今晚和男友在新世紀廣場食dinner, 行過見到一間賣甜點的店子,睇真D原來係Tony Wong嘅甜藝家Sweet Boutique, 一直以來都非常喜愛Tony Wong的蛋糕,無論是一件件的cake或是整個蛋糕都深得我心,我緊係要入內潮聖一番la!甜藝家卻不是賣cake的,主要售賣曲奇,杏仁脆片,蝴蝶酥,蛋卷和金菠蘿酥等,以低糖,有機麵粉,法國法定產區(AOC)牛油,法國果茸,海藻糖等製作一系列獨特的產品,不添加阿腐劑,健康優質,無論自己食或是送禮都是一個非常好的選擇。又到了我最喜愛的聖誕節,我揀左2款禮品用來送禮,當然唔少得自己個份la!一返屋企就急不及待打開試下!雜錦曲奇禮盒$188~一打開盒蓋即見到這些精緻而色彩漂亮悅目的雜錦曲奇,真的好開心啊!禮盒共有九種口味,總有一款是合你口味的,而我就覺得款款都不錯。朱古力蛋白曲奇~輕輕的,脆脆的,不甜不腻,帶着淡淡的朱古力味,很清爽!紅莓乾曲奇~咬落有唔少的紅莓乾在內, 煙煙靭靭,酸酸甜甜的,好好味!'海鹽朱古力曲奇~朱古力味非常香濃,反而海鹽味不算突出,喜愛朱古力味道的朋友一定很喜愛。雲呢拿脆米曲奇~有陣陣的雲呢拿香味,咬落有粒粒脆

一返屋企就急不及待打開試下!

雜錦曲奇禮盒$188~一打開盒蓋即見到這些精緻而
色彩漂亮悅目的雜錦曲奇,真的好開心啊!

紅莓乾曲奇~咬落有唔少的紅莓乾在內, 煙煙靭靭,
酸酸甜甜的,好好味!

'

雲呢拿脆米曲奇~有陣陣的雲呢拿香味,咬落有粒粒脆米,正!

士多啤梨朱古力曲奇~粉紅色那一邊是士多啤梨朱古力,酸酸的好開胃, 上面鋪埋金箔更加貴氣!

黑金芝麻曲奇~芝麻香味非常濃郁,口感鬆脆。

抹茶朱古力脆珠曲奇~淡淡的抹茶味配上朱古力脆珠,兩者非常相配,美味!

棋盤曲奇~口感比較厚實,牛油味濃郁。

熱情果占曲奇~中間是熱情果占,酸酸的好滋味,曲奇的質感亦很鬆脆,好味道!

另外我再揀左呢一盒"心花怒放"$198~由心形的蝴蝶酥和玫瑰花形的脆餅組成,每件餅都是獨立包裝,整潔又美觀。

朱古力蝴蝶酥~口感非常酥脆,一邊是白朱古力,上面洒上微酸的紅桑莓乾果脆粒,另一邊是法國dark Chocolate 伴以朱古力碎碎,低糖,少甜,很美味!真係食到停唔到口!

玫瑰酥~可口酥皮以玫瑰花形present, 鬆脆而渗出淡淡的玫瑰花香,配Rose tea真係一流!
2019-12-02
下午茶
  • 雜錦曲奇禮盒
  • 朱古力蝴蝶酥
2019-12-18 35 浏览
好鍾意食佢哋嘅甜品。今次食咗蝴蝶酥同埋曲奇餅都非常之出色。蝴蝶酥包裝好靚,送俾人一流。蝴蝶酥味道唔會太甜,而且好香脆鬆化,一個份量都有好多。曲奇餅打開非常之靚,有好多唔同嘅味道。色彩豐富,而且每款嘅味道都好好食,款式多外型又靚,送俾人或自己食都好。當中有綠茶味、朱古力味、士多啤梨味、芝麻味等等,真係好多味道。聖誕節仲有好多唔同嘅特色禮盒,真係好多款式可以揀,全部望落都好好食,真係聖誕同新年送禮都非常好嘅選擇。

