2008-08-05 25 浏览
I like their nut cookies very much. They're very crispy, not too sweet and light (not buttery). So you can have the joy of eating and no need to worry too much about the excess fat though cookies're of high-calories.
2008-06-15 28 浏览
貪食鬼如我, 對曲奇尤其喜愛, 去到邊買到邊試到邊~今日同老公試完一間餐廳行街經過呢間餅店, 見到入面一盤盤的曲奇口水直流, 雙腳又不聽使喚入內, 雙眼望住的曲奇發光( 以上全部係老公形容), 選了開心果曲奇及杏仁格仔曲奇, 一出店舖巳急不及待拿了件格仔放入口, 不太甜, 啱晒我味口, 好香好好味, 我巳交代老公記住呢間店, 下次我一吩咐就幫我來買( 因為佢係附近返工)~ 好開心, 又多一個選擇
貪食鬼如我, 對曲奇尤其喜愛, 去到邊買到邊試到邊~
2008-06-11 16 浏览
這裏最著名的當然就係現做嘅各款曲奇,吃過一次,覺得不甚了了,反而買麵包次數比買曲奇還多一些...太太想買些麵包做早餐,入去逛逛,見到有各款袖珍size嘅瑞士卷,好"的骰",cutie到極點。睇怕以小弟嘅食量,真係要食三五七條先夠試一條蛋白做的,望上去真的好像一條白麵包卷。吃落質感軟綿,不太甜,還不錯...可惜,最大嘅敗筆就係未食之前已嗅到一咲香精味,有點打折扣...冇試過太太嘅朱古力味,相信味道亦相差無幾矣...十一元三條,勝在夠平la....

試一條蛋白做的,望上去真的好像一條白麵包卷
。吃落質感軟綿,不太甜,還不錯...

冇試過太太嘅朱古力味,相信味道亦相差無幾矣...

十一元三條,勝在夠平la....
$5 (早餐)
2008-06-08
Cookie 較好吃, 款式亦多, 但價錢較同類店舖貴了點.
  • Cookie
沒有試過這兒的招牌曲奇,麵包以前倒是常常吃的記得中學時代的時候總會在這裡買麵包當早餐最喜歡這兒的牛角包包面塗著一層薄薄的糖漿,不會太甜之餘還散發著陣陣的牛油香,不像其他麵包店的牛角包那麼乾巴巴幾塊錢便有交易,絕對是above average的貨色唯一令人納悶的是這裡的麵包都是先在工場做好才運過來的所以無論怎樣等也不會買到新鮮出爐的麵包,殘念!
沒有試過這兒的招牌曲奇,麵包以前倒是常常吃的

記得中學時代的時候總會在這裡買麵包當早餐
最喜歡這兒的牛角包

包面塗著一層薄薄的糖漿,
不會太甜之餘還散發著陣陣的牛油香,
不像其他麵包店的牛角包那麼乾巴巴

幾塊錢便有交易,絕對是above average的貨色
唯一令人納悶的是這裡的麵包都是先在工場做好才運過來的
所以無論怎樣等也不會買到新鮮出爐的麵包,殘念!

2008-05-18 3 浏览
成日行過呢間麵包舖,見佢up up dup dup咁,從來都無諗過幫襯.....後來至知佢啲酥都幾出名,於是早排就買咗蝴蝶酥+杏仁酥兩溝半磅($30),真係超得,好香牛油味,而且非常鬆脆,其中蝴蝶酥因為比較薄身,口感更正。唯一缺點係略甜,同埋少少滯,一定勁肥,不過每次只吃兩三塊,配紅茶就剛剛好,係十分十分理想的下午茶點。阿姐話,放落密實袋的話,可以擺一個月。我呢次就食咗個零兩個禮拜,食到最後嗰塊都仲好香好脆,真係肥兩磅都心甘命抵呀。
  • 蝴蝶酥
2008-03-16
路過,記得曾經也想去這裡買包吃。見到『古法十字包』便立即買了for第二天早餐。一般,未至於一咬即吐(超乾的十字包可以好難食)略有牛油味,但較鬆散。乾果味撘救要買好吃的十字包真的很困難,很想吃車厘哥夫的十字包呢!幾時先去太子?

