2025-05-17
新店舖 新產品 新嘗試 😘😋一句 we‘ve bean spreading joy 吸引我注意我快快手睇下有咩 即場點餐.等準備外賣餐飲中|上網搵吓資料新加坡🇸🇬 30年老字號|🥛 石磨樂豆 Jollibean 🥛南洋華人苦力工作需求|蛋白質吸收 除肉就係豆近年大升級產品|年輕化現代化包裝📦亦設會員app|可預訂自取等優惠功能強調每日使用天然大豆製作|注重大眾健康飲食趨勢期限限家 爆款 創新產品|吸引年輕世代嘗試.▪️ 爆餡芋泥吐司 🍞 【季節期間限定】話係吐司|其實更似飛碟|對開 紙盒包裝|稍為有烘底爆滿嘅芋泥 再加上肉鬆碎|副品來講唔錯👍🏻.▪️ 即磨咖啡豆乳 500ml平時飲咖啡都落奶|估唔到落豆乳會入口mild咖啡酸味會到豆乳中和|唔會有太大落差感.▪️ 樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳 500ml 無調味豆乳|加真材實料 木瓜雪耳店員有提醒🔔 飲前攪拌均勻微甜 清純滿滿健康感|木瓜雪耳綿密易入口.▪️黑白芝麻豆腐花 層次分明嘅黑白|芝麻有粒粒細磨口感大大筒 絕對大方落重手|豆味濃厚又順滑所有餐點 整體就自帶健康|少糖|自然|輕盈|清新餐飲派系.最後 download 個 石磨樂豆 Jollibe
我快快手睇下有咩 即場點餐
層次分明嘅黑白|芝麻有粒粒細磨口感
大大筒 絕對大方落重手|豆味濃厚又順滑
所有餐點 整體就自帶
健康|少糖|自然|輕盈|清新餐飲派系
最後 download 個 石磨樂豆 Jollibean APP
睇吓有冇興趣下次試|大概有以下系列
▪️豆乳茶(花茶/抹茶)
▪️豆乳奶蓋
▪️豆乳沙冰
▪️豆腐花及其他甜品(仙草 桃膠 布甸 黑糖珍珠)
▪️養生水果樽裝豆乳
▪️各式吐司(估唔到多款選擇到一個點)
🗣️ 最後我突然感受到現今餐飲行業幾件難事
① 商場內連鎖餐廳🍴一體化|食材成本要打低
價格更低就係主流 標準化食物成結果
但多樣化 地域化食品才 連結連繫到當地大家胃口
👀 石磨樂豆 Jollibean|有港式豆乳 使我驚訝
② 老字號因為行政人員僵化|對現代化設備及營銷卻步
👀 自家手機app 同 order & grab 絕對係近年營銷策略
③ 中國傳統小食雖然普通|價錢上就有較強落差感|
即西日式小食 大眾會因文化差 覺得價錢貴少少 可接受
但普通卻最親切|將早餐&下午茶時段做優惠 減低價差
而期間限定、節日優惠 引起新鮮感 算係出盡奶力營銷
古時豆稱「菽」而英文 soybean |soy 就音譯「菽」
Soybean 創於18世紀|巴黎世博會中才出現在西方世界
西方社會接觸到大豆|豆製品再進化🧬