2024-01-25 166 浏览
同大朋友食飯, 所以揀咗素食 食物 : 餐廳是自助餐形式, 款式唔算好多, 但味道都正常OK, PIZZA幾好食, 湯只有西洋菜湯一款, 都味道幾好, 小食竟然有雞腳, 當然是用蒟蒻造的, 幾特別, 但飲品只有普洱茶/羅漢菓茶/檸水, 選擇比較少, 甜品最喜歡豆腐花, 值得一試 環境 : 此店在大角咀, 近奧運站, 環境舒服乾淨 服務 : 職員有禮貌 價錢 : 假日午市 HK$90/人 (無加一服務費), 有長者咭可以全單有9折
同大朋友食飯, 所以揀咗素食
環境 : 此店在大角咀, 近奧運站, 環境舒服乾淨
服務 : 職員有禮貌
2024-01-20
2024-01-22 142 浏览
耐唔耐食下dry都係一個唔錯既選擇。記得之前呢個位置都係一間素食店…轉手後依然一樣。今日返大角咀行下又試下。因為見到都係一間好有心既小店…有派飯…有老人家優惠呢度係以放題自助形式…一個價錢任砌…不過記得食完要放番用過既碗碟去回收處入到去感覺格局/食物變化不大…兜左個圈依然有我最愛既川菜區。地方都幾寬敞同乾淨企理呢度有湯有熱食…有川菜區…有炸野…有滷水…連關東煮都有…野飲竟然有我喜歡既洛神花茶少甜仲要凍既☺️☺️今日例水係"老黃瓜赤小豆湯"…都幾清甜川菜區…有好多選擇…樣樣都攞d黎試下…保持到水準…幾惹味…薯粉無骨鳳爪口水雞 💛辣椰菜💛蓮藕片💛連pizza都有…關東煮…剩番選擇唔多…都試左幾樣野…喂喂…個湯底都好清甜…唔輸比老火湯喎支竹丸蘿蔔花生苗豆腐湯清甜滷水豆腐同蛋都滷得唔錯熟食就試左酸齋…紅燒豆腐…不過不失後尾發現滄海為🐖既"滷肉飯"…呢個好味喎…先唔講象唔象真…個調味係幾正…隊左兩碗…自己加d芫荽蔥好好味最後整多個豆腐花作為句號仲見到有人買個外賣盒…自己拎野食…可以塞爆個盒都無問題如果有日想食下素…又係大角咀都係個唔錯既選擇…佢生存到先可以有多d人受惠除左食物…呢度店員都好好…會叫你

今日例水係"老黃瓜赤小豆湯"…都幾清甜

川菜區…有好多選擇…樣樣都攞d黎試下…保持到水準…幾惹味…
薯粉
無骨鳳爪
口水雞 💛
辣椰菜💛
蓮藕片💛

連pizza都有…

支竹

最後整多個豆腐花作為句號

仲見到有人買個外賣盒…自己拎野食…可以塞爆個盒都無問題

除左食物…呢度店員都好好…會叫你食多d…夠唔夠食等等…唔錯
2024-01-18 156 浏览
去旅行食濟了,決定green一green🤭平日晚餐成人 $128 免加一選擇好多,用齊頭盤、主菜、甜品、生果、晚餐仲有紙包飲品同涼茶揀,多元化呀! 沙律、冷盤試左涼拌薯粉、涼拌粉絲、拍青瓜,爽口夠辣,開胃🤤皮蛋豆腐、口水素雞皮蛋豆腐夠滑,清清地夠新鮮;口水雞味道好真呀,中意佢加埋素鳳爪!滷水拼盤大推!蛋、豆乾、西蘭花🥦好入味🥰又淋炸香蕉🍌喜歡🤣外脆內軟,encore左!主菜:印尼炒飯、炒伊麵小食:南瓜糕、炒青菜、煎釀三寶環境好大,座位闊落,坐得好舒服啱晒平時食得太Heavy,想清清地食素/奉行green monday人士🥳
去旅行食濟了,決定green一green🤭

平日晚餐成人 $128 免加一

沙律、冷盤
試左涼拌薯粉、涼拌粉絲、拍青瓜,爽口夠辣,開胃🤤

皮蛋豆腐、口水素雞
皮蛋豆腐夠滑,清清地夠新鮮;
口水雞味道好真呀,中意佢加埋素鳳爪!

