2018-09-24 1628 浏览
星期日同媽咪去元朗yoho mall行街行到6點幾見肚餓就睇下有咩好食見到牛陣出左個泰國主題嘅冬蔭公美鍋幾特別就冇諗咁多食左牛陣一入坐就揀左冬蔭美鍋先嚟侍應會用牛嘅脂肪起鍋再將啲海鮮同泰式香料倒落去爆香 一陣之後就落預先準備好嘅冬蔭公湯成個冬蔭公鍋就完成自己有份調較香料嘅份量真係點飲都覺得好味!套餐包左海鮮、豚肉、牛舌同牛肉可以任食海鮮有蠔、元貝、墨魚全部都好新鮮最鐘意就係食蠔Encore左幾轉豚肉好juicy 薄薄一片好快就熟牛肉係澳洲穀飼牛牛肉脂肪比例幾好分布係牛肉上面令到牛肉入口好嫩滑打邊爐又點少得火鍋配料同蔬菜冬蔭公湯同蔬菜勁夾啲菜滾完超級入味呢個套餐仲可以任飲象啤象啤麥味幾重酒精濃度都係5%左右真係飲左幾枝都唔怕醉除左haagen dazs雪糕任食仲有一條芒果糯米飯雪條條雪條真係有粒粒嘅糯米飯口感好特別仲幾有芒果味真係第一次食呢款雪條今餐嘅牛陣令我同媽咪都好驚喜真係食到超級滿足!
星期日同媽咪去元朗yoho mall行街
行到6點幾見肚餓就睇下有咩好食

見到牛陣出左個泰國主題嘅冬蔭公美鍋幾特別就冇諗咁多食左牛陣

一入坐就揀左冬蔭美鍋
先嚟侍應會用牛嘅脂肪起鍋
再將啲海鮮同泰式香料倒落去爆香
一陣之後就落預先準備好嘅冬蔭公湯
成個冬蔭公鍋就完成
自己有份調較香料嘅份量真係點飲都覺得好味!

套餐包左海鮮、豚肉、牛舌同牛肉可以任食

海鮮有蠔、元貝、墨魚
全部都好新鮮

條雪條真係有粒粒嘅糯米飯
口感好特別仲幾有芒果味
真係第一次食呢款雪條

今餐嘅牛陣令我同媽咪都好驚喜
真係食到超級滿足!
2018-09-24 281 浏览
聽聞牛陣新推出泰式火鍋,於是約定老婆一起去晚餐。1730 已經來到餐廳,已經坐滿食客,稍遲一點可能要等位。湯底是diy 的,先把配料放入鍋中,稍為炒一炒,再添加冬蔭功湯,一陣香氣撲鼻的冬蔭功味道散發出來。牛肉選了上級澳洲穀飼牛,牛味濃郁,輕灼幾下已經熟透。除了牛肉,牛舌味道也不錯,肉嫩滑口。豬肉肥瘦均勻,肉味香濃。海鮮有生蠔,帶子及魷魚,每款都很鮮味。自助區域有多款配料,蔬菜丸類一應俱全。醬料也是自助式,可自由配搭。雪糕是Haagen dazs,有四款口味肉類海鮮都可以追加的,加多幾碟牛肉,美味大滿足。芒果糯米飯雪條芒果味突出,還有粒粒糯米,煙韌得有咬口。
聽聞牛陣新推出泰式火鍋,於是約定老婆一起去晚餐。

