2020-05-21 278 浏览
🍧長沙灣超可愛士多啤利熊仔冰🍧長沙灣有一間黃店甜品屋一直想去食下,之前因為感覺太多人唔想等就無去到,最出名是手畫心太軟,雪花冰同埋芋圓,今日就去試試好無食🍧粉紅冰團 $46超級可愛的小熊肥嘟嘟好可愛,粉紅色的刨冰,是用上了士多啤利味的冰塊去製成,味道很清香又帶點甜甜,士多啤利甜品成日會俾人覺得有機會是藥水味,呢個絕對好食,加上嘴巴是用上雲呢拿雪糕,小丸子煙韌有咬口,啱晒夏天食一流🍧紫薯芋圓小丸子涼粉 $42本心衝着食芋圓的心態去食呢一個甜品,芋圓份量只有8粒有點不夠滿足,紫薯蓉味道都算濃,涼粉軟滑有重涼粉本身應有的味道,整體算ok🥢網上見到有好多不同的手畫心太軟畫的都是很有趣的時事,店家很有心機,下次再去試下佢地的心太軟。全店感覺很黃,文宣無處不在,而且播黃歌,絕對是一間很黃的甜品店甜一刻 地址: 長沙灣福榮街218號美居中心62號舖地下
🍧長沙灣超可愛士多啤利熊仔冰

🍧粉紅冰團 $46

🍧紫薯芋圓小丸子涼粉 $42

甜一刻
地址: 長沙灣福榮街218號美居中心62號舖地下
2020-05-07 297 浏览
你咁保護班年青人,我地一定會係咁幫襯!🥺——心太軟($49)本身諗緊要求話連豬定Pepe好,點知佢畫嗮兩隻😍好得意啊畫得超靚~粉紅色嘅Pepe😂心太軟好出色,爆漿效果一流👏🏻出面仲脆脆地添㗎!好食!.芒果芋丸冰($43)入面除咗有芒果汁冰底同芒果肉,仲有小丸子,芋丸,同透明水晶珠。好豐富好飽😍.Overall:8.2/10Value for money: 4.5/5 (個畫已經抵返嗮)——📍甜一刻長沙灣福榮街218號美居中心62號舖地下.
你咁保護班年青人,我地一定會係咁幫襯!🥺
——
心太軟($49)
芒果芋丸冰($43)
Overall:8.2/10
——
📍甜一刻
長沙灣福榮街218號美居中心62號舖地下
2020-05-06 214 浏览
店舖多次罷工同埋多次出post支持運動💛-大家睇到心太軟碟上嘅字都知過咗幾耐小編終於的起心肝寫🥺-#士多啤梨吐司磚塊 $88依個磚塊份量超大 小編連埋朋友 3個人都食唔哂🥺🥺多士有烘過 而且有搽過蜜糖即使唔點cream都夠哂味但有cream食落就唔會咁乾不過全部都係多士 其實好濟評分:6/10-#自家製.心太軟 $49碟上嘅字晚晚都唔同師傅超有心🥰心太軟真係外脆內軟而且裏面嘅朱古力真係有流出嚟🤪建議心太軟上咗枱就快啲食因為個雪糕好快就溶😂評分:8/10-
店舖多次罷工同埋多次出post支持運動💛

建議心太軟上咗枱就快啲食
因為個雪糕好快就溶😂
評分:8/10

2020-04-26 213 浏览
Bookmark咗呢間甜品店好耐啦~但係之前每次夜晚嚟都有好多人排隊😕今日難得係平日放假,就係佢一開門嘅時間就去!果然,終於食到啦🤗特登嚟到,當然要嗌心太軟或者焦糖燉蛋啦🤓因為個碟上面可以畫公仔㗎💛打卡最啱啦😚我就揀咗焦糖燉蛋配曲奇雪糕😋脆脆嘅焦糖配埋香滑嘅燉蛋,簡直係💯有時食焦糖燉蛋好驚有過甜嘅問題,但係呢到係無㗎!有驚喜😍食完之後,店員仲會問我哋有冇咩意見,睇下可以點改善👍🏼一定會繼續支持💛

