2015-01-12 525 浏览
本人今日到這間食店,以為有經理幫手寫單會快而準!只叫個炸醬麵和蒸蝦餃!快要一個鐘!為何咁耐!追單!幾個侍應回答:整緊!但都係無望我張單有乜order! 吓一碗面咋喎!陸咁耐?追翻幫我寫單的經理check 單:佢輕鬆地講:漏左單! 一句對不起都不說!隔約3分鐘,麵來!但我要撈麵,不是要湯麵,又錯!但佢仍不說對不起!佢只話:好再來過! Wa d 面份量少到吖!又勁重"柬水"味!成四十幾蚊!的確好鬼貴!d豬肉份量又小到吖!   真是 > . <! 但蝦餃都ok
  真是 > . <! 但蝦餃都ok
题外话/补充资料: 本人今日到這間食店,以為有經理幫手寫單會快而準!只叫個炸醬麵和蒸蝦餃!快要一個鐘!為何咁耐!追單!幾個侍應回答:整緊!但都係無望我張單有乜order! 吓一碗面咋喎!陸咁耐?追翻幫我寫單的經理check 單:佢輕鬆地講:漏左單! 一句對不起都不說!隔約3分鐘,麵來!但我要撈麵,不是要湯麵,又錯!但佢仍不說對不起!佢只話:好再來過! Wa d 面份量少到吖!又勁重"柬水"味!成四十幾蚊!的確好鬼貴!d豬肉份量又小到吖! 真是 > . <! 但蝦餃都ok
2014-12-28
2015-01-05 681 浏览
星期日嘅早上,去邊到食野都咁多人,同個朋友等位等左 20mins 左右終於入得去。雖然人好多,經理仍然好耐心咁講話點心係即叫即蒸,仲見師父現場揸皮包餃.就試下個翡翠菜苗餃,精瑩通透嘅皮,非常足料,個皮唔厚又唔係薄到一夾就穿,一睇就知師父一定功力十足!味道好好!完全係perfect match!!!我地 2 個都中意食餃類,所以試埋個雲吞麵,蝦肉彈牙,唔係林beibei果d難食雲吞,一如所料,皮一樣同餃咁出色! 啱啱好一粒一口好滿足丫.黎多個唔係周圍都有嘅香軟馬拉糕,1 籠切成 4 件,鬆軟可口,一層層奶皇味道唔太甜,啱啱好.食後感:絕對會再黎多次,見到隔離枱個流沙奶皇包好似就噴出黎咁,下次一定要試試

2014-12-21
$80 (早餐)
2015-01-04 629 浏览
又係辛勞一天的完結,又係時間諗食咩,係V city 行左一陣,就比佢地掛係度滴晒油嘅燒鵝吸引,見都係得番一隻掛係度,坐低更係第一時間落左燒鵝先;望左一陣個餐牌,唔想食碟頭飯,不如就試下佢個牛河,牛河絕對睇到廚房功架,淨係相都睇得出,燒鵝皮脆肉厚,咬落去肉汁出晒黎,好香, 仲要俾一大堆葱你配燒鵝食香到呢;個牛河真係有料到,完全冇多餘嘅油,河粉散開,唔係一舊舊就落煱炒,牛肉香軟唔硬,好掂好好食,不過都係食唔晒,都好耐未試過打包喇,留番聽日 lunch 再回味過~
2015-01-02
2015-01-02 493 浏览
呢排夜晚d節目成日講中餐雞鴨鵝, 搞到洗腦咁好想食! 成日行過vcity間灑家見佢 d 燒鵝好似好靚咁,今晚終於可以同幾個老朋友黎試下。可能今日平日唔使點等位,放工好肚餓,啱晒^^燒鵝上枱,好香望到都覺得個皮好脆食落肥瘦都好均勻,例$120 仲有燒鵝脾,抵+堅好食!到燒腩仔啦,個皮又係超脆,一層肉一層膏,食落口完全唔肥膩,入口仲好多汁,呢碟都係要比like!跟住黎,係店員介紹既臘味煲仔飯,我地個個都話咁攪法真係膽固醇超標;但係一聽到佢講會配豬油同秘制鼓油,就真係忍唔住na.唔好以為個豬油會好膩,完全唔會!!! 反而係帶出好滑同好香,比起係平時0既茶記或者廟街好出名果間真係高幾班。連菜都多過平時食個d煲仔飯, 食完飯再食菜感覺都健康d!

