2020-08-05 652 浏览
因为疫情嘅关系间舖头已经停咗一段时间,见佢终於开返即刻同朋友上嚟。一入门口觉得好似去咗另外一个世界咁。呢度环境唔错啲座位好阔,枱上面都有爱丽丝梦游仙境嘅摆设,每一张枱都影到靓相,唔似得另一间乾花cafe座位太逼根本好难影到靓相。估唔到不单只呢度环境靓,d 野食都咁好味😋▁▂▃▅▆▇✎【𝄞 忌廉黑松露杂菌意大利饭 𝄞】➥『 未上枱已经闻到厨房传出来震震嘅黑松露香味,第一啖已经食得出浓烈嘅黑松露香味,而且酒味好重,口感超正,十分好食😋,锺意食黑松露嘅朋友绝对不能错过!。』✔️▁▂▃▅▆▇✎【𝄞 香草芝士蕃茄虎虾意粉 𝄞】➥『食得出落左thyme 呢只香料去煮,佢同蕃茄味道相当夹,加上芝士味道满分。仲有不可不提只虎虾放喺意粉上面望落已经好吸引,食落仲好多膏添好正!』✔▁▂▃▅▆▇✎【𝄞 Mad Hatter 𝄞】➥『其实佢系matcha latte, 不过抹茶同预先打好嘅奶泡分开上,咁样饮嘅人可以照自己口味去调节奶嘅分量,锺意抺茶味重d 嘅可以落少d 奶,锺意奶味重d 嘅可以落多d 奶。』✔▁▂▃▅▆▇✎【𝄞 Hazelnut Latte 𝄞】➥『香浓幼滑唔太甜,而且榛子同咖啡嘅味道配合得恰到
✎【𝄞 忌廉黑松露杂菌意大利饭 𝄞】

✎【𝄞 香草芝士蕃茄虎虾意粉 𝄞】

✎【𝄞 Mad Hatter 𝄞】

✎【𝄞 Hazelnut Latte 𝄞】
➥『香浓幼滑唔太甜,而且榛子同咖啡嘅味道配合得恰到好处。』✔
2020-08-02
2020-09-21 0 浏览
爱丽丝梦游仙境主题cafe环境布置好缤纷星期五放工过黎都特别开心除左爱丽斯Cafe 仲会有韩星粉丝主题聚会韩粉们不妨过黎坐下华丽环境底下食物质素也是不错忌廉菠菜鸡肉意粉意粉混入大量菠菜 忌廉汁好适中唔会太creamy仲有轻微香草调味系清怡之选Peach Black Tea正常味大大杯 抵饮由於li 个系韩星晚餐所以有韩星小礼物送~
爱丽丝梦游仙境主题cafe

Peach Black Tea
正常味
大大杯 抵饮

由於li 个系韩星晚餐
所以有韩星小礼物送~
呢间cafe真系好靓呀🧡入到去好似去咗仙境咁,有幅打卡墙同闺蜜系秘密花园食个lunch都唔错💕#sohappy💕💖 今次试咗呢两款🤤🍅拿破仑香草鲜茄油青口意大利面超香浓蕃茄汁,系鲜蕃茄嘅味道!本来呢个系配蚬,但因为冇哂货,所以转咗青口!🍝辣炒带子意大利面好有油香!带子够弹牙,不过食落面几辣意大利面好有咬口👍🏻系我中意嘅质地🍹青柠碟豆花梳打超靓好梦幻嘅颜色!饮落好开胃🍸柚子梳打呢款有啲似韩国嘅柚子饮料,酸酸地够开胃🤩
呢间cafe真系好靓呀🧡
入到去好似去咗仙境咁,有幅打卡墙
同闺蜜系秘密花园食个lunch都唔错💕
#sohappy💕💖

今次试咗呢两款🤤
🍅拿破仑香草鲜茄油青口意大利面
超香浓蕃茄汁,系鲜蕃茄嘅味道!
本来呢个系配蚬,但因为冇哂货,所以转咗青口!

