2014-07-02 1765 浏览
與同學叙舊, 當然想找一個比較寧靜, 最好又沒有人催促的地方.上OPENRICE search 過, 決定到這裡一試, 原來比相像中好.我都有經 TABLEMAP 訂枱, 但是平日應該不需要.當日下午約2點半到達, 沒有其他的顧客, 餐廳不太大, 祗有約20個座位, 雖然枱與枱之間距離較近, 但是由於在我們光顧的兩小時內, 都是得3枱, 約8-10個人, 整體都是非常寧靜的.下午茶的MENU 選擇不多, 由38至48元, 我們點了一個 strawberry crepe ($38), 和芝士魚柳長通粉 ($48), 份量不算多, 味道不太濃, 但作為下午茶都可以接受. 埋單時, 發覺没有加一.  總括來說, 這次都很滿意, 可以靜靜聊天, 亦決定下次來試食晚餐呢!

我都有經 TABLEMAP 訂枱, 但是平日應該不需要.

2014-06-29
2013-06-17 2062 浏览
玩facebook遊戲抽中左個父親節免費Dinner Set, book左6點去到無乜人, 唔知乜因由自己一路覺得成餐飯係唔駛錢, 跟住去到坐低侍應就話dinner set 係免費, 但係only for一個人, 另外個「免費」既dinner set要另外加一...同埋去到佢又話要print返個中獎email出黎, 但我睇勻成個email都無叫人列印, 希望tablet再搞類似活動時留意下啦...講返正題先, 其實本來去到發現原來都要再俾錢食多個set時有諗過連免費o個個都唔食走人算數, 不過最後都諗住試下既心態繼續食囉, 兩個人去食, 嗌多左個豬肶晚餐加埋免費set就夠哂數.父親節dinner set內容煙三文魚酥盒: 酥皮幾酥餐湯+餐包: 紅湯幾好, 白湯嫌太淡口, 另外個包好硬...4揀1既主菜,揀左肉眼牛六成熟跟薯菜: 真係六成熟, 有些少血水, 點埋黑椒汁好好味士多啤梨窩夫: good ar, 個窩夫脆卜卜咁餐飲晚餐set 內容煙鴨胸沙律: 正常啦餐湯+餐包: 如上主菜豬肶跟薯菜: 豬肶肉好嫩呀,個汁又夠惹味,唔錯呢士多啤梨乳酪: 正常餐飲總括黎講, 兩樣主菜都好味既, 而且

父親節dinner set內容
煙三文魚酥盒: 酥皮幾酥
士多啤梨窩夫: good ar, 個窩夫脆卜卜咁
餐飲

晚餐set 內容
煙鴨胸沙律: 正常啦
餐湯+餐包: 如上
主菜豬肶跟薯菜: 豬肶肉好嫩呀,個汁又夠惹味,唔錯呢
士多啤梨乳酪: 正常
餐飲

總括黎講, 兩樣主菜都好味既, 而且環境都幾靜(因為我地六點食到七點其實無乜人), 俾個笑啦.

2013-06-16
父亲节
用餐优惠
其他
(非会员)
2011-11-21 1469 浏览
我從未留過任何食評, 今次第一次.........朋友話呢間野好好食, 所以先去試, 點知............比目魚拼帶子餐前菜唔講, 無咩特別好或不好, 一般帶子有3粒, 好似好靚, 但竟然要咬好耐....配菜係一啲雜姑, 唔熱既, 冷冰冰...薯茸係好大舊, 但白汁太少, 都唔知點食.....比目魚本身比較淡, 唔緊要, 如個汁好味, 可以帶返起個魚都好味, 但.....汁又少又淡, 食到最後幾淡魚都無汁咁濟....百幾蚊食個咁既餐, 超唔抵, 好似將所有一早煮好(冷冰冰)既食物放埋一齊, 淋少少汁响面就算.....
我從未留過任何食評, 今次第一次.........

比目魚拼帶子餐

前菜唔講, 無咩特別好或不好, 一般

帶子有3粒, 好似好靚, 但竟然要咬好耐....

配菜係一啲雜姑, 唔熱既, 冷冰冰...

薯茸係好大舊, 但白汁太少, 都唔知點食.....

