2025-01-07 190 浏览
呢間韓國餐廳都開左好多年,以前讀書時都間唔時黎食,見佢換左裝修靚左,入去食下回味下。一坐底都招呼左我地三款泡菜,有辣白菜泡菜、魚糕片同我估係蔥餅既小菜,魚糕片同蔥餅都比較淡口,啱哂唔食得辣既朋友。香辣豬肉飯卷好鍾意食韓式飯卷,一啖有哂唔同味道同配料,香辣豬肉唔係好辣,配埋奄羅白酸酸地幾開胃🤤飯卷都包得好實淨,唔會一夾就散芝士年糕年糕醬比平時見既冇咁紅,但食落都偏香辣既,年糕煮得火喉幾好,煙煙韌韌,撈埋片芝士一齊食幾creamy。佢配菜都多,所以食落唔算滯炸醬麵炸醬麵味道相當黎講都淡味啲,不過隻雞蛋煎得幾靚,撈埋青瓜絲一齊食都幾爽口既,如果配埋奄羅白一齊食就正蒜香蜜糖炸雞翼炸雞翼都幾好,肉質唔乾,配埋表面既蒜香蜜糖汁都幾好食。

香辣豬肉飯卷

芝士年糕

炸醬麵

蒜香蜜糖炸雞
炸雞翼都幾好,肉質唔乾,配埋表面既蒜香蜜糖汁都幾好食。
2025-01-04 221 浏览
很久以前已經開始光顧的正宗韓國菜,喜歡其座位寬敞舒適,食物種類多前菜3小碟泡菜,魚糕和煎餅,全部都美味而且可以任添醬油蟹+紫菜飯團 $190韓國菜必吃的醬油蟹,亦稱白飯小偷,蟹肉鮮甜非常下飯,紫菜飯團本身有調味,看得出店家認真製作牛尾湯配白飯 $128天氣冷最適合吃湯飯,牛尾炆得軟冧,湯頭香濃,還配韓國粉絲,非常滿足生米酒 $105看韓劇常會看到韓國人吃飯時配此米酒,味道清甜不烈,很易入口已經多次回訪,味道正宗價錢公道

前菜3小碟
泡菜,魚糕和煎餅,全部都美味而且可以任添

醬油蟹+紫菜飯團 $190

牛尾湯配白飯 $128

生米酒 $105
看韓劇常會看到韓國人吃飯時配此米酒,味道清甜不烈,很易入口

已經多次回訪,味道正宗價錢公道
  • 醬油蟹
那條街上有很多韓國餐廳~我們是被外牆吸引的!很值得打卡🤩誤打誤撞就吃到了這家老牌韓式餐廳的正宗料理🤤進店後😙感覺氛圍非常好,座位也很寬敞舒適 不會很擠🧚🏻‍♀️✨有種很乾淨很溫馨的感覺!感覺也很適合一家老小聚在一起聚餐欸👍🏻菜式方面款式也不少😙 和在韓國一樣!會附送三碟餐前小菜🥗分別是泡菜、芽菜和海鮮煎餅✨1️⃣【牛肉韓式石頭飯】 $119我想可以用老少皆宜來形容它💗飯不會過硬~拌在一齊吃下去好滿足!食材融合得很好 沒有搶風頭的菜😝底下還有一些飯焦!還搭配了一碗海帶湯~值得一試哦✨2️⃣【甜辣炸雞-半隻】 $99炸雞份量控制得剛剛好夠兩個女生吃!啖啖都是肉呀~吃完也不會覺得膩👍🏻醬汁很惹味😉不存在不夠醬汁搭配的情況哦🙂‍↕️3️⃣【Cass Fresh韓國啤酒】 $29韓國出品的啤酒🍻酒精濃度是4.5%🍺入口挺清爽的👍🏻搭配炸雞一齊食一級棒啊❤️📍漢城美食尖沙咀金巴利道74-76號地舖#香港韓國餐廳 #韓式料理 #漢城美食 #香港美食#香港必食 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #遊客推薦 #香港打卡 #香港韓餐 #hongkong