🍝辣炒带子意大利面
好有油香!带子够弹牙,不过食落面几辣
意大利面好有咬口👍🏻系我中意嘅质地

🍹青柠碟豆花梳打
超靓好梦幻嘅颜色!饮落好开胃
🍸柚子梳打
呢款有啲似韩国嘅柚子饮料,酸酸地够开胃🤩
2020-06-24 435 浏览
爱丽丝主题Cafe - Wonder Garden Cafe去日本韩国大家都会去好多靓靓主题cafe,净影相唔食都够玩个几钟,香港当然都有啦,不过好似呢间咁花心思同设计喺装饰上既小型cafe唔算好多,打卡位多到可以留好耐黎影,所以食物..….的确唔算系主打,野食正正常常又唔太贵,不过有d细碟,同埋d餐具非常少女梦幻,有时想净食下装潢,呢度都算系一个好选择,仲有最有特色嘅爱丽丝cup cake,用黎影相打卡系几好嘅,非常适合闰密上黎聚会。

2020-06-21 353 浏览
楼上舖唔算太大,整体装饰都几符合主题。 例如有一面绿植墙可以俾人影相 ,店主都好热心甘推介道具俾我地影相,有玫瑰花,兔耳头饰,连爱丽丝立体书都有 。 佢用嘅所有餐具都系爱丽丝主题,靓得黎满足到我地嘅少女心。 佢嘅餐单亦都改咗符合爱丽丝主题嘅名,例如要咗一个意大利饭,佢嘅名叫做 迷失森林 芦笋鸡胸烩意大利饭($112),可惜啲饭未煮透,食落有啲硬,唔够creamy同入味。另外仲要咗拿破仑香草鲜茄配虎虾意大利面($128)意粉放咗一只兔仔型饼, 卖相几靓,份量都算多,但系食落味道就冇咩惊喜,可以再重啲番茄味同香草味。 一顿饭点都要有甜品收结先完美,拣左荔枝软心慕斯蛋糕($56)。size比想像中细,虽然卖相几靓但系荔枝味唔系好觉。个慕斯有啲太实。 虽然食物质素同平时嘅楼上Cafe差唔多,但系装饰嚟讲算几靓同有心思,都几岩同朋友打卡聚一聚。

2020-06-07 377 浏览
又系食生日饭既good choice 🥴🥴呢间打卡cafe 位於油麻地 适合两三个女仔fd一齐黎食 生日饭一流既地方 因为成间餐厅都系围绕着爱丽丝梦游仙境既摆设 无论系装修 枱櫈 menu 野食都系爱丽丝梦游仙境😍全部都好girlish 好打卡able 😍重有一个conner 位有photo pops 比人影相🥴我哋两条友仔影左劲多呃like 相!!!我地叫左2人套餐 唔洗烦🥴全部野食都好好食!同埋好靓! 袖子虾沙律😋😋 三文鱼黑醋沙律😍睇下! d 碗碗碟碟叉匙羹都好靓!好似系黑松露杂菌阔条面好似仲有一个意大利饭但系我唔记得影相🤭 因为太饿了🤣🤣 总之都系好好食!!睇下一开门就入左爱丽丝梦游仙境咁!!😍黄店必需 文宣!! 又打卡able 价钱合理 野食好味 又系黄店!地理位置又方便 真系无理由唔去🤭🤣
又系食生日饭既good choice 🥴🥴

全部都好girlish 好打卡able 😍

重有一个conner 位有photo pops 比人影相🥴
我哋两条友仔影左劲多呃like 相!!!

我地叫左2人套餐 唔洗烦🥴
全部野食都好好食!同埋好靓!

袖子虾沙律😋😋

三文鱼黑醋沙律😍

睇下! d 碗碗碟碟叉匙羹都好靓!

好似系黑松露杂菌阔条面

睇下一开门就入左爱丽丝梦游仙境咁!!😍

黄店必需 文宣!!

