2019-01-25 665 浏览
I have always wanted to visit the Stone Houses in Kowloon but it has always been closed when I went.Finally it was open so went there for drinks.The Irish Cream Milk was an interesting option so had that.It just tasted like milk with a coconut touch to it because it is made with monins syrup.If you wait a while it tastes better colder.Also had the tea which is the usual tea bag tea.I've seen this stuff in Shatkung. Those old pots and stuff but if you haven't then here is the place to see old bun
I've seen this stuff in Shatkung. Those old pots and stuff but if you haven't then here is the place to see old bunker beds and suitcases.
2019-01-20 646 浏览
今日出到九龍城搵食「石屋咖啡冰室」。午餐選擇都算多,飯,意粉,高比包,沙律、連all day breakfast都有。其實還有幾款小食,特色咖啡,但今次就未試到。1. 白汁粟米豬扒飯+即磨咖啡(+$10加大)豬扒味道唔錯,可惜有點乾同實,粟米汁不過不失。👍🏻👍🏻👍🏻2. 手撕豬肉漢堡拼薯條+抺茶鮮奶(+5加中)肉絲好林,唔會連包一齊食時咬唔斷。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3. All day breakfast+榛子鮮奶咖啡最普通,樣樣有d,蛋炒得過熟,牛角包還算鬆軟。榛子鮮奶咖啡就略為過甜。👍🏻👍🏻👍🏻餐廳內還有很多懷舊的擺設,可以影下相,食物整體算不過不失,以企業經營算不錯,環境可以彌補不足之處!
今日出到九龍城搵食「石屋咖啡冰室」。

1. 白汁粟米豬扒飯+即磨咖啡(+$10加大)
豬扒味道唔錯,可惜有點乾同實,粟米汁不過不失。👍🏻👍🏻👍🏻

2. 手撕豬肉漢堡拼薯條+抺茶鮮奶(+5加中)
肉絲好林,唔會連包一齊食時咬唔斷。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
3. All day breakfast+榛子鮮奶咖啡

白汁粟米豬扒飯
手撕豬肉漢堡拼薯條
All  day  breadfast
2019-01-19
白汁粟米豬扒飯
手撕豬肉漢堡拼薯條
2018-12-18 814 浏览
唔知點解一直對all day breakfast都有條癮,但每次都要揸車去到好遠先食到,今次又比我搵到呢間係九龍城民生書院隔離嘅石屋環境舒適,食材新鮮,味道唔錯,價錢亦都唔貴最適合過嚟拍下拖,或者同朋友嚟吹下水

環境舒適,食材新鮮,味道唔錯,價錢亦都唔貴
最適合過嚟拍下拖,或者同朋友嚟吹下水
2018-12-03 775 浏览
今午去了土瓜灣午饍,飯後意猶未盡想找一間咖啡店閒坐,於是在網上尋找附近有沒有非連鎖式的咖啡室,找到此店。 我常到九龍城區做運動,奇怪從沒留意有此咖啡店,所以立即駕車前住。大約七分鐘車程,按著Google map 駕車經過石屋家園時,手機顯示已到達目的地,莫非咖啡室就在此園? 因我們時常經過此園也沒察覺,好奇心去試試更大了。泊了車步行數分鐘回到此園,果然有六、七張㘣枱已坐滿客人,環境彷忽置身於外國,而咖啡館如名是位於石屋內。 原來此區曾為寮屋區,並在2001年全面清拆,僅遺下這石屋。 咖啡室旁還有展覽館,因今日沒閒情,我們決定下次再來時需預多些時間來參觀。店內也有一些座位,而且內觀擺設古式古雅,配合此石屋歷史。 秋意正濃,當然在露天區坐更為寫意。  我們叫了泡沬咖啡、伯爵茶和蘋果金寶批配雪榚,出品令人驚喜。咖啡調得比連鎖式咖啡店更有水準,蘋果金寶批聽說是此店出名,果然做得很好,不太甜,差不多想再叫多一次。很高興今日找到此館,讓我們度過一個短暫但非常寫意悠閒的下午。晞月藍 HestonBlue

