2019-05-10 204 浏览
朋友推介,指其燒味份量多,所以一試,下午茶時間叫左個燒鵝瀨,36蚊,見到係個脾位都幾開心,但點解冇左層皮既,初時以為係底,點知真係冇,嗰下都幾失落,有冇皮差好遠,食落味道普普通通啦。
,有冇皮差好遠,食落味道普普通通啦。
下午茶
2019-05-10 158 浏览
昨晚唔想煮飯 同屋企人諗住落街睇吓食乜 聽街坊話有間燒味開左唔錯 所以去試吓 去到門口好多人 要排隊攞飛仔 睇住入面地方係雖小 但見到燒味好多新鮮出爐 等左一陣 有員工話差不多到我地 幫定我地落單 我見到餐牌有五寶飯 見價錢又唔算貴 好似每樣餸都有d 所以試吓 亞媽就叫左口水雞 到入去坐 一坐低有兩碗湯 我仲話 我冇嗌噃 原來話會送湯飲 又唔錯喎 食物到左 燒腩仔好脆 义燒半肥瘦 仲見到不停燒味出爐 我整體覺平民化價錢 太興仲貴啦又唔係新鮮出爐 都可以再試其它
五寶飯
2019-05-09
五寶飯
茶記食物水平,比茶記差少少既服務,同仲迫過茶記既環境叉燒嘅質素其實好普通,同一般嘅燒臘舖冇乜分別,叫半肥瘦但係其實仲係有啲乾,早餐四個人叫四個餐根本放唔到。當佢係一般茶餐廳嚟食就差唔多,唔好太大期望。其實如果一早定位自己去茶餐廳唔好俾人有咁大期望,成件事嘅感覺應該會好啲,但係講到自己太勁但係之後個落差唔係咁容易比客人接受。不過食物都唔係最大問題,環境超級迫好大問題,張枱細到放嘢食都放唔到,超易倒瀉野。
茶記食物水平,比茶記差少少既服務,同仲迫過茶記既環境
2019-05-03 137 浏览
第三次幫親,但今日吃完野,低頭禁電話唔夠1分鐘,抬頭一望,張枱清曬,野飲仲有半杯,個刻感覺十分不好,職員起碼收枱都問人仲要唔要啊,同姐姐講話做咩收走得杯野飲,執枱姐姐即刻用不友善既眼望住我,雖然有補第二杯俾我,但我真心唔敢飲,走個時都同店家反映
2019-05-03
$40 (早餐)
  • 沙嗲牛肉
2019-04-29 123 浏览
同朋友食晚飯,諗唔到食咩好,知道呢間新開左無耐,所以就過黎試下啦呢間鋪主打燒味,一定要試下佢既燒味飯啦!因為果陣都夜,好多都賣哂啦我叫左切雞叉燒飯,叉燒厚切,都夠淋,味道都算唔錯不過雞就麻麻地,皮太厚,無乜肉。。。另外叫左一碟豬手冷盆,又幾好食喎!值得一試!

