2019-09-03 6159 浏览
难得大家唔使O.T,我哋终於可以 #齐齐整整 坐埋 #吹吓水、#食个饭🍻 同事话 #烧烤食物、#打边炉 太热气,咁一於转吓口味、正气一啲食 #中菜🥢 为咗方便大家搭车,呢晚我哋拣咗 #利舞台 玉桃轩 做我哋嘅 #聚脚地。大概18:30我哋到达 #玉桃轩,当时客唔多,#服务员 先为我哋 #安排座位,再递上 #餐牌,#态度 比一般中式酒楼嘅 #服务员 斯文有礼,感觉唔错👍🏻 唔知系咪近排香港经济差咗,连带 #酒楼食物 都相对平哂👀 无谂过$358就可以有条 #沙巴斑、半只 #蒜香鸡 之余,仲可以拣多个 #小菜(我哋拣咗 #赛螃蟹),另加 #小秘书 帮大家揸主意,要咗个 #姜葱焗桶蚝😉 而同事都唔执输,比佢发现到酒楼特价 #片皮鸭 一只都只卖$188,佢话咁抵无理由唔食啫😆 十分钟之後,餸菜陆续上枱🥢 先嚟嘅系 #片皮鸭,肉质依然保持鲜嫩、鸭皮亦唔会太肥,配上 #青瓜、#京葱 同 #甜酱 夹埋 #么么皮 一齐食,口感好丰富😍 之後再嚟嘅系 #赛螃蟹,热辣辣口感唔错... 不过加只生蛋黄喺面就卖相perfect喇🤪 登登登... 我至爱嘅 #姜葱焗桶蚝 咁啱摆喺我面前,我当然唔客气要只最大㗎啦

十分钟之後,餸菜陆续上枱🥢 先嚟嘅系 #片皮鸭,肉质依然保持鲜嫩、鸭皮亦唔会太肥,配上 #青瓜、#京葱 同 #甜酱 夹埋 #么么皮 一齐食,口感好丰富😍 之後再嚟嘅系 #赛螃蟹,热辣辣口感唔错... 不过加只生蛋黄喺面就卖相perfect喇🤪 登登登... 我至爱嘅 #姜葱焗桶蚝 咁啱摆喺我面前,我当然唔客气要只最大㗎啦👀 #师傅 将 #汁酱 同 #姜葱 刚好挂上 #桶蚝 上面,包住 #桶蚝 嘅一层薄薄嘅 #浆粉 索哂啲 #调味料,咬落去微微嘅脆口感觉,再到 #肥嘟嘟 嘅蚝身,点可以唔爱上佢♥️ 最後上枱嘅有 #清蒸沙巴斑、#蒜香鸡,两者都好鲜味😋 虽然呢一刻#小秘书 已经饱到一个点,不过我哋仍然系无停过口,争在未叫多「靓仔」捞埋啲 #蒸鱼豉油 乾咗佢😅 总体我觉得呢餐真系好抵食,而且环境又够宽敞,最紧要系服务好吖嘛👍🏻 I’ll be back😎
2019-09-02
2019-09-01 3219 浏览
今天和家人到铜锣湾逛街,又系到咗食饭时间,在 OpenRice 找到了利舞台广场的 玉桃轩酒家,这酒家地方不错,光猛整洁,服务员招呼周到!北京片皮鸭半只方香味浓郁的片皮鸭,用热辣辣的薄皮包住,当然不少得有青瓜、香葱和酱料,片皮鸭皮香肉嫩,肥瘦适中,夹杂其他配料送食,口感丰富。炖汤龙虾餐是日丰料炖汤炖汤材料非常丰富,群翅、瘦肉、鸡、淮山等等,难怪味道浓郁好喝,而且份量十足,我们把汤渣也吃了。🤗上汤焗波士顿龙虾大大碟波士顿龙虾,卖相非常吸引,以上汤𤉋焗,龙虾肉吸收了上汤的精华,食落啖啖鲜香味,一吃停不了!😋😋😋清蒸老虎斑一道简简单单美味的清蒸海上鲜,当然也食材新鲜,厨师就充分利用了烹调时间,加入香葱、姜𢇁、酱油配料等,炮制出一条极美味又嫩滑的老虎斑,我们不停地吃,差不多连鱼骨都吃掉。😋😋😘菜甫肉松煎蛋角这度怀旧小,自小已很喜欢吃☺️今天发现在菜单上,当然是必吃之选,你和我吃的是圆圆一片,但厨师的做法是以半圆形夹起来,味道跟我小时候的相似,真的很开心,可以寻回小时候的感觉。好味道的中菜

