2015-07-30 1342 浏览
從朋友口中得知油麻地有間嘢叫澳門仔,開宗明意就係主打澳門美食啦,等我上openrice睇到佢有咩好嘢食先,見到啲野食賣相好吸引,咁我假假地都係一個澳門人,當然要支持下澳門嘅美食啦。好似海鮮乳豬煲咁,我即刻回想起幾年前喺澳門新濠x第一次試呢個煲,果種鮮甜簡直一試難忘,之後再返澳門時都有試過去其餘兩間豐x美食同水佬x,所以今次專程嚟都係為左回味呢個煲咋,另外當然有澳門馳名嘅豬扒包啦,我真係由細食到大,真係好鍾意澳門嘅美食呀。 今晚又約左幾個朋友嚟開餐,收工就約在油麻地站A1出口等,一出站行到砵蘭街轉右行幾步就到啦,非常就腳。澳門仔門面好光猛,舖位都幾大,枱與枱間夠闊落,旺區之中算坐得幾舒服,就當晚所見,人流不絕,仲越夜越多人添,好在侍應人手充足,服務亦都好周到。睇見個餐牌已經食指大動啦,淨係睇特式火鍋呢版都已經有選擇困難症了,張張相都咁吸引。另外一版係串燒同小食,有鹽燒鮮鮑魚仔、A5和牛、鵝肝多士...,真係花多眼亂,樣樣都好吸引呀。 最後我都係要叫返個 海鮮乳豬豬骨鍋試下先。一上枱就感受到果種震撼,好大堆頭呀 。  面層有 蟹,中蝦,大花蛤,再落有乳豬,雞腳,大大舊嘅豬骨,最底
最後我都係要叫返個
海鮮乳豬豬骨鍋試下先。一上枱就感受到果種震撼,好大堆頭呀
。  面層有
蟹,中蝦,大花蛤,再落有乳豬,雞腳,大大舊嘅豬骨,最底一層有粟米,芽白,蘿蔔等等。初時睇見個價錢覺得有點貴,但一嚟到後見到咁大煲足夠4個人食飽,就覺得簡直超值,計落好過食任食火鍋啲普通嘢啦。
海鮮乳豬豬骨煲
等個鍋裡面啲蟹同蝦熟咗,我地即刻試飲頭啖湯先,雖然未煲得出海鮮嘅鮮味,但個骨湯底都好清甜順喉。之後就第一時間食返件乳豬先,好多人都會覺得放左乳豬落去煲啲皮咪淋晒唔好食? 其實我覺得乳豬皮雖然係無岩岩出爐嘅咁脆,但啲
乳豬嘅肋骨部份吸收左湯之後,反而更香更入味,令你更想慢慢咁啜下佢。放左啲海鮮落豬骨湯底去煮,啲
蟹肉又特別鮮甜。
大花蛤鮮甜飽滿,一熟就要即刻食,唔係就會縮水。食完海鮮就食
雞腳,雞腳夠晒大隻,又係補下骨膠原嘅時間。同枱嘅男性朋友就特別鍾意食
豬骨啦,呢度啲豬骨真係好大舊,滿足晒愛損骨頭嘅朋友。嘩,淨係呢煲嘢都已經咁多好嘢,跟住落嚟我仲要試其他小食架。
炭燒豬扒包
炭燒豬扒包,個皮烘得好脆,包身又夠軟,成塊豬扒大到突晒出嚟,絕無欺場呀,我地兩人share一個嚟食。一啖咬落卜卜聲嘅包皮,裡面夾左洋蔥和牛油嘅香,再咬啖落豬扒度,塊豬扒醃得好入味又夠鬆軟,好有水準,下次淨係嚟外賣買個豬扒包都好喎。
寶箱藏金雞
寶箱藏金雞,聽個名幾得意喎,其實就係用個麵包裡面盛住啲咖哩雞,有紫洋蔥、青紅椒做配料,啲雞泡過油再用葡式咖哩汁去煮,一聽就知好惹味啦,咖哩汁又夠香辣,個包索晒咁惹味嘅汁,我地真係連個包都清晒。
原條蒜蓉燒茄子
原條蒜蓉燒茄子,茄子上鋪落蒜蓉後攞去燒,相信大家去燒烤都應該試過燒蒜蓉果種香味,既香口又惹味。茄子切到一格格菱形咁,方便用刀叉起肉,睇得出師傅既心思。
原個椰青大菜糕
最後食埋個甜品真係無憾啦,
原個椰青大菜糕,大菜糕係用椰青水做出嚟的,夾雜住啲椰子肉,淡淡嘅椰子味,食落好清甜潤喉,夏天打完邊爐必食可以清熱解暑。
题外话/补充资料: 一間店裡面有齊火鍋、燒烤、冷盤、炒粉麵飯同埋小炒咁多元化,但都能夠保持到每樣食物嘅質素,真係唔簡單,其實澳門人都好咀叼,可見老闆對食物都有一定要求和堅持。 其實好多年前喺澳門真係隨便揾間小店都覺得好好食,但當一出左名,人流多左,生意做都做唔切時,仲邊有咁多心思同時間做好每道菜呀。好記得以前喺沙梨頭有檔街邊檔叫細龜炒麵,炒麵炒到街知巷聞,而且愈夜愈旺,但只得細龜老闆一個人炒,日日忙到無停手,無休息,最終不但食物質素下降,連老闆都捱壞身體,而家已經再唔見細龜了,真係好可惜。
