呢間小店主打刨冰🍧、bagel🥯、三文治🥪🤣!近排又出新嘢啦,今次推出手工製麻糬tart!-1️⃣「麻糬撻 Mochi Tart ($48/1;$120/3 for take-away) 」-🔸80%朱古力Oreo麻糬撻🍫Chocolate Oreo Mochi Tart-🔸檸檬流心麻糬撻🍋Lemon Mochi Tart-🔸抹茶紅豆麻糬撻🍵Matcha Mochi Tart-🔸特濃黑芝麻麻糬撻🖤Black Sesame Mochi Tart-🐰💬小結:值得一讚係個tart皮即使雪完都保持香脆✨當中最愛抹茶味同朱古力味!茶味ok但可更濃,勝在唔太甜,同紅豆同麻糬最夾;朱古力個款個味超濃好正;而黑芝麻幾濃,可惜dd偏甜,而檸檬tart小編不嬲一偏,就留俾大家評啦🤣~I love the matcha and the chocolate ones the most! Matcha always goes well with mochi and red beans. Btw all tarts remain crunchy even after putting into fridge.
🔸80%朱古力Oreo麻糬撻🍫
Black Sesame Mochi Tart
🐰💬小結:
抹茶紅豆麻糬撻
2022-04-03 76 浏览
銅鑼灣人氣甜品店🔥必食刨冰 刨冰好大個 同2-3個朋友share都夠食 今次Order左個黃到金($108) 即係楊枝甘露刨冰🤔但食落無咩楊枝甘露味 而有種死甜既芒果味 有少少失望🥲反而之前試過薄荷朱古力味幾好食 下次都係簡反果隻算🤣🤣
💛黃到出晒名嘅甜品店💛甜姨姨最近銅鑼灣分店因為大廈裝修而停業,不過佢哋嘅天后分店同外賣仍然持續供應。今次我哋就試咗最新出嘅麻糬撻 😍.一共有4 種口味,每款中間都有軟糯嘅麻糬,撻皮薄脆,餡料順滑而且每款味道嘅辨識度好高,絕對係有驚喜❤️‍🔥!(排名分先後,由我哋最鍾意嘅講起😎🤟🏻).🤎80%朱古力Oreo用法國 80%Weisse Dark Chocolate 🍫 做成嘅餡料極濃朱古力,甘香微甜,係我哋最中意嘅一款😍。.💛流心檸檬味道酸酸甜甜極香檸檬味🍋,餡料質感順滑又流心.🖤特濃黑芝麻以香港製造嘅特濃100%黑芝麻醬做餡料芝麻味自然唔會過甜.💚抹茶紅豆抹茶味幾濃🍵,微甜唔苦真心高質,食完好開心🥳,希望佢哋可以繼續研發新口味。而家嘅外賣價係$48/個;$120/3個,可以whatsApp 51184324 預訂,自取/代call車送到屋企都得🚘。

