係POPCORN睇完早場, 同屋企人行下行下搵野食, 行到去將軍澳廣場見到哩間RINGER HUT吾洗等位, 我地又未試過, 就入去一試啦. 睇裝修有些似西餐, 但其實係日本餐廳來的, 好似日本都有喔我地被安排了卡坐, 不過我地入到去時仲未執枱, 我地企左好一陣先有人幫我地清理張枱. 如果執好枱先安排坐位感覺會好好多. 坐位其實挺舒適的打開餐牌, 發現價錢都幾平WOR, 主要食麫, 另外都有SALAD同咖哩飯我叫左LUNCH SET 嘅長崎香脆麪, 而我屋企人就分別叫左叉燒湯麫同長崎CHAMPON加10蚊配炸雞如果想平平地份量大可以試下, 但如果有D要求可能就未必啱食喇. 不過咁嘅價錢好難要求太多.

長崎香脆麫
長崎CHAMPON
醬油日式叉燒湯麫
2015-10-01
今天去星星戲院前, 先享受個午餐.奈何, 大部份餐廳都是要等位.唯獨這家, 不用等位, 即可入座.看到門口的巨大MENU,有個39元的拉麵, 價格OK.馬上入去啦!由於座位充足, 環境比高分.長崎CHAMPON拉麵 (中) HKD39碗呎寸都几大,菜菜叠得很高.再看清楚, 有蘿蔔絲, 芹菜, 粟米, 豆芽, 椰菜,類似嗚門卷的粉紅色長條形物體, 1-2隻蝦仁質地似炸魚旦的啡色物體及少量肉片.肉都唔多條, 真係好健康呀!!!!!!湯底選了原味,少少接近麵豉味+豬骨的味道.方形的麵條, 對女生來講, 份量十足.其實麵和菜的份量一樣多.早知拉麵唔夠照,另外加錢, 選了2款小食.日式炸雞4件配芥末醬雞件外層炸得較深色, 較硬.幸好中間肉質不太硬.自家日式餃子3件 + 自行加醋餃子外表不硬, 中間還是軟棉棉多汁.食完拉麵雖然很飽, 再食餃子, 仍覺得餃子好好味. 餐飲-咖啡真係好一般.................没有心如鹿撞的感覺囉.不能提升血壓.無咖啡香.39元午餐真係好健康.如果這套餐唔加小食, 平時當作午餐,相信減肥一流.
今天去星星戲院前, 先享受個午餐.
奈何, 大部份餐廳都是要等位.
唯獨這家, 不用等位, 即可入座.
看到門口的巨大MENU,
有個39元的拉麵, 價格OK.
馬上入去啦!
由於座位充足, 環境比高分.
長崎CHAMPON拉麵 (中) HKD39
碗呎寸都几大,
菜菜叠得很高.
再看清楚, 有蘿蔔絲,
芹菜, 粟米, 豆芽, 椰菜,
類似嗚門卷的粉紅色長條形物體,
1-2隻蝦仁
質地似炸魚旦的啡色物體及少量肉片.
肉都唔多條, 真係好健康呀!!!!!!

湯底選了原味,
少少接近麵豉味+豬骨的味道.
方形的麵條, 對女生來講, 份量十足.
其實麵和菜的份量一樣多.
早知拉麵唔夠照,
另外加錢, 選了2款小食.
日式炸雞4件配芥末醬
日式炸雞
雞件外層炸得較深色, 較硬.
幸好中間肉質不太硬.
自家日式餃子3件 + 自行加醋
餃子外表不硬, 中間還是軟棉棉多汁.
食完拉麵雖然很飽,
再食餃子, 仍覺得餃子好好味.
咖啡
餐飲-咖啡
真係好一般.................
没有心如鹿撞的感覺囉.
不能提升血壓.
無咖啡香.

