2023-05-11 28 浏览
餐廳以恐龍為主題 善用霓虹燈 燈牌 掛畫等等 玩味感十足 🦖加上座位寬落 感覺好舒服放鬆🏝️蟹蟹蟹!蟹膏蟹籽燴飯🦀 $168賣相精緻 用料實在 大份滿足🤩用料包括蟹肉蟹膏蟹籽 口感豐富 啖啖蟹肉好creamy 唔會漏 少少香草吊味性價比嚟講都算高!👍🏻免治軟骨雞肉棒伴日本生雞蛋🐓 兩串 $78雞肉肉質鬆軟 混合軟骨 好有嚼勁加上芝麻香 蘸日本生雞蛋醬油 咸淡到位 🥚腐皮壽司🍣腐皮厚而不爛 同toppings好平衡 黑松露帶子 $38帶子鮮甜嫩滑 黑松露令感道昇華😇炙燒洋蔥忌廉帶子 $36微微嘅忌廉味 配上細細塊青檸消滯解膩😉明太子芝士蛋黃三文魚 $36咸甜得宜 三文魚切得大大粒 好有口感😝辣味三文魚 $35辣味偏甜甜地 不過不失😙蔥吞拿魚拖羅蓉 $35 拖蘿蓉好綿滑 吞拿魚都好新鮮🤤芝士蟹籽厚燒玉子 $29豐厚嘅玉子每一啖都有重重嘅蛋香 火炙面 沙律醬+蟹籽 冇得輸😽深藏不露嘅芝士底 簡直係味覺嘅享受🧀Overall野食全部都好滿意 值得一試😋

加上座位寬落 感覺好舒服放鬆🏝️

火炙面 沙律醬+蟹籽 冇得輸😽
深藏不露嘅芝士底 簡直係味覺嘅享受🧀

Overall野食全部都好滿意 值得一試😋

2023-05-11 20 浏览
👈🏻為食龍#japjapjap_中環#japjapjap_日本菜腐皮壽司黑松露帶子 $38係鮮甜可口嘅帶子上面鋪上黑松露🤩邪惡嘅口感包圍住整個口腔久久縈繞不散蟹膏甜蝦 $36蝦隻新鮮而清新嘅味道不斷游走😙加上蟹膏綠葉般嘅扶持驚豔而不失霸氣柚子胡椒油甘魚蓉 $30柚子風味獨特☺️氣味清爽完全中和左油甘魚嘅油膩感其鮮味因而提升到另一個境界柚子左口魚 $35微微炙燒過嘅左口魚🥳魚油香十足 入口即溶加上柚子汁 蔥花同埋芝麻令魚嘅香味更昇華牛油蒜香赤蝦 $36牛油蒜香味極濃郁🥰赤蝦大大隻 啖啖肉而且鮮味十足明太子芝士蛋黃三文魚 $36咸咸香香嘅明太子配上肥美嘅三文魚🥰用埋蛋黃醬令到三文魚更加嫩超級正吖明太子雞肉軟骨棒伴日本生雞蛋 $78免治雞肉軟骨口感豐富😚沾上蛋味濃郁嘅日本生雞蛋整體入口更更順滑仲成功為雞軟骨增添一份蛋香避風塘單骨雞翼 $79避風塘風味嘅單骨雞翼辣辣地好易入口😚份量大小非常適中單骨能令雞翼嘅香味沉澱得更佳持續得更耐牛油楓糖麻薯窩夫 $138一上枱就聞到好香嘅牛油香😝窩夫好鬆軟 加埋麻薯喺入面更有口感配上一球黑芝麻雪糕仲有藍莓紅莓加cream非常邪惡奶蓋白玉烏龍 $66面頭有微微炙
👈🏻為食龍

📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟

餐廳名:為食龍
地點:中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓
⏰:Mon-Sun 12:00-22:00

