2024-07-29 48 浏览
鵝頸橋必試生生市場韓國菜,款款都食得好地道😋人蔘雞湯(半隻) $68人蔘雞有半隻超大隻!仲釀咗糯米飯喺入面,個湯仲有紅棗好滋補,跟咗個飯可以送湯飲同伴雞肉一齊食,雞雞可以點埋鹽粒食夠哂味韓式辣抄豬肉拌飯 $65呢個係同事至愛! 加左個辣醬再撈勻個飯超好食!辣豬肉、紫菜加埋涼菜係好好嘅配搭。豬肉份量都好多炒得好香,成個飯微辣芝士紫菜飯卷 $48呢個係我至愛❤️通常嗌完個主食都一定會加埋芝士飯卷,紫菜捲住飯包滿青瓜、紅蘿蔔、蛋同芝士very good辣炒年糕拉麵$58呢個超辣!但係食得好惹味,年糕夠煙靭,拉麵我加咗芝麻同香蔥更香菠蘿汁 $10一句講晒,菠蘿汁好菠蘿!
鵝頸橋必試生生市場韓國菜,款款都食得好地道😋

人蔘雞湯(半隻) $68

韓式辣抄豬肉拌飯 $65

芝士紫菜飯卷 $48

辣炒年糕拉麵$58

菠蘿汁 $10
一句講晒,菠蘿汁好菠蘿!
2024-07-28 63 浏览
嚟緊同朋友喺屋企嚟個韓燒派對,佢哋就介紹咗我去銅鑼灣買啲韓牛,舖頭就喺橋底行幾步就到,非常方便,原來佢哋除咗有韓式燒肉賣之外,仲有好多種韓國熟食。最令我驚喜嘅係佢哋嘅炸醬麵,好多出邊嘅炸醬麵淨係汁,但係佢哋嘅炸醬麵好多料,有薯仔、蘿蔔、牛肉,而且同我喺韓國食嘅味道差唔多。另外仲叫咗拌飯、海鮮煎餅同埋炸雞,份量都唔少,而且好好食,比起喺韓國餐廳嘅價錢仲要平,佢哋仲有啲set,有主食同小菜,作為一個人嘅晚餐都唔錯。無論係燒肉定係韓國熟食或者係小菜,佢哋嘅款式都好多,而且只係Times Square行過對面少少,好方便
2024-07-28 16 浏览
經過以為是賣凍肉的店舖原來有售賣韓式料理而且種類繁多 價錢不貴🛎️ 甜辣無骨炸雞皮薄香脆 雞肉滑嫩 甜辣適中 🛎️ 人蔘雞湯(半隻)人蔘味香味四溢 雞湯好喝🛎️ 韓式炒魚仔紫菜飯捲份量充足 有青瓜蘿蔔蛋配料 炒魚仔咸香🛎️ 韓式炒魚仔因為太喜歡吃魚仔所以另外點多一道魚仔吃炒魚仔鹹中帶甜 適合送飯...環境🏡 裝修簡約 但空間感足 是外賣店 服務👨🏻‍🍳 回應快衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟...🛎️ 韓式炒魚仔 $60🛎️ 蔘雞湯(半隻) $68🛎️ 甜辣無骨炸雞 $48🛎️ 韓式炒魚仔紫菜飯捲 $53
經過以為是賣凍肉的店舖
原來有售賣韓式料理
而且種類繁多 價錢不貴

