瑞士咖啡室唔洗加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)常餐A $57👉🏻瑞士雞翼配公仔麵(4隻) 配 火腿奄列+牛油多士 配熱飲(我叫左熱好立克😗)瑞士雞翼唔夠入味,公仔麵係偏硬果隻🤣唔知有冇人同我一樣隔一段時間就會想食公仔麵😂明明知佢唔太健康,但就係想食!火腿奄列既蛋皮好薄,火腿既份量又算多喎~佢塊多士既口感都幾特別,介乎係丹麥酥&麵包之間😆😆最後,特意送上極有意思、港式茶記密語、凡人完全睇唔明既收據比大家😙☺️❤️‍🔥 乾淨企理既港式茶餐廳 有情懷🌸❤️‍🔥我中肯既評價就係唔洗專登山長水遠去試😂❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow me~話比我知你有睇,比啲動力我 ❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
瑞士咖啡室
唔洗加一~

常餐A

常餐A $57
瑞士雞翼唔夠入味,公仔麵係偏硬果隻🤣
火腿奄列既蛋皮好薄,火腿既份量又算多喎~
佢塊多士既口感都幾特別,介乎係丹麥酥&麵包之間😆😆

❤️‍🔥 乾淨企理既港式茶餐廳 有情懷🌸
❤️‍🔥我中肯既評價就係唔洗專登山長水遠去試😂

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
  • 瑞士雞翼公仔麵
2023-03-09 1328 浏览
呢間茶餐廳位於中環但居然係深水埗價錢,而且我鍾意佢成個環境係懷舊得嚟又唔花巧;午飯時間嗌咗個🍳 All day breakfast + 熱奶茶 ($53) 一次過可以食晒我想食嘅嘢茶記ADB有吉列或者煎魚柳/豬扒/雞扒俾你揀,另加煎雙蛋、薯餅、火腿、茄汁焗豆同牛油多士,魚柳嘅話再另有沙律醬。吉列魚柳煎得外皮香脆,而其他食物都係正常發揮好穩陣,牛油多士烘至金黃色好吸引🍞 我自己鍾意食之前浸塊多士落奶茶度,麵包索晒啲茶味道超香濃(•̀ᴗ• ) 唔知有冇人都鍾意咁食呢------------------------------Hidden in Central’s alley, Swiss Cafe has nothing to do with Switzerland despite its name. 😂 The environment here was very 70s - tiled floors, the handwritten menu, and hungry people chattering loud. But this offers the space some definit

Hidden in Central’s alley, Swiss Cafe has nothing to do with Switzerland despite its name. 😂 The environment here was very 70s - tiled floors, the handwritten menu, and hungry people chattering loud. But this offers the space some definite charm and character.

We ordered an All Day Breakfast ($58) which included fish fillet, fried eggs, hash brown, ham, baked beans and a toast slathered with butter. The fish fillet and hash brown were crispy and well-seasoned, while the toast was so flavoursome. I personally like dipping the toast in the hot milk tea before a bite, anyone do the same as me?
2023-02-13
2023-02-18 1054 浏览
九龍人大鄉里出城上堂去,早一晚就搵定睇下有咩早午餐廳出名的走出探下店種下草咁,搵好左五間位於中環的名店,今日一早七點半去第一間店食撈丁,點知去到話冇水今日得外賣仲要得三文治等干貨,面食停產,頂!六合彩又唔見中,好在成個list,去左第二間,瑞士茶餐廳,可能星期六仲早冇咩人,坐低好快姐姐過黎,叫了個沙牛漢扒凍鴛鴦。快手!無咩特別,中規中矩。食完返學,中午放飯再去,要食佢招牌瑞士汁雞翼面,去到人唔多,都係坐返早上個位,姐姐好快又黎,常餐瑞士汁雞翼面凍茶唔該,10分鐘到!總體平平常常,瑞士汁真係唔多食得出,加上雞翼處理欠細心,仲有幾條毛。快快手食完就走了。總結一次已經足夠。希望餘下個4間實至名歸啦。
2023-02-12 684 浏览
今日去到中環有啲名氣嘅瑞士咖啡室試一下,人唔算多,搵左個位嘆番個餐。感覺ok,無特別好,又無特別差咁,不過環境就好有feel嘅,好懷舊,想感受一下嘅話可以過黎試一試。