2015-07-28
海鮮乳豬豬骨煲
炭燒豬扒包
寶箱藏金雞
2015-07-21 1308 浏览
已經不是第一次嚟呢度食宵夜!但亦只不過是第二次!記得第一次嚟食嘅印象已經唔係好!嗰次好記得有個侍應介紹我朋友點了一個(豆腐海鮮湯)!D湯唔熱都不在話下!飲落口嗰種味道同埋裡面D材料根本就同早餐加午市D羅宋湯冇乜分別!仲要係淡而無味只不過係多加了幾粒雪藏蝦肉、鮮尤之類!本人自己亦是從事飲食業多年就儘管俾多次機會!但這一次絕對確定是最後一次!就算有人再請我嚟食我都絕對唔會再嚟!這晚我和老公两人點了两道小菜、两碗白飯、一支啤酒!首先講第一道菜式(黑椒豬手㷛)!這道菜多汁多油但竟然是淡而無味!豬手口感超淋成口油不特止!質地同㷛過湯嘅豬肉湯渣冇乜分別!最可笑嘅就係有足夠嘅黑椒汁但係就完全係冇任何味道嘅!再嚟第二道菜式(蒜子火腩大鱔煲)幸好這道菜式味道尚算足夠!但又衰在D鮮腐竹又鞋食落口D味道仲似係差唔多就快變叔叔地嗰種味!最後我諗大家估都估唔倒呢間食店嘅最大宗罪就竟然係碗白飯!既然係宵夜時段本人亦深明白飯應該亦已經放咗响厨房成大半晚!但未至於食落去嘅口感係完全唔熱不特止仲要係硬到好似生米咁!今時今日做得飲食業厨房係咪應該要保持出品嘅品質呢!只係普通一碗白飯都可以難食到咁!雖然宵夜時段是有折扣優惠
這晚我和老公两人點了两道小菜、两碗白飯、一支啤酒!首先講第一道菜式(黑椒豬手㷛)!這道菜多汁多油但竟然是淡而無味!豬手口感超淋成口油不特止!質地同㷛過湯嘅豬肉湯渣冇乜分別!最可笑嘅就係有足夠嘅黑椒汁但係就完全係冇任何味道嘅!再嚟第二道菜式(蒜子火腩大鱔煲)幸好這道菜式味道尚算足夠!但又衰在D鮮腐竹又鞋食落口D味道仲似係差唔多就快變叔叔地嗰種味!最後我諗大家估都估唔倒呢間食店嘅最大宗罪就竟然係碗白飯!既然係宵夜時段本人亦深明白飯應該亦已經放咗响厨房成大半晚!但未至於食落去嘅口感係完全唔熱不特止仲要係硬到好似生米咁!今時今日做得飲食業厨房係咪應該要保持出品嘅品質呢!只係普通一碗白飯都可以難食到咁!雖然宵夜時段是有折扣優惠但仍然係有加一服務嘅收費!不過我覺得服務完全係欠奉囉😤😤😤!每道小菜收費都差不多一百元!正所謂貴都要貴得有價值㗎!簡直就係貼錢買難受囉!好心厨房部D出品咁差淨係做火煱同燒烤咪算囉!
2015-07-14
$110 (宵夜)
2015-06-21 1659 浏览
下班後相約了家人吃飯 家人推薦食澳門仔我們一行四人就去試一下啦(・Д・)ノ澳門仔比較有名的是打邊爐 但我地聽到老細話有個新制既古法炒蟹有新野當然要馬上試一試 唯有下次先再黎打邊爐啦( ´ ▽ ' )ノ我地首先點左個 黃金茄子係將茄子切粒油炸 我都係第一次試( ´ ▽ ' )ノ對比於平時成片炸這食法令到茄子油炸得更均勻令茄子更加香脆可口(・Д・)ノ味道 ★★★★☆賣相 ★★★★☆價錢 ★★★★☆講起澳門仔 當然要試下佢個豬扒包啦( ´ ▽ ' )ノ第店員好細心咁將豬扒包切開一半麵包烤到很脆 但完全沒有很乾的感覺 豬扒肉質鬆軟 味道算濃(・Д・)ノ味道 ★★★★☆賣相 ★★★★☆價錢 ★★★★☆業吃到一半口乾乾咁 就叫左 菊花蜜清甜可口 非常解渴對接下來既食物十分有幫助呢(・Д・)ノ味道 ★★★★★賣相 ★★★★☆價錢 ★★★★☆我們點了一個秘制炒蟹 老闆說是岩岩研發成功的味道超正(・Д・)ノ 這個炒蟹帶點辣 蟹肉質鮮甜火喉十足( ´ ▽ ' )ノ 值得一試味道 ★★★★★賣相 ★★★★☆價錢 ★★★★☆最後 我們點了一個咖哩香脆黃金牛腩第一次食咖哩係先將牛腩炸脆呢個做法除左更加香口之外
下班後相約了家人吃飯 家人推薦食澳門仔