🤎80%朱古力Oreo

💛流心檸檬
味道酸酸甜甜極香檸檬味🍋,餡料質感順滑又流心
🖤特濃黑芝麻
以香港製造嘅特濃100%黑芝麻醬做餡料
芝麻味自然唔會過甜

💚抹茶紅豆
抹茶味幾濃🍵,微甜唔苦

2022-03-25 87 浏览
甜姨姨私房甜品|銅鑼灣近期大熱嘅甜品店,除咗一般嘅糖水之外,仲有巨型日式刨冰🍧款式非常特別,有港式風味嘅奶醬多、楊枝甘露等,有期間限定嘅粟米味🌽今次用Goodmalling嘅coupon仲有7折,兩個人叫咗一個刨冰連一杯嘢飲都係90蚊🤤醬爆奶醬脆多刨冰 $62 (折後)唔知係咪太多人叫刨冰嘅關係,等咗半個鐘先嚟到,刨冰賣相非常吸睛😍面頭淋滿花生醬同煉奶,仲有一舊脆多士喺頂部,完美還原奶醬多!啲冰刨得好幼細,口感非常綿密,每一啖都食到秘製嘅花生奶🍼唔夠嘅話仲有一小杯花生奶比你自己加,覺得膩嘅話可以加埋頂層嘅豆腐奶蓋一齊食,即刻清新咗好多。個冰裡面亦有好多花生碎🥜食到底仲有一層豆腐布甸,唔怕單調,值得一讚面頭嗰舊多士粒,烘得非常香脆🍞如果比多幾舊就好喇,成個冰三個人share都夠~Oreo豆腐奶蓋仙草紅茶 $28 (折後)套餐連埋嘅野飲,可能新開張啲單仲係有啲亂,杯野飲黎錯咗兩次先換返啱😢賣相都唔錯,面層灑上咗好多oreo碎,但係搞勻黎飲就唔係幾飲到oreo味喇,豆腐奶蓋同樣豆味香濃,食起黎冇普通奶蓋咁有罪惡感🤣不過個人就覺得豆腐味同茶底唔係太夾,擺返落甜品會好啲,仙草就不過不失,茶底亦唔
甜姨姨私房甜品|銅鑼灣

醬爆奶醬脆多刨冰 $62 (折後)

Oreo豆腐奶蓋仙草紅茶 $28 (折後)
套餐連埋嘅野飲,可能新開張啲單仲係有啲亂,杯野飲黎錯咗兩次先換返啱😢賣相都唔錯,面層灑上咗好多oreo碎,但係搞勻黎飲就唔係幾飲到oreo味喇,豆腐奶蓋同樣豆味香濃,食起黎冇普通奶蓋咁有罪惡感🤣不過個人就覺得豆腐味同茶底唔係太夾,擺返落甜品會好啲,仙草就不過不失,茶底亦唔怕太甜🍵
2022-03-14 139 浏览
好耐之前已經見到人哋分享呢間甜品店 尤其刨冰系列 但一直都未嚟 因為想食冰又怕天氣凍🥶不過早排銅鑼灣店做緊Edan theme 當然要support下😆 🍧醬爆刨冰 💰98今日嘅主角當然係刨冰啦 有好多款味道可以揀 eg. 髒髒冰 黑芝麻豆腐 榴槤豆腐花 楊枝甘露 草莓乳酪 薄荷朱古力 綠椰仙踪... 好多款都好吸引 最後揀咗呢個menu上寫住人氣no1嘅奶醬脆多刨冰😚面頭有三粒烤得好香脆嘅多士 刨冰幾滑 撈埋花生醬同豆腐味cream 好好味 食到底啲會有花生粉同花生碎 加埋煉奶一齊食 所以都唔會話食到底就覺得好淡😋食之前記住睇埋枱面貼住嘅食用貼士 認真得嚟又好風趣😉 🥯蒜香芝士bagel 💰68呢個bagel係一個圓圈 冇上下兩層 係一層過嘅 黑色bagel冇特別味道 入面包滿拉絲芝士 咸咸香香咁 加埋面頭鋪滿咗嘅蒜蓉 超級好味呀😍(只限鍾意食蒜嘅朋友😂)炒過嘅蒜蓉有啲似bbq包係金菇一齊燒嗰種感覺 好香 同芝士嘅配搭好match😎 🥯狂脆朱古力bagel 💰68至於朱古力bagel就分開咗上下兩層 見到下層鋪滿咗朱古力粉 有一球朱古力雪糕 仲有朱古力脆脆同朱古力醬 成件事真係好朱古

🍧醬爆刨冰 💰98

🥯蒜香芝士bagel 💰68

🥯狂脆朱古力bagel 💰68
至於朱古力bagel就分開咗上下兩層 見到下層鋪滿咗朱古力粉 有一球朱古力雪糕 仲有朱古力脆脆同朱古力醬 成件事真係好朱古力😂🍫呢個bagel有啲韌同難切 加上上面太澎湃一邊切一邊漏晒啲雪糕同粉😂雖然好足料(朱古力) 但實在太甜 食咗唔夠一半已經好滯🙈

