2018-01-21 291 浏览
黎過幾次,都係食下午茶,價錢唔算貴,大大份方塊西多士配煉奶 ($25)4大個方塊,新鮮炸,配上牛油同煉奶,咸咸地,甜甜地,好好味花生醬金𥖁西多士 配糖漿 ($25)西多入面有足夠嘅花生醬,食落幾香口其實同方塊西多好相似,只係多左花生醬同轉用糖漿吉列魚柳 配 脆脆薯條 ($29)魚柳唔乾,但薯條唔夠香脆公司三文治 ($37)好足料,有午餐肉,蛋,蕃茄,沙律醬同菜午餐肉唔係薄切,都算幾厚,同塊蛋一樣咁厚食一半已經夠飽麵包先烘底增加口感
黎過幾次,都係食下午茶,價錢唔算貴,大大份

方塊西多士配煉奶 ($25)
4大個方塊,新鮮炸,配上牛油同煉奶,咸咸地,甜甜地,好好味

花生醬金𥖁西多士 配糖漿 ($25)
西多入面有足夠嘅花生醬,食落幾香口
其實同方塊西多好相似,只係多左花生醬同轉用糖漿

吉列魚柳 配 脆脆薯條 ($29)
魚柳唔乾,但薯條唔夠香脆

公司三文治 ($37)
好足料,有午餐肉,蛋,蕃茄,沙律醬同菜
午餐肉唔係薄切,都算幾厚,同塊蛋一樣咁厚
食一半已經夠飽
麵包先烘底增加口感
2018-01-19
2018-01-19 168 浏览
星期日去咗海怡半島附近嘅玉桂山, 行到上去上面,成個南丫島一覽無遺,非常愉快, 落山之後,準備搭車走,見到有間餐廳,諗起突然間想食嘢,就入去食個下午茶 ,百分百餐廳, 係一間茶餐廳, 下午茶叫咗個沙爹牛肉 流心蛋 公仔麵, 只係三十蚊,話咁快就有得食, 沙爹牛肉份量算少, 個湯底冇味精, 流心蛋 係重點之一 蛋醬浸落去湯底一齊食, 特別滋味下午茶餐 除咗公仔麵之外, 連一杯凍飲, 只係需要加三蚊, 凍檸茶茶味不錯, 非常香濃, 最重要係 夠大杯, 33蚊 係依家香港嚟講, 算係不錯了

2017-08-03 361 浏览
我原本想要叫外帶,但是他們沒有反應;而且又一直站在此處,好像不熟悉我一樣,我心想如果不想做就不要做,我想唸住叫一杯凍鴛鴦取走;但是收銀員都是憨憨居居及伙記都是一樣憨憨居居又慢速進入我處,希望給他們盡量改進開心及快樂的心情上班。
外卖自取
2017-06-02 290 浏览
這個「至差海南雞」的雞又不滑,但去骨很好,不過,香茅雞油飯又不油又沒有香味,且飯不熱,飯又硬。個原盅燉湯,得個樣。其實即是高檔少少的例湯。我有飮一杯凍奶茶,好有茶味。各位不要試吃其海南雞。

個原盅燉湯,得個樣。其實即是高檔少少的例湯。

我有飮一杯凍奶茶,好有茶味。

各位不要試吃其海南雞。

琴日,我同我阿媽、阿爸仲有我兩個細佬去樓下果間百份百食下午茶,我哋叫左5碟餸,其中一碟係楊洲炒飯。然後,我哋等左大約一粒鐘,見到隔離枱遲過我哋叫嘅楊洲炒飯仲早過我哋上菜!跟住我阿爸就同個侍應講:「靚仔!我哋叫嘢食叫左成一粒鐘啦喎,點解D嘢食仲未嚟架!」「係,我幫你check吓啊。」 過左一陣之後,個侍應同我哋講:「唔好意思,我地未落單。」呢個時候,我阿爸把鬼火,即刻攞嘢,之後話:「我哋走啦!返屋企煮公仔麵食啊!」跟住果個侍應話:「唔好意思啊。」之後就走左去同其他客人落單,扮到好似唔關佢事咁樣!
2016-04-23 726 浏览
這裡是港島區的舊區,食過附近的平價食堂,今日因為時間已經比較晚,所以很多平價食堂都已經關門,所以今日就試一試,這裡的百份百,雖然都有心理準備唔會平。我點了拉麵,因為唔想吃太飽,其實佢落力sale海南雞,但因為未試過,又唔平,所以放棄試食。這個就是那碗拉麵,佢一送來,我就超失望。已經唔大的碗,裝著唔大的麵,唔緊要,我都唔係太大胃口,試食完後,更失望,蕃茄只係落茄膏,根本零難道,還要搞的意欲都無,湯底又鹹,同茄膏唔夾,又鹹又酸,唔知點形容。麵身都還可以,不過食落似煮公仔麵,快速煮似的,其實佢係咪想煮,還是想搞熟就算。下次再有機會都係試海南雞飯,唔夠錢就不如唔食這間餐廳。