好鍾意食佢哋嘅甜品。今次食咗蝴蝶酥同埋曲奇餅都非常之出色。

曲奇餅打開非常之靚,有好多唔同嘅味道。

之前朋友送過甜藝家既蝴蝶酥比我做禮物,屋企人試過覺得唔錯,今日就叫我特登嚟moko買多兩盒返去👍🏻☺鋪頭嘅環境好靚,有高貴典雅既感覺,擺滿左唔同嘅禮盒同餅乾等小食。原來除咗我食開嘅蝴蝶酥之外,呢度仲有手工曲奇、蝴蝶酥、玫瑰酥同唔同口味嘅手工朱古力。嚟到鋪頭就可以大試特試,一次過試晒多款口味。每款食品都有禮盒裝可以選擇,賣相精美,用嚟送禮物比人都好得體。我買咗呢一款蝴蝶酥,每一塊蝴蝶酥都係完整嘅心形,鋪喺面嘅蝴蝶酥仲有朱古力做裝飾。本身第一眼仲擔心食落去會好甜,但事實係甜度適中,而且朱古力味道一啲都唔「假」。而另外一款嘅蝴蝶酥,賣相好似水晶球咁,我完全係俾佢賣相吸引左。蝴蝶酥口感咬落去爽脆,唔會好甜膩,實在唔錯!

嚟到鋪頭就可以大試特試,一次過試晒多款口味。

2019-12-17 20 浏览
又到聖誕、又到聖誕,係時候準備聖誕禮物啦!我身邊的朋友最喜歡什麼?近朱者赤,近墨者黑,他們當然跟我一樣,喜歡......食,所以聖誕禮物必與食品有關。今次就選了甜藝家的禮盒。餅店開放式門口,金光閃閃的門框,裝潢高貴得體,地方寬敞,環境光猛,感覺舒適。各式各樣的產品擺放得整齊企理,前台擺放了一大籃聖誕禮盒,好精美。還有曲奇、酥餅、朱古力、蛋卷等產品,全是送禮佳品。近門有試食區,用一個個高貴的玻璃瓶盛載着,附有夾子,乾淨衞生。*****************************咁多選擇,點好?就被一盒以高貴的玻璃樽盛載着柔風脆餅 Angel Meringue ($138)吸引了,單單賣相已覺得必是送禮佳品。店員悉心介紹,內有六款口味,包括菠蘿、紅桑莓、熱情果、意大利陳醋草莓、榛子和黑加侖子,口感輕盈,開封後必須蓋好。六款都是好靚的粉色系列,一於送給友人作為聖誕禮物。*****************************除了對朋友好,也要對屋企人和自己好,所以也要揀一份與他們共享。發現近門口有一系列蛋卷,共有四款吃味,分別有原味、柚子朱古力爆炸雪茄、朱古力咖啡爆炸雪茄和朱古力爆炸雪
*****************************
柔風脆餅
柔風脆餅
*****************************
一系列蛋卷
看中了朱古力咖啡爆炸雪茄
除了對朋友好,也要對屋企人和自己好,所以也要揀一份與他們共享。發現近門口有一系列蛋卷,共有四款吃味,分別有原味、柚子朱古力爆炸雪茄、朱古力咖啡爆炸雪茄和朱古力爆炸雪茄,而我當然會揀有咖啡的朱古力咖啡爆炸雪茄Mocha Explosive Cigar ($168)
朱古力咖啡爆炸雪茄
它以一個大方得體的厚身紙盒盛載,一盒共有12支,每支都是獨立包裝,乾淨衞生。一拆開包裝袋就明白為何是雪茄,頭尾均有朱古力爆炸糖,睇落外形的確很似"雪茄",有趣! 有趣!
朱古力咖啡爆炸雪茄
咬一口,相當鬆脆,而爆炸糖就在口中吱吱喳喳,好過癮! 外層是香濃的咖啡,而內裏就有層香甜的朱古力,甘苦中帶甜,吃落完全不甜膩,正合我心意,喜歡!

