2017-03-27 90 浏览
下午同個朋友經過甜牙牙,於是入左去試一試,裡面環境燈飾柔和,舒適整潔衛生,而且平日下午人流較少,啱晒約埋三五知已談天說地嘅好地方。而座位都算寬敞,唔會有侷促嘅感覺。首先叫左個全日早餐,覺得賣相唔錯,而且有牛角包、腸、沙律、煙肉同主打雲中蛋,雲中蛋係用焗為主,味道新鮮,而且金黄色嘅蛋黄呈流質狀。甜牙牙主要甜品為主,有各式各樣款式供食客選擇,而我今次就揀左一個Classic心太軟試一試,外觀非常吸晴,而且充滿住味道濃郁嘅朱古力,外脆內軟,有香濃嘅朱古力醬流出,再配搭鮮甜士多啤梨,真係回味無窮。熱食嘅甜品仲有伯爵紅茶梳乎里,即叫即焗,有鮮滑嘅紅茶味道,外層軟綿綿,加上雪糕做配搭非常好食。鍾意飲咖啡嘅朋友,可以試下甜牙牙嘅即磨咖啡,味道香滑濃郁,非常醒神。
2017-03-27
下午茶
  • Classic 心太軟
2017-03-27 500 浏览
通常如果去 The One 睇戲, 我都會去附近食咗嘢先,sweet tooth 係我最愛之選.貪佢方便就腳,係正旁邊,價錢又抵過 the One 好多.一入門口已經被好靚嘅蛋糕吸引着,8cm cake $72Earl Grey Tulips tiramisu cake因為老公仲未到,同埋我哋兩個人食唔晒一個 mini cake, 都係留返下次紀念日先食啦!除咗甜品其實都有 Pasta set.趕緊在看七點半前吃一個 quick dinner, 韓式辣汁煙肉蘑菇長通粉 $39好抵食夾大件!加 $8 仲有埋 Fruit salad, Iced tea 都只係加多$3。已經夠飽。Waffle set 係常餐,三色香蕉雪糕窩夫 $35,送咗杯有子冰紅茶俾我。雖然雪糕係不知名,但窩夫外脆內軟,老公食到超飽。同埋我每次都一定要食一件 movenpick 甜品先肯走提拉米蘇+特濃咖啡雪糕 $56雪糕香濃幼滑,回味到不得了。坐得咁舒服,避開九點人潮,早啲嚟早享受
貪佢方便就腳,係正旁邊,價錢又抵過 the One 好多.
一入門口已經被好靚嘅蛋糕吸引着,8cm cake $72
除咗甜品其實都有 Pasta set.
好抵食夾大件!
Waffle set 係常餐,三色香蕉雪糕窩夫 $35,
同埋我每次都一定要食一件 movenpick 甜品先肯走
提拉米蘇+特濃咖啡雪糕 $56
雪糕香濃幼滑,回味到不得了。
坐得咁舒服,避開九點人潮,早啲嚟早享受

己經食過好多好多次旺角/尖沙咀的甜牙牙旺角店還好, 但尖沙咀店實在太中伏試左咁多次己經唔想再去!!! 每一次覺得差, 都唔想去, 人,但只勝在地點方便三蕉窩夫 香蕉, 朱古力雪糕, 朱古力窩夫本身係超美妙的配塔, 但佢都竟然可以整到咁難食, 令人期待的窩夫是凍冰冰等,咬落去是石頭般的硬. 無味, 又多粉, 我地呢個係食唔哂全個, 因為太難食了千層綠茶呢個多數人係叫黎呃like, 因為佢會係旁邊散上i love you 字樣的綠茶粉除外, 就唔係好吸引了, 千層蛋糕, 一叉落去出散哂, 完全唔會一層層 咁層次分明食到落去綠茶味亦非常淡, 就是最普通的木康布丁, 普通到我也不記得食過了, 食完也波有滿足感, 失望失望

己經食過好多好多次旺角/尖沙咀的甜牙牙
旺角店還好, 但尖沙咀店實在太中伏
試左咁多次己經唔想再去!!!