1️⃣【牛肉韓式石頭飯】 $119

2️⃣【甜辣炸雞-半隻】 $99

3️⃣【Cass Fresh韓國啤酒】 $29

📍漢城美食
尖沙咀金巴利道74-76號地舖

一開始見到評論留言好去試 點知店員服務態度非常差 有四個客人 靜俾兩杯水 等左好耐 見隔壁離位遲過我地到都有耶食 問佢地俾個小菜先 佢好晦氣 問左幾次跟住好晦氣攞咗啲餸菜過嚟 嚟到啲主菜同餐牌完全唔同 韓國豬手好硬 同埋唔熱? 韓國泡菜得個鹹字 啲紫菜湯都好鹹啲餸菜食落都唔正宗 喺評論話係正宗韓國人開 但係好似啱啱轉左手 staff都唔係韓國人 成條韓國街 所有店舖都滿座 除咗呢間 以後見到店舖冷清就諗諗先好試之後都唔會再嚟 俾錢買難受 都係去返啲人多嘅店舖比較有信心保證

2024-12-23 272 浏览
與好友聚會,經過呢間韓國餐廳,見到餐廳的環境寬敞,所以吸引咗我哋入去。我們點了韓國蜜糖牛油炸雞和牛肉拌飯,炸雞外酥內嫩,牛油味香濃,炸得恰到好處,讓人一口接一口。炸雞的口感非常酥脆,搭配泡菜或小菜,配埋杯啤酒,更提升了整體的味覺享受。至於牛肉拌飯,則是一道色香味俱全的經典韓國料理。牛肉鮮嫩多汁,配上新鮮的蔬菜和香醇的醬料,有豐富的層次感,好有韓國風味。此外,這間餐廳的菜式種類繁多,下次一定會再黎食

此外,這間餐廳的菜式種類繁多,下次一定會再黎食

2024-12-20
2024-12-22 246 浏览
漢城美食 📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖⭐️醬油蟹+紫菜飯團 $190有非常多嘅菜式,但係作為醬油蟹fans點都一定要食!將啲蟹腳擠晒落蓋度撈飯食真係超正,咁大碗都超快清晒碗飯😂✨⭐️甜辣炸雞 半份$99呢幾日都突然間勁想食炸雞,所以即刻嗌咗半份經典甜炸雞🤣 炸到脆卜卜啱啱好,唔會太甜或者太辣,啱晒同屋企人或者朋友share。⭐️牛尾湯 $128冬天咁凍,梗係要飲返個靚湯,喺燉湯系列入面揀咗個唔辣嘅湯暖一暖身。⭐️ 生米酒 $105食韓國嘢點可以唔嗌米酒?酒精濃度只有6%好易入口。同埋舖頭啲枱都幾大張,坐得幾舒服可以慢慢飲。
漢城美食
📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖
⭐️醬油蟹+紫菜飯團 $190

⭐️甜辣炸雞 半份$99

⭐️牛尾湯 $128

⭐️ 生米酒 $105

2024-12-20 255 浏览
餐廳開店超過20年 由韓國人主理食物價錢經濟實惠而裝潢走韓式小清新路線 很打卡!而且臨近聖誕 佈置了很多聖誕裝飾非常適合與朋友來聚會聊天 ⍢漢城飯卷 $69餡料有菠菜 黃蘿蔔及火腿等口感豐富 味道較淡 健康之選蜜糖蒜蓉雞翼 $58外脆內嫩 不會有太重的油膩感 淋上少許蜜糖蒜蓉 很惹味炸年糕同炸蒜作為伴碟~拉麵炒年糕 $95年糕煙煙韌韌有咬口辣汁頗辣 有像在韓國吃到的魚片同樣煙韌 亦非常吸汁配上韓國拉麵 很邪惡的組合炸醬麵 $89炸醬汁濃郁 麵質掛汁配料有太陽蛋 洋蔥 薯仔等撈勻吃停不了口 分享一流⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐漢城美食 📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖
餐廳開店超過20年 由韓國人主理
食物價錢經濟實惠
而裝潢走韓式小清新路線 很打卡!
而且臨近聖誕 佈置了很多聖誕裝飾
非常適合與朋友來聚會聊天 ⍢

