2020-02-25 93 浏览
星期日又係周圍搵食既好時候,今次食既尼間茶餐廳好有人情味,而且仲好好味!是日例湯紅蘿豬骨湯夠哂足料,好多湯渣😍超入味的老火湯,而且冇味精!飲完仲會問我地要唔要添湯😋黑松露蝦球炒蛋 配白飯蛋炒得嫩滑,蝦仁大大隻同爽口~佢加埋蔥、韭菜同埋姜一齊炒,配埋黑松露超好食!夠送一大碗白飯!黃金肉排 配白飯分量好足,好香鹹蛋黃味!啖啖肉,係略嫌乾身左少少,如果有埋汁會更好啊~加$20就有埋糖水試,選擇都多~推薦芝麻花生糊,兩樣都係即磨,好香!唔係到到都咁花心思咖!

是日例湯
紅蘿豬骨湯

黑松露蝦球炒蛋 配白飯

黃金肉排 配白飯

2020-02-24 69 浏览
聽住在將軍澳區的朋友說這邊住宅區樓下有家小炒茶記店,性價比挺高,食材新鮮,價錢中等。上次過來這邊,感覺這裡的店員都很有人情味,見他們跟不同熟客像是聚舊一樣,而且很殷勤,給我們添水又問我們數次要不要加添湯水。點完餐後店員先端湯水給食客,湯水有中西式兩款,中湯味道清甜,小小一碗已有很多湯料,真是誇張。黑松露醬蝦球炒蛋蛋加入黑松露一併炒,還加入蔥絲,整體更香口,濃郁。蝦球沒有雪藏味,有很多粒,很足料。咸魚雞粒炒飯曾在家炒過,卻很難做到外面餐廳的惹味風味。通常都在餐廳才點,雖然有咸魚佐味,但整體味道平均,不鹹,飯粒炒得夠乾身,有鑊氣,加上寒冷天吃一口剛從熱鑊上炒起的飯,特別香口滋味。是日蒸魚之老鼠斑店員推介今日蒸魚優惠,叫了一條來吃吧。蒸魚時間控制不錯,魚肉肉質依然嫩滑,而且不多細骨,味道鮮美。魚皮韌韌的,膠質豐富。最後因為吃飽了,沒有額外再點中式糖水,留待下次吧。
黑松露醬蝦球炒蛋
蛋加入黑松露一併炒,還加入蔥絲,整體更香口,濃郁。
蝦球沒有雪藏味,有很多粒,很足料。
咸魚雞粒炒飯
是日蒸魚之老鼠斑
店員推介今日蒸魚優惠,叫了一條來吃吧。
魚皮韌韌的,膠質豐富。
最後因為吃飽了,沒有額外再點中式糖水,留待下次吧。
2020-02-24 51 浏览
因為我朋友住將軍澳附近所以今次去咗將軍澳搵佢食飯😉😉就食咗呢間名為澳南閣餐廳嘅舖頭——————————————我地嗌咗一個鮮椰汁焗葡國雞意粉($58)同埋一個黑椒薯仔牛柳粒煲($85)因為我自己係一個好鍾意食葡國嘢嘅人所以我都好期待佢嘅賣相同味道🥰🥰結果同我想像中差唔多好重椰汁味得嚟而且意粉好入味唔會好乾又唔會煮得太over不過唯一美中不足嘅係佢呢度嘅雞係有骨嘅如果冇骨啖啖肉嘅感覺會比較好之後嗰個黑椒薯仔牛柳粒煲其實係幾重黑椒味🙂🙂而且啲牛柳粒都唔會話太韌係幾啱啱好嘅口感不過唯一美中不足嘅係我無諗過佢嘅薯仔係切條狀,我以為都會係切薯仔粒嘅🤔🤔我覺得切粒狀嘅話口感同賣相都會幫呢碟餸加分
因為我朋友住將軍澳附近