2014-12-18
2014-12-30 200 浏览
探朋友經過Vcity,上屋企之前我地揀左灑家小廚食,有燒味,點心,全蛋麵既選擇;tea 既選擇唔係太多但係有d都幾抵食。我地叫左個牛腩麵同混醬腸粉配豆漿, 好彩只係叫左一個餐share, 下午茶餐大碗大碟到呢!講番d野食先,個腸粉算滑好食,唔係痴埋一舊舊,個鼓油好好味,好香;個豆漿甜度剛剛好,豆味重,好飲。個麵彈牙,牛腩好食,湯底夠濃,食完都冇口渴。總括黎講,比我感覺真材實料;咁既價錢,性價比高!

牛腩麵同混醬腸粉配豆漿
2014-12-27
2014-12-27 374 浏览
聽說這是正斗的子餐廳, 今天和好朋友到V City, 剛巧不用等位置, 打算試試個下午茶;不得不讚全部侍應年輕而且非常有禮貌呢!叫了個牛腩麵,湯底夠濃而且不油,牛味又出,但可惜牛腩偏硬, 師父搭件牛筋, 雖然未到入口即溶,但反而爽口非常適合我口味;至於麵呢, 吃得很慢, 但麵還是彈牙,正!我朋友就叫乾炒牛河,賣相正正常常, 但意想不到眞的很好, 一點也不油, 剛剛好。平時也有下廚習慣, 將河粉炒到一條條分開,一點也不容易,不知道廚房下了甚麼功夫呢?加少許辣椒醬,超好味呀!
牛腩麵
乾炒牛河
2014-12-20
2014-12-23 313 浏览
入冬想換套新睡衣,被袋床單,難得今日放假可以去 V City 間Muji行下;行到咁上下更係搵個地方tea 一 tea,又比我搵到呢間~價錢都幾抵下而食物質素又唔差既.望左個menu 一陣, 想試個花雕醉雞麵,點知佢話賣晒,咁好生意?不過我坐係度大半個幾鐘,入座率都有 7,8成.之後我就揀左 A. 混醬腸粉配凍豆漿,15蚊個下午茶餐仲平過係街邊食! 都好耐冇食過腸粉,因為依家大部人唔係即叫即整,令我平時都對腸粉既興趣減低份量比想像中多,諗住大餐廳實整定一堆係度放到亁淨淨la點知又唔係wor!食落去又唔會話好亁,好實的的果種,之但係又冇即叫即做果D 咁滑。估唔到出色既地方係個鼓油,食落去完全唔係平時既口味,應該係炒過,好香;多口問個經理係咩鼓油,佢話除左炒過外,師父再加左秘制醬汁。有驚喜,讚!

有驚喜,讚!
腸粉
2014-12-14
2014-12-06 321 浏览
在新居打點後,非常肚餓,即時乘電梯到樓下找吃的. 看到這間灑家燒味小廚有下午茶供應,而且價錢不貴,就進去試試.下午茶餐由$15-$35,奉送柚子蜜/ 豆漿,另收加一.三色粥 (鹹蛋、皮蛋、瘦肉) ($16)粥品熱度非常夠,而且很綿,配上鹹蛋、皮蛋等,簡單而美味,最重要是味道不太鹹,適合愛清淡口味的朋友.糯米雞 ($15)大大隻的糯米雞內裡有雞肉、超多肥膏的臘腸及冬菇肉碎等,豐富又飽肚.點心二款 ($35)本想點香煎蘿蔔糕,不過店員說下午茶餐的點心不可選蘿蔔糕了,說是食材昂貴的關係,但散點就有供應. 不過奇怪在不修改餐牌,那麼店員一天要告知客人多少次下午茶餐沒蘿蔔糕供應呢?陳皮牛肉球三件大大的牛肉球,熱度很足夠,亦有陳皮香氣,幾好吃的.叉燒包叉燒包外皮頗厚,不過內裡叉燒也多,都可以接受.隔了一天再惠顧,同樣點上牛肉球,配上翡翠菜苗餃,不過菜苗餃賣相很袖珍,可以一口一粒的,但相片在我不小心時DEL了,所以未能讓大家看看那Q版的菜苗餃呢!跟餐送的熱柚子蜜味道正常,不過太細杯了.熱豆漿熱度不夠,只是暖暖的,不過味道不太甜,都可以接受.2人點了3款下午茶,結帳才($73),相當經濟,下次會來試試

