呢間係流浮山嘅神話屋 外型好靚好有度假feel好似去咗個小旅行咁✈️🥰 藍白色小屋上面印有調希臘神話造型嘅畫像 仲有藍色小貨車同埋花圈等多個打卡位!📸可以坐戶外或者室内 我哋揀咗坐室外感覺上chill啲😆 餐廳門口有免費車位先到先得 如果餐廳門口泊滿可以到餐廳左手邊停車場(財記)泊 攞票比餐廳蓋印會有優惠🚙 我哋星期六下午三點去 成功係餐廳門口免費泊車😎𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓣𝓮𝓪 𝓜𝓮𝓷𝓾 $568/2供應時間:15:00- 17:00Tea set 架造型好特別 好似一棵樹仔咁✨職員會先用小木盤放啲食物 等客人影完相之後再逐一放上Tea set 架 而且仲會好細心講解每一件食物😚💙 總共有二款鹹點 四款甜點 同二款鬆餅🧁鹹點✻牛肝菌撻葛瑞爾乾芝士、洋葱、羅勒、牛肝菌、煙肉牛肝菌撻撻皮整得幾好食❣️ 芝士同牛肝菌味好match💫✻特色腐乳貝殼蛋糕第一次食腐乳味嘅蛋糕🤣 好特別真係有淡淡嘅腐乳味 㗎蛋糕口感鬆軟~甜點✻ Rose Blueberry Cheese Cake玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇賣相好靚嘅蛋糕仔❤️ 玫瑰牛油忌廉真係成朵玫瑰花咁好靚🌹 藍莓芝士慕絲好c

𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓣𝓮𝓪 𝓜𝓮𝓷𝓾 $568/2

✻特色腐乳貝殼蛋糕

甜點
✻ Rose Blueberry Cheese Cake
玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇
賣相好靚嘅蛋糕仔❤️ 玫瑰牛油忌廉真係成朵玫瑰花咁好靚🌹 藍莓芝士慕絲好creamy

✻ Passion Fruit Chocolate Mousse
法芙娜66%朱古力慕絲、熱情果忌廉、果仁曲奇
朱古力同熱情果味估唔到咁夾!味道酸酸甜甜幾特別💛同樣賣相都好靚,有朵花仔喺上邊🌼

✻ Lemongrass Green Apple
香茅青蘋果醬、香茅慕絲、果仁曲奇
第一次是香茅味嘅甜品🤣💚好清新 賣相成個青蘋果仔咁好得意!🍏

✻ Exotic Fruit Mousse
咁多份甜點個人最鍾意呢個🤍椰子味好香 🥥

新鮮烘焙鬆餅

✻ 原味鬆餅
新鮮烘焙鬆餅口感鬆軟 外面微微脆
都幾香牛油味 配佢自製嘅新鮮玫瑰花草莓果醬一齊食好夾❣️

✻黑蒜鬆餅
很香黑蒜味!第一次食黑蒜味嘅鬆餅好特別😆 配傳統奶油忌廉一齊食好正😋

Coffee or Tea
餐飲我哋揀咗伯爵茶同埋茉莉花綠茶
佢個茶壺同埋杯都好靚!🫖☕️ 打卡一流

✻愛琴海($68)
我哋另外叫咗一杯特飲💙🤍漸變嘅藍色好靚飲落係乳酸味 酸酸甜甜咁幾好味😚 同樣影相好靚🌊

2023-03-27 405 浏览
今日帶左女神朋友黎呢間人氣希臘藍色小屋打卡📸小屋畫上了天藍色的歐式希臘女神壁畫充滿藝術感,戶外位置有一大片綠色草地,仲可以帶埋心愛的寵物一齊黎chill下。餐廳室內都係以藍色為主,座位非常舒適。最近餐廳新推出左Tea Set,啱晒我地鍾意打卡的港女。❣️Tea Set 係由米芝蓮廚師即日新鮮製作, 每天只限量供應5份! 大家記住要提早預訂!❣️超靚呀!!! 🤩 每款甜品造型都非常精緻,靚到唔捨得食! 店員會先用木盤將甜品送上,續一介紹後才放上好特別的樹型架上。建議客人由底層食起,鹹點到甜點,由淡至濃味次序食,服務真係非常貼心❤️💕限量二人份甜品Afternoon Tea for Two $568--- SAVOURY 鹹點---🎀 Porcini Tart 牛肝菌撻葛瑞爾乾芝士、洋葱、羅勒、牛肝菌、煙肉牛肝菌味濃郁,入口creamy🎀 Fermented Bean Curd Madeletine 特色腐乳貝殼蛋糕好特別用上中式腐乳嚟整西式咸點,有淡淡的腐乳咸味,貝殼蛋糕微脆,唔錯!🎀 Black Garlic Scones 黑蒜鬆餅黑蒜味好突出!估唔到黑蒜和鬆餅可以甘夾,有驚喜!--- SW
今日帶左女神朋友黎呢間人氣希臘藍色小屋打卡📸