而且啲牛柳粒都唔會話太韌
係幾啱啱好嘅口感
我覺得切粒狀嘅話口感同賣相都會幫呢碟餸加分
2020-02-22 66 浏览
蜜椒薯仔牛柳煲叫完已經問我地肉定西湯,老闆話全部都係自己落足料煲,冇加到味精都咁入味。個人覺得羅宋湯好好飲同埋番茄加辣既層次好分明! 隔左一陣個煲就到,份量唔少而且牛柳粒都大大粒既。而薯仔其實即係薯條,唔會好粉,脆卜卜加埋蜜糖又甜,口感好正!牛柳本身煎到好淋又唔肥,一口一個再送飯食一流!椒鹽肉排呢個上台個陣有勁多炸蒜,又香又惹味。肉排唔太厚而且豬肉味濃,唔係落鬆肉粉搞到粉哂,椒鹽味好突出,送飯又係冇得頂! 兩款都好有大排檔既水準!
蜜椒薯仔牛柳煲

椒鹽肉排

2020-02-15 54 浏览
今日經過將軍澳海旁,路經呢間餐廳,見到好多人係門口等位,心諗應該都唔錯。職員好快安排左位置,坐低後我叫左瑤柱竹笙豆苗,白灼蝦,咕嚕斑球,芝麻糊,合桃糊。1:瑤柱竹笙豆苗,份量足夠,味道鮮,十分好2:白釣蝦,新鮮,鮮甜爽口,值得一讚個豉油,用滾油撞落蔥同芫荽度,現家好少餐廳有呢個做法👍🏻3:咕嚕斑球,炸粉好薄,好脆,唔會炸到硬骨骨,好好味😋4: 芝麻糊,合桃糊 唔太甜,但如果芝麻味再重啲就更好,但都唔錯💪🏻更讚既係職員熱情既招待,好有人情味😋

1:瑤柱竹笙豆苗,份量足夠,味道鮮,十分好
3:咕嚕斑球,炸粉好薄,好脆,唔會炸到硬骨骨,好好味😋

更讚既係職員熱情既招待,好有人情味😋
2020-02-15 50 浏览
朋友在這𥚃附近住,約好晩飯,朋友話附近開了一間餐廳,所以就決定在這𥚃吃,門口望都幾多人,相信食物也不錯,吃後果然有這個同感,而且招呼好到置身在家中吃飯的感覺⋯⋯青紅蘿蔔🥕煲湯🐷🦴骨——真正老火湯。零味精,夠火候,足料老火湯夠甜夠昧⋯⋯霸王🐔雞—-蔥油薑味道夠鮮、雞🐔肉嫩滑。生炒排骨——酸甜味道適中,外脆香口,配菜足料,大碟夾抵食.........🧄蒜蓉油麥菜🥬——蒜🧄蓉炒得夠香口,油麥菜新鮮嫩口又夠甜又夠爽.......餸菜套餐好抵食,全部餸菜都跟飯、例湯和飲品,家常便飯,老闆和老闆娘熱情對客人的招待,就如置身於家中吃飯的感覺,就像家人一樣的對待,湯煲了很久,飲多碗湯。老闆娘老闆除了又客氣,又熱情外,餐廳食物煮得好味又夠鑊氣,原來老闆娘仲有自家製甜品,多謝款式。自己磨的合桃糊、芝麻糊、煲得夠蓉又好味....鮮腐竹糖水,食到心都甜。家的感覺⋯⋯❤️

霸王🐔雞—-蔥油薑味道夠鮮、雞🐔肉嫩滑。

餸菜套餐好抵食,全部餸菜都跟飯、

鮮腐竹糖水,食到心都甜。
家的感覺⋯⋯❤️

2020-02-14 368 浏览
情人節返傳統食茶記係咩玩法先❤️❤️店內裝潢有著濃濃的懷舊風,又帶些新穎時尚,新舊融合的風格👍👍今日就嚟過茶餐廳放題慶祝下先🌹🌹❤️芝士焗鮮茄豬扒飯,今次轉左薯菜底❤️豬扒煎得香嫩,茄汁調得香濃開胃,再用些芝士引味,成件事好夾💓💓重點係個薯菜底好出色,大量啲薯條 🍟仲有幾條菜心,洋蔥,邪惡得來又有啲健康❤️❤️❤️豬扒雞扒拼炒蛋😚豬扒口感一流,份量十足,煎至鬆化香口,一口下去,肉質鮮美爽甜,豬肉味濃而不油膩👍煎雞扒嗰雞皮冇得頂喔💓💓雞肉仲好似好多肉汁,好嫩滑😜😜炒蛋大大份,毫不吝嗇😊😊仲要keep到好多蛋漿,好有蛋味😍😍最後嗌左嗰特餐就係沙爹牛肉烏冬❤️單看賣相已經感覺「幾得」♥️♥️沙爹牛肉的份量好多,沙爹汁非常夠味😋牛肉亦不會醃得過火😊十分滋味呢 😊火腿奄列好大份呢,配埋奶油多士冇得頂😛呢度杯奶茶茶底幾香濃,好值得飲呀,估唔到情人節黎食茶記都咁開心❤️❤️

