餐厅: 稻香 (藍天海岸)
资讯:

2022-06-23 1373 浏览
因為疫情而導致失業,目前提早過住夢寐以求嘅退休生活,起身晨運再飲個早茶,睇吓報紙,又一個good morning, 飲茶🫖 3寶,蝦餃燒賣排骨飯,一個人,飽到午餐都唔洗食,另外11點半前埋單早茶又有折,130蚊有找,抵到爆🤩 不過有時候水準就比較大起大落,不過都算係咁架
2022-05-16 1060 浏览
已經平日去都坐滿,枱枱都叫乳鴿同上湯龍蝦伊面。我哋仲叫咗條清蒸斑, 咕嚕肉,同炒蜆。全部餸中規中矩,係得蒸魚同乳鴿上菜時夠熱,其他餸都只係暖嘅。調味方面全部都少咁D鹽咁,唔夠味。少鹽唔代表個厨幫你少油。 可能真係人手唔夠,D部長都唔得閒理你,揾人加水換碟都難。
2022-05-08 659 浏览
食飯食咗$7xx、又貴又成肚氣😡😡😡撞正😒母親節,人多到好似👉🏻唔使錢已經係第三次想食 特價 乳鴿又食唔到,今晚原價😱😱😱叫咗豆腐煲,未上抬已聞到陣陣 🛑燶味🛑都唔敢叫換,因為人手不足,啲staff 已經做到燶口燶面….限時7點半交檯埋單仲要排長龍,仲要有2條龍我提醒經理要安排好D竟然比佢閙👿👿👿佢仲要轉身 恰熟🐶頭同所謂熟客講嘢👺離曬譜👺👻👻👻以後唔會再去@@稻香@@
食飯食咗$7xx、又貴又成肚氣😡😡😡
撞正😒母親節,人多到好似👉🏻唔使錢
已經係第三次想食 特價 乳鴿
又食唔到,今晚原價😱😱😱
叫咗豆腐煲,未上抬已聞到陣陣 🛑燶味🛑
限時7點半交檯
👺離曬譜👺
👻👻👻以後唔會再去@@稻香@@
2022-05-08
2021-06-29 2108 浏览
稻香接近每年都會推出一蚊雞系列,記得以往係可以無限任叫一蚊雞的,但由近年開始就有人數限制,每2人先可以嗌一隻,雖然個玩法轉左,但都係要去食下既~今次係平日晚上去,原本以為有好多人去食,但實際人流唔多,亦唔需要book枱,而佢晚市亦有套餐,但由於想嗌下唔同野食,所以就無叫套餐散嗌小菜啦,而今次就叫左豉椒炒蜆同兩隻雞~豉椒炒蜆既份量算多,但係得返啲殼,蜆肉既份量實在太少😂而味道亦欠缺係大排檔既鑊氣,感覺上只係普普通通,唔叫亦唔會蝕底。而一蚊雞係以燒雞形式煮,而佢係以原隻雞上,如果要斬件就要加錢,佢會提供埋較剪同手套比你食,而雞既味道都唔錯,size亦算大隻,係食得耐左就會有啲滯~總結嚟講自從無左$1任叫之後,黎稻香食野既吸引力大大降低,而小菜亦唔見得十分出色,如果去大排檔食飯相信會更有風味~

豉椒炒蜆

2021-06-22
2021-05-20 1305 浏览
放假同老婆去飲下午茶,知道稻香下午茶有半價點心優惠,決定去試試😋唔使等位即時可以入座,下午茶任何點心都係16蚊好抵食,我哋點了原蝦燒賣皇,燒賣好大粒,燒賣上面有隻蝦,蝦上面再有蟹子,好香蝦味幾彈牙。酥炸鯪魚球,熱辣辣,但略為細粒。鯪魚球西生菜(汁另上),鯪魚球冇魚腥味,加埋胡椒粉食唔停。切雞米線,切雞分開上,米線加蔥花好大碗,雞髀配薑蓉啖啖肉。酒樓到三點幾之後仲有超特價點心推出,我哋就再叫叉燒酥及菠蘿包,兩樣都係熱辣辣,菠蘿包入面仲有叉燒餡,都幾好味。總括而言,呢個價錢兩人下午茶真係抵食😋

