2014-04-02 997 浏览
第一次去食,本想同朋友試下個七層的窩夫,但原來係有指定時間及限定數量,超失望!你望見餐牌真的會好興奮,款款都好靚,會有種想試晒的衝動,咁我地幾個人就叫了不同款試下叫左之後等左都要成15分鐘先有野食,一上枱真的個嘩一聲,好靚,d 色同外觀都好吸引,不過普遍食食下就感覺好dry,例如:1. 雪糕三層朱古力窝夫 ,層層朱古力窩夫都真的幾厚,頭幾啖仲ok,不過越食就開始凍,一凍就硬同dry, 即時唔太再想食,建議不要人個人去食,會超dry 同勁頂胃2. 火焰雪山, 內裏雪糕太少,食落去,cream 加上淡的蛋糕,感覺又係dry 3. 香蕉pancake, pancake 太大,醬唔夠,所以都係幾dry,但個味ok,有好香的香蕉味總結兩個字 “DRY” 同 滯

總結兩個字 “DRY” 同 滯
2014-02-26
$60 (宵夜)
2014-03-27 910 浏览
位置在一個鈄路上,企時有點辛苦,但都阻不了一班愛好甜點的人士。等丫等等了十分鐘,人少可能方便一點。內裡非常的爆場,而且空間十分狹窄,轉身走動時真的步步驚心,如果有大型背包更要放下手拉著。 甜點果然係女士最愛,場內可講90%都是以年青女士為主,三五成群又有,二人行更多。打開餐牌被那個大胃王挑戰的層層疊嚇怕所以還是點一些正常的甜品:士多啤梨PANCAKEANCAKE份量幾對不少,士多啤梨非常鮮甜,加上一塊脆片很精美而且PANCAKE帶熱同時軟熟,入面甜而不漏四季鮮果窩夫: 元上了朱古力雪糕加入窩夫凸出了甜美,窩夫本身很香很脆熱,一層層放著很立體,配著其他新鮮水果很清新,而且水果還能除季節轉變實在很方便。豐水梨流心布丁: 賣相絕對要扣分,而挖出來吃時賣相更見可怕,因為很易變成了一堆糊狀物。幸好味道還算不錯而梨也很水甜,因此拉回了不少分數。雖然味道不錯但地方小而且店員很趕忙,經常在身邊站立感覺不自在令人不能靜心的嘆著美味的甜點是一敗筆。

士多啤梨PANCAKE:
PANCAKE份量幾對不少,士多啤梨非常鮮甜,加上一塊脆片很精美而且PANCAKE帶熱同時軟熟,入面甜而不漏

2014-03-23
2014-03-25 563 浏览
當晚跟朋友共四位食完晚飯路經此店, 等了 5分鐘後入坐,當時約8:30pm 左右  , 先要個 "火焰雪糕' 後再 Order "金寶蘋果批".  服務員話 蘋果批要等 二十至 三十分鐘. 我們等得, 回覆無問題.  不一會, 有服務員來通知無 "火焰雪榚" , 但四週圍都有人食緊其他有雪榚甜品.   之後再通知無 "蘋果批 ".    -  "無" 或 "因只有一枱Order 唔想做"  分別好唔同的.   不知此等營商手法是否真的公司意思.    不會再去.
2014-03-23
2014-03-21 997 浏览
與Haagen Dazs或其他甜品屋比較,"甜牙牙"價錢相宜,甜品真材實料大大份。每次下午茶食完"甜牙牙"的窩夫,就差點連晚飯都吃不下!適逢我的生日快到了,朋友在"甜牙牙"點了份量足夠二人享用的"朱古力窩夫層層疊雪雪堡"代替切蛋糕替我慶祝。朋友本想請甜品師傅在碟上寫Happy Birthday,並表明願付額外收費。只可惜,他的要求被店員拒絕了,店員只可提供生日蠟蠋!既然甜品是即叫即做,而當時又不是繁忙時段,店內只有一兩枱客,只是將原本的朱古力醬裝飾花樣改一改就可以迎合客人的要求,不是更好嗎?相信有很多客人,都會喜歡在"甜牙牙"慶生日!"甜牙牙"的窩夫賣相的確一流,令人垂涎三尺。窩夫上桌時還是熱的,外脆內軟。但最大問題是朱古力窩夫,只是朱古力色,沒有朱古力味...我們只有伴著雪糕一起吃...論食味,"甜牙牙"的窩夫絕對有進步的空間,我有機會會再試其他!

