2019-06-11 44 浏览
最近在旺角發現一間特色創意甜品店。除了圓形亮晶晶的星球造型水果甜品,吸引到我的是一杯杯滿有心機的水果拉花。紅火龍果及紅提子兩款星球特別吸睛,口感吃上啫喱圓球包上的水果非常創新。思慕雪系列是必選的健康飲品,香芒之戀用上芒果打蓉,魔法森林月上牛油果打蓉,杯底還有含水溶性纖維的奇亞籽黑珍珠👍朱古力Waffle賣相吸引,將雪糕加上朱古力脆皮是有心的甜品,整體是一間值得在旺角一試的誠意甜品小店,👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

最近在旺角發現一間特色創意甜品店。
除了圓形亮晶晶的星球造型水果甜品
吸引到我的是一杯杯滿有心機的水果拉花。

紅火龍果及紅提子兩款星球特別吸睛,
口感吃上啫喱圓球包上的水果非常創新。

思慕雪系列是必選的健康飲品,
香芒之戀用上芒果打蓉,
魔法森林月上牛油果打蓉,
杯底還有含水溶性纖維的奇亞籽黑珍珠👍

朱古力Waffle賣相吸引,
將雪糕加上朱古力脆皮是有心的甜品
整體是一間值得在旺角一試的誠意甜品小店,

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
晚飯後和朋友們去了旺角廣華街吃甜品,這間粒粒果甜品賣相超吸睛,而且價錢又合理,還好等了一會就有坐位了這裡的水果星球系列是必點的皇牌甜品,可以自選配芒汁/椰汁加涼粉/西米圓滾滾又晶瑩剔透的啫喱球裡面釀了不同的水果,有西瓜奇異果和芒果,可愛之餘還很好吃,清甜的味道柔柔地在舌上綻放這個甜點的水果配撘也很多元化,有蜜瓜西瓜和芒果,在全日都是三十度高温的炎日底下吃個冰涼多汁的西瓜真的一流~朋友點了芒果傾斜奶酪,雖然是簡單的Panna Cotta 但賣相也相當有新意,傾斜的奶酪布甸配合一層燕麥脆片和一層芒果粒,口感十足又有富層次感,不膩不重,很快就吃清光了另外同樣必點的就是這裡的思慕雪系列,每杯都有充滿心思的靚靚拉花!先來了杯粉紅季節,不止有色彩繽紛的拉花,杯的中間還有幾片士多啤梨作點綴,太夢幻了~ 新鮮現打的 Smootie 入口幼滑綿密,充滿果香魔法森林就是用牛油果打成的奶昔,香濃淡雅,牛油果獨有的微甜味道十分清新。兩杯的底下都有奇亞籽,有咬口之餘又健康。小食點了個牛奶小方,一客有十粒可以和朋友share來吃冰涼的小小方塊想不到也很滋味,牛奶味非常濃郁而且不會太甜,質感細緻幼滑很用心又充滿創意

芒果傾斜奶酪

魔法森林

兩杯的底下都有奇亞籽,有咬口之餘又健康。

牛奶小方

小食點了個牛奶小方,一客有十粒可以和朋友share來吃

很用心又充滿創意的甜品小店,絕對會再回訪呢
芒果傾斜奶酪
2019-06-11 48 浏览
剛踏入端午,已經體驗到炎夏的厲害。在大街上遊走不消5分鐘便汗流浹背。這個時候需要一個地方消暑,於是入了這間「粒粒果甜品」。因為午餐吃的量不多,先來一客雞翼小食填填肚子。6隻的瑞士雞翼熬得非常入味,瑞士汁香甜。但雞翼肉質未夠嫩滑。這裡的招牌作之一,一顆顆水果星球非常吸睛,大概是大菜糕質感的外層包著水果粒,分別有奇異果、芒果等。碗內還有水果片:芒果鮮甜,西瓜消暑。選配了芒汁涼粉,略嫌芒汁有點淡,甜度可以再濃一點。同行的煙韌控友人多加了珍寶芋圓,3粒芋圓分開在另一個小碗上,然後再自行倒回芒汁涼粉中。筆者試了一粒,口感煙韌,帶有微微紫薯香。有著高打卡度的士多啤梨窩夫,配有士多啤梨果粒、2球士多啤梨口味雪糕。窩夫入口熱辣辣,有淡淡牛油香;蘸以雪糕和碟上的士多啤梨果醬,甜絲絲更美味。傾斜奶酪,賣相頗玩味。頂層先是一球士多啤梨雪糕,然後是士多啤梨粒和脆口的早餐穀物片。下層奶酪滑溜香口,成為了朋友的最愛,大半杯被她掃清。粉紅色的Smoothie,杯身還舖了片片士多啤梨薄塊,充滿少女心的飲品。唯味道比期望值低,士多啤梨味不明顯。消暑過後,又要回到街上與陽光玩遊戲了。
。這個時候需要一個地方消暑,於是入了這間「粒粒果甜品」。