相信大家都開始為親朋戚友挑選聖誕禮物,不知大家又有什麼好選擇呢? 我就準備緊啦!
2019-12-14
下午茶
2019-12-12 38 浏览
前幾日去買定啲禮盒聖誕節送俾朋友,順便買咗兩盒甜品自己食 甜藝家好多適合做聖誕禮物嘅選擇,而且賣相一流!鋪頭入面啲餅可以試食,揀啱心水先買!我就鍾意食呢度嘅朱古力條。朱古力爆炸雪茄口感好特別,入面嘅爆炸糖會帶比你驚喜而且朱古力條唔會太甜,可可味道濃郁一次一條真係唔夠喉!除咗朱古力好食,蝴蝶酥都係呢度嘅王牌產品!呢個珍寶蝴蝶酥好吸引,不過我冇買到,買咗一盒嗰啲。一盒有廿幾塊,顏色金黃,一開就聞到好香嘅牛油味!食落非常鬆化,屋企嘅小朋友表示好鍾意食!如果嚟緊聖誕要開party或者交換禮物,甜藝家嘅食物都係一個唔錯嘅選擇。
前幾日去買定啲禮盒聖誕節送俾朋友,順便買咗兩盒甜品自己食

甜藝家好多適合做聖誕禮物嘅選擇,而且賣相一流!

鋪頭入面啲餅可以試食,揀啱心水先買!

我就鍾意食呢度嘅朱古力條。

朱古力爆炸雪茄口感好特別,入面嘅爆炸糖會帶比你驚喜
而且朱古力條唔會太甜,可可味道濃郁

一次一條真係唔夠喉!

除咗朱古力好食,蝴蝶酥都係呢度嘅王牌產品!

呢個珍寶蝴蝶酥好吸引,不過我冇買到,買咗一盒嗰啲。

2019-12-11
  • 朱古力爆炸雪茄蛋卷
  • 蝴蝶酥
甘快一年又聖誕,今年就選擇左去甜藝家旺角新世紀分店買曲奇禮盒送俾屋企人~由甜品大師主理的甜藝家最出名係法式蝴蝶酥及手工曲奇~店內設有試食區,試岩邊款口味先購買就最穩陣。精美聖誕版蝴蝶酥送禮適合不過。仲有花花超大夢幻版的蝴蝶酥。我都選左盒俾自己雜錦曲奇禮盒甜藝家手工曲奇定價算是非常親民,送禮自吃都不錯。迷你蝴蝶酥 $118 超靚的水晶球膠罐造型!蝴蝶酥酥脆又唔會碎,充滿牛油香。雜錦曲奇禮盒 $188精美牛油紙註明了手工曲奇的口味,總共有9款!(朱古力蛋白、雲呢拿脆米、黑金芝麻、抹茶朱古力、士多啤梨朱古力、海鹽朱古力、棋盤、紅莓、熱情果占)每塊造工都非常精緻,包裝謹慎。部分曲奇還貼上食用乾花或食用金箔增添美感!整件事大加分。

甜品大師主理的甜藝家最出名係法式蝴蝶酥及手工曲奇~

店內設有試食區,試岩邊款口味先購買就最穩陣。

精美聖誕版蝴蝶酥送禮適合不過。

仲有花花超大夢幻版的蝴蝶酥。

我都選左盒俾自己
雜錦曲奇禮盒

甜藝家手工曲奇定價算是非常親民,送禮自吃都不錯。

迷你蝴蝶酥 $118
超靚的水晶球膠罐造型!

蝴蝶酥酥脆又唔會碎,充滿牛油香。

雜錦曲奇禮盒 $188
精美牛油紙註明了手工曲奇的口味,總共有9款!