39元午餐真係好健康.
如果這套餐唔加小食, 平時當作午餐,
相信減肥一流.
2015-09-20
2015-07-12 440 浏览
長崎雙倍野菜脆麵, 睇佢餐牌介紹呢款曾獲日本電視台選舉既第一位, 睇個名好似幾健康咁, 覺得幾特別所以試下, D麵條都炸得幾香口, 有D似香港既幼麵, 餸就係一大堆蔬菜, 都幾健康, 不過D汁就比較稀, 唔太夠味, 其實重有蝦仁同肉絲的, 不過無乜特別, 只係流於表面既味道而稍欠鑊氣呢!
2015-07-12
午餐
2015-07-03 432 浏览
今天午餐食太少了,到了傍晚已經非常非常肚餓!本想去新開的意大利餐廳, 誰知等位人數太多,唯有放棄, 改去其他餐廳.而樓下這餐廳可即入座, 當然OK啦!看看MENU, 不喜歡新推的套餐呢!於是散叫 : 一份炒飯, 餃子及肉類鰻魚炒飯肥仔米/珍珠米粒粒分明, 很有光澤(係咪好多油?).配料: 鰻魚粒, 紅蘿蔔/甘筍, 紫菜鰻魚肉呎寸好細, 份量亦少.飯粒色澤較啡, 但好有鰻魚汁甜甜的味道.可能是加了很多鰻魚汁去炒吧!唐揚雞(5件)配蜜糖芥苿醬外層炸粉不太硬, 雞件很嫩滑,唯表面黃色漿粉較厚!蜜糖芥苿醬是酸酸辣辣, 很惹味!而上枱時, 蜜糖芥苿醬小碟(黑色)是放在雞件側.雞件就會沾到黑色小碟底部的XX(細菌? 污水?)所以衛生方面, 我比低分!明太子餃子(5件)餃子表面鋪上橙色明太子, 再蓋上芝士咬一口, 餃子中間仲係熱辣辣, 餡料仍是濕潤不用點任何醬汁, 已經很OK.由於是太餓了, 所以覺得什麼都很好吃.一個人獨享這麼多的食物, 很滿足!
今天午餐食太少了,
到了傍晚已經非常非常肚餓!
本想去新開的意大利餐廳, 誰知等位人數太多,
唯有放棄, 改去其他餐廳.
而樓下這餐廳可即入座, 當然OK啦!
看看MENU, 不喜歡新推的套餐呢!
於是散叫 : 一份炒飯, 餃子及肉類
鰻魚炒飯
肥仔米/珍珠米粒粒分明, 很有光澤(係咪好多油?).
配料: 鰻魚粒, 紅蘿蔔/甘筍, 紫菜
鰻魚肉呎寸好細, 份量亦少.
飯粒色澤較啡, 但好有鰻魚汁甜甜的味道.
可能是加了很多鰻魚汁去炒吧!
唐揚雞(5件)配蜜糖芥苿醬
外層炸粉不太硬, 雞件很嫩滑,
唯表面黃色漿粉較厚!
蜜糖芥苿醬是酸酸辣辣, 很惹味!

而上枱時, 蜜糖芥苿醬小碟(黑色)是放在雞件側.
雞件就會沾到黑色小碟底部的XX(細菌? 污水?)
所以衛生方面, 我比低分!
明太子餃子(5件)
餃子表面鋪上橙色明太子, 再蓋上芝士
咬一口, 餃子中間仲係熱辣辣, 餡料仍是濕潤
不用點任何醬汁, 已經很OK.

由於是太餓了, 所以覺得什麼都很好吃.
一個人獨享這麼多的食物, 很滿足!
2015-04-19 492 浏览
話說,試新野。最近Ringerhut 喺香港開咗好多分店,而又有平價芝士火鍋食,所以感興趣。等位唔耐,但點完菜等上菜先係最耐⋯可能侍應們都太green。唔睇服務水準,啲野食其實幾ok個鍋捧到埋黎都嗅到好香嘅芝士味,火鍋底並唔係濃嘅熔岩嗰種。芝士湯底甜甜地,稀而不淡,配料都好易入味,不過火鍋配料都係大同小二。麵嘅份量大概三啖左右,覺得多少因人而異。由於等上菜都等咗好耐,嚴重影響對食物嘅享受。回頭率:1/10 (我會比機會其他分店)
話說,試新野。

