玄海日本料理

玄海日本料理 (已搬遷)

新店位置
玄海日本料理 (已搬遷)
kkt111
從未有過的難食
kkt111
2016-04-26
1K 浏览
关注
原本試下小店日本野食,結果大失所望。很普通叫兩份餐,結果烏冬及冬菇酸酸地,另外d蚝好腥, 野食都唔新鮮。唔怪得無人。整間鋪都好似好唔乾淨,有陣酸臭味, 所以都不太敢再叫魚生。無下次!很少寫食評, 但是真太難受, 完全零服務,還要收服務費查看更多
检举
八十元想食什麼?一分錢,一分貨,總比我在Home好比到二百元一位都是食案茶記水準的食物,比茶記更差的服務😣
2016-06-19
是的.....我都有去過這間小店,食物質好好由其刺身,好彩自己親自去試下,會再幫襯
2018-03-19
牛熊王子
精品日本刺身
牛熊王子
2015-04-04
关注
這小店從紅磡轉到荃灣, 小弟都張這小店作為私房料理,想食好嘢最好早啲預訂, 今次提前兩日訂定條喜知次,魚王味道真係一試難忘,魚骨燒後鮮甜不減,驚喜仲有新鮮北寄貝刺身,鮮甜爽口味道一流,最後再來三卵軍艦壽司,飛魚子非常爽脆,三文魚子油香四溢,松葉蟹膏軟滑甘香。查看更多
喜知次刺身
樹熊神
初試隱世小店
樹熊神
2014-03-23
1K 浏览
关注
自從"井上"結業後,在區內一直希望能找到一家較好的日本菜館,這天在綱上看見"玄海",食客的口碑不錯,但位置就甚為吊腳,幸好由我家過去頗近,也就抱著孤且一試心態去試試,當晚訂了位也提早一點去找找,這小店在一個較老化的商場內,舖門口雖然有大招牌,但如果未入到商場就絕對看不到,地方雖不大,但裝潢算是雅致,入門口也看到有刺身壽司吧,坐位就頗為迫,卻有着日本小店的風格老闆娘與客人融洽交談。坐下後細看餐牌,見款式不多,但尚算各類食品都有,今次原先只試基本的刺身、壽司這類生的食物和一款窩物,可以的話,下次再試其他,但最後還是加了兩個串燒佐酒。點了七款壽司,上檯賣相平凡,擺設佈局精簡,不像外間大店的精緻擺設,但却有着日本民間小店的樸實風味。三文魚籽壽司,魚籽鮮紅,入口粒粒鮮甜,全無腥味,魚籽在口中爆出鮮甜油脂,混合壽司飯一齊嘴嚼,美味可口。海膽壽司,海膽鮮甜,味道濃郁,入口芳香味美,咬落淋軟可口,吃完後口中仍有味道回甘。火焰左口邊壽司,第一次食左口邊做的壽司,用肥美左口魚的邊肉鋪於壽司飯上,再用火略燒,將左口魚的油迫出,從而帶出油香,又做到火焰效果,口感鬆軟,魚味香甜鮮美。松葉蟹羔壽司,很多年前曾於尖沙咀'銀座太郎'嚐過此壽司,當時真的令我一試難忘,今日有幸可再重遇,當然不會放過,蟹羔滿滿鋪於壽司上,這裏的蟹羔還是松葉蟹竹的羔,入口充滿蟹的味道,口感漿軟,食後口中仍有蟹味的回甘。飛魚籽壽司,飛魚籽新鮮爽口,在口中嘴噬時卜卜作響,口感清爽,味道清甜,混和壽司飯在口內充份發揮着清爽感。鵝肝壽司,鵝肝煎香置於壽司飯上,外貌也頗為大件,入口油香滿嘴,香濃的肝味加上嫩滑的口感,再配合飯香,令人回味無窮。帆立貝壽司,帆立貝晶瑩剔透,入口清甜,咬落爽口,彈力十足,證明真是新鮮無比,令人感受到海洋的味覺。為了試一下其刺身的質素,而又不想太傷腦筋,所以就點了老闆娘推介的季節刺身盛,內含油甘魚,三文魚,吞拿魚,牡丹蝦,赤貝,帆立貝等。當中帆立貝如上所述,非常新鮮,再在上面加上一點蝦子,入口更覺鮮甜爽口。赤貝原隻即開,入口清爽彈牙,味道鮮甜,非常美味。