2019-08-25 623 浏览
香港的主题餐厅并不多,可是现在愈来流行「打卡」,打卡的地方大多集中在室外,是偶尔商场和食店有一些特别的活动和主题,才能让客人尽情打卡。在油麻地有一间叫「爱丽丝秘密花园」的餐厅,在装潢上花了不少的心思,引来到不少人前来打卡呢。椅子都很可爱呢,有长颈鹿在椅背上,感觉真好。Tsum Tsum 的角色相信大家都不陌生了,桌子上有个类似英式下午茶的摆设,但不要误会,那是不能吃的,最下层还有数只可爱的兔子。女士们来到这里真有福,有大大个打卡位,一大片森林的布景,旁边其实还有一些道具给客人,例如是帽子、「魔法棒」、假花朵等等,好让客人打卡时更有进入爱丽丝梦游仙境的感觉。主题cafe的食物价钱都不便宜,意大利饭都要百多元,不过骤看餐牌的照片,碟子都很可爱,像个时钟。客人也可选择set menu中的一人套餐或二人套餐,我猜比较多人点的应该是二人套餐,有头盘、主菜和甜品。让我们先嚐一份「大磨菇的生活」吧!什麽是大磨菇的生活呢?原来是黑松露田园野菌意大利面,黑松露的味道说不上是十分明显,味道还是有的,野菌的数量尚可,但意粉感觉不够热,也没有足够的酱汁。「鱼佣人之花」即是飞鱼籽烟三文鱼烩意大利饭,这个菜式感觉

椅子都很可爱呢,有长颈鹿在椅背上,感觉真好。

大磨菇下的生活

「鱼佣人之花」即是飞鱼籽烟三文鱼烩意大利饭,这个菜式感觉上比上一个好了,烟三文鱼没有腥味,鲜味十足,只是意大利饭的忌廉汁有点儿缺乏,我个人喜欢吃飞鱼籽,所以整个配搭都算不错。
鱼佣人之花

红心形状的蛋糕,确实能令人着迷,这个「红心皇后的馅饼」是杂莓荔枝软心慕丝蛋糕,吃进口感觉很smooth,不过是药水味🤨杂莓的甜味很明显,但整体来说过甜。
红心皇后的馅饼

这个用来打卡确实是一流,样子非常像爱丽丝梦游仙境的魔法药水。「纸牌兵」即是水蜜桃草莓乳酸梳打,水蜜桃的味道比草莓明显得多,甜度适中,但其实没有真正的水蜜桃和草莓肉在底下,只有色素。
纸牌兵
2019-10-23 58 浏览
男朋友说要给惊喜我,原来是带我去了这一间Alice的食店,因为我本身很喜欢Alice,日本都很alice的食店,但已经有定心理准备,通常去这些食店都是食环境多过食质素,环境和它的装饰是特别的,饮品也很特别,如果喜欢alice都值得去一次!
2019-10-13 117 浏览
朋友在网上找到这家餐厅,订位後上到餐厅,环境是不错的,很适合打卡。店主礼貌尚可,但服务不能接受,我们六人点了五杯饮品,每人点了一款食物,点餐後上菜速度非常慢,一行六人所有食物上齐後已超过一小时,期间曾有催促,店主竟称忘记了其後亦没有道歉,饮品亦如是。等候及用餐期间留意到其他枱的客人亦偶有相似情况。食物、饮品味道不错,但不值此价钱。加上服务後,本身食物价钱已贵,更要收取加一服务费,与服务质素不成正比。没有与店主当面表示不满,但不会再光顾。
2019-09-25 219 浏览
店面的装修是用心的,每个角落也有不用的爱丽丝,而且更有拍照道具可以用接侍我们的是一位叔叔,没有出现其他食评中的女侍应,不过叔叔不太熟悉运作原本点了龙虾汤,不过唔知是市道不好或是平日关系,材料不足,改了忌廉粟米汤,可能会认为成本差太多了吧,不过那是厨师制别即制的隐藏单品,而且很足料美味食物的味道很好,份量也足够,不过也有同枱的人觉得不满意,每个人观点不同,也应该要尊重不过餐厅上菜真的是慢,由点菜到上晒我们点的东西要30-40分钟,如果好赶时间真的不要想来并不是便宜抵食的,但是好食的