每一次覺得差, 都唔想去, 人,但只勝在地點方便
三蕉窩夫

香蕉, 朱古力雪糕, 朱古力窩夫
本身係超美妙的配塔, 但佢都竟然可以整到咁難食,
令人期待的窩夫是凍冰冰等,
咬落去是石頭般的硬. 無味, 又多粉,
我地呢個係食唔哂全個, 因為太難食了
千層綠茶

除外, 就唔係好吸引了, 千層蛋糕, 一叉落去出散哂,
完全唔會一層層 咁層次分明食到落去
綠茶味亦非常淡,
就是最普通的木康布丁,
普通到我也不記得食過了, 食完也波有滿足感,
失望失望
2017-03-22 790 浏览
這天下班後約了朋友吃甜品,我們選擇在尖沙咀會面,因為這很接近我們工作和居住的地區。我們打算以甜品代替晚餐,因為這位朋友非常喜歡甜食,但不喜歡正餐,我實在拿她沒法。來到The One附近,我記得有一間名為「甜牙牙」的甜品店,結果我是沒有記錯的,只要再往前多走幾步,就會看見。店面給人很華麗的感覺,外牆幾乎都是玻璃,還有一些黑色的窗框作裝飾,看上去很像一間溫室。然後裏面的吊燈很大,像是酒店裏用的那款,通常在舞會上看到的燈就是這樣的。美輪美奐的店面:走進裏頭,更像一間高級酒店的樣子,所有擺設都非常精美。有一個凍櫃,裏面放滿了七彩繽紛的甜品,上面有幾個瓶子,還有花和燈飾:店裏放了大約10張桌椅,以黑白色為主,其他還有紫色的沙發,非常典雅的感覺。天花板上有一盞又一盞的燈,設計非常簡單,但出來的效果非常不錯。我們來到的時候是晚上七時多,這個時間當然不會有很多人吃甜品,所以我們輕易佔據了紫色沙發的位置。桌上已經擺了餐單,印刷非常精美,還有食物的樣子在上面。窩夫看起來非常吸引:可麗餅也有很多款選擇:華麗新地系列看起來很可愛,以雪糕筒當帽子,雪糕上還加上了兩隻眼睛:最後我們選了三款甜品。Tiramisu

美輪美奐的店面:

窩夫看起來非常吸引:
可麗餅也有很多款選擇:
最後我們選了三款甜品

Tiramisu Espresso之戀$118
跟照片上的一模一樣,非常驚喜!我們先吃雪糕的部份,因為怕它溶掉。雪糕很軟,入口即溶。有點點咖啡的味道,間中又有Tiramisu。我覺得這甜品非常適合喜歡咖啡和Tiramisu的人。另外還有一片香蕉,嚐起來很新鮮。至於果仁,非常有咬口,感覺很健康。

宇治金時抹茶伴抹茶雪糕$68
個人最喜歡這道甜品,可能是因為我本身比較喜歡抹茶的緣故。我們首先切一小塊可麗餅出來,再加上點點脆片、果仁和雪糕,然後一口氣放進嘴裏,有口感得來又不失味覺上的享受。最難忘的是那球雪糕,非常香軟,綠茶味道不及其他地方的濃,但我的們知道這是最自然的味道,沒有添加任何化學劑。

朱古力棉花糖三文治窩夫$62
到了甜品屋當然不能錯過窩夫!我們點這甜品是因為除了窩夫外,還有棉花糖和雪糕。一上菜已經很興奮了,因為賣相實在非常好,前面那朵用煉奶和朱古力整出來的花很優雅。

窩夫很脆,軟硬度適中,上面還有朱古力醬,非常吸引。棉花糖是烘過來的,又甜又香軟。雪糕是朱古力味的,很貼合整道菜的主題。
埋單$248 ,平均每人$124。最抵讚的是沒有加一服務費,但店員的服務態度非常好,很有禮貌。餐廳的裝飾很有少女味,食物味道不錯。
2017-03-20
  • 朱古力棉花糖三文治窩夫
  • 宇治金時抹茶伴抹茶雪糕
  • Tiramisu Espresso之戀
2017-03-22 89 浏览
尋日早左收工,係尖沙咀揾甜品食,但我既早都已經十一點,選擇不多,係THE ONE,最近就係甜牙牙啦!不過我同老公其實都未食過,見個menu好興奮,因為有好多選擇,選擇困難症立刻上身。。。。。經過一輪心理交戰,老公點左tiramisu 千層蛋糕,我點左Earl Grey Tiramisu ,另外一壺熱蜜糖玫瑰花茶首先黎既係花茶,不知所謂既事終於開始。。我見到有好多士多啤梨飄浮,由於我係完全唔食士多啤梨,我已經好好聲氣咁問個女侍應:唔好意思,我唔食士多啤梨架,可唔可以指過一壺比我呀?因為你menu無寫我唔知有,sorry....幫我地落單個男侍應即刻埋黎,但佢並唔係過黎幫手,佢過黎黑面。。。係deadair左幾秒後,我老公只可以講句:佢士多啤梨敏感唔食得,佢先死死地氣拎走。。。。好啦,再黎過壺,我以為我飲緊檸蜜,你無睇錯我無打錯。蜜糖玫瑰花茶變左檸蜜。第一:好酸,我唔知咩可以令到咁酸,就算佢唔係分開蜜糖上,熱水都無可能令蜜糖變得咁酸第二:無蜜糖味,無玫瑰味,無茶味到第二樣黎既,係Earl Grey Tiramisu,首先佢同個menu又係完全唔同樣,一食落去,我同老公同一諗法:我地食緊乜?

