2014-04-05 818 浏览
女生飯局怎會缺甜??大圍甜品店多的是,坐在路邊的街坊甜品或精緻西餐廳甜品也能找到,跟兩名持家有道的精明太太在一起,結果走遍了大圍村一次才選了這家路旁村屋下的甜豆甜品專門店。 村屋地下的甜豆燈火通明還有戶外座位,在不太熱的時份這個戶外區其實比室內更有氣氛,不過同學們細心地選擇有空調的室內給怕熱的我,老同學真知我心!顏色對比強烈的室內有點特色佈置,長長的心心吊飾及一些掛畫,地方雖小也算坐得舒適。佔了室內大半地方的開放廚房甚為企理,還不時傳出焗餅香,這種不是窩夫就是心太軟的香氣啦,引人的!店裡還有店主八隻貓的生活照片,雖然自己愛狗多過愛貓,看到牠們的可愛模樣也不期然的會心微笑,可惜貓貓們不會在店裡出現,不然一定通知愛貓的同事。同學想吃的芒果意麵,其實就是涼粉絲,幼幼的意麵驟眼看來像一堆蟲!意麵幼身得入口即溶,可以做得粗一點如聰嫂般會更有咀嚼勁,可幸所用涼粉爽口軟滑而且草香很濃,以涼粉水準來說是合格以上;芒果還未是真正時令,有甜度但未算香甜,不過芒果甜品總是受歡迎的。因為廚房的香氣決定再飽也要吃窩夫!!為免重覆改選草莓窩夫配雪糕,店主說有多款雪糕可配,問過原來是採用高級雪糕移動豬(Movenp

芒果意麵

草莓窩夫
因為廚房的香氣決定再飽也要吃窩夫!!為免重覆改選草莓窩夫配雪糕,店主說有多款雪糕可配,問過原來是採用高級雪糕移動豬(Movenpick)!不用多想我要配香草雪糕!!!!

我還在為窩夫拍大頭照的同時,同學提醒要影TOP SHOT,原來這道甜品的造型是一朵花,靚!!

窩夫本身是三顆心型連合著其實已很逗人,現在砌成一朵花更加漂亮。心型窩夫是蠻夠厚身,只是外層未夠香脆,略軟的跟香軟內層幾乎混成一體,有著牛奶及蛋香的窩夫還算可口。

名為草莓窩夫卻只有一枚小型草莓切開四片的份量,雖然花莖部份也是鮮打草莓醬,在水果而言似乎有點太少了唄,況且這粒尚算香甜的草莓色澤有點暗啞,距離新鮮已有段日子了。
Movenpick 雪糕
沒得輸的移動豬香草雪糕不吝嗇地顯現點點香草籽,貨真價實的證明其真材實料,看到也開心!這款瑞士品牌雪糕水準毋庸置疑,繼講起食就開心的同事後,同學也喜歡上這柔滑高質素雪糕了,X奶公司的家庭裝雪糕大家忘記它好了。
即撞豆腐花
另一同學點的即撞豆腐花以小木桶送來,木桶裡的豆花不斷蕩漾著,看樣子是蠻幼滑的,果然也是細滑的豆腐花水準,熱燙燙的有著很微豆漿香,店方只提供黃糖沒有糖水,可以提供一點薑汁就好了。