等位唔耐,但點完菜等上菜先係最耐⋯
可能侍應們都太green。

芝士火鍋

唔睇服務水準,啲野食其實幾ok
麵嘅份量大概三啖左右,覺得多少因人而異。

由於等上菜都等咗好耐,嚴重影響對食物嘅享受。
回頭率:1/10 (我會比機會其他分店)
2015-04-17 477 浏览
首次來到將軍澳新晉的RingerHut,雖然還在假期中,但餐廳仍有供應茶餐。點了餐廳力推得了日本第3名麵類總選舉的長崎Champon(細),皆因得悉茶餐份量比較細,所以再另叫鰻魚炒飯。長崎Champon細細份,另+$3將湯底轉了辛辣,但感覺上辣味仍是不足夠,不過幾惹味。拉面沒有鹼水味,尚算彈牙,配料由雜菜、蝦組成,但個人認為雖然拿了獎,味道只是不外如事。鰻魚炒飯比較油,飯炒得不夠乾身,不過醬汁不錯,不算太鹹。如果只計茶餐$30有找尚算抵食,不過份量太少,只能說是小小地作醫肚,正正猶如「小吃多滋味」般,如想當正餐吃,恐怕要點兩個才夠吧!
長崎Champon(細)
鰻魚炒飯
鰻魚炒飯比較油,飯炒得不夠乾身,不過醬汁不錯,不算太鹹。

2015-04-06
琴日兩個人去食叫左個下午茶,叫天不應叫地不靈d侍應要大嗌先黎已經好想走下午茶都知實唔飽但真係冇諗過朋友既親子丼同我叫果碗ちゃんぽん可以細到大得個飯碗少少,咁就30幾蚊中間發現調咪料原來一早冇晒,叫人拎就十世都冇人黎,話完拎比我又唔記得走左去,結果係我自己去隔離枱自己拎鼓油醋!!個ちゃんぽん得兩粒豬肉,菜都唔係多,同埋我從未諗過長崎既料理係咁濃咁咸d麵好似煮太耐好林好難食!等左半個鐘三吹四請係咁追碟餃子終於黎個餃子好似未煎過咁一夾就散成粒水餃咁,真係非常失望另外所有人都知餃子汁係白醋豉油辣油溝出黎呢度供應既竟然係紅醋,OMG  D味好怪囉整體真係不值一去,浪費我個肚同時間服務真係衰到貼地裝修表面好靚,所有木呀石呀都係貼紙黎唔係求其寫個日本地名就係日本料理架,笑大人個口服務態度更加係9流,琴日下午茶已經好少人一半都坐唔夠,難以想像夜晚會幾差不過已經永久black list !

下午茶都知實唔飽

d麵好似煮太耐好林好難食!

等左半個鐘三吹四請係咁追碟餃子終於黎

個餃子好似未煎過咁一夾就散成粒水餃咁,真係非常失望

另外所有人都知餃子汁係白醋豉油辣油溝出黎
呢度供應既竟然係紅醋
,OMG  D味好怪囉

整體真係不值一去,浪費我個肚同時間
服務真係衰到貼地

裝修表面好靚,所有木呀石呀都係貼紙黎

唔係求其寫個日本地名就係日本料理架,笑大人個口

不過已經永久black list !
芝士唔知咩煎餃
兩粒肉,麵好林,咸得滯
Ringerhut知道在日本好出名的香港暫時有2間上年去過淘大的沒什麼特別早前到東京旅遊都路過見到新年期間經過將軍澳廣場店見不用等位就再去試試餐廳裝潢簡單而有悠閒感不過一坐低就知中伏了張!枱!超!臭!!!我們請店員拿一塊乾淨的布再抹一次好了~ 抹完後店員很不禮貌地回了句: 夠乾淨未?唉...還是隱約有酸臭味最後自己倒些熱水落枱去抹好了~在門口見到poster有sabu-sabu火鍋火鍋有芝士、冬蔭公、原味肉類可選擇牛肉或豚肉Aminn這個小辣妹當然選冬蔭公配牛肉火鍋來了材料擺得很整齊 不過湯底就太少了鍋裡的食物十分豐富有蟹柳、豆腐、娃娃菜、金菇、芝士獅子狗、粟米、芋絲等還有一個飯碗的傳統拉麵(強棒麵Champon)賣相不錯想不到味道也不錯冬蔭功酸辣度適中火鍋只需$69!! 不過不包飲品另外點了日式咖哩飯就很普通的日式甜咖哩還有日式餃子稱由日本直送的日式size餃子細細隻賣相不錯很喜歡日式菜肉比例均稱的餃子在東京試過後真的覺得香港的差太遠暫且相信短期內也不會再幫襯是次小分享完畢 有興趣可按Aminn本站內其他分享
Ringerhut
知道在日本好出名的香港暫時有2間
上年去過淘大的沒什麼特別
早前到東京旅遊都路過見到
新年期間經過將軍澳廣場店見不用等位就再去試試

