呢間小店主打刨冰🍧,仲有bagel/三文治🥪🤣!今次試佢新出嘅紫薯系列💜(冇錯又係紫薯xdd):-1️⃣「好紫妹-紫薯刨冰🍠($148) 」(全新限定)-今次係第二次食紫薯刨冰(有興趣可用以上hastag睇返個post)呢個真係好紫薯😂‼️有紫薯醬、紫薯厥餅、紫薯脆脆、紫薯芋圓🤤,唔會好甜,口感有層次不過味道可以再濃d,紫色真係好靚‼️🤪💜~Purple yam shave ice: milk ice + purple yam ice, topped with purple yam sauce, crunches, taro ball, etc.-2️⃣「紫薯麻糬三文治🥪($68)」(全新限定)-印有阿祖嘅圖案,好qq👻,有紫薯蓉同紫薯麻糬,麻薯偏重牛奶味🥛🤓~Purple yam Mochi sandwiches: mashed purple yam + mochi as fillings. The mochi is soft, smooth and milky.
1️⃣「好紫妹-紫薯刨冰🍠($148) 」(全新限定)
2️⃣「紫薯麻糬三文治🥪($68)」(全新限定)
好紫妹
紫薯麻糬三文治
好紫妹
✅甜姨姨私房甜品聽男朋友講天后個間分店好出名幾好食 最出名既係豆腐花啊個啲但銅鑼灣呢間店除左呢啲傳統甜品 仲有冰同小食添🔆醬爆(奶醬脆多) $98呢個冰好足份量 勁大份一唔小心就會食到瀉哂 所以要好小心食😂一食落好香好濃花生醬味 仲帶少少甜甜既煉奶味最面有一塊多士仔 營造好似真係食緊奶醬多既感覺🤣然後有豆腐既cream增加個層次感食到中間有啲花生既碎碎 食落感覺就好似糖蔥餅入面既餡料咁食到最後個冰冇咩味 但好彩佢都有少少奶醬既汁可以淋上面繼續食😋最後好成功咁完成哂成個冰😍味道: 3.4/5賣相: 3.3/5
✅甜姨姨私房甜品

最後好成功咁完成哂成個冰😍

味道: 3.4/5
賣相: 3.3/5
2021-05-06 1133 浏览
之前食過甜姨姨 既刨冰🍨堅好食又特別💖 佢地最新推出左玩味十足既👉「潮文字E」🥙及「貝果系列」🍩,每份三文治或Bagel都印有字句💬咁潮咁好玩Annie梗係要去試下! btw我都知我型😄😆 因為咁店員都唔小心隨機印咗個「型」字俾我😻 (肯定係,除非唔係 …)·🧀拉芝貝果  HKD$68芝士控必定心心眼😍 好貼心地Bagel已經切開左一粒粒👍方便你一粒粒搣開形造拉絲效果,拉出嚟嗰下真係好治癒😻 本身貝果味道已經有點咸香,混合熱烘烘既芝士更添一分惹味呢🤤·🍪Oreo麻糬貝果  HKD$68期間限定🆕️梗係要試下,貝果與貝果中間有一大嚿麻糬😻微甜口感煙煙韌韌,上面仲有海量Oreo餅碎🤤 甜蜜滋味💖·🍹綠茶凍紅豆奶茶  HKD$36叫貝果只須加 $28就可以加配得到😚 濃郁既奶茶,綿密既粒粒紅豆🤤 再加上有咬口既綠茶凍,三重口感工種香甜幸福💕·💬每份Bagel 已包括隨機字句 或 加 $28 寫你專屬心情❤(限一個中文字或3個英文字母,額外需時15分鐘)

