2018-05-30
成日夜晚收工嘅時候宵夜特別想食車仔麵,跟住電車路呢間車仔麵檔已經開咗一段時間,平時見佢生意都唔錯,之前都食過,今晚再試吓佢。餐廳冇室內座位,只有喺餐廳外面擺咗幾張枱,如果怕天氣太熱,咁就奉勸大家都係買外賣好啲。因為當日夜晚唔算太熱我都頂得順,所以就選擇左留喺餐廳食。餐廳嘅食物選擇都算多,除咗有一般車仔麵會食到嘅選擇(豬紅蘿白個d),仲會有一啲特別嘅選擇(紅燒豬蹄筋,芝士海鮮豆腐丸等等)。揀咗小辣嘅湯底,似係普通腩汁加左辣椒油,不過個辣椒幾香食落都幾好食。叫咗 蘿蔔、豬軟骨、芝士海鮮豆腐丸、紅燒豬蹄筋。啲餸都幾多一啲都唔孤寒,蘿蔔炆得好入味好淋,豬軟骨啲肉都滑身,而且個軟骨位都有d咬口,芝士豆腐丸味道冇咩特別,不過呢隻丸出面好小見,可以一試。到紅燒豬蹄筋,份量都比得幾多,第一次食豬蹄筋,口感好滑,煙煙韌韌,有d位幾爽口,都幾特別。不過唯一嘅缺點就係放咗喺湯入邊之後會沖淡咗個味,略為唔夠鹹。不過呢一間車仔麵好有心,需要炸嘅食材,佢會翻炸左先會上菜,就算齋都會,加埋甜酸汁,熱辣辣特別好食。值得一讚。
叫咗 蘿蔔、豬軟骨、芝士海鮮豆腐丸、紅燒豬蹄筋。