2022-11-14 87 浏览
今日同個friend過嚟試吓呢間餐廳!因為見到好多朋友都喺度打卡首先呢間餐廳門口好神秘,你完全唔覺得係餐廳,開頭我以為係私人會所🤣走上前問過服務小姐,門口接待姐姐都好好禮貌,佢打開個門俾我哋入去,嗰一刻真係好似萬花筒咁,好友驚喜餐廳每個角落都可以係打卡點,因為點樣影都係咁正😍呢度啲服務態度真係好好,員工們絕對唔會騷擾到你,亦都唔會阻住你你到處影相,佢哋好識得走位,甚至主動可以幫你影張靚相添!👍🏻講到食物方面:我哋叫咗龍蝦配意大利粉!味道好正,尤其是龍蝦面頭嗰浸芝士好濃味!牛油果沙律佢啲醋味道調校得好好👍🏻日本牛柳呢個係我嘅至愛😍😍叫咗兩杯味道好正又可以打卡嘅飲品😊今日真係好開心🥳啲食物質素好高!餐廳環境又好有少女心嘅感覺!

講到食物方面:
牛油果沙律佢啲醋味道調校得好好👍🏻
日本牛柳呢個係我嘅至愛😍😍
叫咗兩杯味道好正又可以打卡嘅飲品😊
2022-11-07
話說呢一間Cafe 早喺啱啱開業之前已經想去,有太多人出post打卡非常吸引🫶🏻!不過太full Booking😥直到有一日心血來潮,禁入去booking個網睇吓,居然第二日下晝三點有個時間有空缺,梗係即刻撳掣啦!(大家平時都可以捕住個網睇吓有冇啲人放返個位出嚟)--終於正式可以嚟到呢個熱門打卡Cafe!好特別嘅係門口裝潢比較簡單,只係一道粉紅色門💗,但係一打開入面就係一條好靚嘅萬花筒隧道,大家可以入門口嗰陣時開始Row機拍條片,真係勁夢幻勁靚🥰🥰🥰!--一入到去餐廳入面,周圍都色彩繽紛非常夢幻,餐廳每個角落原來都係打卡點!覺得佢哋店內設計非常之用心,連天花都用咗好多花花同絲綢去營造個氣氛,牆壁亦都用咗彩虹色彩,真係好靚😍😍-我哋兩個女仔嚟食飯,到上菜嗰陣時先先知道原來個份量係咁多。本身唔知原來咁大份,特別係個薯條,真係多到覺得一枱人食都夠食嘅程度🤣🤣,而且新鮮熱辣炸,更加特別好食!-另外個黑松露意粉都非常入味,真心係好好食,下次嚟都要嗌返呢個先。而個麵包蟹,我就覺得好滯👉🏻👈🏻可能撈埋啲蟹肉蟹粉特別滯,兩個人食真係頂唔順😂不過都係幾好食嘅。最後我哋食唔晒啲嘢都係打包走💁🏻‍♀️--特別

終於正式可以嚟到呢個熱門打卡Cafe!

特別一提店員嘅服務態度好好,好樂意幫手影靚相,仲會話比我哋知企邊一個位影得好睇啲👍🏻今次嚟呢個餐廳都好滿意,淨係環境值回票價! !

2022-09-06
  • 黑魚籽麵包蟹意大利飯
我想嚟《漫花燈火OMG》好耐啦‼️‼️不過唔係人人都鍾意嚟打卡㗎😂尤其是d男士們🤦🏻‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏾‍♂️🤦🏿‍♂️所以約成班女仔嚟girl talk同影相就啱晒啦💖環境今次我要重點講吓呢度嘅環境♥️因為呢度真係超級靚,超級夢幻。任何一度地方都可以影到靚相!首先,大家一入到去餐廳就會好似入咗條時光隧道咁🙈條隧道2邊都係鏡,而且好夠光,此乃影相位1️⃣號跟著入到去,就會好似去咗另一個世界(七彩繽紛嘅童話世界)🌈而餐廳嘅色調係以彩色同粉紅色為主,上面係薰衣草乾花,側面嘅柱係唔同顏色嘅糖果樽🍬🍬此乃影相位2️⃣號當然啦,呢度咁靚,其實度度都影到靚相,打卡都打到手軟呀🤣🤣🤣食物餐廳嘅裝修固然靚,但d嘢食同樣都好特別😍每款食物都整得好有心思~黑松露蜜糖香草燒完隻美國春雞 $268我從來都未食過呢種口味嘅雞,估唔到黑松露同蜜糖味都可以mix到一齊,而且重幾好味,幾得意Tim🤤d汁甜甜哋,再配埋落去隻雞度,食起上嚟真係好開胃黑魚籽麵包蟹意大利飯 $228本身睇落去個飯好似好少,但原來隻蟹蓋嘅深度都幾高😂個飯有d金箔、黑魚子同埋蟹肉,下面係d鋪得好靚嘅石春,用嚟打卡就啱啦潘朵拉的盒子 — 延續 $168我哋見呢