1730 已經來到餐廳,已經坐滿食客,稍遲一點可能要等位。

牛肉選了上級澳洲穀飼牛,牛味濃郁,輕灼幾下已經熟透。

除了牛肉,牛舌味道也不錯,肉嫩滑口。

豬肉肥瘦均勻,肉味香濃。

海鮮有生蠔,帶子及魷魚,每款都很鮮味。

自助區域有多款配料,蔬菜丸類一應俱全。

醬料也是自助式,可自由配搭。

雪糕是Haagen dazs,有四款口味

肉類海鮮都可以追加的,加多幾碟牛肉,美味大滿足。

芒果糯米飯雪條
芒果味突出,還有粒粒糯米,煙韌得有咬口。

2018-09-20 249 浏览
好耐冇同媽咪行街食飯..今日去行左陣yoho mall順便再喺商場附近搵地方醫肚..最終去左牛陣因為見到佢最新出嘅冬陰公湯底好吸引先有個冬陰公材料逐樣炒香..之後再加埋個湯底跟住就可以開始食啦..當然一定要品嚐一下個湯底啦..果然係泰好味👍🏻本身個套餐就會跟啲海鮮..另外牛脷,牛肉,豚肉..食完可以同店員講追加! 切得好薄,吸收晒個湯底所以好入味🤤啲蔬菜類,菇類粉都類就係自己行出去攞嘅...款式都非常之多..飲品都係任飲..而且仲有泰啤!最後當然唔少得嘆番個雪糕啦!呢支雪條係芒果糯米飯雪條係點呢個泰式套餐會有嘅..正!

先有個冬陰公材料

逐樣炒香..

本身個套餐就會跟啲海鮮..

飲品都係任飲..而且仲有泰啤!

最後當然唔少得嘆番個雪糕啦!

呢支雪條係芒果糯米飯雪條係點呢個泰式套餐會有嘅..正!
2018-09-19
2018-09-15 321 浏览
今日嚟到元朗探朋友,打咗幾圈麻雀,我哋就梗係去搵野醫下肚啦,幾年冇入嚟元朗,元朗果然完全唔同晒,啲商場有新又好行,經過見到牛陣出咗國特色嘅冬陰公湯底,好似好新穎咁就入去試吓啦。啲湯料上枱喇,10分之多,首先要將佢放落個獲到炒兩炒,令到啲湯料爆香左,之後再放啲海鮮落去,跟住服務員就準備咗啲冬陰公湯俾你放落去個獲到,咁就成為咗一碗正宗嘅冬陰公湯啦,為食嘅我就梗係要飲返碗嚟試吓先啦。鍾意酸味嘅可以放多啲青檸。,辣唔辣任君選擇,鍾意辣嘅可以放多啲辣椒,唔鍾意辣嘅就可以唔放㗎。醬料都十分之多,而且乾淨整齊。牛肉,豬肉,牛脷,都係任叫任食架,肉質好爽,而且牛味又重,切到好薄,放落湯度滖一滖就食得,配上冬陰公湯底果然一流。其他嘅菜都好新鮮好豐富,菜類應有盡有,而且乾淨新鮮又整齊,令人眼前一亮。食完之後,仲可以享受返個甜品添,啲甜品都唔差架,有雪糕可以揀,最特別嘅係每人仲會送一支芒果糯米飯味嘅雪條,真係好有特色啊。

醬料都十分之多,而且乾淨整齊。
2018-09-11 275 浏览
今日同屋企人出咗嚟食飯,經過牛陣見到佢個泰式火鍋,竟然用冬陰公湯感覺好特別,阿媽話特別想食所以就入咗去啦。我地點左個澳洲上等牛餐。呢個台式火鍋好特別架,完全比你自己DIY,又有得玩又有得食。首先你要將啲油膏放落個獲到炒兩炒,跟住再放埋啲配菜,將佢爆香,跟住再放埋啲海鮮落去爆香佢,咁就可以到啲冬陰公湯落去㗎啦,等個湯滾左之後我就梗係唔好浪費飲咗一碗即製嘅冬陰公湯先啦,充滿泰式風味嘅冬陰公湯,酸酸地,最貼心嘅係佢俾咗啲辣椒仔你,辣唔辣任君選擇。之後嘅牛肉豬肉都係任食架,今次難得仲多咗有牛舌,肉類切得好薄,六滾兩滾就食得,牛肉好重牛嘅香味,而且脂肪均勻,牛舌就爽口彈牙,豬肉都好嫩滑嫁。志在區嘅配菜都好多選擇,而且好新鮮,配上個冬陰公湯底去打邊爐,真係好友泰式風味㗎。仲要連雪糕都係haagen dazs嫁到咗最後仲有甜品送,竟然係芒果糯米飯嘅雪條啊,嘩呢個泰國餐真係好有泰式風味喎,連甜品都做得咁特別。