#foodiejapjapjap #hkfoodie #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #hongkong #chill #hklifestyle #globaleats #foodiesinternationalchat #香港美食 #香港美食日記 #香港好去處 #相機食先 #foodiegram #食好西#hkrestaurant #一路食一路post #中環美食 #中環好去處 #日本菜 #hkcafe #cafehopping #打卡 #打卡cafe
#fatchubelly中環📍為食龍 (中環)今次去咗一間環境好靚而且好啱打卡嘅餐廳📸而且餐廳可以飲酒🍻好啱一大班人去傾偈,放鬆吓💥腐皮壽司(辣味三文魚,明太子芝士蛋黃醬三文魚,柚子左口魚,炙燒洋蔥忌廉帶子)$35-$36腐皮壽司一上枱外型好靚💕腐皮甜甜地而且壽司飯軟硬適中另外唔會太酸再加埋各種配料味道好特別個人比較鍾意帶子壽司👍帶子幾厚肉而且好鮮甜另外辣味三文魚都好惹味🔥但辣味温和啖啖三文魚好正💥牛油果沙律 $108沙律份量好多而且蔬菜都新鮮😍配搭上酸酸甜甜嘅醬汁食落好開胃如果牛油果可以熟多少少會更加好💥鹽燒三文魚頭 $72呢一個大推💯CP值好高三文魚頭份量好多而且好重油香另外生熟程度亦都掌握得好好唔會過熟點埋沙律醬一齊食又可以中和三文魚嘅油膩感😝係食過數一數二好食嘅三文魚頭💥豐之秋柚子酒 $88柚子酒酒感幾重🥂而且柚子味都好突出一入口係柚子嘅甜味之後會有少少甘甘地嘅味道整體味道不過不失😆為食龍 (中環)中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkr
#fatchubelly中環

📍為食龍 (中環)

今次去咗一間環境好靚
而且好啱打卡嘅餐廳📸
而且餐廳可以飲酒🍻
好啱一大班人去傾偈,放鬆吓

腐皮壽司一上枱外型好靚💕

而且柚子味都好突出
一入口係柚子嘅甜味
之後會有少少甘甘地嘅味道
整體味道不過不失😆

為食龍 (中環)
中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#中環美食#中環#壽司#fusion#日本菜
2023-05-07 88 浏览
腐皮壽司炙燒北寄貝沙律炙燒蟹膏厚燒玉子⭐️推介⭐️鍾意食蟹膏嘅一定大愛,蟹膏份量好多配上玉子燒同沙律醬炙燒蟹沙律辣味三文魚炙燒洋蔥忌廉帶子蟹膏甜蝦⭐️推介⭐️蟹膏嘅味道配上新鮮爽甜嘅甜蝦牛油蒜香赤蝦⭐️推介⭐️配上沙律醬牛油蒜香,將大大隻嘅赤蝦鮮味更加提升柚子左口魚⭐️推介⭐️左口魚邊充滿油份,入口充滿油脂,配上柚子汁解膩炙燒沙律甜蝦所有腐皮壽司都大大件,上面嘅料都好多特色卷物邁阿密女郎(微辣吞拿魚拖羅茸)每一件上邊都加上大大舊嘅呑拿魚茸同蟹籽,壽司飯上加上黑白芝麻,口感豐富蟹蟹蟹!!蟹膏蟹籽燴飯⭐️推介⭐️呢個燴飯每一啖都食到蟹籽,脆卜卜,口感豐富炸物拼盤有吉列炸蝦、水牛城雞翼、夏威夷BBQ薯條蒜香醬油炸雞香脆可口,配上啤酒,正雞軟骨餃子日式炸豆腐枝豆螢光魷魚牛蒡漬Sapporo📍為食龍 (中環)中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓人均消費:$500-600食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️
炙燒北寄貝沙律
炙燒蟹膏厚燒玉子⭐️推介⭐️
鍾意食蟹膏嘅一定大愛,蟹膏份量好多配上玉子燒同沙律醬
炙燒蟹沙律
辣味三文魚
炙燒洋蔥忌廉帶子
蟹膏甜蝦⭐️推介⭐️
蟹膏嘅味道配上新鮮爽甜嘅甜蝦
牛油蒜香赤蝦⭐️推介⭐️
配上沙律醬牛油蒜香,將大大隻嘅赤蝦鮮味更加提升
柚子左口魚⭐️推介⭐️
左口魚邊充滿油份,入口充滿油脂,配上柚子汁解膩
炙燒沙律甜蝦

所有腐皮壽司都大大件,上面嘅料都好多

特色卷物
邁阿密女郎(微辣吞拿魚拖羅茸)