2020-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 芝士番茄焗豬扒薯菜
2020-02-14 37 浏览
原來將軍澳海濱公園附近開咗不少新的食肆,今天揀呢間完全係因為他的冇味精住家湯.原來湯飲完之後可以無限添飲,果然有家的味道.我們點了兩個餸菜,超好味就不油膩.最後將叫左自家每天新鮮即磨芝麻糊和合桃露(聽說芝麻糊可以烏髮,合桃露可以補腦),合桃露超級幼滑又不會很甜.總括來講性價比高味道好,一定會再嚟幫襯,繼續品嚐其他款式的住家菜買單時才見到牆上的海報標示每天都有限量海鮮供應,但已太遲,下次一定要試試.

原來湯飲完之後可以無限添飲,果然有家的味道.

我們點了兩個餸菜,超好味就不油膩.

2020-02-12
外卖自取
2020-02-11 34 浏览
家的味道由於今晚偷懶冇煮飯的關係,所以有時間來海邊走走,發覺原來附近新開咗幾間食肆,正當我選擇困難症發作時,聽到當中有人介紹自己果間係不加味精,于是就被我選中.坐下就先來碗自家老火湯(🔥喉夠真材實料),伙記話可以添飲我哋叫咗2個套餐:1)金銀蛋肉鬆浸時菜$68 用大湯碗裝住勁多的金銀蛋和超嫰的時菜2)生啫蝦膏牛柳粒時蔬$80牛柳唔癡牙夠鬆夠牛味,份量多,味道出色最後當然要叫甜品啦合桃糊好得,直正自家鮮磨,一定要食食食吓老板走過來話「我哋啲食物全部冇加味精架,如果唔好食我即刻請你食,好食就繼續幫襯」最後當然係好食啦,仲十分滿足,抱著大肚子離開
家的味道

坐下就先來碗自家老火湯(🔥喉夠真材實料),伙記話可以添飲

我哋叫咗2個套餐:
1)金銀蛋肉鬆浸時菜$68
用大湯碗裝住勁多的金銀蛋和超嫰的時菜

2)生啫蝦膏牛柳粒時蔬$80
牛柳唔癡牙夠鬆夠牛味,
份量多,味道出色

最後當然要叫甜品

合桃糊好得,直正自家鮮磨,一定要食

最後當然係好食啦,仲十分滿足,抱著大肚子離開
2020-02-11
2020-02-08 46 浏览
今天星期六和老公到家附近吃午餐,到了澳南新開的茶餐廳試一試餐廳內的張貼了先己畫的餐牌,很有心思我們點了一個午餐和一個常餐點完餐先來兩個例湯,是奉送的,花生眉豆煲雞腳,很有家的咪道,無飯煮婦表示有啖湯飲是加分的。黑椒美國牛扒配白飯 - 賣相不錯,黑椒汁很多,送飯一流牛扒份量夠大,而且不是很薄的,口感軟稔,性價比很高常餐 - 來茶餐廳當然是要點我最愛的沙爹牛肉麵!這個沙爹牛肉味香濃而且麵質有咬口,是兒時吃的味道!常餐還配有火腿奄列和牛油多士,火腿奄列非常足料而吃牛油多士一定要加沙糖!烘底的多士香脆可口餐飲點了凍奶茶,奶茶香滑而且茶味濃熱檸樂煲薑 - 現在很少地方可以喝到!喝完成身暖笠笠的這間茶餐廳性價比很高,味道很傳統,值得再來!