清甜可口 非常解渴
對接下來既食物十分有幫助呢(・Д・)ノ
味道 ★★★★★
價錢 ★★★★☆
秘制炒蟹(二隻)
我們點了一個秘制炒蟹 老闆說是岩岩研發成功的
味道超正(・Д・)ノ 這個炒蟹帶點辣 蟹肉質鮮甜
火喉十足( ´ ▽ ' )ノ 值得一試
味道 ★★★★★
最後 我們點了一個咖哩香脆黃金牛腩
第一次食咖哩係先將牛腩炸脆
呢個做法除左更加香口之外
仲保持左牛腩既肉質呢( ´ ▽ ' )ノ
咖哩味道偏辣 如果食唔到太辣既朋友記得叫小辣呀!( ´ ▽ ' )ノ
價錢 ★★★★☆

味道總括來說較濃 較適合愛好味道重的朋友呢( ´ ▽ ' )ノ
2015-06-02
2015-06-20 1208 浏览
今日去左現時點入左幾件玩具, 近近地過隔壁街搵間餐廳食算, 都發現一間味道唔錯的食肆:先黎個豬扒包, 肉汁好多, 又厚又大, 堅抵食又好味.艇皇古法蟹, 秘制醃料, 重口味, 蟹肉飽滿, 連蟹腳都有排啜.燒茄子, 就咁睇相有少許似燒饅魚, 食落又香又滑.小炒皇, 多種海味共治一碟, 食落好似回到7, 80年代咁.黃金蝦, 咸咸香香又脆口, 夠晒入味.椰皇大菜糕, 食左咁多有鑊氣小炒, 食番個清涼透心既甜品, 火氣全消.
先黎個豬扒包, 肉汁好多, 又厚又大, 堅抵食又好味.
燒茄子, 就咁睇相有少許似燒饅魚, 食落又香又滑.
黃金蝦, 咸咸香香又脆口, 夠晒入味.

2015-06-11
2015-06-20 1205 浏览
在朗豪坊睇完戲,真的很肚餓!朋友帶我到了這間澳門仔。外型像茶餐廳,但又有串燒、火鍋及小菜,門口有個魚缸,算是一間特別的茶餐廳吧!有很多不同類型的食物天氣很熱,不想吃火鍋,決定試試這的小菜!先來的是黃金茄子,平時吃的都是黃金蝦、黃金鮮魷,於是今天試試新品種。先走油的茄子沾滿了香香的鹹蛋黃,外型已經十分吸引。茄子被黃金及一層炸粉包著,不會被炸得得乾,入口口感特別,是第一次把鹹蛋黃mix茄子,很好吃!請注意:這個十分燙口,小心進食,haha!之後點了個祕製炭燒豬排包,到澳門(仔),怎能不吃豬排包呢?這個小辣的豬排包很合我口味!小小香辣令味道不單調,加上包焗很脆脆的,豬排亦煎得剛好,加上這個肉不太瘦,咬下去得juicy! 不過不吃辣的或怕味道太重可試不辣。最後的是重頭戲炒蟹!炒蟹在家是炒不出那種鑊氣,必須要去餐廳吃的!一上桌,香氣已經攻陷了我,蟹上的醬料得滋味,香香辣辣的,但又沒有搶走蟹的鮮味!而蟹應該挺新鮮,肉質結實不鬆散!吃到不能停口!吃了很多熱氣野,叫了一jar菊花蜜share, 能夠有下下火的飲品真的很貼心,味道不錯,但有點像某紙包飲品的味道吧!朋友硬要點個甜品,於是店員推薦了這個椰青
在朗豪坊睇完戲,真的很肚餓!朋友帶我到了這間澳門仔。
有很多不同類型的食物
天氣很熱,不想吃火鍋,決定試試這的小菜!
袐製炭燒豬排包
袐製炭燒豬排包
炒蟹

椰青大菜糕
朋友硬要點個甜品,於是店員推薦了這個椰青大菜榚。說真的我不太愛吃大菜糕,淡而無味。不過這裡的大菜糕我是推薦的,連我都吃了半個!大菜糕除了有本身椰青水的味,還加了椰肉,基本上是個固體的椰青水。味道十分清甜,不會甜到漏令人更飽,反而是清涼解渴的,必試!!