蟹蟹蟹!!蟹膏蟹籽燴飯⭐️推介⭐️
呢個燴飯每一啖都食到蟹籽,脆卜卜,口感豐富
炸物拼盤
有吉列炸蝦、水牛城雞翼、夏威夷BBQ薯條
蒜香醬油炸雞
香脆可口,配上啤酒,正
雞軟骨餃子
日式炸豆腐
枝豆
螢光魷魚
牛蒡漬
Sapporo

📍為食龍 (中環)

人均消費:$500-600
蟹膏蟹籽燴飯
邁阿密女郎
蟹膏蟹籽燴飯
2023-05-06 32 浏览
為食龍 味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)🌤腐皮御饍 +☀️迷你吞拿魚腩茸卷 (lunch set)$178A) 蟹膏三文魚籽|和風汁帶子|炙燒蟹沙律|✅明太子厚燒玉子|✅柚子左口魚B) ✅明太子芝士蛋黃三文魚|蔥吞京魚拖羅蓉|柚子胡椒油甘魚蓉|炙燒北寄貝沙律|✅蟹膏厚燒玉子(✅果啲係我自己比較中意既🙈👀)整體來說,腐皮超級甜,咁樣有好有唔好啦👉🏻👉🏻我自己比較鍾意甜食,所以第一啖係覺得甜甜地幾好,但之後越食越甜🥲有啲搶左啲主角既風頭🥲and 個價位都幾高🥹厚燒玉子好有驚喜😙有芝士👀中意😆吞拿魚腩茸都好滑😗其他就冇乜記憶點🌝同埋呢~我1點食尼個當lunch,ard 4點就肚餓😳(我係咪太大食啦🫠)❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow me~話比我知你有睇,比啲動力我 ❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
為食龍

[A]腐皮御饍 +迷你吞拿魚腩茸卷

[B]腐皮御饍 +迷你吞拿魚腩茸卷

(✅果啲係我自己比較中意既🙈👀)

厚燒玉子好有驚喜😙有芝士👀中意😆
吞拿魚腩茸都好滑😗其他就冇乜記憶點🌝
同埋呢~
我1點食尼個當lunch,ard 4點就肚餓😳
(我係咪太大食啦🫠)

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
2023-05-04 36 浏览
🔸炙燒左口魚蟹膏丼 $208左口魚輕輕火炙過,逼出左口魚嘅油脂香味左口魚好厚身,大塊燒得好香,好多魚油,入口即融🤤蟹膏好Creamy飯底係凍嘅,係醋飯,就算唔撈豉油都好食 飯灑上少少黑芝麻,蔥花同埋紫菜 味道:8/10性價比:6/10🔸蔥吞拿魚拖羅蓉 $35口感比較似吞拿魚赤身食落甘味突出,唔腥底下嘅腐皮壽司甜甜地,幾好食 唔使點豉油都好食 味道:7/10性價比:6/10🔸柚子左口魚 $35 柚子味唔算突出左口魚入口即溶🥰油脂味好突出 面頭灑上少少芝麻味道:7/10性價比:6/10▪️Bea Bea Bi-Ru 啤酒(為食龍限定) $88🔹環境:餐廳座位主要喺樓上,要有行樓梯嘅心理準備🤣座位闊落,二人/四人枱為主 亦有幾張五人高身枱 餐廳有提供酒類飲品幾適合約一班朋友/同事一齊食飯😚🗣另須加一服務費-人均消費:~$200-整體味道:7/10性價比:6/10-#Hungry Dino📍中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓
🔸炙燒左口魚蟹膏丼 $208
左口魚輕輕火炙過,逼出左口魚嘅油脂香味
左口魚好厚身,大塊
燒得好香,好多魚油,入口即融🤤
蟹膏好Creamy
飯底係凍嘅,係醋飯,就算唔撈豉油都好食
飯灑上少少黑芝麻,蔥花同埋紫菜
味道:8/10