滷水拼盤
大推!蛋、豆乾、西蘭花🥦好入味🥰又淋

炸香蕉🍌
喜歡🤣外脆內軟,encore左!

主菜:印尼炒飯、炒伊麵
小食:南瓜糕、炒青菜、煎釀三寶

環境好大,座位闊落,坐得好舒服

2024-01-17 127 浏览
小妹呢期迷上食素食風,於是不斷接觸多左素食餐廳🍴最初小妹對素食風印象中只是普通沙律🥒但原來而家既素食已經有好多選擇🤩小妹今次去左大角咀嘅素食餐廳「素來素往」,店內裝修設計以綠色為主,明顯走自然風,仍有少許聖誔裝飾,坐落都覺得好舒服😚 餐廳以先付款, 後坐下的方式😝呢間素食餐廳主打以自助餐形式,食物款式好多,如:pizza、蔬果卷、天婦羅、炒飯、伊麵等,賣相相當不錯,重點係好味🤤 部份菜色完全唔似素菜,做得好神似🫣 口感同平時食嘅肉都有點似😆 甜品方面同樣有多選擇~大菜糕、紅豆糕、豆腐花、綠豆沙等~非常豐富😍小妹覺得整體不錯,職員有禮,食物質素、價錢等~加上晚市飲品任飲,長者更有優惠🌝下次要帶屋企人嚟試吓😚

本身都好鍾意食素,知道大角咀有間素食自助餐,位置鄰近奧運站行3分鐘都幾方便,就趁教班前過黎嘆個休閒下午茶。餐廳內裡闊落有非常多座位,入座後會提供一隻碟,然後就可以到大長枱自助區隨便揀野食,下午茶時段(14:30-17:00)每位$68不限時,雖然價錢咁平,但都有好多款式素菜可供選擇。前菜區有薯仔沙律、沙律菜同青瓜酸蘿蔔麻辣紅薯粉等涼伴小菜,主食區除左傳統熱盤素菜(南乳齋菜 、 咕嚕麵筋、紅燒豆腐、素餃蒸水蛋等)、番薯粟米等各類粗糧、各種粥粉麵飯,仲有好多驚喜♡比較特色嘅有日式素壽司炸菇炸薯仔炸南瓜等炸物,有造型精緻蔬菜卷,有好似肉嘅素豬肉丸,非常好食好似京都骨嘅琵琶豆腐,有非常開胃嘅川菜藕片粉絲口水雞等,口水雞肉質超似真雞肉,麻辣鳳瓜(其實係蒟蒻)像真度最高,呢個係必食推介!最裡面有自助飲品區,除左普通茶水仲有羅漢果菊花茶,好香菊花味,食到最後再去甜品區食埋豆腐花、班蘭千層糕、Mocha糕同中式糖水綠豆沙,超級滿足嘅一餐,呢間絕對可以encore。

素食自助餐😍素來素往🥦🥬🥒🫛🌽🍮🍰餐廳好近奧運站,行幾分鐘就到,星期一至五晚市每人$128就可以享受素食放題,仲包埋飲品🤭🥦🥬🥒 餐廳仲有提供指定外賣盒,$48可以任選菜式,仲連湯或者湯水👍🏻 另外持長者咭有9折優惠,仲有五人同行四人價錢👍🏻 餐廳闊落,坐得好舒服,而且食物refill得好快,keep住有熱辣辣嘅嘢食🥹呢度嘅素食高質又精緻👍🏻 我最鍾意係口水雞,食落真係幾似雞肉,最欣賞佢做埋雞皮嘅花紋,望落真係好似雞胸肉😂 口水醬好惹味,都幾辣下🥵 另外涼拌蓮藕同涼拌皮蛋豆腐我都超鍾意👍🏻 熱盤方面,鹵水拼盤最出色,西蘭花同豆腐都好正,另外百財聚來好好食,佢係用咗紹菜包住木耳絲同粉絲等,蔬菜爽甜,清淡好食💯 其他熱盤冷盤選擇都好豐富,其實全部味道都唔錯👍🏻甜品方面,我差唔多食勻晒😂 最鍾意南瓜布甸,煎堆、豆腐花、酒釀小丸子同斑斕糕我都好鍾意食😂📍#素來素往 (#大角咀美食)大角咀博文街28-38號地下6號舖
素食自助餐😍素來素往🥦🥬🥒🫛🌽🍮🍰