--- SAVOURY 鹹點---

🎀 Porcini Tart 牛肝菌撻
葛瑞爾乾芝士、洋葱、羅勒、牛肝菌、煙肉
牛肝菌味濃郁,入口creamy

--- SWEET 甜點 ---

🎀 Rose Blueberry Cheese Cake
玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇
好靚的藍色蛋糕配上粉紅色嘅玫瑰牛油忌廉,充滿果香和藍莓味道!

🎀 Passion Fruit Chocolate Mousse
法芙娜66%朱古力慕絲、熱情果忌廉、果仁曲奇
熱情果忌廉中和了朱古力嘅苦味,入口酸酸甜甜,甜而不膩!

🎀 Lemongrass Green Apple
香茅青蘋果醬、香茅慕絲、果仁曲奇
迷你蘋果造型好可愛! 香茅加入蘋果醬,微酸帶點清新!

🎀 Exotic Fruit Mousse
芒果果醬、熱情果果醬、椰子慕絲、椰絲、果仁曲奇
蝴蝶結的白色禮物盒造型超精緻! 熱情果和芒果果醬,仲有椰子慕絲,好有亞熱帶風情嘅感覺!

🎀 Traditional Scones 原味鬆餅
- 自製新鮮玫瑰花草莓果醬
- 傳統奶油忌廉
鬆餅微脆,入口鬆軟,牛油味香濃,配埋以上兩款果醬和奶油忌廉一齊食,簡直係perfect match!

🍹石榴汁 / 紅莓汁
Tea set包埋兩杯果汁,入口清新又健康!

🍵 泰式綠奶茶 $68
另外叫左一杯靚靚的泰式綠奶茶! 茶味和奶味適中,入口順滑,配埋雪糕更加透心涼!
2023-03-25 245 浏览
今次介紹嘅係流浮山人氣打卡餐廳Myth House。遠遠地已經見到非常吸睛嘅藍色小屋,牆身係藍天白雲做背景,繪上古希臘女神畫像。餐廳分室內同室外,室外地面用左人造仿真草地,配以粉藍色休閒旅行車同埋帳篷包廂。咁休閒嘅環境當然要食返個下午茶。Afternoon menu for two $568鹹點*Porcini Tart 牛肝菌撻用左多款材料葛瑞爾芝士、洋蔥撻、羅勒、牛肝菌同埋煙肉,牛肝菌味道好濃郁,又充滿煙肉嘅咸香味。* Fermented Bean Curd Madeletine 特色腐乳貝殼蛋糕估唔到佢地會用中式腐乳嚟整西式咸點,好fusion嘅諗法。佢地自己調配腐乳嘅醬汁,所以唔鍾意食腐乳嘅朋友都會接受到,貝殼蛋糕鬆軟又帶微微腐乳咸味。* Black Garlic Scones 黑蒜鬆餅用左三款唔同品種嘅蒜,一種黑蒜,二種白蒜,食落味道更加平衡順口,同埋蒜香味會更有豐富層次。SWEET 甜點* Traditional Scones 原味鬆餅 。主要用蛋清製成,可以配搭佢地自家製嘅butter cream 和士多啤梨玫瑰果醬,個人建議切開個鬆餅試哂兩款醬,一咸一甜各有特色。* L