🧀拉芝貝果  HKD$68

芝士控必定心心眼😍 好貼心地Bagel已經切開左一粒粒👍

🍪Oreo麻糬貝果  HKD$68

期間限定🆕️梗係要試下,貝果與貝果中間有一大嚿麻糬😻

微甜口感煙煙韌韌,上面仲有海量Oreo餅碎🤤 甜蜜滋味💖

🍹綠茶凍紅豆奶茶  HKD$36

(限一個中文字或3個英文字母,額外需時15分鐘)
2021-04-25
下午茶
  • 拉芝貝果
人家甜姨姨出名食刨冰我和友人卻點了糖水(๑¯∀¯๑)不過糖水同樣出色啦~而且襯店舖一開舖就衝入去了不用排隊之餘還做了第一枱客人(有人感受到那種優越感嗎😂?)▪️芒果大合奏+椰果 $63裡面有新鮮芒果肉、芒果布甸、芒果雪糕和芒果乾看見那麼多配料就覺得滿足了😆!芒果肉很厚肉而且甜甜的夏天熱辣辣吃一碗芒果大合奏又爽又解渴!▪️榴連西米 $59本來是榴連紫糯米不過小編剛吃完午餐就轉去清新點的配料好了榴連肉超香超creamy😍!!最意想不到的是底下還有海量榴連蓉而且西米咬下去帶點煙韌很特別!.後記:要吃甜品銅鑼灣不只仙芋仙啦~大家不妨拜訪一下甜姨姨💛店員很nice很有禮 店內又有打卡牆而且他們會定時推出刨冰主題可見誠意和心思十足值得支持☺️(不過小編還是想私心地建議一下如果可以有更多糖水的選擇就好了)

人家甜姨姨出名食刨冰
我和友人卻點了糖水(๑¯∀¯๑)
不過糖水同樣出色啦~
而且襯店舖一開舖就衝入去了
不用排隊之餘還做了第一枱客人
(有人感受到那種優越感嗎😂?)

▪️芒果大合奏+椰果 $63
裡面有新鮮芒果肉、芒果布甸、芒果雪糕和芒果乾
看見那麼多配料就覺得滿足了😆!
芒果肉很厚肉而且甜甜的
夏天熱辣辣吃一碗芒果大合奏又爽又解渴!
榴連西米

▪️榴連西米 $59
本來是榴連紫糯米
不過小編剛吃完午餐
就轉去清新點的配料好了
榴連肉超香超creamy😍!!
最意想不到的是底下還有海量榴連蓉
而且西米咬下去帶點煙韌很特別!
後記:要吃甜品銅鑼灣不只仙芋仙啦~
大家不妨拜訪一下甜姨姨💛
店員很nice很有禮 店內又有打卡牆
而且他們會定時推出刨冰主題
可見誠意和心思十足值得支持☺️
(不過小編還是想私心地建議一下
如果可以有更多糖水的選擇就好了)
榴連西米
餐廳:甜姨姨私房甜品(銅鑼灣)地址:銅鑼灣耀華街11號地舖Wow‼️最近知道阿祖同甜姨姨合作推出主題「Dear BFF」嘅期間限定甜品🍨,希望一眾紫薯粉同好朋友一齊去分享甜品、打個靚卡📸,只限5-6月咋🙈,快啲把握機會喇!未入到門口就見到有好多阿祖嘅插畫同友情語錄😌,而店入面嘅牆上亦都一樣。我本身就有follow開佢嘅🤣,一認就認得出,你又有無follow到先✝️好「紫」妺 刨冰 $148呢個紫薯煉乳芋圓刨冰配紫薯蕨餅啱晒一眾紫薯fans,咁大份好適合2-3個好朋友一人一羹share,不過我大食我就自己一個人食晒😂。每個刨冰仲有阿祖設計嘅卡牌仔同一個靚靚透明氣球🎈,食完拎走返屋企當裝飾都唔錯😎,刨冰一半喺紫薯味,另一半就喺煉奶味🍧,一款刨冰兩款味道三種享受(打卡、食、同朋友Enjoy)又幾正😍,食到中間仲有驚喜💥,有粒粒小芋圓同紫薯蓉,好特別啊!唔夠喉仲可以額外加煉奶或者紫薯汁添😋✝️紫薯麻糬吐司 $68呢個香脆嘅多士上面有4個阿祖嘅可愛表情🤪,認真鬼馬👻;厚厚嘅一層QQ紫薯鮮奶麻糬,望到都覺得吸引🤗,食落口感似啫喱,煙煙韌韌,仲有一層紫薯蓉,夠晒豐富
餐廳:甜姨姨私房甜品(銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街11號地舖