雖然這裡叫澳門仔,但我覺得更像香港人,茶餐廳的外表,內裡卻是包羅萬有,多元化,飯飯掂,有驚喜!
题外话/补充资料: 雖像茶餐廳,但服務真的很好,有留意客人的需要
2015-06-17 940 浏览
出來工作後,會特別對大學時期的朋友好,畢竟是身邊的知己。這天晚上,與大學同學吃晚飯,便選擇了澳門仔火鍋串燒專門店 打邊爐及串燒。位於油麻地,位置極方便,附近有大量巴士(特別是過海巴士) 及鄰近地鐵站,值得一讚。3人同行,點了 澳門海鮮豬骨鍋 ($428)。這個鍋雖然看起上來,不太便宜,但是性價比極高,因為除了蟹之外,亦有大蝦及花甲等海鮮。先點評蟹: 十分多蟹膏,而蟹肉十分新鮮,肉身鮮嫩且充滿蟹的肉汁,咬下去蟹的肉身味道盡在口腔之中。花甲方面: 一般吃花甲害怕會太多沙,或是不乾淨。但是這兒的花甲除了十分大之外,而且十分新鮮,海水的味道濃厚,相當不錯。而海水味道,配上其他海鮮,令整個湯底變得鮮味。而豬骨亦發揮了作用,將湯底變得清甜,亦不會變得燥及熱氣。打邊爐當然少不了良伴 -- 手切肥牛 ($228) ,肥牛吸收了湯底的精華,而肥牛帶有一點點脂肪,平均分佈。亦不會切得太厚,咬下去有口感,亦充滿了濃厚牛肉味。除了打邊爐外,還有串燒及其他燒物。這次點了羊架及燒茄子。羊架不會太肥,充滿了羊的羶味,而調味料亦十足,突顯出羊的味道。另外茄子都燒得十分乾,配上醬油下,將茄子的鮮味都帶出。總括來說,整個
除了打邊爐外,還有串燒及其他燒物。這次點了羊架及燒茄子。
總括來說,整個餐廳不至於單一打邊爐的單調,亦十分多元化,令整個晚餐不至於十分沉悶~ 下次一班人相約時可以再試!!
2015-06-11 833 浏览
朋友約食飯吹水,天氣熱辣辣,估唔到朋友話去火煱串燒。餐廳叫得澳門仔秘制炭燒豬扒包($28)當然唔小得,豬扒包外表一般,咬落去包好脆口,勝在豬扒大大塊又嫩口。小炒皇($88)賣相好,材料十足。韭菜,腰果,蝦乾……味道鮮甜。菠蘿生炒骨($78)生炒骨和菠蘿的味道夾得好好,啖啖肉,酸味剛剛好,連菠蘿一齊食,好好味。最後叫d海鮮食下先,伙記推介咗2樣,就決定試試。艇皇古法蟹($198)蟹的份量剛剛好,蟹肉鮮味,配合一點辣味。黃金中蝦($98)這個蝦外表啡啡的,好似脆皮蝦,原來脆皮係用蛋黃造成,一口咬落去,可以食得出係新鮮蝦,用蛋黃香味引出蝦的味道。甜品時間,我們點了個新口味,椰青大菜糕,在原個椰青中食大菜糕,好清甜解喝。
朋友約食飯吹水,天氣熱辣辣,估唔到朋友話去火煱串燒。

餐廳叫得澳門仔秘制炭燒豬扒包($28)
澳門仔秘制炭燒豬扒包

小炒皇($88)

小炒皇

賣相好,材料十足。韭菜,腰果,蝦乾……味道鮮甜。

菠蘿生炒骨($78)
菠蘿生炒骨

最後叫d海鮮食下先,伙記推介咗2樣,就決定試試。

艇皇古法蟹($198)
艇皇古法蟹

蟹的份量剛剛好,蟹肉鮮味,配合一點辣味。

黃金中蝦($98)

小炒皇
椰青大菜糕
咁岩做野頭嚟開依頭,做完就同同事食埋野先走啦…見咁耐冇去澳門食過豬扒飽,見到澳門仔個名就入左去喇!首先嚟個〈秘制炭燒豬扒包〉先,豬扒大塊到個邊都突晒出個包出面,秘制醬汁醃得非常入味,豬扒肉質非常鬆軟夾埋外脆內軟嘅豬仔包真係一絕!比澳門個大xx嘅更好味!嚟個小食〈黃金茄子〉食住傾下計先,$68抵食!向來鍾意食"黃金系列"嘅我見到meun有個咁特別煮法嘅茄子,即點!粒粒茄子外面都包住厚厚嘅咸蛋黃,肥膩之中係包住蔬菜食完都冇咁大嘅罪惡感,岩晒我!店員推薦〈古法炒蟹〉!香香辣辣嘅炒料蓋住大大隻嘅蟹,一手拎起一口咬落去…啖啖肉嘅蟹身,肉質鮮甜…醬料非常野味,夾埋真係好正!以後食辣蟹又多個選擇!點個有包做伴菜嘅〈咖喱香脆黃金牛腩〉當主食,咁就唔洗食個飯咁飽喇!$88咁大碟,又包又咖喱汁又牛腩,抵!夾起炸到香脆嘅牛腩再依自己喜好沾上咖喱汁,好野味呀!牛腩肉質好香軟,但外皮又脆脆的…口感好有衝擊!再試埋用麵包沾咖喱汁,更加試到咖喱嘅味道…非常濃厚,辣度適中,唔係好食得辣嘅朋友都可以接受到!最後嚟返個〈椰青大菜糕〉清一清熱!淨係上枱嘅賣相已經嚇呆左,原個椰青上非常豪氣!入面嘅大菜糕包含住啖啖新鮮椰青肉,
咖喱香脆黃金牛腩
最後嚟返個〈椰青大菜糕〉清一清熱!淨係上枱嘅賣相已經嚇呆左,原個椰青上非常豪氣!入面嘅大菜糕包含住啖啖新鮮椰青肉,清清甜甜非常消暑…好味程度係下次可以嚟淨食依個都可以諗下!Yummy!
椰青大菜糕
菜式看上簡單,但原來充滿自己嘅特色!俾到驚喜嘅一餐!

