2022-08-12 235 浏览
尖沙咀新開糖水店🍧夏日炎炎就最適合食糖水喇 ☀️ 原來尖沙咀新開左一間幾特別嘅糖水店,除咗甜品之外都仲有麵餐🍜 佢個名都好特別,意思係希望一年四季都可以俾客人唔同季節嘅甜度同溫度🥰佢嘅裝修好有日式風格,坐得好舒服,甜品款式都好多,有凍嘅又有熱嘅😌 糖水全部都好足料 💯 試咗呢三款甜品🍮 好好食超推介👍👍🔸 椰汁芒果西米露 - 呢個試咗凍嘅,椰汁同埋芒果好香🥭 唔會話太甜,芒果粒好新鮮,好啱夏天食🔸 蛋白杏仁露 - 呢個就係暖暖地嘅,蛋白杏仁不嬲都係女士至愛🤣 美白潤肺養顏呢個功效好吸引😎 蛋白份量好多🥚 🔸 楊枝甘露 - 楊枝甘露係好傳統嘅甜品,整得好嘅就一定要有香甜嘅芒果,同埋一定要整到好香甜,呢個就整得超好食😋😋 都係夏天一定要食嘅解渴糖水😚
尖沙咀新開糖水店🍧

蛋白杏仁露
楊枝甘露
椰汁芒果西米露
2022-08-12 157 浏览
見唔少foodie ig 都有介紹呢間新開甜品鋪讚好專業就會送一客甜品就黎試下兼食正餐啦當時下午時段鋪頭得兩三檯客我一行兩人想坐四人檯侍應示意我地坐最入嘅細bar檯我地都末睇 menu就問食咩到落完單另一個侍應就話幫我地轉返頭先張四人檯 話「唔知你地會叫主食」🤷🏻‍♀️好似assume啲人都係黎食個免費甜品就走咁同場有個中年女侍應好嘈 態度唔好芋圓桂花糕涼粉正正常常Ok嘅 但個杏仁露得一個字:甜!主食叫左牛肉麵同餃子麵 個湯好淡有條菜 幾舊紅蘿蔔、白蘿蔔 味道唔好感覺好唔新鮮唔會再食
見唔少foodie ig 都有介紹呢間新開甜品
人檯 話「唔知你地會叫主食」🤷🏻‍♀️
好似assume啲人都係黎食個免費甜品就走咁
同場有個中年女侍應好嘈 態度唔好

芋圓桂花糕涼粉正正常常Ok嘅
但個杏仁露得一個字:甜!
主食叫左牛肉麵同餃子麵 個湯好淡
有條菜 幾舊紅蘿蔔、白蘿蔔 味道唔好感覺好唔新鮮
唔會再食
煙韌控👋足料又靚嘅糖水 一年四季都適合去食 呢度裝修新派 但味道正宗 試咗4款都好味🥺木系座位幾舒服 係我自己都會encore嘅糖水之選✅
🍠薑汁蕃薯糖水【熱】💰HKD28 (Rating: 8.8/10)
好夠薑😍由於食過高質嘅佳佳 本身擔心呢度會唔達標 但竟然好ok喎!蕃薯夠綿帶天然甜 糖水薑味足微辣而又未到太嗆口 甜度剛好 食得過🔥

🌼芋圓桂花糕涼粉【凍】💰HKD36 (Rating: 8.5/10)外貌協會表示💯分!味道都幾鍾意 三種元素=三重口感 最鍾意桂花糕cubes 陣清香好加分 唔會太甜 芋圓有成4款 夠多元化 特別記得綠色真係食到茶味🍵比例平均 唔會超多涼粉咁 甜度都ok!我自己鍾意食仙草多啲 私心覺得用仙草我會更開心🤣🥥椰汁桃膠西米露【熱】💰HKD33 (Rating: 9/10)高分原因很簡單:超足料超多桃膠!女生恩物✨西米晶瑩剔透貫徹成碗都有 然後椰汁好濃稠「好椰」🤤 熱辣辣食落好滿足 唔係打卡款 但味道冇咩好挑剔🥥椰汁涼粉西米露【凍】💰HKD36 (Rating: 7.9/10)凍食椰汁清爽啲 但感覺冇咁濃 配埋涼粉較水 樣樣都幾好 但冇特別驚喜 技術含量亦