Afternoon menu for two $568
鹹點
*Porcini Tart 牛肝菌撻

* Black Garlic Scones 黑蒜鬆餅

SWEET 甜點
* Traditional Scones 原味鬆餅 。

* Lemongrass Green Apple
綠色嘅迷你蘋果造型都幾得意,裡面有香茅青蘋果醬,香茅慕絲,底部再加入果仁曲奇。味道清新又帶微酸。

* Rose Blueberry Cheese Cake
依款係淺藍色嘅Cake配上粉紅色嘅玫瑰牛油忌廉。蛋糕裡面有藍莓忌廉同埋藍莓芝士慕絲,底層同樣用左果仁曲奇。食物味道充滿果香。

* Exotic Fruit Mousse
白色嘅禮物盒造型加上淺黃色嘅小蝴蝶結,送比你地嘅愛人就啱哂。裡面有熱情果果醬同埋芒果果醬,仲有椰子慕絲。味道偏向亞熱帶水果嘅感覺。

* Passion Fruit Chocolate Mousse
用左法國頂級法芙娜失古力製成慕絲,再加入熱情果忌廉中和番朱古力平身嘅苦味,甜而不膩。
平日抽時間到流浮山的這間Myth House High tea,一下車已被餐廳的外牆吸引了視線,天藍色的歐式希臘女神壁畫真的非常壯觀😳選了戶外的座位,藍天白雲真是非常適合打卡的天氣☁️店員會先用木盤把精緻的茶點一併呈上,續一介紹後才放上樹型設計的架上,而下午茶點為當天廚師即點即制,全都是新鮮又美味Afternoon tea set for 2 - $568 加一--- SAVOURY ---。牛肝菌撻葛瑞爾乾芝士、洋葱、羅勒、牛肝菌、煙肉Creamy 且味道平衡。特色腐乳貝殼蛋糕微脆且有淡淡的腐乳味,有點像加了芝士但又不完全是芝士味,不錯--- SWEET ---。Rose Blucberry Cheese Cake玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇牛油味突出、中間的藍莓醬的芝士味亦突出。Passion Fruit Chocolate Mousse
法芙娜66%朱古力慕絲、熱情果忌廉、果仁曲奇朱古力與熱情果味之間味道幾夾,酸酸甜甜Lemongrass Green Apple
香茅青蘋果醬、香茅慕絲、果仁曲奇香茅味令蘋果醬味道更清新Exotic Fruit Mousse芒果果醬

--- SAVOURY ---

。牛肝菌撻

Creamy 且味道平衡

。特色腐乳貝殼蛋糕

--- SWEET ---

。Rose Blucberry Cheese Cake

玫瑰牛油忌廉、藍莓忌廉、藍莓芝士慕絲、果仁曲奇
牛油味突出、中間的藍莓醬的芝士味亦突出

法芙娜66%朱古力慕絲、熱情果忌廉、果仁曲奇
朱古力與熱情果味之間味道幾夾,酸酸甜甜

Lemongrass Green Apple

香茅味令蘋果醬味道更清新

Exotic Fruit Mousse
芒果果醬、熱情果果醬、椰子慕絲、椰絲、果仁曲奇
椰子味幾突出,中間的果醬幾清新

--- FRESHLY BAKED SIGNATURE SCONES ---

。原味鬆餅
鬆軟可口微脆,幾香牛油味,配2款醬吃不錯

。黑蒜鬆餅
很香黑蒜味😳想不到黑蒜與鬆餅的組合會這麼夾

- 自製新鮮玫瑰花草莓果醬
- 傳統奶油忌廉

。Coffee or Tea

🍹 愛琴海($68)
漸變的海藍色真的與名稱非常相襯,乳酸味道挺清新,亦很適合打卡

☕️ Dirty($42)