2015-06-02
椰青大菜糕
在我每次上課時也會見到這家,因為正正就在對面街而已~很熱鬧,感覺會不錯呢(^-^*)/ 所以今天就決定拉我家那位和我來這裡吃晚飯喔餐廳內的一面牆有一幅澳門旅遊塔的相,還用上了在澳門也頗常見的花紋磚看似與一般的港式茶餐廳不同,不知道菜式如何呢?因為最近天氣開始熱起來了~ 所以選了些清熱的飲品菊花蜜 ($38) 是自家制的,不會像坊間那些太甜~ 清香的菊花味中帶點淡淡的蜜糖味道打了個底之後就來 - 奇味雞煲 ($138/半隻)( ̄▽ ̄) 店員有詢問我們吃辣的程度,所以因為我怕辣的就點了小辣不過由於雞煲一直在翻熱~雖然很入味,但辣度已經不斷提升,最後只好乖乖熄火雞肉很嫩口~其他配料入味的程度可說是突顯了這菜色的醬香味因為這個鍋也頗阻位置,所以關火後~店員有幫我們將剩下的都轉放在碟子在澳門大家應該想到要吃豬扒包 (?) 來到這裡也有得吃的喔秘制炭燒豬扒包 ($28) - 還預先幫我們一分為二,吃的時間方便得多秘制醬汁甜甜的附上洋蔥~ 豬扒肉質鬆軟配香脆的麵包比起在澳門吃的,這裡也有一定的水準喔原條蒜蓉燒茄子 ($40) - 這種吃法比較少見,所以點了來試試和平時的有什麼不同很少會見到這樣原條上
(^-^*)/ 所以今天就決定拉我家那位和我來這裡吃晚飯喔
看似與一般的港式茶餐廳不同,不知道菜式如何呢?
因為最近天氣開始熱起來了~ 所以選了些清熱的飲品
菊花蜜
打了個底之後就來 - 奇味雞煲 ($138/半隻)
雞肉很嫩口~其他配料入味的程度可說是突顯了這菜色的醬香味
奇味雞煲 (半隻)
在澳門大家應該想到要吃豬扒包 (?) 來到這裡也有得吃的喔
秘制醬汁甜甜的附上洋蔥~ 豬扒肉質鬆軟配香脆的麵包
比起在澳門吃的,這裡也有一定的水準喔
很少會見到這樣原條上碟~ 不過其實廚師已經將茄子一早介好了花
蒜蓉的關係,整個菜式很惹味~但就吃不出原本的茄子味道
原條蒜蓉燒茄子
燒香草羊架 ($42/件) - 又一濃味之選,但這個真的比不少西餐廳弄的更要好吃
燒的時間恰到好處,羊架肉質很鮮嫩而且多汁 (只是有些部份比較肥美)
有少少的羊羶味,但香草味更濃!!
燒香草羊架 (件)
最後還吃了甜品 - 原個椰青大菜糕 ($50)
(๑>◡<๑) 大菜糕內有椰青肉,很天然的味道。這也是我第一次這樣吃呢
微甜的椰香味~如果可以再雪凍一點應該更好吃喔
秘制炭燒豬扒包
燒香草羊架 (件)
2015-06-06 568 浏览
又到Happy Friday!緊係要搵個好地方同朋友食飯吹水啦之前已經聽朋友講過澳門仔呢間火鍋店特別在 既可以食小菜 又可以食火鍋仲要有得食串燒!一次過可以滿足哂三個願望喎!!緊係要去試下啦今次同朋友特登揀左個海鮮鍋湯底有沙嗲、蓄茄、黑胡椒等幾種口味可以揀因為我地都係無辣不歡所以今次就揀左個黑胡椒試試火鍋到!非常欣賞佢地個湯底因為夠味得黎又帶點辣但同時唔會辣到嗆喉連湯飲都得 真係好正!個鍋亦都好足料唔單止有蝦有蟹,仲有蜆添!海鮮成份爆燈!另外仲有豬骨、粟米同蘿蔔蟹方面不但肉厚,而且非常多膏蝦同樣好大隻同埋好新鮮食落非常爽口,仲有D鮮甜添!豬骨就更加無得輸,盡吸湯底精華,特別入味加上有好多膠質啱哂好需要骨膠原的女生筆者食完覺得自己肌齡年輕了五年啊哈哈另外我地亦叫左配料打邊爐份量同樣很足,夠哂抵食三個女生食得捧腹啊!吃火鍋之際,見到隔離台食緊炭燒豬排包唔執輸的女生們當然叫左個開心share啦!個汁帶少少酸 好特別另外豬排很大件,三個人分都夠食個包亦都好脆同好香蒜蓉味係難得食到的高質豬排包啊最開心當然是甜品環節椰汁大菜糕是久違了的童年回憶這裡的椰汁大菜糕造型特別打開成個椰青 入面全部都係大菜
又到Happy Friday!
緊係要搵個好地方同朋友食飯吹水啦
之前已經聽朋友講過澳門仔呢間火鍋
特別在 既可以食小菜 又可以食火鍋
仲要有得食串燒!
一次過可以滿足哂三個願望喎!!
緊係要去試下啦
今次同朋友特登揀左個海鮮鍋
湯底有沙嗲、蓄茄、黑胡椒等幾種口味可以揀
因為我地都係無辣不歡
所以今次就揀左個黑胡椒試試