首先黎既係花茶,不知所謂既事終於開始。。

第二:無蜜糖味,無玫瑰味,無茶味

簡單d講,我係完全食唔到有Earl Grey味,亦無mascarpone 既香滑感,無咖啡味無酒味連手指餅既感覺我都食唔出。極其量形容為一個甜味蛋糕。我都自己整過Tiramisu,其實一D都唔難整,只係懶唔願整,同埋只會有好好味同好味之分,我今次竟然食到咁難食既,好難得。

到最後一樣,Tiramisu 千層蛋糕都仲有少少希望,可惜淨低只有更失望。都係果句,無味的。d cream仲唔知點解有杏仁味,同埋好細舊,比掌心更細。

無食哂我地就走左,因為真係好難食,我無試過去食甜品食到苦瓜乾咁樣走。
2017-03-20 324 浏览
今日喺尖沙咀行街行到好攰, 喺the one附近想搵間餐廳坐低歇歇腳,見到呢間甜牙牙喺斜路度,門口幾靚喎,teatime又有位,一於入去試下啦~環境裝修得好舒適,我最愛有梳化,仲要紫色襯得好靚。門口有個凍櫃,放咗啲花花蛋糕好靚呀~ 仲有成個Movenpick 既雪糕櫃~坐低睇下餐牌,有好多款唔同嘅甜品食,花多眼亂~最吸引嘅 係呢個the most famous in tokyo既pancake , the most famous 喎,無得去東京,呢度有得試梗係要試下啦~ 公司鬆餅 (10” 餅) + Movenpick 雪糕上枱時好靚,水果有士多啤梨,藍莓,香蕉,雜莓,仲有啲焦糖脆脆同杏仁喺側邊伴住, 雪糕係士多啤梨雪糕同埋雲呢拿雪糕,同pancake嘅水果組合好match。 Pancake 都幾厚,飽肚架,好彩我地4個人食食得晒~宇治金時千層tiramisu蛋糕 - 佢係用2.1 mm薄千層皮,有13層千層皮同12層特色忌廉整成既。綠茶味輕輕的同tiramisu 好夾~抹茶心太軟伴抹茶雪糕 - 綠茶心太軟焗得啱啱好,劏開流心湧出嚟,綠茶味好濃,配合埋個綠茶雪糕,喜歡綠茶嘅朋友就一定要
環境裝修得好舒適,我最愛有梳化,仲要紫色襯得好靚。
門口有個凍櫃,放咗啲花花蛋糕好靚呀~
仲有成個Movenpick 既雪糕櫃~
坐低睇下餐牌,有好多款唔同嘅甜品食,花多眼亂~