✝️好「紫」妺 刨冰 $148
呢個紫薯煉乳芋圓刨冰配紫薯蕨餅啱晒一眾紫薯fans,

✝️紫薯麻糬吐司 $68
呢個香脆嘅多士上面有4個阿祖嘅可愛表情🤪,認真鬼馬👻;
厚厚嘅一層QQ紫薯鮮奶麻糬,望到都覺得吸引🤗,
食落口感似啫喱,煙煙韌韌,仲有一層紫薯蓉,夠晒豐富

2021-05-02
2021-04-28 51 浏览
初心 - 草莓乳酪今日同 2個少女一齊食,就點粉紅少女般的 “初心” 不論名或顏色都好切合今晚的飯腳😂味道有淡淡士多啤梨乳酪味,食到中間,發現有士多啤梨醬,大家已經很開心,再下一層,又有驚喜,見到綠色的啫喱,大家同一時間叫了出來,哇同士多啤梨醬和士多啤梨刨冰味道很夾。好滿足,最最最驚喜,個底仲有椰果😍真係超開心!今次再來甜姨姨,多了很多甜品,要快快再來一次。
初心 - 草莓乳酪

今次再來甜姨姨,多了很多甜品,要快快再來一次。
2021-04-27 45 浏览
• 甜 姨 姨 •🐿呢間甜品店一直係我checklist入面因為shari shari 真係好好食 但成日排長龍所以就睇下有冇替代品可以止下刨冰癮(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)而甜姨姨就有極具香港特色口味刨冰🍧好似楊枝甘露同埋卡里今次食既奶醬多(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-醬爆•奶醬多 💰$98花生醬味超濃 食到最底都有花生醬味每一啖都好邪惡ψ(`∇´)ψ刨冰入面收埋咗花生糯米糍嘅餡料——花生碎所以口感唔算好單一 亦都唔容易食膩最頂仲有一層奶蓋同一小塊脆厚多士特別位係奶蓋係豆腐味 好似豆腐花 好食!但係shari shari 既地位都係無法取代-紅豆抹茶蕨餅 💰$48抹茶味唔重 煙韌度一般 可以不試喔-📍 銅鑼灣耀華街11號地舖

• 甜 姨 姨 •
🐿
呢間甜品店一直係我checklist入面
因為shari shari 真係好好食 但成日排長龍
所以就睇下有冇替代品可以止下刨冰癮(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
而甜姨姨就有極具香港特色口味刨冰🍧
好似楊枝甘露同埋卡里今次食既奶醬多(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
醬爆•奶醬多

醬爆•奶醬多 💰$98
花生醬味超濃 食到最底都有花生醬味
每一啖都好邪惡ψ(`∇´)ψ
刨冰入面收埋咗花生糯米糍嘅餡料——花生碎
所以口感唔算好單一 亦都唔容易食膩
最頂仲有一層奶蓋同一小塊脆厚多士
特別位係奶蓋係豆腐味 好似豆腐花 好食!
但係shari shari 既地位都係無法取代
紅豆抹茶蕨餅

紅豆抹茶蕨餅 💰$48
抹茶味唔重 煙韌度一般 可以不試喔
📍 銅鑼灣耀華街11號地舖
醬爆•奶醬多
  • 醬爆。奶醬多
2021-04-26 90 浏览
黑芝麻控見到有刨冰就心郁郁想試下 估唔到又幾高質 仲有好多款選擇 唔想食刨冰既都有其他甜品揀⁣⁣▫️黑極 黑芝麻豆腐💰88⁣↬份量大足以2個人分享 好似芝麻糊化身既刨冰 頂層有一粒黑芝麻花生糖 好脆口 豆腐奶蓋好濃豆腐味又夠杰身 芝麻味既刨冰 都重芝麻味 入口即溶 食食下會食到黑芝麻花生碎 好香口 入面啲冰都有芝麻味 如果覺得唔夠味可以再倒黑芝麻醬 慢慢食落去仲有黑芝麻雪糕 同樣好濃芝麻味 好滑身 最底層仲有豆腐布丁 一個甜品滿足哂幾個願望 愈食愈有驚喜 食完都唔會覺得好甜⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ平時唔係好食冰既🐰都真係覺得好好食 不過未食過好出名好多人排隊果間 比較唔到 但呢間值得再為左刨冰而黎(。˃ㅿ˂。)⁣