火鍋到!
非常欣賞佢地個湯底
因為夠味得黎又帶點辣
但同時唔會辣到嗆喉
連湯飲都得 真係好正!
個鍋亦都好足料
唔單止有蝦有蟹,仲有蜆添!
海鮮成份爆燈!
另外仲有豬骨、粟米同蘿蔔
蟹方面不但肉厚,而且非常多膏
蝦同樣好大隻同埋好新鮮
食落非常爽口,仲有D鮮甜添!
豬骨就更加無得輸,盡吸湯底精華,特別入味
加上有好多膠質
啱哂好需要骨膠原的女生
筆者食完覺得自己肌齡年輕了五年啊哈哈

另外我地亦叫左配料打邊爐
份量同樣很足,夠哂抵食
三個女生食得捧腹啊!
火鍋之際,見到隔離台食緊炭燒豬排包
唔執輸的女生們當然叫左個開心share啦!
個汁帶少少酸 好特別
另外豬排很大件,三個人分都夠食
個包亦都好脆同好香蒜蓉味
係難得食到的高質豬排包啊

最開心當然是甜品環節
椰汁大菜糕是久違了的童年回憶
這裡的椰汁大菜糕造型特別
打開成個椰青 入面全部都係大菜糕
食落去既時候
椰青中夾雜著少少椰子肉
感覺消暑而具新鮮感,很驚喜的食法呢

環境黎講都唔錯,唔會太逼
坐得都幾舒服
畢竟打邊爐最驚就係人在流汗食物在沸騰
所以呢度冷氣夠涼快
再飲返啖冰凍既柚子蜜
不失為消暑好享受啊!
2015-05-29
  • 海鮮鍋
炎炎夏日,坐在冷氣房內遠望著澳門電視塔的夜景,一邊嘆著豬扒包,有夠寫意!不過我不在澳門,我只身在油麻地,坐在餐廳裡幻想著。轉眼間又過了一個月,再次迎接屬於我們倆的28日。這次來到位於我家那位返學對面的澳門仔。7點來到大概只有兩枱客人,店員安排我們坐在較入的位置。店內裝潢大致上與一般火鍋店無異,與別不同的是牆上在澳門隨處可見的花紋磚,還有澳門電視塔的夜景。看著兩張分門別類的餐牌,火鍋相片吸引但又想吃串燒,最後花了不少時間才選好兩全其美的菜式。上菜之前先吃吃前菜花生,鹹鹹脆脆,倒是香口~菊花蜜 $38又雞煲又燒物,還是先點來一瓶菊花蜜。菊花蜜入口菊花味清香,配上淡淡的蜜味,清熱感十足。奇味雞煲(半隻)$138吃湯底火鍋的話,相信沒可能吃其他東西,所以選了半隻雞煲。煮好的雞煲奉桌後再以火鍋爐加熱,不消一會鑊氣四溢,狀甚惹味。雖然用了辣椒,但熱騰騰的雞肉汁香嫩滑而不辣,回味無窮~配料同樣炒得甘香,平時少吃青椒、洋蔥的我也吃個不停。秘制炭燒豬扒包$28既然餐廳賣的是澳門風味,豈有不吃豬扒包之理?吃豬扒包最重要的是豬扒要夠大,這豬扒包的豬扒大大塊之餘還夠厚身,用料絕不馬虎。一口咬下去,最先感受到的
上菜之前先吃吃前菜花生,鹹鹹脆脆,倒是香口~
菊花蜜 $38
奇味雞煲(半隻)$138
秘制炭燒豬扒包$28
秘制炭燒豬扒包
一口咬下去,最先感受到的是豬仔包的香脆。肉紋清晰的炭燒豬扒,香口結實有嚼勁,伴以秘制醬汁及汁煮洋蔥絲,吃得滋味!
原條蒜蓉燒茄子$40
用刀叉吃茄子還是第一次。開邊的原條燒茄子,茄子皮燒得焦香脆口,茄子肉鎅成斜紋後塗上蒜蓉醬燒,蒜香豐富。
燒香草羊架$42/件
平時吃燒羊架都是在西餐廳,這晚看到後面食客的燒羊架賣相不錯看,我們也點了2件。
燒香草羊架
燒羊架的香草味突出,切開羊架,燒至剛熟的泛紅肉色極之吸引,羊架肉質軟嫩羶香,濃郁的肉汁填滿口腔,質素不亞於西餐廳的出品。
原個椰青大菜糕$50
吃得滿足,但最後還點了一個椰青大菜糕。椰青內注入混有椰青肉的大菜糕,賣相晶瑩。
原個椰青大菜糕
大菜糕滿滿的椰青清香,想必是用回椰青水做,份外清甜,加上爽口的椰青肉,倍添滋味。
2015-06-04 370 浏览
剛去完短TRIP去泰國,當然要見見朋友仔順便派手信啦! 就相約左係方便就腳既旺角街頭食餐便飯上了OPENRICE睇過,見澳門仔評價不錯,就揀了~ 招牌非常易認,有個Q版人頭公仔,相信係老闆的Q版樣吧? 而澳門仔三個字中間的背後亦放了澳門著名景點 大三巴牌坊 的圖案,一看便知內裡就是食澳門菜的!入到內見舖頭都算闊落,餐廳有供應小菜和火鍋 由於今次想試試特色小菜,就沒選火鍋了去完泰國,食慣惹味小食,番到香港都轉唔到口味 所以今晚揀的小菜都是比較惹味一點,和小辣的 難得同行朋友們都不介意吃點辣 :P首先點了一個 黃金茄子 ,捧上來的時候一度誤以為是椒鹽豆腐來的,因為茄子都被切到四方粒狀了 用蛋黃舖在茄子外面炸起的,食落味道很不錯,茄子味道甜甜的,和蛋黃配搭起來都幾好食~ 平時我很少食茄子,但香口的茄子又不介意食多幾粒 另外點了 咖哩香脆黃金牛腩,牛腩和蒜蓉包分別放了兩邊,用一杯咖哩醬分隔了 首先試了蒜蓉包沾了咖哩醬食,發現蒜蓉包好香口邊邊位又脆,熱辣辣點埋咖哩醬食好不錯! 而牛腩是已經炸了的,和平時街頭食軟淋淋的牛腩不一樣,今次淨係牛腩我覺得味道已經夠濃!點上咖哩醬就會有另一種風味~來到食澳
剛去完短TRIP去泰國,當然要見見朋友仔順便派手信啦!
就相約左係方便就腳既旺角街頭食餐便飯