薑汁蕃薯糖水

椰汁桃膠西米露

凍食椰汁清爽啲 但感覺冇咁濃 配埋涼粉較水 樣樣都幾好 但冇特別驚喜 技術含量亦較低 其他款更吸引😎

難得尖沙咀有間咁方便 靚靚嘅糖水店 仲有少量麵食套餐 有機會想試馬蹄爽 仲有唔太多地方有嘅合桃糊😼
薑汁蕃薯糖水
椰汁桃膠西米露
2022-08-07 837 浏览
燒肉男嘅燒肉就夠晒高質🔥🥩見佢地開左甜品副線 門面好cafe 但竟然係賣中式糖水 即刻去試試佢😋.📌芋圓桂花糕涼粉 $36見好多人都食 果然真係好掂🤩呢個價錢咁大碗 性價比好高🤑平時好少見會有桂花糕 口感好爽口Q彈 好濃花香味🌼涼粉都好爽口 糖水底唔會好甜😝最正係有四款芋圓 抺茶味唔錯 個味幾出🍵不過口感就有少少硬 如果軟糯啲就更好🤏🏻雪糕應該係貴野 好濃雲尼拿香🍦(+$12).📌花生腰果合桃糊 $32揀左凍食❄第一次食呢啲果仁嘅糊☝🏻好有驚喜 飲落唔會有陣怪味🥰花生味好香 帶淡淡合核苦澀味🥜口感好杰身 真係糊狀 完全唔呃稱 好nutty👍🏻加左湯圓 就係正常芝麻味🖤(+$12).📌桂圓馬蹄爽 $30原本已經好清爽 揀埋凍食 夏天飲一流😎馬蹄份量超多 好爽脆 又清甜😆面頭仲有幾粒龍眼肉 好消暑☀️加埋芋圓做配料(+$8) 口感更豐富✨.📌蜜餞白果腐竹糖水 $28都係揀凍~腐竹糖水一定要配雞蛋🥚(+$5)糖水底唔會好甜 勁多腐竹 夠足料🤍煲到好爛好綿 飲落好順滑😚

📌芋圓桂花糕涼粉 $36

桂圓馬蹄爽
芋圓
蜜餞白果腐竹糖水
2022-08-05 90 浏览
今日staycation 食完晚飯, 意猶未盡, 點下甜品滿足下。 點知, 俾我哋試到呢個世界最差嘅椰汁芒果西米露。 全杯其實係95%以上係椰汁,只有極少嘅西米同好似手指甲大細嘅芒果粒三至四粒。真係離晒譜🙈🥵
2022-08-05
20 分钟 (外卖送餐)
2022-08-03 107 浏览
日系裝修環境唔錯原來係主打中式糖水仲有簡單湯麵餐選擇🍜▫️ 芋圓桂花糕涼粉 ($36)店家招牌糖水第一次食加入桂花糕嘅涼粉兩樣配搭都好清新下火我就不嬲鍾意食甜啲如果配埋糖水自行加減甜度就更好😄▫️ 桂圓馬蹄爽 ($30)推介推介👍🏻清爽甘甜馬蹄蓉糖水仲有幾粒清甜大桂圓肉最啱呢排嘅悶熱天氣🔥做得幾出色❤️▫️ 唐揚炸雞粒湯麵 ($78)、白菜豬肉餃子湯麵 ($70)配開胃前菜+溏心蛋半隻🥚+冷泡茶🥃推介唐揚炸雞🍗粒粒卜卜脆沾沙律醬幾香口溏心蛋唔錯🍳湯底較清淡呢個暑熱天氣唔想食太濃味還可以加埋樽仔冷泡茶就夠透心涼🧊
日系裝修環境唔錯
原來係主打中式糖水
仲有簡單湯麵餐選擇🍜

▫️ 芋圓桂花糕涼粉 ($36)
店家招牌糖水
第一次食加入桂花糕嘅涼粉
兩樣配搭都好清新下火
我就不嬲鍾意食甜啲
如果配埋糖水自行加減甜度就更好😄

▫️ 桂圓馬蹄爽 ($30)
推介推介👍🏻

湯底較清淡
呢個暑熱天氣唔想食太濃味還可以
加埋樽仔冷泡茶就夠透心涼🧊
2022-08-01 101 浏览
天氣咁熱食野最好有埋糖水😌 餐廳環境舒服 仲有好多款式嘅糖水😋😋紅燒牛肉湯麵 ($85)唐揚炸雞粒湯麵 ($78)餐廳提供幾款套餐 套餐入包括中華沙律 溏心蛋 同冷泡茶😉 湯麵我地就揀左2款 紅燒牛肉湯底會香濃啲 仲有4舊大大舊嘅牛肉 入味又足料😆 而唐揚炸雞粒湯底就會清淡啲 但有好多唐揚炸雞粒 仲配埋辣辣地嘅沙律醬🤤 桂圓馬蹄爽 ($30)馬蹄爽真係夏天必食 食落清爽又潤喉 即刻降哂火😚 仲有4粒幾甜嘅龍眼 配搭清新舒服🥰椰汁芒果西米露 ($36)糖水入面有超多芒果😍😍 真係好足料🤩 而且椰汁底好香又唔會過甜 啱啱好呀😝

紅燒牛肉湯麵 ($85)
唐揚炸雞粒湯麵 ($78)

桂圓馬蹄爽 ($30)