一定會繼續支持💛

約Friend食完個飯就梗係要直落食埋個甜品,滿足埋身為女仔既第二個胃,同埋分享啲沒完沒了既八婆野架啦。正餐要黃,甜品都一樣要黃💛,走左去深水埗福榮街依間甜一刻,舖頭咩甜品都有,有傳統嘅中式糖水,薑水湯圓,又有啲細路仔野,香蕉船,綿綿冰咁,佢個招牌係心太軟,但因為同朋友都麻麻朱古力,所以我就叫左個木瓜燉雪耳,朋友就叫左個法式焦糖燉蛋配雪糕。本身以為係普通野,點知送到黎真係好驚喜,佢畫左幅畫出黎啊!!!(不會忘記!)跟住再睇埋人地隔離枱個啲,原來幅幅畫都唔同架,會唔會太勁啊!野食有質素,心地又善良,唔係唔幫襯啊💛

野食有質素,心地又善良,唔係唔幫襯啊💛

宵夜
2020-03-18 329 浏览
同朋友食完飯一齊黎個甜品時間,最後黎左甜一刻閒日黎唔洗等位,職員好快拎左餐牌比我地,我地都好快咁睇下餐牌,好快咁揀好左幾樣甜品第一道黎到係糯米糍細細粒咁,裏面包住芝麻餡,唔太甜,外皮口感煙煙韌韌咁,幾好食朋友個香蕉船都到埋,賣相好精緻!!雪糕同香蕉味道都好夾!超好食!之後係益力多雪花冰出場,個賣相都唔錯,食落唔太甜都幾順口,有陣陣益力多味最後紫薯芋圓西米露都黎埋,我揀左凍ge,好大碗,有成球紫薯薯蓉係到,好抵食,椰奶味好香,西米就林左少少,整體幾好!
同朋友食完飯一齊黎個甜品時間,最後黎左甜一刻
第一道黎到係糯米糍

曲奇方舟
益力多雪花冰
紫薯芋圓西米露
2020-03-17 281 浏览
💛被飲食業影響發展既藝術家💛深黃食店😌榴槤天堂😂好多唔同既種類揀,而且味道超濃☺️為咗佢個3萬thx 等咗半個鐘🥱 不過本身冇expect 佢咁靚,所以等幾耐都有賺😂餐廳入面又會冇啦啦有人大叫口號🥰所以係入面食野都係食得好舒服😝-🍍 #榴槤脆𥖁杯 🍍 ($58)有個超濃既榴槤球係上面🤤全部都係D24榴連🤤仲有d小丸子比你溝淡少少榴連😝仲有新鮮焗起既正方形麵包🍞好脆口🥰.🍫 #心太軟 🍫 ($48)我最中意既甜品😛 一凍一熱無敵口感🥱而且超流心,一切就流晒出嚟😝比起坊間既心太軟好食🖐🏻加埋幅畫,真係收過百都抵玩☺️總結來說 大家有機會去教訓下😌-🎈 長沙灣福榮街218號美居中心62號舖地下平均傷害:$50好味值:6.5/10...

💛被飲食業影響發展既藝術家💛深黃食店😌
榴槤天堂😂好多唔同既種類揀,而且味道超濃☺️

🍍 #榴槤脆𥖁杯 🍍 ($58)
有個超濃既榴槤球係上面🤤全部都係D24榴連🤤
仲有d小丸子比你溝淡少少榴連😝
仲有新鮮焗起既正方形麵包🍞好脆口🥰

🍫 #心太軟 🍫 ($48)
我最中意既甜品😛 一凍一熱無敵口感🥱
而且超流心,一切就流晒出嚟😝
比起坊間既心太軟好食🖐🏻
加埋幅畫,真係收過百都抵玩☺️
總結來說 大家有機會去教訓下😌