📍#素來素往 (#大角咀美食)
大角咀博文街28-38號地下6號舖
2024-01-12 152 浏览
$68 - $158 可以做到啲咩?可以任食任飲呀😎呢個素食自助餐有預食、熟食、甜品、老火湯同多款主食架,而且長者仲享有9折優惠,真係超級彿心價!而且店鋪裝潢唔係傳統的素食店,好似cafe咁佈置得幾新穎,所以見到都有唔少年輕人幫襯。我最推薦必食一定係素食披薩🍕,搭配美味餡料,寶係又香又脆。仲有依家加曬價酸齋,冇錯都係任食架,淨係食呢個都值回票價啦。仲有煙煙韌韌好有咬口又入味的薯粉,非常推薦大家試下。 甜品都有十幾款,我最推薦係香滑的豆腐花,同埋佢地的印尼糕點同糖水都非常唔錯,唔會死甜食左都冇罪惡感。 呢間野真係好多選擇,等大家自己去發掘啦😊 📍素來素往 @simplemehk 📍大角咀博文街28-38號地下6號舖........

$68 - $158 可以做到啲咩?可以任食任飲呀😎

呢間野真係好多選擇,等大家自己去發掘啦😊

📍素來素往 @simplemehk
📍大角咀博文街28-38號地下6號舖

2024-01-05 99 浏览
Appetiser 前菜素食餐廳嘅冷、熱前菜選擇同樣豐富,好似有充滿四川風味嘅麻辣素雞腳、爽口彈牙嘅紅薯粉、清甜手拍青瓜🥒、滑脫脫嘅凍豆腐、好fresh 嘅蔬菜🥬同埋薯仔🥔🥗沙律等,相當高質👍🏻Deep-fried & cooked food 炸物、熟食類 🍢🍲餐廳自助吧有好多熱辣辣嘅小食,包括有炸番薯、香脆可口炸蘑菇🍄、超好食嘅煎椰菜餅🥞、港式煎釀三寶、炸香蕉🍌、日式關東煮、homemade 蔬菜卷、蛋白炒飯、台灣肉燥飯🍚、炒麵🍝、滋潤嘅西洋菜湯同埋粟米羹,選擇非常廣泛!Beverages & desserts 🍨 飲品、甜品飲品方面,除咗有自家製嘅養生羅漢果茶、洛神花茶之外🌹,仲有唔同嘅支裝飲品同埋汽水🥤,而糖水就有好特別嘅酒釀丸子、清熱嘅綠豆沙、滑脫脫豆腐花、幾款糕點、chocolate brownie 🍫,令成餐飯更加圓滿啊
Appetiser 前菜

Beverages & desserts 🍨 飲品、甜品
2024-01-04 91 浏览
近來喜歡素食的我感覺多菜少肉的生活更健康💚 新一年開始啦,我期望多啲日子都有素食, 所以最近找一些專營素食又高質的餐廳, 香港素食餐廳不是太多, 但有間素食餐廳🍴任食自助餐豐富又多元化, 而且慈善派飯比長者的!我品嚐了 常素鷄蛋卷、咕嚕枇杷豆腐、蠔仔餅、人氣鹵水拼盤、關東煮🍢仲有沙律、煎釀三寶、炸南瓜、酸辣粉、口水雞、沙律、菠菜卷、芝士Pizza🍕、南瓜布甸、時令生果、椰汁糕等等多款素食🤤地址:九龍大角咀博文街28-30號地下6號鋪
近來喜歡素食的我感覺多菜少肉的生活更健康💚

