2020-11-22 727 浏览
行過佐敦見到啲馬卡龍焗得好靚, 就買左兩粒一粒係伯爵茶味,一粒雲呢拿兩粒個質感都做得非常好 咬落去外脆內軟入面濕濕軟軟 唔會好似平時買到啲伏野食落好餅乾咁伯爵茶個餡咬落有菜味 唔會死甜 亦有餘香雲呢拿更有驚喜 竟然係餡入面仲有一層軟心非常出色咁樣既質素只賣$10蚊 非常可貴會再幫襯一一一一我是分隔線一一一一一一一一一一由於字數所限所以我會多打七十個字令我的食評能順利評分 這七十個字或者多少也有點意思 或者沒有 多謝!
行過佐敦見到啲馬卡龍焗得好靚, 就買左兩粒
一粒係伯爵茶味,一粒雲呢拿
兩粒個質感都做得非常好 咬落去外脆內軟
入面濕濕軟軟 唔會好似平時買到啲伏野食落好餅乾咁
伯爵茶個餡咬落有菜味 唔會死甜 亦有餘香
雲呢拿更有驚喜 竟然係餡入面仲有一層軟心
非常出色
咁樣既質素只賣$10蚊 非常可貴

會再幫襯

一一一一我是分隔線一一一一一一一一一一

即使在疫情嚴重的時間,佐敦著名的屎坑粥,也不見得特別少人;而這間麵包店,在夜晚差不多打烊的時候,亦可以見到七零八落。看見門外寫上港人戴口罩可獲八八折,反正工作的地點附近都沒有什麼特式麵包店,隨便夾一個燒餅試試。燒餅的賣相,是一個黑灰色竹炭包,上邊有一片烤焦了的芝士,上面的芝士燒焦了,有點兒焦香,亦都有芝士香氣,配合麵包都不錯,但是竹炭包,非常之乾身,沒有什麼水份,即使翻熱了,也不見得特別香。中間也有些芝士粒,但亦都偏向乾,芝士味非常普通,不見得特別出色。

燒餅試試。

外卖自取
早餐
2020-02-25 643 浏览
麻糬波波粒粒都脹卜卜,size算係中間偏大 $9/2, $16.5/4我唔鍾意食芝麻,所以就買咗另外兩款味,俾錢嗰陣唔知點解2粒係$7.9,不過我都冇理咁多😆芝士味可以見到有dd芝士係面,包身少油,咬落去外層微脆,芝士味都出,食到有少少咸香👍🏻紫色嗰粒我食到好淡好淡嘅紫薯味(其實都唔係好肯定係咪紫薯,佢似原味加d紫色😂)雖然佢大粒同高身,但內饀空氣感都唔算大,口感偏軟身,少少煙韌。個人嚟講呢度嘅麻糬波波唔算十分煙韌,但 整體味道唔錯,芝士味出色,對得住個價,經過會再買👍🏻

2019-10-30 718 浏览
星期一上完堂打算走去佳佳食糖水,見對面有包店,諗起未買早餐甘就入去想買個包,奇怪成夜晚9點都仲甘多人係入面買野,鋪入面好乾淨,啲面包又好靚仔。佢地出左個古早味海棉蛋糕,我本身好中意食海棉蛋糕,就買左一份30蚊當第二日早餐同老公食, 都幾大件。因為有軟芝士,阿姐叫我今晚放雪櫃。第二早起身就諗起個蛋糕,好擔心雪完一晚會乾曬,牙都未刷就想拎返出來先,點知阿老公已經嘆咖啡食緊個蛋糕仲好鬆軟,雪左一晚濕潤度好夠,表面有少少焗過既芝士碎,帶咸香,有蛋味,而入面軟芝士就集係中底層既位置,而且唔係cheap野,係去酒店食芝士拼盤入面,果個軟芝士既芯,好食到痴線好可惜冇影相。。。

好可惜冇影相。。。