▫️黑極 黑芝麻豆腐💰88⁣

ᐠ ♥︎ ᐟ平時唔係好食冰既🐰都真係覺得好好食
2021-04-26 102 浏览
銅鑼灣店新出既bagel 有不同口味同配搭 仲有吐司供選擇⁣⁣▫️拉芝貝果💰68⁣↬每個bagel都會印上隨機文字 或者可以加💰28寫想寫既字或者英文字母 貝果可以揀味 有原味/蕃茄/洋蔥 當日冇哂原味就揀左洋蔥 但食落都冇咩洋蔥味 同埋好似焗耐左少少 個外皮有啲硬同埋燶左 Bagel質感有啲麵包 可能因為未放涼就食 芝士拉絲效果做得唔錯 有啲似食緊芝心批個邊 但就唔夠重芝士味⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ呢個價錢食一個bagel真係冇咩特別 有啲失望 總結係去甜品舖都係食番刨冰安全啲(。•᎔•。)⁣⁣

▫️拉芝貝果💰68⁣
拉芝貝果

呢間小店主打刨冰🍧,之前已經介紹過(有興趣可搵返之前個review)🤣!今次試佢新出兩款印有字嘅「貝果系列🥯」😳,食嘅時候十級肚餓-3-,點知店員真係幫我印左個「餓」字🦥:-1️⃣「拉芝貝果🧀🥯($68) 」-拉絲 Bagel你又見過味呢❓😈mozzarella cheese拉絲效果一流 🧀‼️(要趁熱食),bagel帶點蒜香🧄,焗到似多士咁脆,佢成功將健康食品變到好邪惡😂👅~Cheese bagel : crunchy bagel with a perfect cheese pull that makes it super cheesy👍🏻-2️⃣「Oreo麻糬貝果🍪🥯($38)」(全新限定)-Oreo控見到真係好興奮🤘🏻👻,整體居然唔甜,但mochi偏淋身,Oreo碎超多不過個味都唔太出✨,bagel同樣焗到好脆😳~Oreo mochi bagel: crunchy bagel with smooth mochi and Oreo crunch-3️⃣「綠茶凍紅豆奶茶🧋($36)」-冇攪勻都飲到紅豆味🔴,綠茶凍清新🍵,配搭唔錯😛~Matcha jelly and red bean milk te
1️⃣「拉芝貝果🧀🥯($68) 」
2️⃣「Oreo麻糬貝果🍪🥯($38)」(全新限定)
3️⃣「綠茶凍紅豆奶茶🧋($36)」
冇攪勻都飲到紅豆味🔴,綠茶凍清新🍵,配搭唔錯😛~Matcha jelly and red bean milk tea :milk tea goes well with red bean, quite refreshing
⚠️:「潮文字E」及「貝果系列」午市都有供應,堂食/外賣都可以
2021-04-25 35 浏览
筆者曾懷疑甜姨姨是長居於甜品店內,因差不多每次光顧都能看見她在忙東忙西的身影🤨。縱然她的生活很忙,她並沒有忽略家人和社會上發生的事。在這四月天,阿姨以女兒的名字隆重推出「🦄獨角獸小公主Joslin」刨冰,將這個注入母親愛和祝福的甜品,作為生日禮物送給親愛的她。🦄獨角獸小公主Joslin ($148)✨獨角獸造型蛋糕棒及粉紅基調的組合非常漂亮,非常少女心!✨蛋糕棒由白朱古力及牛油孖寶蛋糕組成,幸好筆者是白朱古力迷,總算能招架得住!😂✨刨冰的部分處處有驚喜!澆上黑車厘子乳酪的刨冰甜酸味並列,頗開胃;內裏是充滿童年情懷的爆炸糖、草莓脆脆、紅絨曲奇脆脆和彩虹啫喱。✨酥脆、狂野、滑順等多重豐富口感,於口中漸濃漸變,連綿不絕地衝擊味蕾!喜歡❤️!總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸味道質素👅👅👅👅👅整體價錢💸💸💸性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️