跟著入到去,就會好似去咗另一個世界(七彩繽紛嘅童話世界)🌈

食物

黑松露蜜糖香草燒完隻美國春雞 $268
黑松露蜜糖香草燒完隻美國春雞

黑魚籽麵包蟹意大利飯 $228

潘朵拉的盒子 — 延續 $168
潘朵拉的盒子—延續

我哋見呢個甜品係限量嘅,所以就嗌左嚟試吓😂如果大家都order,記得一定要拍片😉因為個甜品係需要大家用個金斧頭🪓嚟打爆個糖漿,好得意🥳
至於個盒子係乜嘢嚟呢?佢外面係竹炭味嘅餅底,而入面係芝麻味嘅麻糬,真係估佢唔到wor

宇治抹茶珍寶牛油果奶昔 $82
宇治抹茶珍寶牛油果奶昔

牛油果奶昔不嬲都好好飲,但原來加埋宇治抹茶會更加好飲wor💕不過如果杯嘢飲嘅份量再多返d嘅話會更加好🤣

女士們未嚟過嘅話,記得快d book嚟打卡呀‼️‼️因為呢度真係好好好靚,好好好夢幻🤪

黑松露蜜糖香草燒完隻美國春雞
宇治抹茶珍寶牛油果奶昔
好同學知我喜歡試新嘢和打卡(主要是食物相),特意為我揀選這間超人氣餐廳-漫花燈火,為我慶祝生日,但來到這餐廳,真的像中了魔法,很自然會為自己打卡,這正是餐廳的概念,以「萬花筒」一種充滿兒時回憶的簡單玩意,當放眼看進去的時候,彷彿令人忘記當下,置身於一個充滿綻放丶變幻無窮,無限可能的世界個人小貼士,最好穿著素色或淨色衣服,影相丶打卡效果較好!大家可乘搭港鐵到土瓜灣站A出口,行約3分鐘便到達UPlace瑧尚,餐廳位於2樓,由於餐廳的坐位有限,約10張枱,所以最好預先訂位,餐廳設有最低消費,人均$200,用餐時間2小時,屆時職員會禮貌地提醒客人要離坐,因為每天的Booking也十分緊迫,即使我們揀了平日(星期二),滿以為會沒有太多食客,但仍是全場爆滿我們準時到達,由職員帶領,推開粉紅色大門進入漆黑的小玄關,再由客人自行拉開黑色布簾,充滿儀式感,一排五光十色的萬花筒長走廊,就在眼前!很夢幻!走過萬花筒,便進入餐廳用餐區眼見入坐的女士們,不論什麼年紀,也經過一番悉心打扮,有些人更帶備小道具(帽)丶公仔進場我們點了「自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他」作前菜丶至於主菜:「黑魚籽麵包蟹意

個人小貼士,最好穿著素色或淨色衣服,影相丶打卡效果較好!

我們點了「自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他」作前菜丶至於主菜:「黑魚籽麵包蟹意大利飯」丶「香煎帶子日本帶子黑松露忌廉意大利粉」,飲品方面:荔枝樹上的彩虹、OMG 5C

「自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他」,不單只賣相獨特美觀,酥皮鬆脆,內裏餡料有牛油果、三文魚、木瓜、芝士牛乳、味道很有不同的層次

自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他

「黑魚籽麵包蟹意大利飯」,原隻麵包蟹放在圓形碟上,下面以石春作裝飾,麵包蟹盛載意大利飯,飯的頂層放有蟹肉拌黑魚籽金箔,相當名貴!意大利飯味道很好,飯質較硬身,是很正宗意大利飯的煮法!

黑魚籽麵包蟹意大利飯

「香煎帶子日本帶子黑松露忌廉意大利粉」,意大利粉的硬度適宜,帶子很大和爽口,同時,能食到陣陣的黑松露香味

香煎帶子日本帶子黑松露忌廉意大利粉

荔枝樹上的彩虹,荔枝味凍飲,加上彩色爆珠,增添不少玩味

荔枝樹上的彩虹

OMG 5C,以5小杯特飲,並排而上,顏色鮮艷奪目,分別有:車厘茄山楂、香橙白桃丶菠蘿荔枝、青提子青蘋果、火龍果紅桑子,各類飲品,味道也偏向較甜

OMG 5C

最後,就是甜品-潘朵拉盒子,每日限量,必須要事前預訂,預訂時可告知職員用途,如:慶祝生日,職員在奉上蛋糕時,會為壽星,送上色彩鮮艷的生日蛋糕頭箍!
潘朵拉盒子

我用槌仔打碎仿玻璃的糖漿罩,用刀切開芝麻曲奇蛋糕,竟然見到粉紅丶粉藍色流心糖漿,兩種顏色配搭得很好,糖漿內包著似芋圓質感的粒粒,曲奇餅底鬆脆,但個人覺得糖漿實在太甜,建議減甜,同時,最好不要用芝麻做曲奇餅底,改以原味丶士多啤梨丶綠茶較理想,因為客人咀嚼完,咀和牙齒亦變黑,影響打卡。