*不小心點了2款沒包在set內的飲品🫣都是另外單點的,埋單時才發現都是算了正價😂各位下單時最好問清楚

2023-03-17
  • 愛琴海
  • Afternoon tea set for 2
2023-03-18 127 浏览
-🍴印度牛肉煎餅 HKD138用蒸籠上菜 非常特別🤣外邊係一層煎得香脆嘅印度薄餅🤩中間除左牛肉餡料 仲加左多種蔬菜同香料 令味道層次同口感都好豐富🤤🍴肉醬千層麵 配 蜜糖芥茉醬 HKD168一份細細件咁 千層麵同出邊食嘅差唔多🥴個肉醬煮出來唔係好現成嘅茄膏味 味道較清新 配埋蜜糖芥茉醬加左一層甜甜辣辣嘅味道層次 係幾特別🧐🍴鹹蛋黃台式鹽酥雞粒 HKD138👧🏿覺得呢個係做得最出色嘅一道菜 鹹蛋黃味濃郁得來唔會太油太鹹 食落去口感有沙沙地咁嘅感覺😍外皮炸得香脆 又唔會厚粉 十分推薦😋🍴「阿波羅」「粉紅沙灘」HKD68「阿波羅」用左菠蘿 青檸同乳酸調劑出來 味道非常清新又唔會太甜 用黎解膩一流🥰「粉紅沙灘」主要用咗士多啤梨同乳酪調劑而成 質感比較稠身少少 酸酸甜甜咁 不妨一試🍓
🍴印度牛肉煎餅 HKD138

🍴肉醬千層麵 配 蜜糖芥茉醬 HKD168

🍴鹹蛋黃台式鹽酥雞粒 HKD138

🍴「阿波羅」「粉紅沙灘」HKD68

2023-03-18 87 浏览
Ooo希臘藍色小屋ooO想黎呢間人氣藍色小屋打卡好耐,今日终於黎咗打卡!💕💕💕整座小屋畫上了🔹藍色🔹的壁畫,戶外位置有一大片綠色草地,配埋藍天白雲,美到不得了💯! 餐廳室內都係以高貴的藍色為主,優雅舒適。餐廳門口有位泊車架,大家可以放心。OooooO限量二人份甜品Afternoon Tea for Two $568❣️Tea Set 係由米芝蓮廚師即日新鮮製作, 每天只限量供應5份! 大家記住要提早預訂!❣️大愛!!!💓💗佢每款甜品造型都非常非常精緻,靚到唔捨得食👀,仲配埋超靚既花型擺盤🌸🌸,店員會遂款食物介紹,建議客人由鹹點先開始吃,再由淡至濃味次序食~ OooooO鹹點 (2款)🔸* Porcini Tart 牛肝菌撻Mountain Cheese, Onion Tart, Fresh Basil, Porcini, Bacon芝士,洋蔥撻,羅勒,牛肝菌,煙肉— 鹹鹹地加上洋蔥味,Good!🔸Fermented Bean Curd Madeleine 特色腐乳貝殼蛋糕呢個好好味,有驚喜腐乳配貝殼蛋糕出奇的好味!😍😍😍OooooO甜點 (4款)🔸* ose Blueberry Chees
Ooo希臘藍色小屋ooO

想黎呢間人氣藍色小屋打卡好耐,今日终於黎咗打卡!💕💕💕

鹹點 (2款)
🔸* Porcini Tart 牛肝菌撻

呢個好好味,有驚喜腐乳配貝殼蛋糕出奇的好味!😍😍😍

甜點 (4款)
🔸* ose Blueberry Cheese Cake &
Rose Butter Cream. Blueberry Cream. Blueberry Cheese Mousse, Nuts Cookies
花型既玫瑰牛油忌廉topping 超吸睛,藍莓忌廉及芝士慕絲加上果仁曲奇的蛋糕🌸

*🔸Passion Fruit Chocolate Mousse .
Valrhona 66% Dark Mousse, Passion Fnutr Crcam, Nuts Cookies
用上名法國朱古力Valrhona 66% 的黑朱古力🌟🌟製成mosse ,再配上熱情果忌廉及果仁曲奇,聽到都好想食,呢款係我最期待食既,亦係放係最後享用既~👏🏻👏🏻

🔸Lemongrass Green Apple
Lemongrass Green Apple Confit, Lemongrass Mousse, Nuts Cookies
🍏以青綠色既蘋果造型,加上香茅青蘋果醬,香茅慕絲,果仁曲奇底,香茅味既青蘋果第一次試,幾青新!