這個就是那碗拉麵,佢一送來,我就超失望。
2016-03-25
2016-03-28 554 浏览
去了海怡半島看電影便打算去鴨脷洲邨隨便找間餐廳吃飯,看到百分百餐廳門面好像不錯,正正常常,便打算光顧。怎料又中伏了!當晚點了鱆魚皇蒸肉餅及鹹魚雞粒豆腐煲加一個中湯及西湯。侍應說蒸肉餅要等蠻久,我們說無所謂,怎料,不夠五分鐘,例湯也未到,肉餅便上枱了,懷疑是之前有人下錯order剩下來。吃了一口,頓時覺得沒有什麼味,肉質較硬實,奇怪的是我們滿口吃到的碎粒並不像馬蹄,而是像芋頭那樣諗身的碎粒,完全不爽口。肉餅不好吃也算了,最恐怖的是一碗簡簡單單的白飯,竟然也充滿「驚喜」--- 就是吃飯途中,我們發現白飯多了幾條約3-5cm像綿繩的東西! 吃了差不多25分鐘,不好吃的肉餅也因為我們肚餓而快要給我們吃掉,但那個雞煲仍未到,催了一次仍未到,最終要說我們趕時間要取消,他們卻說有了有了。其實我看到他們永遠出的也是那些例牌炒粉麵飯,小菜卻無人處理,不是我們催了那麼多次,我想可能要等到它在沒有任何炒粉麵單才煮我們的煲!至於味道只可說不過不失,但絕不是有鹹香味的雞粒豆腐煲。 至於服務也是十分麻麻,當晚客人不多,但那些侍應也是稀稀落落散落餐廳每個角落,趕收工,不太理用膳的客人,服務也是很慢,叫了個

至於服務也是十分麻麻,當晚客人不多,但那些侍應也是稀稀落落散落餐廳每個角落,趕收工,不太理用膳的客人,服務也是很慢,叫了個西湯又給了中湯。

後來看了openrice的review,才知道這件餐廳成績「彪炳」!在20間的百分百餐廳中,以僅差一個負評而飲恨不能榮登最多負評的百分百餐廳之榜首。但我對它很有信心...
2015-07-19 410 浏览
這間茶餐廳新開時, 第一次幫襯, 看到餐牌有款食品叫 "犀飛利脆脆麵", 便叫來試吓有幾 "犀飛利" , 原來係將整個麵放在油中炸, 我和老公, 都覺得超唔好食, d麵很乾同"銀"口, 又多油, 得過"脆"字, 決定將此款食品列入黑名單, 不會再叫~早幾天和老公在此食肆午餐時, 選了 #4959 忌廉白汁鮮菌燴豬扒飯及 #4956 野菌雞柳炒麵 ~豬扒飯不久來了, 差不多吃完, 才來炒麵 ...... 吓 ....... 圖一的是炒麵 ???問侍應生 ...... 我叫的是 #4956 炒麵, 不是 #4955 脆脆麵 ...... 回覆是無錯 ...... 兩款都是炸的 ...... 吓 .. 唔係嘩 ...... 唉 .. "廢事" 同佢爭論 ...... 食咗算...... 以後係呢間茶餐廳食野, 一定唔食麵 !睇番圖二的餐牌 ...... 食家們, 你地話係咪誤導吖......

野菌雞柳炒麵
2015-07-13
$45.00 (午餐)
2014-09-03 282 浏览
其實佢啲早餐同小炒套餐係ok ge, 唔好嗌啲唔係茶餐廳嘅野,唔好嗌啲太潮嘅野就穩陣。我食晚餐嗌左,1) 甜酸五味魚柳客飯等左10分鐘到先上魚柳,後上客飯加所謂老火湯。魚好味因為真係熱上,唔會太多粉,汁好味,好開胃,撈飯一流。老火湯係霸王花湯,一個字: 咸!2) 叉燒讚畸烏冬及餃子一客- 很「咸」嗰碟餃子一上枱,我以為係湯渣,所有餃子炸到stick埋一舊,乾爭爭,硬掘掘,無厘味道。個湯話係濃豬骨湯,仲係白色,但唔係奶白,個湯底淨係得個咸字。什麼讚畸烏冬,無咬口,同普通包裝烏冬無分別。叉燒想當然又係普通以下水準啦,但已係全碗最擺得入口嘅野。所以話唔嗌錯野就得啦。
我食晚餐嗌左,
1) 甜酸五味魚柳客飯
等左10分鐘到先上魚柳,後上客飯加所謂老火湯。
魚好味因為真係熱上,唔會太多粉,汁好味,好開胃,撈飯一流。
老火湯係霸王花湯,一個字: 咸!
2) 叉燒讚畸烏冬及餃子一客
- 很「咸」
所以話唔嗌錯野就得啦。
2014-08-25
2014-05-09 279 浏览
榨菜肉絲銀針粉, 味道差肉絲少粉糊口湯味道鹹, 吾得. 蕃茄肉碎通粉, 份量少通粉糊湯無味.蒜蓉多士, 劣! 多士細蒜蓉味道欠奉. 奶油多, 找不到奶油. 奶茶很淡. 服務員態度很差, 一直強逼顧客搭檯坐.
2014-03-31
2014-04-04 539 浏览
同朋友叫左下午茶,叫左3個一樣既下午茶,叫雞翼酸辣米線,但一啲都唔酸唔辣,得個麻字,得雞翼食得,附送既野飯分別係熱奶茶同鴛鴦,仲有奶茶紅豆冰,鴛鴦很苦,感覺被騙了
外卖自取
下午茶
2013-09-02 158 浏览
咁啱去開海怡半島Shopping, 先去了附近的鴨脷洲邨食嗰早餐先, 依間裝修都幾靚,卡位座得都好舒服,我order了榨菜肉絲銀針粉$25 配熱奶茶,因市面上較少有銀針粉做早餐,等了10 分鐘,食物送到,銀針粉湯底偏咸,味精很重,肉絲很少,依個價錢真係算貴,奶茶陣奶味好怪,一d都唔好飲,茶味偏淡!
咁啱去開海怡半島Shopping,
先去了附近的鴨脷洲邨食嗰早餐先,
依間裝修都幾靚,卡位座得都好舒服,
我order了榨菜肉絲銀針粉$25 配熱奶茶,
因市面上較少有銀針粉做早餐,等了10 分鐘,食物送到,

