2018-05-30 1245 浏览
假日就想搵個地方靜靜地hea下吹下水然後發現這家有杯靚靚飲品名叫”富士山”於是就衝著這杯而來🗻一入到去cafe發現很有懷舊的氣息裡面的物品佈置大概也有點歷史特別喜歡吊左天花板那盞燈真係好靚,好特別,好vintage😍講完環境講番正題先“富士山” (豆乳+奶泡)嘩😍好靚呀杯富士山本身以為係個杯靚原來唔係,真係冲到有漸層冲到成杯富士山咁面頭有一層奶泡另有一杯黑蜜可以加落去因為本身豆乳沒有甜度甜味全來自黑蜜😍而喜歡黑蜜的我表示很喜歡這杯😋另外還點了”冰搖蜜桃🍑茶”有淡淡的🍑味,少少甜很清涼解渴,岩晒而家嘅天氣☀️
假日就想搵個地方靜靜地hea下吹下水
然後發現這家有杯靚靚飲品名叫”富士山”
於是就衝著這杯而來🗻
一入到去cafe發現很有懷舊的氣息
裡面的物品佈置大概也有點歷史
特別喜歡吊左天花板那盞燈
真係好靚,好特別,好vintage😍
講完環境講番正題先
“富士山” (豆乳+奶泡)
嘩😍好靚呀杯富士山
本身以為係個杯靚
原來唔係,真係冲到有漸層
冲到成杯富士山咁
面頭有一層奶泡
另有一杯黑蜜可以加落去
因為本身豆乳沒有甜度
甜味全來自黑蜜😍
而喜歡黑蜜的我表示很喜歡這杯😋
另外還點了”冰搖蜜桃🍑茶”
有淡淡的🍑味,少少甜
很清涼解渴,岩晒而家嘅天氣☀️

2018-03-27 1245 浏览
今日學人做下文青,黎石硤尾呢到行下睇下小手作鋪頭,點知發現呢間個名咁好聽既Cafe, 見到都唔少人,應該唔會中伏卦我地叫左南瓜Parma ham意粉, 黑松露意粉 同caramel latte ,hazelnut latte, 呢到冇set,所以每樣野都散叫先講意粉,南瓜汁嗰碟睇落好靚,但一食我以為自己嗰下冇左味覺,因為佢真係得色冇咩味,但朋友嗰碟黑松露意粉好好味,好香菇味,而且仲幾濃味tim到咖啡,真係好失望,因為每間Cafe, 除食物外,咖啡真係吸引人亦係靈魂之處, 呢到2杯咖啡都唔夠香,唔夠濃,唯有係有簡單拉花搭夠呢到環境幾好,服務都幾好,但呢個價錢同呢個質素,就真係唔會再黎

,但朋友嗰碟黑松露意粉好好味,好香菇味,而且仲幾濃味tim

Hazelnut latte
黑松露意粉
南瓜pamaham意粉
2018-03-17
午餐
黑松露意粉
2018-03-27 800 浏览
相信唔少文青都一定去過位於石硤尾賽馬會創意藝術中心嘅手作市集,我最近就去左呢個每季才舉辦一次嘅市集,當日有好多售賣不同手工製品嘅檔攤,亦可以欣賞到年青人嘅歌唱表演,係週末嘅好去處,感受一下文化氣息行完之後我同朋友想靜靜地食個下午茶☕️,發現地下有一間小cafe就去試下,由於比較多人,等左一陣先有位,我地坐戶外位置,但枱與枱之間空間較少,會聽到隔離枱嘅對話。而下午茶嘅選擇唔太多,我點左個軟心冬甩配綠茶🍵雪糕賣相唔錯,可惜份量比較細,冬甩嘅甜度有點掩蓋左綠茶雪糕嘅味道,而下午茶價錢亦唔包飲品,我覺得有點貴。朋友就只係點左一杯咖啡,佢認為味道偏酸其實坐左唔係太耐就離開左,因為環境比較迫,如果下次再嚟手作市集會選擇試下其他餐廳

軟心冬甩配綠茶雪糕

2018-03-18
下午茶
2018-03-12 1095 浏览
充滿文藝氣息既琉金穗月,最岩「文青」打卡😎帕瑪火腿配日本南瓜汁意大利麵$60有濃濃日本南瓜汁,味道偏淡左少少。英式鬆餅配果醬&忌廉$42味道不過不失啦,鬆餅口感鬆軟富士山$40好香濃既日本豆奶,屠奶泡綿滑,仲可自行加黑糖漿調節甜度。好令既藍色特飲😍
充滿文藝氣息既琉金穗月,最岩「文青」打卡😎