醬爆刨冰

蒜香芝士bagel

狂脆朱古力bagel

下午茶
醬爆刨冰
蒜香芝士bagel
1K
上次介紹完甜姨姨既麻糬撻~~今次就黎介紹佢地既18杯甜品BoxSet啦🎁!18杯甜品每款口味都唔同,啱哂貪心又為食既我🤩🤩-🧁甜姨姨18小杯瘋味甜品 $388✨口味包括:📍金箔西米奶凍📍楊枝甘露📍芒果三重奏📍芒果紫糯米📍芒果乳酪奶凍📍榴槤紫糯米📍榴槤奶凍📍紅豆奶凍📍紅豆麻糬📍OREO奶凍📍OREO麻糬📍草莓乳酪奶凍📍草莓乳酪麻糬📍黑糖仙草芋圓📍芋圓四寶紫米📍綠椰仙踪 📍抹茶蕨餅📍黑糖蕨餅每杯都細細杯,食多幾杯都唔會膩😆😆我就鍾意食芒果系列🥭既甜品~~芒果酸酸甜甜,配紫糯米或奶凍都好適合!!而佢地既蕨餅都好食,口感Q彈香甜❤️❤️另外,18杯甜品既口味仲可以自選架~~用黎做散水/節日/生日/喜慶甜品都唔錯!啱哂一大班人share🥳🥳
上次介紹完甜姨姨既麻糬撻~~
🧁甜姨姨18小杯瘋味甜品 $388✨

📍芋圓四寶紫米
📍綠椰仙踪
📍抹茶蕨餅
📍黑糖蕨餅

每杯都細細杯,食多幾杯都唔會膩😆😆
我就鍾意食芒果系列🥭既甜品~~
芒果酸酸甜甜,配紫糯米或奶凍都好適合!!
而佢地既蕨餅都好食,口感Q彈香甜❤️❤️
另外,18杯甜品既口味仲可以自選架~~
2022-03-07 64 浏览
80%朱古力Oreo撻朱古力撻上面有一塊Oreo餅好濃味嘅朱古力,因為係80%所以冇平時食開嘅朱古力咁甜,唔錯.再配埋軟糯麻糬,正,餅底夠脆抹茶紅豆撻甘甘地嘅抹茶同紅豆係配搭,再配埋軟糯麻糬,正,餅底夠脆.不過就冇太大驚喜流心檸檬撻撻上面有一塊檸檬乾.檸檬撻酸甜清新,再配埋軟糯麻糬,幾創新,不過我食唔到流心口感😂甜姨姨私房甜品 地址:銅鑼灣耀華街11號地舖
80%朱古力Oreo撻
朱古力撻上面有一塊Oreo餅
再配埋軟糯麻糬,正,餅底夠脆

抹茶紅豆撻

流心檸檬撻
撻上面有一塊檸檬乾.

甜姨姨私房甜品
地址:銅鑼灣耀華街11號地舖
2022-03-07 53 浏览
甜姨姨私房甜品創立於2006年,十多年一直屹立於天后清風街,每年行完年宵之後點都去食返一個美味的甜品呢家銅鑼灣都開左新分店,新分店轉上其他新款甜品,可以試到其他甜姨姨的美道食物方面:芒果大合奏 : 冰凍芒果雪糕、芒果乾、芒果布丁、新鮮芒果肉、加上芒果汁,一碗豐富美味的芒果大合奏 自家仙草手工芋圓 : 仙草、芋圓、紫糯米、紅豆、西米、薏米、台式珍珠,仙草滑溜甘香,配料份量十足美味

食物方面:

1K
一直都好鍾意食甜姨姨既刨冰😋😋最近發現佢地新推出左麻糬撻,當然要黎支持下啦~~而家疫情原因唔敢堂食,外賣自取一樣有優惠添🤩🤩-🍠超煙韌麻糬撻 $120/3個(自取價)✨📍80%朱古力oreo麻糬撻🍫選用法國80% Weisse dark chocolate朱古力味濃郁,帶少少苦澀😋😋批底好鬆脆!中間有煙韌麻糬,口感豐富❤️❤️📍檸檬流心麻糬撻🍋流心餡酸酸甜甜,味道清新👍🏻👍🏻檸檬味好出!食完十分醒神~~三款中最鍾意呢個口味🤤🤤📍抹茶紅豆麻糬撻🍵採用日本抹茶粉,茶味香濃🌿🌿抹茶同紅豆既配搭好夾!配Q彈麻糬好好味呢~~而家仲有新口味 — 特濃黑芝麻麻糬撻🖤🖤鍾意食麻糬既朋友咪錯過啦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
一直都好鍾意食甜姨姨既刨冰😋😋
最近發現佢地新推出左麻糬撻,當然要黎支持下啦~~
而家疫情原因唔敢堂食,外賣自取一樣有優惠添🤩🤩
🍠超煙韌麻糬撻 $120/3個(自取價)✨

📍80%朱古力oreo麻糬撻🍫
選用法國80% Weisse dark chocolate
朱古力味濃郁,帶少少苦澀😋😋
批底好鬆脆!中間有煙韌麻糬,口感豐富❤️❤️

📍檸檬流心麻糬撻🍋
流心餡酸酸甜甜,味道清新👍🏻👍🏻
檸檬味好出!食完十分醒神~~
三款中最鍾意呢個口味🤤🤤

📍抹茶紅豆麻糬撻🍵
採用日本抹茶粉,茶味香濃🌿🌿
抹茶同紅豆既配搭好夾!配Q彈麻糬好好味呢~~

而家仲有新口味 — 特濃黑芝麻麻糬撻🖤🖤
鍾意食麻糬既朋友咪錯過啦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
外卖自取
認識甜姨姨既 一定有食過佢既刨冰🍧同bagel🥯最近又有新搞作了 係人見人愛既麻糬啊.《抹茶紅豆麻糬撻Matcha Mochi Tart》撻皮抹茶慕絲採用宇治抹茶製作🍵茶濃甘醇 唔會太甜慕絲質地綿滑同中心的煙韌軟綿既麻糬形成層次對比.《80%朱古力oreo麻糬撻Chocolate Oreo Mochi Tart》🍫除左面頭有Oreo餡料本身都好朱古力用上法國Weiss 80%純黑朱古力 唔會甜到漏由頭到尾都好濃郁朱古力味中心一樣有麻糬 口感煙韌q彈.《檸檬流心麻糬撻Lemon Mochi Tart》🍋流心餡酸度適中 入口即溶整體酸酸甜甜 甜而不膩同以上兩款撻一樣 撻皮夠晒薄且鬆化.雖然夜晚冇得堂食 都仲有得外賣原價$48/個;優惠價$120/3個(1盒)

認識甜姨姨既 一定有食過佢既刨冰🍧同bagel🥯

🍋流心餡酸度適中 入口即溶
整體酸酸甜甜 甜而不膩
同以上兩款撻一樣 撻皮夠晒薄且鬆化
雖然夜晚冇得堂食 都仲有得外賣
原價$48/個;優惠價$120/3個(1盒)

2022-02-28 60 浏览
小店環境幾舒服座位幾闊落仲有有面好適合打卡嘅花牆📸📸黃到金 $1084分😬😬呢個其實係楊枝甘露刨冰但食完有啲失望佢性價比偏低👉🏻👈🏻首先啲冰唔夠滑,唔夠綿...芒果糖漿冇乜芒果味...淨係得死甜味...中間嘅位置冇乜味😵😵椰奶味同個刨冰既味唔係好夾好彩入面有啲真柚子同芒果加番啲分但兩條友食到一半已經唔想再食😂😂明明佢評分唔低但食完真係好失望...我會揾機會黎試下其他甜品睇下會唔會只係個次唔好彩
小店環境幾舒服
4分😬😬
呢個其實係楊枝甘露刨冰
但食完有啲失望
佢性價比偏低👉🏻👈🏻