今天星期六和老公到家附近吃午餐,到了澳南新開的茶餐廳試一試

餐廳內的張貼了先己畫的餐牌,很有心思

我們點了一個午餐和一個常餐
例湯

黑椒美國牛扒配白飯

黑椒美國牛扒配白飯 - 賣相不錯,黑椒汁很多,送飯一流
黑椒美國牛扒配白飯

牛扒份量夠大,而且不是很薄的,口感軟稔,性價比很高

常餐

常餐還配有火腿奄列和牛油多士,火腿奄列非常足料

而吃牛油多士一定要加沙糖!烘底的多士香脆可口
凍奶茶

餐飲點了凍奶茶,奶茶香滑而且茶味濃
熱檸樂煲薑

熱檸樂煲薑 - 現在很少地方可以喝到!喝完成身暖笠笠的

這間茶餐廳性價比很高,味道很傳統,值得再來!
例湯
熱檸樂煲薑
2020-02-07 32 浏览
今晚搵朋友仔拿野,之後就在他家的附近,去番上次食過的餐廳番尋味先,去到門口見到有人等的,可能因為是星期五關係,等了大約6鐘左右,算快便有位了。-黑松露蝦球炒蛋蛋炒得嫩滑,蝦球大隻夾新鮮爽口,佢加埋蔥、韭菜同埋姜一齊炒,色彩繽紛,配上黑松露味非常之夾同好味😋。-豉汁蒸倉魚用薑、芫荽同埋大量嘅蔥配搭,蒸出嚟香噴噴,魚沒有雪藏味,店員說是每日由街市採購而來的,魚身都算滑溜,用魚汁撈飯🤭正。-什菜煲煲內有鮮蝦,魷魚同粉絲,菜都新鮮,唔會好似其他鋪頭咁求其執俾你便算,而且份量都多🥳飽飽。店員介紹每位加$20就有糖水,有成五六款可以揀,因為食得太飽,都食唔落糖水啦,店員很窩心的說可以帶回家慢慢品嚐,咁我哋又可以當宵夜食,故又加左回家嘆了🤭。推介:芝麻糊

-黑松露蝦球炒蛋

-豉汁蒸倉魚
用薑、芫荽同埋大量嘅蔥配搭,蒸出嚟香噴噴,魚沒有雪藏味,

-什菜煲

推介:芝麻糊
2020-02-07
將軍澳區內規劃完善,新樓已經相繼落成,沿海地段🌊 真係好靚 微微海風吹來,條街都特別舒服。係海濱大道行到攰,想簡簡單單吃餐飯。來到一間叫澳南餐廳🍴,其實係一間主打街坊小炒`親民大眾化既茶餐廳小店💛。呢間餐廳菜式真係好有住家既味道,而職員呢都特別有人情味,仲會同食客打成一片。估唔到晚市都咁旺場,食客真係不絕 好多人係度等位添。可見味道`服務`價錢都好有性價比,回頭既熟客都好多呢。ll 🌿$75豆苗菜好嫩🌿,算係愛菜之一 因為點煮都咁好味。面頭既瑤柱竹笙,好足料 令豆苗菜味生色不少呢。ll $78魚香茄子亦係我愛菜之一💜,經油泡既茄子好淋滑。加上肉排🐽,其實係豬扒切件,肉既份量好多呢。ll $78蒸魚必點呢❤️,係每日限量架。都係每日新鮮出海釣獲,保證新鮮,所以日日既漁獲`品種都唔同。是日有紅油魚`盲曹魚,都好新鮮大條🐟。魚肉嫩滑,加上豆豉令蒸魚更惹味呢。蒸魚既豉油有魚汁香,亦都很好下飯。..每款小菜配白飯及例湯,而且例湯仲係無味精`足料又夠味,仲可以隨意添飲,岩晒都市人 平日缺少飲水既你&我😋。不妨來飲多幾碗吧。👻..仲有仲有,呢度仲有糖水食添。下次有機會再來試試💫。