瑞士雞翼

因為午餐吃的量不多,先來一客雞翼小食填填肚子

水果星球(配芒汁涼粉)

這裡的招牌作之一,一顆顆水果星球非常吸睛
,大概是大菜糕質感的外層包著水果粒,分別有奇異果、芒果等。

碗內還有水果片:芒果鮮甜,西瓜消暑
。選配了芒汁涼粉,略嫌芒汁有點淡,甜度可以再濃一點。

士多啤梨窩夫

有著高打卡度的士多啤梨窩夫
,配有士多啤梨果粒、2球士多啤梨口味雪糕。

士多啤梨傾斜奶酪

傾斜奶酪,賣相頗玩味

下層奶酪滑溜香口,成為了朋友的最愛,大半杯被她掃清。
士多啤梨思慕雪

消暑過後,又要回到街上與陽光玩遊戲了。

2019-06-07
士多啤梨窩夫
士多啤梨傾斜奶酪
2019-06-11 59 浏览
今日阿妹帶我去食一間佢已經想食咗好耐嘅甜品店。一入都去,我經已畀佢嘅甜品賣相吸引, 件件甜品都係一個藝術品咁。我哋只係兩個人,但係已經叫左五個甜品,差啲停唔到手,亦都停唔到口。魔法森林:就甘睇圖片,以為係實心嘅甜品,但嚟到先知原來係一個飲品黎。佢飲落口感豐富,有好多唔同嘅層次。我哋淨係約莫食得出有牛油果同埋有牛奶味。好奇之下問個職員,先知原來裏面仲有好多唔同嘅材料。例如有香蕉同益力多等等,唔怪之得有咁豐富嘅層次。 而且呢杯飲品甘靚,打卡呃Like真係一流。楊枝甘露:楊枝甘露最重要嘅係三樣嘢:柚子肉,芒果肉同埋西米露。柚子肉嘅要求係要微酸而唔苦。芒果肉嘅要求係要甜而冇渣。西米露嘅要求係要軟硬適中。呢度嘅楊枝甘露完全做到以上三樣嘅要求。perfect。紅棗雪耳燉桃膠:依個直情係女士嘅恩物。紅棗補血,雪耳養顏,桃膠就美容。 成個甜品用料充足,雪耳爽口彈牙,桃膠煲得夠淋,加埋紅棗嘅甜味,十分match。龍珠星球配芒西:粒龍珠做得好靚,用啫喱包住火龍果肉, 煙韌爽甜。 佢仲有其他生果肉擺埋一齊,成個畫面都好靚。 佢下面嘅mon曬芒果肉鮮甜,西米露就軟硬適中,好好味。西米露入邊仲有一啲係白色嘅果肉
魔法森林:

楊枝甘露:

紅棗雪耳燉桃膠:

龍珠星球配芒西:

粒龍珠做得好靚,用啫喱包住火龍果肉, 煙韌爽甜。 佢仲有其他生果肉擺埋一齊,成個畫面都好靚。 佢下面嘅mon曬芒果肉鮮甜,西米露就軟硬適中,好好味。西米露入邊仲有一啲係白色嘅果肉,果啲就係椰肉嚟嘅。佢本身冇乜味,但係連埋啲西米露一齊食就剛剛好。

草莓戀人:

草莓戀人成碗嘢粉紅色,好有少女情懷。 士多啤梨既份量多,仲配咗小丸子,椰肉,士多啤梨雪糕。而士多啤梨雪糕下面仲有士多啤梨沙冰。當你以為只有西米露嘅時候,食食下的會發覺有另一樣同佢差唔多樣嘅嘢混入咗喺入面,嗰樣嘢就係爆珠。依樣未必個個都食得出。淨係賣相同埋用料已經超值。

