2020-10-07 1594 浏览
之前曾分享过「皇玥」嘅两款经典奶皇月饼,早前偶尔经过其尖沙咀店,知道佢哋都出咗款榴槤奶皇月饼,虽然唔喺人人都锺意嘅款式,但却喺我俩公婆颇心水嘅口味,故短篇写写分享一下。之前嘅食评都介绍过晒佢哋嘅背景,以及包装点样花心思,所以,今次就唔嘥篇幅讲咁多。总之,「流心猫山王榴槤月饼」($328)外观典雅,长形皮革纹理纸盒喺其独特标记,送礼一流。如之前嘅流心奶皇月饼,都喺一盒6个装,每个独立包装,迷你小巧,一次一个,啱啱好。讲得喺流心就唔喺流料,一切开阵阵榴槤飘香,猫山王榴槤唔喺浪得虚名,而中间嘅榴槤流心馅睇落都好软滑,今次我无叮热佢,因怕啲流心馅泻晒出嚟,反而依家咁样,有种软心嘅感觉仲正。配合埋饼心香滑嘅奶皇馅,香而不腻,实在无得输。  质素即喺质素,「皇玥」个名差唔多喺一种保证,皆因前後试过佢哋几款产品,都无令人失望。
流心猫山王榴槤月饼
。配合埋饼心香滑嘅奶皇馅,香而不腻,实在无得输。
外卖自取
2020-06-27 2105 浏览
今日谂住买月饼送礼,去左尖沙咀揾下有咩得体又抵买既舖,经过加连威老道见到新开既饼舖,之前睇过系半岛首创奶皇流心月饼既叶师傅研发!入面有好多中式礼饼,有月饼,蝴蝶酥,杏仁条等等,样样都吸引!屋企人钟意食蝴蝶酥,见到有几种口味,最得拣左榛子蝴蝶酥($138) 翻屋企第一件事就梗系同屋企人开心share食落超脆超香牛油味🥰 入面榛子令个蝴蝶酥更加多同多左啲果仁味~ 细细块一啖一旧就啱啱好😛 话咁快成盒已经一次过俾人食晒啦

2020-06-24 1349 浏览
屋企人好锺意食蝴蝶酥,咁啱今日行经尖沙咀加连威老道见到皇玥,於是行入去逛下。店舖好阔落,内里布置好有心思,门口有个老香港怀旧风的打卡位。 店员好有礼貌,仲可以试食各款饼食。店员介绍呢度嘅蝴蝶酥是由米芝莲饼艺大师黎永冠师傅主理。黎师傅锐意钻研,创制出12款口味的蝴蝶酥。买了盒伯爵茶蝴蝶酥精装礼盒回家做tea, 口感松化,有清新嘅伯爵茶香,唔会太甜,一盒有四包,每包有四块。酥饼采用法国天然牛油,牛油香味自然,质感绵滑,加上来自英国的上等伯爵茶叶,带来不涩口的伯爵茶香👍🌈。

2020-06-24
  • 伯爵茶蝴蝶酥
2020-03-22 1900 浏览
买了原味蛋卷两次,好香牛油同蛋味。唯一奇怪的是只有三条短蛋卷的包装, 铁盒一盒八包$198,因为三条短的其实等於一条传统长蛋卷😅所以价钱系相当贵而且over pack. 送礼会比较合适。我个人锺意传统的长条可以试真个味。虽然比较贵但在本地制作来说是个不错的选择👍🏻
15 分钟 (外卖自取)
2020-03-09 1861 浏览
经过尖沙咀加连威老道, 见到呢间本地饼舖, 当然要支持本地制造, 产品有蝴蝶酥, 蛋卷, 曲奇饼及唐果子, 见到现在全店买一送一, 更重要的店内各款都有试食, 蝴蝶酥, 蛋卷, 曲奇饼狂热的我当然不会错过, 蝴蝶酥有12款口味(原味/麻辣/榛子/百里香/伯爵/小米/椰子/五谷/紫菜/蕃茄/杏仁/芝麻), 蛋卷有6款口味(原味/伯爵/椰子/香葱紫菜/咖啡/榴槤), 真系花多眼乱, 最後我同朋友就买左四盒, 两盒蝴蝶酥, 原味及紫菜味,  两盒蛋卷蛋, 原味及榴槤味. 蝴蝶酥$138/2盒, 1 盒有4包, 每包有4条. 蛋卷$108/2盒, 1 盒有4包, 每包有3条. 买一送一真这价钱可以试一试, 多多支持香港本土制造.

蝴蝶酥$138/2盒, 1 盒有4包, 每包有4条.
蛋卷$108/2盒, 1 盒有4包, 每包有3条.