潘朵拉盒子

通常打卡餐廳,一般食物味道麻麻,但這間餐廳可打破宿命,不論在裝修和食物味道,也非常好,值得推介!希望他們能夠保持食物的質素和水平。

2022-11-08
庆祝纪念
生日
2022-11-10 67 浏览
🌸 超igable 少女心cafe 🍽🤤—▫️餐廳: 漫花燈火 ▫️地點:全香港🇭🇰有1️⃣間分店📍 土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE2樓201號舖(港鐵土瓜灣站A出口, 步行約3分鐘; 前往方法: 港鐵土瓜灣站A出口步行約3分鐘)▫️營業時間⏰:星期一至日12:00–17:00 & 18:00–22:00▫️價錢:$200+—美味:🌸🌸🌸🌸環境:🌸🌸🌸🌸+0.4🌸(要book位✨)價錢:💰💰💰+0.88💰服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳—👧🏻👦🏻又去cafe❤️叫咗超多野食🥳無論打卡定野食都好jeng🥰環境好少女心🌸🌸食物意想不到都幾有驚喜~📍 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉價錢:$188分數:🍝🍝🍝🍝黑松露忌廉味好香濃😊份量都幾多,帶子都幾大粒同香口—📍 黑魚籽麵包蟹意大利飯價錢:$228分數:🦀🦀🦀🦀好特別🦀🦀賣相好吸引,有好多蟹肉,仲好香蟹味🤩🤩🤩加埋意大利飯幾煙韌—📍潘朵拉的盒子-延續價錢:$168分數:🍰🍰🍰+0.6🍰賣相好適合打卡🌸仲可以用迷你錘仔敲碎玻璃糖,好治癒🤓味道係芝麻,有啲淡—📍 5層朱古力國度價錢:$72分數:🍫🍫🍫🍫好大杯,朱古力味好濃烈🍫🍫仲有啲cream
🌸 超igable 少女心cafe 🍽🤤

▫️餐廳: 漫花燈火
▫️地點:全香港🇭🇰有1️⃣間分店
▫️營業時間⏰:星期一至日
12:00–17:00 & 18:00–22:00
▫️價錢:$200+

美味:🌸🌸🌸🌸
環境:🌸🌸🌸🌸+0.4🌸(要book位✨)
價錢:💰💰💰+0.88💰
服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳

~
📍 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉
價錢:$188
分數:🍝🍝🍝🍝
黑松露忌廉味好香濃😊份量都幾多,帶子都幾大粒同香口

📍 黑魚籽麵包蟹意大利飯

分數:🍰🍰🍰+0.6🍰

📍 5層朱古力國度
價錢:$72
分數:🍫🍫🍫🍫
好大杯,朱古力味好濃烈🍫🍫仲有啲cream

📍 慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍
價錢:$308
分數:🐖🐖🐖🐖
食落有驚喜🐖豬鞍軟硬適中🤣幾厚肉🌸仲有好多番薯條🍟
呢間係土瓜灣嘅漫花燈火基本上每一個位都可以打卡勁靚🌈 我自己bookmark咗好耐 同朋友提早咗成個月book位終於去到 真係好full平日都好多人🤣 首先門口已經好靚粉紅色嘅門💓一推開首先去咗間好暗嘅房仔之後就見到好靚嘅萬花筒鏡像走廊✨入邊嘅裝修色彩繽紛 主要以彩色同鏡面為主佢連碟仔都好靚 每枱仲有個萬花筒好特別😆✻ 阿爾卑斯雪山小屋($148)佢每日限量供應 賣相好靚打卡一流 慶生可以寫字~仲會送頂生日蛋糕帽仔好fun🤣小屋係Earl Grey蛋糕 入面有啲士多啤梨咁味道正正常常主要打卡為主xd✻ 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉($188)份量比想像中多好多 勁大碟帶子都幾大粒 好新鮮煎得啱啱好~ 同埋都幾多黑松露忌廉汁✻ 黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉 ($188) 同樣勁大碟 呢個意粉相比之下賣相靚啲面頭好多蟹肉 不過比較乾身 我個人中意帶子個意粉多啲✻ 西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士 ($128) 青口呢個價錢幾扺食 都幾多青口唔算好大隻但勝在新鮮 同埋辣肉腸都幾好食 牛油多士點白酒忌廉好夾✻瑰麗香水瓶($72)首先賣相好吸引 漸變嘅紅色 真係成個香水瓶咁❣️ 佢係

首先門口已經好靚粉紅色嘅門💓
一推開首先去咗間好暗嘅房仔
之後就見到好靚嘅萬花筒鏡像走廊✨
入邊嘅裝修色彩繽紛 主要以彩色同鏡面為主
佢連碟仔都好靚 每枱仲有個萬花筒好特別😆

✻ 阿爾卑斯雪山小屋($148)
佢每日限量供應
賣相好靚打卡一流 慶生可以寫字~
仲會送頂生日蛋糕帽仔好fun🤣
小屋係Earl Grey蛋糕 入面有啲士多啤梨咁
味道正正常常主要打卡為主xd

✻ 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉($188)
份量比想像中多好多 勁大碟
帶子都幾大粒 好新鮮煎得啱啱好~
同埋都幾多黑松露忌廉汁

✻ 黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉 ($188)
同樣勁大碟 呢個意粉相比之下賣相靚啲
面頭好多蟹肉 不過比較乾身
我個人中意帶子個意粉多啲