2019-06-06
  • 草莓戀人
  • 魔法森林
  • 水果星球(配芒汁西米)
2019-06-08 36 浏览
旺角廣華街這一帶,甜品店舖林立,不少都有不錯的水準,就好像這間以漂亮水果甜品為賣點的甜品店,店內的多款甜品、飲品,不但賣相漂亮吸引,味道也相當不錯,甜品中加入了水果元素,看來也比較健康。我與老婆仔都是芒果的忠實粉絲,所以這天光顧,無論吃的喝的,除了小吃「瑞士雞翼」($25/4隻)外,全部都與芒果有關。「龍珠星球配芒汁涼粉」($44)是這兒招牌甜品「水果星球」的變奏,以晶瑩剔透的紅火龍果啫喱球與提子啫喱球為主角,配以西瓜、芒果、蜜瓜等水果,伴以冰凍的涼粉與香甜的芒果汁,美麗、好味、又健康。「芒冰椰果撈」($33)材料甚為豐富,有芒果、龍眼肉、椰果、黑珍珠和涼粉。把各款材料撈勻舀來吃,在炎炎夏日裡,倍感冰凍怡神。「芒果窩夫」($46)有四件水滴形的窩夫,烘得相當脆身,上面點綴上粒粒芒果肉,旁邊還有更多的芒果肉和以芒果汁塗上的線條。中間的一球芒果雪糕,讓這甜品的芒果色彩更加濃厚,雖然這甜品的芒果不十分甜,仍是水準之上的出品。這天唯一的鹹味小食,是味道濃甜的「瑞士雞翼」,瑞士汁完全滲透進雞翼裡面,讓我全面感受到瑞士雞翼的魅力。「香芒之戀」($48)漂亮極了,美麗的拉花,悅目的顏色,教人為之傾倒

龍珠星球配芒汁涼粉」($44)是這兒招牌甜品水果星球」的變奏,以晶瑩剔透的紅火龍果啫喱球與提子啫喱球為主角,配以西瓜、芒果、蜜瓜等水果,伴以冰凍的涼粉與香甜的芒果汁,美麗、好味、又健康。

香芒之戀」($48)漂亮極了,美麗的拉花,悅目的顏色,教人為之傾倒。這杯黃調芒果冰沙,上層有精美的拉花圖案,杯邊綴了豔紅的士多啤梨薄片,最下面還有一層有益健康的奇亞籽,無論賣相和味道都能令人滿意。不過這杯豔麗的飲品不太夠凍,就成為了它最大的缺點。要是它能冰凍一些的話,就真的沒甚麼可挑剔了。

甜品店的各式甜品,既美麗,又好味,而且甚為健康,我覺得是個吃甜品的好地方呢!
  • 龍珠星球配芒汁涼粉
  • 芒果窩夫
  • 香芒之戀
2019-06-07 136 浏览
其實呢間甜品店呢係好耐之前已經有留意到,因為佢係喺搵食飯團個節目上邊介紹過。咁我覺得d甜品係真係用心整出嚟係睇得出有誠意嘅,係個賣相相已經好睇得出。所以都一直好想試吓,今日有機會喇!非常之開心。咁就嗌咗一個非常之抵食嘅牛奶🥛小方啦,嘩,佢總共有十粒!雖然話係10小粒炸,但係佢其實都好有誠意。味道上邊係有一種淡而香嘅牛奶味係入邊,非常之易入口。同埋佢個質地我都幾鍾意,凍凍地咁。之後又叫咗一個水果星球杯芒果汁西米。呢個水果星球係必試嘅。不過我其實都估到佢會係咩口感嘅。其實就好似類似大菜糕咁樣不過佢整成一粒粒包住啲水果係入邊,咁係好新鮮嘅。佢芒果汁帶啲酸酸地我就幾鍾意啦,吾係得個死好甜嘅芒果味。我見佢呢排都出咗一個新嘅火龍果同埋提子嘅星球,大家都嚟一齊試吓。而個芒果窩夫就覺得啲芒果汁比較甜同埋個芒果雪糕就建議用新鮮芒果雪糕會好過呢一種,因為會變咗甜上加甜。份量就比較少但係我欣賞嘅係佢個擺盤同埋窩夫質地非常鬆軟入口。我係超鍾意食煙韌野所以一定要叫一個椰汁珍寶芋圓。呢到有兩隻個喎我覺得有多種選擇係幾好嘅。一種就係普通好有咬口煙韌嘅芋圓,另一款呢我就係知道係呢一種入邊包左餡料嘅芋圓啦。不過食咗一粒
之後又叫咗一個水果星球杯芒果汁西米。
水果星球配芒西