首先啲冰唔夠滑,唔夠綿...
芒果糖漿冇乜芒果味...
淨係得死甜味...
中間嘅位置冇乜味😵😵
椰奶味同個刨冰既味唔係好夾
好彩入面有啲真柚子同芒果加番啲分
但兩條友食到一半已經唔想再食😂😂

明明佢評分唔低
但食完真係好失望...
我會揾機會黎試下其他甜品
睇下會唔會只係個次唔好彩
2022-02-28 64 浏览
🌃 餐廳設計為典型甜品店格局,牆上有各款甜品及情感字句壁畫,座位與座位間較擠迫。.👨‍👩‍👧‍👧以下為2人份參考(💲人均$5x) (宵夜).🍧 尋榴敢💲 59/ 份 ( 指定訂座平台86折 )👉 甜品份量幾大,配料仲有好多,包括鮮榴槤肉、榴槤汁、豆腐花、涼粉、椰果、綠茶果凍、珍珠籽, 呢個配搭好創新, 但食落估唔到係幾夾,榴槤肉好大嚿,啖啖肉,好足料。.🍮 榴槤班戟💲 46 / 份 ( 指定訂座平台86折 )👉 榴槤班戟一份有兩件, 班戟皮唔算好厚, 裏面有滿滿嘅忌廉 同埋都有唔少嘅榴槤肉, 榴槤味好濃, 好creamy,兩個人食一人一件啱曬。.🤠 通粉 foodie 食評總結 :👉 甜品店價錢合理, 同埋有好多款甜品, 除咗各款傳統甜品, 仲有芒果系列,榴槤系列, 燕窩系列,仙草芋圓系列, 芭菲系列, 沙冰系列, 刨冰系列等等, 而且質素都唔錯, 配合指定平台優惠86折更抵, 唯一嘅不足是-座位與座位間較擠迫, 如果闊落啲會更好, 同埋晚市比較繁忙, 可能需要搭枱。* 如果想知道指定訂座平台 的名稱,歡迎dm小編。.🕍甜姨姨私房甜品 (清風街)天后清風街13號地下.此價格只供參
👨‍👩‍👧‍👧以下為2人份參考(💲人均$5x) (宵夜)
🍧 尋榴敢
💲 59/ 份 ( 指定訂座平台86折 )

🍮 榴槤班戟
💲 46 / 份 ( 指定訂座平台86折 )

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
* 如果想知道指定訂座平台 的名稱,歡迎dm小編。
🕍甜姨姨私房甜品 (清風街)
天后清風街13號地下
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-01-13
2022-02-28 43 浏览
新出咗三款麻糬撻🥧80%朱古力🍫Oreo 麻糬撻佢用咗法國80%Weisse dark chocolate 🍫 朱古力味重但微甜,中間有麻糬,所以食完唔會太滯💯檸檬🍋 麻糬撻酸酸地好清爽,中間有流心,食完成個人醒神晒👍🏻抹茶🍵 麻糬撻嘩…..好香濃嘅抹茶味呀😍有少少澀,啱晒鍾意食抹茶嘅人士!豆腐奶蓋紅茶仙草走甜非常之香的豆味,感覺有啲似豆腐花溝仙草,重點係完全冇糖,十分之健康💪🏻心情唔好食甜品真係可以安慰自己㗎🥰
新出咗三款麻糬撻🥧

80%朱古力🍫Oreo 麻糬撻

檸檬🍋 麻糬撻
酸酸地好清爽,中間有流心,食完成個人醒神晒👍🏻

抹茶🍵 麻糬撻
嘩…..好香濃嘅抹茶味呀😍有少少澀,啱晒鍾意食抹茶嘅人士!