朱古力窩夫層層疊雪雪堡

题外话/补充资料: 這次是第二次到"甜牙牙",兩次我們都有要求店員提供清水。不明白為甚麼,盛著清水的小杯,每次都很污糟,水裡有一條條好似是毛冷的纖維,很可怕。希望店主會留意衛生的情況吧!
2014-02-25
庆祝纪念
生日
朱古力窩夫層層疊雪雪堡
2014-03-17 828 浏览
甜牙牙分店越開越多,終於有機會試到了。打開menu 賣相吸引,每款的份量都不少,一行六人點了個大合唱 $170 ,menu 寫的是四人份量,可是我們都已經食飽後來的,6人分享剛好。大合唱裡有朱古力waffle、心太軟、西瓜、香蕉、雲尼拿及綠茶味雪糕各一球,其實都是把各種東西拼貼而成,老實說 $170實在貴得很,怪不得分店開完一間又一間。
2014-03-11 786 浏览
經常大排長龍的甜品店餐牌上大量款式試過他們的窩夫, 不錯, 有很多配搭所以今次再來不過Tiramisu 用的忌廉太多, mascarpone cheese份量太少內裡的手指餅又索太多咖啡以致裡面一灘水整體口感很差綠茶冰較淡味不算十分出色下次都是吃窩夫吧不過未必再會專程來等位
Tiramisu
經常大排長龍的甜品
餐牌上大量款式

試過他們的窩夫, 不錯, 有很多配搭
所以今次再來

不算十分出色

下次都是吃窩夫吧
不過未必再會專程來等位

题外话/补充资料: 不要點Tiramisu
"Life is uncertain, eat dessert first."Ernestine UlmerDessert, or the literal translation from Chinese ---- sweet water(糖水), is one of my lovers that I cannot live without, so I am constantly in search of cool dessert shops. Sweet Tooth, especially the Tsim Sha Tsui branch is nice!I love the warm and cute decoration of the TST branch, it looks like a Princess’ sitting room with fireplace (fake one!). It’s located on the inclined road nearby Knutsford Terrace, the bar street, which looks so inter

Ernestine Ulmer

I love the warm and cute decoration of the TST branch, it looks like a Princess’ sitting room with fireplace (fake one!). It’s located on the inclined road nearby Knutsford Terrace, the bar street, which looks so interesting! This makes the MK branch looking so ordinary.
Chocolate waffle is generous in size with maple sauce, ice cream and oranges. Beautifully decorated like a waffle pyramid, I enjoy its mutated texture (I personally dislike authentic Belgium style waffle’s texture and taste), which is soft inside and mildly crispy outside, freshly baked and served. However the waffle is slightly bitter!
The pretty tiramisu pancake is again big in size, everything is nice, but just the tiramisu sauce is not enough.

The pricing is so good, both of the above cost like 40-50 HKD. I will try the chocolate All-in-a-platter if I got a chance. It seems so satisfying try various choco desserts all at once(around 90 HKD with molten cake, brownie, pudding, crsips, waffle and blablabla)!