🔸蔥吞拿魚拖羅蓉 $35
口感比較似吞拿魚赤身
食落甘味突出,唔腥
底下嘅腐皮壽司甜甜地,幾好食
唔使點豉油都好食

面頭灑上少少芝麻
味道:7/10

▪️Bea Bea Bi-Ru 啤酒(為食龍限定) $88

🔹環境:
餐廳座位主要喺樓上,要有行樓梯嘅心理準備🤣
座位闊落,二人/四人枱為主
亦有幾張五人高身枱
餐廳有提供酒類飲品
幾適合約一班朋友/同事一齊食飯😚

🗣另須加一服務費

人均消費:~$200
整體味道:7/10
#Hungry Dino
📍中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓
想食呢間為食龍好耐啦❣️聽講佢地嘅腐皮壽司整到出神入化🥰今次一次過叫咗幾款口味😛每一件都大大件又爆曬餡,未食已經覺得好吸引✨辣味三文魚粒粒三文魚厚切啖啖肉,辣辣地幾惹味😋柚子左口魚炙燒過嘅左口魚魚油甘香,加左柚子醬汁好清新😋黑松露帶子厚肉嘅帶子嫩滑又鮮甜!除咗個面有黑松露之外,入邊飯都有啲,黑松露控必叫😋芝士蟹籽厚燒玉子玉子蛋味香濃,芝士同雞蛋永遠都係絕配!蟹籽份量都好多,咬落好過癮😋蟹膏甜蝦蟹膏香滑濃郁,甜蝦爽口彈牙,如果再大隻啲就更好😋蜜糖芥末炸雞炸雞外脆內軟,入邊超級Juicy😋表面沾滿晒蜜糖芥末醬汁🤩炸雞梗係要配啤酒啦,專登嗌左杯相對清爽嘅Asahi🍺為食龍 (中環)中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓
想食呢間為食龍好耐啦❣️

聽講佢地嘅腐皮壽司整到出神入化🥰

今次一次過叫咗幾款口味😛

每一件都大大件又爆曬餡,未食已經覺得好吸引✨

辣味三文魚
粒粒三文魚厚切啖啖肉,辣辣地幾惹味😋

柚子左口魚
炙燒過嘅左口魚魚油甘香,加左柚子醬汁好清新😋

黑松露帶子
厚肉嘅帶子嫩滑又鮮甜!
除咗個面有黑松露之外,入邊飯都有啲,黑松露控必叫😋

芝士蟹籽厚燒玉子

玉子蛋味香濃,芝士同雞蛋永遠都係絕配!
蟹籽份量都好多,咬落好過癮😋

蟹膏甜蝦

蟹膏香滑濃郁,甜蝦爽口彈牙,如果再大隻啲就更好😋

蜜糖芥末炸雞

炸雞外脆內軟,入邊超級Juicy😋
表面沾滿晒蜜糖芥末醬汁🤩

炸雞梗係要配啤酒啦,專登嗌左杯相對清爽嘅Asahi🍺

為食龍 (中環)

• 芝士蟹籽厚燒玉子
  • 柚子左口魚
  • 黑松露帶子
  • 蟹膏甜蝦
  • 蜜糖芥末炸雞
  • Asahi
晚市開6:00pmBook位Book左6:00pm咁就準時入門口。唔知個店鋪係有結界定點?準時入到鋪,未有人影都唔緊要,都係差少少可能6:01/6:02咁啦點知企左陣,先有位男士話未夠鐘開門然後就消失左🙄對一對錶,都巳經6:02,仲未開?咁book左6:00係做乜?然後轉個頭先再行岀𠼝用電腦對booking呢part感覺有啲差上到樓上,有2位姐姐負責Serve 態度極好,成餐飯都食得好開心!!印象先冇咁差
晚市開6:00pm
Book位Book左6:00pm
咁就準時入門口。

唔知個店鋪係有結界定點?
準時入到鋪,未有人影
都唔緊要,都係差少少
可能6:01/6:02咁啦
點知企左陣,先有位男士話未夠鐘開門
然後就消失左🙄
對一對錶,都巳經6:02,仲未開?
咁book左6:00係做乜?
然後轉個頭先再行岀𠼝用電腦對booking
呢part感覺有啲差