地址:九龍大角咀博文街28-30號地下6號鋪
2024-01-04 83 浏览
好鍾意呢間餐廳呀 之前食過一次一直心思思想再嚟 終於搵到有機會再食喇😋😋😋呢度好多野食 好開心今次終於試到Pizza喇!!!整得好好食😋仲有好多Cheese~🧀🧀個底又夠脆👍🏽💯皮蛋豆腐👍🏽好味口水雞👍🏽涼拌粉絲👍🏽涼拌蓮藕👍🏽仲有炸煎堆同炸黑木耳等炸物唔少得嘅當然仲有沙律🥗我最期待嘅糕點同火龍果😋有人切埋真係開心🥳必食鹵肉飯👍🏽腸粉 蒸玉米夜晚時段飲品都係任飲嘅👍🏽好多野食🥳食到捧住個肚走😋😋
呢度好多野食 好開心

夜晚時段飲品都係任飲嘅👍🏽

好多野食🥳食到捧住個肚走😋😋
3K
2023-12-29 125 浏览
是隔一年再同朋友黎食晚市,價錢無加價,平日晚仲係$128一位,寫就寫用餐90分鐘,無人等位嘅情況下,超時都唔趕客㗎🤭餐廳樓底高夠光猛,近日仲多左啲聖誕裝飾,氣氛唔錯添。餐點選擇多,主要係中、西、日式,同埋好多甜品😆是晚靚湯~紅青蘿蔔,好清甜。中式食品,個人覺得南乳藕片同煎釀三寶最正👍日式壽司同天婦羅等,即炸夠香脆,仲有個蔬菜卷好好食😋個個食客都大讚嘅pizza,超多芝士好滿足🤤茶葉蛋入味唔老身👍甜品酒讓丸子同豆腐花,丸子淋左啲,但個甜酒正喎,好香微甜無酸味😋豆花豆味濃又夠滑。蕃薯糖水好勁薑味,甜而不膩😋仲有南瓜布甸、千層糕等,嚐甜者食得好開心😆每樣都試下嘛。飲品有雪櫃裏的罐裝同紙包飲品,亦有店家製的羅漢果茶、洛神花茶等。餐品好食,無過份調味又唔油膩,無加一百幾蚊食到飽超抵👍
餐廳樓底高夠光猛,近日仲多左啲聖誕裝飾,氣氛唔錯添。
餐點選擇多,主要係中、西、日式,同埋好多甜品😆
是晚靚湯~紅青蘿蔔,好清甜。
中式食品,個人覺得南乳藕片同煎釀三寶最正👍
日式壽司同天婦羅等,即炸夠香脆,仲有個蔬菜卷好好食😋
個個食客都大讚嘅pizza,超多芝士好滿足🤤
茶葉蛋入味唔老身👍
餐品好食,無過份調味又唔油膩,無加一百幾蚊食到飽超抵👍
2023-12-28
2023-12-29 81 浏览
朋友推介素食自助餐👍好有歐陸feel㗎個裝修同埋佢後巷嗰度個幅畫都好清新❤️真係唔錯嘅選擇又乾淨又衛生企理之餘,好抵食💯💯百零蚊有素食自助餐好多款式嘅菜式㗎👍👍☕️🍹🥤飲品有汽水同茶,而最特別嘅係有羅漢果菊花茶同埋普洱茶係熱飲嚟㗎好窩心❤️❤️仲有個自助醬料區同有個沙律區同埋冷盤區㗎💯今日嘅自助餐呢有煎釀三寶、南瓜布甸、 白肉丸、黑木耳炒椰菜花 、苦瓜炒牛肉、欖菜四季豆、芙蓉小炒、紅燒豆腐、 口水雞、皮蛋豆腐、茶葉蛋,白飯仲整埋啲素嘅滷肉幾好食㗎👍👍當然有我只鍾意嘅炸物,Woo炸饅頭、炸番薯、炸雜菇㗎、炸南瓜煎堆❤️❤️super yummy 又有pizza同埋鎮江花生土豆卷,仲有炒麵同炒飯架💯當然仲有粗糧啦👍蕃薯同埋粟米仲有腸粉添呀😋日式嘢食都有㗎👍呢個就係關東煮好正呀👍仲有素菜壽司蔬菜卷添perfect💯仲有啲小食同埋豆腐花同d糕點甜品👍未試過飲齋嘅湯又真係幾甜幾好飲㗎喎❤️, 最正係炸雜菇落啲七味粉落去好味到不得了呀 👍仲有佢啲炒粉絲好惹味㗎,整到好似雞腳嘅冷盤辣辣地又幾好味喎😋關東煮好有日本feel㗎🥰呢度食到好多新鮮嘅蔬菜,真係值得encore再encore❤️下次帶埋媽咪嚟食抵食💗💗素來素