Choco waffle with orange, maple sauce and ice cream
Tiramisu pancake
2014-01-08
Tiramisu pancake
  • Choco waffle with orange maple sauce and ice cream
2014-02-16 707 浏览
裝修同MENU D相好靚.我地一邊睇一邊興奮.點知原來D食物好淡味.Tiramisu算是比較正常,但係我畢生中吃的Tiramisu中排最尾果個.有點乾,唔夠香濃.士多啤梨布丁,食完只記得有士多啤梨的酸味外,無咩特別感覺,都算係咁多個入面最令人留唔到印象果個.奶凍無奶味,超市果d奶凍都要比佢好食得多.完全無QQ的口感,唔軟滑,唔知想點.綠茶紅豆,唔係好食到有綠茶味.如果是綠茶愛好者,建議大家入內就唔好叫綠茶類,唔係會好失望...至於窩夫,我朋友食完話唔覺得自己似食甜品,比較似食早餐,因為唔多甜.我覺得真係好奇怪,係唔係佢地唔夠糖...點解可以全部食落去都唔似食甜品咁..我本身已經唔鐘意太甜味的食物,都可以有似睇法...我地一行6丁友,最後食唔晒果5碟野,唔係因為太飽,係真係無心機食.至於服務方面,佢地又唔係對客黑面或串客,但唔回應顧客要求,又比壓力要人快D走.感覺雖不是太差,但絕對唔係好服務.無人等位,又仲有其他枱,朋友覺得佢個位迫,食物未上,要求換位,但店員覺得理由唔成立,叫我地唔好轉,咁唯有算啦.坐左半個鐘多D,離關店仲有半小時,又唔係得返我地一批客,又大把位無人等,但都比張單過來,
裝修同MENU D相好靚.我地一邊睇一邊興奮.
點知原來D食物好淡味.
我本身已經唔鐘意太甜味的食物,都可以有似睇法...
坐左半個鐘多D,離關店仲有半小時,又唔係得返我地一批客,又大把位無人等,但都比張單過來,企定定望住我地唔走開,局住要即時拎銀包.仲有2,3成食物未食完,可能佢地都feel到我地唔滿意先食唔晒,但其實都唔使咁急話要收碟,佢話如果唔食不如幫你地執走d碟先因為....,因為咩就無講,但都估到係收舖.感覺好似要提早收舖要趕晒d人走咁.

题外话/补充资料: 食完好後悔,真心覺得當初應該去超市買豆腐花吃... 不過個MENU真係好靚~
2014-02-15
$45 (宵夜)
2014-02-15 701 浏览
年初一行過,見吾洗排隊,即刻入座。Menu充滿相片,種類繁多,款款都看似好吃Food styling 做得十分好點了:朱古力二人世界, 說是二人份量, 其實份量不大。分兩部份 1. 心太軟,有流心效果,不要以為間間做到,有d如其名係軟心而已。稍嫌由外到內的朱古力味都偏淡,有綿花糖和朱古力脆波陪襯,驚嚇綿花糖跟雪糕是絕配,跟心太軟還是只有雪糕夾到。2. 榛子朱古力DIP, 非常似nutella的一個醬, 配上生果點黎食, 生果種類有5種, 算不錯, 只嫌個醬太普通...蜂蜜玉桂香蕉窩夫,窩夫, 是我來的主因。本來平凡的一塊方形窩夫, 把它切得成三角形然後疊起, 用竹籤固定, 造型加分!旁邊放了一小樽蜂蜜供人自己淋上窩夫, 再有雪糕&香蕉片, 灑上玉桂粉!蜂蜜/玉桂/香蕉/窩夫本來就是絕配, 重點的窩夫也造得OK, 不到外脆內軟&重蛋味, 但配合其他材料已很豐富, 加上100分造型, 值得久不久食下
年初一行過,見吾洗排隊,即刻入座。
Menu充滿相片,種類繁多,款款都看似好吃
Food styling 做得十分好