三款甜品盛惠$99,比剛才西餐廳裡的甜品更多選擇,令我們仨甜著嘴巴滿足地離開大圍。

提議店家改用金屬長匙代替湯匙,讓客人可以用作"片"豆腐花,不但更有風味也令豆腐花薄薄的更好吃;另外店裡並不提供開水,每枝$8的蒸餾水怎也令人猶豫的,店家何不考慮提供免費清水呢? 店主不如考慮一下吧。
$33 (宵夜)
草莓窩夫
2014-03-24 300 浏览
係古朴年代食完晚飯,看看時間,咦!八點半喎,立即想起係同一條街街尾的甜豆甜品專門店。這間甜品鋪非常巴閉,唔到夜晚八點半後都唔開,但偏偏有大班人願意為她瘋狂,好似今晚咁,門都未開已經有十幾人等緊啦,受幸運之神繼續眷顧,我們坐到最後一張二人檯(歡呼)我們點了咖啡二重奏和桂花燴梨配野莓雪葩桂花燴梨配野莓雪葩十分滿分我比九分,整個梨就是甜甜爽爽的,即使食飽飯你仍然會食得落,口口清香的桂花味,且絕不死甜,野莓雪葩酸酸甜甜,與桂花梨配合天衣無縫,唯一扣分的是雪葩溶得超快,當時天氣都幾涼仲帶點寒喎,竟然食左幾淡雪葩就溶 有水出 失了實卜卜的感覺,快到無譜有少少失望。咖啡二重奏咖啡味雪糕配上咖啡味啫喱,兩者配搭沒什麼特別,你還你我還我咁,但全部有濃郁咖啡味,尤其是上面個雪糕球,咖啡味濃味爆燈,又無上面個雪葩溶咁快,值得一試。Overall 好滿意,抵你咁招積!
我們點了咖啡二重奏和桂花燴梨配野莓雪葩
咖啡二重奏

Overall 好滿意,抵你咁招積!

$50 (宵夜)
2014-03-24 522 浏览
「甜豆」共食了2次,感覺不錯!最近一次坐室外:「朱古力心太軟配雪糕」心太軟有流心,味道比較濃,都ok (雪糕有3種味道選擇)下面e個忘記叫乜名了(朋友叫)!賣相好靚,但個酥皮就一般!有些少失望!蛋白杏仁茶,好味!推介!上一次坐室內:圓肉紅棗雪耳,ok! 正常味道士多啤梨班戟,好味!賣相一流!* 服務員都好有禮貌, Like! * 份量比較少,價錢略貴,但都可以接受  下次會試下其他款。
「甜豆」共食了2次,感覺不錯!

最近一次坐室外:
「朱古力心太軟配雪糕」
心太軟有流心,味道比較濃,都ok (雪糕有3種味道選擇)

下面e個忘記叫乜名了(朋友叫)!賣相好靚,但個酥皮就一般!
有些少失望!

蛋白杏仁茶,好味!
推介!

上一次坐室內:
圓肉紅棗雪耳,ok! 正常味道

士多啤梨班戟,好味!賣相一流!

* 服務員都好有禮貌,
 Like!
* 份量比較少,價錢略貴,但都可以接受
  下次會試下其他款。
  • 心太軟
  • 蛋白杏仁茶
  • 士多啤梨班戟
2014-03-16 315 浏览
My Taiwai Fd  bring me to have sweet soup at Taiwai. Seems there are quite a number of sweet soup shops at Taiwai now. I haven't try this shop before but my fd strongly recommend this to me. So, let's have a try!She just ordered a bead curd and I ordered this: The pear is cook by white wine. Once I try,I can taste a little bit white wine. I think they can add more wine and make this dish more tasty. There is lime yogurt which is too sour!!! I need to eat the yogurt with the pear. We sit at outdo

So, let's have a try!

We sit at outdoor and many people is waiting just near us. They speak loudly and smoke! Bad environment
2014-03-13
2014-01-12 146 浏览
已經不是第一次來這間吃甜品, 每次都滿座, 這區的食客真不少。印象中每次來我都點這個 - 啤梨雪葩, 雪葩倒是每次一樣, 酸酸的紅莓雪葩, 消滯。不過啤梨水準十分參差, 要看季節, 有時味道口感可以, 有時則太熟太腍, 感覺好像熟到爛那一種, 口感不佳。有一次真的感到啤梨超級的腍, 忍受不了, 請他們給我換一個。其時雪葩我已吃到一半, 誰知他們給我換時沒有連雪葩一起換, 再上桌時雪葩已全溶了, 感覺很差。其他甜品水準相對穩定, 如這個芒果雪糕, 芒果頗甜, 雪糕正常。沒有太突出的表現, 這個價錢, 性價比是低了一點。