下午茶餐由$15-$35,奉送柚子蜜/ 豆漿,另收加一.
三色粥 (鹹蛋、皮蛋、瘦肉) ($16)

糯米雞 ($15)

點心二款 ($35)

陳皮牛肉球

三件大大的牛肉球,熱度很足夠,亦有陳皮香氣,幾好吃的.
叉燒包

叉燒包外皮頗厚,不過內裡叉燒也多,都可以接受.

跟餐送的熱柚子蜜味道正常,不過太細杯了.
熱豆漿熱度不夠,只是暖暖的,不過味道不太甜,都可以接受.

2人點了3款下午茶,結帳才($73),相當經濟,下次會來試試花雕醉雞麵!

2014-12-02
2014-10-17 423 浏览
灑家新開張幾個月,一直未有誘因令我去試呢間中高價燒味。見有平平地團購,就終於試下啦食左幾舊先記得影相。叉燒好林!同太興果款差唔多,又夠蜜味。抵唔抵食就唔評價喇,反正都係團購,平時無呢個餐。環境幾好,細細地但係勝在唔多人店員都好好態度,好勤力斟茶

叉瀨 跟豆漿

食左幾舊先記得影相。叉燒好林!同太興果款差唔多,又夠蜜味。

抵唔抵食就唔評價喇,反正都係團購,平時無呢個餐。

環境幾好,細細地但係勝在唔多人

店員都好好態度,好勤力斟茶
2014-10-12 462 浏览
叫咗一個二人餐,兩個唔係太肚餓的大人加兩個剛剛打完波的小朋友啱啱好 杏汁豬肺湯個味而入口少少杏汁味唔太濃, 我呢個湯份量可以四個人每人一碗滿的,另外豬肺都有成7至8嚿,真係好足料。燒味雙併义燒配燒腩仔义燒夠味但略欠唔夠林身燒腩仔個皮好脆,肉質都好味牛肉蕃茄炒蛋酸味唔太重,冇咩蕃茄味,牛肉好林身但食唔到有牛肉味

