2007-05-18 13 浏览
第一次偶然去幫襯佢哋,食咗個京都炸醬麵同鵝腸豬潤粥,麵同粥俱佳,果然不負其店名。市面好少有靚嘅鵝腸,佢哋嘅都算肥美,唯因為多油,用嚟送粥會較好。另一次隨同事去食,雖然店外大排長龍,但不消一刻已經可以入內。同事食嘅冬菇牛筋麵,冬菇大而腍,咬口好好。我自己就叫咗個肥牛撈麵,都整得好彈牙。臨走叫咗個瑞士雞翼行街,但依個決定唔係好明智,一則即叫即整要花時間等,二來試過之後發現味道極一般,事關佢哋只不過係將五隻雞翼求其放落啲油到煮,然後再淋啲瑞士汁喺面,根本完全唔入味,屋企整都好食過佢,仲要外賣加一蚊。依廿一蚊俾得好寃枉,即使老細都話佢哋甚少有客人叫,我真係唔醒目。人家叫得做粥麵皇,就係淨係食依兩樣嘢好喇。

2007-03-10 13 浏览
今天4人來lunch,因來時12點都未到,好多檯。叫咗:1)肉丸粥x2-1碗有4/5粒(either one,唔記得)肉丸,粥底幾有甜味,唔太鹹,適中。唔喺煲到"溶"晒好綿嗰種,你還可以見到d米煲到爆開,都綿滑。肉丸味道也不俗2)油菜撈麵-是生菜幼麵+蠔油+1碗上湯-友人說麵質不錯3)冬菇肉丸米線-d菇好肥大,但見友人d湯好快比米線"索"晒4)鵝腸(1碗)-鵝腸是濕上,放在清湯。水面都幾肥幾油-鵝腸質感軟,唔能夠說爽,要蘸跟附上的豉油,小辣才有味,一般-服務唔差,友人要求1碗肉丸粥要多蔥,waitress端上來時說如果唔夠可再加
今天4人來lunch,因來時12點都未到,好多檯。叫咗:

1)肉丸粥x2

2)油菜撈麵
-是生菜幼麵+蠔油+1碗上湯
-友人說麵質不錯

3)冬菇肉丸米線
-d菇好肥大,但見友人d湯好快比米線"索"晒

4)鵝腸(1碗)
-鵝腸是濕上,放在清湯。水面都幾肥幾油

2006-11-03 10 浏览
最初未有踏入粥麵皇是因為不喜歡它的格局,但偶然一次吃了一碗米線後,發現它的質素實在是好,米線軟滑,咬落又彈牙。它的價錢不算平,但物有所值。我還未吃過它的粥,所以只推介麵食。冬菇肥大肉厚、鮮黑栢葉有”趙”頭、豬潤、鵝腸肥美爽脆、肉丸香軟juicy。可惜,試過一次鯪魚球,非常失望!!太腍,半點也不彈牙,不彈牙的鯪魚球是下等貨,難食!!!還有,這裡的老闆態度呼呼口喝喝,非常很寸。

還有,這裡的老闆態度呼呼口喝喝,非常很寸。
2006-10-14 2 浏览
而家不是每間粥舖有及第粥賣這裡的及第粥,豬肝唔”鞋”,豬肚有一塊有異味其他材料ok粥底初頭好”綿”,但吃多幾口,已經變稀炒麵-味道一般,不過夾起過”一餅餅”
而家不是每間粥舖有及第粥賣

這裡的及第粥,
豬肝唔”鞋”,豬肚有一塊有異味
其他材料ok
粥底初頭好”綿”,但吃多幾口,已經變稀
炒麵-味道一般,不過夾起過”一餅餅”
2006-03-25 8 浏览
兩個人想吃粥, 朋友建議到粥麵皇. 好, 且與金華一決高下. 要埋身比拼, 各派一碗肉丸粥上擂台. 肉丸: 竟然是外表一樣, 味道一樣, 極離奇. 但粥麵皇的較大較"肥美".粥底: 論綿不夠金華綿, 還有味精!!!! 犯了規, 紅牌出場. 結案陳辭: 台主勝. 請鼓掌.

要埋身比拼, 各派一碗肉丸粥上擂台.