每塊造工都非常精緻,包裝謹慎。

部分曲奇還貼上食用乾花或食用金箔增添美感!整件事大加分。
2019-12-08
  • 雜錦曲奇禮盒
2019-12-11 312 浏览
最好味的零食都是最不健康最油膩的,尤其以曲奇蝴蝶酥為例等食品,若稍為劣質的,既嚐不到那香口鬆脆,而且滿口油膩感。幸好,這晚給我找到一家質素高的甜點店 –「甜藝家」Sweet Boutique de Tony Wong。原本是被那限量版的聖誕禮盒吸引著,精緻創作,充滿聖誕氣氛﹗再仔細看看,原來除了曲奇、蝴蝶酥,另有脆片、酥條、脆米波。全都以低糖和健康食材用心製作,我特別喜歡這類創新的甜點,感覺好美味。二話不說,帶了2款回家跟家人分享。非常推介這盒心花怒放$198,一盒可以嚐到蝴蝶酥(9片)及玫瑰酥(12片)。金黃鬆脆蝴蝶酥沾上黑白朱古力,充滿牛油香,更多了一份朱古力的甜;白朱古力伴以紅桑莓乾果脆粒,甜度剛好又有口感;而另一邊是選用法國黑朱古力伴以朱古力爆炸糖,個人好喜歡黑朱古力的味道,加上爆炸糖口感,新奇有趣,雙重享受﹗可口酥皮配以獨特手法創作花型鬆脆的「玫瑰酥」,好靚呀﹗每一口都滲出淡淡的玫瑰花香, 口感薄脆帶丁點黏性,不會一咬下去就散落,可以吃得優雅﹗雜錦朱古力酥條$128,一盒有4種味道,色彩繽紛,大人小朋友都愛吃﹗鬆化酥條沾上不同的朱古力與配料,口感味道大不同﹗想香口的,可吃黑白
原本是被那限量版的聖誕禮盒吸引著,精緻創作,充滿聖誕氣氛﹗
再仔細看看,原來除了曲奇、蝴蝶酥,另有脆片、酥條、脆米波。
二話不說,帶了2款回家跟家人分享。

鬆化酥條沾上不同的朱古力與配料,口感味道大不同﹗
想香口的,可吃黑白芝麻;想新奇有趣的,可吃黑朱古力伴以朱古力爆炸糖;更多配料的,可吃白朱古力伴以朱古力爆炸糖;簡單點的,可吃草莓朱古力。
我嘛,當然要一次過品嚐啦﹗
2019-12-03
  • 雜錦朱古力酥條
  • 心花怒放
2019-12-09 35 浏览
聖誕節快將來臨了, 這天朋友相約一同前往旺角, 就是挑選我們的聖誕食品。 朋友介紹位於旺角東大型商場內的一間西式餅店 ,沒想到就是我在九龍城最愛的餅師店舖。裝橫方面,光線十足,最重要內裏帶有香濃的牛油香味, 店舖內款式種類眾多, 加上店員親切有禮的介紹, 我挑選的就是店舖十分著名的紅莓乾曲奇。成分就是小麥粉,牛油,糖,蛋黃及紅莓乾。 香港製造, 絕對是信心保證,加上大師級製作。味道方面 ,牛油味當然香濃, 最重要香脆可口,不油膩, 配搭紅梅獨有的酸味, 酸酸甜甜的味道, 更令人愛上, 無添加無防腐劑的美食,當然要盡快食用。

3K
2019-12-07 40 浏览
又到聖誕!又到聖誕!聖誕節是我一年之中最期待的節日。每逢佳節我都會買一些禮物送給親朋戚友以表心意。Moko新世紀廣場非常好逛,有幾間餅店,禮品店,一次過可㨂選要買的。每年我都會幫襯甜藝家,今次買了雜錦曲奇和蝴蝶酥送禮。蝴蝶酥好吃相信無人不知,好鬆脆,不甜膩,造型靓。雜錦曲奇款式多,有朱古力蛋白曲奇,雲呢拿脆米曲奇,抹茶朱古力脆珠曲奇,紅莓乾曲奇,棋盤曲奇,海鹽朱古力曲奇....用料靚,還採用了食用花作裝飾好美。太吸引了,自己也買了盒試吓,果真睇得又食得。如抹茶味好濃郁,紅莓乾有𡁻口,淡淡的海鹽味恰到好處⋯⋯!好味!送禮佳品!

每年我都會幫襯甜藝家,今次買了雜錦曲奇和蝴蝶酥送禮。

蝴蝶酥好吃相信無人不知,好鬆脆,不甜膩,造型靓。

太吸引了,自己也買了盒試吓,果真睇得又食得。

2019-12-06
其他
2019-12-07 31 浏览
呢排諗住買份小禮物俾朋友,唔知買咩好,所以嘢食都幾實際,啱晒我嘅為食朋友🙈🙈🙈而前幾日咁啱經過呢間甜藝家,覺得佢啲點心好靚好高級咁,所以就決定試一試啦迷你蝴蝶酥一放入口已經覺得超酥化,而且牛油味勁香,完全係令人食極唔停口😂😂😂朱古力蝴蝶酥而呢款蝴蝶酥係外觀超靚,而且顏色好特別,佢係朱古力上加左少少爆炸糖,所以食落口感彈彈下咁,超特別😍😍下次仲想買埋呢幾款好靚既小點心阿!!!🥰🥰