✻瑰麗香水瓶($72)
首先賣相好吸引 漸變嘅紅色 真係成個香水瓶咁❣️ 佢係玫瑰梳打🌹 甜度適中

✻凍宇治抹茶玄米拿鐵($48)
抹茶味好香濃💚 另外有個小插曲就係我唔小心倒瀉咗杯嘢飲 職員超好人俾過杯新嘅我哋🥹🙏🏻

老實講Cafe價錢算比較進取🤣
不過份量比想像中大~
我哋兩個女仔食唔晒要打包
同埋環境真係好靚 值得一去💕
  • 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉
  • 瑰麗香水瓶
香港旅遊發展局喺今年11月搞咗個「𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹 住食」活動集合超過200間餐廳推出低至7折嘅精選套餐❣️ 展現4個餐飲新型態,盡顯香港作為美食之都嘅特色🇭🇰 呢間打卡餐廳以萬花筒做主題,一早己經想嚟 今次藉住呢個活動特登試吓佢個套餐🤘🏻 .除咗稜鏡設計嘅萬花筒走廊道,仲有紫藤花海天花、彩虹色牆身同七色糖果裝飾🍬,成間餐廳都係打卡位❣️ .📍𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹 𝗘𝗮𝘁𝘀套餐($768 𝗳𝗼𝗿 2) 個餐包咗自選沙律/前菜/主食/意大利飯或意粉/甜品各一款 .💟𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗-椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬 麵包上放上西蘭花薯仔沙律🥔🥦 唔算係好有特色,同食唔出有鹹蛋味 .💟𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗭𝗘𝗥-自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他 呢個絕對係賣相最有𝗴𝗶𝗺𝗺𝗶𝗰𝗸嘅菜式✨ 酥皮中間包住牛油果🥑、煙三文魚🐟同番茄🍅酥脆嘅外層同軟滑嘅餡料形造出豐富口感 味道都唔錯,加埋粒水牛芝士波波真係好可愛☺️ .💟𝗠𝗔𝗜𝗡-黑松露蜜糖香草燒原隻美國春雞伴自家製芝士薯蓉 原隻春雞睇落幾澎湃,賣相有驚喜😍 表面落咗黑松露加埋蜜糖食落堅香🍯 雞髀超嫰滑🍗!但雞胸真係嚡咗啲 底層係幼滑嘅芝士薯蓉🥔,菜式完整度幾高

展現4個餐飲新型態,盡顯香港作為美食之都嘅特色🇭🇰

📍𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹 𝗘𝗮𝘁𝘀套餐($768 𝗳𝗼𝗿 2)
個餐包咗自選沙律/前菜/主食/意大利飯或意粉/甜品各一款

💟𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗-椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬
麵包上放上西蘭花薯仔沙律🥔🥦
唔算係好有特色,同食唔出有鹹蛋味

呢個絕對係賣相最有𝗴𝗶𝗺𝗺𝗶𝗰𝗸嘅菜式✨
酥皮中間包住牛油果🥑、煙三文魚🐟同番茄🍅
酥脆嘅外層同軟滑嘅餡料形造出豐富口感
味道都唔錯,加埋粒水牛芝士波波真係好可愛☺️

💟𝗠𝗔𝗜𝗡-黑松露蜜糖香草燒原隻美國春雞伴自家製芝士薯蓉
原隻春雞睇落幾澎湃,賣相有驚喜😍
表面落咗黑松露加埋蜜糖食落堅香🍯
雞髀超嫰滑🍗!但雞胸真係嚡咗啲
底層係幼滑嘅芝士薯蓉🥔,菜式完整度幾高👍🏻

💟𝗥𝗜𝗦𝗢𝗧𝗧𝗢 & 𝗣𝗔𝗦𝗧𝗔-黑魚籽麵包蟹意大利飯
呢個菜式好多人散點都會叫,估唔到套餐都好😍
嚟到有啲嚇親,原來份量都幾多
麵包蟹殼填滿意大利飯,置頂有一球仔蟹肉同黑魚籽
有鮮味🦀但如果個飯可以濕潤𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆啲會更加正

💟𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧-黑鏡子之謎
賣相好靚,朱古力片灑上金粉✨ 中間嘅雪糕包住咖啡餡☕️旁邊仲有大量嘅焦糖餅乾碎🍪 ,食落又真係超香🍫

💟𝗗𝗥𝗜𝗡𝗞𝗦
自選2杯$78或以下嘅飲品,點咗紅豆牛奶沙冰🫘🥛同朱古力奶昔🍫 2杯都大大杯味道又唔會過甜,唔錯!

食物同飲品都夠晒𝗶𝗴𝗮𝗯𝗹𝗲💗而且份量都唔少
單品定價較高,叫𝘀𝗲𝘁真係抵好多👍🏻
另外要讚吓佢哋嘅店員全部都好有禮貌,餐飯食得好開心
闊別咗一年時間,以萬花筒🌸為主題嘅「漫花燈花ONG」今年年中選址土瓜灣重開✨IG成日見到有人去打卡,今次終於到🐻啦😍.推開粉紅大門,進入暗黑小房再拉開布簾,由多塊稜鏡🪞組成嘅萬花筒廊道立即映入眼簾🤩如同置身於巨型萬花筒中,璀璨奪目✨走過迴廊後進入用餐區,抬頭就看到紫藤花海💜彩虹色牆身🌈、巨型彩色糖果色柱子柱🍬手機隨便一影都是打卡點📸少女心大爆發💕.🍴黑魚籽麵包蟹意大利飯💰$228麵包蟹蓋上鋪滿意大利米,頂層放上蟹肉、黑魚籽、金箔💕 賣相相當精緻🌟餐廳選用正宗意大利米,軟硬適中有口感😙混入蟹肉後,每一口飯都充滿鮮甜😋.🍴慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍💰$308豬鞍以慢煮真空低溫烹調法而製,切開咗顏色粉嫩❣️唔好以為係唔熟,其實係啱啱好😝估唔到豬鞍都可以咁軟腍,且充滿肉味🤤配以炸番薯條,香脆甜蜜😚.🍴羅浮圓宇宙💰$148元宇宙❓食得㗎❓無錯真係食得‼️🤣開頭仲以為頂層個波波係雪糕嚟,原來係檸檬乳酪慕絲🍋底下係柚子檸檬蛋糕🍰味道清新,甜而不膩😌.睇完係咪好想去食飯打卡呢?😎提提大家記得去之前一定要訂枱☎️雖然餐廳空間好大,但因為要預留空間打卡,所以座位唔算多😅係咁色彩繽紛、璀璨夢幻嘅環境下用餐,好似脫離

