2022-07-20 175 浏览
自从返左新工之後,公司二楼呢间猪手工房就变左我同同事既饭堂,上次试完佢地既海胆酱帆立贝意粉已经好难忘,呢排天气唔好,落雨落足成日都唔想出去🌧谂唔到食咩又去左二楼饭堂猪手工房,餐厅暂时只招待工厂大厦内的员工,唔洗再同街外人争位真好😍🥰今次叫左黄金炒饭、墨鱼饼拼虾饼同紫薯饼,上次西餐好食,今次食中式炒粉面饭都咁出色,黄金炒饭上枱闻到好香,感受到好够镬气,炒饭松软弹香又油润,加上高级食材如带子粒,真系好好食💯墨鱼饼拼虾饼亦都好高水准,其他地方既墨鱼饼大多都是用油炸,比较肥腻和热气,猪手工房用左半煎焗的方法,表面见到好靓既金黄色,口感弹牙,紫薯饼软糯又香甜,好满足😍
2022-07-19 76 浏览
五月连续两个星期都系long weekend,放完假真系唔多想返工🥺唯有系工作中找些乐趣啦,成日比人话我系为食妹,有好野食就咩都唔理,啱呀,民以食为先吖嘛,辛苦做野除左赚钱之外就系食好西🤣今日近近地去左公司楼下既猪手工房食lunch❤️又叫左我最爱既黄金炒饭,自从过年搵师傅睇相,师傅话我五行欠金,我一见到呢个黄金炒饭又忍唔住叫黎食🙈大大碟既黄金炒饭性价比好高,炒得非常乾爽💯另外叫多三款小食: 南瓜饼、炸秀珍菇同炭烧猪大肠。南瓜饼真材实料,啖啖南瓜蓉,炸秀珍菇好清新,炭烧猪大肠够惹味,估唔到工厂大厦都食到咁高质既食物❤️💯

2022-07-18 77 浏览
公司要搬新office啦~本身租紧个度业主唔续租唯有搬返近公司货仓既地方自从多左屯马线同就黎开通既东铁过海段大围都发展得好快公司睇准呢个地理位置而系大围租左个地方做office租金平D之余去市区都好方便💯由筹备到装修到入伙历时接近半年时间终於搬左入新office啦老细见我地咁辛苦都好醒目咁话要请食饭😍😍😍拣左呢间位於office个幢大厦既2楼猪手工房食饭作为秘书既我知道老细好迷信已经预先订左一只乳猪四个人食就刚刚好乳猪会系当日即叫即烧够新鲜上面仲可以加唔同既公仔插件我地拣左「发财」两个字取其好易头加埋把金较剪特别矜贵👍🏻乳猪皮烤到好香脆肉质鲜嫩搬左新office大把机会试埋其他菜式😋
公司要搬新office啦~本身租紧个度业主唔续租

乳猪皮烤到好香脆
肉质鲜嫩
搬左新office大把机会试埋其他菜式😋
2022-07-15 59 浏览
同事介绍过呢间系公司楼下既猪手工房,返工无耐已经试过几次,餐厅环境舒适,仲有个大露台够哂 Chill,之前叫过佢既招牌脆猪手,见佢呢排转左新menu又可以试下新野啦❤️😋黄金炒饭: 上面加左少少花生碎,好有蛋香既炒饭做到粒粒分明既效果,少啲功夫都唔得呀👍🏻洋葱圈拼鱿鱼圈: 一盘都几大碟,好脆好香口,唔会食到成口油淋淋,正!炭烧猪大肠: 呢个真系必食,将猪大肠做到串烧咁,烧到外脆内软,口感十足💯欣赏餐厅推陈出新,绝对会回访的餐厅之一😍😍