呢間鋪主打燒味,一定要試下佢既燒味飯啦!
因為果陣都夜,好多都賣哂啦
我叫左切雞叉燒飯,叉燒厚切,都夠淋,味道都算唔錯
不過雞就麻麻地,皮太厚,無乜肉。。。
另外叫左一碟豬手冷盆,又幾好食喎!值得一試!
2019-04-21
搬來了將軍澳多年,一直最不滿缺乏港式茶餐廳(屋企附近),連鎖集團旗下餐廳就有大把;最近終於開了一間「王牌冰廳」,即刻走去試試。原址以前是「Pizza Hut」,雖然只是專做外賣,但將軍澳區實在太多 Pizza 店,競爭劇烈,「Pizza Hut」既不特別好食、價錢亦不夠便宜,撤離也是意料中事。餐廳新開張不久,很多人抱着相同心態試食新餐廳,等了10多分鐘才有位。餐廳名字雖然係「冰廳」,但重點推介卻是蜂蜜叉燒,餐廳門口亦有一個小小的廣東燒味砧板枱,掛了一隻燒鵝、油雞、切雞及原件燒腩,限制於餐廳面積太細,見不到原隻大燒豬。上手租客「Pizza Hut」沒有堂食,已經估計舖位面積一定細小。一如所料,座位空間狹窄、亦相對擠迫,不過,裝修尚算乾淨企理。睇完餐牌內容就有點失望,雖然自詡「冰廳」,港式茶餐廳食品實際上只有早餐及幾款三文治,即炒粉麵飯欠奉;只是主打各式廣東燒味,餐廳名字換成「燒味茶餐廳」更為合適。難怪餐廳老闆自創燒味俠形象,在兩邊牆上畫上了燒味俠漫畫。雖然談不上什麼室內設計品味,但非常生動有趣。是日例湯青紅蘿蔔煲豬骨,淡而無味;明顯湯料份量太少,但湯水太多。原隻燒鵝髀飯($88)拼燒腩仔
原隻燒鵝髀飯($88)拼燒腩仔(雙拼加 $10)簡直是奢華的廣東燒味飯 ⋯⋯ 話說回頭,本來想揀燒鵝髀拼乳豬,但乳豬已經沽清,否則奢華會更完美!)。這碗燒味飯當然需要從唔同角度影多幾張相。
原隻燒鵝髀飯($88)拼燒腩仔(雙拼加 $10)
酸梅醬味道香濃,酸味清新,似乎是自家炮製。
燒鵝髀啖啖肉,只是燒鵝皮稍嫌唔夠香脆,亦唔係略為腍身、但非常入味的口味,有點兩頭唔到岸;而且,鵝皮太薄、欠缺鵝脂,香氣未夠濃郁。不過,勝在肉質香滑軟身、冇渣。
燒腩仔肥瘦相間,皮脆肉香;味道有淡淡五香粉香氣,亦沒有偏鹹的毛病,較燒鵝更好吃。
近年坊間很多中式酒樓,甚至酒店中菜廳,俱推出叉燒皇,其中不少出品以採用西班牙黑豚肉為招徠,當然也是非一般叉燒價錢。「王牌冰廳」的王牌蜂蜜叉燒(例)($68)有燶邊、顏色深紅、表層又燒烤至些微香脆,賣相相當不錯,難怪夠膽自稱王牌;若果表面的金黃色蜂蜜醬汁可以再多一些、包封着整條叉燒,就會更加吸引。這個價錢當然不可能是西班牙黑豚肉,所選用的是接近全瘦的本地豬脢頭,肉質軟腍、入味,亦能品嚐到蜂蜜甜香,質素已經勝過很多酒樓或燒臘店的出品;只是個人口味始終喜歡帶點脂肪的半肥瘦脢頭,貪其肉質更加鬆化。
王牌蜂蜜叉燒(例)
以為秘制蔥油豬扒撈公仔麵($48)的醬汁有什麼特別,原來只是豉油撈丁,蔥油則是蘸油雞或切雞的蔥油,並沒有特別炒香。
秘制蔥油豬扒撈公仔麵
公仔麵雖然並非出前一丁、亦沒有加錢轉出前一丁的選項,不過,即食麵條也夠爽口彈牙;只是份量似乎唔足一個即食麵餅,大約只有三分之二個即食麵左右。
煎豬扒令人失望。本來,已經知道茶餐廳的煎豬扒只有軟腍、沒有肉味欠彈性,但這件豬扒連軟腍也做不到,偏乾硬、兼有一圈唔好食的豚脂。
廣東燒味的確相當好食。出品質素可以媲美「太興」 - 雖然未至於超級好味,但勝在穩穩陣陣,以後加送斬料多了一間選擇。只不過,又不知道要等多久,屋企附近才能有一間真真正正的港式茶餐廳了!
2019-03-31
2019-04-19 131 浏览
今日同老婆十一點半去,叫左一個叉燒瀨粉,一個雞肉飯,再加油菜 同埋拍青瓜。叉燒無得輸,一碟包左有全瘦同半肥瘦,外層香脆,里面肉嫩,豉油咸甜適中,送飯更加一流燒肉皮尚算脆,雞以及油菜就中規中矩,青瓜都是好脆,唔會太辣,豉油也有甜味,有別於一般的,視乎個人喜好。下次來要試下撈公。