🛎️ 甜辣無骨炸雞
皮薄香脆 雞肉滑嫩 甜辣適中

🛎️ 人蔘雞湯(半隻)
人蔘味香味四溢 雞湯好喝

🛎️ 蔘雞湯(半隻) $68
🛎️ 甜辣無骨炸雞 $48
🛎️ 韓式炒魚仔紫菜飯捲 $53
2024-07-27 643 浏览
平時接完放學都會經過呢間「生生市場」,而「生生市場」係聯同「新國華肉食公司」合作,除左有主打自家製既韓國料理同埋醃製小食伴菜,仲有急凍肉類,真係有好多選擇啊🥰🧡海鮮煎餅一份有8塊,煎得唔會太油~仲有韭菜同埋海鮮,口感比較煙韌,如果熱食會更加好食!🧡原味無骨炸雞係店鋪已經見到炸得好香脆😝返到屋企用氣炸鍋整返熱一樣咁好食🤤雞肉好滑嫩唔會鞋烚烚,Gavin忍唔住搶住食🧡烤牛肉紫菜飯捲一份有12件仲有滿滿材料😚餡料有牛肉、醃漬黃蘿蔔、雞蛋、青瓜同埋紅蘿蔔😋而且飯捲包得好實,就算Gavin自己拎住食都唔會一咬就散哂🧡雜菜煎蛋捲一份有10件,蛋捲好厚身餡料豐富😛入面仲有芝士🧀Gavin真係好鐘意食👦🏻推介比各位小朋友🫶🏻🧡魚餅串湯Gavin今次第一次食~超喜愛🤩好彩有兩串可以同我一人一串,魚餅啖啖肉又彈牙,唔怪得之Gavin爭住食喇飲品方面都放左係雪櫃,Gavin對菠蘿汁心心眼😍另外我仲揀左粟米汁、雪梨汁同埋青提子汁🥤今餐都未食完,Gavin已經叫我下次再買喇😆你地都買黎試下喇現凡購物滿$100,即可以$88換購韓牛牛肋骨肉(燒肉片)一包(每位客人單次消費最多可換購2包)@rawmarthk 📍生

🧡海鮮煎餅

🧡原味無骨炸雞

🧡烤牛肉紫菜飯捲

🧡雜菜煎蛋捲

🧡魚餅串湯

(每位客人單次消費最多可換購2包)

@rawmarthk

📍生生市場
灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖

𝐖𝐄𝐋𝐂𝐎𝐌𝐄 𝐓𝐎 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐔𝐒(. ❛ ᴗ ❛.)
🌟Gavin同媽咪一齊帶你周圍食 周圍玩🌟
➢👩🏻@hellodearmaggiee 👶🏻@gavincheukhim_
  • 烤牛肉紫菜飯卷
  • 海鮮煎餅
  • 雜菜煎蛋捲
2024-07-24 73 浏览
🍗原味無骨炸雞 (細) $42開頭仲驚外賣番到去會唔好食🙈可能店員好細心係個蓋開左個口疏氣, 隔左40分鐘番到仲脆身,雞粒嘅醃味好夠,就咁都好夠味🍗甜辣無骨炸雞(細) $48咬落去啖啖肉雞肉又好滑好嫩,每粒沾滿個甜辣醬好juicy, 好少好少辣,怕辣嘅都食得到,甜甜地嘅汁包住唔怕dry🐷辣豬肉紫菜飯捲 $50另外加多左一條辣豬肉紫菜飯卷,一樣都有青瓜絲🥒蛋絲、蘿蔔絲🥕同醃漬蘿蔔, 烤豬肉加埋辣椒醬夠惹味🍜韓式炒粉絲 $48呢個粉絲係素黎既, 但配料都幾多, 有紅蘿蔔, 洋蔥, 青蔥, 菇,木耳芝麻, 麻油味香濃, 小朋友都岩食🐂烤牛肉紫菜飯捲 新鮮卷既飯捲一盒切好有10件, 份量十足, 餡料好豐富, 除左有牛肉仲有青瓜絲🥒蛋絲、蘿蔔絲🥕同醃漬蘿蔔等,牛肉炒過好香又有肉汁, 飯亦有食到芝麻油香
🍗原味無骨炸雞 (細) $42

🍗甜辣無骨炸雞(細) $48

🐷辣豬肉紫菜飯捲 $50

🍜韓式炒粉絲 $48

🐂烤牛肉紫菜飯捲

有日放工想食韓國嘢🤭,今次試吓生生市場嘅外賣餐點:呢度出名飯卷,今次試咗芝士紫菜味,飯粒軟熟分明,味道不錯,忽發奇想用火槍在表面燒一下,味道更惹味🫶🏻兩款炸雞🍗正常發揮,個人鍾意甜辣味,更為香口。如果啲雞肥少少會更正🤗烤牛肉拌飯大大碗,幾足料;泡菜味道偏辣,撈飯食味道剛好🤝🏻雖然不算美味絕輪,但係忙中加餸的一個選擇~.———— ꨄ menu ღ —————原味無骨炸雞 $42甜辣無骨炸雞 $48芝士紫菜飯卷 $48烤牛肉拌飯 $65新鮮泡菜 $38———————————————

有日放工想食韓國嘢🤭,今次試吓生生市場嘅外賣餐點:

烤牛肉拌飯大大碗,幾足料;泡菜味道偏辣,撈飯食味道剛好🤝🏻

雖然不算美味絕輪,但係忙中加餸的一個選擇~
———— ꨄ menu ღ —————
新鮮泡菜 $38
———————————————
2024-07-16
2024-07-21 69 浏览
天氣熱,唔想煮飯,響銅鑼灣行完街之後響鵝頸橋附近呢間韓式外賣店買咗外賣返屋企做豐富午餐。韓式豆腐紫菜飯卷$48 天氣熱想食啲清爽啲嘅嘢呢個素食嘅飯卷就最適合。呢個蛋捲用咗雞蛋,韓式豆卜,青瓜絲以及紅蘿蔔絲做配料,吃起來好清爽,輕盈又健康。炒粉絲$48呢個炒粉絲係涼菜,好啱夏天食。彈牙嘅韓式粉絲配合埋菠菜,雲耳,洋蔥等蔬菜一齊食,好清爽仲有香噴噴嘅麻油香氣,越食越開胃。韓式牛肉拌飯$65配料非常豐富,色彩繽紛有韓式牛肉,翠玉瓜絲,紅蘿蔔絲,大豆芽菜,紫菜,辣泡菜蘿蔔等等再加上太陽蛋,與白飯拌勻,再按自己喜好加入適量的韓式辣醬拌勻一齊吃,非常好吃又營養。甜辣炸雞(大)$78脆卜卜嘅炸雞韓式甜辣醬包裹着,外脆內嫩,甜辣味道好惹味,無論就咁當小食食還是佐飯一齊吃都一樣滋味。梨汁$7食完啲甜辣雞濃味嘅食物,喝口清甜的椰汁,感覺好舒服。

韓式豆腐紫菜飯卷$48

炒粉絲$48

韓式牛肉拌飯$65

甜辣炸雞(大)$78

梨汁$7
食完啲甜辣雞濃味嘅食物,喝口清甜的椰汁,感覺好舒服。
2024-07-18 76 浏览
韓式料理之《生生市場》呢間《生生市場》做韓式料理主打,由幾位韓國媽媽打理,十分地道,店內有凍肉及好多韓國特色食物,而且可以外賣帶走食, 吞拿魚紫菜飯捲:飯捲包到好實,食時唔會散開哂,今次選擇吞拿魚,味道偏淡,口感豐富,飯捲配料包左紅蘿蔔、青瓜絲、黃瓜等,營養豐富,而且有12件,十分飽肚。雜菜煎蛋卷:份量多,而且蛋捲好厚身,甜甜地幾好食,同樣係健康之選。炸醬麵:麵同醬分開裝,唔會浸到個麵底淋哂,炸醬汁既份量多,絕對夠撈哂個麵,麵質口感爽。韓式蜆肉大獎湯(跟飯):味噌味道香,但飲落唔算太鹹,蜆仔雖少,但好多粒,唔配料有豆腐、金茹、洋蔥、蜆肉,味道不錯,入口味道鮮甜,撈飯食一流。總結,價錢唔貴,而且每樣食野份量多,外賣拎到返屋企食都好新鮮。
韓式料理之《生生市場》

吞拿魚紫菜飯捲:

炸醬麵:

韓式蜆肉大獎湯(跟飯):

2024-07-15
其他
銅鑼灣打工仔有口福❗️抵食韓式外賣店🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹銅鑼灣鵝頸橋有間韓式凍肉舖,平時好多熟客放工會幫襯原來佢哋有做埋外賣!每日親手製作各款韓式熟食堅持無添加保證天然健康包括韓式飯卷、拌飯、煎蛋捲、炸雞、魚糕等適合追求快捷方便餐點嘅打工仔份量大,價錢親民!① 烤牛肉紫菜飯捲 $53飯卷份量好大,一客有成 12 件有烤牛肉、醃漬黃蘿蔔、青瓜、紅蘿蔔和雞蛋等調味剛好,飯卷包得夠紮實② 雜菜煎蛋卷 $55份量好大,一客有成 10件蛋卷厚身,口感厚實用料豐富,加上紫菜、芝士、各種雜菜③ 辣炒年糕 $45年糕煙韌,有啲辣④ 生醃魷魚 $70(小)呢個比較少見魷魚Q彈,醬汁好多偏重口⑤ 涼拌豆芽清新爽口📍生生市場 @rawmarthk灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖
銅鑼灣打工仔有口福❗️抵食韓式外賣店

銅鑼灣鵝頸橋有間韓式凍肉舖,
平時好多熟客放工會幫襯
原來佢哋有做埋外賣!
每日親手製作各款韓式熟食
堅持無添加保證天然健康
包括韓式飯卷、拌飯、煎蛋捲、炸雞、魚糕等
適合追求快捷方便餐點嘅打工仔
份量大,價錢親民!