迷你蝴蝶酥

朱古力蝴蝶酥

下次仲想買埋呢幾款好靚既小點心阿!!!🥰🥰
由九龍城開到街知行聞的高級兼高質蛋糕店🍰一向都吸引各位女士💃🏻Tony Wong 的蛋糕 小編每年生日都吃蛋糕話食得多 蝴蝶酥🎀🥨🧡真係第1次一啲都無失望 唔空心但好鬆化🤤勁酥脆 而且唔會好甜用左有機糖 適合糖尿病患者過一過口癮🤔榮升小編心目中送禮佳品行列🎀🎁即刻返moko再買多一盒曲奇餅🍪送俾朋友其實尖沙咀K11都有另一間黎緊聖誕同新年 大家有多一個選擇啦!!我覺得送呢盒蝴蝶酥又大方又靚都幾見得人㗎

由九龍城開到街知行聞的高級兼高質蛋糕店🍰
用左有機糖 適合糖尿病患者過一過口癮🤔

榮升小編心目中送禮佳品行列🎀🎁
即刻返moko再買多一盒曲奇餅🍪送俾朋友

其實尖沙咀K11都有另一間
黎緊聖誕同新年 大家有多一個選擇啦!!
我覺得送呢盒蝴蝶酥又大方又靚
都幾見得人㗎

2019-12-05 70 浏览
天氣開始變冷,聖誕節又快要來臨。今天回娘家搵媽媽,便想買點禮物給她。因為家住太子道西,經常路過moko商場,於是便來到甜藝家打算買點曲奇或蝴蝶酥😍以往家人買甜藝家也要走到九龍城,現在在Moko商場內有鋪頭,真的方便多了。此店賣的都是高級餅乾,過往在這店買過蝴蝶酥,味道不錯,不過今天打算買其他產品試試。媽媽喜愛吃曲奇,所以我便被這雜錦曲奇禮盒吸引了🥳 十分精美!每款還有五件!然後我老公看到這盒朱古力爆炸雪茄,他便說想試試,於是我便買了一盒。這個朱古力爆炸說真的非常特別,原來當中有爆炸糖,而且朱古力味濃,老公十分喜歡,非常適合朱古力控!而媽媽就十分喜愛這盒雜錦曲奇禮盒,包裝精美,色香味俱全。聖誕節快來臨,買了些小小禮物氹得媽媽很開心呀!

朱古力爆炸雪茄

2019-12-05
外卖自取
$356 (其他)
庆祝纪念
圣诞节
朱古力爆炸雪茄
節日快到了 是時候物色手信帶去台灣每次帶不同手工餅乾去 一直都有好評今次是我一直喜歡的名師 Tony Wong蛋糕以美味聞名 曾經是我食cake首選有理由相信旗下手信店 會有相當水準店面光鮮而且提供試食 據說選料認真選用日本有機麵粉 進口原料標榜健康試了一些感覺不錯 就帶兩包送朋友啦-🍪黑金芝麻曲奇$78雖然我不愛芝麻 但店員推介下嚐嚐吧賣相相對有個性 黑白條紋梅花間竹著肉眼可見的黑白芝麻金芝麻 密密麻麻入口酥化且芝麻香撲鼻濃郁 相當誘人喜歡芝麻的朋友 相信會很喜歡這一款-🍫海鹽朱古力曲奇 $88深啡色的賣相 吸引著我這個朱古力控很濃很朱 喜歡它不甜且有淡淡海鹽味香脆不膩 小小一塊當零食點心也不錯
節日快到了 是時候物色手信帶去台灣

