2020-03-08 225 浏览
奥海城二期這間發源自日本鎌倉的「紅葉茶屋」,是繼旺角 TOP商場的第一間香港分店後的第二間分店。這次光顧,我覺得它的食物質素,只是一般,未見出色。吃的是午餐,點的是餐廳中肉定食系列的「牛肉壽喜燒定食」($98)。這定食雖是餐廳的紅葉推介之一,試過後,就覺得不外如是,與其他日本餐廳的壽喜燒相比,並無過人之處。這定食是配「野菜豚肉湯」的,湯清清的,味道雖足夠,卻無特別。定食中的兩款配菜,不過不失,不特別好,也不特別差。主角的「牛肉壽喜燒」,賣相倒是不錯的,材料看來也幾豐富。帶甜的湯,正常的味道,把附上的溫泉蛋倒進去,與牛肉、冬菇、豆腐、洋蔥等撈勻一起伴飯吃,飽肚,但以差不多一百元的價錢,性價比著實不高。
用餐时段
2020-02-18 210 浏览
見奧海城有新開店舖,不如就入去試吓啦!呢間鋪,試一次便夠!我叫咗個一口和牛定食,朋友叫咗個豚肉拉麵。首先,我個定食嚟咗,我食到一半嘅時候見朋友碗拉麵未到,見隔離枱遲過我哋落單嘅吉列豬扒定食都到咗,我就決定追一追單,位侍應姐姐就話幫我跟一跟 。佢去到廚房門口問:仲有碗麵呀!廚房回:吓?侍應姐姐笑住答:你唔知咩?跟住行過嚟回我哋:嚟緊㗎喇!到隔一陣,我都食完喇,位侍應姐姐仲嬉皮笑臉叫入廚房話:人哋食完喇,你出得未呀?(其實當時餐廳唔多人,基本上佢講完果句全餐廳都聽到)講完態度,講番食物。個一口和牛定食附送湯同前菜 - 個湯一飲就係大量味精溝水,飲咗一啖我就成晚都口乾到爆。兩個前菜一個無味,一個勁咸。到個一口牛,啖啖都咸到暈,所以個定食我最快食晒嘅係碗白飯。至於碗拉麵 - 其實係超市買任何一種即食拉麵返屋企煮都好食過佢。
見奧海城有新開店舖,不如就入去試吓啦!
呢間鋪,試一次便夠!

我叫咗個一口和牛定食,朋友叫咗個豚肉拉麵。

佢去到廚房門口問:仲有碗麵呀!
廚房回:吓?
侍應姐姐笑住答:你唔知咩?

跟住行過嚟回我哋:嚟緊㗎喇!

講完態度,講番食物。

一碗上到枱但乾晒嘅蔥
2020-01-13 318 浏览
環境黎講,坐卡位嘅話都算坐得闊落,但係如果坐普通枱嘅話可能會有少少迫,但係整體來講個環境都係乾淨嘅。我自己就叫咗個海鮮茶漬飯,賣相一流,個飯仲包左兩個小菜,有啲冬菇豆腐等等,味道正常。海鮮茶漬飯可以有兩個食法,一係就咁食好似刺身飯咁樣,一係就加埋佢比你嘅湯倒落去好似茶漬飯咁食。我個人就覺得刺身飯啲飯太熱,同埋冇咩醋味,令個飯食落唔係太好食。而啲刺身都一般般,吞拿魚刺身完全冇咩味,口感都好硬,感覺唔係好新鮮。三文魚就比較正常,但係如有味都唔係話好重,甜蝦同三文魚子喺入面最好食嘅。如果當係茶漬飯咁樣食嘅話,我自己覺得就唔係幾夾,同埋個飯量都係偏小,男仔食可能唔係好夠食,如果以$109呢個價錢就唔係幾抵食男朋友叫咗個牛肉壽喜燒,呢個就好食好多,同埋牛肉嘅份量都幾多,壽喜燒湯底正常,佢仲會俾埋隻溫泉蛋你當係醬咁點嚟食,抵食好多。