🍴黑魚籽麵包蟹意大利飯
💰$228

🍴慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍
💰$308

🍴羅浮圓宇宙
💰$148
羅浮圓宇宙

睇完係咪好想去食飯打卡呢?😎提提大家記得去之前一定要訂枱☎️雖然餐廳空間好大,但因為要預留空間打卡,所以座位唔算多😅係咁色彩繽紛、璀璨夢幻嘅環境下用餐,好似脫離現實世界咁置身於夢境一樣☁️有一種愛麗絲夢遊仙境品嚐美食嘅感覺🥰
羅浮圓宇宙
生日飯正式展開!🎂這次跟同樣是十月份生日的朋友一起慶祝♪(´ε` )特意挑選了間很有儀式感的餐廳 未進入餐廳之前 粉紅色的門面已充滿神秘感 因為讓你完全看不到店內的環境~ 而店員先講解用餐要注意的地方 感覺就好像是主題樂園玩機動遊戲一樣-甫進入餐廳就會經過幻彩三角鏡隧道 不規則的三角鏡 尤如放大的萬花筒似的🎨 走過隧道 就會看到七彩糖果擺設 超巨型同時十分引人注目 天花上亦掛上紫色花 令整個環境變得十分夢幻!我和朋友都十分欣賞餐廳在佈置上所花的心思✨ 真的令你有一種逃離城市 進入漫天燈花色彩綻放的世界呢!🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 黑魚籽麵包蟹意大利飯 ($228)用麵包蟹蓋盛著意大利飯🦀 蟹擺放在色彩繽紛的石托盤上 整個賣相十分精緻! 而飯上面有蟹肉和黑魚籽 再加上金箔作為裝飾~✨ 味道方面飯粒口感硬度適中 蟹肉鮮甜美味🫶 份量都算挺多 很有果腹感!-✨ 慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍伴脆甜番薯條 ($308)朋友說餐廳選用比利時杜洛克橄欖豬鞍 是質素保證!🐷 超厚身令豬鞍很有口感 慢煮令到豬肉變得軟腍 有肉汁又不會太乾身 倒上醬汁令豬肉更惹味 番薯條看得出也是自家製 非常厚切又脆甜🍠-✨ 潘朵拉的盒
特意挑選了間很有儀式感的餐廳
未進入餐廳之前 粉紅色的門面已充滿神秘感
因為讓你完全看不到店內的環境~
而店員先講解用餐要注意的地方
感覺就好像是主題樂園玩機動遊戲一樣
甫進入餐廳就會經過幻彩三角鏡隧道 不規則的三角鏡
尤如放大的萬花筒似的🎨
走過隧道 就會看到七彩糖果擺設
超巨型同時十分引人注目 天花上亦掛上紫色花
令整個環境變得十分夢幻!
我和朋友都十分欣賞餐廳在佈置上所花的心思✨
真的令你有一種逃離城市 進入漫天燈花色彩綻放的世界呢!

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 黑魚籽麵包蟹意大利飯 ($228)
用麵包蟹蓋盛著意大利飯🦀
蟹擺放在色彩繽紛的石托盤上 整個賣相十分精緻!
而飯上面有蟹肉和黑魚籽 再加上金箔作為裝飾~✨
味道方面飯粒口感硬度適中 蟹肉鮮甜美味🫶
份量都算挺多 很有果腹感!

✨ 慢煮比利時杜洛克橄欖豬鞍伴脆甜番薯條 ($308)
朋友說餐廳選用比利時杜洛克橄欖豬鞍 是質素保證!🐷
超厚身令豬鞍很有口感 慢煮令到豬肉變得軟腍
有肉汁又不會太乾身 倒上醬汁令豬肉更惹味
番薯條看得出也是自家製 非常厚切又脆甜🍠

✨ 潘朵拉的盒子 - 延續 ($168)
外面先是一層晶瑩剔透的糖霜 用小鎚子砸爛糖箱
再輕輕弄開裡面的竹炭撻盒子🖤
原以為甜品沒什麼驚喜 但反而味道很有質素呢!
裡面是流心的粉藍粉紅色醬 另有黑色的芝麻醬
入面再有粒粒mochi 非常煙韌🥰 味道又不會過甜!