帕瑪火腿配日本南瓜汁意大利麵$60
有濃濃日本南瓜汁,味道偏淡左少少。
帕瑪火腿配日本南瓜汁意大利麵

英式鬆餅配果醬&忌廉$42
味道不過不失啦,鬆餅口感鬆軟
英式鬆餅配果醬&忌廉

富士山$40
好香濃既日本豆奶,屠奶泡綿滑,仲可自行加黑糖漿調節甜度。
好令既藍色特飲😍
2017-12-23
2018-01-28 1080 浏览
一行十五人 他們來港旅遊,住在美荷樓我想在附近找一間特別的餐廳讓他們可以拍照,傾偈 看openrice後,這是最近的,所以選擇了這間。在book枱的時間,店員知道我們有十多人 說可以預留一個空間給我們,到達長後,看見有一個獨立的 area ,傾計開會一流,這是激讚的。四周的擺設非常特別,全是懷舊的東西,只是拍照已經可以拍一晚: 有當年的打字機, 理髮店的椅子,舊衫,收銀機,櫃等等食物方面, 就真的很一般頭盆是parma ham沙律,parma ham屬於較短月份的, 比較嫩身,油脂不是那麼的香,而沙律菜也不是很多,兩三口便吃完主菜方面, 大部分也是意大利粉,意粉的軟身度可接受,而汁醬的味道也不錯,但是以一個餐接近100蚊, 在石硤尾區的話我認為是較貴的。飲品方面沒什麼特別,有花茶,有紅茶,有果汁, 免費的有紅茶,果汁之類, 手搖蜜桃茶不錯。總結這個店是適合一些喜歡拍照的人, 如果你想吃美食就一般般, 整個性價比也一般, 我認為若果我不是住在附近,我不會再來。
一行十五人
他們來港旅遊,住在美荷樓

在book枱的時間,店員知道我們有十多人

食物方面, 就真的很一般

2018-01-25
2018-01-11 685 浏览
年末最開心的就是悠悠長假,而最不想接受的現實就是過完新年又要開始上班了。頭幾天上班,悶在office根本完全提不起勁,碰巧我要到石硤尾補胎,便跟同事一起到Cafe Golden吃個午飯。其實以前也來過這邊一兩次,畢竟同區的選擇有限,這家算是質素滿不錯的了。午飯時間只有lunch set,亦即只有意粉,而且一定是配飲料,想要試其他菜式的朋友要注意了。同事們點了南瓜、肉丸、卡邦尼,我則點了lunch special~明太子煙三文魚意粉。飲料方面可以選咖啡、茶或果汁。Cappuccino或latte那些則是補幾塊錢。最近很努力地戒掉咖啡因,所以要了一杯橙汁。小店畢竟人手不多,我們一行六人,意粉都分了幾次呈上,不過也代表是即叫即做,值得等待。Lunch Special (明太子煙三文魚意粉)配橙汁作爲一個明太子愛好者,我對這個意粉可是滿心期待的呢!看著同事們吃得津津有味,我吃那麽慢的人,意粉居然最後到。意粉煮得剛剛好,不會偏軟,醬汁也不會過多或太稀,可是明太子的味道不強,畢竟是cream-based的醬,明太子是放在上面。我在家煮明太子意大利粉的時候,用了大概一整條的明太子來煮2-3人分量,那

Lunch Special (明太子煙三文魚意粉)配橙汁

作爲一個明太子愛好者,我對這個意粉可是滿心期待的呢!看著同事們吃得津津有味,我吃那麽慢的人,意粉居然最後到。意粉煮得剛剛好,不會偏軟,醬汁也不會過多或太稀,可是明太子的味道不強,畢竟是cream-based的醬,明太子是放在上面。我在家煮明太子意大利粉的時候,用了大概一整條的明太子來煮2-3人分量,那口感和濃度是完美的(對於明太子愛好者)。雖然有點失望,但質素是高的,整個吃完~橙汁不是鮮橙汁,不好喝。旁邊同事的咖啡看上去多好喝,建議大家不要點果汁。