🎈 長沙灣福榮街218號美居中心62號舖地下
平均傷害:$50
好味值:6.5/10
2020-01-10 488 浏览
今時今日要食甜品,比以前要行多一步,諗深一層,一定要搵一間Yellow-Heart的「良💛甜品」係手足們FC過嘅,先好去食!呢一間「甜一刻」 嘅門面同埋餐廳裏面嘅裝修都夠曬yellow,信得過。芋圓配湯圓西米露,溫度唔係好高,容易入口,湯圓係芝麻餡個皮煙煙靱靭,一咬個湯圓芝麻就洶湧而出,芝麻味道好濃郁,芋圓都幾好味,西米都好滑。芒果沙冰,芒果係用呂宋芒果,個沙冰打得好細滑,飲落口好凍,味道天然純正, 有芒果味又唔會係好甜嗰種,飲完唔會話口渴。各有各做,大家都要加油!

各有各做,大家都要加油!

2019-12-30 244 浏览
晚飯過後總要食甜品先算係有個完美既句號,睇一睇黃店指南就俾佢顏色豐富既餐牌吸引左。可能時間尚早既關係,一去到不用等位,但甜品種類眾多,最後點了一個雪糕雞蛋仔系列的曲奇天地及榴槤系列的榴槤紫米露。等左一陣,榴槤紫米露率先上台,有一大球榴槤肉在椰汁紫米露中間,配料還有小丸子,荔枝肉等。紫米露同榴槤肉味道幾夾而且榴槤非常香甜,足料,小丸子煙韌彈牙,荔枝肉亦新鮮,整體口感豐富。雪糕雞蛋仔係即叫即整,所以都等了15—20分鐘。雞蛋仔外脆內軟粒粒飽滿配曲奇雪糕球口感冷熱交集,面有朱古力醬、OREO曲奇及曲奇餅碎,非常美味。離開時已出現人龍排隊,頗受歡迎的甜品店,而且製作非常用心,極力推薦!
2019-12-09 220 浏览
本身去開康瑞,不過實在太多人等位,所以轉去都係深水埗嘅甜一刻,相信呢間都唔使多介紹🌟-法式焦糖燉蛋配雪糕 $46店員係碟上面畫嘅朱古力畫應該落左好多心機而且好有意義❤️用匙羹敲開咗面頭嗰層焦糖,下面嘅燉蛋好好好滑溜,而且好香甜好重蛋味🤩擺d焦糖係面頭食仲正,焦糖嘅脆同滑溜嘅蛋成對比,估唔到咁高質🙈-腐竹蛋薏米糖水 $26熱辣辣仲出緊煙♨️好香腐竹味,不過腐竹稍微有少少碎,如果有一兩塊完整腐竹會更好🖖🏻個底好多薏米,仲有成隻蛋,呢個價錢都幾抵食👍🏻不過驚喜度唔及個燉蛋-強烈建議大家懲罰佢個燉蛋😂😂🖖🏻
法式焦糖燉蛋配雪糕 $46
店員係碟上面畫嘅朱古力畫應該落左好多心機而且好有意義❤️
腐竹蛋薏米糖水 $26
強烈建議大家懲罰佢個燉蛋😂😂🖖🏻
2019-11-30 216 浏览
法式燉蛋配曲奇雪糕周圍都有得食,但店員親手畫上「自由萬歲」嘅朱古力小豬,手工精美誠意十足,不禁嘩了一聲😱👍🏻另外點了「最佳拍檔」,有雪糕、芒果、水晶珠、紅豆,涼粉等,椰底味很清新又不太甜,很適合作飯後甜品👍🏻店內充滿藝術氣息由餐牌至牆身都是自家創作的圖畫,十分精彩👍🏻店舖設於內街,感覺遠離繁囂,但離地鐵站又不太遠。晚飯後,散散步再撐小店,甜一刻是個不錯的選擇!下次想試格仔餅和雞蛋仔雪糕
,不禁嘩了一聲😱👍🏻
店內充滿藝術氣息
由餐牌至牆身都是自家創作的圖畫,十分精彩👍🏻