另外要讚的是 餐廳準備的驚喜安排🎂
因為我和朋友都是即場才告知想寫Happy birthday to us✍️
餐廳不但能即時安排 而且更會送上每位壽星一頂生日頭箍帽🥳
在場不少客人都是來慶祝生日 感覺到大家都很滿足呢!🎁
🔺🔺🔺🔺🔺
📍漫花燈火OMG
🗺️土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE2樓201號舖
2022-10-31 106 浏览
曾去過漫花燈火的舊店,這裡打卡真的很特別🤩。在土瓜灣重開有一段時間了,終於有時間去打卡📸。店舖位於 UPLACE 二樓,打開大門就是萬花筒的隧道。裝飾較舊店的美,每一處也是打卡位,等待食物期間可以打卡一下😎。-▪︎熱玫瑰咖啡 HKD$52 | 熱帶風情白茶 HKD$68特色飲品有很多選擇,但我們想飲熱飲🤣。熱玫瑰咖啡味道微甜,咖啡味不算太濃,有玫瑰花花瓣做裝飾。熱帶風情白茶用菠蘿 及芒果製成,味道酸酸的很開胃。-▪︎潘朵拉的盒子 HKD$168是人氣打卡甜品,每天限量發售的。面層是粉紅色的玻璃糖,以Isomalt藝術糖製成,味道甜甜口感脆卜卜的🙈。裡面的是竹炭撻,口感微硬帶點脆口。暗藏彩色忌廉和黑芝麻慕絲,還有棉花糖、麻糬等配料,令其口感更煙韌。-▪︎西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士 HKD$128是個味道較香的小食,另配牛油多士吃,還有口感煙韌微咸的辣肉腸。青口大隻份量多,肉質嫰滑入味。醬汁味道濃郁幼滑,配多士吃味道挺好,若多士份量多一點就更好。-▪︎脆脆牛肝菌意大利飯 HKD$208賣相精緻的意大利飯,面頭堆砌著脆脆牛肝菌,口感外脆內軟。意大利飯暗藏野菌,飯質粒粒分明口感煙韌

店舖位於 UPLACE 二樓,打開大門就是萬花筒的隧道。

特色飲品有很多選擇,但我們想飲熱飲🤣。

熱玫瑰咖啡味道微甜,咖啡味不算太濃,有玫瑰花花瓣做裝飾。

熱帶風情白茶用菠蘿 及芒果製成,味道酸酸的很開胃。

▪︎潘朵拉的盒子 HKD$168

▪︎脆脆牛肝菌意大利飯 HKD$208
賣相精緻的意大利飯,面頭堆砌著脆脆牛肝菌,口感外脆內軟。意大利飯暗藏野菌,飯質粒粒分明口感煙韌,醬汁味道微酸。

2022-10-28
2022-10-30 735 浏览
/漫花燈火🇭🇰/#sa土瓜灣篇 #sa少女心系列➖➖➖<人氣萬花筒主題餐廳✨> ➖➖➖最近去左幾多少女心主題嘅打卡餐廳~包括呢間bookmark 左幾年嘅餐廳🥰由以前嘅大角咀搬咗去依家嘅土瓜灣記得一定要提早至少一個月預訂啊✨可以係openrice 到book 呢! 打卡位係入口嘅隧道🤣有萬花筒效果要通過神秘大門先入到去~ 之後店舖以糖果色為主調 大部分牆都係影相位 飲品食物嘅話都幾igable 份量比預期中多~ 價錢稍貴 味道還可以😛店員都幾nice 知我地唔知揀咩好嘅時候有逐一介紹😆👍🏻➖➖➖1️⃣ 自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他 $168 🌟呢個係appetiser 雖然我地調番轉食左main 先但之後酥皮快都keep 到酥脆口感~入面有幾層餡 分別係牛油果蓉、煙三文魚、番茄茸✨仲有粒迷你size 嘅水牛芝士 整體感覺清新 無想像中油膩~➖➖➖2️⃣黑魚籽麵包蟹意大利飯 $228 價錢少貴 但飯嘅份量都多嘅 亦會食到絲絲蟹肉🫶🏻不過對我嚟講 飯嘅口感偏硬實同埋有啲乾🤣➖➖➖3️⃣潘朵拉盒子 延續 $168 每日限量供應✨ 賣相都好吸引😍本身以為係朱古力心太軟 原
/漫花燈火🇭🇰/
#sa土瓜灣篇 #sa少女心系列
<人氣萬花筒主題餐廳✨>
➖➖➖
最近去左幾多少女心主題嘅打卡餐廳~
包括呢間bookmark 左幾年嘅餐廳🥰
由以前嘅大角咀搬咗去依家嘅土瓜灣
記得一定要提早至少一個月預訂啊✨
可以係openrice 到book 呢!
打卡位係入口嘅隧道🤣有萬花筒效果
要通過神秘大門先入到去~
之後店舖以糖果色為主調
大部分牆都係影相位
飲品食物嘅話都幾igable 份量比預期中多~
價錢稍貴 味道還可以😛
店員都幾nice 知我地唔知揀咩好嘅時候
有逐一介紹😆👍🏻

呢個係appetiser 雖然我地調番轉食左main 先
但之後酥皮快都keep 到酥脆口感~
整體感覺清新 無想像中油膩~

2️⃣黑魚籽麵包蟹意大利飯 $228

每日限量供應✨ 賣相都好吸引😍
本身以為係朱古力心太軟
原來係竹炭曲奇盒
先用錘仔敲碎透明粉紅色嘅糖
切開入面有黑芝麻mousse、彩色忌廉、迷你麻糬粒🥰 整體甜度適中
會食到幾香芝麻味 麻糬粒口感軟糯