同行同事也蠻喜歡它們的意粉,對於擺設裝飾也蠻有興趣的。不怕坐得有點不舒服的話,偶爾在附近還是值得來吃一下。
2017-12-28 726 浏览
之前都知道呢間cafe既存在,咁啱見到Facebook又有介紹,就立即約埋朋友一齊去試下。因為有係Openrice book位,所以去到就可以立即入去。平日都唔算多人,就算無book位都一樣有位唔需要等位。食物唔算多選擇,不過見到d意粉都幾吸引幾啱口味。另外每日都會有唔同既廚師推介,當日廚師推介就係明太子三文魚意粉。聽到個名都覺得好吸引,所以就叫左呢個意粉黎食。頭盤 - 沙律 平時唔多鍾意食沙律既我都覺得唔錯意粉 - 個人黎講比較鍾意食硬少少既意粉 所以好啱我食 味道亦都唔錯廚師推介 - 好味!職員無介紹錯 2碟意粉2個人share食啱啱好 每樣都可以試d富士山 - 賣相已經夠吸引!甜度由自己調配 個人覺得落多dd會有味道多d另外,職員亦都好貼心。因為個日比較大風有d凍,我地坐近門口位會比較大風d。當職員知道之後,佢立即幫我地調配坐位同關掉門口。呢樣值得加分!
頭盤 - 沙律 平時唔多鍾意食沙律既我都覺得唔錯

2017-12-18
2017-12-17 499 浏览
星期日難得唔駛做野,同老公拍下拖💟,睇下有咩新野試😋。。。話明試新野,就一定要去少去嘅地方。。。於是我決定去石峽尾,印象中,今次係我第2次踏足石峽尾。黎到石峽尾,一於扮下文青,走去賽馬會創意中心行一圈,第一次黎,感覺同PMQ差唔多。。。中心裡面嘅一角,就見到依間有少少復古,又有少少文青感覺的餐廳...... 叫左一個巴馬臣芝士蕃茄肉丸意粉,中規中矩,蕃醬似超級市場預製,肉丸似某連鎖傢俬店預製嘅,係應該可以自己煮到嘅味道.....另一個,廚師推介,今日推介嘅係明太子煙三文魚意粉,我鍾意啊。。。唔油,香,雖然簡簡單單,但唔會失色。。。跟住,我黎介紹seasonal signature drink,叫富士山,係碟豆花+豆奶。。。上面白色嘅係奶泡,下面就係加左碟豆花,第一次見,waiter哥哥話:落完糖會變色。。。好可惜,我失敗左,落完都冇變。。。傳說中,成功嘅話,會變左有幾層layer,唔同色。。。老公就叫左杯Latte,比較細杯!唔知依間鋪係唔係由年青人開。。。不過由寫單,煮野食,整野飲,洗碗都係由5個年青人包辦,一人分析幾角。。。有夢想,努力實踐,加油啊…支持你地!

唔知依間鋪係唔係由年青人開
,努力實踐,加油啊…支持你地!
2017-12-17
  • 明太子煙三文魚意粉
2017-12-03 641 浏览
今次已經第三次去食,夜晚人流比較少,付近好多店鋪都關門,只剩幾間店鋪還在開,其中一間就是這間很有懷舊氣息又帶點文青味道的餐廳還開著,我本人最喜歡食黎到ge雜菌黑松露意粉和墨魚脆條,黎兩款係必叫食物(如果大食ge朋友,記得叫職員意粉加底),佢地個手工雪糕都好正,做飯後甜品一流,尋晚我朋友試左個綠茶雞蛋仔雪糕,食落去口中散發著綠茶香味,正!另外不得不介紹飲品,蝶豆花(有三種色個款飲品),黎杯野好正,有驚喜,打卡必備!黎到仲有包場服務可提供
黎到仲有包場服務可提供
2017-12-02
  • 綠茶雞蛋仔雪糕
  • 三色蝶豆花
  • 墨魚脆脆條
  • 雜菌配黑松露忌廉汁意大利麵
2017-09-21 1037 浏览
這是我第二次光顧這咖啡店,尤記得上次那杯latte是齒頰留香,所以趁著這裡舉辦季度的手作市集而再一次來品嚐咖啡和四處走走.下午二時到達,因為有市集所以咖啡店都差不多滿坐.幸好我是一個人,所以可以拼坐而不用等候. 食物款式不多,我因為肚子太餓所以點了黑松露野菌意粉和一杯cappuccino. 意粉份量不多,剛好是女生能吃完的量.而軟硬度適中,醬汁也是剛好.唯一不太滿意是雖然放了不少黑松露,可是不太有黑松露的香味. 這應該是他們選的黑松露的問題吧! 他們的咖啡水準依舊, 入口順滑,回甘味濃. Cappuccino泡沫很綿很滑,可惜的是沒有拉花.