晞月藍 HestonBlue
2018-12-01
  • 蘋果金寶批配雪榚
2018-11-14 620 浏览
去開九龍城,見到呢度係活化左的cafe,諗住行下坐底食野。星期六好多家庭喺度玩,出乎意料地好full!我叫左latte同埋egg benedict。latte不過不失,味道似連鎖店⋯egg benedict的hollandaise sauce望落色有啲淡,食落有啲蛋黃凝結左,可能係打sauce嗰陣太近熱水。 同埋好得意地個poached egg放左喺english muffin同smoked salmon中間,要揭開smoked salmon先切到。不過諗諗下,啲蛋汁就可以大部份都比塊muffin吸晒!沙律菜正常,但沙律醬太咸⋯朋友叫左日式燒汁牛肉飯,話想食返吉野家嗰啲不過以$55一個餐,又真係唔可以話差。不過自己鍾意靜啲,呢度假日太多小朋友就比較唔理想。同埋可能始於係活化,啲地面都唔係好平,張枱會搖來搖去😅 有待改善~

朋友叫左日式燒汁牛肉飯,話想食返吉野家嗰啲

2018-10-25 758 浏览
全日早餐(煎蛋、雞肉腸、煙肉、煙三文魚、牛角包及焗豆)HKD 58 :整體味道不錯。牛角包焗得非常香口。香草煙三文魚意大利粉 HKD 58 :三文魚意大利粉味道較為普通,但意粉煮得剛剛好,不會太淋。環境:餐廳位於樂富偏僻既位置,所以就算假日去,都唔會太多人。餐廳附近環境都比較靜,提供左一個舒適環境享受all day breakfast。雖然店鋪面積比較細,但係坐位都好闊落。同埋餐廳都有提供室外位置,如果好天既話,坐戶外位都係唔錯既選擇,但要留意番,出面都幾多蚊,所以如果惹蚊人士就要做好防蚊措施啦。
整體味道不錯。牛角包焗得非常香口。

香草煙三文魚意大利粉 HKD 58 :
三文魚意大利粉味道較為普通,但意粉煮得剛剛好,不會太淋。

環境:
全日早餐及香草煙三文魚意大利粉
2018-10-04
全日早餐及香草煙三文魚意大利粉
  • 全日早餐
2018-10-13 600 浏览
同事們Friday Lunch帶我到石屋午餐。到達時被周圍寧靜的環境吸引著。平時不是特意過來,都不會經過這兒!入到石屋內裝潢特別,有著原來石屋原來的樣貌,卻又有一個大大沖咖啡的area。Lunch set 有沙律,意粉,飯,麵包配咖啡茶。價錢若五十多到七十多不等。我叫了班尼迪配hazelnut latte。班尼迪的水煮蛋剛剛好,我是喜歡整隻蛋連著流心蛋黃吃下,正! 蛋黃醬酸度剛好,配上煙三文魚,火腿,烤香的麵包,十分滿足。hazelnut latte我叫了大size,要另加10蚊。不錯! 咖啡味夠不會過份多奶,是比一般甜了一點,溫度低了一點,其他無可挑剔!下次工作忙到頭昏腦脹,來這兒叉電,下午再努力工作去!

下次工作忙到頭昏腦脹,來這兒叉電,下午再努力工作去!
2018-10-13 509 浏览
比朋友睇啲相佢哋仲以為係喺西貢或者元朗嗰啲地方嘅Cafe,點知原來九龍城馬路邊都竟然有一達咁Chill嘅地方,旺中帶靜,交通又方便,真係一個假日chill 下的好地方。其實我已經去過好多次,但是每次都是吃午餐或者早餐,未試過下午茶,今次去嗰度,大概下午四點幾,一於坐出邊試吓佢嘅咖啡同蛋糕。最有心思嘅係佢嘅咖啡,一般coffee shop幫你拉花都係得心形或者葉形,但是呢度的咖啡會比到驚喜你。今次我杯咖啡係貓貓型,我望到隔離枱,他的咖啡是熊仔。所以真係次次你次次有驚喜。最重要的是如果喺銅鑼灣尖沙咀這樣水準的咖啡拉晒特別花,一定會價錢有返咁上下,但是這裏的咖啡都只是$20幾,真係性價比高。蛋糕方面,如果鍾意食比較light 啲嘅可以揀呢個 Apple Crumble with Vanilla ice cream.個蘋果批做得很有水準,外面脆裏面有真的蘋果肉。不過要留意開放時間,因為這裏是不做晚餐的,所以唔好太晏去到呀!

