2012-08-13 35 浏览
以往去茶室,都集中在油尖旺的多,貪其方便就腳。以往常去的是位於登打士街的呼吸茶館,喜愛那邊不同主題的裝修和飲品;但近年因為通脹,只能眼巴巴的看著它的價錢不停升級,所以需要另覓去處。位於長沙灣的「祕密花園1981」位置是有點偏僻,但如果是該區的居民或者附近的工商區業人應該會知道它是誰。作為一個八十後偽文青,這個地方是「不.能.不.知」;因為在主打抵食,草根和禾桿蓋珍珠的深水埗,這家店可以說是「清泉」啊!說到這家店,我總是會提及呼吸茶館。因為其實店主曾在呼吸工作了一段頗長時間,吸收了很多營運知識後開始開店實現自己和雙親的夢想。整家店分兩層;說到裝潢,是簡約懷舊設計風,以綠色為主調。牆上以不同的杯子作裝飾,還很多小說(應該是店主都讀過的書),有時看到有趣的書名都想撿一本來讀讀看。上層雅座比較多,都靠著窗,灑進來的陽光伴著食物特別可口。來到這店,說到底其實都是因為食物質素,因為實在和價錢來個反比!作為此區近乎獨市的茶室,它絕對有餘裕把定價訂得更高,但一看價錢仍然是街坊價就不期然對它好感度大大提升!而且制作相當認真,擺放得美美的;上星期與貓吃過的漢堡飽套餐,麵飽是軟的,裡面的漢堡扒被芝士蔬菜汁醬

來到這店,說到底其實都是因為食物質素,因為實在和價錢來個反比!作為此區近乎獨市的茶室,它絕對有餘裕把定價訂得更高,但一看價錢仍然是街坊價就不期然對它好感度大大提升!而且制作相當認真,擺放得美美的;上星期與貓吃過的漢堡飽套餐,麵飽是軟的,裡面的漢堡扒被芝士蔬菜汁醬包滿,吃下去除了豪華還是幸福和誠意!配上我每次必選的蘋果玫瑰紅茶,被星期一至五搞垮的精神完全活起來。

說到我,我近乎每個星期總有一天下午都會窩在那裡。跟小貓吃茶聊天畫畫讀漫畫看電視聽音樂,悠閒地過幾個小時。

今天下午我們又去打搞店子,因為沒有吃早餐的關係就直接下去Brunch了。我點了一個蕃茄蓉豬排紅米飯;那兒的豬排味道很好,晚上去開餐時我多數都會點豬排再加錢換香草意粉,今天看到餐單上有就立馬即決了。豬排味道是好,但紅米飯是有點冷掉了…畢竟是華人,還是覺得飯熱菜香好。
少不了的就當然是我至愛的蘋果玫瑰紅茶嚕。一款集少女和實力於一身的飲品,大愛蘋果的酸甜和玫瑰的幽香,整個就是很搭。
貓繼續喝她的蜜桃綠茶
還有貓至愛吃的魚…柳麵,不過她說今天魚味道怪怪﹐我試了一點﹐但覺得跟平常沒有分別。貓你是不是太餓了?
最後就是來一道我們都十分愛的蜜糖八爪魚丸子!每次都心想不要再叫﹐但最後都忍不住再吃的一道小食,吃到最後都要非常幼稚的咬開半粒丸猛擦上面的蜜糖。
總結一下﹐一份午餐,一份下午茶和一客小食﹐加起來總數是$110。熱血小店,熱血價錢,在店裡讀著近來至愛的漫畫「爆漫」,覺得主角們跟店主十分相似-努力經營著自己的夢想,最後必會殺出一條美好的大路。至於在我而言,這麼有誠意的小店,我當然希望它生意興隆,但另一方面卻又有種迷戀BigBang的心態:少些人知道,自己就可以獨佔了…套用到喜歡的人和事,天蠍座的分析總是那麼實用(笑)
2012-08-12
2012-08-05 6 浏览
入到去樓下已差不多full哂,侍應很有禮貌地招呼我和女友上2/F,可能2/F是剛開吧,真的幾焗,我食到走既時候重仍然滿頭大汗………。我們去到時11:30,原來他們早餐時間去到11:45的,竟然重可以叫早餐,都好,先試下早餐,好食下次才來食晚餐,怎知………我們叫了一份牛扒配蛋配茄豆有多士既早餐,另一份就要了雞扒(因為在這裡見到有人說過豬扒唔得),其中一份加錢要多碗火腿通粉,再加錢要杯餐飲熱香蕉朱古力,同樣加錢要杯餐飲熱雲尼拿咖啡。先講牛扒嗰份早餐,隻煎蛋同啲茄豆好普通,冇乜特別,但牛扒就………都幾un!味道亦好淡…………好失望!另一份塊雞扒………竟然有酸味,但我聞過又沒有縮味,但呢啲酸味係黎自塊雞扒本身,並不是什麼醬汁影響!似乎啲雞扒都不太新鮮………牛扒又un又老………唉!飲品方面就叫不過不失,冇驚喜亦冇失望侍應方面就真係有禮貌同細心,佢地不時都留意住客人枱面幾時需要收野,幾時可以送上餐飲等!但早餐都咁………叫我們點樣重有食慾去試午餐或晚餐丫!