宇治金時千層tiramisu蛋糕
抹茶心太軟伴抹茶雪糕 - 綠茶心太軟焗得啱啱好,劏開流心湧出嚟,綠茶味好濃,配合埋個綠茶雪糕,喜歡綠茶嘅朋友就一定要試~
抹茶心太軟伴抹茶雪糕
Tiramisu 熱咖啡 - 呢個咖啡賣相好優雅,tiramisu 上層配下層濃濃既咖啡, 配合得天衣無縫~
Tiramisu 熱咖啡
冰火焦糖燉蛋 - 個賣相一出嚟真係成個雪山著火咁樣樣,同張相相符 ,個燉蛋好滑,同上面啲cream配合得好好,小朋友好鍾意食~
冰火焦糖燉蛋
荔枝特飲 - 其實係荔枝沙冰嚟嘅,入口非常清涼,上面仲配有碎碎嘅桂花 ,令成杯飲品透露住淡淡清香嘅桂花味,夏天飲呢個就非常正!
荔枝特飲
餐牌上仲見到有一個超級挑戰,就係喺45分鐘之內可以食得晒原個超級窩夫層層疊,成個甜品就唔使畀錢, 總會畀張cert 你添, 等我通知大食嘅朋友下次黎試下先~
2017-03-16
宇治金時千層tiramisu蛋糕
抹茶心太軟伴抹茶雪糕
Tiramisu 熱咖啡
冰火焦糖燉蛋
荔枝特飲
2017-03-17 201 浏览
清閒下午茶甜點尖沙咀甜品選擇太多,但要坐得舒服冇幾多間。甜牙牙既沙發椅,真係無得輸,帶著家姐仔最岩。 家姐仔見到甜品嘅display, 睇到唔願走,莫講話小朋友,連大人都覺得d甜品賣相好靚好吸引。宇治金時千層Tiramisu 蛋糕 $44千層蛋糕好考功夫,今次呢個千層蛋糕,口感軟滑creamy,切開時唔會散, 皮薄得完全唔覺得食緊多層麵粉。抵讚。公司鬆餅(10寸餅配movenpick雪糕)$160 首先,淨係movenpick 呢個字都已經夠吸引。鬆化pancake 上鋪滿滿既士啤梨、藍莓、香蕉、蕉糖面香蕉、我至愛既蕉糖脆脆、杏仁碎等等,配埋movenpick 士多啤梨雪糕和雲呢嗱雪糕,份量十足, 兩個人當正餐都得。淨係雪糕都抵返晒啦。抹茶心太軟伴抹茶雪糕$72賣相精緻,伴碟明顯花盡心思。,一切開,流心係湧出來,好似岩槳咁足足流左成20秒, 心太軟抹茶香濃, 配上清新既抹茶雪糕, balance 返剛剛好。 Tiramisu 咖啡$48 tiramisu味道香濃,但無蓋過咖啡味,加埋個cream,滑溜溜的。冰火焦糖燉蛋$43所謂既冰火其實係打起既蛋白用火槍燒過, 而裡面既焦糖燉蛋,Cr
清閒下午茶甜點

尖沙咀甜品選擇太多,但要坐得舒服冇幾多間。
宇治金時千層Tiramisu 蛋糕 $44
公司鬆餅(10寸餅配movenpick雪糕)$160
抹茶心太軟伴抹茶雪糕$72
Tiramisu 咖啡$48
冰火焦糖燉蛋$43
所謂既冰火其實係打起既蛋白用火槍燒過, 而裡面既焦糖燉蛋,Creamy得來唔算話好杰身,所以食落唔太滯。
最後黎一柸荔枝桂花特飲$30 ,大大柸,一柸2份分。就算落咗沙冰,都唔會覺得淡味左,非常清新。

2017-03-16
  • 心太軟
  • 冰火焦糖燉蛋
尖沙咀食完晚飯就周圍搵飯後甜品,這間比較出名的甜品店,雖然是小弟第一次光顧,但這一次算印象難忘。如小弟標題所寫一樣這間的的確確是一間好的甜品屋。木糠布丁可以話小弟十分喜愛的甜品之一,而且相信會好少地方會失手,但這個甜~~品也真是太淡,朱古力,木糠,忌廉,全都接近無味,是否太健康?相信要加多十倍木糠才是我想食的口味。上枱時個U字已經少了一部分,蛋糕一樣味淡,有少許抹茶味外,一樣無咩味食到。相反,加15元的花茶卻意外香喎。朱古力雪糕,朱古力曲奇,果仁等當然有佢本來的味道,不過個餅底就同麵粉一樣,無味。最後因為唔係我叫而且後加的甜品,唔知咩名,右面是tiramisu雪糕,左面有窩夫,果仁和帶酸芒果,唉~已經唔知點講好了。雖然我明白甜品這樣東西,人人口味各有不同,又有以健康為前提的(好)甜品,但小弟只覺得唔甜我食來做甚麼呢?唔(甜)的甜品還是甜品嗎?最後,除了味道外,上菜超慢,位置較窄,人多又職員少,服務唔切,菜單爛爛的,實在有好多地方要改善改善。
朱古力木糠布丁
宇治金時 千層Tiramisu蛋糕
洋甘菊花茶
相反,加15元的花茶卻意外香喎
朱古力果仁伴MOVENPICK瑞士朱古力雪糕