2018-10-11 522 浏览
位於九龍城聯合道石屋花園內的「石屋咖啡冰室」,店內地方狹窄,燈光暗淡柔和,但外面環境清幽寧靜,放了數張户外膠桌椅和大陽傘,我們二人在大陽開始西斜時選擇坐室外,雖然開始有點秋意,但坐了半小時已霧汗珠,如果是炎炎夏季的話,會更加熱力逼人。 這家店要先走進店內點餐付款,然後職員會把食物傳送到你就座的桌上。其實香港有這些地方實在難得,可惜的是太近大馬路了,不時會聞到汽車癈氣。食物選擇也算多,味道也合格,整體評價比某些大型連鎖cafe 還高👏🏻👏🏻👏🏻水煮蛋上的蛋黃醬味道偏淡,不油,水煮蛋亦完整牛角麵包偏涼,蛋是8成熟,帶點流心,味道不錯!兩杯飲品亦合格,凍伯爵紅茶是微甜的。已收藏了這家「石屋」,會再回來👍
水煮蛋配煙三文魚

水煮蛋上的蛋黃醬味道偏淡,不油,水煮蛋亦完整
All  day  breakfast

牛角麵包偏涼,蛋是8成熟,帶點流心,味道不錯!

兩杯飲品亦合格,凍伯爵紅茶是微甜的。
已收藏了這家「石屋」,會再回來👍
水煮蛋配煙三文魚
All  day  breakfast
2018-10-09 327 浏览
食物OK,意粉和咖啡不錯。十分欣賞Cafe 不歧視反聘用有需要人士於Cafe 工作。liked. 當日是星期六午膳時間,很多一家大細前來用膳。店內裝修有特色,飯後可走一趟古跡,也是個好選擇。

2018-10-08 290 浏览
第二次黎,做多左D資料搜集。富地鐵站大約步行8分鐘就到,其實好方便,渣車可泊對面屋苑或後面兩條街有咪錶位!而家秋高氣爽最岩坐露天~大約有十張檯,室內有兩層,先點餐付款,餐具,餐紙,調味料,冷熱水是自助形式~充滿懷舊既裝潢~懷舊花紋地磚,搪瓷花花碟,牆上亦掛滿當年的海報!原來呢度經過兩年多復修,活化左座石屋 ,保存好花崗岩牆壁,做埋文物探知中心,真係幾別開生面!呢到主要賣西式食品,有沙律,甜品,焗飯,由於閒日少人去,廚師好有心造菜,味香味都別出心裁。
2018-10-06
2018-09-30 624 浏览
兩條友四點想搵咖啡飲同食D野,本來打算今日喺石屋依度食早餐,但因為遲左收工,所以唯有依家行黎依度食下午茶。兩人分食一個全日早:,一個飲凍即磨咖啡,一個飲榛子牛奶。休閒的這兩天雖然係香港消費價,但就有著去渡個假感覺,這次在九龍城區的所有店內,她們都有著舊日香港小店內的人情味同細心全日早餐依度個價喺出面確實難找到,十分抵食。咖啡夠純喉,好好味,因為戶外位今日有活動,所以座左喺出咖啡位附近,睇多左,聞多左感覺十分好
。兩人分食一個全日早
:,一個飲凍即磨咖啡
,一個飲榛子牛奶
全日早餐依度個價喺出面確實難找到,十分抵食
。咖啡夠純喉,好好味,因為戶外位今日有活動
,所以座左喺出咖啡位附近,睇多左,聞多左
感覺十分好
全日早餐
2018-09-30
全日早餐
  • all day breakfast
2018-09-03 598 浏览
試食當日係星期日午後兩三點,店內人數不多,尚有好多位可供選擇。🌮先講環境🌮店內座位不算太多,但相當闊落,有梳化座椅,相當舒適,但只有幾檯有梳化椅,所以要睇你好唔好彩喇。其餘都係膠凳。另外,餐廳外有露天座位,鍾意戶外食用既食家可以選擇。🍞食物方面🍞當日試左【香草煙三文魚意大利粉】同埋【全日早餐】【香草煙三文魚意大利粉】:味道不錯,不算太濃醬汁,而且$58意大利粉黎講質素可接受。三文魚份量都幾多。【全日早餐】:比起一般西餐廳嘅全日早餐不會太油膩,幾岩香港人口味。值得一讚係個牛角包,烘焙時間岩岩好,鬆脆可口👍👍👍腸仔又唔會太乾身,綜合而言都有中中水準。⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱【香草煙三文魚意大利粉】:$58⭐️⭐️⭐️⭐️【全日早餐】:$58⭐️⭐️⭐️環境:闊落、舒適、但無景觀⭐️⭐️⭐️⭐️衛生:乾淨⭐️⭐️⭐️⭐️服務:普通⭐️⭐️⭐️抵食:價錢包埋環境咁正,不錯⭐️⭐️⭐️⭐️
🌮先講環境🌮
🍞食物方面🍞