2023-01-13 750 浏览
吾知咩事老闆今日請食 teatotal 叫左14份下午茶餐瑞士雞翼沙律熱杏仁霜無諗過會甘黎到的雞翼會係凍的好難理解點解隻雞翼會係凍番熱到懶得做熱飲佢又做得幾好(好夠熱)
吾知咩事老闆今日請食 tea
total 叫左14份下午茶餐

瑞士雞翼沙律熱杏仁霜
無諗過會甘黎到的雞翼會係凍的
好難理解點解隻雞翼會係凍
番熱到懶得做

熱飲佢又做得幾好(好夠熱)
2023-01-13
外卖送餐
下午茶
2022-12-23 698 浏览
久不久也要去嘆下香港茶餐廳. 下午茶餐, 叫了杯港式鴛鴦加一個鹹牛肉三文治. 三文治同樣好食, 厚厚的新鮮白麵包, 再加了厚厚的碎鹹牛肉,真係好好味,鴛鴦唔使講. 好一杯地道港式咖啡溝奶茶, 其他地方一定飲不到. 飲得多鬼佬咖啡, 香港地道的咖啡當然有地道的味道,完全不同, 各有千秋. 香港人一定要撐香港的茶餐廳. 地道的美食,去其他國家, 看到有茶餐廳或冰室這幾個字, 但也是做不到家鄉香港的味道的?
鴛鴦加咸牛肉三文治
鴛鴦加咸牛肉三文治
  • 鴛鴦加鹹牛肉三文治
2022-10-16 990 浏览
嚟過瑞士咖啡廳好多次,但多數都係食早餐,下午嚟都係會揀常餐,今日下午茶時間,有選擇困難嘅我,就同老公叫咗瑞士雞肶沙律同埋炸雞肶薯條,咁我就可以試哂所有種類😆我真係好鐘意食雞肶沙律,呢度嘅份量好足,薯條同沙律直頭係好多,薯條脆卜卜唔燶又唔乾,食到停唔到口😍而我好想讚美,餐廳係會用牛油紙隔開,令雞肶汁唔會沾落沙律,好體貼,瑞士雞肶固然出色,而沙律仲要係有雜果嘅,真係好開心,日日食都唔會厭😍😍😍
瑞士雞肶沙律
瑞士雞肶沙律
2022-09-26 792 浏览
原本想說全部餐廳逛一輪再決定意外發現至少有5間港式飲茶😳之前有注意到的但沒什麼機會吃餐點種類很多有點不知道如何下手#經選港點 跟#香港小廚 餐點都挺特別的而且好多人推薦他們家的港式飲茶,最多人推薦的還是蛋撻跟菠蘿麵包我們點了#檀島菠蘿油 #鼓汁排骨#清炒高麗菜#xo醬豬扒炒公仔麵 #鮮蝦腐皮捲#絲襪奶茶#鮮蝦釀藕餅 #xo醬炒蘿蔔糕 他們家餐點我覺得還可以🤭我最喜歡他們家的菠蘿油跟跟炒蘿蔔糕,據說#極品蛋撻 是第一名呀我不小心點太多👨努力吃完但我還是點了一個菠蘿油想吃看看可是太肥沒本錢吃的我只吃一半請👨吃完👨我吃不下菠蘿油了👩吃一口看看嘛👨默默吃光它#菠蘿油的魅力還是很大的🤤我喜歡他的蓬鬆麵包層吃起來菠蘿香甜口感尤其搭配黃油月半😂但是好吃😋首圖就放上我最愛的一道吧🤤🤤
原本想說全部餐廳逛一輪再決定

意外發現至少有5間港式飲茶😳

之前有注意到的但沒什麼機會吃
餐點種類很多有點不知道如何下手
#經選港點 跟#香港小廚 餐點都挺特別的
而且好多人推薦他們家
的港式飲茶,最多人推薦的還是蛋撻跟菠蘿麵包