又打卡able 价钱合理 野食好味
又系黄店!地理位置又方便
真系无理由唔去🤭🤣
2020-05-16 486 浏览
✨🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟✨早几日在网上见到有哩间餐厅,身为爱丽丝迷既我,必定要去过目一番。一入到去见到成间餐厅都好爱丽丝feel, 当然野食未到,相机必影一餐。每张台都有爱丽丝公仔同有关爱丽丝的公仔。野食方面,当然不是很好味,但未去到难食,蛋糕精美,好有心意。因我去个日得一个员工,服务员,厨房,接待都系佢,佢无对我哋发脾气之余,仲好好礼貌。(因为我哋自己都好烦)所以👍🏻👍🏻好在我哋去之前2日已在网上订台,因为去到之後已不接纳walk in。所以提提想去这餐厅食饭的每位,最好记得book台。☺️
✨🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟✨
2020-05-09
  • 爱丽丝杯子蛋糕
2020-04-13 492 浏览
一直想去的~爱丽丝秘密花园🏵️店内摆设相当认真♠️♥️♦️♣️店内装潢都是爱丽丝主题🎷连餐具都好有特色🍽️立即少女心爆发🍭必定可以满足相机食先嘅朋友📸 推荐拿破仑鲜茄虎虾意大利麫,香浓蕃茄味👍份量充足💗卖相吸引!
不嬲都好钟意Alice💙🤍估唔到油麻地会有间楼上cafe系用爱丽丝黎做主题🤤唔只装修摆设布局比尽心思整之外!餐牌去到野食都充满童话feel❣️❣️影相都有排影🙈嗰日系平日嘅teatime去,所以冇乜人,可以周围打卡🤤任影唔嬲🤩-女仔紧系钟意食甜品🙇🏻‍♀️望住个Menu真系款款都想嗌🥴呢到嘅野食野饮嘅定价都唔平...所以既然都系预左洗钱🤑就决定嗌个Tea set两个人share😚-嗰到有好多摆设比你拎黎影相🥰当然唔少得紧系有Alice❣️一去到就即刻霸住呢set野黎影🤣-跟set会配两杯野饮🍹可以喺menu到任拣!我哋就拣咗一杯水蜜桃草莓乳酪梳打同埋碟豆花青柠梳打😝前者系因为我同朋友两个都锺意饮所以拣嘅💗後者就系因为觉得影相颜色会靓啲先拣🙈-水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓呢杯梳打真系饮得出好浓嘅士多啤梨同埋水蜜桃味🤤佢下面底仲有好多果肉碎同埋应该系果酱🤭所以打完卡之後记住要搞混佢先好饮😝呢杯相对另一杯甜好多🤣不过我钟意❣️😋-碟豆花青柠梳打🍹一开始嗌系纯粹for影相~所以都冇expect佢会好惊喜好好味🙈但系好彩有嗌到呢杯梳打🤣(佢只味好fresh 不过有少少似漱口水🤭)因为其他野食都真系好!甜!食完之

水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓
碟豆花青柠梳打🍹
一开始嗌系纯粹for影相~所以都冇expect佢会好惊喜好好味🙈但系好彩有嗌到呢杯梳打🤣(佢只味好fresh 不过有少少似漱口水🤭)因为其他野食都真系好!甜!食完之後饮真系可以清清口腔🤭
水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓+碟豆花青柠梳打🍹