當日試左【香草煙三文魚意大利粉】
同埋【全日早餐】

⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱⛱
【香草煙三文魚意大利粉】:$58
【全日早餐】:$58
⭐️⭐️⭐️
環境:闊落、舒適、但無景觀⭐️⭐️⭐️⭐️

衛生:乾淨
服務:普通
⭐️⭐️⭐️
抵食:價錢包埋環境咁正,不錯
  • all day breakfast
2018-08-31 374 浏览
今日去左樂富做野,行遠d去到呢間石屋咖啡冰室食lunch~chill下~之前都想黎但摸左門釘~留意番佢星期一休息架~佢呢度有室內同戶外既座位~ 戶外既位係有太陽傘既~冬天既話我都想試下坐出面,但夏天我都係入去嘆冷氣好D啦~LUNCH時間都幾滿~不過室內有2層~所以都唔洗等位~我叫左All day breakfast 同橙汁$58我轉左煎蛋做炒蛋~ 牛角飽熱辣辣~幾脆香~ 腸仔有少少油!雖然睇落唔係好多,但食哂都幾飽架!同事就叫左奄列早餐同EARL GREY $48呢個就真係唔係好飽啦,不過同事唔餓,所以剛好!Overall,樂富黎講價錢偏貴,不過環境okay!唔洗等~可以chill下~其實佢呢度仲有甜品,不過今次有d飽~下次可以試下~
之前都想黎但摸左門釘~留意番佢星期一休息架~

LUNCH時間都幾滿~不過室內有2層~所以都唔洗等位~

我叫左
All day breakfast 同橙汁$58
我轉左煎蛋做炒蛋~ 牛角飽熱辣辣~幾脆香~ 腸仔有少少油!
雖然睇落唔係好多,但食哂都幾飽架!

同事就叫左
奄列早餐同EARL GREY $48
呢個就真係唔係好飽啦,不過同事唔餓,所以剛好!

其實佢呢度仲有甜品,不過今次有d飽~下次可以試下~
午餐
作為返工媽 ,我十分珍惜週末一家人共處的時光。所以一定會在假日安排些節目,有時未諗到去邊玩,就會由一頓舒適的午餐作起點。早前經過九龍城 ,發現了一個優雅的地方,就是:石屋咖啡冰室還有石屋咖啡冰室於是我默默記住了這個地方,終於有機會去啦。☕️石屋咖啡冰室九龍城聯合道133號石屋家園先說說石屋咖啡冰室,餐廳很優雅,餐廳內裝潢很有特色 ,但座位不多。還好我還更喜歡室外開揚的環境,食物味道不錯, 而且價格也十分實惠!這裡的咖啡很好喝,還有可愛的拉花,看著已令人心情大好,喜歡咖啡的朋友不要錯過!吃飽後,可以到旁邊的石屋參觀一下,了解一下昔日龍城文化。遊覽完石屋家園,大家還可到城寨公園或者九龍城單車公園繼續玩呢!
作為返工媽 ,我十分珍惜週末一家人共處的時光。

早前經過九龍城 ,發現了一個優雅的地方,
就是:石屋咖啡冰室還有石屋咖啡冰室
於是我默默記住了這個地方,終於有機會去啦。

☕️石屋咖啡冰室
九龍城聯合道133號石屋家園

吃飽後,可以到旁邊的石屋參觀一下,了解一下昔日龍城文化。

2018-07-14
午餐