我們點了#檀島菠蘿油 #鼓汁排骨
#清炒高麗菜#xo醬豬扒炒公仔麵
#鮮蝦腐皮捲#絲襪奶茶#鮮蝦釀藕餅 #xo醬炒蘿蔔糕

他們家餐點我覺得還可以🤭我最喜歡他們家
的菠蘿油跟跟炒蘿蔔糕,據說#極品蛋撻 是第一名呀

我不小心點太多👨努力吃完
吃起來菠蘿香甜口感尤其搭配黃油
月半😂但是好吃😋
首圖就放上我最愛的一道吧🤤🤤
2022-09-07 958 浏览
退步堅難食,永不回頭,以前一。個月總會來數次食中。午,近幾次來食,全部野食都變了,是每一樣都水準大跌,難食到不能入口,已心痛,比了幾次機會都係咁,不再回頭賣相已經差連本身出名架瑞士雞翼都是伏的,有雪味個豬扒鞋身,著盒沉曬油唔脆有油臭味,麵包有烘話架痕,但是一。早烘定,已不脆物,而中。間更吸了廚房水氣,氣得的吃兩口飲完杯飲品就埋單個意粉腍到發水浮屍,個蕃茄汁是小時食平價瑩光蕃茄汁架味道,個塊肉又是雪了幾年呢,比美國隊長冰封更耐呀,又鞋又乾,用料很差一團汁好難食,水水的,個椰茶水煮,隻蛋放了一千年,又乾又無味。可以比負分的話一。定比-5,已變成心中。最難食blacklist 了的餐廳。

賣相已經差

連本身出名架瑞士雞翼都是伏的,有雪味

2022-08-07 963 浏览
偶爾想體會一下懷舊茶記風味,本來想叫個焗意粉,但賣哂。咁好啦,求其叫個茶餐。點知佢個茶餐都真係幾求其。雞髀雪貨就梗架啦,但咬落去無味兼鞋口,多士烘唔夠時間,白雪雪上面有兩大撻唔化嘅南順牛油,配上凍冰冰嘅奄列,叫奶茶又變左檸茶,完全有種小朋友揀錯玩具嘅後悔同無奈。個環境就好懷舊,攞嚟拍戲一流,想食好西?um…
2022-08-03 771 浏览
這次隨便點的東西好好吃!!要推薦一下~瑞士冰室好像開了很久了室內座位蠻多的,中午很爆滿,外面也很多人在排隊@@。MENU餐點蠻多選擇!之後也要試試其他XD凍奶茶我覺得普通,沒有特別讓人留戀。豬扒腸麵中規中矩好吃~豬扒腸麵附的副餐,蛋不太滑,熱狗不差~蔥油豬扒麵,這個很好吃很推薦!醬甜甜的配上蔥油很好吃,豬扒也嫩也很入味,下次會再點!!喜歡蔥油的人一定也會很喜歡~~注意:本食記僅代表當下用餐體驗,僅供參考。