上了OPENRICE睇過,見澳門仔評價不錯,就揀了~
招牌非常易認,有個Q版人頭公仔,相信係老闆的Q版樣吧?
入到內見舖頭都算闊落,餐廳有供應小菜和火鍋
由於今次想試試特色小菜,就沒選火鍋
去完泰國,食慣惹味小食,番到香港都轉唔到口味
所以今晚揀的小菜都是比較惹味一點,和小辣的
難得同行朋友們都不介意吃點辣 :P
黃金茄子
平時我很少食茄子,但香口的茄子又不介意食多幾粒
秘制炭燒豬扒包
來到食澳門菜,豬扒包一定唔少得吧!所以點了一個秘制炭燒豬扒包 SHARE食!
竟然無令我失望,豬扒包份量超足夠!
麵包都蓋不住大大塊的豬扒呢!!
個包皮依然軟熟好味,配埋豬扒一齊食,啖啖肉,好多汁
椰青大菜糕
最後點了個甜品解解辣,亦想滋潤一點 所以揀了個 椰青大菜糕
這個甜品連成個椰青一齊上,3-4個朋友一齊SHARE食都可以!
大菜糕有濃濃的椰子味,好清甜,值得一試!
食完個人感覺會REFRESH番晒~!

總括而言餐廳的菜味道都好有鑊氣,好香口!
同朋友食完傾完仲分享完泰國次旅的遊歷就滿足地回家了!

2015-05-26
2015-05-25 605 浏览
早前經過砵蘭街見到同我係澳門食過嘅美味豬骨鍋,想重溫滋味,當然搵齊人去啦今次去到仍然揀番澳門海鮮乳豬豬骨鍋做鐵膽!無記性唔記得有無試過串燒,一於叫啲試吓啦!一order無耐,侍應先拎出配料盤俾我哋自己混搭,唯一覺得個炸蒜要改善一吓,要再香口啲 其他都不錯喔!大大個鍋即上,大得嚇到大家都呆咗!就噤睇就見到有乳豬、大蜆、蝦、花蟹、大大個豬骨、粟米等等!唔記得講個鍋係有分湯底嘅,我哋就要咗沙嗲味!由於有啲海鮮係未熟嘅,所以要等一陣,等個湯滾咗先食等嘅過程除咗同班姊妹吹水,仲有小食食住先!先上燒牛脷,每串都有四大舊,外面燒得微燶,內面keep住軟軟嘅狀態,幾得意仲有個燒羊架,燒完之後淋上獨特嘅汁,大隻又惹味,不過可以燒得嫩口啲諗起澳門又點少得豬排包呢?呢款豬排包應該經過改良!我比較鐘意內面嘅洋蔥,用咗黑椒去炒,仲炒出洋蔥嘅甜添包上仲帶有牛油味隔咗十五分鐘,火鍋已滾起,忍唔到手要先食大蜆!大隻又鮮味,就算經過一輪嘅烹煮,仍然都係噤大隻再食埋乳豬同大蝦!乳豬用嚟打邊爐確實幾過癮,唔會太老又入味蝦頭又吸咗好多湯同其他海鮮嘅精華,正呀!偷偷地飲咗幾啖嘅湯底,反而覺得沙嗲係配角!沙嗲味偏淡,反而海鮮味先

其他都不錯喔!