2017-03-12
$60 (宵夜)
洋甘菊花茶
2017-03-15 338 浏览
今日係白色情人節,就同daddy 一齊去食甜野浪漫下先呢度既雪糕係movenpick 黎呢度除左甜品之外,仲有pasta & all day breakfast食,不過pasta只供應至8點前英式全日早餐 $58呢個全日早餐真係抵食,出面一般都要成$100,而且呢個既質素都唔錯,士多啤梨仲好甜添沙律菜都好新鮮白汁煙三文魚意大利粉 $49呢個白汁意粉味道好淡,而且煙三文魚亦無咩味道,比較遜色柚子冰紅茶食完正餐,係叫甜品既時候喇朱古力雪花冰 $45朱古力味好香濃,越食越想食加埋d可可脆,仲有口感添雪地芒果船 $45呢個芒果船睇落好豐富,顏色好靚,不過底下既啫喱完全無芒果味,味道有點奇怪,而且d芒果唔夠多,仲有呢2個雪糕唔係movenpick, 有點失望其實我好想食waffles, 見到隔離既朱古力waffles 好吸引,但今日實在太飽,下次要留肚過黎食返waffles 先得埋單$250都唔駛,好抵食呀
今日係白色情人節
,就同daddy 一齊去食甜野浪漫下先
呢度既雪糕係movenpick 黎
英式全日早餐 $58
沙律菜都好新鮮
白汁煙三文魚意大利粉 $49
呢個白汁意粉味道好淡,而且煙三文魚亦無咩味道,比較遜色
柚子冰紅茶
食完正餐,係叫甜品既時候喇
朱古力雪花冰 $45
朱古力味好香濃,越食越想食
加埋d可可脆,仲有口感添
雪地芒果船 $45
,但今日實在太飽,下次要留肚過黎食返waffles 先得
埋單$250都唔駛,好抵食呀

2017-03-14
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。甜牙牙.閨蜜品花香。✰•*˚ ✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 和小閨蜜行尖沙咀,當然要小資一點 除了要吃一些平時少吃的特色菜 更少不了要來個甜品下午茶 熱愛花香的小閨蜜,即時點了花花甜品 熱蜜糖玫瑰花茶 45 小壺上陣,看到有新鮮水果份外吸引 蜜糖香氣很濃,而超多的士多啤梨為玫瑰花茶添上了香甜的水果味 提拉米蘇咖啡 48 賣相很精緻,味道是多重的,先是濃郁的忌廉奶香 再來是極重的咖啡味道,朱朱力味只在上層 如果能夠再加重一點點甜度就更好了! 桂花茶凍配荔枝雪糕 43 清新花香的甜品,桂花茶凍很清香 荔枝雪糕又夠清甜,加上內藏的脆餅,配搭出色 宇治金時抹茶千層蛋糕 44 夠厚實的千層蛋糕,抹茶味極香濃,帶有回甘 紅豆配抹茶,prefect!適合抹茶控出動! 芒果水月流 48 芒果味和椰香穿透整個甜品,新鮮又香甜的芒果 配上有椰香的「河粉」,口感很像杏仁豆腐 加上暗藏沙冰與卜卜珠,食完令人特別冷靜 中意椰香的人一定要試! 小評:味道:★★★★☆環境:★★★★☆服務:★★★★☆衛生:★★★★☆抵食:★★★

雜感女生 好味日記

˚*•。甜牙牙.閨蜜品花香。•*˚

✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

和小閨蜜行尖沙咀,當然要小資一點

除了要吃一些平時少吃的特色菜

更少不了要來個甜品下午茶

熱愛花香的小閨蜜,即時點了花花甜品

熱蜜糖玫瑰花茶 45

小壺上陣,看到有新鮮水果份外吸引

蜜糖香氣很濃,而超多的士多啤梨為玫瑰花茶添上了香甜的水果味

提拉米蘇咖啡 48

賣相很精緻,味道是多重的,先是濃郁的忌廉奶香

再來是極重的咖啡味道,朱朱力味只在上層

如果能夠再加重一點點甜度就更好了!

桂花茶凍配荔枝雪糕 43

清新花香的甜品,桂花茶凍很清香

荔枝雪糕又夠清甜,加上內藏的脆餅,配搭出色

宇治金時抹茶千層蛋糕 44

夠厚實的千層蛋糕,抹茶味極香濃,帶有回甘

紅豆配抹茶,prefect!適合抹茶控出動!