很濃很朱 喜歡它不甜且有淡淡海鹽味
香脆不膩 小小一塊當零食點心也不錯
2019-12-02
2019-12-05 231 浏览
臨近聖誕,又係時候買禮盒送俾朋友,或者聖誕交換禮盒都可以選擇靚靚禮盒,今年揀了Tony Wong的「甜藝家」。店內環境光鮮整潔,各式甜點禮盒都陳列出來,讓客人一目了然,而且仲有幾款聖誕禮盒,收裝吸引,味道款式都配搭豐富。普通版的蝴蝶酥已經好正,味道甜美又酥脆,呢款有裝飾的「蝶之花」亦非常靚。以低糖及選用較健康的食材,用心製作的各款甜點,而且包裝高貴精緻,送禮或自己品嚐都很合適。場內仲有數款甜點可試食,我食完揀了幾款,送俾朋友同俾家人一齊享用。雜錦曲奇禮盒 $188,四四方方的禮盒內,會有驚喜,準備好就開來食。首先最面有張介紹各款曲奇味道的紙,仲圖文並茂,非常細心,圖案也很可愛吸引。總共有9款曲奇,每款有4-5塊,足夠我同家用齊齊食。好高貴又華麗,很色彩繽紛,令人難於選擇,想全部都食哂,最特別係曲奇上有花花裝飾。內附小木簽,方便取出曲加,相當貼心的設計。朱古力蛋白曲奇,外脆內綿的朱古力蛋白,加上曲加底,係個新組合,味道同口感都很有層次。黑金芝麻曲奇,用了黑白芝麻,香味都互相交織,也有分明的顏色,賣相同味道都很好,父母都很鍾意呢個味。士多啤梨朱古力曲奇,個人十分喜歡,入口已經有很強勁果香,
雜錦曲奇禮盒

內附小木簽,方便取出曲加,相當貼心的設計。

士多啤梨朱古力曲奇,個人十分喜歡,入口已經有很強勁果香,士多啤梨味滿口。

海鹽朱古力曲奇,黑朱古力味幾重,有甘苦同甜味,但海鹽唔太突出。

雲尼拿脆米曲奇,有小花裝飾太可愛,脆米增加口感,很通透的脆度。

紅莓乾曲奇,很健怡又唔膩的曲奇,有紅莓的酸同曲奇的甜脆。

抹茶朱古力脆珠曲奇,抹茶味夠重,有茶甘同香,唔會過甜。

棋盤曲奇,有趣的圖案係花心思製作,重覆組合完才製造出的圖案,最吸引小童。

熱情果占曲奇,也顯得矜貴少有的口味,熱情果占酸酸甜甜,比果乾曲奇更細膩,很清新的口味。
朱古力爆炸雪茄蛋卷
朱古力爆炸雪茄蛋卷 $168,有外國特色的包裝優雅大方,一盒有12條的獨立包裝蛋卷,很方便食用。

外形很似雪茄,帶點玩味,且味道極好。濃濃朱古力味,蛋卷鬆脆可口,內還點滑溜朱古力,頭尾都有脆脆及爆炸糖,入口爆發的感覺很刺激,是個新奇的體驗。
禮盒背有產品資料及介紹。
店員服務有禮,也介紹食物資料,提客人留意食品到期日。
2019-11-07
朱古力爆炸雪茄蛋卷
1K
2019-12-04 49 浏览
12月一向是我最喜歡的月份除了生日月,更有聖誕節聖誕禮物已準備好順道經過就買我最愛的蝴蝶酥出自Tony Wong的,口啤向來不錯主要售賣曲奇,蝴蝶酥,朱古力等等賣相精緻,也有試食區個人最愛這家的蝴蝶酥跟玫瑰酥聖誕快到怎能少了可愛的薑餅人迷你蝴蝶酥,外型跟水晶球似的蝴蝶酥非常酥脆,不會太甜家人也很愛個人最愛配咖啡一齊杏仁脆片酥酥脆脆,吃起來有點焦糖味道不甜不膩,杏仁香氣十足一開很快就吃完買來送禮或自己吃也非常合適
12月一向是我最喜歡的月份
除了生日月,更有聖誕節

聖誕禮物已準備好
順道經過就買我最愛的蝴蝶酥
出自Tony Wong的,口啤向來不錯

主要售賣曲奇,蝴蝶酥,朱古力等等
賣相精緻,也有試食區
個人最愛這家的蝴蝶酥跟玫瑰酥

聖誕快到怎能少了可愛的薑餅人

迷你蝴蝶酥,外型跟水晶球似的

蝴蝶酥非常酥脆,不會太甜
家人也很愛
個人最愛配咖啡一齊

杏仁脆片
酥酥脆脆,吃起來有點焦糖味道
不甜不膩,杏仁香氣十足
一開很快就吃完

買來送禮或自己吃也非常合適