呢排疫情反反覆覆咁,都唔知仲会唔会停堂食,饮食业首当其冲受到影响,偏偏呢间餐厅只招待工厂大厦嘅员工⁉️话虽如此,但一到午饭时间餐厅依然好多捧场客,建议预先打去订定位,一放lunch落到去就有得食,今日我地条team有新国事返工,一齐食个welcome lunch,预订左只乳猪,即叫即烧既乳猪好好食😋上面仲有发财既插牌,店员话我知上面插牌都可以拣,真系几特别,其实一只乳猪都食到半饱,见到隔离枱叫左啲小食又口痕想食墨鱼饼拼虾饼表面金黄色,食落好爽口弹牙,即叫即整既章鱼小丸子热辣辣,入面仲有好大粒章鱼粒🐙非常惹味😘
2022-07-13 37 浏览
公司呢排要进行内部装修,要搵D短期租约既office 市区好少呢类型既短租office唯有要去附近既工厂大厦搵 结果系交通城大厦租左个office做住野先 第一日搬入新office老板话要请大家食team lunch 系openrice搵下附近有咩好野食就比我搵到呢间位於大厦2楼既猪手工房😍预先订左一只乳猪 上面既摆设可以自己拣 我地要个好意头所以拣左发财 真系几靓,好睇又好食 乳猪皮脆卜卜 另外仲叫左炸虾多士同紫薯饼 两款都好好食👍🏻👍🏻😋工厂大厦能够食到咁高质既德国菜真系好难得 可惜呢间餐厅只招待工厂大厦嘅员工 如果可以招待更加多客人,等多D人知道工厂大厦都有咁高质既德国菜就好啦🙈😙
2022-07-13 33 浏览
今次想介绍既系我公司楼下饭堂「猪手工房」,系大围返工咁耐真系百吃不厌,餐厅间中会推出新菜式,啱哂中意新鲜感既食客,虽然餐厅只招待工厂大厦内工作的员工,但每次经过都见到好多食客光顾。餐厅既装修光猛企理,仲有个大露台,好天坐出去都几好feel❤️食物方面选择很多,有招牌咸猪手、意粉、饭及炸物,我们今天选择了海胆酱帆立贝意粉🍝,面质爽口弹牙,加上浓厚的海胆酱汁和大大的帆立贝,推荐海鲜控既朋友必点单品😍😋紫薯饼非常足料,用上新鲜紫薯压成蓉,还保持到粒粒口感,层次丰富🔥最後以几乎每枱必点的虾多士作结,果然CP值颇高👍🏻👍🏻
2022-07-11 29 浏览
今朝老细叫齐全公司开个breakfast meeting,叫左好多食物返黎做早餐,当然食左咁多野表示又系时候跑下数啦,食左个丰富既早餐饱到lunch都唔想食,去到三点三下午茶时段有少少肚饿,同另一个同事去到公司楼下间猪手工房叫几个小食叹个下午茶继续开工做野💪🏻💪🏻墨鱼饼拼虾饼: 平时打边炉会买墨鱼胶同虾胶,煎过既墨鱼饼同虾饼反而比较少食,同事推介话呢个系必点,去到晚市好快沽清,一於听佢讲试下啦,两边煎到金黄色,口感爽口弹牙,果然无介绍错💯炸洋葱圈同鱿鱼圈两款都大大件卜卜脆,加埋沙律酱无咁油腻👍🏻猪颈肉唔太肥,烧到刚刚好,又系正野!最後仲有一客虾多士,一共有六件,食左咁多野今晚要买返枝凉茶饮先得🙈
2022-07-08 76 浏览
返新工第一日人生路不熟唔知公司附近有咩食,同事介绍我去工厂大厦二楼既猪手工房食lunch,我地叫左一款炒饭同两个小食share,见到佢地既menu好多食物选择,而且价钱非常亲民,一星期食三四次都得🤣❤️南瓜饼: 即叫即炸既南瓜饼,将新鲜南瓜打成蓉,加上面包糠炸成既南瓜饼,外脆内软既口感好好食,炸过既南瓜饼唔会好油,加埋蛋黄酱,口感非常丰富☺️黄金炒饭: 一碟炒饭同同事share绝对系明智之举,因为呢碟黄金炒饭真系好大碟,睇得出好有镬气,炒得粒粒分明够乾身,十分惹味😋😙炭烧猪颈肉: 烧到好香,油花都好平均唔会烤过火而导致肉质太乾,诚意之作💯温馨提示: 餐厅暂时只招待工厂大厦的员工🙈希望佢迟下可以比更多人试到佢地既手势啦

2022-07-07 55 浏览
一见到餐厅个名就知呢度专门食猪手啦,记得以前去德国旅行食过一次地道既炸猪手配啤酒,系香港既德国餐厅都食唔到当地既味道,直至我遇上猪手工房,系回忆既味道啊,果然无改错名,呢度既招牌脆爆咸猪手真系好似当年去德国旅行食到既地道猪手😋👍主菜仲有海胆酱帆立贝意粉,海胆酱汁忌廉味好浓,意粉又有挂汁既效果,好好食😋最後叫左个章鱼小丸子 - 值得一赞既章鱼小丸子,入面有明显既章鱼粒,加埋上面既秘制酱汁同木鱼碎,完全神还原大阪街头章鱼烧小食既味道呀🥰