同果汁比 鍾意呢個多啲 好解渴😆

📍漫花燈火 @omghongkong
潘朵拉盒子 延續
瑰麗香水瓶
📍土瓜灣萬花筒主題餐廳‼️· 鮮甜海膽汁墨魚意粉😆 -- 漫花燈火OMG🌸✨=======================上星期同@breadismyboyfrd去咗呢間位於土瓜灣u place嘅餐廳~餐廳門口好神秘,係需要店員開門帶你入去,入去後掀開黑幕就會見到一條萬花筒一樣嘅通道通入餐廳🙈真係睇到都omg😂(碌到最後有片睇‼️)整個design都超有gimmick!! 食物方面也各款肉類、意粉、意大利飯等等~------------------------------⭐️黑魚子牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他 $168 (4/5)賣相幾精緻,酥皮香脆,牛油果三文魚他他幾有鹹香👍🏼·⭐️黑魚子麵包蟹意大利飯 $228 (3.3/5)意大利飯用原個蟹蓋裝住,賣相吸引,而且份量都幾多~面頭有好多蟹肉,味道鮮甜,意大利飯軟硬適中,如果整體嘅調味再濃一點會更喜歡🙈•⭐️三文魚子鮮魷魚海膽汁墨魚意大利粉 $208 (4.3/5)呢個唔錯‼️😋海膽汁味道鮮甜,墨魚意粉夠咬口,鹹鹹甜甜令人食唔停😆•⭐️潘多拉的盒子 -- 延續 $168 (3/5)外殼由糖膠做成,食之後要用錘仔敲碎🔨😂盒子外殼係曲奇餅,入面係棉花
=======================

賣相幾精緻,酥皮香脆,牛油果三文魚他他幾有鹹香👍🏼
⭐️黑魚子麵包蟹意大利飯 $228 (3.3/5)

⭐️潘多拉的盒子 -- 延續 $168 (3/5)

外殼由糖膠做成,食之後要用錘仔敲碎🔨😂盒子外殼係曲奇餅,入面係棉花糖、黑芝麻醬同麻薯~整體甜度比較高🙈
整體嚟講餐廳環境好fancy,好多打卡位~店員態度都非常友善👍🏼食物賣相有心思,定價屬中上,味道ok唔算特別驚喜🙈
賣相:4/5
名稱:漫花燈火OMG
地址:土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE2樓201號舖
前往方法:土瓜灣站A出口
2022-10-30 63 浏览
book咗幾日終於book到啱自己嘅時間去食,之前試過一次直接上去但無book真係俾唔到位搞到白行一次,入到去真係明白點解會咁難book😂成間野都好靚,周圍都係打咭位,之後睇咗陣餐單,好多都好有特色嘅菜式,最後決定都係食麵包蟹義大利飯,潘朵拉的盒子,佢仲要寫有限量咁誇張😨😨,同點咗omg 5c,呢個都幾特別顏色繽紛同埋有唔同嘅水果汁,開個以為個飯好少,無諗到食量之後都已經好飽唔需要再叫其他了。之後就開始打卡影晒🥶
  • 黑魚籽麵包蟹意大利飯
2022-10-29 565 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5那天踏進粉紅色大門,進入七彩繽紛萬花筒世界 🌈 七彩閃爍玻璃萬花筒隧道、彩虹色糖果系裝潢、繽紛琉璃珠子瓶,彷彿置身夢幻童話世界,色彩綻放,感覺讓人忘記當下,展望無限的可能性⋯⋯ OMG 😳 不要醒!不要醒!就讓我發夢一下下吧⋯⋯ 那管世界只是稍稍停在那一𣊬間⋯⋯💋 OMG 5C ($88)愈來愈喜歡新鮮果汁🍹,點這款五小杯雜錦果汁來提升胃口,非常不錯 👍🏻 車厘茄及山楂、香橙及白桃、菠蘿及荔枝、青提子及青蘋果、火龍果及紅桑子,每一款味道都很匹配,果然有互相提鮮的作用,杯邊的糖粒帶點margarita感覺,但個人認為可省略。💋 黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉 ($188)從餐牌上就被這個蟹肉意粉深深吸引,味道果然沒有令我失望。黑橄欖醬味道十分香濃,加上蘑菇和滿滿的蟹肉,大啖大啖豪氣地吃也絕不為過~💋 有機開心果法式慢煮寶雲酥澳洲羊架伴脆薯條 ($348)我平常不常吃羊架,但老公很喜歡吃所以就點了,加上用開心果仁碎鋪滿羊架來烤的傳統方法實在是很吸引。羊肉烤得剛好,帶可接
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 OMG 5C ($88)

💋 黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉 ($188)

💋 有機開心果法式慢煮寶雲酥澳洲羊架伴脆薯條 ($348)
我平常不常吃羊架,但老公很喜歡吃所以就點了,加上用開心果仁碎鋪滿羊架來烤的傳統方法實在是很吸引。羊肉烤得剛好,帶可接受的微羶味,外層的開心果仁碎不單能保持肉汁,亦能令整個菜式增添香氣,實在很美味~