飲品方面就叫不過不失,冇驚喜亦冇失望

但早餐都咁………叫我們點樣重有食慾去試午餐或晚餐丫!
2012-08-04
$40 (早餐)
2012-08-02 4 浏览
老豆係附近工作, 所以叫我搵家餐廳等佢.見到此店係長沙灣工業區附近, 環境都好似幾乾淨我地3父女就係度醫醫肚就算.我叫左個雞扒紅米飯; 家姐要左個白汁焗海鮮意粉, 老豆要左黑椒豬扒紅米飯.此店既SET LUNCH都算幾抵食又大份, 最起碼我個大食老豆都算夠食.其實我最愛就係個紅米飯, 覺得健康又好味, 而且煮紅米飯都好難, 但此店又煮得幾好唔會偏軟岩岩好.加上雞扒煎得皮脆肉香, 配上粟米忌廉汁又唔錯.至於家姐個意粉佢都話好好味好濃芝士香, 海鮮份量都亦多.反而老豆就話佢塊豬扒偏乾好一般.
老豆係附近工作, 所以叫我搵家餐廳等佢.

見到此店係長沙灣工業區附近, 環境都好似幾乾淨

我地3父女就係度醫醫肚就算.

加上雞扒煎得皮脆肉香, 配上粟米忌廉汁又唔錯.

至於家姐個意粉佢都話好好味好濃芝士香, 海鮮份量都亦多.

反而老豆就話佢塊豬扒偏乾好一般.
2012-07-18
2012-07-28 3 浏览
生日6月22號果晚黎左依間cafe,係我第一次黎既。其實我真係覺得食間cafe好難搵= ="係長沙灣郵局後面~果夜我係book左位既,我同另外9個朋友仔一齊去,而我就嗌左雜扖餐,價錢$70左右味道唔錯既,不過份量對我黎講就真係太多啦。其實$70係好底,因為唔單止份量多,而且仲有餐飲同湯tim~~最重要係好好味,值得一讚^_^加上場內ge氣氛都算幾好音樂和諧,有情調
生日6月22號果晚黎左依間cafe,係我第一次黎既。
其實我真係覺得食間cafe好難搵= ="係長沙灣郵局後面~
果夜我係book左位既,我同另外9個朋友仔一齊去,
而我就嗌左雜扖餐,價錢$70左右
味道唔錯既,不過份量對我黎講就真係太多啦。
最重要係好好味,值得一讚^_^

加上場內ge氣氛都算幾好

音樂和諧,有情調
2012-06-22
生日
2012-06-02 6 浏览
自從某日無意中發現左呢個係長沙灣的秘密花園後, 時不時都會幫襯下佢, 呢一日就係同成班fd 散完場搵地方醫肚, 搵搵下經過呢度, 我立刻極力推介入來幫襯!大家可能太肚餓, 吾理三七廿一差吾多叫左同一個歺: - 鷄扒長通粉, 送沙律加飲品, 大家都話好好食, 沙律係我至愛, 一個人食左兩份, 哈哈!不過最吸引ge一定係飲品:- 奶酪系列同花茶系列, 朋友點左呢士多啤梨奶酪, 賣相極之吸引, 一拎上來個個掛住對住佢影相 @@ 仲要個個飲過都話好好味, 下次, 我一定要試!- 花果茶都係必試系列來架, 我次次都點花茶, 今次點左蘋果茶, 清香茶味加上微酸的蘋果, 即解渴又消滯,正呀!