2020-01-05 266 浏览
係奧海城行左幾圈,唔知食乜好😣見到呢間門面同店內環境都幾好,就試下啦溫泉蛋卡邦尼烏冬 $79一上菜賣相唔錯,而且熱辣辣,出哂煙🔥諗住一定好好味啦,點知中伏啦😵好多醬汁,但好稀好水,成碗湯麵咁,食落淡茂茂,完全無味道。烏冬都算彈牙,可惜無味,只勝在夠熱😢朋友叫左吉列豬扒定食,豬扒鬆散,都係唔好食😟定食有個湯,入面有條毛😰反映後都換左碗俾佢👌🏻其實環顧四周,大多數顧客都係點甜品🍮,唔通呢度食甜品先正路😳?會唔會再黎試甜品?不了😟
溫泉蛋卡邦尼烏冬 $79

2019-12-23 277 浏览
因為工作關係,一個星期都有幾日會係奧海城出沒,食food court 已經食到悶。。。上星期因為要OT,同兩位好同事係奧海城醫好肚先再搏殺~見到二期新開呢間主打日式茶漬飯同定食嘅餐廳,價位合理,每個set 都係大概$80至$100,一於入去試吓~我地分別叫左3個set,分別係炸雞定食、鰻魚茶漬飯同三文魚丼茶漬飯。份量都算大份,味道正常,係奧海城都算係一個可以休閑食個飯嘅地方,起碼唔洗迫Food court 先,可以一試~

2019-12-18
2019-12-13 305 浏览
今日同老公去奧海城行街順便用餐, 係冇選擇嘅情況底下我揀咗呢間, 之前喺日本鎌倉都試過,心諗應該唔會好差嘅!點知入到去就出事啦1)叫咗個四色刺身飯、三文魚飯,新鮮程度一般,甜品都唔係太過特別!同喺日本相對比相差甚遠!2)值得一提嘅事係侍應生服務態度超差,入坐期間見到隔離枱有人埋單,顧客對賬單有疑問🤔️個女待應不單止沒有幫忙去解答,仲鄙視客人,然之後到我哋叫佢哋加熱水嘅時候,佢哋話沒有表現出殷勤嘅服務都算啦,仲比面色比客人睇!總括,我覺得呢一個價錢咁樣嘅服務質素一啲都唔值得,唔會再幫襯第二次
四色海鮮飯、火焰三文魚飯
2019-10-28 611 浏览
Happy Friday諗住試啲新野食,前排知道奧海城開左新餐廳,今次就首先黎食依間紅葉茶屋。佢中午無特別lunch set,淨係得主餐牌,如果係咁我覺得食晚餐會抵啲因為一樣價錢。餐牌主食普遍都要$70幾蚊以上,定食就要$80-100幾不等。我叫左個吉列豬排滑蛋丼定食($84),諗住應該都比較穩陣。個定食有附兩個漬物前菜同埋碗湯。湯嘅胡椒粉都落得頗多,有啲重口味,同埋佢啲前菜都幾鹹下,我食左兩啖就放棄左。至於主食,賣相睇落都正正常常,不過一夾啲豬排,皮同肉好容易散開哂,成碗野基本上都食唔到一塊完整嘅吉列豬排。佢啲肉就煮得好淋,但係覺得淋到好似唔知食緊咩咁。雖然個丼飯分量都唔少,但係依個價錢比咁樣嘅質素真係有啲失望,唔建議叫依個吉列豬排滑蛋丼。下次如果仲有機會再黎食,應該唔會再叫主食,會想試佢啲甜品多啲。
吉列豬排滑蛋丼

2019-10-25
用餐时段
2019-10-18 470 浏览
茶漬飯可一試拉麵不敢恭唯6/10一向喜歡吃茶漬飯, 於是對這新開的過江龍滿有期待。這裡當然不只提供茶漬飯,但肯定是主打之一。我們點了豪華海鮮茶泡飯, 鐵火茶漬飯, 黑麻油拉麵和腐皮烏冬。蠻有特色的是茶漬飯可以加錢選鯛魚湯或蝦湯。我們兩款都點了。不一會食物都到了。鯛魚湯確實是蠻鮮甜的, 與海鮮茶泡飯蠻襯的。蝦湯味道帶有咸香,味道相當濃郁。雖然飯粒偏硬, 但配料都算頗新鮮,沒有欺場。留意到鰻魚茶漬飯的吃法基本上就和名古屋的鰻魚飯「櫃」一樣, 即先不要下湯吃,然後加配料再吃,最後才加湯來吃。好像挺有趣。黑麻油拉麵則不敢恭唯, 湯底鮮味很薄弱, 麵條亦太淋。整體來說,兩款茶漬飯都是誠意之作,不錯的。烏冬亦不過不失。可以一試。
茶漬飯可一試
拉麵不敢恭唯