2011-11-07
2011-09-24 1300 浏览
看過這裏的食評大多是讚 當然要來這裏一試 這裏位置甚僻 幸好也近大街 不太難找 甫一進入餐廳環境不錯 也坐得舒適 由於是第一枱客 所以不用等位 我們二人點了兩個餐 首先來的是白湯 這裏用大碗盛的 有別於一般的砵仔 略嫌材料久奉 只得粟米 之後是沙律 不過不失 我們加30元點多個焗田螺 田螺都大隻 味道也可以 主菜是白汁海鮮意粉和鵝肝拼牛柳 先說意粉 味道一般 汁亦夠多 但最重要是材料其多 令我意想不到 有一隻青口 一大隻帶子 兩隻蝦和大量蜆肉 我相信你去大排檔點一碟豉椒炒蜆都未必有那麼多蜆 值得一讚 鵝肝和牛柳美味非常 七成熟剛剛好 更有一個拳頭那麼大的薯茸 異常誇張 可惜竟然無汁 幾番功夫才可以把它消滅 最後凍飲相當大杯 我相信有800毫升 甜品我也不知是甚 是有咖啡味的奶凍 幾清甜盛惠312元 值得推介啊
盛惠312元 值得推介啊
2011-09-18
  • 白汁海鮮意粉
2011-09-18 1105 浏览
book左7點,冇咩人,佢地比左vip房我地.不過間vip房隔音一般,可以聽到隔離房講野,唔可以講咁大聲野佢地有個discounts for果個月生日既人,只要facebook打卡就可以免費一個餐不過要叫5個set dinner,免費1個. 冇得揀2人/4人餐食.要叫番1人餐.先黎餐湯同蒜蓉包,個包幾脆幾好味之後到頭盤凍蟹柳,味道ok,不過d菜我就唔多like喇到主菜,黑松露菌汁燴海鮮意大利面望落唔係好大碟,但係d汁足以食到你飽.入面有蝦有青口,但唔知點解我果碟食唔到帶子,我fd果d搵到有..!碟野味道ok,但相比另一個餐食德國咸豬手果個,咸豬手個賣相同味道吸引d.到甜品,我地選擇+$20轉食心太軟.即時整,所以都唔錯. 最後飲埋杯餐飲,凍朱古力,淡左dd,冇咩味.
book左7點,冇咩人,佢地比左vip房我地.

menu
先黎餐湯同蒜蓉包,個包幾脆幾好味

之後到頭盤凍蟹柳,味道ok,不過d菜我就唔多like喇
頭盤
到主菜,黑松露菌汁燴海鮮意大利面
主菜:黑松露菌汁燴海鮮意大利面
望落唔係好大碟,但係d汁足以食到你飽.
甜品,我地選擇+$20轉食心太軟.即時整,所以都唔錯.
最後飲埋杯餐飲,凍朱古力,淡左dd,冇咩味.
2011-09-16
生日
2011-05-17 746 浏览
我朋友攪聚會,雖然得15人, 但包到個場,so lucky~地方:地方真的一流, 唔似其他的BBQ 場又污糟又垃圾,最正係有幾部冷風機吹住黎燒~正~食物:叫了雞扒,肉眼扒, 豬扒,牛肉串,豬肉串,香菇串等最好食係雞扒同肉眼扒,好食到再叫多一set, 其他野就一般~價錢:每人百五元,真係勁抵
2011-05-17
  • 雞扒,肉眼扒
2011-03-28 546 浏览
有朋友生日一早訂定位,全間餐廳得廿個位,侍應得兩個,叫左幾個set大家share,蝦多士熱呼呼~正司華力腸併豬扒,普普通通~ 羊扒又係普通貨色,不過唔知點解好多野黎到都係凍既~最好笑係叫黑牛,見到侍應特登出去買雪糕!食物不太出色,不過靜靜傾下計就ok~
司華力腸併豬扒
蝦多士

蝦多士熱呼呼~正

司華力腸併豬扒,普普通通~

羊扒又係普通貨色,不過唔知點解好多野黎到都係凍既~

最好笑係叫黑牛,見到侍應特登出去買雪糕!