今日又黎到我最爱既饭堂 – 猪手工房啦~今日带埋同事过黎一齐食饭,一次过叫多几款野食开心share,我地叫左一碟炒饭同三款小食,好满足😍黄金炒饭好大碟,两个人食已经好饱,炒饭唔会好油够轻盈,食得多都唔怕肥😜留返quota食小食,小食方面我地叫左墨鱼饼拼虾饼,墨鱼胶同虾胶全部真材实料,食落非常弹牙,洋葱圈同鱿鱼圈双拼,一次过试哂两款炸物,洋葱圈同鱿鱼圈即叫即炸,炸浆唔会好厚,食落脆卜卜好好食💯另外我地仲叫左个炭烧猪大肠,肥美既猪大肠亦都好香口,留意返餐厅只招待工厂大厦既员工,快D推介比你身边系交通城大厦做野既朋友仔啦😋

2022-07-05 45 浏览
一到报税既月份就代表系OT既季节估计呢排都要OT到10点先走得同事推介我去2楼既猪手工房食个快饭先继续做话呢间餐厅间中都会推出新菜式今期有我最爱既海鲜做主题❤️😍海胆酱帆立贝意粉上碟个阵闻到好香海胆味海胆酱好creamy而意粉做到挂汁既效果加埋大大粒既帆立贝好满足😋😋炸秀珍菇除左海胆酱帆立贝意粉我仲叫左个小食天妇罗虾就食得多用秀珍菇做天妇罗真系第一次见食落又几清新食到咁好味既晚餐先有动力继续OT🥰👍🏻P.S. 温馨提示: 餐厅暂时只招待於工厂大厦内工作的员工,街外人想食的话可能要等等了🙈
一到报税既月份就代表系OT既季节

用秀珍菇做天妇罗真系第一次见
食落又几清新
食到咁好味既晚餐先有动力继续OT🥰👍🏻
2022-07-05 40 浏览
明明上星期都好好天,突然又话打风,放完假返黎日日落雨咁济,落雨都唔想出去其他地方食lunch,原来公司呢幢大厦都几多食肆,今日去到二楼呢间猪手工房食lunch,餐厅环境光猛,座位好阔落坐得好舒服,今日叫左佢地新出既黄金炒饭同几款小食,炒饭好够镬气,少油好健康,粒粒分明好好食😋,炸虾多士即叫即整,一客有六件,表面脆卜卜好惹味,炸秀珍菇呢个小食好特别,新鲜炸出来的秀珍菇金黄酥脆,食唔停口❤️😘下次要再试埋佢地既招牌咸猪手先得

2022-07-04 46 浏览
呢间位於大围交通城大厦2楼既猪手工房,上次我同同事两个人叫左三款食物已经捧住个肚,今日一於叫多两个同事一齐share,多两个人可以试多几款,上次食过佢地最出名既猪手,今次再encore,重量级既猪手唔会过咸,猪皮炸到脆卜卜,入面肉质都几有口感🥰🥰新推出既海胆酱帆立贝意粉同样出色,海胆酱汁同意粉融合为一片金黄色的海,意粉面质弹牙,做到Al dente既效果💯炭烧猪大肠即叫即烤,需要耐心等候,外脆内软既猪大肠真系好惹味,值得等待的一款烧物,最後来一客南瓜饼,把新鲜南瓜打成蓉,加上炸浆制成的南瓜饼,继猪手之後又一诚意之作❤️

2022-06-30 84 浏览
咁啱今日公司有同事生日,於是我地成team人谂住食餐好既同佢庆祝,见到公司楼下间西餐新推出左乳猪全体,上面仲可以选择不同公仔插件,即刻订位同寿星仔食个生日饭啦🤣乳猪全体上面绑左个大红花球,上面加左发财二字,寓意寿星仔可以发达,最紧要都系身体健康,四个人分一只乳猪刚刚好,表皮烤得非常香脆,入面啖啖肉好好食,食完乳猪其实都食唔落其他野,一早叫餐厅安排生日蛋糕碟,一次过试哂佢地三款signature甜品: Tiramisu、柚子蛋糕同辣椒蛋糕,辣椒蛋糕听落好似好伏咁,但食落又okay喎,下次要试埋佢地其他野食先得🤣😍