這次隨便點的東西好好吃!!
要推薦一下~

瑞士冰室好像開了很久了

室內座位蠻多的,
中午很爆滿,外面也很多人在排隊@@。

MENU

餐點蠻多選擇!
之後也要試試其他XD

凍奶茶我覺得普通,沒有特別讓人留戀。
豬扒腸丐

豬扒腸麵
中規中矩好吃~
熱狗

豬扒腸麵附的副餐,
蛋不太滑,熱狗不差~
蔥油豬扒撈丐

蔥油豬扒麵,
這個很好吃很推薦!
醬甜甜的配上蔥油很好吃,
豬扒也嫩也很入味,
下次會再點!!
喜歡蔥油的人一定也會很喜歡~~

注意:本食記僅代表當下用餐體驗,僅供參考。
豬扒腸丐
熱狗
蔥油豬扒撈丐
2022-05-01 1387 浏览
放假都同朋友仔嚟中環,腳步慢慢咁走去呢間餐廳門口停低咗,就咁入去食出名嘅瑞士汁雞翼/雞髀🍗🤭🤭🤭▪️常餐A: 瑞士雞翼公仔麵 (4隻) $56 (配火腿奄列+牛油多士)瑞士雞翼4隻大大隻,賣相入晒味咁,變晒色。入面肉質依然嫩滑、唔鞋唔乾,啖啖都有瑞士汁嘅味,唔咸😋😋😋但個公仔麵口感麻麻,唔彈牙。下次都係+$4轉米粉/出前一丁🫣🫣🫣▪️常餐B: 瑞士雞髀公仔麵 (4隻) $58 (配火腿奄列+牛油多士)雞髀好大隻!賣相好吸引🤤🤤🤤雞髀肉嫩滑,有肉汁,但略嫌瑞士汁唔夠,未去到啖啖瑞士汁,冇雞翼咁好食。

▪️常餐A: 瑞士雞翼公仔麵 (4隻) $56
(配火腿奄列+牛油多士)

▪️常餐B: 瑞士雞髀公仔麵 (4隻) $58
(配火腿奄列+牛油多士)

• 瑞士雞翼公仔麵
  • 瑞士常餐
  • 常餐
2022-01-17 1368 浏览
瑞士咖啡室 地址: 中環利源西街12號地下電話: 21110841====================Work from.home 呢兩日,早餐午餐都去左呢度食,勝在抵食早餐豬扒麵,轉出前一到加$4 ,會比包麻油你自己落。豬扒可以話係必食,肉質腍醃得入味,又有一定厚度架豬扒火腿奄列就一般般啦,可以選菠蘿油或熱狗,hot dog時雞 肉腸,比較鹹身,有蕃茄同生菜絲$58 呢個男人浪漫餐,要了菠蘿油,反而中午轉出前一丁唔洗補錢。個包係天樂焙烘入貨,大大個好好食。焗豬扒飯,個汁好食。
瑞士咖啡室

地址: 中環利源西街12號地下
電話: 21110841
====================

焗豬扒飯,個汁好食。
中午喺中環返工,有時到處都會非常之多人。由於諗唔到去邊度食飯;我及同事最終決定咗呢間茶餐廳。估計唔到店外,雖然有一條大人龍,但等候時間不超過10分鐘印象極為深刻,翻枱速度非常之快。服務員,記憶力超好,同事未上嘅食物佢能夠記得。而盡快幫你跟進,所以呢間餐廳絕對可以用快靚正來形容。男人的浪漫式嘅內容有啲似一般港式茶餐廳,平時食開嘅常餐。但係佢其中一個特別就換咗熱狗,但質素都唔錯抵食,唯一無奈之處就係個麵感覺似滾水開,連罐頭濃湯寶味都冇,但概括來講抵食!7.5/10

男人的浪漫
外卖自取
男人的浪漫
2021-12-10 882 浏览
今日上午要係中環工作,所以打算中環食埋嘢先。之前係將軍澳附近的瑞士咖啡室結業,好掛住佢地的沙嗲牛麵,所以來到中環就約朋友去食個tea。兩個坐左係一個自閉面牆的卡位,真係老細落黎都唔驚下午茶時間當然要兩個茶餐。兩餸一丁麵加杯飲品,盛惠40元。中環來說價錢都算便宜吧。我食的是沙嗲牛餐肉一丁麵。有點失望,牛肉有很多筋,麵又太腍,感覺餐肉沒有煎過,沙嗲味又不夠香。朋友叫的是沙嗲牛雞翼一丁麵,評價一般,多筋,但食得出瑞士雞翼的瑞士汁鹵得好入味。飲品我叫的是茶走,就正常發揮。整體來說,不過不失,如果不用等位,又趕時間,都可一試。

兩個坐左係一個自閉面牆的卡位,真係老細落黎都唔驚

沙嗲牛餐肉一丁麵

沙嗲牛雞翼一丁麵

飲品我叫的是茶走,就正常發揮。

整體來說,不過不失,如果不用等位,又趕時間,都可一試。
2021-12-10
沙嗲牛雞翼一丁麵