6/10

一向喜歡吃茶漬飯, 於是對這新開的過江龍滿有期待。

這裡當然不只提供茶漬飯,但肯定是主打之一。

蠻有特色的是茶漬飯可以加錢選鯛魚湯或蝦湯。我們兩款都點了。

黑麻油拉麵則不敢恭唯, 湯底鮮味很薄弱, 麵條亦太淋。

2019-10-15 458 浏览
奧海城店舖租約又洗牌,繼家上海後,又一新食店進駐,今次是以日式料理加綠茶甜點為主的紅葉茶屋。店舖裝潢簡約,全店以柔和的淺木色為主調。餐廳範圍不大,檯椅擺放比較擠逼,但感覺仍算得上舒適的。細看餐牌,選擇還算多,定食,刺身,烏冬,甜品,應有盡有!壽喜燒定食:以牛肉為主的定食,配上大蔥,豆腐,菇類的蔬菜,混合偏甜的醬汁一起煮,味道不錯,但整鍋不夠熱,扣少少分。壽喜燒會配上偏生雞蛋食,但我個人比較不喜歡,所以浪費了一隻蛋。鹽燒鯖魚定食:鯖魚燒得好香,魚肉新鮮不帶半點腥味,好難得👍🏼海鮮壽喜燒定食:醬汁味道跟牛肉一樣,只是主材料不同。海鮮份量豐富,款式多亦新鮮。香辣牛肉烏冬:香而不辣,配上烏冬其實這辣度剛好。牛肉比壽喜燒鮮嫩,份量多。整碗烏冬味道不錯。每一定食均配有兩小碗漬味,味道清爽,讚👍🏼四個sets也只不過$397,算是性價比高。

細看餐牌,選擇還算多,定食,刺身,烏冬,甜品,應有盡有!

每一定食均配有兩小碗漬味,味道清爽,讚👍🏼

四個sets也只不過$397,算是性價比高。
2019-10-14
2019-10-04 381 浏览
下午茶時間,路過此處,原來新張不久,細看餐牌,有我至愛的抹茶甜品,就光顧一下。有各式各樣的抹茶甜點如芭菲、雪糕等等。。。因本身對紅荳有點抗拒,千揀萬揀只有一款,紅豆比例較少。下單時,還特意說要「走好荳」。抹茶雪糕味道不算很濃,當然和日本宇治抹茶相比,還有點距離。但可算合格,是那回事。唯有扣分,就是脆皮杯疏氣了,不夠脆。
2019-09-27
2019-09-21 393 浏览
奧海城開了一家新日式食堂新店新口味來嚐鮮餐廳採GULU App抽牌,當天在地鐵就抽好,差不多等5分鐘就有位了食物種類有定食、刺身、烏冬等生薑燒豚肉定食豚肉的肉質還算軟,配上醬口味偏重,一旁的配菜口感都還算不錯生薑放在一旁配著豚肉吃,搭配起來好好味吉列炸豬扒定食剛上桌時豬扒熱呼呼,香味四溢。但是豬扒食起來肉身有點過乾,附上的醬汁也不太合口味,本道不太推薦整體而言餐廳整體空間不大,桌距不是很寬,餐點上餐速度尚待加強,約略20分之才上菜,食物表現不過不失,以這樣的口味和份量價格偏高
奧海城開了一家新日式食堂
新店新口味來嚐鮮

食物種類有定食、刺身、烏冬等

生薑燒豚肉定食
豚肉的肉質還算軟,配上醬口味偏重,一旁的配菜口感都還算不錯
生薑放在一旁配著豚肉吃,搭配起來好好味

吉列炸豬扒定食

吉列豬扒定食