下次來要試下撈公。
2019-04-13 185 浏览
原本打算去陳記食燒鵝,不過老公話想試下新野!沙薑豬手,唔油膩,本來唔太鍾意食豬手既我都食左兩舊,燒鵝脾賣相一流,味道超正,燒鵝皮夠脆,半肥瘦叉燒厚切夠淋,例牌都咁大碟,簡直性格比高,值得再去!
2019-04-07
  • 燒鵝
  • 叉燒
  • 沙薑豬手
2019-03-27 274 浏览
今早和老公食早餐,看到這家冰室試業,便試試他的味道。因為是新店開張,環境光亮企理,顏色以白色為主👍🏼有卡位亦有圓枱。早餐選擇不多,有六款可供選擇,我食雪菜肉絲米,老公食王牌叉燒忌廉湯意粉,本身意粉想轉通粉,但試業期間,店員話唔可以轉住,因為怕打亂廚房節奏😌食物質素方面,牛乳炒蛋有點過濕🙈牛油厚多士並不厚,比平時其他餐廳食的薄,但味道不錯,不會乾乾的👍🏼雪菜肉絲米正常,選用了軟身米粉熱奶茶的味道也可以
今早和老公食早餐,看到這家冰室試業,便試試他的味道。

食物質素方面,牛乳炒蛋有點過濕🙈

雪菜肉絲米正常,選用了軟身米粉

熱奶茶的味道也可以
2019-03-27 607 浏览
卻說將軍澳有「美食沙漠」之稱,無他,大型商場林立,連鎖餐廳壟斷整個地區。要找地道餐廳,只能在坑口站周邊屋苑或寶琳才能找到。家住將軍澳的我一直深感無奈,有一天經過將軍澳中心某一地舖架起圍板,正進行裝修工程。今天再次經過,餐廳在試業中,29/3才正式營業,決定一嘗。餐廳面積不算大,只有4、500平方呎。餐牌亦相對簡單,主打燒味。點了個燒鵝腩仔雙拼飯加奶茶。賣相尚算吸引,份量方面,肉的比例還算可以,飯的份量則相對較少。先看腩肉close-up,層次尚算分明,外表亦算脆口,只可惜瘦肉部分其實也夾雜有至少一半肥肉,令整塊肉顯得略為肥膩。至於燒鵝,可能我運氣不夠,也不想加$8元指定鵝胸,只能得到腹膜部分。味道不錯,只是該部分瘦肉不夠,有點「吃了等於沒吃」的感覺。奶茶則是不過不失的茶餐廳水平。總體來說,$54一個雙拼飯不算便宜,性價比不算太高,但勝在新鮮感取勝。等到正式營運,早餐上線後,才可以決定能否跟他維持長遠關係。

餐廳面積不算大,只有4、500平方呎。

餐牌亦相對簡單,主打燒味。點了個燒鵝腩仔雙拼飯加奶茶。
燒鵝腩仔飯

奶茶則是不過不失的茶餐廳水平。

2019-03-27 123 浏览
新開張去試下, 叫咗個肥叉油雞飯, 點知嚟到變咗瘦叉油雞飯, 可能係師傅做嘢係自動波叫乜都係畀嗰樣嘢 ,食落叉燒又乾又鞋又硬, 有少少隔夜的感覺,之後咪試下油雞 都算一般…總算普普通通,有得選擇不會選擇這間了… 希望將軍澳會開一間正常過佢嘅燒味餐廳。
2019-03-24 125 浏览
叫外賣嘅,個燒鵝竟然完全一塊皮都無,好嬲!咁樣仲係食燒鵝咩?新開張就咁求其,個叉燒就好硬,仲有寫住會送湯但是7點就話湯賣曬,失望。好嬲,好過份。希望可以好好改善下啦。

外卖自取
2019-03-22 97 浏览
新開張,試食下,今日無下午茶,我見人地食果個碗甘細以為系下午茶份量添,吾緊要,至緊要系個味道,叫左個四寶飯,凍奶茶,吾洗十分鐘就上齊喇,奶茶大眾口味,一般般,四寶飯,個細雞公碗都有幾分懷舊風味,有咸蛋半隻,叉燒四片,白切雞四件,紅腸四片,菜心一條,講下咸蛋先,色澤暗沉無油光,普通,叉燒全瘦,柴娃娃,味道随街買都差吾多,個人吾鐘意,白切雞都幾滑,可能系我當黑,四件都系8成骨2成肉,紅腸,行貨無特别,油菜應該系由朝早到而家了,望上去都謝曬甘樣,唯一我覺得好啲,就系啲飯軟熟程度岩曬我,滷水汁ok,服務態度ok,目前只收現金,總的黎講,下次我都系試下個燒鵝飯喇,四寶飯比想像中普通
2019-03-22