仲要連雪糕都係haagen dazs嫁
2018-08-28 373 浏览
成日都同朋友和家人黎食牛陣,因為大家都喜愛牛陣的日式壽喜燒湯底,係其他火鍋店少有的湯底。我們今次選擇了$198的嚴選牛肉,這個價錢剛好可以包含飲品放題。牛是要向店員order的,而其他配料如丸類、蔬菜則是自己出去夾。打完邊爐仲有甜品環節☺️可以任食Haagen-Dazs雪糕。

2018-07-15
2018-08-22 425 浏览
看完早場,懶得回家煮午飯,索性快快找又平又抵食的午餐,吃完回家小睡。這種情況下,難得找到任食火鍋放題,不容錯過。午市放題有三個選擇:1. 60分鐘放題,只可選一盤肉類,其他配料及雪糕任食,沒有酒水提供;2. 60分鐘放題,任食肉類、配料及雪糕,包一罐飲品;3. 90分鐘放題,任食任飲。(當然價錢有貴有平,視乎肉類品質自行選擇。)今天的肉類有牛及豬; 配料有不同丸類、芝士腸、芝士豆腐丸、不同的菜類及菇類。湯底為日式清湯(其他的要加5-10元不等)午餐來說,這些價錢、限時及數量,放題來說: What do you expect. 只可說飽足滿腹。其他的都是次要了。
這種情況下,難得找到任食火鍋放題,不容錯過。
午市放題有三個選擇:
2. 60分鐘放題,任食肉類、配料及雪糕,包一罐飲品;
3. 90分鐘放題,任食任飲。
(當然價錢有貴有平,視乎肉類品質自行選擇。)
2018-08-22
  • H牌雪糕
  • 羽衣甘藍
  • 芝士豆腐
3K
2018-07-18 648 浏览
放假總是過得比較瘋狂,久未回港的阿爸前晚跟親戚門竹戰到天明,回家後又遇上狂風暴雨,沒啥好做就先睡了。下午才起床,天氣還是很不穩定,決定到商場解決午餐(已經是四點啦,該說是下午餐)。商場爆多人,所有食市都等位中,見牛陣不用等就來打個邊爐吧。原來午市有60分鐘的放題,選了肉只有一份的那款餐($69),午餐不用吃太多啦。坐低後就開始計時,60分鐘是有點趕,但足夠吃個飽了。湯底只可選清湯,亦不包飲品。哈哈,還沒拍照就已經把豆卜掉進去了。牛肉是普通美國牛,是肥了點,但呢個價錢無挑剔了。豚肉片更靚,不肥且嫩滑。自助bar裡的東東全部任食,正好食多一點蔬菜,呢個芽菜苗好新鮮。蟲草花,蓮藕片點少得。雜丸腸仔等,粒芝士魚腐好味喎。趕時間就梗係一次過淥哂佢地啦,仲有秋葵,羽衣廿藍等,超抵食呀,自己買都唔平,仲要洗喎。最後食埋哈根大師,是日有咖啡,焦糖,朱古力味,完滿。加埋一都唔使一百蚊個人,食到飽到上心口,正呀。

坐低後就開始計時,60分鐘是有點趕,但足夠吃個飽了。
牛肉是普通美國牛,是肥了點,但呢個價錢無挑剔了。
豚肉片更靚,不肥且嫩滑。
蟲草花,蓮藕片點少得。
雜丸腸仔等,粒芝士魚腐好味喎。
最後食埋哈根大師,是日有咖啡,焦糖,朱古力味,完滿。

加埋一都唔使一百蚊個人,食到飽到上心口,正呀。
2018-07-15
2018-06-19 532 浏览
一向食開牛涮鍋的我,今日係元朗落左車,見到有間牛陣而且魚用排隊,所以便入去試一試。飲品只有罐裝,不像牛涮鍋般有鮮橙汁,有點失望。但有一點牛陣比較好,就是可以選擇麻辣湯底,岩晒喜歡麻辣既朋友。牛肉質素普普通通的,而其他配料也不特別。