芒果水月流 48

芒果味和椰香穿透整個甜品,新鮮又香甜的芒果

配上有椰香的「河粉」,口感很像杏仁豆腐

加上暗藏沙冰與卜卜珠,食完令人特別冷靜

中意椰香的人一定要試!

小評:
味道:★★★★☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆
题外话/补充资料: 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆
2017-03-11
下午茶
2017-03-11 101 浏览
見到太令啦  忍吾住要叫番個食Size 吾大吾細 一個女仔都可以食哂我仲要食飽就去食另外就係我吾係甘鐘意太甜 所以都係覺得甜咗少少不過鐘意食甜野的人應該會覺得岩岩好仲有店舖幾好 食食下太甜可以問佢拎水 中和下
見到太令啦  忍吾住要叫番個食
不過鐘意食甜野的人應該會覺得岩岩好
仲有店舖幾好 食食下太甜可以問佢拎水 中和下
2017-03-11
2017-03-09 98 浏览
從前跟星仔分隔兩地,每晚都習慣睡前傾一小時電話,即使他做了新腥港人,這習慣亦沒有改變,雖然未必是睡前聊天,但每天都會告訴對方當天遇到的人事物,我們不會視這行為為報告行蹤,反而比較像是跟好友談談每日的趣事。新工作入職前要先做body check,做完body check已經是下午,而星仔又剛好在尖沙咀interview完,就找他一起吃個tea,邊吃邊聊聊當日的鎖事吧。******************尖沙咀的甜牙牙已不是第一次來,晚上的甜牙牙即使是平日都座無虛值,但下午時段也不是想像中沒有人,想不到都有三三兩兩獨自前來的食客,或許是附近的上班族來偷閒一下吧。甜牙牙以一間甜品店來說,地方都轞寬敞,的確是鬆一鬆的好地方。英式全日早餐($70)因為未吃午餐,所以打開menu一心找點飽肚的東西吃,在英式和美式全日早餐之間爭扎,最好因為有太陽蛋和牛角包而選了英式全日早餐。英式全日早餐有迷你牛角包、番茄、法蘭克福腸、香草腸、太陽蛋、焗豆、煙肉和雜菜沙律,雖然都不是甚麼名貴食材,但一份簡單的All Day Breakfast坊間不少食店都索價近百元,甜牙牙以$70定價都算抵食。牛角包非常鬆軟,吃完手

******************

英式全日早餐($70)

英式全日早餐
牛角包非常鬆軟,吃完手指只有少量油跡,油量尚可接受。
英式全日早餐
香草腸其實香草味不太突出,不過口感不會過腍,味道尚可。
英式全日早餐
煙肉鹹度適中,非常香口。
英式全日早餐
焗豆是罐頭貨,質素穩定。
英式全日早餐
法蘭克福腸原來入面有芝士,芝士味突出,有點驚喜。
英式全日早餐
提拉米蘇咖啡($48)

見這款咖啡比較少見就點來試試,從側面看,深啡色的咖啡上是奶白色的提拉米蘇,上面再灑上咖啡粉。
提拉米蘇咖啡
先把提拉米蘇和咖啡拌勻再喝,咖啡味比想像中重,因為有提拉米蘇的關係,還以為味道會比較甜,但最重要的還是咖啡不夠熱,即使奉上不久已飲用,也只是微溫,令苦澀味大增,有點令人失望。
提拉米蘇咖啡
提拉米蘇Espresso之戀($118)