🦄獨角獸小公主Joslin ($148)

✨獨角獸造型蛋糕棒及粉紅基調的組合非常漂亮,非常少女心!

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-04-17
2021-04-22 94 浏览
朋友講左好耐銅鑼灣開左分店,好想試!今日終於的起心肝去試下,一坐低見到 menu 新出既 kitkat 刨冰🍧已經心動,加上頭先晚餐又唔夠飽,於是決定 order 一樣鹹既食物,再加個刨冰。睇完 menu 我揀左個煙三文魚牛油果三文治、加個 kitkat 刨冰。嘩!嘩!嘩!個三文治一上枱,我同朋友即刻相機食先,真心靚💜超足料 🥪點解咁講,因為係出面食過好多都好伏,係用牛油果醬,但呢間,真係良心店,三文治裏面既牛油果一d都唔呃人,係半個新鮮牛油果,我同朋友食完個三文治都飽哂😋😋😋到個刨冰🍧出場,我地兩個大叫左聲 有冇咁大個呀。。。。。點食得哂🤣🤣成個頭咁大🍧🍧心諗都係冰姐,溶左當水飲,實食得哂。點知食到中段,驚喜黎啦🎉🎉🎉唔係得面2條 kitkat 咁簡單,裏面係用 kitkat mix 刨冰,再加個大既雪糕球,簡直不得了!仲未完,仲有個 kitkat 做既醬可以加落去,整個刨冰真係唔失禮!滿滿既 kitkat 味👍🏻👍🏻👍🏻一定要再食多次😋😋
限定 Kitkat  刨冰
2021-04-22
限定 Kitkat  刨冰
  • Kitkat  刨冰
  • 煙三文魚牛油果三文治
2021-04-22 64 浏览
早前草根食在銅鑼灣已經介紹過銅鑼灣出名嘅甜品#黃店 甜姨姨新推出咗「潮文字E」🥪 同「貝果系列」🥯。繼上次出咗爆芝拉絲貝果後,今次在下一城推出埋Oreo麻糬Bagel❤️,由午市開始供應,堂食/外賣都可以嫁!.📍 Oreo麻糬BagelBagel一如以往夠煙韌,帶微微鹹味。中間加左一大嚿麻糬,口感冰涼入口溶化,另外配有唔少Oreo碎,係一個幾有趣嘅甜品。每份Bagel 都會富有一個隨機嘅字或者可以加$28 寫上你專屬嘅心情。.📍拉芝貝果貝果煙韌🥯,已經切開左一粒粒方便食用,中間夾咗大量拉絲芝士帶有鹹香味道唔錯。. 📍綠茶凍紅豆奶茶飲品唔會過甜,底部有唔少紅豆蓉同紅豆粒,所以成杯嘢紅豆味都幾突出,加上落咗綠茶凍,口感滑溜整體都幾消暑。.
📍 Oreo麻糬Bagel