大家可能太肚餓, 吾理三七廿一差吾多叫左同一個歺:
2012-05-30
2012-05-05 6 浏览
之前還害怕這個秘密愈多人知,就會加價,幸好他們還是很有良心的,讓我們這些小康之家還有機會感受這份神秘。第二次來吃了,之前還介紹了同學來,有預約的,遲了十分鐘,但位還在,不過有啲入得濟,上層最盡頭的一個卡位,不過還是很適合兩個人的小康之家。而且侍應還是會看到我們的需要,還是一個很可愛的侍應。上次已經心郁郁想食$90個大拼盤,但因為睇唔到餐牌有,又無問,所以無食。所以今次死人都要食架喇,兩個人叫了一個大拼盤($90),及一個拼配雜扒($70)。幾抵食啦,當然唔會話用料好上盛,不過都幾好食,份量就一定夠架啦。呢個就上次都有食,都無咩分別,依然好食。當然可以再encore呢間。雖然有啲遠,不過同自己鍾意既人一齊行下行下,都無咩所謂既,...............雖然佢唔係甘諗,所以男士們都係先搵定係邊,如果唔係行番轉頭,就唔好啦。
之前還害怕這個秘密愈多人知,就會加價,

幸好他們還是很有良心的,
讓我們這些小康之家還有機會感受這份神秘。

第二次來吃了,之前還介紹了同學來,
有預約的,遲了十分鐘,但位還在,
而且侍應還是會看到我們的需要,還是一個很可愛的侍應

上次已經心郁郁想食$90個大拼盤,但因為睇唔到餐牌有,
又無問,所以無食。
所以今次死人都要食架喇,
兩個人叫了一個大拼盤($90),及一個拼配雜扒($70)。
$90大拼盤
雜扒拼配
呢個就上次都有食,都無咩分別,依然好食。

當然可以再encore呢間。
雖然有啲遠,不過同自己鍾意既人一齊行下行下,都無咩所謂既,
2012-04-28
纪念日
$90大拼盤
雜扒拼配
2012-04-09 9 浏览
秘密花園距離公司有好一段路,平日如無特別需要亦不會特地過來,是日本公司偉大既新聞報導員生日,特別走18分鐘的路(精確地計算過了)。而餐廳的訂座時間只限12:30及1:30,令人懊惱的時間(因為公司的午飯時間為1:00),沒法子,一天而已。位置於工廠區的秘密花園有著不一樣的氣息,內裡佈置精緻,掛於牆上多年前的電影海報一點也不土氣,反而有一種懷舊而帥氣的感覺,而樓梯的牆上也有一幅海賊王的海報啊,最愛索隆了!餐廳的用具也很用心,由餐牌至一杯一碟也散發著同樣的氣息。就是因為感覺帥氣,幾個帥氣的女同事都禁不住自拍一張留念。我們坐於一樓,當天全店滿座,但餐廳出奇地沒有很吵的情況,只是大家都很relax地閒聊著吃著飯。餐湯不說了,都是味精白湯而已。大部分同事都點了一樣的餐,三文魚帶子紅米炒飯,可是紅米及三文魚都太少了,而且味道淡得要加tabasco;有同事點了喇沙,喇沙就是不錯的選擇,湯夠濃,麵又有咬感。飲品都是蜂密綠茶,還好有茶的香味又有蜂蜜的甜味,而同事點的桂花綠茶則是推介的,因為真的是很芳香啊,喝了似是令人都發出陣陣芳香總括來說,以此$50價錢,來到這個裝潢別緻且食物也不錯的餐廳是超值的~~

總括來說,以此$50價錢,來到這個裝潢別緻且食物也不錯的餐廳是超值的~~~

• 桂花綠茶
(非会员)
與友人吃晚餐,來到這秘密咖啡店,環境清雅脫俗中而有些浪漫格調,order jor 一客牛排set ,金銀炒紅米飯,焗粟米忌廉汁火腿雞柳三色螺絲粉飲品要jor芒果綠茶和士多啤梨玫瑰綠茶牛排so far so good,肉身咬感一流紅米飯香口美味,飯粒軟硬適中芒果綠茶和士多啤梨玫瑰綠茶最正D果肉同茶味夠濃Overall really not bad
order jor
飲品要jor芒果綠茶和士多啤梨玫瑰綠茶
牛排so far so good,肉身咬感一流
紅米飯香口美味,飯粒軟硬適中