牛肉質素普普通通的,而其他配料也不特別。
2018-05-31 762 浏览
今日專程黎到Yoho Mall行街街,目標係某品牌嘅涼鞋,買左嘢出左血,喱個午餐要食得經濟啲<自我安慰中😂>路過見到牛字系列嘅火鍋店..... 望下價錢又幾合理喎,90分鐘,99/位,包一罐飲料 ,指定湯底-昆布清湯,👍🏻👍🏻,我喱啲甘鐘意任食,放題嘅人,緊係立刻入坐啦😂可能午餐關係啦,人唔多,好舒服店內職員非常熱情主動,環境都好乾淨企理👍🏻所有食材都好新鮮乾淨昆布清湯,味道帶點甜牛肉,黑毛豬肉片切得薄薄的,味道都幾好有兩款熱食,咖哩牛肉,關東煮前菜,涼拌雲耳茶,水自助重有一款甜點,豆腐花喱度有H字嘅雪糕,👍🏻👍🏻以喱個價錢,環境,食品已算一流👍🏻
可能午餐關係啦,人唔多,好舒服
店內職員非常熱情主動,環境都好乾淨企理👍🏻
所有食材都好新鮮乾淨

昆布清湯,味道帶點甜

牛肉,黑毛豬肉片
切得薄薄的,味道都幾好

有兩款熱食,咖哩牛肉,關東煮
前菜,涼拌雲耳
茶,水自助
重有一款甜點,豆腐花

喱度有H字嘅雪糕,👍🏻👍🏻

以喱個價錢,環境,食品已算一流👍🏻
2018-05-23
2018-05-28 315 浏览
第一次食日式自助火鍋, 點了個普通日本和牛, (HKD289/位, 要加一)湯底點了雞白湯, 入面真係有幾件雞的. 加了蘿蔔, 粟米 和虫草花 落去, 個湯底越滾越好味. 一來就俾個海鮮拼盤, 和牛, 豬肉, 牛舌, 海鮮拼盤的蝦, 蠔, 帶子, 都好鮮味.和牛望落有點肥, 但淥了之後又OK.豬肉, 牛舌都係薄切, 淥幾下就食得.到淥晒頭輪的肉類, 湯面已經有層油, 用來淥菜就一流, 特別係羽衣甘蓋.然後追加了和牛, 豬肉, 牛舌各一,  好快送來. 水準同頭輪的相約, 任夾的配料就係大路的丸, 豆腐, 菜, 較特別的係有羽衣甘藍 / 海帶 / 虫草花甜品係H雪糕, 但幾硬身, "畢"雪糕要花點力氣.環境 : OK啦, 冷氣OK, 但我們被編係坐在門口位, 都有點熱的.二人台OK大的, 但如果一次點了幾種肉的話,就會覺得無地方放嘢了.招呼 : 落單後都叫做快手送來的.價格 : 289加一, 出品算唔錯, 值得甘的價錢, 而且個湯底無乜味精, 食了之後唔覺口渴.
一來就俾個海鮮拼盤, 和牛, 豬肉, 牛舌,
海鮮拼盤的蝦, 蠔, 帶子, 都好鮮味.
和牛望落有點肥, 但淥了之後又OK.
豬肉, 牛舌都係薄切, 淥幾下就食得.
甜品係H雪糕, 但幾硬身, "畢"雪糕要花點力氣.