這是數款葩菲中的一款,份量比想像中大杯,絕對足夠兩人分吃,難怪要過百元一杯。
提拉米蘇Espresso之戀
杯子下半部是提拉米蘇,面層左邊是Expresso雪糕,右邊是忌廉,後面有兩塊曲奇,前面是果仁,非常足料。
提拉米蘇Espresso之戀
曲奇面都鋪了砂糖,食落甜甜的。
提拉米蘇Espresso之戀
食一啖葩菲,甜度適中,咖啡香味亦突出,食完整杯已經非常飩,十分滿足。
提拉米蘇Espresso之戀
總結,除了咖啡比較令人失望外,全日早餐和葩菲亦令人滿意,價錢雖然看像小貴,但考慮到份量後其實也物有所值。
2017-02-06 223 浏览
位於尖沙咀的甜牙牙,是一間甜品店雖是甜品店,但餐廳也有不少鹹點可吃哦,可以一條龍吃到尾,不用轉埸哦。今天和朋友先吃完小丸子咖喱午餐,後來到吃甜點。宇治金時抹茶千層蛋糕$44為千層蛋糕而來的我,一共點選二份和好友一同分享。千層蛋糕賣相精美,層層薄皮吸引迷人,想不到甜牙牙的水準不錯呢。抹茶味較窩夫中,但不算太濃。蛋糕滑香,入囗即化,有驚喜哦。提拉米穌千層蛋糕$42千層蛋糕份量不太大,二人點選四五個甜品也不會太飽。提拉米穌奶香味較濃,忌廉滑溜,在囗中溶化,味道不俗。抹茶窩夫伴侶定食$68雖沒男伴侶,但有好友伴侶,也是可以點來試試的窩夫香脆,邊脆如格仔餠,抹茶色濃但味不夠濃。窩夫可配上雲尼拉,芝麻,抹茶,朱古力雪糕和紅豆蓉,味道較好哦。伯爵茶焦糖燉蛋$42伯爵茶味濃烈的燉蛋,是全部甜品中最有驚喜的哦。不過我不好燉蛋,也不好伯爵茶,這是好友選的啦
位於尖沙咀的甜牙牙,是一間甜品

今天和朋友先吃完小丸子咖喱午餐,後來到吃甜點。
宇治金時抹茶千層蛋糕$44
為千層蛋糕而來的我,一共點選二份和好友一同分享。
抹茶味較窩夫中,但不算太濃。蛋糕滑香,入囗即化
,有驚喜哦。
提拉米穌千層蛋糕$42

千層蛋糕份量不太大,二人點選四五個甜品也不會太飽。

提拉米穌奶香味較濃,忌廉滑溜,在囗中溶化,味道不俗。
抹茶窩夫伴侶定食$68

雖沒男伴侶,但有好友伴侶,也是可以點來試試的

窩夫香脆,邊脆如格仔餠,抹茶色濃但味不夠濃。
伯爵茶焦糖燉蛋$42

伯爵茶味濃烈的燉蛋,是全部甜品中最有驚喜的哦。
不過我不好燉蛋,也不好伯爵茶,這是好友選的啦
2017-02-05
2017-01-27 194 浏览
尖沙咀食完晚餐 口痕梗要食番個甜品先歸家  尖沙咀既甜品店都有幾間心頭好 今次朋友就揀左甜牙牙之前去甜牙牙已經好鐘意佢既可麗餅 今次就選擇佢既千層蛋糕 對千層蛋糕就係有種迷 而佢地既千層蛋糕都好多種味道 最後揀左2隻味道同朋友share Tiramisu千層蛋糕($42)同埋宇治金時抹茶千層蛋糕($39)Tiramisu千層蛋糕($42)真係好似食緊tiramisu 連啲cream都有tiramisu味 最重點係最頂頂既個啲tiramisu蛋糕 食完一個好想再encore而宇治金時抹茶千層蛋糕($39)個cream做得不錯 但皮就可以再軟薄啲甜品選擇都有好多~

Tiramisu千層蛋糕($42)
而宇治金時抹茶千層蛋糕($39)
個cream做得不錯
但皮就可以再軟薄啲

甜品選擇都有好多~
2017-01-26 200 浏览
尖沙咀的甜牙牙經常大排長龍,難得平日6點幾經過沒有人龍,就入去吃個晚餐。 餐牌都有甜品以外的食物。 All Day Breakfast完全沒有想到竟然$58就有一個All Day Breakfast,當然要點來試試。有蕃茄、兩條腸、煎蛋、煙肉、茄汁豆、牛角包。整體雖然未見驚喜,而且香腸也有點乾,味道未見突出,但從價格來說就是超值了。 跟餐的柚子冰紅茶,味道淡如水,真的要改善一下。 四季鮮果窩夫其實是有點失望,首先不知名品牌的雪糕太膩而且不夠滑,一定要加錢改成Movenpick雪糕。水果新鮮味道不錯,不過窩夫好像炸過,乾而且油,有點失望。 心太軟伴雪糕朱古力心太軟蛋糕入口外脆內熱,質感鬆軟,朱古力味濃郁,配上Movenpick雪糕,幸好這個心太軟挽回分數。

餐牌都有甜品以外的食物。

All Day Breakfast

跟餐的柚子冰紅茶,味道淡如水,真的要改善一下。

四季鮮果窩夫