2016-04-24 277 浏览
朋友相約今天試試新開既New York Diner, 荃灣都有分店,裝潢仲好正,可是無機會試下。今日朋友請客,終於有機會一嚐啦。到達後,以為要在店門外等待,但是見到店內有位喎,一問之下,唔洗排隊,我地就揀左二人高枱坐, 幾好,唔洗搭枱睇下餐牌先,好多選擇呀,有選擇困難既我真係好難揀好在朋友比左意見我,最後都揀到!朋友仔揀左Diced Beef Linguine Black Truffle & Hot Diner Choco; 我就叫左Creamy Herb Sauce Chicken Rice & Hot Matcha Latte。侍應好有禮,多數係外國口音既。 環境幾大,有賣蛋糕櫥櫃,落地玻璃窗可以將店外光線射入店內,幾舒服,無幾耐,侍應送上餐湯,係蕃茄湯黎,好開胃。朋友既意粉好正, 好香black truffle味, Linguine煮得剛剛好,幾彈牙,每條扁意粉都有黑松露既味道,而牛肉粒好腍,份量不少,真係煎到好香,而佢杯choco都好濃郁,好有choco味,唔會淡而無味咁hea我既餐都唔錯, 有兩件雞排,皮煎到金黃酥脆,肉冇雪藏味,而且幾嫩,飯的質感好鬆散,淨食淡淡的唔好食,一
睇下餐牌先,好多選擇呀,有選擇困難既我真係好難揀
我既餐都唔錯, 有兩件雞排,皮煎到金黃酥脆,肉冇雪藏味,而且幾嫩,飯的質感好鬆散,淨食淡淡的唔好食,一定撈埋佢既creamy herb sauce先好食架,仲有幾棵西蘭花拌碟,幾咁靚。杯matcha latte送上枱時已經見到好像好綠茶咁,賣相幾好,但飲一口,完全無甜味,可能要自己落糖,幫我落埋糖既可能幾好飲呢
會再光臨的
2016-04-15 705 浏览
外面下着大雨,我和朋來相约來到北角的纽约客。 只是朋友突然告訴我,她會遲到。我變得百無聊賴起來,開始仔细的觀察周圍的環境起來。餐廳坐落在渣華道上,一出地鐵站走5分鐘左右便到了。落地的玻璃,非常開陽,可以看到外面人來人往。當時煙雨濛濛,餐廳內播著輕鬆的音樂,很有意境。  餐廳空間很大,可以容納不少人,餐廳中有不少外藉人士幫襯。四周的牆上印有壁畫,甚有風格。服務員非常殷勤,一坐下便送上一杯有檸檬味的冷水。前菜-新鮮沙律,正如餐牌所寫-新鮮。沙律小而精緻,西生菜, 小蕃茄和玉米粒加沙律醬,簡單的食材但好吃。   套餐沒有飲品和沙律 ,因此,只要另加HK$25.00將套餐upgrade。凍蜂蜜檸檬水-味道酸酸甜甜, 加上冰塊後味道清涼。紐約頂級牛柳大蝦,外表令人有驚喜, 原來是鐵板燒。  我再細看menu,原來英文寫了做法,但中文沒說。 我看到說的是頂級牛柳當然是非常期待。牛柳大蝦配有小量翠肉瓜,蕃茄, 薯條 。 大蝦的食材新鮮,蝦肉很實很緊,在用BBQ的醬汁帶出鮮味,味道令人回味。 牛柳令人失望,可能在鐵板上放了太久,雖然有牛肉的香味,但已變成十成熟 。 牛柳變得乾和老。 薯條點
外面下着大雨,我和朋來相约來到北角的纽约客。

服務員非常殷勤,一坐下便送上一杯有檸檬味的冷水。
新鮮沙律
凍蜂蜜檸檬水-味道酸酸甜甜, 加上冰塊後味道清涼。
凍蜂蜜檸檬水
紐約頂級牛柳大蝦,外表令人有驚喜, 原來是鐵板燒。

薯條點了BBQ醬, 也很香口。
紐約頂級牛柳大蝦
紐約頂級牛柳大蝦
如果沒有甜品的話會有所欠缺,甜品櫃肉選擇很多,我選了一款荔枝蛋糕。
荔枝蛋糕
荔枝蛋糕
心型的蛋糕外表非常可愛,一看有些捨不得吃。 香味清新不太甜, 有層次感,中間是mousse cake很鬆口,中間呈半溶化狀,但我自已較喜歡味道香濃的甜品,對我來說太過清淡。