讲番野食先😝系咪觉得我地个tea set同其他人好唔同呢🤫多左件cake🥰事缘系嗰日原本set配嘅咸食有几款冇左,所以老板娘好好咁问我地想要多件cake定系拣多样小食😋咁当然最後决定拣多件cake😚
第一层🍽
当然有呢到嘅招牌Alice cupcake🧁
好可爱🤤系露底底嘅alice🙈单嗌一旧都要八十几蚊😖不过佢都真系好普通嘅cupcake...只系多左旧摆设🥴牛油味都浓嘅 但系真系太乾喇....
跟住仲有4粒macaroons😋
应该系因为冇左咸食所以由原本两粒变咗四粒😎每粒都唔同味❣️好有诚意😎um...但系好甜...不过食马卡龙就预左佢好甜🤪
最後有两块eat me曲奇🍪
佢冇乜牛油味...似普通嘅饼乾再加层糖霜🥴
第二层🍽
有两旧招牌嘅蛋糕🍰一旧系红心皇后的馅饼♥️(荔枝软心杂莓慕丝蛋糕)
佢中间有荔枝果馅,最底有层海绵蛋糕😚酸酸甜甜咁真系好好味😚不过佢冇一般嘅慕丝咁滑咁soft~比较实在有口感🙈
另一旧系疯帽匠的帽子🍫(朱古力焦糖苹果肉软芯慕丝蛋糕)
好rich嘅朱古力味!!中间仲有啲酸酸地嘅苹果肉🍎中和番好正❣️最钟意呢个甜品🤤
最後有两件芝士挞🧀
终於开始第一样咸食🤤个挞皮好脆!面头仲轻轻咁烧过!再加埋啲滑漏嘅cream cheese好有口感😚不过两啖就食晒☹️大旧啲就好🧐
最底嗰层🍽
首先讲埋最後一个咸食-烟三文鱼卷🌯
佢用两块好厚嘅烟三文鱼砌左朵玫瑰出黎🌹唔系讲笑!真系厚切!好足料!再衬埋块沙律菜🥰好吸睛😋
仲有两杯yogurt cup💜💛
一杯系蓝莓味一杯应该系香桃味!佢入面仲加咗好多谷物片😚好有早餐嘅感觉🤣
最後系雪糕杯🍨
呢个都好推介!!虽然都系普通嘅雪糕味~但系只杯好靓❣️同埋都有落心机去摆设😚佢有好大球薄荷朱古力味雪糕🍦上面仲淋左啲朱古力酱🤤最底用左好多燕麦片垫住🥰雪糕再捞埋脆卜卜嘅granola一齐食好味😋
Tea  Set🧁☕️

整体黎讲

真系纯粹for打卡嘅话我会比满分💯
但系讲味道嘅话,就真系唔算太惊喜~虽然有啲都几出色,但系每人都要二百几蚊,性价比真系有啲低🙈不过试一次又无妨😝❣️
2019-12-05
水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓+碟豆花青柠梳打🍹
  • 疯帽匠的帽子🍫
  • 水蜜桃草莓乳酪梳打🍑🍓
2020-01-08 584 浏览
有心思,布置,餐具餐碟都好靓好乾净。食物好食,叫左2人餐400几,有前菜X2,主菜X2,drinks X2, Alice cupcake + one other dessert. 前菜都好食,唔细碟,主菜意粉都几好食。最後Alice cupcake, Green tea latter好有心思。值得去!
2019-10-23 718 浏览
男朋友说要给惊喜我,原来是带我去了这一间Alice的食店,因为我本身很喜欢Alice,日本都很alice的食店,但已经有定心理准备,通常去这些食店都是食环境多过食质素,环境和它的装饰是特别的,饮品也很特别,如果喜欢alice都值得去一次!
2019-10-13 604 浏览
朋友在网上找到这家餐厅,订位後上到餐厅,环境是不错的,很适合打卡。店主礼貌尚可,但服务不能接受,我们六人点了五杯饮品,每人点了一款食物,点餐後上菜速度非常慢,一行六人所有食物上齐後已超过一小时,期间曾有催促,店主竟称忘记了其後亦没有道歉,饮品亦如是。等候及用餐期间留意到其他枱的客人亦偶有相似情况。食物、饮品味道不错,但不值此价钱。加上服务後,本身食物价钱已贵,更要收取加一服务费,与服务质素不成正比。没有与店主当面表示不满,但不会再光顾。
2019-09-25 580 浏览
店面的装修是用心的,每个角落也有不用的爱丽丝,而且更有拍照道具可以用接侍我们的是一位叔叔,没有出现其他食评中的女侍应,不过叔叔不太熟悉运作原本点了龙虾汤,不过唔知是市道不好或是平日关系,材料不足,改了忌廉粟米汤,可能会认为成本差太多了吧,不过那是厨师制别即制的隐藏单品,而且很足料美味食物的味道很好,份量也足够,不过也有同枱的人觉得不满意,每个人观点不同,也应该要尊重不过餐厅上菜真的是慢,由点菜到上晒我们点的东西要30-40分钟,如果好赶时间真的不要想来并不是便宜抵食的,但是好食的