上到樓上,有2位姐姐負責Serve
態度極好,成餐飯都食得好開心!!
印象先冇咁差

水晶沙律
脆脆芝士蛋糕
庆祝纪念
生日
水晶沙律
脆脆芝士蛋糕
2023-04-22 104 浏览
喺社交平台見到其他人介紹少見主打腐皮壽司既店舖所以特意黎試一試星期五都好多人好訂位都要喺地下等一等餐廳要上樓梯一層入到餐廳 啲裝修好特別驟眼睇,以為係西餐廳園林風枱同枱之都夠空位 唔太侷促主打嘅腐皮壽司平時食壽司,枱面實有Wasabi但擺明同腐皮唔夾 所以餐廳都冇擺出嚟壽司好足料 個人認為最正嘅係左口魚同三文魚同小甜的腐皮味道啱啱好同埋真係唔多地方,有腐皮壽司食初頭以為係居酒屋咁樣但又會有啲fusion嘢叫一碟炸雞,成班friend share又幾開心吹幾句水,又可以食一夠佢仲有唔同味你可以揀好食份量又唔少 差唔多有10件蟹膏蟹籽risotto 入邊都有一條條嘅蟹肉絲成個飯好香好creamy 抵讚不過記得要趁熱食 凍咗就冇咁好食總括來講,都係一間值得推薦嘅餐廳
喺社交平台見到其他人介紹
少見主打腐皮壽司既店舖
所以特意黎試一試

星期五都好多人
好訂位都要喺地下等一等
餐廳要上樓梯一層
入到餐廳 啲裝修好特別
驟眼睇,以為係西餐廳園林風
枱同枱之都夠空位 唔太侷促

蟹膏玉子壽司

主打嘅腐皮壽司
平時食壽司,枱面實有Wasabi
但擺明同腐皮唔夾 所以餐廳都冇擺出嚟
壽司好足料 個人認為最正嘅係左口魚同三文魚
同小甜的腐皮味道啱啱好
同埋真係唔多地方,有腐皮壽司

芥茉炸雞

初頭以為係居酒屋咁樣
但又會有啲fusion嘢
叫一碟炸雞,成班friend share又幾開心
吹幾句水,又可以食一夠
佢仲有唔同味你可以揀
好食份量又唔少 差唔多有10件

蟹膏蟹籽飯

蟹膏蟹籽risotto
入邊都有一條條嘅蟹肉絲
成個飯好香好creamy
抵讚
不過記得要趁熱食 凍咗就冇咁好食

總括來講,都係一間值得推薦嘅餐廳

2023-04-21
蟹膏玉子壽司
芥茉炸雞
蟹膏蟹籽飯
  • 柚子左口魚
終於黎到 為食龍 食佢哋既腐皮壽司啦!😍—-今次叫左lunch set 腐皮御膳 $178有A款 同 B款 兩種選擇—-A款有蟹膏三文魚子ㅣ和風汁帶子ㅣ炙燒蟹沙律ㅣ明太子厚燒玉子ㅣ柚子左口魚ㅣ迷你吞拿魚蓉茸卷B款有明太子芝士蛋黃三文魚ㅣ蔥吞拿魚拖羅蓉ㅣ柚子胡椒油甘魚蓉ㅣ炙燒北寄貝沙律ㅣ蟹膏厚燒玉子ㅣ迷你吞拿魚蓉茸卷個人覺得兩款都非常出色😍因為本人真係太喜歡食腐皮壽司啦😂原本以為佢係細細舊,但原來都幾足料喎!舊壽司好大舊,飯多料都多。😬見到啲餡料釀滿左個腐皮壽司,多到想滿出嚟咁,見到嗰下都已經好開心!😊啲料都好新鮮,味道都好食!我覺得咬落去,啖啖肉咁,好鬼滿足!❤️另外,佢可以加錢叫小食。但加咗嘅雞翼同埋薯餅,我自己覺得略為普通,可加可唔加😬整體上價錢唔算話好平,但喺中環嚟講,呢個lunch set,呢個價錢,算係值回票價👍🏻題外話,佢杯Iced Americano,出奇地沖得好飲😂😂 咖啡豆好新鮮!味道好出好有層次🤣🤣 有興趣嘅朋友可以過去試吓!😊但我下次去,就會試,忽然好富貴刺身丼定食😂
終於黎到 為食龍 食佢哋既腐皮壽司啦!😍
—-
A款有

B款有

個人覺得兩款都非常出色😍因為本人真係太喜歡食腐皮壽司啦😂
原本以為佢係細細舊,但原來都幾足料喎!
壽司好大舊,飯多料都多。😬
啲料都好新鮮,味道都好食!
我覺得咬落去,啖啖肉咁,好鬼滿足!❤️

