2020-09-30 1200 浏览
多谢朋友的生日午饭食了出名千层糕。原来千层糕有奶黄,蛋黄。我感觉似食紧奶黄月饼点心质素高无影到蛋散,好味,炸得香脆,唔太甜叉烧苏香口,叉烧料充足四色点心,有晒虾饺烧卖,正
多谢朋友的生日午饭

点心质素高
无影到蛋散,好味,炸得香脆,唔太甜

叉烧苏香口,叉烧料充足

四色点心,有晒虾饺烧卖,正
千层糕和咖哩蒸土鱿
  • 蛋散
  • 怀旧千层糕
  • 四式点心
2020-06-21 2273 浏览
Extremely poor service, it's like the customers owe them a living. Looks quite understaffed. I asked about a dish on the menu, the staff was very unwilling to explain, simply read what was written on the menu and walked away.Food is average at best. Usual dim sum items, nothing special at all.Not sure what the hype is about, have been to far better restaurants in Hong Kong.Average price, spent about HKD 400 for 2 adults and 2 kids.Extremely forgettable, don't waste your money here.* * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
2020-06-21
2020-06-20 1392 浏览
疫情之下,D员工将食物派错第二张枱,竟然若无其事送返俾你,提议佢下次D点心cup 返个盖先lah, 仲要闹返你。态度真系无得顶。食物亦不遑多让,虾肠有虾壳,鸡包个包底系全湿淋pat pat 嘅。油炸野亦有油"益"味。

2020-06-20
2020-06-15 1160 浏览
😡😡😡呢个系我人生第一次写post,要将呢个不愉快嘅经历同大家公开。如果唔想做下午茶可以出声。我人都未坐低,黑住面的长发马尾waitress不停催我落单,我划完佢就不耐烦扯张点心纸走,佢个人都未离开我张枱,同时有个男嘅waiter行过,问点解仲有客坐低?长发waitress企紧响我隔离就话:「佢诈型」,我话:「你讲嘢好过份」,佢冇理我就行咗去。好过份系驶唔驶当住我面前讲?我做错咗啲乜?阻住你收工?我有向男经理反映,佢话会处理,但没有任何抱歉之类的说话。所以花我时间都要将件事写出嚟。讲埋食物方面,虾饺带子饺菜苗饺,所有白色饺类啲皮系实嘅,烧卖啲肉系实嘅,所有饺类都好咸。本来开开心心去食嘢,搞到成肚气。😡😡😡
本来开开心心去食嘢,搞到成肚气。😡😡😡
2020-06-03
2020-05-17 2396 浏览
食物同价钱都冇问题,只系佢有个一黑面部长 (佢有两个部长,矮D啲嗰个ok嘅,高小小嗰个有问题) 态度极之恶劣。其他员工都ok嘅,系佢咁衰。埋单时问佢有冇边张credit card 有discount,佢立即报以一脸鄙视的眼光兼黑面,并反问我”乜嘢Discount呀?冇喎”。
2020-05-06
2020-04-04 2652 浏览
这家位於利舞台20楼的酒家,靠近窗边坐挺舒服的。虾饺的虾肉弹牙,味道不错,但虾饺皮较烂,若能有点嚼劲就更好了。牛柏叶味道不错,又嚼劲。我们叫了一个川贝淮山杞子炖鳄鱼尾脊骨汤,味道香浓,里面有很多猪肉,用料不错。海皇瑶柱蛋白炒饭,但粒粒分明,配有蛋白粒,瑶柱丝,很美味呢。锦卤云吞, 新鲜炸出来的, 10分脆,点了酸甜汁,就更美味了。马蹄糕,糕内甜甜的马蹄香味,加上有马蹄粒在内,增加了口感,而且两边也煎过,外脆内软,味道不错。
锦卤云吞
锦卤云吞
2020-02-13 2345 浏览
新正头朋友仔约我出来,派利是给我,她喜欢吃片皮鸭,我们去了利舞台的玉桃轩吃晚饭!酒楼的小菜选择不少,我觉得吃套餐都几经济,而且有北京片皮鸭套餐,正好!另外的晚膳三宝也很丰富的样子,下次会考虑试试!我们还点了素鹅,千层的脆腐皮包住腌过的冬菇粒,口感层次丰富,有豆香,馅料又惹味!主角北京片皮鸭出场!$188这个价钱确实优惠!还可以加$78有二食,我们选了凉瓜炒鸭件!片皮鸭真的没有偷工减料,都是即烧的,侍应原只拿出来即片皮,见到鸭皮色泽光鲜,油光满满,拿一片放在饼皮上,见到皮下没有那层厚厚的肥膏,一咬下去,非常之松脆,油脂甘香,连带的鸭肉也很嫩,出色之作!凉瓜炒鸭件也不错,鸭肉嫩滑,用豉椒炒好香,凉瓜的苦度亦适中!这里的菜式都好适合一家大细,价钱又适中,不错!