沒有太突出的表現, 這個價錢, 性價比是低了一點。
2013-11-01
2014-01-09 102 浏览
大圍原來都有很多美食今次就揀左呢間甜品黎試試主要目的係想試桂花燴梨 梨子本身好林 加上用桂花去燴好清甜再配上紅莓雪芭 正!!另外我地試左咖啡凍 好彈牙配滑滑的雲尼拿雪糕 也不錯焦糖燉蛋就差少少 要食到中間位先夠滑香蕉班CAKE 就差在香蕉係外面 不是在班CAKE 內最好食反而係豆腐花 原桶上好得意 好有豆味 夠熱夠滑!!
大圍原來都有很多美食今次就揀左呢間甜品黎試試
另外我地試左咖啡凍 好彈牙配滑滑的雲尼拿雪糕 也不錯
焦糖燉蛋就差少少 要食到中間位先夠滑
香蕉班CAKE 就差在香蕉係外面 不是在班CAKE 內
最好食反而係豆腐花 原桶上好得意 好有豆味 夠熱夠滑!!
2013-12-29 119 浏览
同屋企人&男友食完飯, 又好似唔係咁飽想去食甜品, 諗起上次夠媽話去左大圍食間新開o既甜品舖, 於是就過去食喇。我同男友點左個芒果班戟同蘋果金寶配雪糕, 兩個都普普通通冇乜特別, 最特別就係個蘋果金寶配雪糕要成45蚊, 坐街邊呢個價錢有d貴。阿媽點左個芒果河粉, 細細碗, 幾啖就食晒...另外其實仲有叫左個湯丸,不過冇影相,都係冇乜特別。食完我阿媽先話: 係啦, 上次食過, 呢間野唔算平又唔大份我話: 咁你又唔早d講@@"阿媽話:咁你話想試下丫嘛....唔...我係咪應該講, 阿媽真係錫我=_=
芒果班戟同蘋果金寶配雪糕
芒果河粉
阿媽點左個芒果河粉, 細細碗, 幾啖就食晒...
另外其實仲有叫左個湯丸,不過冇影相,都係冇乜特別。

食完我阿媽先話: 係啦, 上次食過, 呢間野唔算平又唔大份
我話: 咁你又唔早d講@@"
阿媽話:咁你話想試下丫嘛....
唔...我係咪應該講, 阿媽真係錫我=_=
$30 (宵夜)
2013-10-29 75 浏览
和友人們一同吃了3款甜品先說芒果伴窩夫我個人認為很好吃我喜歡這裡的雪芭是MOVENXXXXXX 的牌子,很滑,讓人吃一口也上癮窩夫是心型,而且上碟時也很熱,就是基本這個甜品要做到的也做到賣相也一流~ 芒果是甜的~ 另一款是友人選的朱古力二重奏一來到我把spoon一插下去....成舊都抆到出嚟....硬到乜咁............不過食落去面層係oreo味,只要花點時間吃下去,等啲cream溶嘅話都ok gei ..... 反而法式燉蛋就正正常常每吃一口都有焦糖的味道而且蛋味也足夠很穩陣~
和友人們一同吃了3款甜品

先說芒果伴窩夫
我個人認為很好吃
賣相也一流~ 芒果是甜的~

另一款是友人選的朱古力二重奏
一來到我把spoon一插下去....成舊都抆到出嚟....
硬到乜咁............
都ok gei .....

反而法式燉蛋就正正常常
每吃一口都有焦糖的味道
而且蛋味也足夠
很穩陣~

芒果伴窩夫
朱古力二重奏
法式焦糖燉蛋
题外话/补充资料: 拍照留念時,店員比較緊張籬芭.....
2013-10-16
$42 (宵夜)
芒果伴窩夫
2013-09-08 83 浏览
白天有點沮喪,晚上自煮了簡單便飯後,決定與他外出吃甜品散散心。從家中步行到大圍村《甜豆》,一直也想到來,只是苦無機會而已。店子是村屋來的,距大圍站不用5分鐘步程,頗便捷的說。色調以橙色為主,充滿朝氣及活力。店外掛了數隻自家製的晴天公仔。店內放有不少貓貓照片及擺設,很可愛!!!!店子面積不大,有見是晚不太炎熱,兩口子便決定坐在室外,挺舒適自在的說。menu只有一張(兩頁),選擇不算多,勝在設計清晰。我本想吃桂花白酒燴梨配雪葩,惜店員說「對唔住,今日無梨…」,嗚嗚,那只好改吃別的吧!!!點過甜品,靜靜等候著,大概十數分鐘後…蘋果金寶配雪糕($45),面層的crumble太大顆,像是麵包布甸上的麵包粒多一點,內餡的蘋果已成蓉,感覺一般。雪糕則是混入呍呢嗱籽的那種,總算替之挽回少許分數。朱古力心太軟配雪糕($45),我選了綠茶雪糕。之前看過其他食友的食記,「嗚嗚,點解隻碟冇畫公仔嘅??!?!」。拍過照後,急不及待地將之切開,朱古力漿即時湧出來。「流量非常多!」,澎湃得很不實在,只因平常的心太軟混有麵粉,正常來說該會有點「稠身」。這個則非常流質、甚至稀如水,怪怪的。然後先吃一口心太軟,朱古力的可
店外掛了數隻自家製的晴天公仔。