仲有個自助醬料區同有個沙律區同埋冷盤區㗎💯

仲有啲小食同埋豆腐花同d糕點甜品👍

素來素往
地址:大角咀博文街28-38號地下6號舖

2023-12-28 59 浏览
長假期gathering多左,特登搵日食素,上OP見到呢間素食自助餐食評幾好,所以嚟試試。紅日lunch 每位$90, 先付款後入座。食物都算幾啱口味上網睇介紹pizza好食。冷盤有麻辣青瓜,蓮藕,滑粉,素雞腳等,麻辣味夠香,尤其素雞腳像真度極高。另外有沙律部分,但由於麻辣冷盤太吸引,所以下次先試。熱盤有炸饅頭,炸什菇,素餃炒飯炒麵都夠熱好好食。Pizza終於出場,配料有芝士,青瓜,番茄及粟米,看似簡單,新鮮出爐又夠芝士,很讚👍🏻老黃瓜素湯,夠晒去濕,羅漢果菊茶茶亦十分好飲。美中不足是餐廳環境較逼,但以$90這個價錢,每款食物也是高質素,的確十分合理抵食。

另外有沙律部分,但由於麻辣冷盤太吸引,所以下次先試。

熱盤有炸饅頭,炸什菇,素餃炒飯炒麵都夠熱好好食。

老黃瓜素湯,夠晒去濕,羅漢果菊茶茶亦十分好飲。

2023-12-28 95 浏览
$158食buffet 真係抵🤩!雖然素食但做到中、西、日、川味、東南亞風都有,而且係社企有時派飯,值得支持!🥳🥢川味冷盤:先食開胃涼盤,有皮蛋豆魚、拍青瓜、撈紅薯粉等等,鳳爪係必食,樣子同口感好似。🥢日式:關東煮🍢湯底唔似日式,不過我欣賞廚師心思。脆技豆片就好好食。🥢中式:Q彈白肉丸同鎮江蘿蔔花生卷都值得試,因為其他素食店好少食到呢種口感。茶葉蛋、紅燒豆腐都好入味。🥢甜品:大推焦糖南瓜🎃西米布丁!又香又滑。酒釀丸子亦好暖胃啱冬天飲😌。🥢飲品:好似紅酒🍷咁濃郁既洛神花汁,飲落似山楂汁咁開胃。味道:🔅🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢飲品:好似紅酒🍷咁濃郁既洛神花汁,飲落似山楂汁咁開胃。

味道:🔅🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
母親大人有日問我邊度有得食素,真係考起我😂因為我都好少食素,於是上網揾左一陣,比我揾到間平靚正既素食自助餐:位於奧運站既素來素往。一入店先比錢,然後就可以埋位。我同媽媽就係下午茶時段去,平日68蚊一位可以任飲任食,睇落都幾抵。埋位後發現都幾多老友記食緊,睇黎年輕一代比較少人食素(包括我) 。對於少食素既我,覺得呢度食物種類都好多,冷盤、熱食、甜品、老火湯樣樣都有。個人有幾樣野都推介大家一定要試。1. 剁椒辣豆腐:豆腐好滑身,清清地既豆腐配上辣椒仔味覺上好有衝擊,但又唔會辣到食唔到。2.甜酸麵筋:素菜既經典之一點可以唔食,酸酸甜甜好開胃。3.皮蛋瘦肉粥:估唔到連粥都有,粥底棉滑,最驚喜係可以自己加菜甫,令到粥有多種味道。4.豆腐花:豆味香濃,佢地呢間既豆腐食品真係幾出色🤣總括黎講,對於平時極少接觸素食既我黎講,呢間會比我一個唔錯既素食體驗,價廉物美。而佢地素食既種類都有好多,每日都有少少唔同,之前上網做research見到好多人推介pizza,可惜我果日冇,希望下次去會有。

西洋菜湯

2.甜酸麵筋:素菜既經典之一點可以唔食,酸酸甜甜好開胃。
皮蛋瘦肉粥

豆腐花