2024-03-13 62 浏览
繼上次發現海之戀Donki出口旁原來有個小型美食廣場後,今次又去試另一間。銀だこSet A($55)原味正宗章魚小丸子(四粒),雖然唔係即整,都算熱的,外層微脆,裡面微熱,章魚腿大粒有咬口。沙律醬、照燒醬味道正常。築地銀炒麵,即炒夠熱,份量唔算好多,除咗幾條椰菜絲就無咩配料。麵條可以,唔糊口有些少口感。味道唔太濃。飲品,除咗汽水,還可以選原味抺茶及抺茶牛奶。

銀だこSet A($55)
飲品,除咗汽水,還可以選原味抺茶及抺茶牛奶。
銀だこSet A
原味正宗章魚小丸子(四粒)
築地銀炒麵
2023-12-16 184 浏览
行行下街有啲肚餓,又唔想食咁多,整幾粒章魚燒就啱啱好。叫左個原味同一個明太子味,每樣4粒啱啱好夠食。2隻都外皮都好脆,有少少乾,好彩啲牆夠多,咁先易啲入口。原味配沙律醬同柴魚碎,正常發揮,無乜特別,個明太子醬就少少辣幾惹味,不過都係太乾,醫肚都還好。

2023-09-17 299 浏览
已經唔記得呢個食物叫咩名🙃🥲就係有流心蛋,再加章魚燒啲材料放落麵上~佢係撈麵黎嘅😗😗個人覺得呢個章魚燒同麵唔係好夾,好彩呢碟麵有蛋嘅存在,如果唔係 會越食越唔想食,感覺好單調😂
2023-09-02 205 浏览
今日8號風球去到呢個日式超市food court,無咩人。就到這間築地買個章魚丸子燒的小型套餐。大阪燒唔錯,味道同份量幾好,不過唔係好夠熱,可能打風小人幫襯。章魚燒真係存乜特別,章魚比較細粒。但$55元包埋飲品,都算唔錯。
2023-07-14 320 浏览
之前book咗24-6-2023(Sat)去神石燒食晚飯,我同老公傍晚就去行吓街先,我哋行完Donki後經過food court,佢又話想食啲嘢,我哋咁啱行到嚟呢間前面嘅枱坐,老公見到呢喥有鯛魚燒賣,於是就用$20.00買一件吉士味嘅.竟然係即刻有,拎到嚟後打開睇,外形同我哋食開嘅唔同,唔係似用班戟粉整嗰種,而條魚係扁平,而且係壓咗魚嘅形狀落長方形嘅鯛魚燒上.食落,佢係酥皮嗰種,佢係脆口同甜,吉士餡嘅份量同甜度都適中,成個幾好食,不過真係估唔到佢嘅鯛魚燒唔同啲啫.味道係4.5:分   抵食係2.7分

竟然係即刻有,拎到嚟

吉士味鯛魚燒
成個幾好食,不過真係估唔到佢嘅鯛魚燒唔同啲啫.

味道係4.5:分   抵食係2.7分
2023-06-24
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2023-06-25 253 浏览
時日下午茶,叫咗一個set c,有大阪燒,日式炒麵,同埋4粒章魚小丸子。再加咗8粒有2種口味嘅小丸孑佢呢度採用自助式取餐,叫餐速度非常之快,取餐亦都係一樣咁快🤣,講返d食物,個炒麵炒得非常之好味,食落有咬口,入面嘅材料亦都非常之多,,個大阪燒亦都一樣,最值得一提嘅就係….. 個小丸子,佢整得超級脆口.. 小朋友好鍾意食,入面粒章魚都好大粒,食落有口感。唔似坊間喺出面買到嗰啲粉多個餡'能夠做到咁出色嘅小丸子,呢個師傅一定唔簡單
2023-06-19 180 浏览
**章魚小丸子 4粒**新鮮出爐,見到員工都好忙,不停咁整,每粒都整到外皮脆卜卜,內裡又軟淋淋。平時食的章魚小丸子偏向麵粉較多,他們家的章魚小丸子咬落去就好有章魚肉,沒有粉多口感,再加上燒汁,紫菜碎同蛋黃醬,非常夠味,超滿足。 **日式炒麵**味道可以,炒麵醬酸甜味濃,但麵同配料的份量偏少,有待改進。**抹茶鮮奶**抹茶鮮奶,抹茶味濃而偏苦,奶味偏淡,整體味道普通。 套餐價︰$50
**章魚小丸子 4粒**