并不是便宜抵食的,但是好食的
白皇后沙律
神秘镜之屋
辉煌日之空龙
2019-09-25
白皇后沙律
神秘镜之屋
辉煌日之空龙
2019-08-30 263 浏览
呢间用童话爱丽丝做主题嘅Cafe室内装潢陈设都超梦幻,窗边有乾花布置,似足喺童话国度墙上啤牌点缀《爱丽丝梦游仙境》呢部奇幻文学嘢饮我只拣咗第一个Alice,估计中伏程度唔高果然,真系唔中伏,因为........呢杯蓝色嘅饮品,只系忌廉沟鲜奶 呢碟Flimingo's Croquel即系鸳鸯鸡翼,有茄汁味/豉油味,份量唔算多另一碟系Jabberwocky on Frabious Day,即系拿破仑香草鲜茄意粉,蕃茄味正常都OKThe Duchess's Treasure Box即系牛肝菌蓝青口烩意大利饭,个意大利饭唔错,唔太硬,个汁唔会太浓太腻The Looking-Glass House即系手作卡邦尼海鲜意粉,Carbonara最易分辨厨师煮得好唔好Dessert Together有芝士挞&Macaron&蛋糕&雪糕因为帮朋友庆祝生日,所以事先预订咗写埋Happy Birthday不过,我觉得只啱打卡,公仔可以食得,但好难食-0-
呢间用童话爱丽丝做主题嘅Cafe
室内装潢陈设都超梦幻,窗边有乾花布置,似足喺童话国度
墙上啤牌点缀《爱丽丝梦游仙境》呢部奇幻文学
嘢饮我只拣咗第一个Alice,估计中伏程度唔高
果然,真系唔中伏,因为........
呢杯蓝色嘅饮品,只系忌廉沟鲜奶

Carbonara最易分辨厨师煮得好唔好

因为帮朋友庆祝生日,所以事先预订咗
写埋Happy Birthday
不过,我觉得只啱打卡,公仔可以食得,但好难食-0-
2019-07-03 546 浏览
两个女仔一早book左位就系想系呢度ff下自己系爱丽丝,佢个Tea set整得好靓啊我哋都影咗好耐先开始食,不过你就预咗一定唔饱㗎喇,黎到最主要都系为咗影相啦,打个卡朝圣下冇下次啦😋
2019-06-20 665 浏览
如果你系爱丽丝梦游仙境嘅Fans,呢间Cafe一定唔可以错过,原因系店内满是爱丽丝元素嘅装修摆设!好似森林系草绿色打卡墙、宫廷式枱櫈、立体故事书等,就连食物都系以故事内嘅人、事、物命名,不过食物味道只属一般,目的为打卡会好啲。大烈鸟打槌球Flamingo's Croquet($48)原来系秘制红黑鸳鸯鸡翼,两只韩式辣酱鸡翼拼两只酱油鸡翼,味道较一般。特伟兄弟Tweedledum n Tweedledee($78)系牛肉芝士迷你汉堡配鸡肉豆腐迷你汉堡,鸡肉较有弹性,相反牛肉较乾。辉煌日的空龙Tabberwocky on Frabjous Day($128),拿破仑香草鲜茄油虎虾意粉嘅味道唔错,但意粉Overcook,有啲太腍,虎虾属雪藏级数,系预期之内。

2019-06-11 453 浏览
今个月有个朋友仔o系澳洲返左黎香港,第一时间梗系要约出黎食个饭,Update 下大家近况啦。早排知道有间以爱丽丝为主题既 CAFE o系油麻地,之前一直未有机会去试,依家终於机会黎喇 - 飞云!真心无令我哋失望,一推开门就好似走入左爱丽丝既梦幻国度一样,朋友仔和我都好有惊喜,虽然地方唔算好大,但环境非常乾净,餐厅既布置亦好精致,细致到连每个座位既椅背都印有唔同既爱丽丝童话入面既角色出现,坐上去就好似每一秒都有佢哋从後紧抱住自己一样。而且仲有一幅主题草墙专为喜爱打卡、影相既你而设,有唔同款式既道具比大家去换唔同既造型影相,非常细心。我哋叫左「香浓鲜制紫薯牛角包」、「青芦荀鸡肉烩意大利饭」、「挪威三文鱼沙律配黄芥酱」、「纸牌兵」、「白皇后」。「香浓鲜制紫薯牛角包」 -  紫薯香浓软滑,牛角包非常松脆,酥皮层次突出。「青芦荀鸡肉烩意大利饭」 -  青芦荀新鲜爽脆,鸡肉嫩滑,意大利饭粒粒分明,牛油及鲜奶味好出。「挪威三文鱼沙律配黄芥酱」 -  三文鱼新鲜啖啖肉,沙律菜新鲜清甜,配黄芥酱非常开胃。「纸牌兵」-  忌廉梳打味比较出,夏天饮够晒醒神。「白皇后」-  乳酸味比较浓,岩晒小朋友饮。

