2019-08-18 139 浏览
牛下新开的小店,街坊地方难得除了辣米线和薯粉和莎莎亚终於有其他的选择。慢煮牛肉煮得软嫩,像在middle至middle well中间,可是里面有些筋位有点难咬。旁边黄瓜偏甜,配牛肉一齐吃味道不错。只是米饭上,食饭就是想食软熟质感,但是奈何像那种煮的时侯下不够水的白饭或放太久?但这质素已经绝对对得上价钱,配餐还有盒健康饮品。照烧鸡串入味,烧肉片油脂香味十足,香料有蒜粒和葱花,配太阳蛋一齐捞饭无得输。
慢煮美国牛肩胛肉眼扒饭
旁边黄瓜偏甜,配牛肉一齐吃味道不错。
但这质素已经绝对对得上价钱,配餐还有盒健康饮品。

美国黑毛猪烧肉片鸡串煎蛋饭
2019-08-02
慢煮美国牛肩胛肉眼扒饭
2019-05-09 161 浏览
假日下午 经过……见到这发光餐版写上“每天限量发售!牛肩肉饭”。便向店员试问……还有冇。十分好彩!!!有!!! 二话不说 order 一个再加$3 韩国蛋!! 这价格预只有劲小肉和正常白饭份量。 (十分肚饿中……)在等待的时间内....见到店员的背影……应该在 努力地为我煎牛肉。时间一分一秒地过去……过了十五分钟。上菜了!哗!!!见到实物……吓一跳!!!份量比想像多好多!!!肉:超过十片!好厚!有肉汁!生熟度刚好!饭:汁有小小店加上蛋汁肉汁,每口饭好正!蛋:底层香脆,蛋黄流汁! 酒店水准!茶:多片lemon! 冰是食用冰!!好大杯!50元!这品质!我比95分!!!

时间一分一秒地过去……过了十五分钟。上菜了!

哗!!!见到实物……吓一跳!!!

份量比想像多好多!!!

肉:超过十片!好厚!有肉汁!生熟度刚好!
饭:汁有小小店加上蛋汁肉汁,每口饭好正!
蛋:底层香脆,蛋黄流汁! 酒店水准!
茶:多片lemon! 冰是食用冰!!好大杯!

50元!这品质!我比95分!!!
  • 牛肩饭
2019-04-22 321 浏览
牛头角这个商场,好像荃湾那个地王广场一般,想不起吃什麽,就可以到来这个美食广场,但当然,人流就差天共地,牛下新城这儿,人流满满,往往座无虚设。因为不想次次都只是一去到便吃汉堡B,於是这次终於试一试这一间港式西餐饭。见到这个汉堡扒薯饼煎蛋饭啊,本来有有点满心欢喜,但是後来,拿到实物,却又醒起,这些配搭,其实都像是以前的港式颓饭一般。但是这个牛肉汉堡扒,都算卖相不错,最少够厚身,而且面头煎得香脆。虽然内里难免比较熟一点,当然,你在这些美食广场的牛肉,都不能期望它质素太高,因此全熟也是正常事。而通常吃这些饭,放一只煎鸡蛋就最适合不过,切开鸡蛋,蛋黄流到饭上面,就最配合,立即加10分。汁酱也偏少,但是味道还可,有点儿像照烧汁,平均落到饭上面。薯饼也是那些雪藏薯饼,但是还算可以,炸得够热才给客人。冻柠茶极淡味的,看到这个胶杯内里的柠茶,就知道茶味极淡,而且好像只有一两片柠檬,喝起上来,可能比起长沙湾、深水埗那些旧式茶餐厅,给你用来洗餐具那杯茶更加淡。

见到这个

但是这个

而通常吃这些饭,放一只
煎鸡蛋就最适合不过,切开鸡蛋,
蛋黄流到饭上面,就最配合,立即加10分。

汁酱也偏少,但是味道还可,有点儿像照烧汁,平均落到饭上面。
薯饼也是那些雪藏薯饼,但是还算可以,炸得够热才给客人。

2019-04-03 184 浏览
呢个food court d 食物都好高质,附近有间汉堡包店新尝试呢间,竟然出奇地好味,价钱又廉价!分分钟茶餐厅都食唔到呢个质素、份量!佢有个隐藏menu是慢煮牛肩肉饭,呢个不得了!一定要叫呢个餐,超抵食!佢全部餐都跟冻/热柠茶,或者纸包饮品!加钱可以饮特饮!🔶蒜香鸭胸烟肉意粉 $46佢啲意粉是用蒜头炒过,唔系就咁淋汁/唔系hea煮而且份量多到呕,鸭胸烟肉都多都泻,唔系得一两块份量真系好多,成只碟满晒,仲要有山丘咁高🔶黑毛猪鸡肉串煎蛋饭 $48呢个就麻麻地,抵食唔算抵食,但味道都很好!不过我中意食牛多啲😛🔶慢煮牛肩肉饭 $50呢个好好味,啲牛唔会太熟太老,都有六成熟唔un,入口都半溶,$50有咁既质素系超出预期!所以我地要继续支持小店💪🏻佢已经成为我地饭堂
新尝试呢间,竟然出奇地好味,价钱又廉价!
分分钟茶餐厅都食唔到呢个质素、份量!
佢有个隐藏menu是慢煮牛肩肉饭,呢个不得了!