**日式炒麵**
味道可以,炒麵醬酸甜味濃,但麵同配料的份量偏少,有待改進。

**抹茶鮮奶**
抹茶鮮奶,抹茶味濃而偏苦,奶味偏淡,整體味道普通。

套餐價︰$50
2023-06-16
等候时间
3 分钟 (堂食)
2023-05-04 230 浏览
有次趁着嬰兒睡眠,我們本身已經在荃灣吃了泰式東西,然之後他醒來,行完Donki超級市場,又生怕他肚餓,於是來看看不知版這邊的美食廣場,但發覺北之板已經圍板裝修定還是結業,於是就到了旁邊這間築地買個章魚丸子燒的小型套餐。由於我之前已經食咗咖喱飯等等正餐,因此見到章魚丸子以及炒麵,胃口都不算太好,因此沒有動筷子,不過和大埔一田那間,看來都非常相似,味道應該會太差。反而我吃了這個三角形的所謂鯛魚燒,就像是外邊酥皮,內裏帶點吉士的甜點,外邊又有酥皮,少許糖粒,內裏吉士不會太甜,但令到牛角酥有點餡料,味道相當怡人,作為下午茶還好。另外旁邊還有一杯抹茶鮮奶,和北之板版那種熱抹茶味道相當不同,這種抹茶鮮奶,抹茶味道欠奉,奶味都相當淡,冰粒太多,因此成為了沒有什麼茶味的飲料,欠佳
反而我吃了這個三角形的所謂
鯛魚燒,就像是外邊酥皮,內裏帶點
吉士的甜點,外邊又有酥皮
,少許糖粒,內裏吉士不會太甜,
但令到牛角酥有點餡料,味道相當怡人,作為下午茶還好。

另外旁邊還有一杯
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
2023-03-28 208 浏览
不錯不錯🫣見到職員係入面整幾得意 佢部機係可以自動轉😳講翻章魚燒 佢有足夠嘅鰹魚乾 所以整體香氣提升!而且沙律醬剛剛好 入面嘅料都好多 一咬落去就會慢慢爆出來 唯一希望外皮可以更酥脆
不錯不錯🫣
見到職員係入面整幾得意
佢部機係可以自動轉😳

原味章魚燒  8粒
原味章魚燒  8粒
2023-02-06 297 浏览
星期日2點幾去到food court,無咩人,是但揾個近章魚燒嘅位坐低成個food court 最多人幫襯算係呢間,keep住有人排隊落單買叫左一個原味章魚燒8粒,芝士明太子章魚燒4粒,放上一個比較污糟嘅餐盤上,有上一手d食物殘餘,而且餐盤拎上手係痴立立嘅,清潔度好差但章魚燒味道同口感就非常好,入口熱辣辣,外脆內軟,淡淡章魚肉,都好足料。最驚喜係芝士明太子味,好正啊,濃濃嘅芝士明太子醬汁,同章魚燒非常夾,下次要食8粒兩個店員無停手係咁燒

兩個店員無停手係咁燒

2023-02-02 186 浏览
今日係荃灣行開Donki,有D肚餓🤤居然比我見到有築地Gindaco 係food court,平時你想食要到日本先可以食到😋,今日係荃灣Donki food court就有得食了。叫左個8粒裝$48每一粒都大大粒,夠哂圓,外皮好脆,配合埋燒汁醬同沙律醬,真係一流🥰而家不過今次入邊多咗啲生薑,比較spicy,算係美中不足,不過都係好好食!環境指數:🌟🌟🌟🌟味道指數:🌟🌟🌟🌟回頭指數:🌟🌟🌟🌟推介指數:🌟🌟🌟🌟

叫左個8粒裝$48

環境指數:🌟🌟🌟🌟
味道指數:🌟🌟🌟🌟
回頭指數:🌟🌟🌟🌟
推介指數:🌟🌟🌟🌟
2023-02-02
2023-01-23 193 浏览
今日去Donki 買禮物見到food court 有好多嘢食,口痕痕走去買章魚小丸子食下揀咗B餐:有4粒章魚小丸子+大阪燒+抹茶牛奶章魚小丸子:新鮮即製熱辣辣好好食,粒章魚好彈牙有咬口,食落去粉漿唔會太厚,配上原味醬汁和沙律醬,好滋味大阪燒:大量木魚碎鋪在燒餅上,入邊夾住濕潤柔軟菜絲,口感極好抹茶牛奶:抹茶甘香味濃,沒有苦澀