點了:
朱古力二人世界, 說是二人份量, 其實份量不大。
蜂蜜玉桂香蕉窩夫,窩夫, 是我來的主因。

2014-02-05 420 浏览
甜品前的那頓意大利菜還未消化之際,與姊妹們又來到甜牙牙再吃一回~雖然飯後時間尚早,但排隊的人群已擠滿了樓梯口,說說笑笑地等著,10分鐘左右便有位置了!餐廳整體裝潢和佈置都不錯, 有種在家懶洋洋的感覺,可見其心思。店內人流很高,明白店主也希望能盡快讓食客仕坐下來享用美食,但枱櫈之間的安排實在比較密,眼見大部份客人都是擠在一枱,明顯坐得不太舒服在餐牌方面,各式各樣的甜品圖片猶如精品般,花多眼亂,哪個少女不喜歡呢。加上,排版也不錯,而可供食客選擇的種類頗多,讚! 桂花荔枝雪糕號(HK$40) 終於體會到友人常說的小清新了,其入口清涼,有著淡淡的桂花清香~雖然我比喜歡硬身一點的口感,但味道也不錯,不會太甜,蠻推薦!只是略嫌桂花糕底的荔枝沙冰及那兩球的雪糕已融化了大半(很水,像放了一陣子才上來的樣子),希望下次再點的時間會更好 士多啤梨Pancake(HK$44) 鬆軟的班戟面上點綴著鮮草莓、杏仁片、忌廉、巧克力漿,以及薄薄一層糖霜來裝飾,特別討人歡心,賣相又好看呢。在視覺的衝擊下,女士們已經垂涎三尺,更急不及待地切開厚厚的班戟,內裡滲滿香甜的蜜糖,同時帶點點草莓的酸甜,簡簡單單,味道也不錯 士
 桂花荔枝雪糕號(HK$40)
 士多啤梨Pancake(HK$44)
 士多啤梨朱古力脆脆窩夫(HK$52)
微熱的窩夫香氣十足,加上少少糖霜和草莓作點綴,令其生色不少。窩夫外皮香脆而內面略帶煙韌,混著朱古力味雪糕入口會更好。個人口味而言,若巧克力窩夫的甜味和內層麵包的濕度能提高一點點便更完美

芭娜娜Tiramisu Pancake(HK$50)
鬆軟的班戟上,以香蕉、手指餅乾、Mousse、杏仁片、巧克力威化卷作裝飾,內裡夾著甜甜的香蕉與朱古力醬,兩者互相配合,吃起來甜絲絲。份量不少,意外的飽肚。可是,只見我們等了足足25分鐘還未上,追單後也要過多3/4分鐘才有,實在有點失望呢
 另加單球雪糕(HK$6)
2014-02-04
$60 (宵夜)
  • 桂花荔枝雪糕號
很多人都推介去甜牙牙食窩夫,但有時食窩夫又真係太飽……(對我都會有飽的時侯啦)個人是十萬個喜歡綠茶(茉茶)的甜品,因為做得好的都能用茶天然的微甘沖淡了甜品的膩所以我對綠茶的甜品要求都 不算低的xD這家有個叫綠茶木槺布甸的物體 真的不錯!!!口感很富層次有粉的 有軟綿綿的 有冰的 有甜的 有微甘的 有咬的 有點點漿口的 有點點碎碎爽口的沒有誇張!我點過三次啦 也推介了一次給友人,得到的回應都 是 大 愛 的 反應!!*** 給那些未試過甜牙牙的朋友:每次踏進店子裡都充滿 窩 夫 香窩夫都是 新 鮮 即 叫 即 弄 的,什麼口味都是,外碎內有少許軟整個 香 噴 噴 熱 騰 騰的端出來另外朱古力的窩夫 很 香 濃 要一試個人特好朱古力配士多啤梨的,不會過份膩口朱古力窩夫系列 Chocolate waffles士多啤梨朱古力脆脆佐自家制士多啤梨醬( 不過 個人口味來說不太建議把附上的糖漿加在窩夫上 , 本身都很夠味加了反而會破壞已有香濃的朱古力味 !)------------------------------I do love this Chocolate series waffles!!
很多人都推介去甜牙牙食窩夫,但有時食窩夫又真係太飽……
(對我都會有飽的時侯啦)
所以我對綠茶的甜品要求都 不算低的xD
這家有個叫綠茶木槺布甸的物體 真的不錯!!!
口感很富層次
冰火Green Tea木糠布丁