北京片皮鸭半只

用料十足

上汤焗波士顿龙虾

清蒸老虎斑

菜甫肉松煎蛋角
这度怀旧小,自小已很喜欢吃☺️
今天发现在菜单上,当然是必吃之选,

好味道的中菜
2019-08-29
北京片皮鸭
群翅炖汤
用料十足
今日下午两点去玉桃轩饮茶。由於以前未嚟过,唔知道佢地原来三点就收,门口个部长亦都冇讲。我地叫左6个点心。除左蛋挞即到之外,其他5个点心等左成半个钟先嚟,而当时只有几枱客。我地问个女侍应几时先有点心到,佢就话蒸紧㗎喇,加埋黑口黑面。终於等到点心嚟,食左晤够5分钟,个女侍应就叫我地埋单。再过多5分钟,连灯到熄埋。我真系以为自己去左大陆二三线城市嘅酒楼饮茶。其实如果呢间嘢系唔想做两点後嘅生意的话,祗需同啲客讲清楚就得。实在唔需要两点收客而又用的咁嘅服务态度去赶客。
2020-01-22
收工过铜锣湾行街买Xmas party嘅礼物,行完街经过听讲玉桃轩嘅片皮鸭好抵食,就同朋友一齐试试佢!入面都几阔落,都坐得好舒服~率先上菜嘅系金牌脆皮烧腩仔🤩呢个个皮烧得好香脆,配埋烧腩仔嘅油脂香气,超!好!食!然後上嘅系黑椒西芹腰果牛柳粒,牛柳粒炒得唔会un,味道十分香浓,绝对系送饭之选👍🏻最後就系片皮鸭🤤份量真系好多,佢写系一只份量,会跟份皮同其他配料俾你,你仲可以加钱选二食架!但我冇加到😝鸭肉质好嫩唔会鞋,而且脂肪比例适中,鸭油香气扑鼻,依家谂返起都好想再食👅用个皮夹一片鸭,加上京葱、青瓜,再加少许特制酱料。包起整块放入口,多种味道混合,鸭嘅肥腴,刚好被大葱嘅清新中和。属有诚意之作👍🏻两个人食完超满足,捧住一大堆礼物同个快撑爆嘅肚腩返归噜🥰

两个人食完超满足,捧住一大堆礼物同个快撑爆嘅肚腩返归噜🥰

2020-01-27 77 浏览
工作经过铜锣湾,约朋友—起饮茶,利舞台这家玉桃轩人较少,不用定位,亦方便倾讲,酒楼装煌够格调,埸地四正景观开扬,除茶聚外亦合婚宴及喜庆联欢聚会。香煎鲜虾腐皮卷腐皮煎得金黄香脆,饀料中虾肉亦很爽口,好味有水准。烧鹅濑粉烧鹅与濑粉是分开上,烧鹅份量足,味道尚算可以。怀旧千层糕今时今日有此特色比较少有,糕身内裹还有蛋黄,甘香好食又杯旧。风味腊肠卷要回味少时美食此中寻,用面粉包住腊肠,甘香又不太油。川弓百子蒸鱼云汤底足料,食鱼云连汤都饮埋晒。

香煎鲜虾腐皮卷
腐皮煎得金黄香脆,饀料中虾肉亦很爽口,好味有水准。

烧鹅濑粉
烧鹅与濑粉是分开上,烧鹅份量足,味道尚算可以。

怀旧千层糕

风味腊肠卷
要回味少时美食此中寻,用面粉包住腊肠,甘香又不太油。

川弓百子蒸鱼云
汤底足料,食鱼云连汤都饮埋晒。

2020-01-25 51 浏览
大年初一同屋企人去铜锣湾利舞台玉桃轩饮茶,可能因为武汉肺炎疫情严重,所以饮晏昼茶1pm都唔使等位😂,人流好少。叫左劲多点心,鲍汁凰汁煲到好林好味👍🏼千层糕都好好食,奶皇味好香👍🏼烧腩仔个皮好脆👍🏼不过蛋挞仔差左少少,酥皮唔松化👎🏼萝卜千丝酥个皮都劲厚👎🏼。
2020-01-25
  • 怀旧千层糕
2020-01-14 119 浏览
今早到了铜锣湾利舞台剪头发、见时间尚早跟友人到了那里的玉桃轩吃过午餐才离去。 中午时份坐在窗边景观开扬挺舒服的。简单点了几款点心~鲜虾菜苗饺饱满大只、皮不算薄、胜在虾肉爽滑!很喜欢吃百花酿鱼肚、鱼肚吸收了酱汁和蛋白、滑嘟嘟好食又养颜~怀旧千层糕倒是第一次吃、千层糕几松软、里面是奶皇蛋黄馅。凤梨义烧酥 春风得意滑肠粉 皮较厚、但馅料是脆脆炸両、又软又脆口感不错。很久没吃这擂沙煎堆仔 、包着流心黑芝蔴👍🏻