买一送一真这价钱可以试一试, 多多支持香港本土制造.

2020-03-08
2020-01-13 2016 浏览
这次去了尖沙咀的皇玥饼艺逛逛 店铺装修挻美丽感觉不像一般的曲奇饼店 有一种华丽装修的外观食物款式挻多 有传统香港小食 也有现代元素的食物集合新旧交融的食物 看到还有精美的旧式糕点很美放在门口当眼位置 令人感到挻吸睛的感觉☺️🤤🤤·朱古力杏仁精装曲奇 HKD$98礼盒的包装很美 打开里面看看是独立包装 是挻方便不用怕食不完会变腍 味道挻香 咬落去很香朱古力味再咬下去食到杏仁的口感 而且味道不算太甜挻不错店铺环境挻整齐🤔 地理位置挻方便 食物份量不过不失味道可以接受因为不太甜 价钱是中等价钱 服务态度不错

这次去了尖沙咀的皇玥饼艺逛逛 店铺装修挻美丽

再咬下去食到杏仁的口感 而且味道不算太甜挻不错

店铺环境挻整齐🤔 地理位置挻方便 食物份量不过不失
味道可以接受因为不太甜 价钱是中等价钱 服务态度不错

2019-12-25
$98 (其他)
近两年中秋节都有购入皇玥的流心月饼,至今仍是个人心目中最出色的月饼品牌。後来皇玥更不断推陈出新,研发出蛋卷、蝴蝶酥及唐果子等烘焙产品。经典流心双辉月饼 ($388)月饼由前半岛奶皇月饼始创人叶永华师傅监制,流心双辉月饼包括流心奶黄及流心芝麻月饼各四件,值得一提的是皮制月饼盒既精致又实用,分为两层可以循环再用毫不浪费。月饼放置室温未经加热已经相当流心,流心奶皇月饼比流心芝麻油腻感重,拿起已经感受到芝麻月饼外皮明显乾爽得多;以焗炉翻热後外皮酥脆得有如牛油曲奇,富牛油香而且厚薄适中,更加没有出现皮馅分离。流心芝麻月饼为叶师傅首创的款式,芝麻馅与奶皇馅一样幼滑细腻,质感油润绵密但不会过分黏稠。芝麻馅黑芝麻味香气浓郁,而奶皇馅的咸蛋黄味与奶香亦醇厚平均,色香味俱全。经典奶黄月饼 ($318)相比流心奶黄月饼,经典版的奶香更加醇厚突出,但此消彼长咸蛋黄香则稍逊一筹。去年推出过由卢觅雪同叶师傅一齐研发的系列,购入了一盒风花雪玥精选月饼 ($318),有四款创新口味,包括朱古力、芝士、紫薯和伍仁月饼各两件,当中个人最喜欢朱古力味,有如朱古力Fudge一样细滑;芝士味标榜用上意大利顶级芝士,奶香当中混和

经典流心双辉月饼 ($388)
经典奶黄月饼/经典流心双辉月饼
流心芝麻月饼

经典奶黄月饼 ($318)
经典奶黄月饼

去年推出过由卢觅雪同叶师傅一齐研发的系列,购入了一盒风花雪玥精选月饼 ($318),有四款创新口味,包括朱古力、芝士、紫薯和伍仁月饼各两件,当中个人最喜欢朱古力味,有如朱古力Fudge一样细滑;芝士味标榜用上意大利顶级芝士,奶香当中混和阵阵咸香,创新但毫无违和感;但略嫌紫薯月饼紫薯味较为淡薄。

流心猫山王榴槤月饼 ($378)
流心猫山王榴槤月饼/经典流心双辉月饼
流心奶黄月饼/流心猫山王榴槤月饼
2019年新出的流心榴槤月饼保持往年月饼的水准,将新鲜猫山王果肉混入咸蛋黄,榴槤味浓郁自然但偏甜,质感油润细滑,既不过分黏腻。

另外,皇玥的蝴蝶酥由米芝莲饼艺大师黎冠华监制,共有12款口味之多,包括原味、芝麻、伯爵茶、椰丝、番茄、五谷籽、麻辣、榛子、杏仁、紫菜、百里香及小米。

麻辣蝴蝶酥 ($138)
麻辣蝴蝶酥
酥皮上舖满一层川椒及海藻糖,内层更加入辣椒乾碎,辛香惹味,出乎意外地呛辣,对我而言有点太辣,但相信对於嗜辣之人定必正中下怀。