餐廳裝潢簡單而有悠閒感不過一坐低就知中伏了
張!枱!超!臭!!!
我們請店員拿一塊乾淨的布再抹一次
好了~ 抹完後店員很不禮貌地回了句: 夠乾淨未?
唉...還是隱約有酸臭味最後自己倒些熱水落枱去抹好了~

在門口見到poster有sabu-sabu火鍋
火鍋有芝士、冬蔭公、原味肉類可選擇牛肉或豚肉
Aminn這個小辣妹當然選冬蔭公配牛肉
火鍋來了材料擺得很整齊 不過湯底就太少了
鍋裡的食物十分豐富
有蟹柳、豆腐、娃娃菜、金菇、芝士獅子狗、粟米、芋絲等
還有一個飯碗的傳統拉麵(強棒麵Champon)
賣相不錯想不到味道也不錯冬蔭功酸辣度適中

冬蔭公火鍋
2015-02-21
冬蔭公火鍋
2015-02-13 622 浏览
RingerHut 創立於1962年,在日本擁有500店舖以上的連鎖店,其海外店遍佈泰國、美國、台灣等地,2013年稻香引入香港。最近在將軍澳開了第2間分店,位置雖然不太顯眼,但門面有大大個招牌,所以都容易發覺。一貫日式餐廳特色,有象真度極高的食物模型放在門口。店內地方大,有不少卡位。裝橫一般,沒有亮點。廚房是半開放式。比較特出的只有這個用不同顏色圖案的和紙去拼合成的天花這裹已有熱水壼及茶包, 用獨立茶包夠衛生二人晚餐$158這個二人晚餐有雜果沙律/2款主食/小食/飲品或甜品,都幾豐富首先送上的是長崎香脆麵2人餐有幾款麵食得選擇,但小妹放棄了RingerHut人氣產品Champon。<Champon(什錦麵)是長崎知名美食,於明治30年發源於長崎市的中華街。當時中式餐館四海樓的創辦人陳平順為了當時大量的清朝留學生,設計了營養高及價格便宜的餐食。長崎的什錦麵以中國福建省的閩菜為基礎,將豬肉、貝類、蔬菜等十數種材料佐以豬油火炒,湯汁則以豬骨、雞肋熬製,再加入麵條>今天選擇了長崎香脆麵,因為其食物照片吸引,賣相似港式的肉絲炒麵。加上日式脆麵不太常見,所以覺得幾特別,於是選了這個。Ringer
一貫日式餐廳特色,有象真度極高的食物模型放在門口。
比較特出的只有這個用不同顏色圖案的和紙去拼合成的天花
這裹已有熱水壼及茶包, 用獨立茶包夠衛生
二人晚餐$158