食物不太出色,不過靜靜傾下計就ok~
卡邦尼意粉
羊扒
  • 地方夠靜
(非会员)
2011-02-17 349 浏览
提早同女朋友慶祝情人節, 今次揀了呢間餐廳,因為上次同事0黎食聖誕餐都話幾OK,又抵食 所以今次0黎試0下, 預早book了位, 個manager比了個vip房我們坐, 不過d waiter好似唔多, 只得一兩個,之後order黑松露天使麵及安格斯black angus,黑松露天使麵好好味, 安格斯牛扒都唔錯, 女朋友最like個甜品(雪糕班戟)湯就冇咩特別,紅酒就一般, 唔特別整體都ok, 不過好似唔多人手serve,價錢算幾抵, (每人大約二百蚊,有頭盤,湯,主菜, 甜品,紅酒, tea)
提早同女朋友慶祝情人節, 今次揀了呢間餐廳,
因為上次同事0黎食聖誕餐都話幾OK,又抵食
所以今次0黎試0下,
預早book了位, 個manager比了個vip房我們坐,
不過d waiter好似唔多, 只得一兩個,
之後order黑松露天使麵及安格斯black angus,
黑松露天使麵好好味, 安格斯牛扒都唔錯,
女朋友最like個甜品(雪糕班戟)

湯就冇咩特別,
紅酒就一般, 唔特別

整體都ok, 不過好似唔多人手serve,
甜品
牛扒
2011-02-13
情人节
甜品
牛扒
  • 雪糕班戟
2011-01-16 230 浏览
13.1.2011下午三時, 當我與好友到達紅茶館時, 一個客人也沒有. 不過, 又真的沒有太多人在平日都可以像我們這麼得閒, 哈哈. 這是我倆第一次來紅茶館, 室內裝修有庭園feel, 因此與餐廳內的兩台電視機和電腦有少許格格不入哩.我們兩個女仔叫了一杯黑牛及share一個下午茶餐:西多士+薯角+熱咖啡 ($25)- 西多士: 很厚, 很大塊, 沒有烘到過份燶. 多士內塗了我最愛的花生醬 而且塗得很平均, 正!!! 面包的表面有少少蜜糖漿, 但不會過份甜.- 薯角: 好熱, 好脆, 大件而且份量多. 另外, 當我倒轉著餐廳提供的地們茄汁時, 我們發覺雖然樽內茄汁還有很多, 但很傑很難倒出來, 由此可見茄汁沒有加了水的.- 熱咖啡: 很香醇, 很多泡, 也很滑, 不是太濃, 卻有咖啡豆的味道. 通常我飲完茶餐廳的咖啡便會胃痛, 但今次完全沒有事. 黑牛 ($22)- 這不是太常見的飲品, 但竟然出現在這裡. 友人說這杯飲品夠凍, 很多泡, 而且朱古力雪糕很滑哩. 她話超讚埋單只是$51.7 (連埋加一), 但已食得好飽了. 這真是一間環境幽靜的餐廳, 是一個傾計的好地方. 一定
13.1.2011

我們兩個女仔叫了一杯黑牛及share一個下午茶餐:

西多士+薯角+熱咖啡 ($25)
西多士+薯角
咖啡

黑牛 ($22)
黑牛
埋單只是$51.7 (連埋加一), 但已食得好飽了. 這真是一間環境幽靜的餐廳, 是一個傾計的好地方. 一定會再來試它的午餐和晚餐.
2011-01-13
西多士+薯角
咖啡
黑牛
2010-09-27 101 浏览
之前睇其他人的食評覺得唔錯,今晚一於同男朋友去試下我地未夠六點便去到,睇左餐牌都覺得ok,但唔見有人係到食野,唔知係唔係未夠鐘開門,最後我地都係唔理了,入去先算,因行了一日街好累了。入到去後,我地住左係近門口的位。我叫左肉眼扒配天使麵,男朋友叫左羊架配天使麵來食,餐湯我叫左羅宋湯,佢叫左忌x湯,我果個雜菜湯唔會太過濃味,亦唔會令我飲完更口渴,幾好呀,男朋友話個白湯淡左少少wa。主菜來啦,見個份量唔少野wa,好足料呀。個天使麵整體上都ok,不過塊肉眼扒就較難咬左d,應該無用野來加工,男友個羊架唔太蘇,唔錯,可以一試,一樣無加野的。下次有機會,會再去的
之前睇其他人的食評覺得唔錯,今晚一於同男朋友去試下