2020-11-09 1645 浏览
今晚我哋行山行到天都黑,出到東涌, 又攰又肚餓,想揾間平啲嘅中菜食,揀咗稻香今晚晚餐,我哋8:00 先入坐,未到宵夜時段。 全店都唔多人,所以坐得都好闊落。我哋揀咗個專櫃推廣自選套餐A: 有清蒸龍躉斑仔一條,包兩碗蟹肉海皇翅,仲有選兩款小菜,我哋揀咗個古法扣花菇玉掌,一碟花膠真菌燒豆腐 。另外再加多$60要一碟黑椒咸豬手。我哋今晚四個人,所以再加多每位$18要多兩碗蟹肉海皇翅, 一人一碗大滿足。之後我哋諗住取消嗰個豬手改叫羊腩煲,可惜經理check單, 話做咗冇得取消,只好下次先試呢個特價羊腩煲
2020-10-11
2020-05-26 1933 浏览
平時都會嚟東涌行下,順便飲下茶, 今次疫情下飲茶,有感而發,在這裏寫個(攻略)攻略一 位置早上9點多, 人太多需要搭枱,被分配在房前一排卡位, 疫情下四個互不相識的人坐在一張四人枱, 隔離枱都坐滿人, 重點係, 沒有冷氣!!! 隔離枱的食客叫店員把冷氣開大一點,因為很熱。 店員回覆已經開到最大,呢個係中央冷氣, 受到商場冷氣管制。 或許係其中一個原因吧, 但我在想,會唔會係冇洗冷氣呢!? 唔考究,但係下次一定唔會坐嗰啲位, 個個一邊食一邊抹汗攻略二 優惠時段喺上面價目表 可以知道早茶某時段前結帳有半價, 下午茶有優惠,呢點好重要, 除咗慳錢, 仲有以下原因。攻略三 美食幫襯呢間咁多年,發現食物質素慢慢向下調整,而點心更是大幅度調整。。。鍾意食雞扎的我次次飲茶都會點。 呢個雞扎一放上枱巳聞到一陣味, 只有腐皮和芋頭是正常, 雞肉樣子和味道奇怪, 魚皮有堆黑色的東西, 見到都唔開胃sorry 冇影排骨鳳爪還算正常 食得出排骨唔係咁新鮮 但至少冇奇怪的味道呢個蠔豉生菜肉碎粥唔錯, 雖然有點水汪汪,但至少味道是正常攻略四 唔介意自己動手全場坐滿食客,店員佢哋都好忙, 人手有點緊張。同枱食客自己

攻略一 位置

攻略二 優惠時段

攻略三 美食

sorry 冇影
豬肚雞扎

排骨鳳爪還算正常 食得出排骨唔係咁新鮮 但至少冇奇怪的味道
排骨拼鳳爪

呢個蠔豉生菜肉碎粥唔錯, 雖然有點水汪汪,但至少味道是正常
蠔豉生菜肉碎粥

攻略四 唔介意自己動手

全場坐滿食客,店員佢哋都好忙, 人手有點緊張。同枱食客自己去攞一壺熱開水返嚟,我就冇所謂,反正外國都係咁,自己攞水, 香港亦都多咗自助水吧,只係有啲食客唔係咁鍾意,呢點見仁見智啦

好彩係半價, 如果係全價真係有點嬲。 這個食物質素和環境,個人認為不如喺咩記買外賣點心食仲好

我猜粥粉麵飯是廚房即叫即整,所以還可以。

有趣的是,4個不認識的人在談論自己點的"美食",每人點心都有食剩,唔係唔鍾意食,而係味道奇怪,點心負評, 粥和飯都可以呀

唔知道係唔係因為疫情,所以食物的送遞有影響,而影響質素,定我咁岩唔好彩呢。。。。

希望大家鍾意這個少少少攻略

2020-05-06
2020-03-16 1688 浏览
稻香最近推出左個優惠 早茶有半價優惠稻香出左名貴 但有半價優惠 一於試試我地一行四人 叫左12碟點心 可能唔係太多人既關係 落完點心紙 d野食都好快黎齊蝦餃料足餡靚 蝦餃最重要係個皮 佢呢個個皮唔好太厚 好味菠蘿叉燒包就一般 叉燒醬太多 春卷新鮮炸起 香脆可口生菜鯪魚球就普通 但鯪魚球有細骨 食既時候要小心上海小籠包就值得一試 小籠包入面個湯唔算好多 一口咬落去唔會漏哂出黎 個皮又唔厚 最重要係$15都唔洗 所以去飲茶呢個必點最後4人埋單$200 12碟點心 連埋茶位 一個字:抵
稻香最近推出左個優惠 早茶有半價優惠