Cappuccino

Cappuccino
2017-09-13 839 浏览
今日又去見工,仲要做埋presentation,當然係成pat 屎咁,大佬真係未試過見工present,唉當開下眼界。見工越失敗得多,個人越down,感覺今次都係失敗收場。所以見完工之後,決定要令自重新站起來。search 到附近有間cafe ,食個下午茶,再send cv。入面幾靚,有個陳年香港feel既area ,有晒d圓枱,舊櫈,懷舊味濃。我最鍾意係盞琉璃燈,好match 成個area。不過我坐另邊,因為我鍾意光猛d,同埋可以望下d職員點整野食。叫左個tea set,朱古力Donut配雪糕、桂花雪梨茶,之後再叫多個手沖咖啡。朱古力donut 配玄米雪糕— 賣相唔錯,唔係就咁擺起隻碟度。donut 係朱古力軟心,熱熱地,幾鬆軟,朱古力味唔係死甜。反而最驚喜係玄米雪糕,唔知我係咪食得少,個玄米雪糕好得,質感係順滑又帶玄米香。其實而家市面上好似冇咩地方賣donut,好耐之前有間賣donut 專門店喺香港開過,不過執左,d人話太甜,不過我ok呀。所以有得食donut 我都會試,整體4分,玄米雪糕值5分。桂花雪梨茶-兩個字-堅料,入面有桂花,雪梨乾,陳皮,仲有d我唔識。入口清甜滋潤,同埋佢

桂花雪梨茶-兩個字-堅料,入面有桂花,雪梨乾,陳皮,仲有d我唔識。入口清甜滋潤,同埋佢冇額外加糖都有甜味,最緊要浸耐少少飲,個雪梨味仲明顯。

手沖咖啡-黎cafe 點可以唔飲咖啡,所以叫個手沖黎飲,自己唔算識飲,不過唔試多d又點識飲。以我所知,通常手沖都係用單一產地咖啡豆,去飲返當地既風味,有d可能nutty d,有d會果酸味突出d。今次我就試Ethiopia, 一個咖啡豆出口量全世界數一數二既國家,d咖啡應該有返咁上下。

呢度好好會俾d咖啡粉你聞,除左味覺,亦會考慮到嗅覺,所以我都幾鍾意個presentation。入口有果味,body 比較薄身,質感順滑,after taste 我好鍾意,都係有果味。

我喺度由4點都hea 到7點,環境幾舒服日,最鍾意佢靜靜地,同埋感覺唔會好急速。好驚d人流走黎走去,最重要係cafe 就係一個俾人hea 既地方。

總括黎講,呢度好ok,飲品食品唔會太花巧,同時出面又好少見,我感受到呢度都好用心經營,出品同presentation 真係諗過度過,唔係是旦。雖然都仲要搵工,但起碼呢度幫到我叉電,所以我會有下次。

2017-08-28
下午茶
2017-09-04 669 浏览
和友人到jccac ,到了午餐時間,見到有間cafe,就走進去順便吃點東西吧!這裡有戶外和室內的座位,最入面的位置更放了很多六、七十年代的用品。餐廳除了有很多不同的款式的coffee 外,也有set lunch供應,不過全都是意粉,而且只有數款的選擇。我選了珀爾馬火腿南瓜意粉及蘋果汁 ,南瓜意粉賣相精緻,色彩吸引。當中的南瓜汁很creamy,甜甜的,實在不錯。配上Parma ham及沙律菜,多層口感,配搭得宜。餐飲包咖啡或果汁,當然也可以加錢轉餐牌上的drinks 呢!