🔸Exotic Fruit Mousse
Manco Confit, Passion Fruit Confit, Coconut Mousse, Desiccated Coconut, Nuts Cookies
🥭芒果果醬加熱情果果醬酸酸甜甜的, 再加埋椰子慕絲、椰絲、果仁曲奇底。

OooooO
FRESHLY BAKED SIGNATURE SCONES 新鮮烘焙鬆餅
🔸Traditional Scones 原味鬆餅
🔸Black Garlic Scones 黑蒜鬆餅必食!好香好好味!
兩款鬆餅新鮮烘焙配上【自製新鲜玫瑰花草莓果醬】【傳統奶油忌廉】,鲜玫瑰花草莓果醬淡淡的玫瑰花味加少少甜酸草莓味,值得推介!👍🏻💯
2023-03-08 122 浏览
去流浮山唔一定食海鮮嘅!別樹一格的裝橫,令人一到迴旋處就見到勁吸睛的藍白色希臘神話小屋🤩室外座位都有幾多選擇:1️⃣ 有舒適寫意容納多人的 couch,2️⃣ 有遮擋太陽四四正正的桌椅,3️⃣ 亦有簡單隨意的小圓枱加木櫈任君選擇。整體好有 vacation feel, 似去咗外國渡假! 特登去到咁遠就係想清空腦袋~食物價錢唔算低,但原來上碟擺盤好精緻,每人二百幾蚊就有 fine dining plating 都算係咁👌🏻
去流浮山唔一定食海鮮嘅!
比目魚
Veggie  lasagna
New  Zealand  Halibut
比目魚
2023-03-03 182 浏览
同男朋友揸26嚟到呢度,出面咁啱有幾個骨位,唔使擔心泊車問題,實在太好喇!超鍾意藍色嘅我,一入到去就俾嗰幅牆震懾到😳好靚呀!!!我哋冇book位,但係都有得坐戶外,實在太好了~因為專登揸咗兩架26過嚟想影相,問咗員工,佢話可以等晏少少清咗場,推架車入嚟影😛我哋太遲先嚟到,得返light meal,不過都吸引嘅,所以就揀咗三樣,諗住一場嚟到,食咩都好啦~啲嘢食係有熱碟,好專業!味道亦比預期中好,特別係個潛艇,幾足料,個法包好脆,讚👍🏻另外嗌咗杯愛琴海,睇中佢都係藍色🤭超好飲!跟住就係瘋狂影相環節,相信啲員工都睇慣㗎喇🙈啲嘢好食,又有得打卡,員工嘅服務態度都好親切,加上食埋個咁靚嘅環境,呢個價錢平就唔係平㗎喇,不過就係一種絕佳嘅享受😎已經同男朋友講好一定要encore!食完飯仲可以去附近下白泥睇日落😁
超鍾意藍色嘅我,一入到去就俾嗰幅牆震懾到😳好靚呀!!!
另外嗌咗杯愛琴海,睇中佢都係藍色🤭超好飲!
跟住就係瘋狂影相環節,相信啲員工都睇慣㗎喇🙈
已經同男朋友講好一定要encore!
食完飯仲可以去附近下白泥睇日落😁

鹹蛋黃薯條配櫻花蝦乾
意式香草蕃茄蒜香蠔肉蝴蝶粉
海龍王潛艇
2023-02-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
鹹蛋黃薯條配櫻花蝦乾
意式香草蕃茄蒜香蠔肉蝴蝶粉
海龍王潛艇
2023-03-02 570 浏览
山長水遠入到流浮山除左入黎行下,買流浮山名物「金蠔」亦都係指定動作,濕完平當然要搵間餐廳醫醫肚,正常會係入面食海鮮,而我就揀了「神話屋」一落車已經見到「神話屋」藍白色外牆既希臘女神,非常搶眼,餐廳樓高3層,有戶外同室內既座位選擇,室外鋪上人造草地,好似一個後花園咁,室內裝修以藍色歐陸風情為主調,幽雅又寧靜Lunch set沙律🥗馬來西亞娘惹酸甜雜菜沙律味道酸甜微辣,上面有d蟹子、海葡萄 & 蝦,配柚子蜜糖海鹽青梅醬,整個沙律賣相一流,味道仲好有驚喜栗子洋蔥雞湯🧅🌰🐔法式洋蔥湯+中式粟子雞湯fusion版,個顏色未去到傳統法式洋蔥湯既深度,整個湯味道清甜,又有滿滿既洋蔥味,好好飲蟲草花野菌松露意大利飯蟲草花都係菌類既一種,係中式菜式較常出現,仲有野菌,新鮮黑松露片,意大利飯軟硬度煮得岩岩好,菇味香濃,又creamy又好食炭燒美國安格斯西冷扒 配 蒜香蜜糖豉油🥩叫了medium,熟度介乎係medium 至medium well, 我覺得grilled唔錯的,西冷肉味濃郁又腍,碟角有粗鹽、芥末兩款調味料可以蘸,蒜香蜜糖豉油醬味道亦都好特別,甜甜咸咸的,咁fusion既醬汁配牛扒真係好創新,又