另外,佢可以加錢叫小食。
但加咗嘅雞翼同埋薯餅,我自己覺得略為普通,可加可唔加😬

有興趣嘅朋友可以過去試吓!😊
但我下次去,就會試,忽然好富貴刺身丼定食😂
2023-04-14
  • 腐皮御膳+3切刺身定食
2023-04-18 67 浏览
中環想搵到一間平D嘅日本餐廳都唔容易🤔呢日朋友帶左我黎呢間恐龍作主題嘅餐廳🦖🦕餐廳有幾層 行上去嘅時候有種穿梭於森林嘅感覺🌳-1️⃣腐皮壽司{蟹膏甜蝦、明太子芝士蛋黃三文魚、灸燒洋蔥忌廉帶子}腐皮壽司係呢度嘅招牌菜🍣有好多唔同口味 大約$30幾蚊一件壽司比起平日見開嘅大件 而且食材大部分都有調味 同平時嘅會有D唔同-2️⃣夏威夷肥仔{秘製芝士鰻魚}夏威夷肥仔隻碟超有心思😍配合左角落個隻恐龍🦖用芝士醬同燒汁模仿恐龍噴火嘅畫面 好有趣味🔥-3️⃣特濃芝士雞肉烏冬芝士醬好多 所以每一條烏冬都一定沾上芝士醬 都幾飽肚🧀🍜
中環想搵到一間平D嘅日本餐廳都唔容易🤔
呢日朋友帶左我黎呢間恐龍作主題嘅餐廳🦖🦕
餐廳有幾層 行上去嘅時候有種穿梭於森林嘅感覺🌳

1️⃣腐皮壽司
{蟹膏甜蝦、明太子芝士蛋黃三文魚、灸燒洋蔥忌廉帶子}

腐皮壽司係呢度嘅招牌菜🍣

用芝士醬同燒汁模仿恐龍噴火嘅畫面 好有趣味🔥
3️⃣特濃芝士雞肉烏冬

芝士醬好多 所以每一條烏冬都一定沾上芝士醬 都幾飽肚🧀🍜
2023-04-15 63 浏览
想食好耐佢嘅腐皮壽司今次揀咗8款腐皮壽司(左至右,上至下)· 牛油蒜香赤蝦· 炙燒蟹沙律⭐️· 炙燒洋蔥帶子· 柚子左口魚⭐️· 柚子胡椒油甘魚蓉· 蔥吞拿魚拖羅蓉· 蟹膏甜蝦⭐️· 明太子芝士蛋黃三文魚⭐️腐皮壽司每件大大件,配料十足!8款都好味冇伏,個人最鍾意⭐️呢幾款。· 鹽燒三文魚鰭燒得香脆,好多魚油流出黎· 岩手串燒拼盤只有4串串燒,唔太抵食,每串計返要$40幾蚊,左邊起,雞肉、雞腎、雞皮、雞軟骨,味道都比較一般唔太特別,另外伴有日本生雞蛋。· 避風塘單骨雞翼味道正常,少少辣幾惹味。日本餐廳唔少得酒精飲品,揀咗一杯sapporo,一杯蘋果白桃梳打
想食好耐佢嘅腐皮壽司