結案陳辭: 台主勝. 請鼓掌.
2005-10-14 6 浏览
上學前忍不住要吃點東西下肚, 其實不餓, 只是想食, 就專程早一個站下車來到這裡吃了一個魚腩粥。無論是吃麵吃粥的, 都會奉上辣豉油一碗, 但豉油香味不及生記, 就算放於粥面上之香蔥也不及生記的香嫩。碗內盛了三大件鮮滑魚腩, 但跟其他店的都是相差不遠, 咀嚼時一路想, 為何咀嚼了良久也有渣的呢?望落帶有槳糊感的粥底, 很有味道, 不知是否味精關係, 吃完了兩個小時後仍覺得口腔內有種 的感覺。
碗內盛了三大件鮮滑魚腩, 但跟其他店的都是相差不遠, 咀嚼時一路想, 為何咀嚼了良久也有渣的呢?望落帶有槳糊感的粥底, 很有味道, 不知是否味精關係, 吃完了兩個小時後仍覺得口腔內有種[拿拿地] 的感覺。
2005-08-30 32 浏览
呢度係我compare 中環粥店肉丸粥o既第二站...佢o既肉丸粥幾大碗(我見其他人o既麵都好鬼大碗, 抵!),大粒肉丸有6粒,我呢日唔太餓,lunch食剩兩粒,hehe...大粒雖然大粒,味就不及黃枝記o既大地魚味正,不過佢加咗d蝦落去,味道都算唔錯啦。粥就真係要讚啦,勁綿(係我暫時食到中環最綿),正呀!呢度service都幾好,朋友食咗野冇叫野,員工都冇咩,ok有禮貌。
呢度係我compare 中環粥店肉丸粥o既第二站...

2005-05-11 8 浏览
一入到鋪頭,好忙、好多人、排左3分鐘隊就到我地啦(2個女仔)services 幾好…因為我今日拎住個大bag bag 去,佢就轉個「大」d 既位俾我,叫佢抹一抹張枱佢都肯,冇黑口黑面俾我睇。入到去見到枱枱都食冬菇,我本身都幾好「菇」既,咁就叫左個冬菇水餃米線啦!見到枱枱都叫冬菇又叫米線…好快有得食啦!見到d 冬菇大大隻肥大肉厚!觀感唔錯。水餃得2粒…(20蚊雙拼)少左d 囉…不過真係好大隻@.@ 先講米線,我覺得米線要「林」得黎有d 彈牙先好,呢度就合格啦!米線軟綿綿、好滑、咬落有d彈呀,好快就會「雪雪」聲食哂~~~再黎就水餃,入面個餡幾好,蝦、肉同入面d菜溝埋d 幾好味。最後係冬菇……唉…呢個有d失望囉,我覺得佢太鹹啦!無錯,係用蠔油「炆林」左,但係太鹹啦…將冬菇味都趕走哂……口感就ok 既,林林地咁,佢勝在夠厚夠大隻囉…聽人講d 粥同黑栢葉都會好味喎…希望第二d 野會有突破啦!

再黎就水餃,入面個餡幾好,蝦、肉同入面d菜溝埋d 幾好味。

最後係冬菇……唉…呢個有d失望囉,我覺得佢太鹹啦!

聽人講d 粥同黑栢葉都會好味喎…希望第二d 野會有突破啦!
2005-03-01 3 浏览
吾系今日比兩個舊同事拉左來,我都吾知開左哩間麵店。見到檯檯都叫左冬菇,好似好正窩。我地叫左鯪魚球豬潤米線,冬菇水餃米線同冬菇菜肉餃米。中環地區食店當然系好快就上檯,冬菇用蠔油燜過,大大片又滑又香,水餃都好大舊有以前灣仔五龍水餃的影子,企圖一啖食曬都吾成功,正。鯪魚球吾死實,但系又會彈牙,真係好神奇;豬潤片SIZE 無羅富記果D甘大片,但系都好鮮同剛剛好,吾會太老或者吾熟!大概$20-$25一碗,抵到爛啦,同隔離羅富記有得FIGHT,唉呀,吾記得囉張外賣紙添~~
2005-01-03 8 浏览
星期日要返學, 放食飯, 有人想食粥, 但又有人唔想, 結果有人建議呢度.一行五人, 叫左豬潤粥x2, 魚片粥, 水餃米線及麵各一. 豬潤好大塊, 堆到個碗都好滿, 友人的評語係唔過熟過un, 無"壓"味, 同埋好飽(因算大碗). 水餃的評語都唔差, 味道幾好, 入面的蝦好大隻, 但一碗只有三隻, 可能因size大的關係. 我的魚片粥都唔錯, 魚片唔霉兼無乜骨.另再加左炸鯪魚球同油菜, 鯪魚球本身幾好, 但跟上的蜆介醬就好稀, 碟油菜就一般啦!見人地的黑柏業同冬菇都唔錯, 下次試試先!