Lunch set
沙律🥗
馬來西亞娘惹酸甜雜菜沙律

栗子洋蔥雞湯🧅🌰🐔

炭燒美國安格斯西冷扒 配 蒜香蜜糖豉油🥩
叫了medium,熟度介乎係medium 至medium well, 我覺得grilled唔錯的,西冷肉味濃郁又腍,碟角有粗鹽、芥末兩款調味料可以蘸,蒜香蜜糖豉油醬味道亦都好特別,甜甜咸咸的,咁fusion既醬汁配牛扒真係好創新,又幾夾幾好食喎

意式香草番茄醬蔬菜千層麵
千層麵入面夾左芝士、番茄醬、蔬菜等食材焗製而成,再加左隻唔辣既青椒做左個對比色,賣相又靚又經典既一道意大利菜式

法式朱古力布甸撻配雲呢拿雪糕
用上64%朱古力🍫製成,朱古力味道都幾濃唔太甜,入面質感軟滑,不過唔知係咪雪得耐左有少少皺皮,而雲呢拿雪糕配朱古力既甜品永遠都咁夾

Flat White
奶泡打得綿滑,咖啡豆帶烤烘既堅果味,整杯口感順滑

一心以為佢係普通打卡cafe,但無論環境、食物質素、味道同賣相都相當出色,價錢唔算平但我覺得值回票價,米芝蓮廚師坐鎮果然唔係浪得虛名

馬來西亞娘惹酸甜雜菜沙律
2023-02-16 180 浏览
係香港黎講 神話屋係一間超級pet friendly 既餐廳 令我地喜出望外既係員工主動比食水狗狗備用 食物方面 以食物質素 賣相等等 絕對係一流好睇又好食 水準對得住佢收既價錢👍🏻因為香港大部份pet friendly 既餐廳 收費同食物水準都係唔相等😂至於有待改善嘅地方 昨天員工沒有通知下突然之間送上甜品(甜品可以加生日牌)播生日歌 當時我哋出咗去影相好狼狽行返位🤪我地做唔切準備去影相 拍攝一個紀念日😪影唔到一個完美既birthday 有少少唔開心希望呢個地方 佢哋可以改善下上甜品之前通知客人做好📷準備因為生日真係一年得一次咋 呢度要扣星星 我只俾3粒星服務
食物方面 以食物質素 賣相等等 絕對係一流
好睇又好食 水準對得住佢收既價錢👍🏻
因為香港大部份pet friendly 既餐廳
收費同食物水準都係唔相等😂

至於有待改善嘅地方
昨天員工沒有通知下突然之間送上甜品甜品可以加生日牌)播生日歌
當時我哋出咗去影相好狼狽行返位🤪
因為生日真係一年得一次咋
呢度要扣星星 我只俾3粒星服務
2023-02-15
  • 炸物拼盤
之前嚟過兩次,都係食午餐,午餐有set lunch,而呢度嘅下午茶好多人book,成日都冇位。晚餐唔理咁多都照book定先啦。夜晚冇set dinner,係散叫。原來佢定期會有live band,留意番myth house 的面書同IG。入邊嘅環境同出邊完全唔同。頭盤叫了流浮山蝦沙律配川式麻辣蛋黃醬$148,估佢唔到原來係用一個木盒做器皿,而沙律只有三粒職員講解嘅時候建議成粒食。係有好輕微麻辣味道。我哋三個食,一人得一粒,唔夠喉。新疆風味醬燒澳洲羊架,$278一份有三件,配左新疆孜然味,有幾夾喎。配菜係炸枝竹。重羊味,但冇羶味,好好食。炭燒慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬𩣑配南乳忌廉汁炸番薯。$278拎上嚟嘅時候係薄切嘅,職員講解其實係全熟,不過因為慢煮嘅關係所以有啲粉紅色。所以不用擔心。紅色係南乳醬,少少鹹,但係同啲肉點埋一齊好好食。豬好香炭燒味,好正。但份量太少。蟲草花野菌意大利飯$178迎合大部份香港人嘅口味,所以飯係比較淋。仲有荷葉嘅香味。自家製烏龍茶雪糕$78,烏龍茶味道香濃,底部仲有啲配料。焦糖燉蛋,入邊有好多雲呢拿籽,入口即溶,又唔會太甜,呢個真係好好食。——————————呢度