并不是便宜抵食的,但是好食的
白皇后沙律
神秘镜之屋
辉煌日之空龙
2019-09-25
白皇后沙律
神秘镜之屋
辉煌日之空龙
2019-08-30 477 浏览
呢间用童话爱丽丝做主题嘅Cafe室内装潢陈设都超梦幻,窗边有乾花布置,似足喺童话国度墙上啤牌点缀《爱丽丝梦游仙境》呢部奇幻文学嘢饮我只拣咗第一个Alice,估计中伏程度唔高果然,真系唔中伏,因为........呢杯蓝色嘅饮品,只系忌廉沟鲜奶 呢碟Flimingo's Croquel即系鸳鸯鸡翼,有茄汁味/豉油味,份量唔算多另一碟系Jabberwocky on Frabious Day,即系拿破仑香草鲜茄意粉,蕃茄味正常都OKThe Duchess's Treasure Box即系牛肝菌蓝青口烩意大利饭,个意大利饭唔错,唔太硬,个汁唔会太浓太腻The Looking-Glass House即系手作卡邦尼海鲜意粉,Carbonara最易分辨厨师煮得好唔好Dessert Together有芝士挞&Macaron&蛋糕&雪糕因为帮朋友庆祝生日,所以事先预订咗写埋Happy Birthday不过,我觉得只啱打卡,公仔可以食得,但好难食-0-
呢间用童话爱丽丝做主题嘅Cafe
室内装潢陈设都超梦幻,窗边有乾花布置,似足喺童话国度
墙上啤牌点缀《爱丽丝梦游仙境》呢部奇幻文学
嘢饮我只拣咗第一个Alice,估计中伏程度唔高
果然,真系唔中伏,因为........
呢杯蓝色嘅饮品,只系忌廉沟鲜奶

Carbonara最易分辨厨师煮得好唔好

因为帮朋友庆祝生日,所以事先预订咗
写埋Happy Birthday
不过,我觉得只啱打卡,公仔可以食得,但好难食-0-
2019-08-25 1354 浏览
香港的主题餐厅并不多,可是现在愈来流行「打卡」,打卡的地方大多集中在室外,是偶尔商场和食店有一些特别的活动和主题,才能让客人尽情打卡。在油麻地有一间叫「爱丽丝秘密花园」的餐厅,在装潢上花了不少的心思,引来到不少人前来打卡呢。椅子都很可爱呢,有长颈鹿在椅背上,感觉真好。Tsum Tsum 的角色相信大家都不陌生了,桌子上有个类似英式下午茶的摆设,但不要误会,那是不能吃的,最下层还有数只可爱的兔子。女士们来到这里真有福,有大大个打卡位,一大片森林的布景,旁边其实还有一些道具给客人,例如是帽子、「魔法棒」、假花朵等等,好让客人打卡时更有进入爱丽丝梦游仙境的感觉。主题cafe的食物价钱都不便宜,意大利饭都要百多元,不过骤看餐牌的照片,碟子都很可爱,像个时钟。客人也可选择set menu中的一人套餐或二人套餐,我猜比较多人点的应该是二人套餐,有头盘、主菜和甜品。让我们先嚐一份「大磨菇的生活」吧!什麽是大磨菇的生活呢?原来是黑松露田园野菌意大利面,黑松露的味道说不上是十分明显,味道还是有的,野菌的数量尚可,但意粉感觉不够热,也没有足够的酱汁。「鱼佣人之花」即是飞鱼籽烟三文鱼烩意大利饭,这个菜式感觉

椅子都很可爱呢,有长颈鹿在椅背上,感觉真好。

大磨菇下的生活

「鱼佣人之花」即是飞鱼籽烟三文鱼烩意大利饭,这个菜式感觉上比上一个好了,烟三文鱼没有腥味,鲜味十足,只是意大利饭的忌廉汁有点儿缺乏,我个人喜欢吃飞鱼籽,所以整个配搭都算不错。
鱼佣人之花

红心形状的蛋糕,确实能令人着迷,这个「红心皇后的馅饼」是杂莓荔枝软心慕丝蛋糕,吃进口感觉很smooth,不过是药水味🤨杂莓的甜味很明显,但整体来说过甜。
红心皇后的馅饼

这个用来打卡确实是一流,样子非常像爱丽丝梦游仙境的魔法药水。「纸牌兵」即是水蜜桃草莓乳酸梳打,水蜜桃的味道比草莓明显得多,甜度适中,但其实没有真正的水蜜桃和草莓肉在底下,只有色素。
纸牌兵