首先送上的是長崎香脆麵

RingerHut的長崎香脆麵 有7種野菜、肉類和海鮮:椰菜、栗米、菜、甘筍絲、芽菜、肉絲、蝦肉,色彩繽紛而且營養豐富!這裏用雞湯底和其他配料做成茨汁比較厚及杰身,幸好味道比較淡味。小妹怕味道太濃味,這個茨汁正合我心意。麵底炸得十分香脆而不油膩,入口的確幾脆身食到卜卜聲。食的時候可以聽到師傅炒鑊時的"亨亨"聲,夠鑊氣!
食麵的途中,小食餃子送上
煎餃子時間剛好,餃子底部煎得金黃色,咬落少少脆口,更重要沒有煎濃及煎穿的情況。皮夠薄,咬下去是裹面的豬肉依然有肉汁,不錯的日式餃子!
鍋物
湯底可選原味或味噌,及加十蚊轉芝士/冬陰功湯底,肉可選豬或牛,沾汁可選麻醬或日本醬油。真係多選擇!送上時,小鍋中的配菜擺放整齊,有芋絲、金菇、蟹柳、南瓜、粟米、冬菇、豆腐、娃娃菜、芝士狗,都幾豐富!色彩繽紛,賣相不錯!
牛肉有六片,整齊的放在木盤內。脂肪比例不錯,顏色鮮紅,賣相不錯。牛肉片好薄,牛肉味不太重。原味湯底,味道較淡。合我心意。
食的時候,心諗應該有碗白飯或麵跟鍋物。。。但Menu 沒有提及,附近食客都沒有白飯或麵。。。。但照片見有一小碗東西,食到最後終於忍唔住問了待應,原來真的跟一小碗拉麵!!!唯有再開爐把拉麵輕輕煮,拉麵彈牙爽口,但有少少梘水味。相信好多食客都沒有這碗麵。。。。
最後竟然送上的是雜果沙律
雜果沙律內有蘋果、菠蘿、栗米、桃,配上沙律汁酸酸味味幾開胃,可惜上菜次序混亂,由開胃前菜變成最後一道菜,沒有了開胃的作用。希望店方能改善。 熱朱古力
面上有4粒綿花糖,賣相似模似樣, 但朱古力味道淡
綠茶雪糕
味道一般,沒有綠茶味,雪糕唔夠滑順
總結:食物種類多而且價錢大衆化。午餐及茶餐更有8折有惠。
環境都可以,不太迫。但服務不太〇K,這裹人手不足,連帶位收銀樓面只有4位。

2015-02-05
大家有沒有發現近數年連鎖式店子越見越多,每個區每個商場總有一間分店在你身邊你不用坐車坐鐵垂手可得,矜貴度可算大減..老實講更好食的食物,開得太多食膩了便會覺得毫無吸引老爺家附近新開之稜閣屋對於他頗為新鮮,高興底下叫我一同去試好吧! 老人家的新鮮感又起能推卻 門前大大字八折優惠更是吸引我家老爺之眼睛哦臨門在側阿姐還大大揚聲有下午茶供應謊死走失我們兩位一老一嫩之客人模樣..下午茶其實不多選擇,只供應四款麵類兩款,其次是沙律配雞冀或吉列炸蝦/沙律平日之下午我們可以氣定神閒的安然入座沒有等位的需要性,心情也好像愉快一點一個簡單之champon$37.份量細細,如果你是一位大胃女生們可能未及滿足你需求湯底用上(原味),呷一口湯頭味道不算單薄、但就沒有令我魂得一陣陣之感覺相反老人家頗為欣賞,所以話呢: 各花入各眼囉麵條是略粗之蛋麵,麵性柔韌,芽菜、椰菜、紅蘿白絲通通都有就好像我家廚房有乜落乜的大模樣,唔夠喉? 加多兩片少肉,一些略煎而切絲之魚片還可以加多兩口稍身之雪藏蝦粒..以價取物,沒要多求之味道、還可通關加多$4.要求一杯抹茶牛奶,抹茶與牛奶味道取之平衡,如果你是抹茶控你可能稴它味道不夠鮮明
你不用坐車坐鐵垂手可得,矜貴度可算大減..