生菜鯪魚球就普通 但鯪魚球有細骨 食既時候要小心

最後4人埋單$200 12碟點心 連埋茶位
一個字:抵
2020-03-15
$50 (早餐)
2020-01-10 995 浏览
是日一個人去吃火鍋,坐了15分鐘才送上湯底,店內人手不足。我點了麻辣花膠雞煲,最嚴重的問題是雞煲來到後,煲身過高再加上爐,我坐低後連個煲既一半都見唔到,我全程要企起身食,覺得好可悲。半個鐘頭都未有送上我落既火鍋配料。侍應同我講食物份量按人計算,結果黎到係二人份量。雖然稻香係價錢平,但其他分店無依個情況,東涌店質素明顯有待改善,價錢平但都唔值再黎。服務差,環境差,食物差,無時間觀念。
很久沒上線了🖥,剛上線就看到Ellen師父昨晚分享的Post裡說,稻香的長腳蟹從當初9月份138/斤到10月中的168/斤,然後11月3日竟然漲價到是228/斤了,心裡在想,幸虧我們那個時候還算吃的合時呀。。。💪想起上個月的10月17日晚上,師父夫妻倆邀請我們一起到東涌共進晚餐。以往去過市區好幾家稻香進餐,幾乎都是失望而回的,但恰恰相反,我們來東涌這家店多次茶聚及晚餐,暫時尚未有可投訴的地方。說回這次的餸菜,窩心的兩位長輩第一時間點了我最喜歡吃的阿拉斯加長腳蟹(82兩=HK$ 861)、汽鍋銀盤海珍湯(兩盅=HK$ 56)以及當天食店推薦的三寶套餐HK$ 318)。整晚的餸菜均味道不俗,不過海珍湯略嫌不夠熱,最讓我讚不絕口的,當然就是這隻長腳蟹了。兩位長輩指導,讓我們從蟹腳跟鉗子先開始嚐。這裡我倒要說說這長腳蟹的這雙鉗子,左小右大特別礙眼,我好奇的問David大哥:“為啥這長腳蟹的鉗子會左右大小不一呢?”大哥回答我:“右手是要來爬行的,經常運動所以強壯一點,左手只負責吃東西,少運動所以沒那麼壯。”🙃 哦。。。原來這樣!不過這長腳蟹的腳和鉗子都非常鮮甜,把它們消滅到差不多的時候,兩位長輩

不過這長腳蟹的腳和鉗子都非常鮮甜,把它們消滅到差不多的時候,兩位長輩來了個開蓋儀式🤩喲😍膏多肉厚一級棒,再嚐嚐蟹肉,想不到比腳和鉗子更加鮮甜。

兩位長輩不愧為食家,他們說,因為蟹肉比腳跟鉗子更鮮甜,所以我們要先嚐腳跟鉗子,再嚐蟹膏和蟹肉,有層次進食,才是一級嚐鮮享受。。。不說了,還在回味中😋😋😋
七個女仔一齊食晚餐,我們便去了稻香酒樓打邊爐,沒有叫很多東西,看上去選擇不算很多,價錢亦不算是平,服務員過來的時候,不停推介給我們點一些較貴的菜色,還跟我們說鴛鴦鍋底是不可以選擇其他味道,因為本身是清湯加沙嗲湯底,如果要加辣的話,便要再加100多元的雞煱才可以吃辣。食物尚算可以,衛生可以接受,只是服務態度不太好而已。比較喜歡他們的雜菜腩,選擇很多,另外雲吞也很好吃,反而覺得他們的肥牛沒有什麼味道,可能是急凍太久了吧。海鮮選擇不算很多,好像只有魷魚和不同類型的魚片吧。
2019-06-08 1024 浏览
適逢端午三連假,加埋屋企人幾個都5/6月生日,就趁埋父親節一次過食飯啦~~叫左A宴,有:1. 全隻乳豬—脆卜卜,大部分既位都有肉食,唔係全肥,唔錯!👍2. 上湯龍蝦伊麵—我大愛既龍蝦,好新鮮。食左1隻,同2個鉗🤫,好味道!鉗會剪開哂,拉一拉開一開就食到,正!伊麵淋左啲,但索哂d上湯,唔錯啦!3. 清炒翠肉瓜象拔蚌片—爽口!食食食就食左4片😆4. 炸蝦🍤棗—係燶左少少,加喼汁味道唔錯~5. 竹笙雞絲翅—味道一般,料正常量。6. 清蒸龍躉—啖啖肉!雖然大大條,但肉質firm唔韌!中意佢夠多蔥,加埋豉油,好味!7. 金錢鮑:目測12頭鮑,都淋,味就冇咩鮮味,少少失望😞冬菇發到好大好淋,生菜又太油,呢個麻麻!8. 穗香雞—紅左啲,唔得喇🙈,要叫佢翻蒸!不過蒸完都好滑,夠咸香。我杯茶!9.瑤柱蛋白炒飯:飯都算乾身,味道唔錯,夠鑊氣但唔會好油好咸!10. 壽包:正常~呢餐以中菜黎講,份量夠多,賣相唔錯,岩哂一家人食。而且,重頭菜交到貨!唔錯!