拍過照後,急不及待地將之切開,朱古力漿即時湧出來。
「流量非常多!」,澎湃得很不實在,只因平常的心太軟混有麵粉,正常來說該會有點「稠身」。這個則非常流質、甚至稀如水,怪怪的。然後先吃一口心太軟,朱古力的可可味不濃且偏甜;再吃一口綠茶雪糕,有點像在吃綠茶味牛乳糖,很人工化的感覺,「好失望呀!」

特意到來怎料甜品質素一般,性價比非常低。到底是選擇錯誤?抑或店子突然失準?!還是既有水平?!那就不得而知。

ps. 吃著心太軟之時,鄰桌食客的椰皇燉蛋白傳來陣陣真實的椰皇甜香,再加上食客吃得津津有味的樣子,唉,好羨慕啊!嗯嗯,似乎店子在傳統(不花巧)甜品方面的水準比較穩定。
2013-08-13 43 浏览
由於比今日(唔好食的)午餐打倒咗,我真係好需要其他的野食來支持下,所以我去咗係屋企後面的甜品店試下。我找咗個係屋企附近都無的甜品來試下,叫apple crumble,佢將啲蘋果切到一細粒,加咗啲野,然後拿去焗,個面頭就有啲麵包粒係到。呢個甜品好好味,因為佢的蘋果味好出,又唔係好甜喎,我起初以為啲麵包粒會好乾,但係我是錯的,佢啲麵包粒都好好味仲吸咗蘋果香味,讚。我當然唔會食咁少野啦,仲有一個楊枝金露涼粉打底,佢的涼粉就真係估佢唔到係一條條而唔係一粒粒,咁樣就同入面的金露好夾,仲好易"筆"出來食。呢兩個甜品真係比到我好多驚喜,真係食到我好開心,所以要推介比大家,分享下。

Apple Crumble
楊枝金露涼粉
2013-08-06
20 分钟 (外卖自取)
$30 (其他)
Apple Crumble
楊枝金露涼粉
2013-07-25 23 浏览
落住雨嘅閒日晚上嚟到甜豆,無乜客人,都好。因為朋友生日,手上有水果 Tart,詢問店員可唔可以喺舖頭食,佢話考慮咗兩秒,話無問題,而我哋選擇坐喺店外,感覺無咁張揚。店員仲好細心問要唔要幫我哋雪住啲 Tart,諗住無 Cream,都唔好意思打擾人哋了。先講甜品,心太軟,無上次流心流得咁誇張,但依舊香香、暖暖的,好正;芒果 Packcake,無諗過 Packcake 係脆嘅,幾得意,不過我唔太鍾意咁樣,哈;芒果河粉,河粉好滑,帶點椰味,唔錯。食緊途中落大雨,店員又好細心落咗塊膠布,唔好比啲雨「淺」到我哋,真係好好服務。過咗十二點,我哋影相,食 Tart,好開心,真係好多謝店員准我哋咁做。 十二點幾,店員話佢哋要休息,於是就急急埋單,走嘅時候先發現原來營業時間至十二點架咋,辛苦晒嚕。不過以甜品店嚟講,真係算早呢!
落住雨嘅閒日晚上嚟到甜豆,無乜客人,都好。