椰汁芒果西米露 ($36)
2022-07-29 116 浏览
新店。外觀几日式,見有好評外賣試試。當日去到沒客,樓面几nice。但外賣size好少,不知堂食是否一样。其中蜜餞白果腐竹糖水難食到爆,吃了一口繼續不下去,怀疑变壞了。查詢商家說是這样的。整體CP值低。
。整體CP值低。
外卖自取
2022-07-25 135 浏览
見到好多food blogger介紹此新開甜品店,裝修賣相不錯可以打卡就去了一趟。點了一個花生腰果合桃露,稱不上有水凖!成碗糖水得一個甜字!沒有傳統合桃露味道同幼滑。賣少見少。
2022-07-25 101 浏览
尖沙咀新開的甜品店✨這間甜品店以中式糖水為主,另有其他中、日、台式的麵食和小食。👏🏻《杏仁露》$30中式糖水有熱,也有凍。因為天氣實在太熱了,所以點了一碗凍的杏仁露。湯水的味道有非常香的杏仁味,而且吃到有杏仁的真材實料,非常香滑味濃!👍🏻👍🏻此外,小店的環境非常舒適,以木系為主的佈置,讓人有一種休息的感覺。在尖沙咀附近行街行到累了,可以在這間糖水店稍作休息和吃一個美味的糖水。總結:新開的有質素糖水店!
尖沙咀新開的甜品店✨

《杏仁露》$30

總結:新開的有質素糖水店!

2022-07-16 213 浏览
話說睇完戲之後唔知去邊度食糖水喇,行咗好耐。。。跟住見到原來呢條街開咗間新嘅糖水舖,睇咗佢個Menu覺得唔係好多糖水揀,但係已經唔想再行所以就入咗去試吓啦。個人編好鍾意食芋圓嘅所以叫咗芋圓桂花涼粉私心推介呢個甜品,因為芋圓唔會好林,好Q彈,桂花糕都唔會話太硬啱啱好,仲好香,涼粉就不過不失啦,咁因為佢都驚太苦所以有落糖漿。整體份量來講都算幾多嘅之後仲叫咗椰汁涼粉西米露西米露就冇乜特別啦,不過椰汁就好似太多,雖然唔算好甜,最後都係成碗飲晒。可能因為係新開啦,裝修都比較新淨,同埋甜品擺盤都比較日式,適合打卡傾計。值得一讚嘅係上菜速度都非常快,店員好有禮貌。如果有其他甜品嘅話會再嚟試😙
話說睇完戲之後唔知去邊度食糖水喇,行咗好耐。。。

個人編好鍾意食芋圓嘅所以叫咗芋圓桂花涼粉
芋圓桂花涼粉

之後仲叫咗椰汁涼粉西米露
椰汁涼粉西米露

值得一讚嘅係上菜速度都非常快,店員好有禮貌。

如果有其他甜品嘅話會再嚟試😙

2022-07-16
$36 (其他)
芋圓桂花涼粉
椰汁涼粉西米露
2022-07-01 186 浏览
上次經過門口已被吸引,原因是乾淨簡潔的裝潢,門面有點像日系甜品,餐牌精美的圖案,原來是中式的甜品必定記錄在案。餐具用上有厚度的瓷碗及匙,不但令食物保持溫度,連小型本盤端上檯賣相也變得更專貴。(熱)桃膠椰汁西米露材料豐富,粒粒西米有嚼口,椰汁鮮味不太甜,多多桃膠絕不吝嗇,如果熱的溫度再高些就更好。(熱)蛋白杏仁露咀嚼到有細微的杏仁真是讚,蛋白不是「一舊舊」是蛋白絲,甜度及稀稠度適中,這個我非常喜歡。價錢合理,在旺區有這個水準的甜品值得推介。
價錢合理,在旺區有這個水準的甜品值得推介。
2022-07-01
2022-06-17 209 浏览
今日經過尖沙咀,見到佢門口都有啲人排隊,咁就入去試,叫咗兩碗糖水共$60,碗腐竹糖就好似糖加水兼且仲係用微波爐叮翻熱嘅感覺,仲要非常之甜, 真的很無奈😤😓;冇第二次
2022-06-17
2022-06-11 197 浏览
今日落雨濕濕,​提不起勁, 行到堪富利士道時,見到有不少新店舖, 經過一間還未開業的甜品舖​,望入去覺得好光猛舒服​便進去支持一下。感覺好累,但甜品店的燈光和感覺令我覺得很舒服和放鬆。​點了一客感覺較涼快的芋圓桂花糕涼粉。這個配搭沒有見過 - 3樣都是我喜歡吃的。桂花糕切成小粒,爽口和香。芋圓顏色很鮮艷,煙煙靭靭的,不太甜,很好吃。由於只係吃過一款糖水,所以可講的不是太多。想說一下他們的環境很好,尤其是門口那張看來軟軟的凳,吃完飯過來食碗糖水便圓滿了。他們買中式滋補糖水,在尖沙咀不太多,下次可以試吓。

感覺好累,但甜品店的燈光和感覺令我覺得很舒服和放鬆。

他們買中式滋補糖水,在尖沙咀不太多,下次可以試吓。
2022-06-11
$28 (其他)