「纸牌兵」-  忌廉梳打味比较出,夏天饮够晒醒神。

「白皇后」-  乳酸味比较浓,岩晒小朋友饮。
2019-05-10
  • 香浓鲜制紫薯牛角包
  • 青芦荀鸡肉烩意大利饭
  • 挪威三文鱼沙律配黄芥酱
  • 纸牌兵
  • 白皇后
2019-03-31 1001 浏览
有个fd系openrice睇到呢间野,觉得布置靓所以黎左。当日系同朋友补庆祝生日,所以买左蛋糕去。我一去到既时候已经拎住个点左蜡烛既蛋糕入去。生日歌都未唱,佢已经过左黎同我地讲要收切饼费。又冇要佢帮我雪蛋糕/切蛋糕/播生日歌,就收左$100切饼费。都算啦,少事。成场有5-6张空枱,得两枱人(包括我个枱),都知伏伏地。睇个menu,睇左几次都唔知有乜岩食,选择已经唔多。两个人既set lunch成500蚊,都唔知佢贵在边到。啲野食黎到,份量已经少到系平时正常餐既四份一,味道仲要系极一般。杯野饮贵过starbucks, 但份量又系少到得grande既一半(青柠梳打)。个意大利饭都几搞笑。明明系两个唔同既饭(黑松灵vs三文鱼),个饭既味基本上系一样,只不过多左啲鱼子。无可否认,个布置系靓既,为打卡可以黎既。但想成班朋友过去挽card game啊食野倾计既,就算啦。
有个fd系openrice睇到呢间野,觉得布置靓所以黎左。
成场有5-6张空枱,得两枱人(包括我个枱),都知伏伏地。
2019-03-28 679 浏览
唔好去啦。又贵又唔好食,就算为打卡既一啲都唔值。佢唔多枱,目测5-6张,每张都有啲装饰品,其实睇得出佢地一开始系有心做,但野食既价钱同质素真系好差。当初纯粹想搵间靓靓地既cafe同朋友坐下,系冇睇评语既情况下就黎左,野饮细杯都算,服务态度又唔好,好多人(唔知系纯粹上去朋友度坐定点)坐晒系度,但得一个人做野,有客影相个阵又唔避开,叫个意大利饭,佢好似用普通饭加罐头汤咁……个toilet 又唔乾净就咁一个意粉一个饭一个沙律4杯野饮就57x几蚊。。。唔好去啦。唔好晒钱

玫瑰蜜
菠菜汁长通粉
2019-03-13 489 浏览
Dessert Together 有macaroon,雪糕球,cheesecake,是日蛋糕卖相一流,打卡岩晒macaroon唔会好甜,柠檬味都算香雪糕球系mint chocolate尼到时有少少溶cheesecake的味好怪,唔系用creamcheese是日蛋糕应该系raspberry mousse,raspberry味都算重,个mousse好soft,成个cake唔会好甜飞鱼籽烟三文鱼烩意大利饭 Risotto的份量多,烟三文鱼有两卷,靓risotto偏软身,但又未至於一pat,好creamy,好香蓝忌廉沟鲜奶 闻落有D臭,但饮落又淡淡地冇咩味,完全唔似忌廉沟鲜奶$52.....好似用$52买支水,贵唔贵就见人见智下次唔会再叫

Dessert Together
有macaroon,雪糕球,cheesecake,是日蛋糕
卖相一流,打卡岩晒
macaroon唔会好甜,柠檬味都算香
雪糕球系mint chocolate尼到时有少少溶
cheesecake的味好怪,唔系用creamcheese

飞鱼籽烟三文鱼烩意大利饭
Risotto的份量多,烟三文鱼有两卷,靓

蓝忌廉沟鲜奶
闻落有D臭,但饮落又淡淡地冇咩味,完全唔似忌廉沟鲜奶
$52.....好似用$52买支水,贵唔贵就见人见智
下次唔会再叫

2019-02-24 508 浏览
一向中意爱丽丝梦游仙境~之前知道日本有好多呢类型既cafe不过原来连旺角原来有!马上约朋友一试~呢间用爱丽丝做主题既cafe,不过其实位置唔大,要影相最好避开星期六日啦~一入门口就有呢面森林feel墙身影相,好难得先等到佢无人台面上有好多关於爱丽丝既饰物同书比你当道具不过其实张台比较细同窄,摆咁多装饰野其实都几阻订🤣食物卖相唔错,不过食物质素就一般🙈比较有心思系佢既碗碗碟碟都好精致连flamingo都有~超可爱!可惜餐厅比较细,唔算多影相位置同埋台与台之间距离好近,同朋友倾计唔自在不是太推荐~
一向中意爱丽丝梦游仙境~之前知道日本有好多呢类型既cafe

不过原来连旺角原来有!马上约朋友一试~

一入门口就有呢面森林feel墙身影相,好难得先等到佢无人

台面上有好多关於爱丽丝既饰物同书比你当道具

不过其实张台比较细同窄,摆咁多装饰野其实都几阻订🤣

食物卖相唔错,不过食物质素就一般🙈
比较有心思系佢既碗碗碟碟都好精致

连flamingo都有~超可爱!