澳門海鮮乳豬豬骨鍋
等嘅過程除咗同班姊妹吹水,仲有小食食住先!
燒牛脷
燒牛脷
燒羊架
包上仲帶有牛油味
澳門海鮮乳豬豬骨鍋
再食埋乳豬同大蝦!乳豬用嚟打邊爐確實幾過癮,唔會太老又入味
蝦頭又吸咗好多湯同其他海鮮嘅精華,正呀!偷偷地飲咗幾啖嘅湯底,反而覺得沙嗲係配角!沙嗲味偏淡,反而海鮮味先係主導
澳門海鮮乳豬豬骨鍋
知道個湯底正之後,即刻食埋鍋底下面嘅椰菜!入哂味呀真係
澳門海鮮乳豬豬骨鍋
呢個鍋嘅另一亮點就係個大大豬骨,比我嘅手仲大呀!第一時間要吸咗啲骨髓先啦,好多又好味
食埋啲肉就夠多骨膠原喇
澳門海鮮乳豬豬骨鍋
不得不食嘅花蟹腳同蓋!好多肉,又嫩口

另外菊花蜜喇,潤喉之選,不過個人就覺得偏甜
其實個鍋仲有好多配菜,但大到我地幾個都ko唔到,好彩無多叫啲邊爐料,如果唔係就浪費晒啲嘢喇

2015-03-19
2015-05-22 310 浏览
下雨天,濕笠笠,約朋友都唔可以去太遠,早排經過油麻地,見到問澳門仔,已經想試,不過人太多,要等位,到到今次,落大雨無咩人,當然要去食下。呢到都幾特別,除左有小炒,仲有火鍋,最特係連串燒都有,選擇真係好多。我地四個人,叫左兩個秘制炭燒豬扒包(每個$28),個包好脆,仲要有蒜香,塊豬扒,好大塊,又有肉汁。原條蒜蓉燒茄子$40,好大條,整得好靚,好多蒜蓉,好香。食完兩個串燒類就食翻小炒。艇皇古法蟹$198,蟹肉好多,唔係水蟹,不過好辣。菠蘿生炒骨$78,酸甜味適中,外層既粉唔算多,炸得好夠脆,又夠熱,正小炒皇$88,好足料,有韮菜,腰果,菜莆,魷魚,蝦乾,好夠鍋氣,又唔太油。黃金中蝦$98,蝦炸得夠脆,再沾上咸蛋黃,夠惹味。椒鹽豆腐$55,豆腐好嫩,炸完好香口,食完一粒又想食第二粒,正。不過不失,出餐夠快。服務又好,下次可以再黎。

艇皇古法蟹$198,蟹肉好多,唔係水蟹,不過好辣。

黃金中蝦$98,蝦炸得夠脆,再沾上咸蛋黃,夠惹味。

不過不失,出餐夠快。服務又好,下次可以再黎。
2015-05-20
  • 豬扒包
2015-05-22 381 浏览
做野唔開心, 收工梗係約班FRD出黎傾下呻下, 其中一個FRD臨時要加班, 唯有就下佢, 去佢公司附近食啦, 當時又勁大雨, 之後先發覺已經紅色暴雨警告囉 ,我地就揀左間離油麻地站好近既澳門仔食餐好既,可能紅雨同平日既關係,成晚都唔多人, 如果想慢慢嘆個晚飯, 係呢度都係一個唔錯選揀, 講返野食先秘制炭燒豬扒包$28以今時既香港黎講, 真係好耐無見過塊肉係大過個包, 個包好軟熟, 仲滲左少少肉汁落去, 而豬扒燒到岩岩好, 好JUICY, 個包單獨食或連埋豬扒一齊食都好正, 可以話好味過澳門出名個D原條蒜蓉燒茄子$40好香蒜蓉味, 配無咩味既茄子一流,仲好細心將茄子CUT好一粒粒,方便食 椒鹽豆腐$55外表炸到好脆, 仲估唔到內裏豆腐好滑, 呢個係可以食到唔停口, 送酒一流黃金中蝦$98鐘意食咸蛋黃既我岩晒, 外表係用溶左既咸蛋黃包住啲蝦, 好香口, 而蝦肉先用油泡過,好爽口艇皇古法蟹$198一放上枱就好香豆豉味, 好有鑊氣, 而我覺得用豉椒炒係可以提升蟹肉既甜味, 佢地仲好細心將隻蟹炒完砌返蟹形先上枱, 可以比我地覺得係原隻蟹, 絕對無偷工減料

秘制炭燒豬扒包$28
原條蒜蓉燒茄子$40
椒鹽豆腐$55
椒鹽豆腐
黃金中蝦$98
艇皇古法蟹$198
艇皇古法蟹
题外话/补充资料: 成餐飯感覺都好好, 每款餸都夠晒鑊氣, 待應仲成日黎幫手換碟
2015-05-20
椒鹽豆腐