l[瑤柱竹笙扒時蔬 (豆苗)]l 🌿$75

l[魚香茄子肉排煲 🍆🐽]l $78

l[時日蒸魚 (盲曹魚) 🐟]l $78

仲有仲有,呢度仲有糖水食添。下次有機會再來試試💫。
2020-01-07 91 浏览
澳南閣餐廳今日去咗將軍澳探朋友,坐到差不多七點就係時候落去搵食啦,朋友推介一間新開的餐廳,就在她家的附近,去到門口見到蠻多人等的,覺得都應該不錯,老闆熱情招待街坊食客,點左是日蒸魚原條蒸魚,落足料不錯咕嚕果仁蝦球份量都幾多,味道出色,好味小菜非常岀色,價錢非常合理,依道味道唔同一般嘅大排檔,呢度多左住家菜既味道,超出色
澳南閣餐廳

點左是日蒸魚
原條蒸魚,落足料不錯

咕嚕果仁蝦球
份量都幾多,味道出色,好味

2020-01-06 106 浏览
At first we were looking forward to more choices here until we saw its horrible decor style and got to know more about its boss who spat in the flower planter and left a lot of cigarette butts!叫過外買,味道好普通裝修好 cheap,坐得唔舒服最難頂係,自從呢間舖開咗後,周圍衛生差咗好多,路邊花槽好多煙頭,親眼見老闆吐痰落花槽😖食肆垃圾理應該佢哋自己處理,但佢哋拖個高身垃圾桶放路邊,又擺張檯出路邊總之,再平再好食都唔會幫襯,何況老闆咁冇品👎🏻👎🏻👎🏻仲要根本唔好食
叫過外買,味道好普通
裝修好 cheap,坐得唔舒服
總之,再平再好食都唔會幫襯,何況老闆咁冇品👎🏻👎🏻👎🏻
仲要根本唔好食
外卖自取
經過呢間餐廳時,站在餐廳外的老細熱情地介紹自己的菜式,盛情下就試試😂 餐廳滿滿坐滿人,個個都吃得笑逐顏開的樣子,看起來真的好好吃🤤 打開餐牌,有很多很多的小菜,牆上也貼了手畫畫配上文字的餐牌,好像中式的居酒屋😂。✨先送上中湯今晚是蓮藕湯一喝下去和別的茶餐廳送上的大不同這家喝得出是真材實林!老細介紹這是零味精,真的,比屋企煲的還好喝!✨金銀蛋肉鬆浸時蔬 $68 見到有這款小菜馬上ordered。滿滿的一碟菜,材料豐富,熱辣辣送上,每條菜都爽口,十分新鮮,食到chap chap聲大量的咸蛋皮蛋粒,每一口都吃得非常滿足,爽!✨粟米扒魚柳 $75 份量十足!沒想到又是滿滿的一碟碟中擠滿魚塊!粟米汁也是十分足夠!炸份不厚,魚塊大大件吃得出用料新鮮驚喜!✨楊州炒飯 $52 點了碟炒飯,材料滿滿的勝在味道剛好一點也不過咸份量十足吃得我們撐著肚子離開😂 但十分滿足!吃完一點口渴感也沒有,十分難得!一試難忘,看來這地方會成為我們的食堂😂

✨先送上中湯
今晚是蓮藕湯
一喝下去和別的茶餐廳送上的大不同
這家喝得出是真材實林!
老細介紹這是零味精,真的,比屋企煲的還好喝!

✨金銀蛋肉鬆浸時蔬 $68
見到有這款小菜馬上ordered。
滿滿的一碟菜,材料豐富,熱辣辣送上,
每條菜都爽口,十分新鮮,食到chap chap聲
大量的咸蛋皮蛋粒,每一口都吃得非常滿足,
爽!

金銀蛋肉鬆浸時蔬 $68

✨粟米扒魚柳 $75
份量十足!沒想到又是滿滿的一碟
碟中擠滿魚塊!粟米汁也是十分足夠!
炸份不厚,魚塊大大件吃得出用料新鮮
驚喜!
粟米扒魚柳 $75

✨楊州炒飯 $52
點了碟炒飯,材料滿滿的
勝在味道剛好
一點也不過咸
份量十足
吃得我們撐著肚子離開😂 但十分滿足!
吃完一點口渴感也沒有,十分難得!
楊州炒飯 $52

一試難忘,