芒果綠茶和士多啤梨玫瑰綠茶最正D果肉同茶味夠濃

Overall really not bad
题外话/补充资料: 服務生 溫文有禮
2012-04-02
2012-03-26
星期日﹐大概二時多來到﹐不用等位。選擇了茶餐。每個茶餐也可以跟一個花茶﹐不用額外加錢。1) 雞扒一丁+焦糖咖啡2) 雞扒烏冬要豬骨湯+荔枝花茶個烏冬食得出不是平價的茶餐廳貨色﹐是彈牙的。豬骨湯底也香濃。花茶不是一杯端出來。反而是一個隔茶壺﹐另附一個日式小杯子。可以慢慢悠閑地享受﹐頗貼心的。可惜無論是咖啡或花茶﹐杯都是崩的。或者可以換D新的杯吧﹐始終賣相不太好。
星期日﹐大概二時多來到﹐不用等位。
選擇了茶餐。
每個茶餐也可以跟一個花茶﹐不用額外加錢。

1) 雞扒一丁+焦糖咖啡
2) 雞扒烏冬要豬骨湯+荔枝花茶

2012-03-25
第一次寫食評, 因為這間太值得推介本身為左搵適合結婚酒會的CAFE, 無意中找到這個秘密花園!!!看到評價不錯, 而且看到店長會親自回覆顧客的意見, 深表欣賞!!!在沒有告訴未婚夫去邊食LUNCH之下帶左佢黎,初初佢唔知, 不停講裝修佈置等等好靚好好FEEL,知道之後就好認直試食^^雖然只係試左兩樣野食, 不過對佢地都好有信心我仲未BOOK CAFE 搞酒會, 不過我揀定左LEE間了^^
第一次寫食評, 因為這間太值得推介

在沒有告訴未婚夫去邊食LUNCH之下帶左佢黎,
初初佢唔知, 不停講裝修佈置等等好靚好好FEEL,
知道之後就好認直試食^^
感覺好舒服
阿華田好飲~~ 不過淡左D~
特飲~ 好清新呀!!!
卡邦尼長通粉 好味!!! 我好鍾意食卡邦尼味GE野, 佢地同其他有D唔同, 可能係濃D, 幾好~
賣相同味道都一流!
雖然只係試左兩樣野食, 不過對佢地都好有信心

2012-03-07
感覺好舒服
阿華田好飲~~ 不過淡左D~
特飲~ 好清新呀!!!
賣相同味道都一流!
見屋企附近開左間cafe, 上星期五即刻去試.門口見裝潢不俗, 有點台灣小店feel. 雖然周末, 幸好不用等位.入去見座位比較迫, 要小聲談話, 員工服務一般, 有禮貌沒笑容, 唉~點了兩個晚餐, 加錢有布丁.湯 - 一般, 很淡主菜 - 份量可以特飲 - 差, 無味道可言我們嘗試問cafe名稱由來, 員工(店主) 只是叫我地自己睇menu介紹, 很冷漠. 後來, 我地讚賞甜品, 亦沒反應.很失望, 我們喜歡去cafe, 不是concern食物地點, 而是氣氛. 像一般香港的cafe, 不會注重和客人溝通, 亦沒留意客人所需.
見屋企附近開左間cafe, 上星期五即刻去試.

點了兩個晚餐, 加錢有布丁.

湯 - 一般, 很淡
主菜 - 份量可以
特飲 - 差, 無味道可言

2012-02-17
2012-02-13 9 浏览
是日胃口不太好,只想找個地方坐坐吃一點點。不午茶隨餐附上的飲品有很多選擇,即使要加也只不過加那丁點兒,不像大部份餐廳附送的只會是最普通的茶水餐單上店主解釋是因為喝茶對身體好,希望能讓更多人能品嘗茶,而且泡茶是不會用現成茶包泡茶用的茶葉,紅茶是用錫蘭,綠茶則用香片加另一種忘了名字的茶葉點了蜜桃綠茶和士多啤梨玫瑰綠茶。茶是用咖啡壺盛上,能看見真材實料的茶葉、花和果。但最喜歡的是那小小的陶製杯。顏色漂亮,跟花果茶很配合,而且小小的,讓你慢慢品嘗細味。感覺茶是甜了點,直覺讓我覺得除了我看得見的花和果以外,或許還加了點甚麼。但別緻的陶杯令人不禁回味這次品茶的感覺
是日胃口不太好,只想找個地方坐坐吃一點點。