💋 FIKA
身為外貌協會會員,當然要揀一個既IGable又能刺激腎上腺的甜品喇!😍 像青苔般的是脆脆抹茶金寶,底層是豆腐慕絲和牛奶麻糬,中間夾著紅豆醬,而頂層則是雲一般的蛋白霜;FIKA除了外貌可愛,各種材料的味道、口感都很配合,推介推介~

✨ 整體: ✨
✅ 超級IGable打卡餐廳,餐廳每個角落都是打卡聖地
✅ 食物質素真心不錯,菜式新穎有創意
❎ 略嫌價錢稍貴
黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉
FIKA
2022-09-25
黃金蟹肉黑橄欖醬意大利粉
FIKA
一直都好想嚟呢度打卡😍😍今次終於黎到值得一讚係呢度職員都好ℎ𝑒𝑙𝑝𝑓𝑢𝑙 影相都有求必應 不過食物價錢偏貴 🙈不過裝修算係香港數一數二有特色 抵唔抵就見仁見智啦伏‼️🦀黑魚籽麵包蟹意大利飯 $228 •𝐶𝑎𝑛𝑐𝑒𝑟 𝑃𝑎𝑔𝑢𝑟𝑢𝑠 𝑅𝑖𝑠𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝐶𝑎𝑣𝑖𝑎𝑟 𝑅𝑖𝑠𝑜𝑡𝑡𝑜 ➡️可能期望越大 🥲🥲🥲失望越大 賣相好靚 但𝑠𝑜 𝑠𝑎𝑑 飯非常硬同勁乾 雖然味道可以 但𝑅𝑖𝑠𝑜𝑡𝑡𝑜質素完全唔得 睇得出飯仲未煮熟 仲要200幾蚊 伏咗 見好多人都推介呢款 但𝑆𝑜𝑟𝑟𝑦我就唔同意啦😭 🥑自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他 $168 •𝐴𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜, 𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 & 𝐵𝑜𝑐𝑐𝑜𝑛𝑐𝑖𝑛𝑖 𝑇𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐻𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑃𝑢𝑓𝑓 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑟𝑦 & 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝐶𝑎𝑣𝑖𝑎𝑟 ➡️相反 呢款我要大讚 酥皮非常脆&香口 牛油味超重 皮熱他他凍 頗開胃 發揮到前菜應有嘅作用 𝑂𝑀𝐺 𝑈𝑁𝐼𝑄𝑈𝐸 𝐷𝑅𝐼𝑁𝐾 🍸𝑂𝑀𝐺 𝑆𝐶 $88 ➡️一個打卡之選嘅飲品 果汁清甜 每個杯咀邊都黏上粒粒 甜甜地係一個好嘅飲品選擇 •車厘茄及山楂 𝐶ℎ𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑇
一直都好想嚟呢度打卡😍😍今次終於黎到

🦀黑魚籽麵包蟹意大利飯 $228

🥑自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他 $168

𝑂𝑀𝐺 𝑈𝑁𝐼𝑄𝑈𝐸 𝐷𝑅𝐼𝑁𝐾
🍸𝑂𝑀𝐺 𝑆𝐶 $88

•車厘茄及山楂 𝐶ℎ𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 & 𝐻𝑎𝑢𝑡ℎ𝑜𝑟𝑛
•香橙及白桃 𝑂𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒 & 𝑃𝑒𝑎𝑐ℎ
•菠蘿及荔枝 𝑃𝑖𝑛𝑒𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 & 𝐿𝑦𝑐ℎ𝑒𝑒
•青提子及青蘋果 𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛 𝐺𝑟𝑎𝑝𝑒 & 𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒
• 火龍果及紅桑子 𝐷𝑟𝑎𝑔𝑜𝑛 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 & 𝑅𝑎𝑠𝑝𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦

𝑂𝑀𝐺 𝑈𝑁𝐼𝑄𝑈𝐸 𝑆𝑂𝐷𝐴
🍹瑰麗香水瓶 $72

•𝑀𝑎𝑗𝑒𝑠𝑡𝑖𝑐 𝐸𝑎𝑢 𝐷𝑒 𝑃𝑎𝑟𝑓𝑢𝑚 (𝐻𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑅𝑜𝑠𝑒 & 𝑆𝑡𝑟𝑎𝑢𝑏𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑃𝑢𝑟é𝑒 𝑆𝑜𝑑𝑎)
➡️比較清甜 味道不過不失

🍰🍬潘朵拉的盒子(每日限量供應)
•𝑇ℎ𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑇ℎ𝑒 𝑃𝑎𝑛𝑑𝑜𝑟𝑎'𝑠 𝐵𝑜𝑥 (𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦 𝐶ℎ𝑎𝑟𝑐𝑜𝑎𝑙 𝑇𝑎𝑟𝑡 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑆𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑀𝑜𝑢𝑠𝑠𝑒, 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑖 & 𝐼𝑠𝑜𝑚𝑎𝑙𝑡) - 𝐿𝑖𝑚𝑖𝑡𝑒𝑑 𝑄𝑢𝑎𝑛𝑡𝑖𝑡𝑦 𝐷𝑎𝑖𝑙𝑦

➡️絕對係打卡嘅甜品 雖然價錢有啲貴 但有特色 黑芝麻外皮鬆脆 味道非常濃郁有驚喜 入面配上唔少麻薯粒粒 口感唔錯 糖果外殼唔會好甜 整體感覺𝑂𝐾