另外的晚膳三宝也很丰富的样子,下次会考虑试试!

这里的菜式都好适合一家大细,价钱又适中,不错!
2020-02-05
  • 北京片皮鸭
今日下午两点去玉桃轩饮茶。由於以前未嚟过,唔知道佢地原来三点就收,门口个部长亦都冇讲。我地叫左6个点心。除左蛋挞即到之外,其他5个点心等左成半个钟先嚟,而当时只有几枱客。我地问个女侍应几时先有点心到,佢就话蒸紧㗎喇,加埋黑口黑面。终於等到点心嚟,食左晤够5分钟,个女侍应就叫我地埋单。再过多5分钟,连灯到熄埋。我真系以为自己去左大陆二三线城市嘅酒楼饮茶。其实如果呢间嘢系唔想做两点後嘅生意的话,祗需同啲客讲清楚就得。实在唔需要两点收客而又用的咁嘅服务态度去赶客。
2020-01-22
收工过铜锣湾行街买Xmas party嘅礼物,行完街经过听讲玉桃轩嘅片皮鸭好抵食,就同朋友一齐试试佢!入面都几阔落,都坐得好舒服~率先上菜嘅系金牌脆皮烧腩仔🤩呢个个皮烧得好香脆,配埋烧腩仔嘅油脂香气,超!好!食!然後上嘅系黑椒西芹腰果牛柳粒,牛柳粒炒得唔会un,味道十分香浓,绝对系送饭之选👍🏻最後就系片皮鸭🤤份量真系好多,佢写系一只份量,会跟份皮同其他配料俾你,你仲可以加钱选二食架!但我冇加到😝鸭肉质好嫩唔会鞋,而且脂肪比例适中,鸭油香气扑鼻,依家谂返起都好想再食👅用个皮夹一片鸭,加上京葱、青瓜,再加少许特制酱料。包起整块放入口,多种味道混合,鸭嘅肥腴,刚好被大葱嘅清新中和。属有诚意之作👍🏻两个人食完超满足,捧住一大堆礼物同个快撑爆嘅肚腩返归噜🥰

两个人食完超满足,捧住一大堆礼物同个快撑爆嘅肚腩返归噜🥰

2020-01-27 725 浏览
工作经过铜锣湾,约朋友—起饮茶,利舞台这家玉桃轩人较少,不用定位,亦方便倾讲,酒楼装煌够格调,埸地四正景观开扬,除茶聚外亦合婚宴及喜庆联欢聚会。香煎鲜虾腐皮卷腐皮煎得金黄香脆,饀料中虾肉亦很爽口,好味有水准。烧鹅濑粉烧鹅与濑粉是分开上,烧鹅份量足,味道尚算可以。怀旧千层糕今时今日有此特色比较少有,糕身内裹还有蛋黄,甘香好食又杯旧。风味腊肠卷要回味少时美食此中寻,用面粉包住腊肠,甘香又不太油。川弓百子蒸鱼云汤底足料,食鱼云连汤都饮埋晒。

香煎鲜虾腐皮卷
腐皮煎得金黄香脆,饀料中虾肉亦很爽口,好味有水准。

烧鹅濑粉
烧鹅与濑粉是分开上,烧鹅份量足,味道尚算可以。

怀旧千层糕

风味腊肠卷
要回味少时美食此中寻,用面粉包住腊肠,甘香又不太油。

川弓百子蒸鱼云
汤底足料,食鱼云连汤都饮埋晒。

2020-01-25 467 浏览
大年初一同屋企人去铜锣湾利舞台玉桃轩饮茶,可能因为武汉肺炎疫情严重,所以饮晏昼茶1pm都唔使等位😂,人流好少。叫左劲多点心,鲍汁凰汁煲到好林好味👍🏼千层糕都好好食,奶皇味好香👍🏼烧腩仔个皮好脆👍🏼不过蛋挞仔差左少少,酥皮唔松化👎🏼萝卜千丝酥个皮都劲厚👎🏼。
2020-01-25
  • 怀旧千层糕
2020-01-14 378 浏览
今早到了铜锣湾利舞台剪头发、见时间尚早跟友人到了那里的玉桃轩吃过午餐才离去。 中午时份坐在窗边景观开扬挺舒服的。简单点了几款点心~鲜虾菜苗饺饱满大只、皮不算薄、胜在虾肉爽滑!很喜欢吃百花酿鱼肚、鱼肚吸收了酱汁和蛋白、滑嘟嘟好食又养颜~怀旧千层糕倒是第一次吃、千层糕几松软、里面是奶皇蛋黄馅。凤梨义烧酥 春风得意滑肠粉 皮较厚、但馅料是脆脆炸両、又软又脆口感不错。很久没吃这擂沙煎堆仔 、包着流心黑芝蔴👍🏻