*** 給那些未試過甜牙牙的朋友:
每次踏進店子裡都充滿 窩 夫 香
窩夫都是 新 鮮 即 叫 即 弄 的,什麼口味都是,
外碎內有少許軟整個 香 噴 噴 熱 騰 騰的端出來
另外朱古力的窩夫 很 香 濃 要一試
個人特好朱古力配士多啤梨的,不會過份膩口
朱古力窩夫系列 Chocolate waffles
士多啤梨朱古力脆脆佐自家制士多啤梨醬
朱古力窩夫系列 -士多啤梨朱古力脆脆佐自家制士多啤梨醬
I do love this Chocolate series waffles!! With a really rich chocolate taste and perfect texture of the waffles ( crispy outer layer but soft and half-molten core ). The home-made strawberry source balance the richness of chocolate to make it not too much at once, fresh and sweet! But I normally not to add the syrup to the waffles as (for me) it damage the chocolate flavour

Another best pick from me is the Serradura ( Macau Cake?) in Green tea flavor with green tea ice-cream!! I love it so much due to its richness texture !!!! I is sosososososoooooooooo rich when you tasting it!!
I hate those serradurs with too soft and melting texture, as it makes me feel like the cake was placed in a place for long and become humid and soft. BUT THIS IS SO GOOD that you never feels like what I had mentioned above!!
There are a bit soft | a bit ice | slightly sweet | those little broken pieces have had a little bit of syrup !!
Anyways, I love this!
题外话/补充资料: Weekday 去 3:00 - 6:00 都少人的~
2014-01-28
冰火Green Tea木糠布丁
朱古力窩夫系列 -士多啤梨朱古力脆脆佐自家制士多啤梨醬
2014-01-29 319 浏览
一班朋友食完地中海菜但係想換個地方食甜品, 所以我提議過對面既甜牙牙!提議佢係因為我成日見到好多人排隊, 同埋好多朋友係佢到打卡, 所以一想黎試下佢D waffle 係唔係真係大家講到咁好食… 無錯, 我係個d 就算人地講到點好食都好, 我都可能唱反調既人… 唔會人話好就讚佢好…今次我地黎到見到佢有個Waffle super big mac! $180, 如果一個人45分鐘內食哂係會免費同有cert拎走,of coz 個胃咁細既我冇咁做, 我見佢中間都係得cream 唔係太吸引丫。左簡又簡, 終於落Order, 我地點左幾個dessert 分黎食, 其中比較有印象既係:1) Classic心太軟心太軟係好多女生喜歡既甜品,而呢到既心太軟成日係我fb出現,所以都真係想試一次。 佢焗到過左火, 個cake 乾到裂…一而開佢時真係流左好多chocolate sauce, 不過對我黎講, 唔係一件好食既心太軟, 過左火係一個唔應該發生既敗筆2) 層層疊雪雪堡呢排幾想食waffle 所以我點左呢個2人份量既甜品, 3件既大waffle 加上3個雪糕。 Waffle 好鞋口比較乾, 加上雪糕黎食係

1) Classic心太軟

2) 層層疊雪雪堡
層層疊雪雪堡
呢排幾想食waffle 所以我點左呢個2人份量既甜品, 3件既大waffle 加上3個雪糕。 Waffle 好鞋口比較乾, 加上雪糕黎食係好左, 只不過 你明白, 一件waffle 唔係靠個雪糕入口, 而係佢本身應該要外脆內軟。 佢黑黑既朱古力色但完全冇朱古力味, 比較失望。

3) 香蕉朱古力waffle
其實同上面既waffle 一樣, 只不過多左香蕉, 呢碟係因為可以當飯食, 太飽肚啦! 不過佢既waffle 比#2細d, 睇上去冇咁heavy.