但別緻的陶杯令人不禁回味這次品茶的感覺
2012-02-12
2012-02-08 17 浏览
this petit café which locates in Lai Chi Kok . It looked quite Parisian to me, I heard there're a lot of choices for the drinks. Lets check out what could we find hereThe menu book looked like a cover for Ipad, which interested me.We ordered three sets lunch. The smoked salmon sandwiches were big in size, which’s absolutely enough for one’s dining. We shared by three girls since we had two other dishes. The curry pork on rice tasted absolutely nice! It’s not too spicy while still rich in curry
parisian look
menu~ quite classy
The curry pork on rice tasted absolutely nice! It’s not too spicy while still rich in curry flavor.
hot and spicy, nic!
I barely remember the taste of the last dish. It tasted very pale, pasta wasn’t soft enough and the sauce was sticky like jelly… I only remember the chicken and ham tasted standard.
looks good but tasteless
I had ordered floral tea for myself. I like its presentation. It served with a mini cup for itself, looked adorable to me.
herbal tea
The hot strawberry lattes for my girls looked good to me. Smelled good and tasted sweet!
strawberry flavor
I went there on Saturday afternoon, not extremely crowded that it’s quite a nice place for chilling out with friends. Average price for each: $5x – $6x, which is quite reasonable. I would definitely come over for visiting next time if I go to check out Lai Chi Kok again.

Peace
menu~ quite classy
hot and spicy, nic!
(非会员)
2012-01-01 2 浏览
終於記得打返上黎係呢度見到呢間D 食評都唔錯朋友又話想搵個靜D既地方過聖誕,於是我就提議朋友今年既聖誕飯係呢度過,點知破壞左我地個聖誕晚餐果日朋友叫左份牛扒7成熟,點知拎到出黎血淋淋,4成熟都唔知有冇另一個朋友叫左個墨魚汁意粉,意粉痴埋一舊,好似食糊仔咁跟住我叫左羊架,個羊架又薄又肥,仲要唔熟,完全入唔到口總之果餐飯就食到一肚氣,仲差過普通茶餐廰,搞到我地之後要再去第二度再食過。
終於記得打返上黎

係呢度見到呢間D 食評都唔錯
朋友又話想搵個靜D既地方過聖誕,

另一個朋友叫左個墨魚汁意粉,意粉痴埋一舊,好似食糊仔咁
跟住我叫左羊架,個羊架又薄又肥,仲要唔熟,完全入唔到口
2011-12-25
2011-12-21 21 浏览
今日有人生日,一早已經留意到呢間野好耐不過種種原因未黎過終於可以一探佢既秘密,(自己去睇啦,我唔講啦...)地點都唔算好秘密內裡裝修都唔錯BOOK左7pm,因為驚CHRISTMAS多人,其實佢地鋪頭細,都要BOOK,否則可能要等不過6:15pm己經到左,早啲入去,都係有留位,VIP了,卡位 之前睇過有紅米飯,難得太太又一眼睇中食呢個~LUCKY幾好食,份量味道OK之前聽聞(from 1981 fb)新加左個啲扒餐貴過粉面飯,不過都係平架喇所以都叫左個雜扒套餐差左牛扒,得chicken+pok+腸不過都煮得好好味叫左:紅米飯套餐($47)+雜扒套餐($70)飲:自家凍咖啡(+2)+凍蘋果綠茶(+$2)湯X2(不過我地唔LIKE呢D湯,本身唔啱飲)仲有牛油面包一件無人趕我地走,有三部電視,慢慢睇食左$121,即係NO加1服務OK,下次可以試下大拼盤先,今次搵唔到個MENU~~~希望唔好甘快加價~~~一個美好的回憶,太太開心我又開心,難得
今日有人生日,一早已經留意到呢間野好耐
不過種種原因未黎過

終於可以一探佢既秘密,(自己去睇啦,我唔講啦...)

地點都唔算好秘密
內裡裝修都唔錯

偷佢地FB圖,price for rice/noodle set
for扒餐
之前睇過有紅米飯,難得太太又一眼睇中食呢個~
LUCKY

幾好食,份量味道OK
咖喱汁豬扒紅米飯
之前聽聞(from 1981 fb)新加左個啲扒餐
貴過粉面飯,不過都係平架喇
所以都叫左個雜扒套餐
差左牛扒,得chicken+pok+腸
不過都煮得好好味

叫左:紅米飯套餐($47)+雜扒套餐($70)
飲:自家凍咖啡(+2)+凍蘋果綠茶(+$2)
湯X2(不過我地唔LIKE呢D湯
,本身唔啱飲)
仲有牛油面包一件

無人趕我地走,有三部電視,慢慢睇

食左$121,即係NO加1

服務OK,下次可以試下大拼盤先,今次搵唔到個MENU~~~

希望唔好甘快加價~~~

一個美好的回憶,太太開心我又開心,難得

2011-12-20
生日
咖喱汁豬扒紅米飯
for扒餐
  • 雜扒套餐,紅米飯