2013-06-13 23 浏览
夜晚同兩個朋友係大圍,唯一消遣活動-食甜品.大圍甜品店既選擇都唔算少,相討下,3人一致決定去食甜豆,原因係環境比較舒適.而且本人對甜豆既(咖啡二重奏)情有獨鍾.一去到諗都唔洗諗就叫左.可惜係紅日而且好夜先去,已經賣哂.同行朋友好快就揀好左(桂花白酒燴雪梨配雪芭)(芒果糯米配芒果雪糕).而我經店員推介揀左(木槺布甸)紅酒繪梨食得多,第一次試白酒燴梨,感覺好新鮮,而且甜道岩岩好,值得一試.芒果糯米就每次食都覺得正,雪糕凍糯米暖暖地,芒果係甜唔係酸.而且已經好少甜品店有得食.一杯份量剛好.唔會太飽但又夠喉.而木槺布甸對比於以上兩款甜品就有d失色.唔算得上特別好味.食完亦無毋外賣一份(豆腐布甸)比屋企人,賣相同堂食甜品一樣吸引.由於家人不停大讚好味,我亦試左一啖,豆腐味重,加埋紅豆既配搭,變得特別,布甸好滑,鐘意食豆腐甜品既人一定會愛上.甜豆,用心製作既甜品店👍
而木槺布甸對比於以上兩款甜品就有d失色.唔算得上特別好味.
甜豆,用心製作既甜品店👍
2013-06-13
$30 (宵夜)
  • 咖啡二重奏 芒果糯米配芒果雪糕
OK
2013-05-12 14 浏览
想食甜品...行吓行吓,發現之前電話介紹過嘅甜品店,決定入內一試...嗰個唔記得叫咩名嘅芒果甜品,說穿了就係迷你版芒果糯米飯,噢...味道都OK嘅~~另外心太軟,出名食嘅心太軟,好難遇到流心...而佢哋嘅心太軟,一整開係忍唔住嘩咗一聲...因為入面嘅朱古力好似流血咁狂流出嚟,份量都唔少... 配上 Mövenpick 嘅雪糕, 好味道~~不過真係太甜,食唔晒...如果佢哋有水供應的話會更好~~

2013-04-19 20 浏览
自從甜藝館結業後,大圍又少左間好既糖水店,現在大圍少說也有十間八間甜品店,其中呢間可說是表表者.雖然開業不太久,不過每天夜晚都是坐無虛席.今天就和女朋友一口氣吃了三款甜品.....心太軟, 我覺得都幾好味 好流心,朱古力味好濃(唔係好假既朱古力味)CHOCOLATE ICE-CREAM入面又有好見朱加力碎,BLUEBERRY奶凍, BLUEBEERY既甜再加上奶凍既甜,剛好BALANCE番,食落去更有層次!椰皇蛋白~~ 很香蛋白味,再加上小量椰皇水一起燉,更多了一份甜而不漏的感覺 個人口味8/10
自從甜藝館結業後,大圍又少左間好既糖水店,

現在大圍少說也有十間八間甜品店,其中呢間可說是表表者.

雖然開業不太久,不過每天夜晚都是坐無虛席.

今天就和女朋友一口氣吃了三款甜品.....

個人口味8/10
题外话/补充资料: 地點就腳, 環境不錯~
2013-04-15
  • 心太軟
2013-03-15 11 浏览
泊好車在 10 街 ~ 手機看openrice ~ search 甜品 ~ 好啦就這間 ~ 名字好可愛呢 ~ 大圍村10, 9, 8, 7, 6, 5, 4....................街, 請問 1 街在那 ?? hahahahaha~~~結果1行幾人(唔識路) 找下找下入了村, 被村民指來指去.......終於找到 !!! 平日不是太多人~ 坐了露天位置 ~ 全店橙色裝修很開心的顏色呢~~店員好好禮貌 ~ ~ 今時今日咁既服務態度 ~~ 正 !!桂花白酒燴梨配青檸雪葩 ~ 換然一新既感覺椰皇鮮奶燉蛋白 ~ 滑 + 香芒果 / 士多啤利酥皮撻 ~ 又鬆又脆 燉雪耳圓肉 ~ 好潤好甜 有一缺點~除左中式甜品 ~ 有樣"特色"就是大部份也配上雪糕 !! 但是她們用的雪糕不好吃呢~~~~(雪葩除外)價錢略為貴~~~~平均每樣也要大約$40或以上

?? hahahahaha~~~

店員好好禮貌 ~ ~ 今時今日咁既服務態度 ~~ 正 !!

桂花白酒燴梨配青檸雪葩 ~ 換然一新既感覺
椰皇鮮奶燉蛋白 ~ 滑 + 香