漢城飯卷 $69
餡料有菠菜 黃蘿蔔及火腿等
口感豐富 味道較淡 健康之選

蜜糖蒜蓉雞翼 $58
外脆內嫩 不會有太重的油膩感
淋上少許蜜糖蒜蓉 很惹味
炸年糕同炸蒜作為伴碟~

拉麵炒年糕 $95

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

漢城美食
📍尖沙咀金巴利道74-76號地舖
2024-12-19 314 浏览
呢間成日經過,今次終於忍唔住入左嚟試🤣前菜有3碟,有煎餅,泡菜同荳芽,全部都好好食好開胃😋第一樣就嗌左佢地出名嘅韓式豬手,有得揀全份/半份,我地兩個人就緊係嗌半份,點知嚟到都係好大份😂送埋生菜搭配,點埋佢地個醬簡直係perfect match👍🏻冬天就緊係要嗌年糕人蔘雞湯暖下個胃,入面嘅雞絲同年糕都好足料😙食得韓國菜又點少得飲米酒!我地就嗌左枝生米酒,入面係有汽,下次有機會都會想試埋比較少見嘅提子同紫薯米酒🤪
2024-12-17
  • 韓式豬手
  • 年糕人蔘雞湯
呢間位於尖沙咀嘅韓國餐廳開業多年,由韓國人親自主理,質素絕對有保證!而且價錢非常實惠,坐位又多,難怪咁受歡迎。最近聖誕節快到,餐廳仲有棵靚靚嘅聖誕樹🎄,配埋聖誕歌,氣氛真係一流,無論同朋友定家人嚟都好啱!🎅🎶 醬油蟹🦀以前喺其他地方試過醬油蟹,感覺一般,但係呢度嘅醬油蟹真係令人改觀!蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁香滑,用紫菜包埋飯同蟹膏一齊食,味道完全升級,真係一試愛上!💯😋牛尾湯🍲冬天必點!湯底清甜濃郁,牛尾煮到好腍,肉質滑嫩。飲完成個人都暖返哂,呢個湯真係寒冷天氣嘅救星,飲完成個人都舒服晒!😌🔥生米酒🍶呢款生米酒飲落非常順口,入口有陣淡淡米香,唔會太濃烈,啱晒配韓國菜一齊飲。
醬油蟹🦀
牛尾湯🍲
生米酒🍶

2024-12-14 241 浏览
尖沙咀這個多元文化的地方,要找一間好食嘅韓國餐廳唔容易。經介紹,今日試吓📍漢城🫶🏻原來佢哋2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間,而且係同區最經濟實惠既店舖。佢哋特設學生優惠價,適合家庭聚餐,菜式種類繁多,韓國人主理,美味正宗韓國料理。環境整潔,座位寬敞,冬天之選~ 燉湯系列♨️[食後感]📝1. 年糕餃子湯✔️湯頭清澈而鮮美,帶有淡淡的高湯香氣✔️年糕的口感軟糯,吸收了湯汁的精華,咬下去彈牙又香甜✔️餃子裡的餡料選材講究,包含豬肉和各種蔬菜,讓每一口都充滿層次感。搭配一些香菜和青蔥的點綴,讓整碗湯的風味更上一層樓2. 醬油蟹+紫菜飯團✔️醬油蟹的醬汁色澤誘人,蟹肉鮮甜,搭配醇厚的醬油味,讓人一口接一口,完全停不下來✔️蟹殼的酥脆與蟹肉的嫩滑形成鮮明對比,讓味蕾得到充分的滿足。✔️紫菜飯團則提供了完美的平衡,米飯的香甜與紫菜的鹹香相得益彰3. 生米酒✔️散發著淡淡的酒香,入口柔和,帶有微微的甜味和香氣,讓人感覺非常舒適✔️酒體清爽,酒精濃度適中,既能暖身又不會過於刺激這頓餐點的搭配非常巧妙,無論是暖心的湯品還是海鮮的鮮甜,再加上柔和的米酒,都是一次難忘的美味體驗!
[食後感]📝
1. 年糕餃子湯
✔️湯頭清澈而鮮美,帶有淡淡的高湯香氣
✔️年糕的口感軟糯,吸收了湯汁的精華,咬下去彈牙又香甜
2. 醬油蟹+紫菜飯團
3. 生米酒
✔️酒體清爽,酒精濃度適中,既能暖身又不會過於刺激

