2010-05-21 155 浏览
頭先落完去食飯〝叫左3個set dinnerA::白汁海鮮焗飯B::雞扒拼法蘭克福腸C::唔記左咩了...係豬扒黎既今日白湯係甘荀素翅忌廉湯~~正先黎B餐〝都係咁啦〝冇咩好寫〝再黎C餐〝舊豬個底煎得好香〝但只係微焦〝係焦既位硬左少少〝幾好啦最後係我既A餐〝真係岩岩焗起架〝到我位果陣d汁仲爆緊泡泡個青口焗得脆又唔焦〝nice~~係咁多=P
頭先落完去食飯〝叫左3個set dinner
A::白汁海鮮焗飯
B::雞扒拼法蘭克福腸
C::唔記左咩了...係豬扒黎既
今日白湯係甘荀素翅忌廉湯~~正

先黎B餐〝都係咁啦〝冇咩好寫〝

最後係我既A餐〝真係岩岩焗起架〝到我位果陣d汁仲爆緊泡泡

個青口焗得脆又唔焦〝nice~~

係咁多=P
c餐~~
白汁海鮮焗飯~~正
2010-05-21
白汁海鮮焗飯~~正
  • 白汁海鮮焗飯
2010-05-13 131 浏览
今日丫妹生日〝一家人唔煮飯〝近近地去左紅茶館食(其實我地食到變左熟客了)入到去得兩個客〝我地坐低左一陣都走了~~入正題~~今日叫左個三文魚燴天使麵〝煎銀雪魚同埋蒜香雞扒〝甘荀忌廉湯::唔知點解今日好咸〝唔通我熱氣蒜蓉飽::依然都係咁脆~~先黎係銀雪魚都雞扒煎銀雪魚::我丫爹話魚邊腥左d〝跟住我都食左d〝幾滑〝唔腥蒜香雞扒::我妹例叫〝都係煎得好香〝好多炸蒜蓉等多幾分鐘左右〝三文魚燴天使麵到三文魚燴天使麵::汁幾creamy〝但係食到d三文魚有少少腥可接受既同埋waiter都幾nice丫〝食熟左會主動同你傾計〝
入到去得兩個客〝我地坐低左一陣都走了~~入正題~~

今日叫左個三文魚燴天使麵〝煎銀雪魚同埋蒜香雞扒〝
甘荀忌廉湯::唔知點解今日好咸〝唔通我熱氣

蒜蓉飽::依然都係咁脆~~
先黎係銀雪魚都雞扒
煎銀雪魚::我丫爹話魚邊腥左d〝跟住我都食左d〝幾滑〝唔腥
蒜香雞扒::我妹例叫〝都係煎得好香〝好多炸蒜蓉
等多幾分鐘左右〝三文魚燴天使麵到
可接受既

同埋waiter都幾nice丫〝食熟左會主動同你傾計〝
2010-05-12
2010-03-19 114 浏览
一行四人係香港仔搵野食,於是有人提議去大街食....七點左右去左紅茶館,環境吾錯....唸左陣我就order左個牛枊...上湯個速度都ok快,雜茶湯個味好怪無乜菜味....略為偏咸....失望...等左十分鐘左右朋友果幾個set到左,ok快..但我個牛柳就........等左25分鐘終於到.....失望...要五成熟,點知.....乾曬.....算吧...唸住換過佢....但見到啲侍應經理廚師响到傾計吹水...矣!!!!!無晒mood埋單走人...總評......唔掂
2010-03-06
2010-03-09 105 浏览
在香港仔和鴨利洲,不是在家吃飯,就是元氣壽司,或許吃個南記A米,現在偶爾會到這裡吃個西餐,因為價錢相宜,也交到貨,而且牛扒做的比較好。因為環境比例清淨,所以我們多選最旁邊的窗旁位置,一來怕小朋友的聲浪影響其他用餐的客人,二來看看街上的人也很有趣。每次來都會叫牛扒,有時要 set dinner 的肉眼,約 6- 8 oz.,有時配上煎帶子,有時時大蝦,兩個組合都不錯,可是今次沒有 order,留待下次,因為今次叫了最喜愛的厚切炭燒紐西蘭牛柳,有 8oz. 和 16oz.,我多會要 16oz.,因為同檯多數只有我要牛扒,叫大份點可以一起分享,而且 16oz. 會很大件很厚,會有 roast rib 的感覺,8oz. 就沒有了,但之前試過 8oz. 都燒的不錯。其他的不過不失,銀雪魚煎的很香脆,也是每次到訪的選擇,其他的不過不失,或許燒牛柳已奪去我的注意力吧。