老實講更好食的食物,開得太多食膩了便會覺得毫無吸引
老爺家附近新開之稜閣屋對於他頗為新鮮,高興底下叫我一同去試
好吧! 老人家的新鮮感又起能推卻
門前大大字八折優惠
更是吸引我家老爺之眼睛哦
臨門在側阿姐還大大揚聲有下午茶供應
謊死走失我們兩位一老一嫩之客人模樣

下午茶其實不多選擇,只供應四款
麵類兩款,其次是沙律配雞冀或吉列炸蝦/沙律

平日之下午我們可以氣定神閒的安然入座
沒有等位的需要性,心情也好像愉快一點

可能未及滿足你需求
相反老人家頗為欣賞,所以話呢: 各花入各眼囉

麵條是略粗之蛋麵,麵性柔韌,芽菜、椰菜、紅蘿白絲通通都有
還可以加多兩口稍身之雪藏蝦粒..
以價取物,沒要多求之味道、還可通關
加多$4.要求一杯抹茶牛奶,抹茶與牛奶味道
取之平衡,如果你是抹茶控你可能稴它味道不夠鮮明、但在於大眾口味而論
已調好之甜道,確實以將抹茶之本性帶入嘴巴內、可以收貨
我承認我大胃,一碗細麵又起能填飽我?
追加一份軟心芝士煎餅$30.沒有遐想它有多美味
侍應手中接過,軟軟口之質感、如同麻糬般,不太煎得過燶之外表
包著軟棉棉之流心芝士,咸咸香、對這個下午茶肚皮
我終於有點交待
如此閒情逸誌之下午茶時光,雖然不是百份百完美
但我樂於這片刻任我擺佈之快樂時光上。
题外话/补充资料: 全單均有八折,還可以八達通付錢可算方便。
2015-01-30
下午茶
2015-01-20 660 浏览
肉食獸的我, 對很多蔬菜的拉麵沒什麼興趣,所以多次經過淘大分店都沒有進去,由於今天午餐吃太飽, 友人建議去吃她家樓下新開張不久的RingerHut~所以就給了這間食店一次機會XD長崎champon (中份)一大堆頭的蔬菜, 裡面有耶菜,芽菜,紅蘿蔔絲, 肉絲,蝦仁, 魚片,拉麵粗幼軟硬適中, 湯底奶白色, 不算特別濃郁, 但也鮮甜,感覺非常健康的拉麵, 由於蔬菜份量充足, 吃菜也吃得飽肚^^"芝士火鍋本身沒期望, 但反而令我感到少少驚喜,芝士湯底比剛才的長崎champon香濃, 配菜有幾粒不同款的芝士丸, 芋絲, 金菇, 蟹柳, 南瓜, 粟米, 冬菇, 魚片, 娃娃菜幾片,再配有一小碗拉麵加進去, 而肉方面有豬/牛兩款選擇, 我們選了豬肉, 沾上麻醬很好吃!吃火鍋飲品有半價優惠, 我叫了荔枝梳打特飲, 味道不錯, 裡面的椰果還是星星形狀, 十分可愛^^價錢跟某連鎖日式牛肉飯店的差不多, 除了要給10%服務費外, 味道及質素都比牛肉飯店好. 如果想吃廉價的小型日式火鍋可以一試^^
肉食獸的我, 對很多蔬菜的拉麵沒什麼興趣,
所以多次經過淘大分店都沒有進去,
所以就給了這間食店一次機會XD

長崎champon (中份)
長崎Champon
芝士火鍋
本身沒期望, 但反而令我感到少少驚喜,
芝士湯底比剛才的長崎champon香濃,
再配有一小碗拉麵加進去, 而肉方面有豬/牛兩款選擇,
我們選了豬肉, 沾上麻醬很好吃!
如果想吃廉價的小型日式火鍋可以一試^^
2015-01-17
2015-01-11 440 浏览
星期日下午荼時間, 最近向TKO 廣場新開左幾間食肆, 見這間拉麵不是太多人等位, 就試下啦.睇完餐牌, 發現不是太多食物選擇, 就點了TEA SET A & B 試下, 本身多數食日本拉麵都是食豬骨义燒拉麵, 好少食長崎的拉麵, 但呢間主打係長崎拉麵, 就一於試下, 長崎拉麵以蔬菜為主, 都幾多菜, D 拉麵都幾彈牙, 而香脆麵脆得來都唔會好油, 幾好食, 但麵的份量可能係TEA SET 真係好少.TEA SET 長崎香脆麵 TEA SET 長崎拉麵另外餐飲點了豆漿及熱朱古力, 熱朱古力有棉花糖, 感覺幾濃.

TEA SET 長崎香脆麵
TEA SET 長崎拉麵