我係超鍾意食煙韌野所以一定要叫一個椰汁珍寶芋圓。呢到有兩隻個喎我覺得有多種選擇係幾好嘅。一種就係普通好有咬口煙韌嘅芋圓,另一款呢我就係知道係呢一種入邊包左餡料嘅芋圓啦。不過食咗一粒香芋味嘅芋圓佢入邊就好似配左番薯肉。我就覺得如果配返係自己本身味道即係香芋味嘅芋泥咁就會比較適合啦!咁就雙重味道更加濃郁。另外佢配料有一珍珠等等夠晒咬口好豐富食亂另外佢配料有一珍珠等等夠晒咬口好豐富食暖嘅更加暖在心頭添。
芒果窩夫

仲有叫埋呢個瑞士雞翼,嘩!呢度個雞翼係令我幾驚歎,幾欣賞!因為瑞士雞翼食就食得多好普遍好多地方都有得食,但係好少真係做到好正宗。呢一個我覺得係非常之正宗嘅瑞士汁佢嘅瑞士汁係非常之濃郁香、甜好濃味。做到一個鹹中帶甜甜中帶鹹嘅汁。我諗如果配埋個飯就簡直係完美配搭添!
魔法森林

最後叫埋一杯魔法森林呢個見到都係之前節目入邊有介紹嘅,又見佢個樣幾得意幾夢幻。所以就一定要試吓。
但係佢比我想像中嘅唔同,佢係清新帶啲好似青瓜味嘅味道,咁下面就有埋奇亞籽咁樣。同我想像就有啲出入我開頭諗住佢會唔會係綠茶味呢咁樣。
椰汁珍寶芋圓
魔法森林

今日真係好開心,雖然冇三文治🥪食。但係都食咗一個甜品盛宴,非常之開心啦。同埋d甜品整理嘅造型都好別緻好靚好夢幻。如果份量再大返少少咁就更加完美啦!我睇得出呢間甜品店好受人哋歡迎,喺呢條多糖水舖嘅街道都有一定嘅捧場客,證明咗佢一定嘅實力,希望佢會越早越好👍
水果星球配芒西
椰汁珍寶芋圓
2019-06-06 24 浏览
星期日去開旺角睇模型, 睇睇下落起大雨, 諗住喺附近搵個地方避一避雨, 經過一間甜品舖, 裝修都幾光猛 ,見到門口餐牌啲甜品幾吸引,所以入去試下。芒果芭菲甜品用咗新鮮芒果, 椰果,粟米片, 芒果雪糕等以製成, 芒果夠甜, 份量都幾多。香蕉朱古力窩夫窩夫係即叫即製, 上碟嘅時候仲有啲熱, 配有兩球雲呢拿雪糕, 雪糕球淋上脆皮朱古力醬, 因為即叫即製嘅關係窩夫做到外脆內軟。粉紅季節初時望餐牌都唔知係咩嚟, 之後問一問店員, 店員話呢一個甜品係用新鮮士多啤梨,鮮奶和乳酪 做的甜品, 上碟是覺得賣相吸引, 幾有心機喺甜品上畫花, 食落時嘅口感有啲似smoothies , 味道有好香嘅士多啤梨味, 酸酸地, 底層仲加咗啲奇亞籽。

芒果芭菲

• 香蕉朱古力窩夫
2019-06-06 19 浏览
難得兒子肯跟我們逛街,去看看波鞋,買了心頭好,然後去嘆返個甜品。看餐牌,甜品種類繁多,太座選了榴槤甘露配榴槤球,是楊枝甘露中加了榴槤,濃郁而獨特的榴槤味也不是人人都喜歡,而且喜歡的便喜歡,不喜歡的會嗤之以鼻,絕對沒有灰色地帶,太座喜歡吃榴槤,清甜的柚子肉,芒果蓉,與熟透的榴槤很可口,太座吃得津津有味。兒子選了綠茶窩夫加蘆薈肉,即叫即做的窩夫,很香脆的外層,內裏鬆軟,很不錯,配了香甜的紅豆蓉,煙韌的小丸子,綠茶和雲呢拿雪糕,又加了蘆薈肉,多種口感,層次豐富,若是雪糕用隻較好質素的會更喜歡。我的綠茶巴菲,除了綠茶雪糕,下面有些粟米片,紅豆蓉和小丸子,這個組合我認為是夾的,也是歷久不衰,同樣,若是雪糕用隻較好質素的會更喜歡。一家人在一起,吃甚麼也覺得甜,希望兒女肯多些陪我們。