🔶蒜香鸭胸烟肉意粉 $46
佢啲意粉是用蒜头炒过,唔系就咁淋汁/唔系hea煮
而且份量多到呕,鸭胸烟肉都多都泻,唔系得一两块
份量真系好多,成只碟满晒,仲要有山丘咁高
蒜香鸭胸烟肉意粉

🔶黑毛猪鸡肉串煎蛋饭 $48
呢个就麻麻地,抵食唔算抵食,但味道都很好!
不过我中意食牛多啲😛
黑毛猪鸡肉串煎蛋饭

🔶慢煮牛肩肉饭 $50
呢个好好味,啲牛唔会太熟太老,都有六成熟
唔un,入口都半溶,$50有咁既质素系超出预期!
慢煮牛肩肉饭

所以我地要继续支持小店💪🏻
佢已经成为我地饭堂
蒜香鸭胸烟肉意粉
黑毛猪鸡肉串煎蛋饭
慢煮牛肩肉饭
2019-02-20 145 浏览
亲眼经历得宝food court 呢个铺位几次既转变,今次真系算系最有板有眼同有heart 上次食左个牛肩胛已经觉得好正(抱歉冇相)今次再食个汉堡扒饭终於记得影相真实卖相比照片更吸引,仲有我最欣赏既系,就算多人买饭都好,佢都可以保持每个饭既卖相都咁吸引,值得一赞讲返味道,牛肩胛煮得岩岩好,够厚身又够嫰,而且肥瘦得宜,适合爱牛人士图中汉堡扒非常厚身,虽然唔算太juicy,但味道高於水准,美中不足系煎蛋过燶相信呢间店会成为我既饭点之一!

上次食左个牛肩胛已经觉得好正(抱歉冇相)
今次再食个汉堡扒饭终於记得影相

相信呢间店会成为我既饭点之一!
2019-01-11 123 浏览
今日睇完医生,想快快手食完野返家,所以行左去依个新开的 FOOD COURT 睇下。FOOD COURT 入面都有好多选择,有中菜有车仔面又有西餐。见到依一间餐厅,同其他好唔同,价钱贵少少但卖的都系高级餐厅先有的,所以想试下。见到佢有推介 慢煮牛肩胛饭,立即叫个来试。睇样都见到,牛好多,比我预料的多好多,起码有10件。而且入面真系唔系煮到熟透,而系 粉红色的,。牛肉唔老,有牛味,但唔算好重味。份量多,仲要送饮品,都算抵。虽然比起旁边的其他店,佢的价钱可能比较高一点,但见到店主系有心做的,交出的食品都唔错,值得支持下。

见到佢有推介 慢煮牛肩胛饭,立即叫个来试。
慢煮牛肩胛饭

2019-01-09
慢煮牛肩胛饭
2018-12-26 134 浏览
得宝商场有个小food court ,座位唔算多,但夜晚7点半左右都有位坐。今日黎到见到人哋食意粉,闻到香喷喷。见到套餐好多都系40几蚊。之後我地都叫左个蒜香鸭胸烟肉面$46送埋涷柠茶🍋好抵食我觉得真系好大碟,仲好足料。啲鸭胸,烟肉好多,意粉又多,味道仲要几好味,蒜香味岩岩好,唔会好多,又唔会过少,仲香喷喷。绝对系性价比高。因为系第2间叫左其他串烧食,所以叫左一个餐,下次黎会再试其他餐👍🏻👍🏻👍🏻

今日黎到见到人哋食意粉,闻到香喷喷。
见到套餐好多都系40几蚊。

之後我地都叫左个蒜香鸭胸烟肉面$46
送埋涷柠茶🍋好抵食

我觉得真系好大碟,仲好足料。

2018-12-24
2018-10-09 339 浏览
上星期同小朋友行街揾朋友,住开港岛唔熟九龙湾,原来有个商场叫德宝,入面个装修好整齐同有主题,似系旧商场翻新,入面有个完全唔起眼的food court,於是入去八下。呢间FnB 系食西餐,当然有小朋友至爱的薯条,原来餐牌都有大朋友飞佛的松露芝士薯条,见到呢个薯条就知唔系一般food court咁简单,反正到lunch hour一於试下呢间。叫左焗鸡扒饭,牛扒餐配个意粉,仲有焗猪扒饭,朋友们都叫左几个唔同的食物,卖相都超出food court水准。食落就知厨师好用心,唔会为左医饱你个肚而做,仲要满足埋你对眼球,见到都吞口水果种感觉#food court #catering

#food court #catering
(右)松露芝士薯条