甜牙牙既野食係睇得下, 不過食就真係唔太得, 可能人流多而做到品質下降, 不過一間餐廳既品質先係吸引人既地方, 需要大大改善呢~
2014-01-20 348 浏览
係尖沙咀同朋友食飽飽...但餵食嘅我地仲未滿足,其中一個朋友話不如去食糖水啦,聽到呢句話,大家即刻起哄...朋友話佢食過一間甜品屋,都幾ok。所以我地就跟佢去,一去到門口,見到好多人排隊,心唸間嘢應該唔錯啦,唔係邊有咁多人排隊。好好彩,等左15分鐘度就入得去啦!望住個餐牌...真係花多瞭亂,我真係好想全部都order吖...因為每款甜品都好吸引。同友人傾左成10min...終於都order了,我地叫左香蕉朱古力萵芺,賣相吸引,不過味道唔特別。朱古力味萵芺無朱古味,香蕉都唔係好甜,個朱古力雪糕球就唔好期望太大啦。我係一個綠茶痴,黎到甜品屋當然唔少佢食綠茶甜品啦。呢個綠茶木糠布甸加埋紅豆簡直係絕配。啲紅豆大大粒又軟身,好好味吖,連埋綠茶木糠布甸食,感覺幾重味道係個口度轉黎轉去。正!下次黎必食。呢個粟子萵芺,粟子蓉唔錯,配埋萵芺一齊食都算ok。
呢個粟子萵芺,粟子蓉唔錯,配埋萵芺一齊食都算ok。

2014-01-03
$40 (宵夜)
2014-01-18 188 浏览
周六,下午茶時段光顧。店內人流暢旺, 熱鬧得很。士多啤梨pancake , 論賣相十分吸引。不過, pancake 饀料,士多啤梨粒份量太少。 而且, pancake 皮太厚, 像麪包多於pancake.忌廉是用亦溶化了,成忌廉水pancake…不過, 男友選的另一款, 雪糕多士,挽回些少分數。多士脆, 伴雪糕,吃不俗。
周六,下午茶時段光顧。店內人流暢旺, 熱鬧得很。

ICE
2014-01-14 158 浏览
2013最後一日,除左食,還是食食完火鍋之後繼續下一場,食甜品當時已經十點十一點,好多甜品店似乎要打烊,都唔知去邊間食好經過美麗華……咦!不如去試下甜牙牙啦,聽講幾出名咁營業時間去到凌晨,又冇限時,唔使太趕拎左飛,店內如常人頭湧湧,但turnover rate幾高,轉個頭已經可以入座綠茶木槺布甸點選食物後過左一段時間先上,所以都唔係好記得嗌左咩,淨係知係綠茶可能因為係冬天,唔係好想食冰凍既甜品,唔食綿花冰刨冰果D一羹直落到底,散……碎入口冰凍,有如咀嚼薄冰我究竟嗌左咩,我究竟食緊咩?紅豆甜而不膩,加上少許薄脆既contrast texture好吸引雪糕冇咩好講,咪少少綠茶味+好甜果d家庭裝咁香蕉芝麻薄脆死心不息……再叫一個試下香蕉表面呈金黃色,焦香味重,不過仍然係軟身既雪糕都冇咩好講主要試下薄脆姐芝麻夠多夠密夠香,薄片不甜膩,亦保持到乾脆不過食食下覺得好似食緊新年野咁=___>=
2013最後一日,除左食,還是食
食完火鍋之後繼續下一場,食甜品
當時已經十點十一點,好多甜品店似乎要打烊,都唔知去邊間食好
經過美麗華……咦!不如去試下甜牙牙啦,聽講幾出名咁
營業時間去到凌晨,又冇限時,唔使太趕
綠茶木槺布甸
可能因為係冬天,唔係好想食冰凍既甜品,唔食綿花冰刨冰果D
一羹直落到底,散……碎
入口冰凍,有如咀嚼薄冰
我究竟嗌左咩,我究竟食緊咩?
雪糕冇咩好講,咪少少綠茶味+好甜果d家庭裝咁
香蕉芝麻薄脆
死心不息……再叫一個試下
香蕉表面呈金黃色,焦香味重,不過仍然係軟身既
雪糕都冇咩好講
主要試下薄脆姐
芝麻夠多夠密夠香,薄片不甜膩,亦保持到乾脆
不過食食下覺得好似食緊新年野咁=___>=
2013-12-31