① 烤牛肉紫菜飯捲 $53
飯卷份量好大,一客有成 12 件
有烤牛肉、醃漬黃蘿蔔、青瓜、紅蘿蔔和雞蛋等
調味剛好,飯卷包得夠紮實

② 雜菜煎蛋卷 $55
份量好大,一客有成 10件
蛋卷厚身,口感厚實
用料豐富,加上紫菜、芝士、各種雜菜

③ 辣炒年糕 $45
年糕煙韌,有啲辣

④ 生醃魷魚 $70(小)
呢個比較少見
魷魚Q彈,醬汁好多偏重口

⑤ 涼拌豆芽
清新爽口

📍生生市場 @rawmarthk
灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
元朗教育路2-6號捷榮樓地下C號舖

2024-07-16 61 浏览
琴晚放工想食韓國野,同事介紹呢間係公司附近,就去試下外賣。呢度甘多野食都係$254,真係好抵食:吞拿魚飯捲 (12塊)烤牛肉飯捲 (12塊)烤豬肉拌飯泡菜(細)辣炒年糕好鍾意兩款飯捲$5x甘多塊又好味,D飯得好少但有大量蔬菜,超級健康🤤烤豬肉拌飯總體來講都好食,肉不算多,伴埋泡菜食超滿足。辣炒年糕比較辣但好過癮!呢餐大滿足♥唯一不足之處係灣仔站過去要行12分鐘,為左食好野都值得既~🥢生生市場 (永德大廈) 🌏灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
琴晚放工想食韓國野,同事介紹呢間係公司附近,就去試下外賣。

呢度甘多野食都係$254,真係好抵食:
吞拿魚飯捲 (12塊)
烤牛肉飯捲 (12塊)
烤豬肉拌飯
泡菜(細)
辣炒年糕

呢餐大滿足♥
唯一不足之處係灣仔站過去要行12分鐘,為左食好野都值得既~

🥢生生市場 (永德大廈)
🌏灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖
2024-07-15
外卖自取
呢間舖頭我次次行過都好想買來試,可惜佢只係做外賣😅今日我終於有機會試吓喇~今日叫咗一份甜辣無骨炸雞同埋一份原味無骨炸雞,炸雞很juicy,炸粉唔會太厚,幾鬆脆,最欣賞佢啖啖肉,唔會得一大舊雞皮👍🏻甜辣炸雞少少辣辣地好惹味😋烤牛肉紫菜飯卷,料好多,酸酸地越食越開胃,一份紫菜飯卷份量都唔少,有12件👍🏻韓式牛肋排湯,跟飯,湯好濃郁,送飯一流👍🏻牛肋排好多肉好大舊,又夠晒稔👍🏻味道同份量都非常好👍🏻會encore👍🏻

今日叫咗一份甜辣無骨炸雞同埋一份原味無骨炸雞炸雞很juicy,炸粉唔會太厚,幾鬆脆,最欣賞佢啖啖肉,唔會得一大舊雞皮👍🏻甜辣炸雞少少辣辣地好惹味😋

味道同份量都非常好👍🏻會encore👍🏻
2024-07-12
  • 烤牛肉紫菜飯卷
2024-07-16 63 浏览
有時想簡單食韓國菜嘅話呢間都係個唔錯嘅選擇,小店位於時代廣場附近,主要提供多款價錢親民嘅韓式外賣料理,同時亦有生肉供應可以買返屋企烹調。包裝設計精美又方便,值得到訪。一向都好鍾意食Kimbap,呢度口味眾多,要咗火腿同芝士,出邊比較少見,味道鹹香,另外搭配五顏六色嘅蔬菜配料,青瓜絲、紅蘿蔔絲、蛋等,出面包住薄薄一層軟糯嘅飯同紫菜,層次感豐富,份量好足,性價比高。Bibimbap亦係韓國一大經典菜式,配料其實同飯糰差唔多,但多咗煎蛋同韓式辣醬調味,拌埋一齊食幾惹味。麵條有Cold Noodle同Japchae,前者甜甜哋,吸滿湯汁,入口滑溜、後者濕潤程度適中,搭配多款配菜增添口感。