入邊嘅環境同出邊完全唔同。

新疆風味醬燒澳洲羊架,$278

一份有三件,配左新疆孜然味,有幾夾喎。

配菜係炸枝竹。重羊味,但冇羶味,好好食。

炭燒慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬𩣑配南乳忌廉汁炸番薯。$278
但份量太少。

蟲草花野菌意大利飯$178
迎合大部份香港人嘅口味,所以飯係比較淋。
仲有荷葉嘅香味。

自家製烏龍茶雪糕$78,烏龍茶味道香濃,底部仲有啲配料。

——————————
呢度打卡一流,服務員亦都好友善。全部食物啲味道都係好好食㗎!

不過大部份菜式嘅份量偏細,如果想食到好飽嘅朋友仔就可能要叫個牛扒或者叫多過飯意粉之類會好啲。

2023-01-29
先唔講食物住,因為呢間餐廳真係超級超級無敵靚‼️‼️勁岩中意打卡嘅你地📸,雖然地點唔近市區,不過真係值得去😍一座以藍色、神話做主題嘅大油畫外牆超級睛👀✨好似置身系韓國/泰國嗰啲cafe嘅感覺🌈呢間餐廳有分室內同室外坐位,冬天的話坐室外一邊食嘢一邊打卡真係一流,遇着藍天白雲的話真係零死角地打卡!☀️我當時同朋友係聖誕期間去,所以餐廳外面仲有一棵好大好靚嘅聖誕樹比大家打卡🤩好啦~講返食物先!今次叫左兩個套餐,套餐包括一款前菜、餐湯、主菜和餐飲⭐️套餐—前菜🍳暖蘭花蚌意式蛋餅蛋餅好厚實,蛋味濃,而且上面加左花蚌令到個蛋餅多左層次,花蚌加埋蛋黃醬甜甜地,好開胃✨🥗迷你經典凱撒沙律同一般沙律有少少唔同,佢係原個沙律生菜切左一半,加左啲麵包粒同埋芝士粉,好「芝」味好清新💫套餐—主菜🍖五香柱侯燴美國牛尾意大利飯 ($198) 呢個推介比大家!首先美國牛尾炆得非常之軟腍腍,牛味香濃,超正🤤加上用左五香柱侯醬燜製,啲汁收得剛剛好,均勻包實食材,令到成個牛尾同埋意大利飯都非常濃厚惹味,意大利飯煮得剛剛好,口感煙靭,而且中間加入左翠肉瓜粒,咬落有層次~呢個價錢有埋上面一款前菜、湯、餐飲,主菜份量絕對唔少,值得一試👍

套餐—前菜
🍳暖蘭花蚌意式蛋餅

🥗迷你經典凱撒沙律

套餐—主菜
🍖五香柱侯燴美國牛尾意大利飯 ($198)
呢個推介比大家!首先美國牛尾炆得非常之軟腍腍,牛味香濃,超正🤤加上用左五香柱侯醬燜製,啲汁收得剛剛好,均勻包實食材,令到成個牛尾同埋意大利飯都非常濃厚惹味,意大利飯煮得剛剛好,口感煙靭,而且中間加入左翠肉瓜粒,咬落有層次~呢個價錢有埋上面一款前菜、湯、餐飲,主菜份量絕對唔少,值得一試👍🏻