招呼 : 落單後都叫做快手送來的.
2018-05-11
2018-05-05 466 浏览
一早book左6位食牛陣(其中一位係B.B.),琴日兩個大仔先去攞位,我同其他家人隨後到,去到點知見到兩個仔坐緊張4人枱,我book5大1B.B. ,剩番兩個位我地3個人坐? 重有個B.B. 添,有個高級小小我唔知佢係咪經理嘅男職員對我地講「我諗住有位係B.B.黎 」就算係有個B.B. 都唔係比張4人枱我下話?!!佢竟然咁答我,之後隔離有張6人枱嘅顧客剛走,另一位普通職員立刻話轉枱比我,我心諗你唔轉比我,我即刻走啦! 離晒大譜!!!好啦!轉左6人枱後,開始食野,食到差唔多尾聲,先發現最底部嘅一碟豚肉,d肉色變紫有一點點添,我想影低時,剛巧頭先話幫我轉位嘅同事發現我猛咁望住啲肉,佢見唔對路就話換過俾我,我即時話唔使,重諗番頭先食咗其他嘅牛,都唔知有冇問題添!成晚食左等於冇食!埋單1,600 比起上次去另一間牛x ,人地好食好多,雖然係薄d,起碼叫左好多碟肥牛,抵番條數啦!呢間牛陣,我唔會再去!!
一早book左6位食牛陣

呢間牛陣,我唔會再去!!

2018-04-19 370 浏览
入到去坐底覺得好焗,我地個位偏入,無冷氣,開左風扇都無用。隔離枱又有人嗌交,又比個射燈曬住,又嘈又焗真係好暈,好難專心食野。我地叫左柚子鹽湯底,以為好清新,其實都係普通咸味,豬肉同牛肉都幾好味,食食下都叫左好多碟。啲丸類同菜要自己出去拎,菜方面有少見嘅羽衣甘藍,不過好苦唔啱我食,仲有秋葵都好少見,另外啲芋絲係一條條散修修咁,無扎住好難食。食物唔算多選擇但就幾特別,食到好飽。基本上無咩服務,環境一般又唔平,下次未必會再食。
2018-03-29
2018-01-28 835 浏览
我地夜晚9點幾10點去食,去前打電話去問左收幾點,距地話收11:30,食到11:00左右嘎時候,我地坐最入面,突然有個阿姐行入黎應該係想收臺然後黑口黑面甘好大聲對翻出面話:距仲係度食緊啊,好似話緊俾我地聽距要收臺甘咯,然後我個bb扭計喊,我只不過系bb車抱起我個bb,然後就有個男經理走埋黎冇啦啦話幫我推架bb車出去門口喔,甘姐系咩意思?真系超級趕客咯,係唔會在去食咯,sorry
2018-01-23 813 浏览
冬天就係打邊爐既季節,同BABA MAMA唔想煮,就成日去唔同地方打BINO~今次就揀左YOHO MALL既牛陣,我地都係第一次黎食去到見到原來佢推出左一個新湯底,叫冬戀美鍋雖然有少少貴,但見佢話湯底係自家制,D肉又高級D,就揀黎試下啦~店員介紹係濃厚雞白湯,佢又真係愈煲愈濃WOR~ 店員建議我地落肉前飲一碗先,真係好濃郁啊~同埋好大隻雞係入面可以食埋~ 佢地仲話女仔飲會美顏TIM~所以我都飲左2,3碗HAHA第一樣食既肉就係美人和牛,第一次食邊爐放題既牛肉係咁多雪花啊~一片片切得厚薄適中,雪花同肉既比例岩岩好可以話係入口即溶之後食左黑毛和牛肉同埋穀飼牛肉,牛肉都算靚既,但唔夠美人和牛咁入口即溶色水都差少少,真係有級數之分!係咁食肉都飽了~ 原來個餐包埋甜品,係一個水信玄餅一個透明既半圓型咁~ 落埋黑糖好好味~

今次就揀左YOHO MALL既牛陣,我地都係第一次黎食

去到見到原來佢推出左一個新湯底,叫冬戀美鍋

店員介紹係濃厚雞白湯,佢又真係愈煲愈濃WOR~

店員建議我地落肉前飲一碗先,真係好濃郁啊~

同埋好大隻雞係入面可以食埋~ 佢地仲話女仔飲會美顏TIM~

所以我都飲左2,3碗HAHA

一片片切得厚薄適中,雪花同肉既比例岩岩好

可以話係入口即溶

色水都差少少,真係有級數之分!

係咁食肉都飽了~ 原來個餐包埋甜品,係一個水信玄餅

一個透明既半圓型咁~ 落埋黑糖好好味~