揀咗B餐:有4粒章魚小丸子+大阪燒+抹茶牛奶

抹茶牛奶:抹茶甘香味濃,沒有苦澀

2022-11-11 286 浏览
中午時間,諗住去donki買外賣,點知行行下行左出去就見到外面有個美食廣場,見冇咩人就去睇下有咩食。見到呢間築地銀だこ,見到有炒麵同章魚燒就食呢樣,午餐只係50蚊而且仲有凍抺茶,等左幾分鐘就叫我出去攞,之前見到佢有order先會煮,見到一邊炒麵一邊章魚燒都相當熟練,個炒麵賣相好吸引加上章魚燒有4粒,炒麵味道有少少酸甜的口感彈牙,雖然餸料不多但就相當美味,最讚就係章魚燒,皮薄而脆內裡軟熟做得相當出色,章魚粒亦都爽口,最後抺茶就做得泡沫細嫩豐富,回頭率80%
2022-08-24 320 浏览
皮薄、脆、多餡(每件都有兩粒章魚、生薑、蔥),有輕微overcooked但不影響口感。😋鋪面的蛋沙律及蛋黃醬味道很好,友人超級喜歡💕,不過即使跟店員說要加錢,也不能另外加添,只能以再多叫幾客的方式,來「加添」蛋沙律及醬汁,因為跟想要的比例(多醬)會有所不同,所以只好作罷。😋這家的章魚燒沒有一般店家都會下的紫菜、椰菜,及章魚燒汁,但有加上一定會有的鰹魚乾。😋配的抹茶一般,另外在別店買了可樂。😳每次經過都一定會買來即場吃。據說這家的大阪燒炒麪也不錯,改天再試試。
😋
配的抹茶一般,另外在別店買了可樂。
😳
每次經過都一定會買來即場吃。
據說這家的大阪燒炒麪也不錯,改天再試試。
  • 章魚燒
2022-08-24 228 浏览
毛毛蟲去荃灣donki行街,順手去Food Court搵食。Food Court 好多好嘢食,實在太想去日本旅行,只好食下小丸子、炒麵+大阪燒當自己去左啦!毛毛蟲開餐!❶築地銀だこ🍴築地銀だこ係Food Count最內面,星期六下午的人出奇地小。❷原味正宗小丸子套餐內的小丸子一共有4粒,大大粒,比較軟身,喜歡彈牙口感的可能未必鍾意。❸築地銀炒麵+大阪燒套餐內的炒麵和大阪燒。築地銀炒麵:炒麵好好味,調味有些甜,有些咸,啱我依D重口味的人。大阪燒:大阪燒味道好一般,口感好淋,好粉。❹抹茶牛奶🥛本來有心理準備會比較甜,點知飲落落一點都唔甜。飲到最後發現個底先甜,原來係我無搞勻❺套餐C($80)今餐食左$80。有三樣嘢食+杯飲品其實算係咁。除左大阪燒外,其他二樣都唔錯,下次再叫叫A餐好了。🐛推薦指數美味🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌕🌑環境🌕🌕🌕🌕🌑回頭🌕🌕🌕🌕🌑店舖資料🗺荃灣大河道100號海之戀商場2樓激安之殿堂美食廣場內📞26763378⌚星期一至日 1000-2200#hkfood #hkgoodies #yummy #foodiehk #foodblogger #eat#毛毛蟲美食 #香港食評
毛毛蟲開餐!

❶築地銀だこ🍴

❷原味正宗小丸子
原味正式小丸子

❸築地銀炒麵+大阪燒
築地銀炒麵+大阪燒

套餐內的炒麵和大阪燒。

大阪燒:大阪燒味道好一般,口感好淋,好粉。
❹抹茶牛奶🥛
抹茶牛奶

❺套餐C($80)
套餐c

今餐食左$80。有三樣嘢食+杯飲品其實算係咁。
除左大阪燒外,其他二樣都唔錯,下次再叫叫A餐好了。

🐛推薦指數

店舖資料
🗺荃灣大河道100號海之戀商場2樓激安之殿堂美食廣場內
📞26763378
⌚星期一至日 1000-2200

#毛毛蟲美食 #香港食評 #荃灣美食 #香港美食指南 #食好西 #食好西系列
2022-08-20
用餐时段