2024-12-11 251 浏览
同事離職真係會回來相約,原來同事走左已經三個月,選了間由 #韓國人主理 可以品嚐到正宗韓國料理 🤤🤤而且是色香美味的, 而且已經有聖誕樹裝置了聽說間2001年已經開店是 #尖沙咀區 內 #開店最長時間而且係同區 #最經濟實惠 既店舖 👍店內環境整潔,足夠空間感菜式種類繁多, 冬天就有 燉湯系列 🥣特設學生優惠價🧑中間有張大枱,適合家庭聚餐 👶🧒🧓🧑‍🦰食韓菜點少得✅ #炸雞🍗加 #啤酒 🍻選了蜜糖蒜頭味 🍯 酥脆外皮, 甜絲絲的蜜糖,配著絲絲蒜香香脆可口, 又少骨,唔錯😋😋✅牛肉石鍋拌飯擺盤鮮豔奪目, 配菜條條分明均勻充滿麻油香氣 啖啖暖入口,暖入心仲有香脆鍋巴, 越吃越濃 🤤🤤
可以品嚐到正宗韓國料理 🤤🤤

而且是色香美味的, 而且已經有聖誕樹裝置了
聽說間2001年已經開店
是 #尖沙咀區 內 #開店最長時間
而且係同區 #最經濟實惠 既店舖 👍

店內環境整潔,足夠空間感
菜式種類繁多, 冬天就有 燉湯系列 🥣

特設學生優惠價🧑
中間有張大枱,適合家庭聚餐 👶🧒🧓🧑‍🦰

食韓菜點少得
✅ #炸雞🍗加 #啤酒 🍻
選了蜜糖蒜頭味 🍯
蜜糖蒜香炸雞

大枝啤酒

酥脆外皮, 甜絲絲的蜜糖,配著絲絲蒜香
香脆可口, 又少骨,唔錯😋😋

牛肉石鍋拌飯

✅牛肉石鍋拌飯
擺盤鮮豔奪目, 配菜條條分明均勻
充滿麻油香氣
啖啖暖入口,暖入心
仲有香脆鍋巴, 越吃越濃 🤤🤤
2024-12-10
  • 韓式石頭飯
  • 蜜糖牛油雞翼
  • 炸雞
2024-12-10 288 浏览
好耐無食韓國料理喇‼️尖沙咀呢間屹立多年嘅韓國餐廳相信無人不曉,出名經濟實惠又正宗以前係尖沙咀happy hour 完就會嚟飲人蔘雞湯🍲今日想食韓國菜就諗起佢~~先嚟幾碟韓小碟「年糕人蔘雞湯」人蔘味好甘香,雞湯夠清甜,兩者配合一齊味道好融和,唔會互相搶咗大家嘅味道年糕比我想像中更軟糯,完全唔會好重粉感❤️「醬油蟹+紫菜飯」醬油蟹嘅蟹肉肉質軟綿綿,吸收左甜甜嘅韓式醬油,味道更有層次而且今次食完,我嘅喉嚨完全無又澀又痕蟹膏用嚟撈紫菜飯一流‼️
好耐無食韓國料理喇‼️
尖沙咀呢間屹立多年嘅韓國餐廳相信無人不曉,
出名經濟實惠又正宗

