2021-09-15
🛺佐敦越南河粉有一日心血來潮,好想食越南🇻🇳菜,知道佐敦有間越南餐廳,就決定去會一會佢,滿足小編突如其來嘅異國食慾😂。店子裝橫親切,沒有拘束嘅感覺,店員也年輕有活力💪🏼!看看餐牌,最後選擇了……🟢火五火車頭牛肉檬粉 HKD$62去食越南河,識食一定要食火車頭😎!大大碗有齊晒所有食材🥗,唔想諗首選😘!食材入面最正嘅首推和牛牛丸😍!彈牙又Juicy😚!二號佳麗會選擇札肉。小編本身對札肉不大有好感🥲,但這店的札肉夠肉味,仲有好香胡椒香,正😋!整體唔錯😙!🟠香茅豬頸肉油香飯 HKD$58豬頸肉🐷份量多,肉質爽脆彈牙😙!油香飯金黃色,配合埋炸蒜勁好味😋!配菜用上青木瓜絲,夠晒越南味😆!🟢香草大蝦青木瓜沙律 HKD$52海量🌊青木瓜沙律,配合酥炸大蝦🍤!大蝦鮮甜,好快就食晒😂,唔多夠喉😭!🟡凍越南三色冰 HKD$19獨立外賣包裝,方便☺️!三色冰好香椰奶味,入面好似啫喱果啲都好好食😙!🔵凍咸檸雪碧 HKD$19坊間少有,咸檸與汽水真係絕配🥰!無得輸!🛺:火五越式牛肉粉專門店🏡:佐敦白加士街55號地下
佐敦越南河粉
🟢火五火車頭牛肉檬粉 HKD$62
🟠香茅豬頸肉油香飯 HKD$58
🟢香草大蝦青木瓜沙律 HKD$52
🟡凍越南三色冰 HKD$19
🔵凍咸檸雪碧 HKD$19
坊間少有,咸檸與汽水真係絕配🥰!無得輸!
🛺:火五越式牛肉粉專門店
🏡:佐敦白加士街55號地下