2023-01-26 4583 浏览
大年初一,朋友即興約咗出去食lunch,就喺冇咩餐廳開門嘅時候,發現新開嘅呢間中餐有開!仲幾好味添🤩📌 香煎蝦膠虎皮椒用咗青椒同紅椒,處理得唔會過硬或太腍,幾爽脆、同埋帶天然甜味;釀入嘅肉醬炸到金黃色,表面好脆、香口。🤤📌 麻婆豆腐餃外皮煙韌、內裏包住帶汁嘅麻婆豆腐!覺得好神奇,竟然可以包得咁好,唔會漏餡之餘、入面帶汁嘅料都冇影響外皮嘅口感。🤩 📌 鳳凰鮮蝦腸皮唔算薄,但口感幾煙韌;d蝦好新鮮、好濃蝦味!仲加入蘿蔔絲,增加口感。🫡📌 竹炭雪山包黑色嘅包,有層好薄嘅酥皮,帶微微嘅咸味(呢個味道非常好食),咬落外層好脆,包嘅皮幾煙韌,入面係叉燒餡。🤪📌金瑤櫻花蝦炒飯飯一粒粒、乾身,櫻花蝦好香、而且幾脆。翠玉瓜俾到少少水份,平衡乾身嘅炒飯同埋減低熱氣感。😚📌 黑松露燒賣皇豬肉好彈牙!黑松露醬好大擗,非常香濃。🤔📌 高橋蘿蔔糕欣賞佢煎到外層金黃、香脆;內裏好暖、口感腍身、配合粗蘿蔔絲,口感不錯。☺️📌鮮蝦菜苗餃佢哋用嘅蝦都係唔錯,又爽又重蝦味。菜苗鮮嫩、冇渣。😌整體上,性價比唔算好高,不過食物品質、環境都唔錯,適合同家人進餐。有機會會試埋晚上餐牌😍

📌 香煎蝦膠虎皮椒

📌 麻婆豆腐餃

📌 鳳凰鮮蝦腸

📌 竹炭雪山包

📌金瑤櫻花蝦炒飯

📌 黑松露燒賣皇

豬肉好彈牙!黑松露醬好大擗,非常香濃。🤔

📌 高橋蘿蔔糕

📌鮮蝦菜苗餃

佢哋用嘅蝦都係唔錯,又爽又重蝦味。菜苗鮮嫩、冇渣。😌

2023-01-22
又到食大閘蟹🦀嘅季節,朋友生日book咗呢間新開食中餐廳,我地十幾人包左房一張大圓枱,啱哂傾偈😊我地叫左三十隻,六両多既大閘蟹🦀🦀分開三輪上,好多膏,大家掛住拆、拆、拆蟹,唔記得影D膏😂😂之後再黎八道菜整體都高質同好大碟!推介(一):豉油皇海中蝦⭐️⭐️⭐️⭐️外脆內軟,好惹味,食到停唔到口推介(二):碧綠花膠入扣鵝掌⭐️⭐️⭐️⭐️花膠厚身,有質感,感覺好養顏😍😍推介(三):太極骨香黃皮老虎🐟⭐️⭐️⭐️⭐️碧綠炒球又滑又簿身,椒鹽頭腩送酒一流喎👍🏻飲埋個姬松茸燉響螺湯,我已經好飽la~不過都食埋個唔太甜既法式奶凍👍🏻哈哈😆呢個價錢👌🏻值得再黎既😋謝謝邀請Happy Birthday 🎂 to my dear❣️
又到食大閘蟹🦀嘅季節,朋友生日book咗
呢間新開食中餐廳,我地十幾人包左房一張大圓枱,啱哂傾偈😊

之後再黎八道菜整體都高質同好大碟!

推介(一):豉油皇海中蝦⭐️⭐️⭐️⭐️
外脆內軟,好惹味,食到停唔到口

推介(二):碧綠花膠入扣鵝掌⭐️⭐️⭐️⭐️
花膠厚身,有質感,感覺好養顏😍😍

推介(三):太極骨香黃皮老虎🐟⭐️⭐️⭐️⭐️
碧綠炒球又滑又簿身,椒鹽頭腩送酒一流喎👍🏻

飲埋個姬松茸燉響螺湯,我已經好飽la~
不過都食埋個唔太甜既法式奶凍👍🏻哈哈😆

• 碧綠花膠入扣鵝掌
  • 太極骨香黃皮老虎🐟
  • 姬松茸燉響螺湯
2022-10-13 2871 浏览
福晉薈是新蒲崗剛開業的中菜,曾試下午茶,地方整潔,招呼唔錯,點心質髙,賣相夠特式。剛巧十月有朋友生日,相約友好齊來飯聚。冰鎮南非鮑魚鮑魚原隻上用刀叉進食,清甜有嚼勁,嚐到鮑魚真味。豉油皇海蝦醬汁惹味蝦肉新鮮彈牙,連蝦殼都哂入味。炸子雞本來興趣不大,見賣相幾好,試吓發覺皮脆肉嫩有驚喜,大厨果然有料到。龍躉兩味翠肉瓜炒龍躉球,翠肉瓜爽口,龍躉肉肥美,熱辣辣夠鑊氣。清蒸龍躉腩,無骨肉質幼滑帶油香。姬松茸燉響螺湯燉湯位上,足料無味精,夠哂火喉。壽桃包採用樹枝托著小小的壽桃,做型別緻可愛,餡料有蛋皇和蓮蓉,勝在不太甜。大快耳頣,餐後相約下次再來。

剛巧十月有朋友生日,相約友好齊來飯聚。

冰鎮南非鮑魚

鮑魚原隻上用刀叉進食,清甜有嚼勁,嚐到鮑魚真味。
豉油皇海蝦
醬汁惹味蝦肉新鮮彈牙,連蝦殼都哂入味。
豉油皇海蝦 - 位上

龍躉兩味

翠肉瓜炒龍躉球,翠肉瓜爽口,龍躉肉肥美,熱辣辣夠鑊氣。
龍躉兩味 - 翠肉瓜炒龍躉球
清蒸龍躉腩,無骨肉質幼滑帶油香。
龍躉兩味 - 清蒸龍躉腩
姬松茸燉響螺湯

燉湯位上,足料無味精,夠哂火喉。

壽桃包
大快耳頣,餐後相約下次再來。
题外话/补充资料: 廰房內設卡拉OK
龍躉兩味 - 翠肉瓜炒龍躉球
龍躉兩味 - 清蒸龍躉腩
  • 豉油皇海蝦
2022-10-05 2428 浏览
原本抱住試吓新開酒樓嘅心態,估唔到會有咁大驚喜。可能因為新開,星期日去都唔駛等位,不過入到去見大部份座位已滿。酒樓有2層,我同幾個朋友就好幸運被安排入樓上嘅貴賓房,點心紙都有幾款特別嘅點心係其他酒樓無,其中竹炭咸水角同鮑汁鳳爪係必試;咸水角皮脆餡料多,食咗唔會滯,鮑汁鳳爪嗰汁夠結唔會太鹹,鳳爪好入味。鐘意食辣嘅可以試吓麻婆豆腐餃,而鐘意high tea嘅就可以試黑松露三文魚酥。整體黎講,我覺得呢度d點心好有質素同誠意,而且價錢公道,侍應服務態度都幾好,下次會夜晚黎試吓d小菜😋
2022-09-25
  • 黑松露三文魚酥