2019-12-19
今晚和男友在新世紀廣場食dinner, 行過見到一間賣甜點的店子,睇真D原來係Tony Wong嘅甜藝家Sweet Boutique, 一直以來都非常喜愛Tony Wong的蛋糕,無論是一件件的cake或是整個蛋糕都深得我心,我緊係要入內潮聖一番la!甜藝家卻不是賣cake的,主要售賣曲奇,杏仁脆片,蝴蝶酥,蛋卷和金菠蘿酥等,以低糖,有機麵粉,法國法定產區(AOC)牛油,法國果茸,海藻糖等製作一系列獨特的產品,不添加阿腐劑,健康優質,無論自己食或是送禮都是一個非常好的選擇。又到了我最喜愛的聖誕節,我揀左2款禮品用來送禮,當然唔少得自己個份la!一返屋企就急不及待打開試下!雜錦曲奇禮盒$188~一打開盒蓋即見到這些精緻而色彩漂亮悅目的雜錦曲奇,真的好開心啊!禮盒共有九種口味,總有一款是合你口味的,而我就覺得款款都不錯。朱古力蛋白曲奇~輕輕的,脆脆的,不甜不腻,帶着淡淡的朱古力味,很清爽!紅莓乾曲奇~咬落有唔少的紅莓乾在內, 煙煙靭靭,酸酸甜甜的,好好味!'海鹽朱古力曲奇~朱古力味非常香濃,反而海鹽味不算突出,喜愛朱古力味道的朋友一定很喜愛。雲呢拿脆米曲奇~有陣陣的雲呢拿香味,咬落有粒粒脆
雜錦曲奇禮盒$188~一打開盒蓋即見到這些精緻而
紅莓乾曲奇~咬落有唔少的紅莓乾在內, 煙煙靭靭,
酸酸甜甜的,好好味!
雲呢拿脆米曲奇~有陣陣的雲呢拿香味,咬落有粒粒脆米,正!
士多啤梨朱古力曲奇~粉紅色那一邊是士多啤梨朱古力,酸酸的好開胃, 上面鋪埋金箔更加貴氣!
黑金芝麻曲奇~芝麻香味非常濃郁,口感鬆脆。
抹茶朱古力脆珠曲奇~淡淡的抹茶味配上朱古力脆珠,兩者非常相配,美味!
棋盤曲奇~口感比較厚實,牛油味濃郁。
熱情果占曲奇~中間是熱情果占,酸酸的好滋味,曲奇的質感亦很鬆脆,好味道!
另外我再揀左呢一盒"心花怒放"$198~由心形的蝴蝶酥和玫瑰花形的脆餅組成,每件餅都是獨立包裝,整潔又美觀。
朱古力蝴蝶酥~口感非常酥脆,一邊是白朱古力,上面洒上微酸的紅桑莓乾果脆粒,另一邊是法國dark Chocolate 伴以朱古力碎碎,低糖,少甜,很美味!真係食到停唔到口!
玫瑰酥~可口酥皮以玫瑰花形present, 鬆脆而渗出淡淡的玫瑰花香,配Rose tea真係一流!