下次想試格仔餅和雞蛋仔雪糕

2019-11-30 231 浏览
食完飯過嚟食糖水仲諗住啲咁新式嘅糖水鋪 傳統糖水會好一般點知佢個蕃薯糖水超薑 好好味 蕃薯嘅味去曬糖水度 一齊食好正 為食妹仲加咗湯圓 餡同皮比例剛剛好唔會太甜 唔似超市買嗰啲皮又厚 餡又超甜 飯後甜品剛剛好朋友嗌綠豆沙 就係正常綠豆沙😂員工都好後生 好好人 感覺好用心返工 服務又好 態度又好 鋪頭入面好多手畫畫 我十一月尾去 好多聖誕主題嘅畫 應該好常更新 有心又有創意嘅小店連menu封面都係逐本逐本自己畫 食得好開心嘅一餐☺️ 會再幫襯!
食完飯過嚟食糖水
仲諗住啲咁新式嘅糖水鋪 傳統糖水會好一般
朋友嗌綠豆沙 就係正常綠豆沙😂

連menu封面都係逐本逐本自己畫
食得好開心嘅一餐☺️ 會再幫襯!
蕃薯糖水加湯圓
綠豆沙
2019-11-29
$30 (宵夜)
蕃薯糖水加湯圓
綠豆沙
2019-11-24 132 浏览
今日喺九龍區食完晚餐,覺得有少少唔夠飽,決定去食一個糖水。因為得自己一個,所以都想搵一間同聲同氣嘅糖水舖,就去咗呢間非常香港嘅甜一刻。店舖入面非常熱鬧,唔選擇亦都好多。除咗常見嘅中式糖水,同埋港式嘅水果糖水,亦有下面呢啲比較日式嘅冰品。不過到最後我都係心繫香港,揀咗本土嘅代表,最佳拍檔。最佳拍檔入面基本上係有黑白珍珠,椰果,芒果,涼粉,椰奶同埋一球雪糕,都係常見係糖水店會出現既配搭。都好大碗,所以一個人食都唔係好食得哂。芒果夠甜,汁底配珍珠食好清新,正!希望大家可以多D支持小店啦!

希望大家可以多D支持小店啦!
$50 (宵夜)
2019-11-06 134 浏览
同朋友食甜品,坐低見到隔黎枱隻碟畫左公仔,所以order心太軟個時請姐姐幫我地畫兩隻連豬係上面。連豬畫得非常靚,手持黃傘,兩碟口號夾埋係五大訴求,缺一不可,好有心思💓心太軟相當唔錯,外脆內流心,朱古力味非常濃,配上綠茶雪糕味道好夾。雪糕可以揀唔同嘅口味,不過選擇唔太多。成間餐廳都掛滿唔同嘅畫、公仔同口號,服務亦好好。

成間餐廳都掛滿唔同嘅畫、公仔同口號,服務亦好好。
2019-10-30 178 浏览
早前新聞報導小店免費派發糖水後被人滋擾,不齒惡勢力恃勢凌人,即使地點不就腳都決意光顧,支持同路人。周六晚上八時多到達,店有大半滿,以糖水店來說也頗受歡迎。 最佳拍檔 $43 Menu印得密密麻麻,另有一些只寫在牆上的期間限定沒標示價錢,看得人有點眼花繚亂。隨便點個港式配搭,有雪糕、芒果、水晶珠、紅豆等,涼粉比一般吃到質感更好,其餘的都各在其位,口味較甜。 芒果芋圓冰 $43 天氣熱,另一款選來個冰凍的選擇,千呼萬喚等了近大半小時才上桌,配料有芒果、芋圓、小丸子、水晶珠及芒果冰底;芋圓較實不軟糯,冰底芒果味濃,感覺真材實料但過甜,小丸子是整頓唯一較為滿意的。 小店價錢比附近同類型的店舖進取,不論環境或味道也一般般,支持的是其理念和不畏強權的精神,其餘各方面也有進步空間,期待再臨可以樂見其改變。

最佳拍檔 $43

芒果芋圓冰 $43

2019-10-12
$43 (宵夜)