道菜式,配合得很好。~ 日式照燒汁天貝飯:這個天貝飯是素友的最愛,照燒汁惹味,天貝有咬口,加上蕃茄、豆角、紫椰菜、甘荀絲一起伴飯,有營養健康。整體來說,食物水準高,款式新穎,選擇多,招呼親切,地方寬敞,怪不得一向都是素友朝聖之選。
今日和素友到深水埗掃貨,順道來素年吃午餐。

2023-07-06
午餐
2023-06-28 87 浏览
one of the most popular vegetarian cafes in the areaLunch at $88+Wooden interior Cozy seatingsQuite packed at 1pm on a weekdaySo remember to come early Ordered the Japanese marinated salmon set $158 (Served with local organic vegetables)added $10 for the Chazuke option as wellThe salmon bowl and 6 small plates definitely satisfied all my cravings!From the spicy pickles and umami salmon (which is actually konjac) to savoury grilled tofu and sweet bean and matcha dessert, every single dish is well

Lunch at $88+
Wooden interior
Cozy seatings
So remember to come early

From the spicy pickles and umami salmon (which is actually konjac) to savoury grilled tofu and sweet bean and matcha dessert, every single dish is well taken care of and perfectly seasoned to bring out all the flavours.

-Mocha $44
a chocolatey and nutty blend
the espresso shot offers an almost bitter taste, the chocolate combination creates a sweetness to create a velvety smooth and luxurious texture

Will definitely revisit!
2023-06-05 76 浏览
喜歡素食者一定不能錯過既餐廳。入到去感覺舒適,環境優美安靜。距離地鐵站10分鐘左右,尚算方便。食物有質素,沙律,蔬菜爽口,而且麵包有口感。整體配合良好,飲品質素亦一流。個人比較少食素,所以食物味道配搭感覺新鮮。食物分量足夠,一個主食一個拼盤已經夠兩人食。整體感覺7/10。

食物有質素,沙律,蔬菜爽口,而且麵包有口感。

食物分量足夠,一個主食一個拼盤已經夠兩人食。
整體感覺7/10。