杏汁豬肺湯

燒味雙併
义燒配燒腩仔
义燒夠味但略欠唔夠林身
燒腩仔個皮好脆,肉質都好味

牛肉蕃茄炒蛋
酸味唔太重,冇咩蕃茄味,牛肉好林身但食唔到有牛肉味
  • 燒腩仔
2014-08-18 721 浏览
V CITY轉眼開幕一年了。這裡的食肆,多屬於連鎖店,食味一般,但價錢進取非常。剛開張兩天的灑家燒味小厨也不例外。這家店在V CITY開幕一年後才開業,究竟是否這樣值得期待呢﹖趁著放假的午後,吃一個LATE LUNCH。可能是平日下午的關係,不用等候便可入座。灑家屬於「正斗」旗下的品牌,MENU提供的食物基本上和在APM分店或者何洪記見到的,沒有太大差異。燒味、粥粉麵、厨部、點心,一應俱備。只是簡單的叫了個雲吞麵、另加一份鮮蝦腐皮卷。等上菜的期間,環顧一下店面。裝修很簡潔,卡位只有三張,然後一張流線形長檯,以及最後端排的很密的二人桌 。店員態度尚可,很多人在工作,但大部份給我的感覺像心不在焉似的。送上的茶水熱度足夠。有需要會主動添茶。等了十分鐘,雲吞麵和鮮蝦腐皮卷分別上桌。雲吞麵味道尚可,麵線軟硬適中,雲吞不是散尾,外型偏小,主要饀料為蝦肉,湯頭略鹹。鮮蝦腐皮卷炸的鬆脆,蝦肉爽口。兩者都只是不過不失,無法讓人留下深刻印象。留意了一下餐牌,粥麵價錢一般由卅多元起 (雲吞麵也要$38),燒味飯四十多元,厨部炒粉麵飯約六十多元。雖說和太興、翠華、甚至同樓層的羅麥記價位差不多,不過在屯門而言,
V CITY轉眼開幕一年了。
這裡的食肆,多屬於連鎖店,食味一般,但價錢進取非常。
剛開張兩天的灑家燒味小厨也不例外。
趁著放假的午後,吃一個LATE LUNCH。
可能是平日下午的關係,不用等候便可入座。
燒味、粥粉麵、厨部、點心,一應俱備。
只是簡單的叫了個雲吞麵、另加一份鮮蝦腐皮卷。
等上菜的期間,環顧一下店面。
送上的茶水熱度足夠。有需要會主動添茶。
等了十分鐘,雲吞麵和鮮蝦腐皮卷分別上桌。
鮮蝦腐皮卷炸的鬆脆,蝦肉爽口。
兩者都只是不過不失,無法讓人留下深刻印象。
留意了一下餐牌,粥麵價錢一般由卅多元起 (雲吞麵也要$38),燒味飯四十多元,厨部炒粉麵飯約六十多元。雖說和太興、翠華、甚至同樓層的羅麥記價位差不多,不過在屯門而言,仍是偏貴的。
千呼萬喚,原來不外如是。
試過就算了,不會刻意再來。

题外话/补充资料: 1. 不收茶錢,設加一 2. 不設幼童座椅及餐具,店面走道狹窄,除非幸運的坐在卡位,否則出入座位都很困難,攜同幼童的家長慎入。
2014-08-13
2014-08-16 665 浏览
今天放假,知道Vcity的灑家開了,趁閒日先與母親大人試試,如好味的話再在星期六/日約其他家人再來。出發前用手機程式看取票情況,見未需等位,但途中見巳要等位,便即用手機取票,要等兩個籌,到達後因前一個籌的人未到,故5分鐘就入坐,一入內,檯與檯之間很迫,店舖亦不大,坐位不多,有幾張卡位,其餘的都是由2人檯組成,4人檯即用兩2人檯組成,如多過6人就不建議來。檯上巳放了辣椒醬,鼓油,醋及胡椒粉給客人自行添加,但檯面很細,如二人叫了兩碟飯及2點心巳放不下。另外,入坐會有兩杯茶,侍應會為客人加茶。餐牌就是這樣簡單,湯麵,撈麵,炒粉麵,點心,及燒味飯,因歺牌沒寫明,問了侍應,湯麵有粗,幼麵,河粉,瀨粉。燒味飯可改湯麵/河/瀨。鮮蝦腐皮卷(7/10)~熱辣辣上檯,煎得香脆,入面充滿彈牙的蝦肉。叉燒包(6/10)~包皮雖軟,但不是古法的叉燒包皮,內裏的叉燒餡很多,但太甜及冇乜汁,較乾。燒鵝湯粗(6.5/10)~燒鵝份量不少,皮夠脆,肉也鬆軟,但欠香味,湯底不錯,很重大地魚味,粗麵可惜太重梘水味!菜遠牛肉河(6/10)~頗大碟,但冇鑊氣,唔夠熱,味道一般,牛肉雖多但冇牛肉味,獻汁太杰。埋單加一沒有茶錢$
埋單加一沒有茶錢$183,價錢一般。

2至4人來吃午餐較好,因選擇不多,及唔坐得耐,如以份量價錢來比較,與同商場的八月及利小館比,此店最抵吃,但味道一般!
2014-08-15