下次有機會,會再去的
2010-09-26
2010-01-11 94 浏览
和朋友來紅茶館進餐很多次了, 午餐, 下午茶及晚餐都有試過, 水準平均(本人認為此屬難得!) 套餐或散叫都很抵食! 凍檸茶少甜茶味正, 有驚喜! 好飲! 可惜我上次吃'厚切豬排扒燒大蝦' (好似係$90 per set) 沒有拍照, 因為是出乎意料的好吃, 豬排肥瘦適中嫩滑juicy, 現時好多餐廳都做唔到咁嘅水準, 一味死瘦鞋十十的比比皆是, 又或是明寫煎出嚟又係死炸完全唔係嗰回事; 唔好希冀Juicy唔硬柴柴已'感謝主'啊! 燒大蝦更是喜出望外, 新鮮好味估佢唔到 . 今次食咗焗豬排飯, 色香味俱全, 飯有炒底, 醬汁味美, 豬排兩小件一如往常嫩滑好味, **好欣賞全部配菜 (青椒, 洋蔥, 鮮茄等等都係新鮮切; 同切好晒幾個鐘放喺度'備用'的貨色食落有好大分別) 咁嘅晚餐唔駛$50, 有電視睇(但因有幾部機, 有啲播緊足球, 有啲播無記, 亦有一部播亞視, 所以無開聲音), 包餐湯, 熱辣辣蒜蓉法包一片, 仲包咗餐茶, 我就'收貨'喇! 其他食家點睇呢?! 我個friend 食咗燒春雞, 唔駛多講自己睇相, 睇見都口水流. 有次下午茶食咗菠菜蛋白三文治同埋叫咗蝦

有次下午茶食咗菠菜蛋白三文治同埋叫咗蝦多士伴沙律, 廿幾蚊一份 Tea Set, 好食超值, 仲任坐唔會食完即趕客走, 我仲成本忽周'刨'晒添, anyway, 我下次會影相俾大家睇o架喇....

嚟呢處食飯老實講要預咗環境麻麻, 喺後街入, 四圍排緊長龍食煲仔飯同牛雜, 但Location係超方便, 因為好近地鐵口, 出面就係彌敦道, 大把巴士. 服務亦一般, 唔差無黑面但員工唔咪好識招呼, 當係價錢搭救啦!
焗豬扒飯 - 好睇又好食!
燒春雞 - So Good!
2010-01-09
焗豬扒飯 - 好睇又好食!
燒春雞 - So Good!
2009-12-11 99 浏览
i go there for the tea set !$23 have a whole french toast & 2 spring rolls & 2 samosa..the dish not looks so nice, but taste very good!!the french toast was very fresh & lots of peanuts sause inside .spring roll & samosa is so so.but the main point is the coffee, it really by coffee bean ...so nice! & yummy!+10% = $25.3 ( i paid $30 )cheap $ and the nice coffee & good serice,nothing i can complain !! may b just the seat is a bit tight!if i around Yau Ma Tei soon, there's my 1st choice!!
i go there for the tea set !
+10% = $25.3 ( i paid $30 )
2009-12-11
2009-09-12 68 浏览
陳慧嫻唱既紅茶館聽了很久,亦知道紅茶館開了很多分店.噚晚有機會可以一到油麻地既紅茶館,一試佢地既菜式.要多謝YVONNE告知,因佢D朋友係裡面搞活動,可以俾外內人參與.佢個FD收我地既費用是85元一位.咁...我通知朋友看看誰可以陪我一起去,初時打俾義工阿妹 JULIA,佢話要明天EXAM,要閉關溫書,咁好啦....跟住再搵SHIRLEY,佢岩岩係日本番黎冇幾耐,我可以問佢攞番部相機,而且佢住係紅茶館既對面,岩晒佢.我地8點25分去到紅茶館,見到裡面提供麻雀,卡啦OK娛樂,而我係店裡面影咗一陣相,就開始係簷篷下吃裡面提供既自助餐,熱盤有十盤,包括雞翼,海鮮焗飯,意粉,牛扒,炸金沙骨,焗番茄,青口,炒青菜,冷盤有沙律,和煙三文魚,湯就有南瓜湯,而飲品就只得冰水.在天時暑熱係咁既氣氛下吃自助餐,都咪話唔辛苦,不過心靜自然涼就得啦.環境確實幾舒適和有情調,不過秋涼會更加好.佢地做既生果沙律都幾正,不過再將生果切細小小會更加好,加上椰果,咁熱天時食最岩.煙三文魚唔駛一會就沒了,海鮮焗飯材料都算多,味道唔錯,意粉剩咗好多,其實味道亦唔差,只不過D人吃咗D飯,搞到冇乜人幫襯D意粉,雞翼唔係太大隻,
煙三文魚唔駛一會就沒了,海鮮焗飯材料都算多,味道唔錯,意粉剩咗好多,其實味道亦唔差,只不過D人吃咗D飯,搞到冇乜人幫襯D意粉,雞翼唔係太大隻,賣相麻麻,焗蕃茄SHIRLEY話幾好味,炸金沙骨就太多粉漿,少D就好,黑椒牛扒到最後先被人發現匿藏一旁,D牛扒幾好食,唔會整得太老.整體黎計都唔錯,紅茶館食物充足,吃剩的食物還可以打包走.