📍拉芝貝果

📍綠茶凍紅豆奶茶

2021-04-22 51 浏览
【甜姨姨私房甜品】銅鑼灣分店的「潮文字E」三文治,可於吐司印上自選字句,玩味十足。最近還推出了Bagel版本,共7款口味可選。"拉芝貝果"以焦糖洋蔥製作,外皮烘得香脆,內裡煙韌帶嚼勁,微鹹中散發洋葱酥香。餡料充滿水牛芝士,襯熱食可做出拉絲效果。"Oreo麻糬貝果"麻糬雪白質感偏軟糯,味道與牛奶布丁有幾分相似。面層灑上大量OREO餅碎,更添層次感。每份Bagel 已包括隨機字句,今次是"正"及"型"。食客亦可加HK$28 自訂專屬,限1個中文字或3個英文字母。貝果套餐加$28可配"綠茶凍紅豆奶茶"。綠茶凍口感Q彈,味道清新。加上紅豆,整體甜度適中,伴著Bagel吃,也挺飽肚。

2021-04-20 1109 浏览
上次介紹過香港好小食到既日式刨冰,係銅鑼灣近年好熱鬧嘅希雲街入面,今次都係同區銅鑼灣,呢間鋪位前身其實係人氣甜品鋪主打龍眼刨冰,呢家就變成銅鑼灣另一間甜品。呢家甜姨姨其實之前介紹過,佢總店係天后,最出名係芒果甜品,而呢間銅鑼灣分店除左保留天后既甜品外,仲有銅鑼灣分店獨有既日式刨冰,而且味道款式多元化,仲加入左港式元素,例如黃到金嘅楊枝甘露、奶醬多等,有時有啲限定口味好似開心果、kitkat。-🍧 醬爆💰98(👅: 8.5/10)同shari shari份量差唔多,都係可以兩個人share嘅份量,因為佢有限每人最低消費40,其實店舖都係諗住兩個人share一個刨冰。對比起shari shari,呢度嘅刨冰係比較易散,或者可能係我粗魯,啲冰係咁跌落張枱度,不過依度既冰同刨冰機聽講都係用日本。刨冰食落都磨到幾碎,唔係大家食到嘅一粒粒碎冰,入口都會化成水,不過對比shari shari好似略嫌唔夠綿密,但其實已經係一個好食嘅刨冰。醬爆隻口味姐係奶醬多口味,刨冰上面係花生醬,食落花生味幾重,但味道會比較單薄,食到後期會覺得有啲膩,如果佢可以雙拼口味會更好,不過刨冰食到底,味道會越嚟越稀,可能因為

🍧 醬爆💰98(👅: 8.5/10)
醬爆

醬爆隻口味姐係奶醬多口味,刨冰上面係花生醬,食落花生味幾重,但味道會比較單薄,食到後期會覺得有啲膩,如果佢可以雙拼口味會更好,不過刨冰食到底,味道會越嚟越稀,可能因為咁所以佢另外提供左一個小杯既煉奶。
刨冰上面有舊西多士,識落就唔算特別,刨冰中間會有啲餅碎,令到刨冰口感唔會單調,有少少似shari shari,不過shari shari係集中喺底部。刨冰嘅底部有一個牛奶布甸,不過味道就唔算好出眾。
🍧 黑極💰98(👅: 8/10)
黑極

黑極係黑芝麻豆腐口味,刨冰嘅質感同醬爆一樣,刨冰食落黑芝麻味係有,有少少似將芝麻糊變做刨冰,食落有芝麻香,而且有啲沙沙嘅口感,不過略嫌可能黑芝麻嘅味未夠重,感覺比起奶醬多唔夠好食,或者唔夠重味。
刨冰上面白色嘅係豆腐奶蓋,食落豆腐味幾香,而刨冰嘅底層仲有芝麻雪糕同豆腐花,所以唔會成個都係刨冰食到悶,但要食到底層先有可能已經好飽,如果雪糕同豆腐花喺中間出現,或者將成個刨冰整細啲會更好。

🌟每個刨冰嘅價錢都係98-118,價錢會略比shari shari貴一啲,但份量都係適合兩個人share食,都係一個合理嘅甜品價錢,都係難得好食有質素嘅刨冰,而且係良心小店。鍾意食日式刨冰嘅你,係銅鑼灣就已經有兩個選擇。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $98 (服務費: NA)
❗每人最低消費$40
❗只有銅鑼灣分店有刨冰
2021-03-13
$98 (宵夜)
醬爆