榛子蝴蝶酥 ($138)
榛子蝴蝶酥
将意大利原粒榛子以低温烘烤再磨碎,成份天然,榛子香气馥郁。
经典奶黄月饼/经典流心双辉月饼
流心芝麻月饼
经典奶黄月饼
流心猫山王榴槤月饼/经典流心双辉月饼
流心奶黄月饼/流心猫山王榴槤月饼
榛子蝴蝶酥
本土品牌皇玥又出新产品,今次系好多人都锺意食嘅蝴蝶酥🦋!一次过推出12款口味,有咸有甜仲有辣,总有一款会中你心水😆。.🥨麻辣蝴蝶酥/榛子蝴蝶酥($138)独立包装,一包4件,唔惊开左食唔晒会腍✌🏻。试左麻辣同榛子味,蝴蝶酥乾身唔油腻,口感薄脆🍪,的确做得好唔错👍🏻。大家唔好睇小麻辣味,唔系得个名, 麻辣味坚系好突出🌶,味道好鬼刺激!而榛子味就好香,系大众都会中意嘅口味🌰🍫。除咗自己食,用嚟送礼都好唔错🎁。

🥨麻辣蝴蝶酥/榛子蝴蝶酥($138)
2019-09-30 1013 浏览
一年一度中秋佳节🎑🥮紧系要食件流心奶皇月饼应节今年买咗盒皇玥试下 呢间店舖系前半岛酒店米芝莲二星大师 黎永冠师傅打做用焗预热焗几分钟微热非常好味真系有流心奶皇 一阵阵咸蛋香味渗出外层月饼皮焗得啱啱好不会过燶仲有流心榴槤月饼 下年一定要早啲买试下榴槤味
一年一度中秋佳节🎑🥮
真系有流心奶皇 一阵阵咸蛋香味渗出
外层月饼皮焗得啱啱好不会过燶
仲有流心榴槤月饼 下年一定要早啲买试下榴槤味
2019-09-29 781 浏览
虽然过咗中秋节,但系可以继续食时令食物。就好似今日咁我继续食奶黄月饼。呢一间月饼嘅店主曾经系名店嘅月饼主持嘅人,所以我都有信心。我呢就忘记咗唔低切开咗之後嘅相,我只可以同大家讲我嘅感受。而家嘅奶黄月饼,牛奶味同蛋黄非常之配合,唔会好似某连锁集团咁样,牛奶味超重,两者味道非常之配合。今天,我好锺意呢间奶黄月饼。

2019-09-24
2019-09-27 710 浏览
3月开幕,最近有台湾朋友黎香港,想买手信唔想买熊仔曲奇,想买特别一点的我谂起呢一间,蛋卷,奶皇月饼同埋其他饼食100%香港制作,有食品认证 天然食材制成,店面仲有打卡位,而家做紧优惠买3送一或买2送1平均价不太贵,合理水平朋友买了蛋卷同饼乾,试吃了很满意而且蛋卷口味十分多,好独特,连咖啡味都有呢~尖沙咀加连威老道43号地舖
3月开幕,最近有台湾朋友黎香港,想买手信
唔想买熊仔曲奇,想买特别一点的
我谂起呢一间,蛋卷,奶皇月饼同埋其他饼食
100%香港制作,有食品认证
平均价不太贵,合理水平
朋友买了蛋卷同饼乾,试吃了很满意
而且蛋卷口味十分多,好独特,连咖啡味都有呢~
尖沙咀加连威老道43号地舖
5 分钟 (外卖自取)
2019-09-11 611 浏览
收到🎁香港制造「皇玥饼艺」#流心奶皇月饼🥮 听闻系呢个月饼 #今年攞哂奖 🏆而 叶师傅就系 #正宗奶黄月饼始创人及前半岛大师 🥮 讲真近呢几年话好食既暂觉得 #美心 见得下人,个价钱都抵,但个流心好真心讲系「油」比较多,仲未有1款系食到1x年前半岛既水准😓小学同学话温暂提示✨ #皇玥 呢款流心月饼🥮❌不可以叮❌✅可用煎pan加热✅ 最佳食法,预热焗炉150°C,加热5分钟就最好👍🏽👍🏽✅仲系来自法国牛油(好似小公主对花生敏感可以食)咁Vienn就试下未加热🍳系点✨嘴仔👄比较细既麻烦咬多1、2啖😏😏✨入口好软滑,而且好香奶味✨咸蛋黄okay,但重口味既会略嫌未够香✨唔会太甜,1次依咗2个🤣🤣✨中间奶黄再加流心较果,入口即融Overall真系觉得唔错哟,有惊喜,不过好似已Sold out,而且有防伪QR code ,咁就唔惊买咁假价🤩🤪大家不妨一试💕有朋友问Vienn食咗几多月饼,食咗几十个😎😎#TR90达人 #怎吃也不胖 #肥dodo食记
收到🎁香港制造「皇玥饼艺」#流心奶皇月饼🥮