見人地的黑柏業同冬菇都唔錯, 下次試試先!
2004-12-15 9 浏览
一向不太愛吃內臟﹐但原來內臟﹐如豬肝、豬腰等﹐除了有豐富的維他命B外﹐重有份量不少的葉酸。葉酸有抗抑鬱的作用﹐據說吃了可令人開心點。於是在心情麻麻時﹐又去吃了一碗魚腩豬腰粥。吃完後是不是開心點﹐唔知呀。我淨係知又加了價﹐現在是24元喇。

於是在心情麻麻時﹐又去吃了一碗魚腩豬腰粥。

2004-09-24 2 浏览
距離上個食評一年零四個月﹐但唔使擔心﹐佢中午人頭湧湧﹐插針都唔入。的麵好大碗﹐冬菰好大隻﹐有時大隻到嚇襯人﹐真係試過的女仔見到咁大隻冬菰笑到收唔到聲﹐以為假的。粥好綿﹐而且用料十足﹐魚腩豬腰粥用五、六塊成幾寸長的魚腩﹐豬腰又有六、七塊﹐好新鮮。今日試個魚腩蠔豉粥﹐其實我不太喜歡食蠔豉﹐但就考驗下佢到底會唔會好味到令我覺得好好味﹐答案係﹕「唔係」。我依然覺得蠔豉唔好食﹐不過的魚腩真係好滑。

2003-05-02 6 浏览
好鍾意食呢度d 粥,夠綿又足料,配搭又多,食極唔厭,嘻嘻<br />米線都好好,最鍾意雲吞/水餃/黑柏葉/肉丸/冬菇,全部都新鮮又好味<br />最欣賞係佢地既油菜,係我食過咁多間粉麵鋪整得最好既!'焯’得剛剛好之餘又大大碟,正!!<br />
2002-08-20 6 浏览
8月19 日早上,非繁忙時間,在粥麵皇叫了碗皮蛋粥,邊望餐牌邊問那女侍應有沒有齋腸,佢話有,我說怎麼不見餐牌有寫,佢答:「我話有就有。」OK,我想可能是新加食品吧。端來一碟100% 全白的齋腸,連一點豉油都欠奉,跟著佢在地下一個櫃裏拿出來二支像豉油和油的東西,樽身油立立,我看見腸粉死實實,試用手指拈一拈,微暖,像放在廚房裏一些時日,總知不是新鮮做的,我問她可否用微波爐熱一熱,她說沒有微波爐,問我要唔要,好彩我仲有得揀,挭係唔要啦。仲有,呢度D 女侍應合群程度極之一流,有個小女孩在一旁包雲吞定水餃,個個行過去都會幫佢包一、兩粒,自己又要做埋落單,遞粥遞麵,抹台,收錢….我就親眼見到呢個十項全能的放低了那塊抹台布後,拿了點零食往口裏送,手還拈著她的口水時,去幫小女孩包雲吞,跟著有人要埋單,佢又做埋,對手還沾滿麵粉。其實佢地有四、五個女侍應,找個正式坐定定收錢都得掛。我最唔忍得又收錢又拈食物的員工。我知呢間野好多人去食,好多人都唔計較衛生問題,但我就係咁先啦。
2001-06-28 5 浏览
初初開o左呢間粥麵皇個陣, 我好crazy, 食足成個月都唔厭, 人多排隊就外賣, 有D 懶鬼同事搭單又買, 食到個個阿姐都認得我.....其實呢度又係七喜個D o野, 但呢度份量同選擇多D, 水準穩定, 貴少少都OK. 我個陣最鍾意柏葉鵝腸米線, 冬菇水餃麵, 魚片粥....炸鯪魚球仲大粒過羅富記, 只係蜆芥唔夠佢咁'臭', 油菜都算係中環粥麵鋪之最(好食抵食), 堂食加個樽裝可樂正到痺, 所以卅度化晒粧著埋suit 都照o黎幫襯, 幾鬼癡心/ 線呀!