怀旧千层糕倒是第一次吃、千层糕几松软、里面是奶皇蛋黄馅。

凤梨义烧酥

很久没吃这擂沙煎堆仔 、包着流心黑芝蔴👍🏻
细个总系会经常陪住嫲嫲周围去,尤其是佢经常放系嘴边既一句说话:「你估我去饮茶系为食野咩,我至在饮水咋!」果时都仲未好明白系咩道理。长大後慢慢就领悟到,点解老人家会咁坚持每日晨咁早去起身去饮茶,其实呢份执着就系一种生活习惯,亦都系一种人生意义。等於你叫我无得打机,我人生都会好灰暗一样。所以今日就黎到铜锣湾「玉桃轩酒家」体会一杯浓茶 · 一份情怀既文化特色。👇📌四川担担面 - $98(窝)👉我对担担面要求好高,最讲究就系佢既汤底,一定要够麻香。呢到整得水准唔错,首先麻酱味浓郁,搭配花生粒、肉松碎,份量亦唔少,整体入口带咸香而不辣。面质爽口弹牙,的确够哂四川风味!📌东江豆腐煲 - $42👉去得酒楼一定要整返个煲先有feel咖麻,呢个东江豆腐煲落足料。鲮鱼球新鲜爽滑弹牙;豆腐清甜滑嫩,亦有浓厚豆味,加埋生菜亦显得份外清香。📌花雕醉嫩鸡 - $55👉向来我都对醉鸡情有独锺,除左单单因为花雕酒既酒香外,我觉得系一种特别既味道。因为普通既白切鸡我系好少食,例如系食烧味我都只会嗌豉油鸡咁解。而呢到既醉鸡就完全符合我要求,香而不浓,嫩而不老,相当惹味。

📌四川担担面 - $98(窝)

📌东江豆腐煲 - $42

豆腐清甜滑嫩,亦有浓厚豆味,加埋生菜亦显得份外清香。

📌花雕醉嫩鸡 - $55

2020-01-14
  • 四川担担面
  • 东江豆腐煲
  • 花雕醉嫩鸡
2020-01-14 33 浏览
在同区工作的朋友约吃午餐,想吃清淡点,就到利舞台的玉桃轩。百花酿鱼肚 (大$34)"百花"的料颇丰富,有虾及芫茜等,鱼肚焖得软腍👍黑松露带子饺 (特$37)黑松露很香口, 配搭新鲜👍酱汁豆豉蒸凤爪 (小$20)凤爪焖得软腍入味😋香煎南瓜芋丝饼 (大$34)真材实料,份量十足,味道香浓,很实在的感觉金菇牛肉肠粉 (大$34)肠粉幼滑👍怀旧千层糕 (中$29)口感丰富,甜度刚好,卖相又吸引😋白灼温室豆苗 ($39)清脆可口
在同区工作的朋友约吃午餐,想吃清淡点,就到利舞台的玉桃轩。

百花酿鱼肚 (大$34)
"百花"的料颇丰富,有虾及芫茜等,鱼肚焖得软腍👍

黑松露带子饺 (特$37)
黑松露很香口, 配搭新鲜👍

酱汁豆豉蒸凤爪 (小$20)
凤爪焖得软腍入味😋

香煎南瓜芋丝饼 (大$34)
真材实料,份量十足,味道香浓,很实在的感觉

金菇牛肉肠粉 (大$34)
肠粉幼滑👍

怀旧千层糕 (中$29)
口感丰富,甜度刚好,卖相又吸引😋

白灼温室豆苗 ($39)
清脆可口
2020-01-11 89 浏览
相约友人中午十二点在铜锣湾饮茶,决定到利舞台的玉桃轩。服务员很快便安排了靠近窗口的二人枱,二十楼望出去很开阳,坐下感觉舒服,茶亦冲得够热。芋丝鲜虾春卷,是刚刚炸热,入口还暖皮薄脆身,饀料丰满够咬口,沾上醋好吃。墨西哥叉烧包,可以同时间嚐到墨西哥包及叉烧餐包的味道,两种包都是我所喜爱的。砂锅云吞鸡煲,云吞可谓皮薄饀靓,皮滑溜而虾肉爽口。鸡切成小件汤底味清香也不会太油,小旺菜也爽腍清甜。二人共吃了$210。
相约友人中午十二点在铜锣湾饮茶,决定到利舞台的玉桃轩。