三文魚也頗肥美,入口鮮甜,口感細膩。吞拿魚較薄身,但勝在油脂豐盛,入口溶化,十分滋味。牡丹蝦非常大隻,蝦身爽口彈牙,鮮甜而蝦味濃郁,最妙是老闆娘將刺身盤上檯時,已告知我們,蝦頭可以幫我們免費炸香,供我佐酒,真是細心。油甘魚非常新鮮,肉質通透有彈性,入口鮮甜清香,口感鬆軟而略帶彈性,此刺身拼盤店方說明是季節限定特價品,而內裏可謂件件皆精品。什錦粒粒魚生飯,應該是店方為了不浪費,將做刺身和壽司切下的新鮮魚生切成粒粒,再加入青瓜,甜蝦和蟹子等,雖然是刺身料切下的材料,但入口味道仍覺鮮甜味美,而由於加入了青瓜和蟹子,令口感變得複雜和豐富。支豆,是一個相當普通的菜,也做得不差,豆入口夠淋夠熟,上面灑的鹽沒有過量,不會令味道過咸。廣島蠔鍋,材料豐富,但應該是用本地蠔,味道尚算鮮美,內有冬菰夠鮮甜,有噬口也夠淋,而豆腐也算嫩滑,其餘金菇菜也鮮美,最重要是鍋的湯底,清甜味美,非常鮮味,食完較凍的魚生刺身後飲一碗真是絕佳配搭。串燒牛舌,火喉也剛好,外皮香脆,內裏仍然有豐富肉汁,口感一流,味道甘香甜美,很有咬口。串燒雞軟骨,燒得剛剛到火喉而微焦,入口香脆爽口,噬落爽脆,味道香濃,確實是佐酒的佳品。查看更多
+ 6
支持小店
為食小mimi
2013-12-17
关注
店舖細細的,空間感足夠,坐定定就揀野食,發覺原來價錢都唔平,以為在荃威花園商場人流稀少會比較便宜,原來無分別,就即管試一試是否值回票價喇!!打開餐牌,壽司食物款式不算多,叫了不同壽司試一試。最基本的三文魚,沒有叫三文魚腩,但都幾新鮮最愛的帆立貝,好味,不過二十幾蚊就有點貴喇!!甜蝦,出乎意料的是連蝦頭的大條甜蝦,滿意!!呢個有再ENCORE海膽,店員特意提到是"馬糞"海膽,都新鮮,不過本人喜歡加拿大果種甜味,而這一種馬糞‥‥軟林林就麻麻地喇!!軟殼蟹,非常滿意!!唔會太厚粉,有好多蟹肉!!!GOOD!!******************************燒靖魚,推介!!!啖啖肉,燒得魚皮好香脆!!******************************燒雞烏冬,烏冬是讚歧烏冬煙韌,豬骨湯底好濃,不過唔夠熱!!:(查看更多
kmh99
久别重逢.....再見"肥"秋刀
kmh99
2013-10-20
关注
睇左好耐人家openrice出色的食評, 巳幫我揾左吾小好嘢食. 終於忍不住自己第一次出食評.玄海啱啱係紅磡搬到荃灣..初時覺得地方好以有小小吊腳, 不過比起紅磡舊舖; 新店實在易揾得多. 玄海新店開係商場地下入面, 大左又靚左....甘呢陣子開始有D"秋天"feel, 所以同健師父約好今晚要食"肥"D第一款"肥"係...赤睦厚切, 油分重有魚香味第二款"肥"係...鮟鱇魚魚肝. 配酸汁食無甘膩. 不過我地專登隔左D酸汁同夾住葱食, 超香..好以食鵝肝甘.第三款"肥"係...鲜秋刀魚厚切...肥-鲜-香-濃口味, 我地至愛嘅一種秋天刺身‧食材. 冇得頂第四款"肥"係...加拿大海膽及北海道鲜帆立貝. 呢個吾剩祇肥; 係鮮甜唸住食完上面D主食, 係時候清一清, 健師父竟然放低這三舊"蟹膏軍艦"做必殺技. 非常香濃口味, 正第五款"肥"係...蟹膏軍艦最後...地獄拉麵結尾.非常滿足滿意的一個"肥美"晚上.查看更多
+ 3
检举
請問這餐食咗幾錢倒?
2013-12-05
大約千七蚊~