2009-09-11
2009-08-31 50 浏览
說了要來紅茶館吃飯也有一段日子 , 今天終於和朋友來了, 選油麻地這間 , 其實只是方便回家 , 其他分店裝潢更靚 . 參考過 openrice 的食評 , 好像有 buy one get one free 的套餐 , 所以一坐下就馬上問 , 原來這個 promotion 只做了一個星期 , 現在當然沒有 .看看 menu , 價錢一般不是太貴 , 最貴的是銀雪魚 , 90 多元 , 甜品加 $15 , 可以叫 tiramisu 或其他的 cakes. 我們叫了一個豬扒套餐和銀雪魚套餐 , 餐湯的份量好多 , 是放在大杯中 , 好濃好好味 . 兩個套餐的份量也不少 , 而且味道也好好 , 豬扒一點肥也沒有 , 不乾好爽口 . 銀雪魚好甜 , 好味 . 反而天使麵就不太好 , 像米粉多些 , 好粗有些少 "林" . 想說一說這裡的份量真的比較多 , 我們叫的熱檸檬茶也好大杯 . 客人不算多 , 坐得也舒服 , 如果和朋友聊天 , 這裡也不失為一個好地方 . 埋單的時候做了會員 , 免費的 , 下次再來便有 875 折.

2009-08-05 40 浏览
擒日同朋友去左紅茶館食野因為聽人講呢幾日免費入會.跟住可以買一送一上次我親戚黎果時我都有同佢地一齊去過紅茶館今次去到同上次唔同左,原來係間餐廳開左無耐~一入到去,因為天氣真係幾熱下,個侍應即刻俾左杯救命冰水黎~55 值得一讚甘拎份menu 睇睇~買一送一真係 ok 低 wo 除番開真係茶餐廳既價錢~老友鬼鬼真係無介紹錯~甘我同個fd叫左個肉眼同羊膝啦.價錢真係唔係好記得除番開 $$5x左右一開始俾左個蜆肉湯.唔稀得黎又多蜆味道方面~似2前麥記個周打蜆湯但係再濃d,之後order左既肉眼 同 羊膝都出得算快因為我見人多.以為要等好耐..肉眼方面我叫左個medium .朋友仔覺得有少少血腥唔中意~我就覺得嫩d好食d~而且d燒汁都淆得入味個 fd 既羊膝我無試~不過佢話唔好食都唔會叫我黎啦~跟住甜品個朱古力mousse.細杯左d,俾女仔食就差唔多.....杯野飲就同下面post 果位CHING 講既一樣大杯大~跟住睇埋場馬體會就埋單埋單果時侍應幾好人~同佢講個肉眼低食.不過佢話個優惠做到5號就完..........跟住俾完錢佢俾左張半價coupon我就係因為甘我真係要上黎讚一讚佢~
擒日同朋友去左紅茶館食野

因為聽人講呢幾日免費入會.跟住可以買一送一

上次我親戚黎果時我都有同佢地一齊去過紅茶館

今次去到同上次唔同左,原來係間餐廳開左無耐~

一入到去,因為天氣真係幾熱下,

侍應即刻俾左杯救命冰水黎~55 值得一讚

甘拎份menu 睇睇~買一送一真係 ok 低 wo

除番開真係茶餐廳既價錢~老友鬼鬼真係無介紹錯~

甘我同個fd叫左個肉眼同羊膝啦.價錢真係唔係好記得

除番開 $$5x左右

一開始俾左個蜆肉湯.唔稀得黎又多蜆

味道方面~似2前麥記個周打蜆湯但係再濃d,

之後order左既肉眼 同 羊膝都出得算快

因為我見人多.以為要等好耐..

我就覺得嫩d好食d~而且d燒汁都淆得入味

個 fd 既羊膝我無試~不過佢話唔好食都唔會叫我黎啦~

杯野飲就同下面post 果位CHING 講既一樣

大杯大~

跟住睇埋場馬體會就埋單

埋單果時侍應幾好人~同佢講個肉眼低食.

不過佢話個優惠做到5號就完.....

.....

跟住俾完錢佢俾左張半價coupon我

就係因為甘我真係要上黎讚一讚佢~