二人共吃了$210。

2020-01-10 84 浏览
铜锣湾必试中菜每次都铜锣湾,必试中菜,一定要拣玉桃轩。他的装修亮丽,予人舒服的感觉,非常适合一家人或同事们,朋友前来。斑腩煲天气凉,煲仔菜式一定不可以少。於是便和家人选了斑腩煲,斑腩出奇地滑,而且非常弹牙,份量也极其充足,配白饭真是一流,难怪父母吃得津津乐道。芝士龙虾伊面芝士龙虾伊面算是这间茶楼的特色菜,叫迟半步就会售完了。伊面非常有咬口,吸收了芝士的香味和龙虾的鲜味,真是绝配,难关叫这麽快就会售完。烧鹅烧鹅家人最爱,除了肉质香,味道更是一流。加上份量非常多,是性格比很高的一道菜。
铜锣湾必试中菜

斑腩煲

芝士龙虾伊面

烧鹅
2019-09-05
2020-01-08 62 浏览
铜锣湾嘅高级中菜餐厅有好多,经过Lee Garden近近地就走上去。上到黎先知,原来呢间有做婚宴,论食物质素都唔差,如果选择酒楼摆酒,都值得列入考虑之列。望入去都唔少人,差唔多台台都有人,都有啲信心行入去。唔知点解已经无晒特价餐,唯有用正价啦!南乳酱金脆肉:南乳味需算好重,所以唔会好咸。咬落好脆口,猪皮及猪脂肪只有少量,但唔会觉得好肥腻。竹笙鼎湖上素:蚝汁炒菇,唔䶢亦都唔淡,味道刚好,大块竹笙吸晒味瑶柱带子蛋白炒饭:饭粒粒分明,算系香口。

望入去都唔少人,差唔多台台都有人,都有啲信心行入去。

唔知点解已经无晒特价餐,唯有用正价啦!

瑶柱带子蛋白炒饭:饭粒粒分明,算系香口。
这天与同事来到铜锣湾为客人购买圣诞礼物,由於得到老板特许,所以中午时分,我们决定先到附近的酒家吃饭,再慢慢挑选。   最後,选择到利舞台的玉桃轩吃饭,这间酒家位於20楼,占地挺大,环境优雅舒适,境观开扬。  午市超值推介份了好几款,我和同事都觉得很挺食,所以就点了来试试。  石锅栗子肉排 石锅送上来时,热辣辣,香喷喷,而粟子肉排的份量足,粟子口感绵绵,味道香甜,肉排淋滑入味。   皮蛋瘦肉粥 这个粥是以一锅形式送上,粥底绵滑,带有香及肉香,加上切碎皮蛋,既好味又降火。   豉油王炒银芽炒面(一碟) 炒面非常好吃,油腻感不重,豉油味道不会过咸,配上爽脆银芽,层次感丰富。 玉桃轩 酒家 铜锣湾波斯富街99号利舞台广场20楼

玉桃轩
酒家 铜锣湾波斯富街99号利舞台广场20楼
2019-12-06
2019-12-30 197 浏览
今晚同家人去左铜锣湾利舞台既玉桃轩晚饭,系门口睇到有优惠就入去试试,餐厅环境光亮舒服,服务员态度很好,会推介一下有咩好食😋半价原只10头鲍鱼扣鹅掌$48位做紧优惠每枱限点一样特价嘅菜,我哋选择左鲍鱼扣鹅掌两位起叫,整得好靓又好抵食😋真系无叫错👍🏻家乡栗子炆鸡煲好耐都无食过栗子鸡煲好滋味,又香又美味的栗子好足料😋 鸡肉嫩滑又入味配上白饭一齐食更加好味👍🏻腊味崧扒菠菜冬更时节都想食下腊味,所以点左黎食配上清清地既菠菜好夹,唔会好油腻嘅感觉。

半价原只10头鲍鱼扣鹅掌$48位

家乡栗子炆鸡煲

腊味崧扒菠菜
2019-12-10
2019-12-25 82 浏览
就在铜锣湾利舞台, 位置超方便, 系呢区, 周围都多人, 揾食不容易. 侍应服务好, 反应快. 好耐冇食片皮鸭(够热), 而这个份量选合4位食, 再+68蚊可以多个凉瓜炒鸭件(味道不错, 鸭肉不会太老), 小石斑(肉很滑), 脆皮烧鸡 (烧得皮薄薄很脆), 杂菜煲也不错. 晚市竟然都可以食到怀旧千层糕, 唔系千层马拉糕, 小时候经常食到, 而家已经有好多酒楼冇做,  实在太满足, 真系好好味.