一家人在一起,吃甚麼也覺得甜,希望兒女肯多些陪我們。
宵夜
1K
2019-06-06 22 浏览
前2日我位好姊妹帶我吃好西,甜品一定係姊妹們的最愛。今次我哋去到廣華街的「粒粒果甜品」,來食一餐少女系列的打卡美食。先來一個「龍珠星球配芒汁西米」,龍珠星球其實係一粒啫喱包住紅色火龍果及紅提子,賣相十分可觀,味道又算不錯。紅色火龍果及紅提子都算新鮮同甜美,加上香濃的芒果汁及西米,口感不錯。「香蕉朱古力窩夫」即叫即製,朱古力窩夫軟綿綿,不算太甜,入口充滿了朱古力香,香蕉剛好熟,味道十分甜美。「牛油果思慕雪」,牛油果的綠色配上紅色士多啤梨片,配搭不錯,牛油果打得香滑,很美味。「香芒之戀」更加是打卡之選, 杯面畫上美美的顏色七彩,相當吸引,香芒味濃郁,so yummy !

2019-06-06 24 浏览
依家甜品店愈開愈多,款式都越嚟越多選擇鍾意甜品嘅我有時寧願唔食正餐,都想食返個糖水享受下咁啱今日有啲時間,就揀咗呢間甜品店試下見到門口推介好多特色嘅甜品,喺出面啲舖頭都少見呢啲款式入到嚟坐覺得環境光猛,座位都算舒服坐低第一時間睇下有咩好嘢食見到啲甜品嘅種類都幾多,有沙冰、水果類糖水、窩夫等見到啲咁colourful嘅飲品,已經急不及待揀左一款試下芭菲都好吸引屋企人話好口渴,第一時間揀咗呢杯椰汁蘆薈特飲試下呢杯飲品雖然唔貴,但係用料好豐富,有蘆薈、仙草同珍珠,所以飲落覺得口感好豐富呢個朱古力窩夫即叫即整,所以食落外面香脆,入面仲有少少軟軟地呢個窩夫仲配咗兩個雪糕球,前面嗰個雪糕球仲好細心咁加咗個朱古力脆皮,咁樣嘅配搭喺甜品店真係少見個窩夫仲有杯伯爵茶跟埋食完甜嘢飲返杯茶感覺好舒服呢杯叫粉紅季節,一上枱我即刻心心眼,因為真係好靚,即刻影低佢擺咗上網打卡叫之前問咗店員係咩嚟,佢話係用乳酪、牛奶同新鮮水果打成嘅飲品用料咁豐富,飲完其實都飽飽地呢度嘅出品真係唔錯,下次有時間都要再嚟呢度食下嘢打下卡
依家甜品店愈開愈多,款式都越嚟越多選擇
鍾意甜品嘅我有時寧願唔食正餐,都想食返個糖水享受下
咁啱今日有啲時間,就揀咗呢間甜品店試下