以前係尖沙咀happy hour 完就會嚟飲人蔘雞湯🍲
今日想食韓國菜就諗起佢~~

先嚟幾碟韓小碟

「年糕人蔘雞湯」
人蔘味好甘香,雞湯夠清甜,
兩者配合一齊味道好融和,
唔會互相搶咗大家嘅味道

年糕比我想像中更軟糯,完全唔會好重粉感❤️

「醬油蟹+紫菜飯」
醬油蟹嘅蟹肉肉質軟綿綿,
吸收左甜甜嘅韓式醬油,味道更有層次

而且今次食完,我嘅喉嚨完全無又澀又痕

蟹膏用嚟撈紫菜飯一流‼️
2024-12-06
2024-12-10 253 浏览
尖沙咀金巴利道成立20載嘅漢城美食有由韓國人主導嘅餐廳。蜜糖牛油雞 (半隻$109):無乜油,無乜肥,新鮮肉味。主要味係白色牛油蜜糖調味粉。口感乾身,帶有骨。韓式石頭飯(香辣芝士雞肉$119):熱辣辣且佈滿韓式原材料嘅石頭飯。有韓式BBQ燒烤醬味雞。有芽菜,菠菜,生菜,脆肉瓜,蘿蔔,洋蔥,芝士,苦椒醬。飯焦唔多不過焦度很好,無黑焦,脆口感,味道十足。跟唔鹹,清清哋嘅紫菜湯。Kass韓國No.1(500ml$63):味道如果由黑到白嚟計,應該好白。唔苦。總括:環境整潔,座位寬敞,適合家庭聚餐。亦有冬天之選燉湯系列。
尖沙咀金巴利道成立20載嘅漢城美食有由韓國人主導嘅餐廳。

總括:
環境整潔,座位寬敞,適合家庭聚餐。亦有冬天之選燉湯系列。
2024-12-09 172 浏览
好期待二月份同妹妹一齊去韓國首爾兩姊妹旅行,未出發先興奮。今日兩姊妹行街在佐敦經過這間韓國餐廳,外面有漂亮的壁畫,非常吸精。估不到已開業廿多年,能屹立多年,總有他的原因吧。餐廳裝修平易近人,環境整潔,座位寬敞,有點像家的感覺。韓國人主理,感覺上更加正宗👍。先來牛肉紫菜飯卷,飯卷包得紮實,紫菜非常香口。蜜糖蒜蓉雞翼,配了幾條炸年糕,可以試一下不同的口味。另外也叫了芝士炒年糕,有濃濃的泡菜汁,非常香口惹味,但有點辣,年糕底下原來是菜底,雜菜配芝士非常好味,估不到配角竟變主角,是讓我最懷念的味道。最後有炸醬麵,應該是我第一次吃炸醬麵,醬汁非常豐盈,味道也不錯。👍

先來牛肉紫菜飯卷,飯卷包得紮實,紫菜非常香口。

蜜糖蒜蓉雞翼,配了幾條炸年糕,可以試一下不同的口味。

同阿妹喺尖沙咀睇完展覽,大家不約而同想食韓國菜,阿妹就介紹左一間佢去過幾次嘅餐廳"漢城美食" ,話果度環境好,又寬敞,坐得舒服最近凍左好多,佢個menu入面有好多燉湯嘅選擇,真係啱曬li個天氣飲呀,而且菜式種類又多,有選擇困難嘅我,真係睇到眼花撩亂,好彩有阿妹點菜🤭落完單就有3個前菜落枱:泡菜、海帶、煎餅⭐️生米酒食得韓國野,點可以唔飲酒,li支米酒酒精濃度唔高,只係比啤酒多少少,li個價錢,li個份量好抵飲,又易入口👍⭐醬油蟹+紫菜飯糰好耐冇食過醬油蟹la,d膏撈埋落個飯度,好正呀😍飯有麻油香,仲有紫菜,加埋一齊好好食呀😋醬油蟹本身就冇得輸,正!⭐年糕人參雞湯入面除左有人參、雞、年糕,仲有蜆、蔥花、紅棗,食落雞唔硬,個湯飲落好清甜,好香雞味,仲另外跟左個飯,可以變湯飯,正呀❤️

落完單就有3個前菜落枱:泡菜、海帶、煎餅

⭐️生米酒