我選了

2017-08-31 526 浏览
星期日打風 不過下就大約3點幾就落左坡, 難得星期日,雖然打風,都要出去行下但出面好多舖都冇開,突然間諗起石硤尾有間CAFE幾好食..而且又有唔同古董佈置於是打電話去問下有冇開 估唔到個職員又幾好禮貌 而且落左坡唔係好耐咁快就營業 值得一讚咁約左女朋友去果到食下野 輕鬆享受下個風後下午茶啦去到個環境真係唔錯 雖然打風後 但估唔到人流都唔算太少 不過好彩唔使等位原來間舖分左2邊 一方係專放古董野(岩哂D影相控) , 另一邊就係餐廳 ,果幅畫同埋環境都好舒適其實而家好多所謂cafe都裝修到好似西餐廳咁 難得呢間都保存到CAFE既風味講返野食啦~坐底叫左2個意粉  帕馬火腿南瓜汁意粉($60)同埋 雜菌黑松露忌廉意粉($60)二杯野飲 手搖水蜜桃茶($40)同埋 凍伯爵紅茶($40)真係估唔到呢間小店D水準真係幾好喎個雜菌黑松露忌廉意粉 份量適中 但D菇炒得平常份味 又唔係太乾身 而且菇味好出 相信佢炒菇既時候將菇會出水既水份炒至收乾令菇味更重 而且佢既忌廉比例好好 完全溶入意粉當中 冇太多既汁餘下 而且意粉頂加上豆苗,賣相非常吸引最後加上黑松露既香味 黎到已經忍唔住想快D食帕馬火腿南瓜汁意
咁約左女朋友去果到食下野 輕鬆享受下個風後下午茶啦

二杯野飲 手搖水蜜桃茶($40)同埋 凍伯爵紅茶($40)
真係估唔到呢間小店D水準真係幾好喎

最後加上黑松露既香味 黎到已經忍唔住想快D食

帕馬火腿南瓜汁意粉 都做得非常出色 佢既帕馬火腿份量都唔算少喎,而且南瓜咪好重 本人好少食南瓜汁意粉 但女朋友話做得好好食
自己試左幾口都係鍾意雜菌黑松露忌廉意粉

叫左杯凍伯爵紅茶 個杯真係簡單得返又幾靚 估唔到除左咖啡之外仲有唔同既茶選擇 呢杯冇糖既茶完全岩哂我呢D唔飲甜野既人

最後女朋友話想試下呢到D租品,因為佢一見MENU上個冬甩仲要配上雪糕已經不停話想試

甜品我就一般般 女朋友話冬甩好好食~個雪糕食左D,睇黎唔係普通平價雪糕喎

今日雖然打風而且仲有少少雨 但能夠係風雨中享受一個環境,食品都非常好既下午茶 真係非常開心
帕馬火腿南瓜汁意粉
冬甩
凍伯爵紅茶
题外话/补充资料: P.S 聽講呢到有市集,好多手工品
2017-08-27
帕馬火腿南瓜汁意粉
冬甩
凍伯爵紅茶
2017-07-31 719 浏览
週日在JCCAC逛逛,選了這家cafe坐下休息一下~食物種類不多,想吃意大利粉,於是選了雜菌黑松露忌廉意粉,帕馬火腿南瓜汁意粉,另外點了一杯英式早餐茶($40),一壺檸檬香茅薄荷減減壓提提神~雜菌黑松露忌廉意粉($60)雜菌份量正常,忌廉和雜菌的味道好夾,兩者在口腔入面非常融合,加上一點點的松露碎和豆苗,帶出清新的感覺~整碟吃光沒問題~(份量不是太大) 帕馬火腿南瓜汁意粉($60)賣相很美,金黃色的南瓜蓉沾住意粉,中間是帕馬火腿,頂層應該是豆苗,層次豐富~南瓜蓉偏甜,配上一點點咸的火腿,個人覺得不搭,分開吃會還好~要讚的是用料是有誠意的檸檬香茅薄荷($44)調配蠻豐富的,檸檬和香茅很香,薄荷帶一點點清新感,沒加糖都是天然的淡淡香甜,份量只有一半,味道不錯,但不是每個人可以接受這種味道~環境是蠻悠閒的,格調也蠻舒服,位與位之間也有一個身位~
週日在JCCAC逛逛,選了這家cafe坐下休息一下~

雜菌黑松露忌廉意粉($60)

帕馬火腿南瓜汁意粉($60)

檸檬香茅薄荷($44)

環境是蠻悠閒的,格調也蠻舒服,位與位之間也有一個身位~
2017-07-30
  • 雜菌配黑松露忌廉汁意大利麵
2017-07-15 479 浏览
石硤尾想找個優雅寧靜的食店吃午餐真是不件容易的事!在這裏可以和三五好友傾下計的好地方!我通常都是中午十二時到,找位會容易點。午餐可點意大利麵加果汁,餐後甜品送雪糕糯米糍,夏天不想吃太多,這樣的組合也算不錯!
黑松露野菌意大利麵
南瓜火腿意大利麵