今次揀咗8款腐皮壽司(左至右,上至下)
· 牛油蒜香赤蝦
· 蔥吞拿魚拖羅蓉
· 蟹膏甜蝦⭐️
· 明太子芝士蛋黃三文魚⭐️

· 鹽燒三文魚鰭
燒得香脆,好多魚油流出黎

· 岩手串燒拼盤

· 避風塘單骨雞翼
味道正常,少少辣幾惹味。

2023-04-15 42 浏览
我和朋友今天到中環逛街,想找一家價格合理又有舒適環境的餐廳,於是在OpenRice上找到了Hungry Dino。整個餐廳的裝潢就像一座森林,一樓是開放式廚房,而二樓是用餐區,餐桌椅和裝飾物都設計得很用心,特別適合聖誕節和三五好友聚餐。我和朋友點了這裡的招牌腐皮壽司,一個是辣味三文魚,另一個是柚子口味的鮭魚,兩款都非常好吃。下次我們還想試試其他口味!接著,我們還點了雞軟骨餃子,現點現做,非常值得推薦!主菜是蟹膏蟹籽燴飯,上菜時整碟都是蟹籽,下面第二層則是滿滿的蟹膏,一點也不腥,非常好吃,令人非常滿足。最後,我們還點了柚子酒,酒精濃度不高,有柚子香味,喝起來有點像柚子梳打,非常適合節日時又不太喝酒的朋友。總體而言,Hungry Dino是一家非常值得一試的餐廳。食物味道好、環境舒適,價格也合理。如果您正在尋找適合聚餐的餐廳,我強烈推薦您前往Hungry Dino試試。
2023-04-11 64 浏览
又係一間喺中環返實習嘅時候嘅愛店😆😆喺蘇豪區搭電梯嘅時候,留意到呢一間恐龍森林係主題嘅餐廳,主打特色腐皮壽司🍱🍣Lunch set 除咗腐皮壽司,仲有便當烏冬等等~Lunch hour 可以喺中環食到一個玩味十足又咁樣特色嘅lunch都幾開心!又入口已經睇得出店家好有心思將餐廳打造成一個恐龍世界🦕🦖入到去要上一層先會有座位區,牆身有恐龍造型嘅霓虹燈,枱上面亦都有好有質感嘅花紋瓷磚~周圍亦都係叢林式嘅設計🌳🦌1. 腐皮御膳+迷你吞身魚腩茸卷$178蟹膏三文魚籽|和風汁帶子|炙燒蟹沙律|明太子厚燒玉子|柚子左口魚聽店員講lunch set就冇得單叫腐皮壽司,就一定要叫set。壽司餡好足料,可能因為始終係lunch set要飽肚,覺得舊飯都幾大嚿😂😂😂 餡料味道唔錯,尤其炙燒過嗰啲款係真係好香口,有少少可惜係個腐皮好似冇特別幫啲壽司加到分😅😅(如果本身唔係特別熱衷腐皮嘅話可能會寧願食番正常嘅壽司)2. 迷你火炙海鮮刺身丼 + 冷蕎麥麵定食 $136其實私心覺得呢個set就仲抵過腐皮壽司set🍱🤣因為好似用一個價錢可以食到兩款日本定食,仲要份量都唔少!海鮮刺身款式都幾多,食埋個蕎麥麵,一凍一熱

1. 腐皮御膳+迷你吞身魚腩茸卷$178

2. 迷你火炙海鮮刺身丼 + 冷蕎麥麵定食 $136

其實私心覺得呢個set就仲抵過腐皮壽司set🍱🤣因為好似用一個價錢可以食到兩款日本定食,仲要份量都唔少!海鮮刺身款式都幾多,食埋個蕎麥麵,一凍一熱真係覺得好滿足😋😋😋(不過而家午市套餐好似冇咗呢個set🥲🥲🥲)

呢個價錢唔會話超值,但係加上佢嘅裝修同埋地段,都係Food Sec會再訪嘅餐廳~~

味道:👩🏻‍💻7/10
性價比:👩🏻‍💻6/10
環境:👩🏻‍💻7.5/10
2023-04-08 98 浏览
玩味十足嘅一間餐廳,裝修偏向日式居酒屋再加啲侏羅紀原素咁,空間夠闊坐起嚟幾舒服。蟹蟹蟹‼︎蟹膏蟹籽燴飯 ($168)• 蟹籽同蟹肉嘅份量好澎湃,成碗都充滿咗蟹膏獨有果浸香味。• 飯粒口感濕潤又未至於好爛、奶油味突出,咬落去依然粒粒分明同煙煙韌韌。• 基本上每一啖都會夾雜咗蟹肉同蟹籽喺啲飯入面,唔錯!奶蓋白玉烏龍($66)• 清新嘅烏龍茶配搭咗微微咸香嘅奶蓋,同時奶蓋打得幾綿密。• 三粒經過輕微炙燒嘅白玉放喺面,賣相唔錯,只係略嫌貴咗啲。

蟹蟹蟹‼︎蟹膏蟹籽

蟹蟹蟹‼︎蟹膏蟹籽燴飯 ($168)

• 蟹籽同蟹肉嘅份量好澎湃,成碗都充滿咗蟹膏獨有果浸香味。

• 基本上每一啖都會夾雜咗蟹肉同蟹籽喺啲飯入面,唔錯!

奶蓋白玉烏龍

奶蓋白玉烏龍($66)

• 清新嘅烏龍茶配搭咗微微咸香嘅奶蓋,同時奶蓋打得幾綿密。

• 蟹蟹蟹‼︎蟹膏蟹籽燴飯