可惜餐厅比较细,唔算多影相位置

同埋台与台之间距离好近,同朋友倾计唔自在

不是太推荐~
香港已经好少主题餐厅,难得上网见到呢间以爱丽丝为主题嘅楼上cafe,抱住可以打下咭、食环境嘅心态去试下。餐厅由推门开始已经有一种进入咗花园嘅感觉,装潢都尽量配合爱丽丝嘅主题,由於我系夜晚去,灯光偏暗,唔太重童话感觉,多返少少灯光会好啲。我哋叫咗个二人餐 $428,可以多啲野拣,包括:头盘两份、主菜两份、是日甜品一款、爱丽丝杯子蛋糕一个同餐饮两杯。食物整体一般,仍有进步空间。服务态度方面就真系如网上大家一致评论一样:态度很差,由落单到埋单,服务员完全系有种唔想理你嘅态度去应你,每一枱客人都系咁对待。🔹 特伟兄弟孖宝 (牛肉芝士迷你汉堡 + 鸡肉豆腐迷你汉堡)黑色汉堡系牛肉芝士迷你汉堡,而另一个就系鸡肉豆腐迷你汉堡。汉堡包本身较乾身,而中间嘅馅虽然外层都有少少乾,但咬落去都有啲肉汁,可接受。仲附有炸薯条,呢款系似直身版炸薯圈,好香口。🔹 大烈鸟打槌球 (秘制红黑鸳鸯鸡翼)秘制红黑鸳鸯鸡翼分别系醋味同BBQ味,个人喜欢BBQ口味,因为大众化少少,而醋味略嫌太酸,有点似糖醋排骨味😂🔹 神秘镜中屋 (手作卡邦尼海鲜意大利面)虽然海鲜款式比较少,得青口同虾,但份量都多,配上蘑菇同烟肉,成碟意大利面

🔹 大烈鸟打槌球 (秘制红黑鸳鸯鸡翼)

🔹 神秘镜中屋 (手作卡邦尼海鲜意大利面)

虽然海鲜款式比较少,得青口同虾,但份量都多,配上蘑菇同烟肉,成碟意大利面都几丰富。而且汁份量适中,卡邦尼酱唔会太腻。

🔹 公爵夫人的宝盒 (野牛肝菌蓝青口烩意大利饭)

意大利饭易入口,汁调得不错,而且青口都算新鲜,不过食到一半就发现好多青口壳碎系饭入面,要好小心食,如果唔系好易介损咀🙈

🔹 是日甜品 - 马卡龙 & 爱丽丝杯子蛋糕

马卡龙唔算太甜,都OK。爱丽丝杯子蛋糕个造型几靓,系掉转咗嘅Alice,哈哈!当然我哋只食下层嘅朱古力蛋糕,都几软熟,唔会好甜。

🔹 时光怪客 (冻巨峰提子梳打) & 白皇后 (冻水蜜桃乳酸梳打)

饮品樽身挂住 "drink me",配合返故事主题,虽然饮品颜色好吸引,但饮落好淡口,水嘅比例仲多过巨峰味道,有点失望。

📍爱丽丝的秘密花园
油麻地弥敦道577号高氏大楼6楼B号舖

环境分数:4.5/10
食物分数:5/10
Encore分数:2/10
2019-02-10 351 浏览
平日不写评语,唔好的餐厅最多唔再去,但呢间真系要破例,等人知何其差劲唔好中伏。呢度唔系讲服务态度而系讲你欠了个待应几多,比Menu 系施舍你,黄金时段我们一台客浪费待应打机时间,所以Menu食物同埋单全用劈落枱有得我们吃要感恩,廉价快餐赶你走享受几难找但呢度绝对做到有声有色,食物好一般但价钱略贵,本想叫几样试看什麽好味再叫,但好唔抵食所以求其食完去第二度好过😒其实呢间餐厅系唔想做生意的,我们很明白了,呢度坐1分钟都觉得自己系度作贱自己一行五人快快食完走都走唔切,真系第一次想火速离开,真系无乜事唔好打搅这餐厅,人地系想关门大吉,大家唔好再左佢地了
2019-02-09
2019-01-28 269 浏览
叫了一个蘑菇意粉,味道是非常普通。这个价钱真的宁愿吃别的。而且虽然吃过其他cafe,份量也是偏少,不过还是希望可以多一点意粉。餐厅环境非常安静,装潢摆设都非常符合主题,看得出来餐厅主人是有用心的。餐牌上的食物如果可以更多款式会更好。算了一下觉得叫set也不会便宜很多,只是多了个汤/沙绿,更划算的set可能会比较吸引。饮品的款式还是挺多的,不过太贵也没有尝试。整体来讲,如果只是求一个地方坐下聊天,还是不错的,可是应该不会再光顾。

2019-01-23