豆腐奶蓋紅茶仙草走甜

心情唔好食甜品真係可以安慰自己㗎🥰
2022-02-24 53 浏览
而加既生活真係需要多一點甜,嚟開銅鑼灣,諗住帶朋友去搵兒登打卡順便食甜品,點知巳轉了主題😂,變咗海邊走走了🌊但都錯有錯著,又比我發現佢有新甜品麻糬撻🍮,仲有早幾日谷德昭話勁好味嘅豆腐奶蓋紅茶仙草,期間限定免費送俾你架🥳80%朱古力Oreo 麻糬撻 $88平時食開85%朱古力既我,對呢個麻薯撻極為歡喜,不用怕會太甜,主要用80%朱古力🍫製成,朱古力味濃,中間大大個麻糬,煙煙靭靭超正,朱古力愛好者必試😋檸檬麻糬撻 🍋 $88首先見到佢已經不期然流口水🤣,入口係酸既,但唔會酸到嗱喉,開胃到不得了,食完朱古力味食佢好大衝擊🤤抹茶麻薯 $88宇治抹茶🍵佢個絕配一定係紅豆💓,入口好滑好濃,抹茶味充滿成個口腔,呢個配搭點會輸😋豆腐奶蓋紅茶仙草走甜 🌈Free 上邊豆腐奶蓋味道濃郁,配上紅茶原來味道都幾夾,仙草份量都唔小,啖啖仙草口感豐富😋食完之後仲買多一set返屋企比屋企人食,個個都非常滿足甜品的確可以舒緩情緒的大家要加油好好捱過呢段咁艱巨嘅日子💪🏻💪🏻

80%朱古力Oreo 麻糬撻 $88

檸檬麻糬撻 🍋 $88

抹茶麻薯 $88

豆腐奶蓋紅茶仙草走甜 🌈Free

食完之後仲買多一set返屋企比屋企人食,個個都非常滿足
甜品的確可以舒緩情緒的
大家要加油好好捱過呢段咁艱巨嘅日子💪🏻💪🏻
  • 檸檬麻糬撻
  • 朱古力麻糬撻
  • 抹茶麻糬撻
  • 豆腐奶蓋紅茶仙草走甜
2022-02-21 58 浏览
喺銅鑼灣行街行到攰,搵地方食個下午茶就揀咗呢間新派甜品店。雖然餐廳主打係各款刨冰甜品,但都有推出多款特色口味嘅Bagel,有咸有甜,配埋招牌特飲做下午茶就岩哂。狂脆朱古力Bagel ($78)至於呢款甜Bagel,入面有大量朱古力脆脆,仲有整球朱古力雪糕。雪糕慢慢溶化滲哂入個Bagel到,岩哂朱古力控。辣辣辣餐肉Bagel ($88)Bagel夾住烘到脆卜卜嘅辣餐肉,加埋熱融芝士嘅咸香,非常香口惹味。爆檸 ($33) & 招牌珍珠仙草奶茶 ($35)飲品就叫咗呢兩杯,爆檸用咗檸檬、青檸同柑桔,酸味好出,茶味都夠濃。至於奶茶茶奶比例岩岩好,有奶香但品會蓋過哂茶味,有仙草同珍珠雙重口感。食完覺得唔夠喉,見鋪頭仲有賣全手工製麻薯撻,外賣$58/1件、$98/2件、$128/3件,都幾吸引,就買咗兩件返屋企。檸檬麻糬撻 & 朱古力Oreo麻糬撻 ($98/2件)兩款撻中間都有煙韌嘅麻糬,撻皮脆身。檸檬撻好fresh,酸酸甜甜一d都唔膩。而朱古力撻,醇厚朱古力味加埋Oreo,朱古力味香濃。。。甜姨姨私房甜品 銅鑼灣店 @auntiesweetcwb銅鑼灣耀華街11號地舖。。#甜姨姨私房甜品 #a

狂脆朱古力Bagel ($78)

辣辣辣餐肉Bagel ($88)

爆檸 ($33) & 招牌珍珠仙草奶茶 ($35)

檸檬麻糬撻 & 朱古力Oreo麻糬撻 ($98/2件)

甜姨姨私房甜品 銅鑼灣店 @auntiesweetcwb
銅鑼灣耀華街11號地舖

#甜姨姨私房甜品 #auntiesweetcwb #銅鑼灣美食 #銅鑼灣甜品 #Bagel #辣辣辣餐肉Bagel #狂脆朱古力Bagel