叫左A宴,有:

3. 清炒翠肉瓜象拔蚌片—爽口!食食食就食左4片😆

4. 炸蝦🍤棗—係燶左少少,加喼汁味道唔錯~

5. 竹笙雞絲翅—味道一般,料正常量。

6. 清蒸龍躉—啖啖肉!雖然大大條,但肉質firm唔
韌!中意佢夠多蔥,加埋豉油,好味!

10. 壽包:正常~

2019-06-08
  • 上湯龍蝦伊麵
  • 瑤柱蛋白炒飯
2019-06-08 1819 浏览
真係唔知幾多年冇食過稻香品牌了, 以前食總係覺得又貴又唔好食,搵笨, 今日無啦啦系地鐵睇到稻香呢個”初夏非常煮意”嘅廣告單張, 啲嘢巧平喎, 乳豬半隻都係$88, 假日都係$98, 抱著一試唔方好味嘅心態, 冇期望之下反而覺得很不錯。**沙薑雞腳 ($38)  ~ 雞腳好硬囉**燻蹄海蜇頭 ($58)  ~ 海蜇頭 好爽口, 不過個汁就中西合璧怪怪地**白焯蝦(半斤)~ 新鮮爽甜三寶 ~ 白灼蝦(半斤)+燒雞半隻+花膠雜菜煲 ($248)**燒雞半隻 ~ 賣相靚仔, 皮脆肉嫩, 無雪雞味,  鹹度亦適中。**花膠雜菜煲 ~ 睇樣就知唔掂, 啲菜黃咁咁, 花膠有苦澀味的, 成晚最差勁的一味。**黃金脆脆大蝦球 ($98)  ~ 誤會咗,黃金原来唔系鹹蛋黃,蝦球拈炸漿炸,冇乜鹹蛋黃味, 幸好炸漿唔厚,蝦球夠大夠爽口,食味不錯。**玩味BB猪 ($98)  ~ 乳豬皮脆卜卜, 乳豬件唔太肥, 可以全部食得,猪肉燒得頗香幾 juicy, 冇死豬味道,$98 超抵食夾餅有3種味道;南瓜,粗糧及香蔥,夾餅配埋青瓜、乳豬醬及豬件食, 感覺冇咁油膩。晚餐連酒及汽水, 每人一百鬆啲, 食味唔差, 坐得舒

**沙薑雞腳 ($38)  ~ 雞腳好硬囉
**白焯蝦(半斤)~ 新鮮爽甜

晚餐連酒及汽水, 每人一百鬆啲, 食味唔差, 坐得舒服,又唔使畀人追返枱赶,食得過。
2019-05-23 770 浏览
稻香又有一蚊雞,星期六本想去吃,原來要星期一至四。好啦好啦,終於等到星期一了。人很多,我們唯有坐門口旁的桌子。不過望著窗,都舒適。點了一蚊雞和一條魚,侍應見狀,上前三次推介我們不同菜式,吃多點。唯有多點一個冬瓜盅。炸雞等了40分鐘,終於到了。皮脆肉嫩,好多汁。冬瓜盅夠清甜, 但其實是冬瓜湯。魚的火喉不錯,就是魚本身不夠甜。

人很多,我們唯有坐門口旁的桌子。不過望著窗,都舒適。

炸雞等了40分鐘,終於到了。皮脆肉嫩,好多汁。

冬瓜盅夠清甜, 但其實是冬瓜湯。

魚的火喉不錯,就是魚本身不夠甜。
2019-05-12
2019-05-12 737 浏览
送假同屋企人去稻香飲下午茶,貪佢所有點心(包括特點、大點、中點同小點)都有半價,好抵!三個叫咗好多點心🥳叉燒酥:好酥脆又熱辣辣,一咬落去聽到嗦嗦聲,證明真係好脆,不過就有啲油。櫻花蝦薄罉:最中意食薄罉係因為佢煙煙韌韌,側邊又脆卜卜。但估唔到今次個薄罉咁真材實料,咁多櫻花蝦,好熱、好香口好好味。叉燒腸:又係新鮮出爐,啲腸粉好滑,叉燒都算多。燒賣:好大粒爆晒汁,差啲辣親個口。另外,鮮蝦好爽口,好味。金錢肚:份量比想像中少,有50%都係墊底嘅芋頭,不過啲芋頭都好粉好入味。金錢肚啲一格格沾滿咗啲沙嗲汁,辣辣哋好惹味。煎堆仔:芝麻味好香,出面個煎堆皮同入面啲芋頭蓉都好熱,兩樣夾埋好好食。鳳爪排骨:唯一一個麻麻地好食嘅點心。鳳爪無乜問題但啲排骨好羶。

叉燒腸:又係新鮮出爐,啲腸粉好滑,叉燒都算多。

燒賣:好大粒爆晒汁,差啲辣親個口。另外,鮮蝦好爽口,好味。