题外话/补充资料: 總而言之,這裡的環境絕對充滿藝術令人無憂。
2016-04-12
$ 260.00 (晚餐)
新鮮沙律
凍蜂蜜檸檬水
2016-04-13 456 浏览
近期多家美式餐廳都大玩龍蝦宴。我們點了眾多頭盆中最貴的芝士焗波士頓龍蝦($173)。伴碟的連蒂蕃茄及豆角口感清脆。開半邊龍蝦肉份量比想像中少,芝士都將味道覆蓋。紐約烤雞薄餅($108)餅底質感厚實,配料調味適中。美國安格斯肉眼扒($178)以印有店名的瓷碟端上,仍然有過熟的情況。唯勝在件頭夠大,又有薯角伴碟。焗卡邦尼海鮮長通粉($98)有帶子、蝦、青口等海鮮。醬汁濃稠入味,長通粉仍保持彈性。自由女神梳打($38)是店內其中一杯特飲。玫瑰味綠茶,甜度剛好,花香綠茶味平衡。我將整大杯都喝掉呢。
近期多家美式餐廳都大玩龍蝦宴。
我們點了眾多頭盆中最貴的芝士焗波士頓龍蝦($173)。
伴碟的連蒂蕃茄及豆角口感清脆。
開半邊龍蝦肉份量比想像中少,芝士都將味道覆蓋。
紐約烤雞薄餅($108)餅底質感厚實,配料調味適中。
唯勝在件頭夠大,又有薯角伴碟。
焗卡邦尼海鮮長通粉($98)有帶子、蝦、青口等海鮮。
醬汁濃稠入味,長通粉仍保持彈性。
自由女神梳打($38)是店內其中一杯特飲。
玫瑰味綠茶,甜度剛好,花香綠茶味平衡。
我將整大杯都喝掉呢。
2016-04-05
2016-04-13 388 浏览
今日同老公放假 諗住起身食餐好先啦一早已經諗住去食碼頭附近果間big bite 點知行過見到有間新餐廳 都係漢堡 炸魚薯條 雞翼之類 價錢都平啲喎 咪試下新野囉我地order左個美式漢堡加薯角同埋一個炸魚薯條 個炸魚一切就爛 個漢堡肉都唔好食 啲薯角就油煙味好重如果下次我要食炸魚 我會去明園新街果間all day breakfast如果下次我要食漢堡 我會去big bite
今日同老公放假 諗住起身食餐好先啦

一早已經諗住去食碼頭附近果間big bite

我地order左個美式漢堡加薯角同埋一個炸魚薯條

個炸魚一切就爛 個漢堡肉都唔好食 啲薯角就油煙味好重

如果下次我要食漢堡 我會去big bite

2016-03-29 413 浏览
開心大發現~ 北角開咗新餐廳!! 係美式嘢, 啱哂平時食茶餐廳食到悶嘅朋友, 乜都要試下嘛!我哋12點半左右去到, 唔駛等就有位, 個waiter指向近落地玻璃嗰邊嘅二人枱, 問我坐嗰度好唔好 (平時waiter多數都係要你坐邊就邊, 仲邊會問你好唔好, 就算你唔鍾意, 都要問佢一聲可唔可以轉), 所以未坐底, 我嘅感覺已經好良好。佢有兩個lunch menu, 一個主要係pasta, 另一個就係all day breakfast/sandwiches, 我就揀咗三文魚egg benedict配竹炭包, 老公就揀咗煎牛扒竹炭厚多士。 個餐包咖啡/奶茶/lemonade…我咃分別叫咗奶茶同lemonade, 呢杯就係lemonade喇, 老公話好味。至於我杯奶茶又點呢? 一直都覺得喺西餐廳飲嘅奶茶又稀又淡, 估唔到呢杯有驚喜, 味道似係台式奶茶, 加少少earl grey味道, 我鍾意!到主菜喇~ 我同老公交換咗一半嚟食, 個牛扒厚多士底層有塊bacon, 我就麻麻地bacon所以冇食, 淨係牛扒夾多士都覺得足料, 肉質juicy。至於我個egg benedict呢, 個蛋一篤開就見到D
Lemonade
到主菜喇~ 我同老公交換咗一半嚟食, 個牛扒厚多士底層有塊bacon, 我就麻麻地bacon所以冇食, 淨係牛扒夾多士都覺得足料, 肉質juicy。至於我個egg benedict呢, 個蛋一篤開就見到D蛋黃汁, 生熟啱啱好。塊煙三文魚就普普通通, 墊底塊多士夠哂脆。
牛扒竹炭厚多士
三文魚egg benedict竹炭包
總括嚟講成間餐廳無論環境, 服務及食物質數都幾好, 一定會再嚟試下其他食物。另外, 如果佢地有happy hour就仲好, 呢度都好適合同朋友嚟摸下酒杯底架!
2016-03-20 521 浏览
新店開張,又係小妹試食時間既然係標榜new york style, 當然要試吓burger..相比傳統美式餐廳唔算巨型,但塊牛肉漢堡都好厚好有份量,惟較淡口,可多加調味; 好彩配合香脆煙肉同鬆脆麵包,整體不過不失~ 另外伴碟薯角相當惹味香口,唔點茄醬都好滋味之後嗌多個lunch set: 拿破崙雞扒扁意粉。賣相鮮艷,扁意粉有酸甜茄汁加分,雞扒亦冇欺場,肉質嫩滑味道亦可接受最後餐飲點咗honey lemonade, 入口先有清甜蜂蜜味,取而代之係酸澀檸檬汁同清新薄荷香,對於lemon lover應係不錯之選,不過偏好甜品嘅我就覺得麻麻地。。
新店開張,又係小妹試食時間