見到門口推介好多特色嘅甜品,喺出面啲舖頭都少見呢啲款式

入到嚟坐覺得環境光猛,座位都算舒服
坐低第一時間睇下有咩好嘢食
見到啲甜品嘅種類都幾多,有沙冰、水果類糖水、窩夫等

見到啲咁colourful嘅飲品,已經急不及待揀左一款試下

芭菲都好吸引

屋企人話好口渴,第一時間揀咗呢杯椰汁蘆薈特飲試下

個窩夫仲有杯伯爵茶跟埋
食完甜嘢飲返杯茶感覺好舒服

用料咁豐富,飲完其實都飽飽地

呢度嘅出品真係唔錯,下次有時間都要再嚟呢度食下嘢打下卡

• 粉紅季節
2019-06-04 105 浏览
原本打算行街行到晚上,但是5月天氣已經非常悶熱,究竟香港還有多久再不適合我們生活呢?現在只能夠不理會將來,選擇及時行樂吧! 現在首要目的就是在人來人往的旺角鬧市揾個地方hea下,真係難過登天。退到後街中終於揾到有間新鮮的甜品店出現眼前,名叫【粒粒果甜品】。甜果甜名字充滿涼意,好fresh的感覺。店子用上色彩繽紛的櫈子,跟素色的牆身形成強烈對比; 牆上掛上柔和的掛畫,出來的效果柔和舒適,正正適合筆者要消暑要hea的心情。原本打算食碗甜品,但餐牌上的飲品實在太吸引,不得不order1杯。筆者揀了士多啤梨味的【粉紅季節 $48】別以為只有咖啡才可以畫花,現在連果汁表面亦可以畫上花紋,果汁顏色鮮豔比咖啡更加漂亮,打卡呃like一流!表面花紋好似兩朵花,用上紅、白、橙色,非常夏天又少女的感覺。還未放進口已經眼睛涼快不少。這杯【粉紅季節】從上面、側面看都非常吸引。杯邊放有士多啤梨薄片,又睇得又食得。其實這杯【粉紅季節】其實是杯Smoothie, 用新鮮水果打造而成,入口味道新鮮而且口感豐富。這間甜品店有別於傳統甜品店,是新舊、中西甜品混合版。當中吸引筆者眼球的必定是這個【水果星球 $42】這個甜品
粉紅季節
這間甜品店有別於傳統甜品店,是新舊、中西甜品混合版。當中吸引筆者眼球的必定是這個【水果星球 $42】這個甜品可以配芒果或椰汁,仲有西米或涼粉,自由配搭任君選擇。
水果星球
水晶球裡面有西瓜、芒果、奇異果粒,顏色鮮豔賣相吸引。咬下去水晶球原來是啫喱,水果粒新鮮多汁,口感十分豐富。
這個甜品可以配芒果或椰汁,仲有西米或涼粉,自由配搭任君選擇,筆者選擇了椰汁西米。椰汁西米味道天然又不甜,入口舒服非常適合夏天。這個甜品有新鮮水果、 味道天然的椰汁、粒粒分明又彈牙的西米、賣相吸引的水果星球,每樣食物配合得天衣無縫,好味!
2019-05-18
2019-06-03 27 浏览
食甜品有十萬個理由,同朋友聚下、女友有個甜品胃、食後一點甜、夏天消暑等等。。。旺角哩間甜品店,就多一個理由係⋯⋯啲甜品好靚呀!!打卡一流呀~龍珠星球配椰汁西米露:好可愛既「龍珠」,即生果Jelly ~又有得睇,又好食,仲好消暑,椰汁西米露夠椰汁味。芒果思慕雪:又係好靚既甜品,味道都唔錯,甜度岩岩好。椰汁特飲:有時候去甜品店,飲杯野,吹下水都幾好。椰汁味同椰汁西米露差唔多,唔會好甜,仲有涼粉同蘆薈,好有咬口~
芒果思慕雪:又係好靚既甜品,味道都唔錯,甜度岩岩好。
難得星期六放假,都要陪寶寶出去旺角弄回鄉證,誰知天公也不造美😣,令我心情稍有點低落🥺,寶寶眼見如此,便立刻帶我去吃甜品!寶寶帶我走到廣華醫院附近的這家甜品店,這家店店面光鮮亮麗,乾淨整齊,門口menu 上的甜品照片也很美,心情頓時好轉了些🙂。寶寶今天非常大方,說我想吃什麼就吃什麼,想吃多少就吃多少,他請客😆,因此我今天點食物的份量比平時狠了些🙈。龍珠星球 配芒汁西米 $44龍珠是以大菜糕混合水果而成的球狀,這客甜品的龍珠以紅火龍果及提子製成,顏色鮮艷討好,賣相吸引☺️。水果配料有芒果、西瓜及哈密瓜,三種水果也很清甜新鮮😋,配以芒果汁底、椰果及西米,口感豐富,夏天吃絕對有透心涼的感覺🤩!藍莓思慕雪 $38以藍莓及乳酪打成的鮮果奶昔,入口香滑,藍莓味濃厚,不會太甜,如晚飯吃不飽,可以來這裏試試這裡這個飲品,雖然看似不大杯,但非常飽肚🙈。另加上三至五粒藍莓及薄荷葉可提升顏值,看起來更吸引~香蕉朱古力窩夫$55伴以兩球雲呢拿味雪糕,雪糕的表面更多了一層朱古力脆皮,令口感和味道也得以提升。淡淡朱古力味窩夫配以雲呢拿味雪糕,冷熱交融,再多夾一片香蕉片,令口感再提升到另一個層次,大滿足!窩夫更脆更佳~