🥫意式香草蕃茄醬蔬菜千層麵 ($178)
千層麵擺盤非常靚,不過份量就真係唔算多,味道都唔錯,主要有香草蕃茄醬、芝士、少量蔬菜系入面,大約有4-5層千層麵,另外配合埋上面嘅辣尖椒一齊食,辣辣地嘅千層麵又幾過癮😆
本身都係住附近 起緊既時候已經知道呢間餐廳不過之前就未有機會試~早幾日生日 男朋友就帶左我黎 估唔到食物同服務都有驚喜🫢🫢-一坐低侍應就遞左menu比我地 同埋問我地要唔要生蠔 但因為本身唔係好食蠔 所以就無叫到了😌本身仲諗住佢會有set dinner 但係只有散叫 不過我地都無咩所謂 菜式大部分都係fusion野 見到都覺得配搭新奇😆-炭燒美國毅飼頂級牛肉眼扒(12 oz) 配 蒜香蜜糖豉油 $488牛扒叫左5成熟 煎得剛剛好 上菜時間侍應會提醒你小心碟邊有少少熱 好細心然後會介紹番菜式比我地知 例如係呢個蒜香蜜糖豉油係攞過獎既🤣牛扒煎得外脆內軟 切開唔會有太多血水 亦都無乜筋 配搭埋蒜香蜜糖豉油估唔到又真係幾好食🤤🤤 而伴碟既炸番薯都好好食 唔油膩同好香甜🥰-紙包焗紐西蘭比目魚柳 配 意式香草蕃茄醬 •中式菜脯 $228上菜見到個菜既造型覺得好搞笑 放左係雀巢上面咁😂😂同樣侍應上菜時都會介紹番個菜式另外會係你面前剪開個紙包魚🫢本身番茄+魚呢個配搭都一定唔會出事今次加埋菜脯 感覺多左個層次無諗過佢可以整到條魚咁嫩滑!!!😍食到最中間部分係可以用入口即融黎形容 未試過食到咁嫩滑既魚🤤
本身都係住附近 起緊既時候已經知道呢間餐廳
不過之前就未有機會試~
早幾日生日 男朋友就帶左我黎 估唔到食物同服務都有驚喜🫢🫢

上菜見到個菜既造型覺得好搞笑 放左係雀巢上面咁😂😂
同樣侍應上菜時都會介紹番個菜式
另外會係你面前剪開個紙包魚🫢
本身番茄+魚呢個配搭都一定唔會出事
今次加埋菜脯 感覺多左個層次
無諗過佢可以整到條魚咁嫩滑!!!😍
食到最中間部分係可以用入口即融黎形容 未試過食到咁嫩滑既魚🤤🤤
不過菜脯食落就無咩味 只係多左啲好脆口既野增加層次感 唔知如果菜脯味再濃啲既會唔會再特別啲呢?🫢

另外仲叫左個焦糖燉蛋 配 香茅蘋果 $88
甜品方面就相對地無咁驚喜 都係平時食到既焦糖燉蛋咁 純粹係為左有個蛋糕慶祝生日咁😂
野飲無特別叫 只係叫左枝sparkling water 不過侍應服務都好好 見到我地飲完想再添番落杯到 會主動過黎serve我地🤭
整體黎講成晚都好舒服 雖然無live band 但餐廳氣氛好好 當晚唔算多人 餐廳服務都非常到位 值得一讚 有機會會再黎食👍🏻👍🏻
2023-01-12
  • 紙包焗紐西蘭比目魚柳 配 意式香草蕃茄醬 中式菜脯
2022-12-26 232 浏览
聖誕節正日男朋友book左myth house,好大surprise👍🏻坐outdoor聽住live band食飯,又有貼心準備聖誕props,仲有飄雪❄️節日氣氛一秒到位🎉而且係pet friendly, 好多人都有帶狗狗一齊,氣氛好窩心❤️食物方面聖誕係set死左menu,主菜有牛魚或豬選擇,味道中上🆗份量對男士黎講可能不太夠,建議可以加主食🙌🏻但貼心嘅服務實在太加分,好有人情味🫶🏻絕對會再encore!

但貼心嘅服務實在太加分,好有人情味🫶🏻
絕對會再encore!
2022-12-21 165 浏览
今日終於嚟到試吓,一入到去職員嘅態度已經好好,點餐時好細心每個前菜/主菜/飲品/甜品逐樣介紹,佢有杯特別飲品上面有塊菠蘿乾,職員介紹可以食的,係佢哋自家自己烘乾,我哋食完覺得好好味,職員比多3塊我哋食,Booking時講咗有人生日,甜品上面有寫名,出甜品時仲播埋生日歌❤️食完諗住去影相打卡先走,職員會好主動咁幫我哋影相,仲好有耐性介紹企邊度影相打卡最好尤踏入門口開始,到離開餐廳嗰一刻,所有嘢都好滿意,very helpful❤️
用餐时段