一般,未至於一咬即吐(超乾的十字包可以好難食)
略有牛油味,但較鬆散。乾果味撘救

2007-12-30 7 浏览
芋頭包─面頭好像有cheese 烤過的layer。裡面真的很多芋頭,不過,半點、四份一點、八份一點、十六份一點的芋頭味道也沒有。失望。不推介。蝴蝶酥─這個甜甜的,甜度適中,很酥很鬆脆。((不過我們吃前,有再烤過耶)),不錯。洋蔥條─很長很長的,阿姐要將麵包彎曲一半才放得進袋子。鹹香的洋蔥味道,是甜食以外的好選擇,全家都讚~=============================我們都沒買這裡最有名的十字包和曲奇,下次再買來試試吧。=============================http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel

=============================

我們都沒買這裡最有名的十字包和曲奇,下次再買來試試吧。

=============================

我今日下午去該店買餅食, 俾錢時, 收銀機附近有個女仔正在入面飽入袋,5個一袋, 特價10元果d, 排我前面果男仔俾錢時阻一阻個女仔, 佢整跌左一個飽落地,佢好快咁夾左起黎,放一個無面飽既架上面, 我就繼續俾錢...之後就去睇下d cookie 餅, 點知我發覺個女仔拎轉頭偷偷望我幾次,我以為佢當我係小偷, 咁我咪行出店外, 見佢仲望住我, 我咪走多兩步囉,當有兩個女仔行入舖時, 我就返轉頭, 睇個女仔有無偷望... 點知我見佢張個落左地既包, 入落袋...我見到就好驚... 好快咁走..不過我返到office, 我覺得我好蠢, 我應該入去, 揭發佢... 所以我上黎, 提大家, 唔好買佢d 飽...或者其他野都唔好買!!!!!!
2007-10-09 6 浏览
古法十字包每個4元,不過有3個的包裝,每袋10元,每個十字包有少少提子乾及紅色的乾(不知是什麼東西,可能是車厘子),包的質地是乾的,有點像scone,但如果沒有飲料在旁,較糊口﹗
多謝男朋友仔買左呢度既牛油薄脆曲奇呀!!!^^佢真係好香同好有牛油味.......好快已經O係我個肚度喇!>.<雖然肥,我會努力跑多D步架喇>.<唔好意思,唔記得同佢影相就吞哂!
多謝男朋友仔買左呢度既牛油薄脆曲奇呀!!!^^

雖然肥,我會努力跑多D步架喇>.<

唔好意思,唔記得同佢影相就吞哂!
經過入黎買左牛油薄脆同花生朱古力. d牛油薄脆真係幾脆, 不過唔係好香牛油味. 至於花生朱古力就幾好, d花生都鬆脆, 又唔會太甜, 諗起細個時好鐘意食, 可以懷舊一番. 依度好似係曲奇比較出名, 下次有機會要試試.亦可以睇我個blog.http://klcchung.blogspot.com/2007/08/blog-post_919.html

亦可以睇我個blog.
2007-04-17 5 浏览
d cookie好好食, 由其係面有果仁果款, 正到爆!!! 但店員服務態度實在差
2007-03-01 5 浏览
自從年前一試即愛上! 很香牛油味, 但又唔係"blue can" 果種令人反胃的感覺牛油曲奇有好多款, 我最愛shell型那款, 一次可以食十幾塊! 都試過咖啡味的, 不錯... 所以我覺得佢地的曲奇全部水準都唔會太差!最後, 試過一次egg tart, 我係晚上九點買架喇, 但都仲暖, 而且係牛油皮! 我喜歡!

2006-12-24
前日路經灣仔百事吉的餅店, 買o左個咖啡合桃包, 圓碌碌,好似小型提子包! 包面甜甜地,好似有蜜糖! 包有咖啡味,內裡有提子乾&合桃乾! 幾好味! 但要成$5 一個! 都幾貴!
前日路經灣仔百事吉的餅店,
買o左個咖啡合桃包,
圓碌碌,好似小型提子包!
包面甜甜地,好似有蜜糖!
包有咖啡味,內裡有提子乾&合桃乾!
幾好味!
但要成$5 一個!
都幾貴!