龍珠星球 配芒汁西米 $44
龍珠星球

藍莓思慕雪 $38
藍莓思慕雪

香蕉朱古力窩夫$55

窩夫更脆更佳~

牛奶小方 $18
牛奶小方

先$18超抵食!把奶凍雪成正方形再切粒,奶味香濃,得意創新👍🏻,在炎炎夏日再冰涼一點會更perfect。唯一缺點就是我個人不太喜歡椰絲,差點想要餐廳走椰絲🙈。

甜品創新特別,顏值甚高,短聚打卡皆宜,很適合在旺角吃過晚飯後還未想回家的女孩們😆💕!
龍珠星球
藍莓思慕雪
牛奶小方
今日同朋友去左旺角廣華街既「粒粒果甜品」嘆甜品🥰 源於前排電視介紹日本非常IGable既甜品,一搵之下原來香港都有wor😍 二話不說即刻去試試🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️4點幾到,見到都唔少人食緊(其實朋友同我停留期間都好高人流!) 打開餐牌又選擇困難🙈 好多樣都想食想試,最後每人一杯「打卡」smoothie再加2個甜品share食😋先介紹2款甜品~💁🏻‍♀️⭐️ 士多啤梨窩夫 $46本身已經配2球雪糕仲有唔少既士多啤梨果肉🍓 如果需要既仲可以加配其他配料👍🏻 窩夫口感唔錯,放耐左都唔會即刻林晒~ 另外仲會配杯熱茶比我地一邊食一邊飲,好貼心!🥰⭐️ 龍珠星球配芒汁西米 $44好得意既甜品!5粒星球分別係3粒紅肉火龍果同2粒提子用大菜糕包住,好似水晶球🔮 生果有芒果、西瓜、蜜瓜每樣2件,除左西米仲有d椰果。成個甜品好豐富~ 好睇好影又好食! 除左龍珠星球仲有普通既生果星球同榴連星球揀,如果再多d唔同生果既星球可以試下就好,例如爽硬d果肉既生果咁🤔再黎講講2款smoothie~ 細心到連枝飲管都match💁🏻‍♀️⭐️ 香芒之戀 $48身為Mango Lover既我當然要點呢杯啦~ 個拉花面真係好靚😍 差d唔捨

先介紹2款甜品~💁🏻‍♀️

⭐️ 士多啤梨窩夫 $46

⭐️ 龍珠星球配芒汁西米 $44

⭐️ 香芒之戀 $48
身為Mango Lover既我當然要點呢杯啦~ 個拉花面真係好靚😍 差d唔捨得飲🤣 味道方面甜度適中,杯底有d粒粒,幫野飲增添左口感!

⭐️ 牛油果思慕雪 $45
朋友點的,事關想試試牛油果🤣 結果佢發現佢係麻麻地牛油果🤣 但整體依然覺得甜度係適中,飲落口有少少奇異果青澀味。我都偷飲左啖覺得幾濃郁~

我同朋友成程都食得好開心,餐廳裝修同甜品本身都好好「影」📸 環境舒適、價錢相宜,亦都feel到係一間用心既甜品店,唔錯呀,希望keep住👍🏻 會再想同朋友去打卡的🙊
2019-06-02 73 浏览
飯後食甜品係幸福嘅事,今次試下「粒粒果甜品」先嚟香蕉朱古力窩夫 ,份量雖然唔算大,但窩夫勝在鬆軟,朱古力夠濃味,香蕉新鮮香甜 。跟住有顏色豐富, 芒汁極之鮮甜嘅水果星球 ,最吸睛當然係圓碌碌、晶瑩嘅啫喱水果粒 ,令人愛不釋手。 綠茶芭菲亦不遑多讓, 杯子造型裝滿紅豆、粟米脆片,抹茶味雪糕一試難忘。喜歡榴槤嘅朋友可以揀榴槤甘露, 味道濃郁,襯埋椰汁,非常匹配,味道一流。仲有一份小食,牛奶小方,奶味極農,布甸質地稔稔地,而且細細粒,容易食,好滿足的一個甜品大餐。職員服務態度好,環境乾淨舒適,為飯後加添美好回憶

飯後食甜品係幸福嘅事,今次試下「粒粒果甜品

綠茶芭菲

榴槤甘露

職員服務態度好,環境乾淨舒適,為飯後加添美好回憶
2019-05-28
榴槤甘露