厚燒紐西蘭牛柳,唯調味輕手了一點,切開後加點鹽和即磨黑椒就很好了,不用點那個燒汁,因牛扒本身不錯。
差不多兩吋厚,要了 medium,是熟了一點點,但都非常不錯。
大蝦青口寬條麵,個汁比較濕,而且可以再做得濃一點會更好
媽媽選的雞扒司華力腸,我沒試過~
銀雪魚,煎得好香脆
餐廳話係Bangkok某酒店的 house wine,$108 一支,是不錯的了,是平易近人的類型。
2010-03-08
銀雪魚,煎得好香脆
  • 厚燒牛柳
2009-05-18 66 浏览
餐包:蒜蓉包放涼了,比上次差DD。餐湯:忌廉湯依舊奶味十足,略鹹。蘑菇豬扒飯:豬扒唔算好腍,OK。炸魚柳薯條:普通。餐飲:朱古力,味道麻麻,唔夠香濃。

餐包:蒜蓉包放涼了,比上次差DD。
餐湯:忌廉湯依舊奶味十足,略鹹。
蘑菇豬扒飯:豬扒唔算好腍,OK。
炸魚柳薯條:普通。
餐飲:朱古力,味道麻麻,唔夠香濃。

[16/5/2009; Sat]

忌廉湯
蘑菇豬扒飯
炸魚柳薯條
2009-05-16
2009-04-20 24 浏览
星期日到紅茶館午膳,餐廳環境OK,雖人手不足,但服務尚可。價錢亦實惠。餐包:蒜蓉包,温度微暖,皮脆蒜蓉夠香,OK喎!餐湯:羅宋湯過鹹;忌廉湯則奶味十足,普通啦!鮮茄蘑菇火腿意粉:雖有數件鮮茄,但嗰茄汁仍是用大量樽裝茄汁烹制。整體味道不過不失。較特別的是伴碟的配菜是菠菜,味道新鮮,一紅一綠,顏色對比强烈。焗芝士海鮮飯:份量夠,味道不俗,如多添芝士會更好!炸魚柳薯條:普通。餐飲:凍檸茶,份量夠,茶底都幾好,OK。

餐包:蒜蓉包,温度微暖,皮脆蒜蓉夠香,OK喎!
餐湯:羅宋湯過鹹;忌廉湯則奶味十足,普通啦!
焗芝士海鮮飯:份量夠,味道不俗,如多添芝士會更好!
炸魚柳薯條:普通。
餐飲:凍檸茶,份量夠,茶底都幾好,OK。

[19/4/2009; Sun]

2009-04-19
(非会员)
2007-06-24 39 浏览
這間餐廳,吃了數次發覺侍應人手不足,但算好招呼第一次吃,味道很好第二次吃,失了水準但尚可第三次有番水準第四次,很差相信所有分店都係咁收費唔算貴格調幾好但要睇o個日廚師水準啦!
這間餐廳,吃了數次
發覺侍應人手不足,但算好招呼
第一次吃,味道很好
第二次吃,失了水準但尚可
第三次有番水準
第四次,很差

相信所有分店都係咁
收費唔算貴
格調幾好

但要睇o個日廚師水準啦!