小学同学话温暂提示✨ #皇玥 呢款流心月饼🥮
❌不可以叮❌
✅可用煎pan加热
✅ 最佳食法,预热焗炉150°C,加热5分钟就最好👍🏽👍🏽
✅仲系来自法国牛油(好似小公主对花生敏感可以食)

咁Vienn就试下未加热🍳系点
✨嘴仔👄比较细既麻烦咬多1、2啖😏😏
✨入口好软滑,而且好香奶味
✨咸蛋黄okay,但重口味既会略嫌未够香
✨唔会太甜,1次依咗2个🤣🤣
✨中间奶黄再加流心较果,入口即融

#TR90达人 #怎吃也不胖 #肥dodo食记
我们的至爱,上年都食咗好几盒 的奶黄月饼。从陌生到认识,从认识到喜欢,估唔到今年仲正,加埋「奶黄月饼之父」叶永华大师傅唯一传人、米芝莲二星大师黎永冠师傅加入,不断钻研、不断调整配方,跟叶师傅一同研发最新的流心月饼系列,试过你会发觉浓郁奶油与咸蛋香气,极薄的外皮细嫩酥润,食落香而不腻,一家人一齐过的中秋节,最紧要食得快乐、食得健康!下次真系要试下黎师傅设计的流心猫山王榴槤月饼,知道黎师傅将果肉融入内馅,我估应该都系好美味,真系Can’t wait to try it!

2019-08-14
2019-08-31 751 浏览
朋友介绍先第一次试呢个名牌月饼 ,盒盒月盒都好贵呀!最平都388$ 试左流心奶皇、流心姜汁、同埋猫山王月饼。猫山王嗰个榴槤味不重、流心姜汁我都麻麻哋嗰只。最锺意食都系留心奶黄月饼🥮,一盒有八只 个盒就超级名贵 可以比我用黎放首饰耳环,但系实在太太太太贵了! 但面劲多人排队,今日买有8折 真系见到人头涌涌,我另外在买咗曲奇饼礼盒$198 ,唔知个味道点样呢都系拎黎送礼。性价比:6/10美味程度:得奶皇流心好食8/10

性价比:6/10
美味程度:得奶皇流心好食8/10

下个月就是中秋节了喔~今年第一盒月饼是朋友送的,购自 皇玥饼艺 !这家还没有吃过呢听说是由半岛奶黄月饼始创人和米芝莲二星饼艺大师带领专业厨师团队制作所以有点点的期待耶~再加上有我最喜欢吃的流心系列!我收到的是 - 真味流心双辉月饼 ($388/8件)盒子很重身!用了纸套着,向面的通花是中华风~并没有太多的装饰。月饼盒最常见是铁盒,但这个看起来很像首饰箱 (笑) 吃完後留来装别的东西也可以!话说背後还有一个QR Code的防伪贴纸~这款一共2种口味的月饼,每种有四个~分上下层放着上层还放了简介和食用方法,有两种可以跟着试试看哟 (´・ω・`)流心奶黄月饼 - 平时吃开的在室温下也未必有"流心"的效果 ... 但这个的奶黄一切开就流出了!口感十分柔滑浓郁的奶香再加上咸蛋黄的咸香,这是我暂时吃过最好吃的!流心姜汁白莲蓉月饼 - 这个很特别~而且在这之前很久没吃白莲蓉月饼喇原本吃太多会觉得腻的白莲蓉,融合了姜汁後变得更为清香而且那姜味亦颇浓郁~再加上流心的奶黄让口感层次更添丰富!
所以有点点的期待耶~再加上有我最喜欢吃的流心系列!
我收到的是 - 真味流心双辉月饼 ($388/8件)

月饼盒最常见是铁盒,但这个看起来很像首饰箱 (笑)

这款一共2种口味的月饼,每种有四个~分上下层放着

但这个的奶黄一切开就流出了!口感十分柔滑
浓郁的奶香再加上咸蛋黄的咸香,这是我暂时吃过最好吃的!
流心奶黄月饼

原本吃太多会觉得腻的白莲蓉,融合了姜汁後变得更为清香
而且那姜味亦颇浓郁~再加上流心的奶黄让口感层次更添丰富!
流心姜汁白莲蓉月饼
真味流心双辉月饼 (8件)
2019-08-04
流心姜汁白莲蓉月饼
真味流心双辉月饼 (8件)