2013-09-02
$25 (早餐)
2013-08-07 119 浏览
早前因為學車的關係,常常要在鴨脷洲搵食。某天,在駕駛學院連續上了幾小時的理論課後,肚子餓得很,於是信步走到鴨脷洲邨,打算吃點東西。突然發現一間新開張的茶餐廳,非常旺場,於是就試試新店,看它質素如何。 這間百份百餐廳算幾大間,憑它帶點時尚感的金碧裝修,就知道價格偏貴,走類似太興茶餐廳的中檔路線。看看名字,總覺得有些眼熟。突然記起很久前曾光顧另一間分店,印象普普通通。  這個時間,已經是下午兩點多。打開茶餐餐牌,選擇相當豐富,有升級選項。價錢方面,亦如預期般,略略偏高。今次決定要一客炸雞中翼配薯條,配熱奶茶。  炸雞中翼配薯條--這份茶餐的份量很細,包三隻炸雞中翼,薯條實際上是薯角,只得幾條。雞中翼味道尚可,中規中矩,但薯條就得個「硬」字,無脆可言。這時,我該慶幸好份量不多,否則會浪費。 總括來說,這份茶餐只是普普通通。  而杯奶茶亦只是一般貨色,味道偏淡。  個人覺得,依據食物質素和份量去評價,這間茶餐廳的食物味道一般、價格偏高。看來是因為新開張、裝修靚,所以比較多人幫襯吧?不過,對比附近其他食店,不能否認這裡會坐得舒服得多。但如果這餐廳想走太興的連鎖式中檔茶記路線,食物方面似乎要給多點

總括來說,這份茶餐只是普普通通。

而杯奶茶亦只是一般貨色,味道偏淡。

但如果這餐廳想走太興的連鎖式中檔茶記路線,食物方面似乎要給多點誠意。
题外话/补充资料: BY SIMON
環境衛生差,待應態度差,上菜超慢,叫份早餐,落單後20分鐘抬面依然空空如也,連水都冇杯,吹下佢,話嚟緊,等咗25分鐘,終於有杯奶茶,再等多10分鐘,上埋碗蕃茄肉碎通粉,不過一上抬我重以為碗通粉比人食過嚟,份量少,通粉發到淋patpat,見到都唔開胃,等咗45分鐘,終於上埋件多士,難為呢個屋村得嗰一兩間餐廳,不過真係寧願行遠少少食好過!
發水通粉
2013-07-18
2013-04-19 68 浏览
在一條老村開一間新餐廳當然要試啦!! 新開張~排隊人數很多很多, 結果過了幾天既week day就試到了! 相信第一次亦是最後一次 !!! 門口帶位沒有人便直入, 而且有很多位的, 但有位男侍應就硬要我和媽媽搭枱.....已經覺得奇怪因有一邊的座位是沒有開放的!!!他表示4人卡位一定要坐4人!!! 我們堅持自己坐, 他的態度表現奇差地說 : 坐啦坐啦, 一陣有人入都係會搭你張枱架 !!! ok~已減一半分!! 細看餐牌早餐很多選擇也相當吸引~就叫了"早晨全餐" ................. 先來上餐的面包~侍應把十多份面包迫迫的放在餐盆上, 面包疊碟底, 碟底又疊上面包......邊個想吃面包貼實碟底的一片呢 ???再來咖啡~暖暖的只是, 相信一定落了冰凍的花奶呢 !!! 等了約10mins的"早晨全餐"來到了................黑色的"鮮奶滑蛋" ????冰凍腸仔+餐肉.........焗蕃茄????黃金粟米粒粒?????無言了.....................有圖有真相!!
在一條老村開一間新餐廳當然要試啦!!

ok~已減一半分!!

再來咖啡~暖暖的只是, 相信一定落了冰凍的花奶呢 !!!

题外话/补充资料: 如果該集團的團隊有看的, 請跟進及改善!!!裡。