怀旧千层糕倒是第一次吃、千层糕几松软、里面是奶皇蛋黄馅。

凤梨义烧酥

很久没吃这擂沙煎堆仔 、包着流心黑芝蔴👍🏻
细个总系会经常陪住嫲嫲周围去,尤其是佢经常放系嘴边既一句说话:「你估我去饮茶系为食野咩,我至在饮水咋!」果时都仲未好明白系咩道理。长大後慢慢就领悟到,点解老人家会咁坚持每日晨咁早去起身去饮茶,其实呢份执着就系一种生活习惯,亦都系一种人生意义。等於你叫我无得打机,我人生都会好灰暗一样。所以今日就黎到铜锣湾「玉桃轩酒家」体会一杯浓茶 · 一份情怀既文化特色。👇📌四川担担面 - $98(窝)👉我对担担面要求好高,最讲究就系佢既汤底,一定要够麻香。呢到整得水准唔错,首先麻酱味浓郁,搭配花生粒、肉松碎,份量亦唔少,整体入口带咸香而不辣。面质爽口弹牙,的确够哂四川风味!📌东江豆腐煲 - $42👉去得酒楼一定要整返个煲先有feel咖麻,呢个东江豆腐煲落足料。鲮鱼球新鲜爽滑弹牙;豆腐清甜滑嫩,亦有浓厚豆味,加埋生菜亦显得份外清香。📌花雕醉嫩鸡 - $55👉向来我都对醉鸡情有独锺,除左单单因为花雕酒既酒香外,我觉得系一种特别既味道。因为普通既白切鸡我系好少食,例如系食烧味我都只会嗌豉油鸡咁解。而呢到既醉鸡就完全符合我要求,香而不浓,嫩而不老,相当惹味。

📌四川担担面 - $98(窝)

📌东江豆腐煲 - $42

豆腐清甜滑嫩,亦有浓厚豆味,加埋生菜亦显得份外清香。

📌花雕醉嫩鸡 - $55

2020-01-14
  • 四川担担面
  • 东江豆腐煲
  • 花雕醉嫩鸡
2020-01-14 230 浏览
在同区工作的朋友约吃午餐,想吃清淡点,就到利舞台的玉桃轩。百花酿鱼肚 (大$34)"百花"的料颇丰富,有虾及芫茜等,鱼肚焖得软腍👍黑松露带子饺 (特$37)黑松露很香口, 配搭新鲜👍酱汁豆豉蒸凤爪 (小$20)凤爪焖得软腍入味😋香煎南瓜芋丝饼 (大$34)真材实料,份量十足,味道香浓,很实在的感觉金菇牛肉肠粉 (大$34)肠粉幼滑👍怀旧千层糕 (中$29)口感丰富,甜度刚好,卖相又吸引😋白灼温室豆苗 ($39)清脆可口
在同区工作的朋友约吃午餐,想吃清淡点,就到利舞台的玉桃轩。

百花酿鱼肚 (大$34)
"百花"的料颇丰富,有虾及芫茜等,鱼肚焖得软腍👍

黑松露带子饺 (特$37)
黑松露很香口, 配搭新鲜👍

酱汁豆豉蒸凤爪 (小$20)
凤爪焖得软腍入味😋

香煎南瓜芋丝饼 (大$34)
真材实料,份量十足,味道香浓,很实在的感觉

金菇牛肉肠粉 (大$34)
肠粉幼滑👍

怀旧千层糕 (中$29)
口感丰富,甜度刚好,卖相又吸引😋

白灼温室豆苗 ($39)
清脆可口
2020-01-11 261 浏览
相约友人中午十二点在铜锣湾饮茶,决定到利舞台的玉桃轩。服务员很快便安排了靠近窗口的二人枱,二十楼望出去很开阳,坐下感觉舒服,茶亦冲得够热。芋丝鲜虾春卷,是刚刚炸热,入口还暖皮薄脆身,饀料丰满够咬口,沾上醋好吃。墨西哥叉烧包,可以同时间嚐到墨西哥包及叉烧餐包的味道,两种包都是我所喜爱的。砂锅云吞鸡煲,云吞可谓皮薄饀靓,皮滑溜而虾肉爽口。鸡切成小件汤底味清香也不会太油,小旺菜也爽腍清甜。二人共吃了$210。
相约友人中午十二点在铜锣湾饮茶,决定到利舞台的玉桃轩。

二人共吃了$210。