2024-07-11 60 浏览
經過鵝頸橋,發現有間韓式凍肉舖,居然做埋熟食,一於買番屋企開飯。❤️韓式火腿紫菜飯捲最中意食紫菜飯捲,配埋火腿同蔬菜,味道一流。❤️烤牛肉紫菜飯捲烤牛肉好入味,入口啖啖肉。❤️韓式炒粉絲lunch box,送醬湯份量多,仲有多款配菜,正。❤️新鮮辣泡菜由於我中意食唔酸既泡菜,所以呢款岩晒我。❤️涼拌菠菜味道岩岩好,送飯一流。❤️汽水點左忌廉溝鮮奶菠蘿汁叫左咁多野都唔洗250,真係抵。等餐期間不斷聽到店家有外賣訂單,果然好生意。

❤️韓式火腿紫菜飯捲
最中意食紫菜飯捲,配埋火腿同蔬菜,味道一流。

❤️烤牛肉紫菜飯捲
烤牛肉好入味,入口啖啖肉。

❤️韓式炒粉絲lunch box,送醬湯
份量多,仲有多款配菜,正。

❤️新鮮辣泡菜
由於我中意食唔酸既泡菜,所以呢款岩晒我。

❤️涼拌菠菜
味道岩岩好,送飯一流。

❤️汽水點左
忌廉溝鮮奶
菠蘿汁

2024-07-08
10 分钟 (外卖自取)
2024-07-09 50 浏览
🍱餐廳資料:生生市場🏫地址灣仔店:灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖前兩日喺銅鑼灣行街,見到呢間專賣韓國食物的舖頭,心思思想試吓,就外賣咗啲返屋企嘆😊呢度有好多韓國菜式可選擇,包括炸雞、拌飯、飯捲、人湯參雞、餃子、魚糕等,不過今日情有獨鍾揀咗雪櫃裏面嘅小食:~韓式炒魚仔製作相當認真,應該用咗唔同嘅調味料,例如蒜泥、辣椒粉、酸甜調味醬等,醬汁開胃惹味, 魚仔又香,搭配米飯或麵條一流,媽咪都話好好食😄~涼拌菠菜新鮮製作,感覺又健康,我覺得係一定要食嘅韓國前菜,回味無窮😃~汁煮鵪鶉蛋好可愛呀,一粒粒蛋蛋,整得好入味,一拎到返屋企就俾阿仔秒殺了,佢話食得好滿足🤣~蓮藕調味恰到好處,口感爽脆,又係幾開胃的前菜,值得一試!整體嚟講,呢間小店韓式食物選擇都好多,與職員閑談中知道原來灣仔和元朗都有分店,元朗分店喺教育路2-6號捷榮樓地下C號舖,聽聞食物係由韓國媽媽主理,唔怪之得D味道就好似喺韓國旅行食嗰啲,好滋味😊
🍱餐廳資料:生生市場
🏫地址灣仔店:灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G13號舖

~韓式炒魚仔

~涼拌菠菜

~汁煮鵪鶉蛋

~蓮藕
調味恰到好處,口感爽脆,又係幾開胃的前菜,值得一試!

2024-07-08 49 浏览
🌦️天氣實在太熱🥵今日食飯捲😍🍘烤牛肉紫菜飯捲:飯捲好足料✅每件材料都好平均又飽滿💯牛肉好軟嫰唔會嚡熠熠🐃蔬菜夠曬多🥬感覺好健康🥳🍙吞拿魚紫菜飯捲:呢度啲飯捲份量真係唔少✅一盒飯捲有12件😍夠曬飽💯吞拿魚入面啲醬汁好惹味❤️🥗涼拌菠菜:喜歡涼拌☘️菠菜好爽脆😋好開胃🧆韓式炒魚糕:呢個炒飯魚糕甜而不辣😋魚糕好煙靭😍又有咬口❤️送飯送酒都一流呀🥳🍲炒海帶絲:味道惹味又爽口👅啖啖部「索索聲」好爽耶🥳🫘醬煮黑豆:我平時食嘅黑色豆係甜味😊今次呢個醬煮黑豆係甜甜地又鹹鹹地✅仲有勁有咬口💯唔錯呀🥳
🌦️天氣實在太熱🥵今日食飯捲😍

🥗涼拌菠菜:喜歡涼拌☘️菠菜好爽脆😋好開胃